• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

oni su ČARLI

Started by Ghoul, 09-01-2015, 15:05:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anomander Rejk

Problem je, čini mi se, koji bi mogli načeti u ovoj diskusiji, gde je granica između satire i provokacije, s jedne, i propagande s druge strane?
Dakle, uzmimo za primer da je ovaj časopis objavio nekoliko tabli na temu bosanskog i kosovskog rata, gde su Srbi predstavljeni, isključivo, kao divljaci, silovatelji i ludaci( ne sporim da je takvih bilo). Prosečni Francuz nema ni vremena ni volje da se udubljuje u te ratove, i možda na osnovu i utiska iz časopisa formira mišljenje o ,,zlim momcima''. Kasnije, kad njegova vlada bombarduje te zle momke, on se priseti ,,aha, to su oni koljači, što ih je časopis spominjao, nek ih bombarduju,mamicu im njihovu...''sve hipotetički naravno, ali ne treba zaboraviti da su i kod nas objavljivali da muslimani bacaju decu lavovima, i da pevač Indeksa drži logor, što su naravno bile notorne gluposti, ali kad se sto takvih vesti izbombarduje, neki ljudi se hvataju-naoružanja.
Dakle, da li je moguće, da satira preraste, namerno ili nenamerno, u propagandu, koja može imati i tragične posledice, demonizovanja celog naroda?
Tajno pišem zbirke po kućama...

Josephine

Precenjuješ efekte "demonizacije". Većina ljudi u svetu i ne zna da smo bili bombardovani 99, a neki ne znaju posledice (šokirani su kada dođu Beograd itd.). Od svih ljudi iz celog sveta koje sam dosad srela, a veoma ih je mnogo, NIKO me NIKADA nije diskriminisao na račun činjenice da sam Srpkinja. Naprotiv.

varvarin

I simpatični Lazanski se priključio, komentarom POVRATAK VOLTERU u današnjoj POLITICI.
Između ostalog kaže, citiram po sećanju:
".. pre sedam dana u Jemenu je izginulo tridesetak ljudi koji su čekali u nekakvom redu. Pre petnaestak dana u Avganistanu su pobijeni neki svatovi, opet oko trideset mrtvih. Nisam primetio majice  SVI SMO MI SVATOVI."

Inače citira Hatingtona: Na redu je sukob civilizacija.

Джон Рейнольдс

Па забога, нећемо ваљда да поредимо француске уметнике и неке тамо слинаве Јеменце и Авганистанце?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Ili Nigerijce. Danas ih je oko dve hiljade, mahom žena, dece i staraca ubijeno u gradu Baga od strane Boko harama.

Naravno, ovo ne znači da nije prirodno saosećati sa ubijenim Francuzima jer su oni, ma kako ih mi videli, ubijeni zbog principa slobode izražavanja koji je i nama blizak. Ali islamistički ekstremizam zapad uspeva da povredi tek simbolično, dok su ozbiljne žrtve mahom drugi muslimani.

Anomander Rejk

Naravno. O tome i pričamo sve vreme. Ovaj užasni masakr će biti vest dva dana, a o sedamnest ubijenih u Francuskoj pričaće se godinama. Za prve se neće paliti sveće, neće se ići u ambasade, neće se menjati profili i statusi. Nažalost, u ovom bednom svetu ni u smrti nismo jednaki, i u smrti su siromašni samo vest, a oni članovi bogatijeg i naprednog društva neko za kime se žali.

Джон Рейнольдс

Да, дошао сам да пренесем ту стравичну вест, али ме Мехо предухитрио.

ДВЕ ХИЉАДЕ особа.

И додатна вест - десетогодишња (број: 10) девојчица опасана експлозивом убила двадесет (број: 20) и повредила осамнаест (број: 18) особа на једној пијаци у Нигерији. Е, нека изволе сви који су подржавали којекаква "арапска пролећа" и западне "пактове са ђаволом" против мрског СССР, да објасне откуд ти манијаци који дете опашу експлозивом? Е па, то су исти они који су секли главе у Босни, али без обзира се и даље протура прича о РС као "геноцидној творевини" и Косову које је побегло од зле српске власти, а Дик Марти... како беше, Кушнер се грохотом смејао, јелте?

Извол'те сад. Je ne suis pas Charlie.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

slavuj žižak se oglasio:

"How fragile the belief of a Muslim must be if he feels threatened by a stupid caricature in a weekly satirical newspaper? The fundamentalist Islamic terror is not grounded in the terrorists' conviction of their superiority and in their desire to safeguard their cultural-religious identity from the onslaught of global consumerist civilization. The problem with fundamentalists is not that we consider them inferior to us, but, rather, that they themselves secretly consider themselves inferior. This is why our condescending politically correct assurances that we feel no superiority towards them only makes them more furious and feeds their resentment. The problem is not cultural difference (their effort to preserve their identity), but the opposite fact that the fundamentalists are already like us, that, secretly, they have already internalized our standards and measure themselves by them. Paradoxically, what the fundamentalists really lack is precisely a dose of that true 'racist' conviction of their own superiority."

http://www.newstatesman.com/world-affairs/2015/01/slavoj-i-ek-charlie-hebdo-massacre-are-worst-really-full-passionate-intensity
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

e, ovo je odgovor u duhu čarlija - znači, bespoštedna satira koja se ne obazire na malograđanska merila "dobrog ukusa", ni na čija osećanja i "svete krave", baš kao i čarli!
ovo je pravi omaž:

baš duhovito, zar ne?  :-D
https://ljudska_splacina.com/

ALEKSIJE D.

Ceca ima koncert u Parizu_ Guzva neka

Meho Krljic

'I am not Charlie' - cracks in the unity after Paris attacks

By Ingrid Melander
              PARIS (Reuters) - The world outpouring of sympathy after the deadly "Charlie Hebdo" attack has touched many in France but some either detect a note of hypocrisy or feel squeamish about supporting a satirical weekly that antagonised many.
              President Francois Hollande's government insists freedom of expression must not be curtailed out of fear of further attacks, and authorities have got fully behind a spontaneous "Je suis Charlie" ("I am Charlie") social media campaign of solidarity.
              But scepticism has emerged on the one hand from surviving Charlie Hebdo workers who reject some of the support for them as insincere; from others who found the weekly plain offensive; and others who question the human rights records of the 40-plus world leaders taking part in Sunday's unity march in Paris.
              "There are so many big words being said about freedom of expression and democracy. But where was the support (for it) before? There wasn't that much proof," 26-year-old math student Nalo Magalhou said of some of the political and media reaction.
              While far less popular than #JeSuisCharlie ("#IamCharlie"), the #IamNotCharlie hashtag has also appeared on Twitter.
              To be sure, there is a fringe minority on the Internet who have praised the attacks that killed 17 in three separate attacks over three days and culminated in the siege of a kosher deli in eastern Paris.
              But more significant is the body of people who say that while they outright condemn the attacks, they still cannot bring themselves to support a newspaper that mocked religions.
              "It would be too easy (to say) I am Charlie," Belgian blogger Marcel Sel wrote on his website.
              Horrified by the attacks he unreservedly condemns, he said it would be "cowardly" to pretend he is "Charlie" while he had harshly criticised some of its cartoons on Islam in the past.
              Zakaria Moumni, a 34-year-old Franco-Moroccan draped in the French flag at the Place de la Republique rally point for Sunday's march has a very different reason to think there are cracks in the facade of unity.
              "Some heads of state and government simply should not be there when they crack down on freedom of expression in their own country. It's hypocritical," said the former Thai box champion, who says he had been tortured in Morocco and had received support from NGOs such as Human Rights Watch when jailed there.
              Morocco has rejected accusations of torture and last March filed a legal complaint in France against them.
              For veteran Charlie Hebdo cartoonist Bernard Holtrop, the problem is with some of the paper's new "friends."
              Holtrop, famous in France under the name of Willem, said he was happy if people worldwide marched to defend freedom of speech. But asked about support from Dutch far-right politician Geert Wilders, he said: "We vomit on all those people who are suddenly saying they are our friends."
              "We've got a lot of new friends – the pope, Queen Elizabeth, Putin. I've got to laugh about that," he said. Willem says he is alive only because he does not like going to weekly staff meetings and was not in the Paris office when two gunman erupted and killed his colleagues and two policemen.
               (Additional reporting by Thomas Ecritt in Amsterdam; editing by Mark John and Anna Willard)

Josephine

A oružje sa kojim su izvršeni napadi potiče sa Balkana. Talking 'bout irony. Or karma. Whatever.

tomat

mrzi me da kačim pojedinačne slike, ima ih dosta, pa ajde ovako

http://imgur.com/gallery/11lvE
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Da, ovaj ih je lepo naređao juče.

No, Šarlije se ne da:

Mohammed holds 'Je suis Charlie' sign in new Charlie Hebdo

Nije najjasnije da li ovo nešto treba da znači ili je čist inat, mada je i čist inat sad razumljiv...

Josephine

Sjajno. Dopada mi se taj inat. Ljudi sa integritetom.

Meho Krljic

Ma, inat nije koristan sam za sebe a integritet koji se sastoji u tome da nastavljaš da provociraš nakon što si dobio po pičci je simpatičan na filmu ali se u ovom konkretnom slučaju postavlja pitanje je li konstruktivno vređanje velikog dela francuske i svetske populacije čija je svrha samo da se podseti ta populacija na koncept slobode izražavanja (kao zakonske kategorije) iako ne izražavaš ništa sem da si svestan da ti zakon garantuje imunitet od državnog progona...

Josephine

Ovi ljudi veruju da brane slobodu govora.

Kada prestaneš da radiš nešto u šta veruješ samo zato što je neko pokušao da te zaplaši - to se zove kukavičluk.

Niko ne brani muslimanima da naprave svoje novine i vređaju papu i francuskog predsednika. Francuska će i njih da štiti.

Ako su sve naslovnice uvek i bile provokacija, ova je to najmanje. Čak je i dirljiva. Apsurdno, ponavljam - APSURDNO je da bilo ko pogine zbog crteža, i ova ilustracija govori samo to. Ništa manje i ništa više. Zato sam i rekla da mi se dopada TAJ inat. Niti je od onih glupih niti od onih besmislenih i besciljnih inata.

Meho Krljic

Ma naravno da je apsurdno da neko bude ubijen zbog ovako nečeg.

No, ja kažem da je sloboda govora korisna stvar, ama da je ne treba mešati sa idejom da sve što se može reći i treba reći bez obzira na to koga će to povrediti.

Josephine

Ma ti si mi samo upisao radikalnost, kao i uvek, i iz te pretpostavke napisao komentar, ali si odustao od dalje rasprave jednom kada sam objasnila da to nije onaj inat koji si mi upisao. :)

Imala sam priliku da dobijem pretnju koju bi trebalo da shvatim ozbiljno (među mnogima koje nisam shvatila ozbiljno) zato što sam pisala sugestiju (ne kritiku!) na račun lidera Dubaija i vlade UAE. Ovo je tačan sadržaj poruke: "You HAVE THE FREEDOM to write anything you want, until you don't insult our government and our leader's vision. If you don't accept our kind words, there are other ways we can make you do it". Dakle, on/oni/ona/one mi daju slobodu da u sopstvenoj državi pišem ili ne pišem.

Naravno, meni su se lokalci dopali, u jednog sam se čak i zaljubila. Dakle, napisala sam sugestiju u vezi sa održivim razvojem na stručnom forumu, a oni su mi zapretili "drugačijim načinom da reše problem".

Isto se dešava i ovde, samo što Šarli jeste radikalan i uvredljiv. No, ja se ovde više pitam - ako prete i plaše one koje napišu benignu susgestiju koja tek može da se protumači kao kritika, nedvosmisleno koristeći opšte stanje straha izazvanog u Francuskoj, dokle sve to može da ide? Ne treba pokazati strah ne iz inata, nego zato što strah može da se raširi kao kancer. I eto nam ratova.

Meho Krljic

Da, pa, ni ja ne pišem da treba pokazati strah. Nego takt i uvažavanje drugih kultura.

Josephine

Ne možeš da nateraš ljude da budu vaspitani. Lično nikada ne bih crtala Muhameda, ali ne bih ni drugima zabranjivala da to rade.

To su samo jedne niskotiražne novine. Ko će se ikada setiti svih onih novina i medija koji "su vaspitani", korektni i objektivno izveštavaju? Ekstremisti ne, sigurno. Nadajmo se da bar normalni građani muslimani hoće.

Meho Krljic

Ma nemam ja ni moć ni nameru da teram nekog da bude vaspitan. I jasno je da su ovo složena pitanja koja ne možemo da rešavamo preko foruma. Kao što "normalni građani muslimani" naravno treba da poštuju ne samo zakone već i nekakve mentalitetske i tradicionalne vrednosti društva u kome žive tako i drugi normalni građani, uključujući medije treba da poštuju mentalitetske i tradicionalne vrednosti manjina - pa tu treba naći zdravu sredinu. Nije to lako, ali većina uvek ima veću odgovornost da se više trudi, jelte.

Josephine

Slažem se.

Ipak, sloboda govora je društvena tekovina Francuske i emigranti bi to trebalo da poštuju. Francuske novine, na francuskoj teritoriji, zaštićene francuskim zakonom. Ako je domaćin bezobrazno i nevaspitano govedo, izađi iz njegove kuće i više mu nikada ne dolazi. Nemoj da ga prisiljavaš da bude vaspitan pretnjom i oružjem.

Anomander Rejk

Nije to tako jednostavno. I Francuzi su bili ,,gosti'' u kući mnogih, a bogami ih domaći nisu sami zvali, nego su gosti silom ušli. Malo je sad, hm... teško pozivati se ponovo na neko domaćinstvo. Neke kineske novine recimo pišu da Zapadu polako stižu na naplatu godine i vekovi kolonijalizma i ponižavanja drugih naroda i kultura.

Meho Krljic

Quote from: D. on 13-01-2015, 11:58:37
Slažem se.

Ipak, sloboda govora je društvena tekovina Francuske i emigranti bi to trebalo da poštuju. Francuske novine, na francuskoj teritoriji, zaštićene francuskim zakonom. Ako je domaćin bezobrazno i nevaspitano govedo, izađi iz njegove kuće i više mu nikada ne dolazi. Nemoj da ga prisiljavaš da bude vaspitan pretnjom i oružjem.

To jest imigranti.

I nadam se da je jasno da napad na ovaj magazin nije reakcija "imigranata", ne samo zato što su počinioci rođeni u Francuskoj, već zato što je ogromna većina muslimana u Francuskoj na stalne karikature u ovom magazinu koje vređaju njihove svetinje nije odgovorila ni izlaskom na ulice, ni kamenovanjem redakcije, ni fizičkim napadima na autore. Ovo je, naprosto, teroristički odgovor na francusku participaciju u nelegalnim napadima na neke većinski muslimanske države, ubijanje njihovog stanovništva i svrgavanje režima. Pošto se NATO sili nije lako suprotstaviti vojno, ovo je odgovor koji je dostupan ekstremističkim organizacijama: slabo branjena meta koja ima nekakvu simboličku sponu sa kulturom koja šalje vojnu silu na države koje je nisu vojno ugrozile.

Josephine

Da, imigranti.

Napadači se, očito, nisu smatrali građanima Francuske. Imali su pasoš, rođeni su u Francuskoj, ali su se obučavali u Jemenu ili Siriji i napali su simbol svoje države. Dakle, njih dvojica su lepo mogli da se odreknu pasoša, emigriraju u Jemen i završe sa svojim ogorčenjem prema državi u kojoj su se osećali kao nepoželjni gosti.

Meho Krljic

Pa, ja to i pokušavam da kažem: oni se nisu osećali (dovoljno) Francuzima, za šta su delom krivi Francuzi, oličeni u državnim institucijama i medijima. Naravno, delom su krivi i ekstremisti sa istoka, finansijeri terorizma i promoteri ekstremizma, ali ovde pričam šta mislim da dalje Francuzi mogu da urade pored inaćenja i ponavljanja da je sloboda izražavanja crta ispod koje se ne ide. Dakle, ne da ograničavaju izražavanje već da misle na to kako će građani muhamedanske veroispovesti da se osećaju kada se ovo ili ono o njima priča ili piše (ili crta) iako je to sve nominalno zaštićeno slobodom izražavanja.

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 13-01-2015, 12:18:13
Dakle, ne da ograničavaju izražavanje već da misle na to kako će građani muhamedanske veroispovesti da se osećaju kada se ovo ili ono o njima priča ili piše (ili crta) iako je to sve nominalno zaštićeno slobodom izražavanja.

Ali ovde si kontradiktoran? Kako kompromisno pomiriti osećanja muslimanske zajednice i Šarlijev magazin i sve što on predstavlja, a da se ne ograniči sloboda izražavanja ili ne uvrede verska osećanja?

Albedo 0

ovo ti je kao neki pokušaj argumenta, al sa totalno pogrešnim razumijevanjem šta sloboda uopšte jeste

1. sloboda mahanja sopstvenom stisnutom šakom, POD uslovom da tim mahanjem ne dohvatiš tuđi nos

2. ta ista Evropa je zabranila jedan austrijski film, jer je vrijeđao hrišćane

ne sjećam se naslova filma, al siguno po netu vrlo lako možeš naći EU priručnik o ljudskim pravima, u kojem se to jasno potcrtava

Evropski sud za ljudska prava donio takvu odluku, i film je zabranjen kao uvredljiv

Josephine

Meho Krljic

Quote from: D. on 13-01-2015, 12:21:53
Quote from: Meho Krljic on 13-01-2015, 12:18:13
Dakle, ne da ograničavaju izražavanje već da misle na to kako će građani muhamedanske veroispovesti da se osećaju kada se ovo ili ono o njima priča ili piše (ili crta) iako je to sve nominalno zaštićeno slobodom izražavanja.

Ali ovde si kontradiktoran? Kako kompromisno pomiriti osećanja muslimanske zajednice i Šarlijev magazin i sve što on predstavlja, a da se ne ograniči sloboda izražavanja ili ne uvrede verska osećanja?

Što kontradiktoran???

Satirički magazin čije je shvatanje satire ponovljeno postavljanje proroka jedne velike svetske verske zajednice u uvredljiv kontekst zbog nečega što radi deo (manjinski) te verske zajednice je u najboljem slučaju nezrelost, u srednjem slučaju kulturna arogantnost a u najgorem slučaju društveni projekat demonizacije "neprijatelja" zarad promidžbe nacionalnih vojnostrateških i političkih ciljeva. Već sam negde na forumu pisao da (dobra) satira udara na gore a ne na dole, a ma koliko u nekoj satiričnoj tradiciji napad na verski simbol bio uvrežen kao napad na gore, kada se radi o verskom simbolu populacione manjine to svakako postaje napadanje na dole.

Dakle, ne pričam o ograničavanju slobode izražavanja već o odgovornijem izražavanju koje uzima u obzir multikulturnu prirodu savremenih zapadnih društava. Argument "ali mi ih sve vređamo podjednako" zvuči zgodno ali naravno da ne drži vodu kad podjednako vređaš nekog sa više i nekog sa manje moći.

Josephine

Dakle, ti bi zabranio Šarliju da crta Muhameda?

Albedo 0

problem je što Evropljane generalno i ne možeš da uvrijediš, imaju gmazovske oklope, i realno i ne detektuju te, ''tolerancija'' je takva da ti i ne postojiš, ili si prosto ignorisan

izeš to, da ti pravo rečem

to nije ravnopravnost, već cinizam najobičniji

usudio bih se reći da je ubistvo karikaturiste u stvari trenutak kada su terorista i on suštinski bili ravnopravni, ma šta Žižek pričao

jer ovaj ga je uzeo za ozbiljno, smrtno ozbiljno, kao jednakog, karikaturista je računao na distancu dvorske lude, na tolerantno ignorisanje i slično, a dobio je potpunu ravnopravnost, da neko ozbiljno ocjenjuje njegova djela

Джон Рейнольдс

Quote from: tomat on 13-01-2015, 00:48:39

Што неко написа у коментарима, ето зашто се исплати бити добро информисан. Сјајни твитови, вреди прочитати.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Quote from: D. on 13-01-2015, 12:35:34
Dakle, ti bi zabranio Šarliju da crta Muhameda?

Kako smo došli do ovog bizarnog zaključka???

Ja bih Šarlijeu savetovao da misle o tome čije emocije i idetitete povređuju i u kome proizvode resantiman time što objavljuju slike čija je jedina korist potvrda da u Francuskoj postoji sloboda izražavanja.

Opet, nije da sam ja proučavao ovaj magazin pa da znam da oni nikada nisu imali satirični sadržaj koji je zapravo imao dublju poruku, sudim na osnovu onoga što sam video a to mi je delovalo kao puko igranje sa uobičajenim rasnim i etničkim stereotipima.

Albedo 0

Meho Krljic

Pa ja sam gore već argumentovao da, pošto nisam u stanju da nešto ovako zabranjujem - nemam tu moć - onda ne treba ni da pričamo na taj način.

Agota

Quote from: Джон Рейнольдс on 13-01-2015, 15:38:57
Quote from: tomat on 13-01-2015, 00:48:39

Што неко написа у коментарима, ето зашто се исплати бити добро информисан. Сјајни твитови, вреди прочитати.
sjaaajni!
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Josephine

Volela bih da znam sta bi, Meho, uradio da imas moc. Sharli su sigurno savetovali mnogo puta da se okane corava posla, dakle to nije bilo resenje u ovom slucaju. Daj drugo?

Meho Krljic

Quote from: D. on 13-01-2015, 19:43:29
Volela bih da znam sta bi, Meho, uradio da imas moc.

Uglavnom isto što i sada, igrao bih Steet Fighter do iznemoglosti, samo bih u slučaju da imam moć mogao da uredim da protivnici koji previše insistiraju na tome da me pobeđuju - nečujno nestanu u noći.

Apropo političkih odluka, vladao bih strogo ali pravično na principima ravnopravnosti a ne jednakosti i abdicirao trećeg dana kada bi sve populacione grupe već bile spremne da me rastrgnu.

Quote from: D. on 13-01-2015, 19:43:29Sharli su sigurno savetovali mnogo puta da se okane corava posla, dakle to nije bilo resenje u ovom slucaju. Daj drugo?

Drugo bi svakako bila poboljšanja integrativnih aktivnosti za manjine u društvu, dakle, edukacija manjina i većine, obezbeđivanje adekvatnih socijalnih (zdravstvenih itd.) usluga, promocija civilnog društva  uz ravnopravno poštovanje tradicija tako da svi budu umereno ljuti ali niko razgnevljen itd.

Opet, velim, posle tri dana bi tu bilo gadnog belaja.

scallop

Mrzitelji se konsoliduju za tri dana.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

I najveći neprijatelji bi se ujedinili u frontu protiv moje sulude, destruktivne vladavine.  :lol:

Josephine

Nisi odgovorio, samo si se upleo u demagogiju. Ja sam te pitala za konkretan slucaj - Sarli sa jedne, a nezadovoljni muslimani sa druge strane. Kako bi im ovde pomogla edukacija? Dok ti obavis svoju edukaciju, pobise se.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 13-01-2015, 20:14:51
I najveći neprijatelji bi se ujedinili u frontu protiv moje sulude, destruktivne vladavine.  :lol:

Dobar vladar je oksimoron.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: D. on 13-01-2015, 20:21:10
Nisi odgovorio, samo si se upleo u demagogiju. Ja sam te pitala za konkretan slucaj - Sarli sa jedne, a nezadovoljni muslimani sa druge strane. Kako bi im ovde pomogla edukacija? Dok ti obavis svoju edukaciju, pobise se.

Pa, imam utisak da ti misliš da ovde postoji jednostavno rešenje gde se pritiskom na dugme rešava ovakav konkretan slučaj a da ne mora da se rešava širi opseg nagomilanih društvenih, što kaže drug Stari, protivrečnosti. Ne ide to tako.

Ako bi trebalo da se dela u ovom konnkretnom slučaju - a ni to nije brzo i jednostavno rešenje - onda bi se išlo na angažovanje nekoga ko bi muslimansku populaciju zastupao ne samo na sudu gde bi se pričalo o uvredama koje se graniče sa rasizmom, već i u medijima gde bi se obrazlagalo kako i zašto se mladi muslimani rođeni u Francuskoj osećaju građanima drugog reda i zašto mediji koji se bave satirom doprinose ovome kada misle da se kulturni modeli jedne kulture lako i potpuno preklapaju sa modelima druge.

Quote from: scallop on 13-01-2015, 20:22:24
Quote from: Meho Krljic on 13-01-2015, 20:14:51

Dobar vladar je oksimoron.

U mom slučaju bi bio samo moron.

Josephine

dakle, ti si oksimoron posle bitke :)

Meho Krljic

Ili moron u svako doba dana  :-| :-| :-| :-|