• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Witcher

Started by Father Jape, 30-05-2015, 00:08:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Sinoć sam bio malo ponosan na sebe jer sam pobedio neprijatelja na značajno višem ivou od mojeg  :lol:  Naime, Witcher 3 je "klasična" open world igra u kojoj uglavnom možete da odete kud god hoćete kad god hoćete i da naletite na high-level neprijatelje koji će vas očas sažvakati i ispljunuti bez obzira koliko ste minut pre bili ponosni na svoje mačevalačke sposobnosti, opremu, magije... Ja sam trenutno Level 5 i potpuno je normalno da naletim na grupice bandita koji me ubiju sa deset sekundi ili da sa zavišću gledam prihvaćene ugovore o tamanjenju čudovišta koje neću moći da ispunim još mesec dana jer zahtevaju nivo 33 na primer. Na primer Aracha u jednoj ogromnoj podzemnoj špilji, iako sam uspešno pobio svu njenu decu i uništio joj jaja, je toliko jaka da udarci mojim mačem (ili magijama) njoj ne oduzimaju vidne delove health bara.  :cry:  Jedva sam pobegao iz te borbe i nadam se da joj se vratim do kraja igre kada se malko nabildujem i zapravim neko jače oružje.

Elem, ova borba od sinoć je bila epska  :lol:  Jedrio sam delovima mape koje ranije nisam istražio, video poluostrvo koje je delovalo zanimljivo, pa tu pristao i rešio da istražim. Lada sam prišao napuštenoj kuli na samoj hridini igra je ustvrdila da tu ima zakopanog blaga, što sam ja pozdravio ali se onda na nebu pojavio par velikih kožnatih krila  :cry:  Wyvern (Kako mi ovo prevodimo? Aždaja?) koji je tu živeo nije nameravao da me pusti da tek tako poharam blago, pa smo se borili. On (ili ona?) je bio višeg nivoa u odnosu na mene, ali, srećom, nije neki VELIKI borac. Njegove šeme napada su relativno proste za izbegavanje, bljuvanje otrova me je samo jednom zateklo nespremnog (ovo je prvi put da sam naleteo na ovakvo stvorenje u ovom nastavku Witchera) i, sve u svemu, igrali smo desetominutni ples u kome je samo jedan mogao da, jelte, dočeka kraj bala. Dodatne komplikacije su što sam ja trenutno bez para i u delu sveta gde nema adekvatnih trgovaca i majstora pa su mi mačevi u očajnom stanju. Da su bili naoštreni i da sam imao neko odgovarajuće ulje, ova borba bi bila manje iznurujuća i kraća. Ali evo da se vidi kako to izgleda, koliko tu taktike a koliko repeticije ima i kako sam na kraju trijumfovao:

http://youtu.be/mTDd2gInOWk

Meho Krljic

A za potrebe još malo prikazivanja borbe sa banditima, evo i ovog klipa od pre koji dan. Witcher 3 u jednoj meri podseća na Shadow of Mordor, mada su jasne distinkcije između W3 koji je RPG i SoM koji je akciona igra. Ipak, ima tu sličnosti u toj otovrenosti i lepim tranzicijama u borbe koje onda mogu da potraju i da se odvijaju na velikom prostoru. U ovom konkretnom slučaju, znao sam da je imućni trgovac kidnapovan na drumu i rešio da ga oslobodim. Banditi su popadali pred mojim pravde žednim sečivom, ali je ostao jedan na konju koji se izgleda vraćao iz grada i obojica smo bili iznenađeni kada smo se susreli  :lol:

http://youtu.be/P2bE31k7E9s

Meho Krljic

Objavljeno je i da će finalni besplatni DLC za Witcher 3 biti New Game + mod a sada je pojašnjeno i šta taj mod dopušta da se prenese iz stare igre:

Regarding some of the questions that appeared since yesterday, here are the answers.

Enemies will be stronger, obviously.

What carries over?
Player experience (if you're below level 30 when finishing the vanilla game, you will be bumped to level 30 for the start of NG+), items (excluding: quest items, books & letters, Gwent cards, usable items, trophies), money and alchemy recipes.

When starting New Game Plus you can select any difficulty level.

You can obtain the Death Match achievement when playing the NG+ mode.

What's the starting level of the character when beginning NG+?
The same that you had when finishing the game, if above 30, otherwise you start at level 30. You also get a free Clearing Potion at the start so you can reset your skills and try a different build.         

Meho Krljic

Sinoć sam jedva stigao da malo problrlajm po Witcheru. Basilisk na koga sam naleteo nedaleko od mesta na kome sam ubio Wyvern se pokazao kao pretvrd orah za moj još uvek skromni nivo 5, ali sam posle, nakon opravke opreme i zanavljanja nekih delova oklopa imao zabavan susret sa grupicom bandita na konjima. Evo ga ovde, sve neskriptovano, potpuno nasumično:

http://youtu.be/-FV2ua6hfzE

Meho Krljic

Da malo presečem beskrajni dotok DMC4 videa, evo mojih svežih avantura iz Witchera 3. Prvo je moja borba sa Nightwraithom koga zovu Dženi iz Šume. Poetsko ime, ali nesrećna priča o devojci koju je ubio nasrtljivi ljubavnik. Geralt i ja teška srca znamo da svejedno moramo da oteramo utvaru iz šume jer predstavlja pretnju za nedužne lolakce. Inače nisam nešto specijalno tražio ovaj kvest ali kad sam se već drugim poslom zatekao u selu, video sam ovo na oglasnoj tabli, te preuzeo ugovor.

Jenny je težak protivnik, vrlo lako prima udarce mača na sebe, oduzima mnogo zdravlja kad napadne a ima i trik za povraćaj svog zdravlja. Čak i uz korišćenje magičnih zamki da je usporim i udarim kad je otvorena, trebalo mi je jedno deset pokušaja da je savladam...
Lep dizajn, napeta borba:

http://youtu.be/ZKewEvK4SrQ

Za relaksaciju, evo me kako ubijam čitav vod bandita koji kampuju na obližnjoj plaži. Postupak iz čistog altruizma mada sam posle lootujući njihove stvari naleteo i na mapu skrivenog blaga. Ko kaže da se nesebičnost ne isplati?

http://youtu.be/_7OEaF-gm-E

Tex Murphy

Моћно изгледа овај Њитцхер...
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Moćno, moćno. Evo jutros kako smo Keira i ja porazili izvesnog golema Zireaela u izvesnoj pećini:

http://youtu.be/LDjTSIYHPSc

Meho Krljic

Evo u istoj pećini i jedan gargojl:

http://youtu.be/L0Mrh8NV9Vk

A nešto potom i bosfajt sa avetinjskim vitezom Nithralom. Nije mnogo elegantno, nije vam ovo Dark Souls, ali je napeto:

http://youtu.be/c4plm4wZdeY

Meho Krljic

Modkit je u kući:

The Witcher 3: Wild Hunt now with the mod support

Released today, the Modkit enables Witcher community to modify several aspects of the game to their own liking. Thanks to texture import and export, gamers can now modify the looks and feel of in-game objects, while the possibility of substituting meshes allows to insert new models in the game world in place of existing ones. Finally, access to script files opens up an entirely new array or modification options to many in-game aspects, so modders can fire up their imagination and fiddle with item statistics and much more. In order to download the Modkit, head on over to nexusmods.com, the official home of The Witcher 3: Wild Hunt mods where you can download the extractor itself as well as some of the exisiting mods. Don't forget to check our forums for the Modkit documentation. We simply cannot wait to see all the fantastic creations from the modding community. Should you have any additional questions regarding the capabilities of the kit, make sure to check out GameSpot's Q&A

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 11-08-2015, 23:52:10
nije vam ovo Dark Souls

Kažeš to kao da je to nešto loše!  :lol:

Meho Krljic

Druže Neo Med-Jeni!!!!!!!! Vratili ste se sa odmora! Dobrodošli!!!!!!

neomedjeni

Bolje vas (s)našli, druže Meho!!!

Avaj, beše to odmor samo formalno, tako da bih sada pre ovaj povratak na posao proglasio odlaskom na odmor.  :lol:

Meho Krljic

Rik Lejn ispituje granice simulacije Uičera Tri. (neiznenađujuće, nije simulacija naročito duboka, nije vam ovo Elder Skrolz  :lol: :lol: :lol:  ) :

A Day in the Life of a Witcher 3 Village

Meho Krljic

I da nastavimo u "pa nije vam ovo Elder Skrolz" štimungu:

It Sucks That The Witcher 3 Isn't Getting Better Mod Tools

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 18-08-2015, 06:55:34
Rik Lejn ispituje granice simulacije Uičera Tri. (neiznenađujuće, nije simulacija naročito duboka, nije vam ovo Elder Skrolz  :lol: :lol: :lol:  ) :

Rečima starog dobrog Elodina: "Rik, tvoj sledeći zadatak je da povališ nešto. Što pre. Ako ne znaš kako, sačekaj me posle časa, objasniću ti."

Zaozbiljno, kome to treba, Jehosafata mu?!!! Najsmorniji kvest u istoriji RPGova hiking simulacija je onaj iz Obliviona u kom u tri dana moraš da pratiš tri različite osobe kako bi se uverio da nijedna nema zadnje namere prema quest giveru. Na pola drugog dana posmatranja njihovih dnevnih rutina me je samo moja čelična volja i sećanje na Morrowind sprečila da izbrišem igru sa harda. Kakva fatalna greška prouzrokovana mladalačkom naivnošću.

Meho Krljic

xrofl xrofl xrofl

Dobro, ali opet, meni jeste prilično fascinantna cela ta ideja da likovi u Elder Scrolls igrama imaju neke svoje rutine koje su u određenoj meri logične, dakle, pričaju neke rudimentarne priče o njihovim životima. Njihovi životi, naravo, nisu previše zanimljivi, naprotiv, uglavnom su banalni ali se odvijaju proceduralno i kada se u to umeša interakcija (bilo sa igračem, bilo sa drugim NPC-jem), događaju se uzbudljive i neponovljive, često, naravno, komične stvari. Igranje Elder Scrolls/ Red Dead Redemption/ GTA igara je u velikoj meri, barem za mene, taj polupasivni hajkerski pristup gde upijam događaje oko sebe i divim se svetu koji, koliko god rudimentaran bio, ima nešto od veličanstvenog haosa našeg sveta.  Još otkada sam prvi put igrao Little Computer People, ovo mi je bilo privlačno.

Meho Krljic

Kako je izgledalo lansiranje Witchera 3 u Poljskoj?  Brti Prčiz ima odgovor. Štaviše, reportažu:

http://www.eurogamer.net/articles/2015-08-17-inside-the-witcher-3-launch

Meho Krljic

Witcher 3 je do sada prodao više od šest milijuna kopija. Da bismo stavili to u perspektivu, reći ćemo da je ovo a) isključivo singl plejer igra, b) da je u pitanju nezavisno, samoizdato izdanje i c) da PC verzija nema nikakav DRM, dakle, nikakvu zaštitu od kopiranja. Impresivno.

Well, The Witcher 3 Sure Proved A Point

neomedjeni

Hm, da, čudno je to, i praktično neobjašnjivo, ali koliko je istina da nikad ne bih piratizovao Wild Hunt, isto tako važi da osećam gotovo moralnu obavezu da to učinim Dragon Age: Inquisitionu.

Meho Krljic

Ma, sad je prošlo skoro godinu dana od izlaska, Electrnoic Arts praktično zabole dupe da li ćeš da je piratuješ. Meni je juče stigla, inače, čekao sam da pošteno pojeftini pa sam je na kraju naručio pre par nedelja sa Zavvija (a onda mi je carinik poništio uštedu naplaćujući mi 1000 dinara PDV-a  :cry: :cry: ), a s obzirom da sam siguran da ći Witchera igrati još jedno 3-4 meseca (a gde je tu Metal Gear Solid V???), neće to skoro doći na red...

neomedjeni

Ma, pre neki dan sam malo apgrejdovo komp, povećao RAM na 4 GB, pa bih tek sad mogao da je igram, nije da sam se nešto premišljao i oklevao ranije.  :lol:

Meho Krljic

O, pa čestitamo.  :lol:

neomedjeni

Hvala, kolega. Svejedno, verovatno ću najpre, pošto sam okončao Hong Kong, u slobodno vreme malo da se bavim Underrailom, količina pohvala koje ta igra dobija od ljudi koji je igraju je neverovatno visoka. A i naša je. Bre.

On topic, Poljaci su verovatno na putu da i sa finansijske strane stanu rame uz rame sa najvećim igračima na polju pravljenja RPGova. 

Meho Krljic

Actually, Poljaci su verovatno odavno po odnosu uloženog i zarađenog prebacili te najveće. Witcher 3 je koštao manje od dvadeset milijuna dolara da se napravi a slobodno možemo da pretpostavimo da Dragon Age Inquisition, Mass effect 3 ili Fallout 4 svoje budžete broje ciframa severno od pedeset miliona.

neomedjeni

To je fenomenalno. Ciljao sam na to da Bethesda ili Blizzard sigurno još uvek imaju znatno veći budžet za pravljenje svojih igara. Bioware nisam ni razmatrao, ne plivam dobro u pričama u finansijama, ali pretpostavljam da je EA kategorija za sebe i da mogu mirno da spavaju sve dok su ovi raspoloženi da ih finansiraju. Ili Blizzard može da se poredi sa njom?

Meho Krljic

Pa, EA i Activision na najpovršnijem nivou imaju verovatno prilično slična shvatanja budžetiraja svojih AAA projekata. Hoću da kažem, verovatno Call of Duty i Battlefield koštaju skoro isto da se naprave. E, sad, Blizzard ipak ima posebno mesto u Activision-Blizzard partnerstvu, plus, da bude i jasno, EA naprosto nemaju ni jednu na duge staze tako uspešnu igru kao što je World of Warcraft, Diablo, Starcraft ili Hearthstone. Blizzard su mnogo uspešniji u igrama koje imaju tzv. "long tail", koje, dakle, donose profit dugi niz godina nakon što su inicijalno izašle, uz šta dolaze i dodatna ulaganja, tako da i Hearthstone, kao igra koja je free to play, u ovom trenutku Acti-Blizzardu, procena je, donosi 20 miliona dolara mesečno. Njen inicijalni budžet verovatno nije bio više od pola te sume, ali tu su i dalje investicije u razvoj, infrastrukturu itd. No, Blizzard tu jako dobro zna šta radi, dok EA bukvalno nema igrača u istoj klasi kao što su Diablo III ili WoW. Njihov najbliži takmac bi bio Star Wars The Old Republic a to je igra koja je koštala 300 miliona dolara a veoma bi me iznenadilo da je te pare povratila za kraće od dve godine... Tako da... BioWare sigurno imaju lepe budžete za svoje igre (ne računajući ekstravagantni SWTOR), verovatno između pedeset i sto miliona dolara a sasvim moguće i do stopedeset (poređenja radi, procena je da je GTA V koštao više od 200 miliona u originalnoj verziji za PS3 i Xbox 360) i mada oni i lepo zarade, Witcher 3 sigurno zaradi bolje. Recimo, Mass Effect 3 kao najskuplja igra u Mass Effect serijalu, zaradila je 200 miliona dolara u svojoj prvoj godini - ali do danas nije verovatno prodala šest miliona kopija. VGChartz pominje cifru od oko tri miliona, pa neka se na to doda i bar dva miliona digitalnih kopija, to je i dalje manje od šest miliona koje je Witcher prodao između Maja i Avgusta ove godine za svega šest nedelja. Uz sigurno dvostruko a verovatno višestruko manji budžet i neuporedivo manju infrastrukturu koju treba hraniti.

Edit: veoma sam pogrešio u proceni budžeta za Witcher 3, uopšte ne znam otkud mi cifra od oko 15 milijuna za koju sam siguran da je pominjana zimus. Prava cifra je MNOGO veća i ovaj tekst pominje 53 miliona FUNTI, dakle više od sedamdeset miliona evra. To je i dalje, verovatno, manji budžet od igara kao što su Mass Effect i Dragon Age ali nikako toliko manji kako sam ja mislio. Opet, kada se doda to da je CDPR mnogo manja firma od EA i da su šest miliona zaradili za šest nedelja, neka generalna poenta i dalje stoji.

neomedjeni

Tja, gluposti.

Premda, for the record, svi koji smo čitali sagu znamo da Jen nema alternativu.  :lol:

Meho Krljic

Aha, eto, dakle, JOŠ više od moje procene. Dobro. Nadam se da moja poenta još ima smisla   :lol:

Meho Krljic

Trenutni plan je da se vratim Vičeru kad završim MGSV a pre nego što na red dođe Fallout, ali.... tko zna...  :cry:

CorwinM

Vratio sam se Witcheru 2, nakon mjeseci pauze. Plan mi je od starta bio da odigram dvojku, pa onda pređem na trojku zbog koje sam i kupio novi laptop. Međutim, obaveze, ovo, ono, učitam poziciju gdje sam stao i vidim da sam zadnji put igrao negdje u maju. Ovim tempom obje igre ću završiti negdje 2050...
There are no desperate situations, there are only desperate people.

Meho Krljic

Važno je da svi imamo planove, da se ne igramo bezglavo i stihijski  :lol:

Perin

...novi patch za Witchera je punih... 17 GIGABAJTA. A ja blizu kraja glavnog kvesta....

Meho Krljic

Na konzoli je manji, danas mi se skinuo za sat-sat i po, dakle verovatno nije veći od 3-4. Mada je i istina da su najavili brdo opravki. Čini mi se više od 360...

Nightflier

Quote from: CorwinM on 18-09-2015, 09:34:23
Vratio sam se Witcheru 2, nakon mjeseci pauze. Plan mi je od starta bio da odigram dvojku, pa onda pređem na trojku zbog koje sam i kupio novi laptop. Međutim, obaveze, ovo, ono, učitam poziciju gdje sam stao i vidim da sam zadnji put igrao negdje u maju. Ovim tempom obje igre ću završiti negdje 2050...

Mnjah. Ja sam stao na pola Skajrima.... Pre skoro godinu dana :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

neomedjeni

http://www.rockpapershotgun.com/2015/10/09/the-witcher-3-hearts-of-stone-review/

The really bizarre thing though is that this DLC, which honestly shows just about every other company how it's done, is only CD Projekt's idea of a taster, with the next one planned to be double the size, as well as offering a whole new world to explore. It's not due out until 2016, but I can't wait. Honestly, after finishing The Witcher 3 back on release, especially under the pressure of having a deadline, I was a bit worried at having burned out on the damn thing, and that the DLC would be a bit underwhelming.
Far from it. Hearts of Stone reminded me exactly what I loved about it the first time around, and all I could think when the credits rolled was how much I look forward to firing this game up in a few more months and concluding both Geralt's final adventure, and one of the PC's finest RPGs. Give or take a few giant bloody spiders. Grr.

ridiculus

Ali, postoji već Witcher Igrani film - ili bar zamena za njega - i zove se Seventh Son. ;)
Dok ima smrti, ima i nade.