• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 55 - GLASANJE

Started by Boban, 17-06-2015, 13:13:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

дејан

то је његов проблем (и твој ако ти смета)
...barcode never lies
FLA

Stipan

Smeta, nego šta! Po prvoj listi sam treći!

Linkin

Eh, baš su čudni putevi gospodnji. zosko je prvobitno dao glas Moriji, a sad se predomislio i dao glas Krvi lordova. :(

дејан

моја грешка, исправљам
...barcode never lies
FLA

saturnica

Quote from: Crni Petar on 25-06-2015, 11:48:48
Eh, baš su čudni putevi gospodnji. zosko je prvobitno glasao Moriji, a sad se predomislio i dao glas Krvi lordova. :(
S obzirom da si to uocio i jos si k tome tuzan, znaci da je Morija tvoja. Cestitam, prica je odlicna...:)

Anomander Rejk

Scordisc, zahvaljujem na opsežnim i argumentovanim analizama priča. xjap
Što se vampirske priče tiče, pretpostavljam da autor u smeni ,,trona'' evropskih i afričkih vampira, vidi i izvesnu promenu u hijerarhiji svetova...Ejmi kaže da su evropski vampiri  postali mlohavi, da parazitiraju, da će ceo njihov pogani kontinent crkavati, dakle dekadentna, raskošna, samozadovoljna bogatstvom Evropa kopni, a dolaze nove, mlađe, živahnije i žilavije nacije-koje će je satrati i srušiti njenu umrtvelu moć.
Možda je tu i ebola neki vid kazne, nešto što se otrže kontroli, i umesto satiranja siromašnih, satire  nekadašnje gospodare i kolonizatore.
Naravno ovo su pomalo naknadna učitavanja :mrgreen: verovatno se nije uspelo da se to vidi i nasluti u priči.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Linkin

Quote from: saturnica on 25-06-2015, 11:55:14
Quote from: Crni Petar on 25-06-2015, 11:48:48
Eh, baš su čudni putevi gospodnji. zosko je prvobitno glasao Moriji, a sad se predomislio i dao glas Krvi lordova. :(
S obzirom da si to uocio i jos si k tome tuzan, znaci da je Morija tvoja. Cestitam, prica je odlicna...:)

Zahvaljujem. Otkrila me PTY još poodavno. Al' sam se koprcao da ne priznam da bi bilo zanimljivije. :lol:

дејан

исправљена табела
...barcode never lies
FLA

Kimura

Quote from: Stipan on 25-06-2015, 11:43:52
Smeta, nego šta! Po prvoj listi sam treći!

Zamisli, da je bilo bodovanje 1-2-3, ti bi od mene dobio tri boda!
Ispoštovao si zadatak.

džin tonik

tabela odlicno demonstrira strucnost, profinjeni ukus, objektivnost i kvalitetu kriticara, predivno. :lol:

Stipan

Quote from: kimura on 25-06-2015, 13:16:06

Zamisli, da je bilo bodovanje 1-2-3, ti bi od mene dobio tri boda!
Ispoštovao si zadatak.

A šta bih ja bez tebe, Kimura? Mrak bi me progutao, tuga ubila, tabele salomile...

Boban

besmisleno je bodovati redosled jer to nije ni traženo od glasača.
Da li je došlo vreme za objavljivanje imena?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

Ima tu nekoliko novih likova.  Dobra je ta Dunja Ete.

A Kimura strašno oscilira.

Scordisk

Hm, onda bih mogao da požurim sa komentarima, pre nego što završimo ovaj krug i objavimo imena...

Ostale su još tri priče. "Svet" i "Moriju" sam ostavio za kraj jer se o njima najviše pričalo u ovom krugu, pa ni sam nisam imao šta pametno da dodam na tu temu.

O "Moriji", kao što rekoh, nemam ništa pametno da kažem a da to nije već rečeno - najbolja je priča u ovom krugu, i ako si je ti Linkine pisao, onda svaka čast! Što te zadata pravila više pritisnu, to su ti priče bolje. Čim imaš slobodniju temu, rasplineš se, ali ovako je odlično. Jedino su mi zasmetale šale na početku, kao iz trećeg osnovne, ali nije ništa što bi bitno promenilo utisak. Ideja je odlična.

Svet - mnogo toga je već rečeno i komntarisano o ovoj priči, pa ne bih sada da se pravim pametan, ali bih se složio sa ljudima koji tvrde da ima previše likova. Meni je ionako teško da pamtim imena u priči, a kada ih još ima toliko, i kada su tako slična, potpuno se pogubim. Tek sam iz drugog čitanja shvatio ko koga tu šta, a iz trećeg sam uvideo kakva začkoljica zavukla u tu priču, u smislu da je trudnoća zavarala makinu. Ideja, po meni, nije loša - prikazati svet koji funkcioniše sa Mašinom, kao i svu zapetljanost i zamršenost ljudskih odnosa. I takođe naći rupu u prognozi, grešku kod mašine, nepravilnost od koje se gradi priča - to je generalno dobra ideja, ali su likovi nekako beskarakterni, nepamtljivi, nezanimljivi. Posebno mi je bizaran bio razlog njihovog tvrdoglavog odbijanja da se testiraju - nisu mogli ni na fakultet da se upišu, ni kredit da dignu, ama nisu mogli n ida prdnu, a jedini razlog koji su naveli za netestiranje je bio - jer se niko normalan ne bi testirao. kao da normalnost nije obična konvencija. Nisu imali neki tvrdi razlog za to odbijanje, a opet su se toga strogo držali i nastavili da žive u garaži, te su čak i sopstvenom sinu nametnuli da se ne može testirati. iz nekog inata? Takođe, ova priča je ispunila svoj zadatak već u prvoj trećini, kada odluče da se testiraju. Kod onog:

- Hoćemo.
- Nećemo.
- Moramo...

... e tu je već zadatak ispunjen:D Bez uvrede, PTY, inače mi se tvoja priča "... ja sam uz tebe" baš baš svidela, ali ova mi je nekako potpuni promašaj. Biće bolje, nadam se, u sledećem krugu.

Poruka u boci - takođe je donekle promašila temu. Slabo je ko komentarisao priču, pa se nadam da autor neće zameriti ako kažem koju, bez neke zle namere. Pisanje u obliku dnevnika meni u principu može dobro da bude, ali je najbolje kada se primenjuje u hororu, ili kada barem treba da izazove neki osećaj jeze, tenzije, neimenovane pretnje. Ovo nije zamišljeno da bude horor, pretpostavljam, i ne deluje mi baš kao najuspeliji pokušaj.

Generalno, problem je u sledećem - mnogo teško izgovorljivih imena, mnogo pojmova o kojima se gotovo ništa ne zna, svet koji nam je, dakle, potpuno nepoznat istran, a u njemu se slabo šta dešava da je zanimljivo. Uglavnom neredi, problemi, ulična puškaranja, ali od strane aktera koje ne mogu da zamislim, na planeti za koju ne znam kako izgleda, u kontekstu koji mi je nepoznat, a zatim se gradi tenzija, ali ja se nikako ne mogu uživeti u sve to. Poneke pojmove ne mogu da izgovorim. Tek kada se krene sa ogledalom Sudbine postaje zanimljivije, ali je to već pred kraj priče i tu je već malo kasno. Poenta je na mestu, čak je i zadatak donekle ispunjen, s obzirom da glavni lik jeste bio primoran da se testira, ali jebem li ga, ostalo je nekako mlako s obzirom da me sama priča i likovi nisu povukli.

Možda bi bolje bilo da se priča preuredi. Sad, pazi, nije moje da naturam mišljenje, ali mislim da bi ovo bila odlična priča kada bi se poitpuno drugačije napisala - da se izbaci dnevnički oblik pripovedanja i da se odma skoči na trenutak kada vođa kolonije daje krv mašini, pred auditorijumom. On vrisne, a vrisnuti se ne može dostojanstveno, i tu kreće fabula - objašnjenja o tome šta, gde kako, bez onih zamornih izveštaja o tome ko je dezertirao i koliko je čega poginulo. i na kraju on dobije prognozu, čuje se ironični aplauz, a na komlog mu stiže poruka o neprijateljskom brodu u orbiti. Kraj, fin, tada, aplauz i mrak. Onda bi bilo per - fekt - no.

E da, takmičenje u šorama me je pošteno nasmejalo.

Linkin

Quote from: Scordisk on 25-06-2015, 19:00:42
Jedino su mi zasmetale šale na početku, kao iz trećeg osnovne, ali nije ništa što bi bitno promenilo utisak. Ideja je odlična.

Evo šala iz prvobitne, samocenzurisane, verzije. :D

,,Sestrice, znaš šta bi dobio kada bih zapaljenu bebu bacio niz stepenice? Digokitis".

,,A kako doznati da seka ima mecu? Pa, osetiš krv na tatinoj motki".

,,Šta je crveno, dugačko petnaestak santimetara, kad ga ribi staviš u usta zaplače, kad ga izvadiš zavrišti? Njen pobačaj".

Scordisk

Quote from: Crni Petar on 25-06-2015, 19:05:13
Quote from: Scordisk on 25-06-2015, 19:00:42
Jedino su mi zasmetale šale na početku, kao iz trećeg osnovne, ali nije ništa što bi bitno promenilo utisak. Ideja je odlična.

Evo šala iz prvobitne, samocenzurisane, verzije. :D

,,Sestrice, znaš šta bi dobio kada bih zapaljenu bebu bacio niz stepenice? Digokitis".

,,A kako doznati da seka ima mecu? Pa, osetiš krv na tatinoj motki".

,,Šta je crveno, dugačko petnaestak santimetara, kad ga ribi staviš u usta zaplače, kad ga izvadiš zavrišti? Njen pobačaj".

Meni bi bilo bolje da je na početku priče Dejan farbao sobu u crno i roze, dirigovao nevidljivom orkerstru i učio književni arapski s posebnim osvrtom na hanefijski mezheb. A da je potom ostavio kofu vode na vratima da padne na onog ko ih otvori, i zapalio govno ispred komšijinih vraa. I to bi bila neka vrsta morije, ne? :D

inače, ja više volim one retardirane - šta je to malo, zeleno i jede kamen? Mali, zeleni kamenojedac. A malo zeleno i jede ciglu? Mali zeleni kamenojedac na dijeti:D:D

džin tonik

posalice odlicno karikiraju problem/usud, a tu je i paralelna refleksija. moraju biti krajnje neukusne, nista drugo ne pije vodu. u ovom slucaju, zdravom umu ne smiju biti smijesne.
hehehe.

džin tonik

stari znanac, nezvan gost - rad koji nisam bodovao
motivi slicni "pobuni", pomalo feministicka, izvedba slabija, manje lirska, idejno slaba. zadatak u drugom planu.

Linkin

Da, ali to je samo otkačeno, a ne i ubistveno. Meni su u glavi bile "Killing Jokes" Džokerovskog tipa.

Znači, šale koje su toliko bolesne da čitalac stiče utisak da je osoba opasna po život.

S tim da se to kosilo sa idejom da čitalac nastavi da čita priču. Pa sam izbacio, tj. značajno ublažio.  :mrgreen:

Edit.
Eto, zosko je sve objasnio dok sam ja kuckao.

Scordisk

pa dobro, jebem li ga. možda je i moj smisao za humor poremećen pa mi te šale nisu ubistvene ili toliko skandalozne. Pogotovo što sam ovu sa nostalgičnim abortusom čuo od svog pedesetogodišnjeg kolege sa posla. A pre toga u osnovnoj. I to nije loša šala, duhovita je zapravo. možda da odem i skeniram mozak, jebem li ga:D

džin tonik

ma jok, smijesno je i meni, ali mi smo genijalci koji to potisnu i objektivno ocjenjuju po siroko-drustvenoj percepciji plebsa, kozumenta, teta sto masu gay-zastavicama, mama koje ide u crkvu, prate politiku, suosjecaju do suza sa zrtvama zemljotresa u burkina faso, ne smrde im crnci i slicnih rasprostranjenih poremecaja koji broje za zdrav um!

Scordisk

Ili možda kolektivno patimo od tumora od previše blejanja u ekran? Samo je pitanje vremena kada ćemo se obući kao tete i mahati gej zastavicama u znak podrške crncima izginlim u zemljotresu u Burkini Faso?

Linkin

Ne može se svakom udovoljiti. Čak i najgnusnije šale biće presmešne nekim ljudima, dok bi oni sa jako osetljivim stomacima kliknuli na "close file" i za nešto najblaže moguće.  :(

Neki problemi nemaju rešenje koje zadovoljava svakog. No need for ancient art of over-analyzing. :mrgreen:

Kimura

U pogledu šala, Linkine, ja ti zameram što nisu tvoje. Znam da je ovo što si ponudio bilo lakše i praktičnije za kratku priču, ali cenila bih da si sam smislio neukusni vic ili bizarno ponašanje tvojih morijanaca.

Inače, slažem se sa većinom: priča ti je dobra, možda je to put kojim treba da ideš.

džin tonik

hm, odoh na balkon u rereading komentara u nadi kako ce let ptica, udar munje ili slicne auspicije odrediti idealnu salu. :lol:

Kimura

Quote from: Stipan on 25-06-2015, 18:50:41
Ima tu nekoliko novih likova.  Dobra je ta Dunja Ete.

A Kimura strašno oscilira.

Drago mi je što ima novih, biće interesantnije.

Ja se ne pomeram, Stipe, pogotovo ne u poslednje vreme. Ovdašnja publika voli određene stvari i to je to.
Uostalom, kako sam se nadala, dobro sam se udala (ovo zbog teme i prekršaja koji sam napravila).
Još ću neskromno priznati da mi se vlastita priča dopada i to baš, baš... (kao što reče Scordisk), naročito njena duža verzija, koju iz razumljivih razloga nisam mogla poslati za ovaj krug.

Moram dodati da sam ovoga puta dobila zapanjujuće iscrpne, preizne i nadasve korisne komentare od ono nekoliko ljudi što su se pozabavili mojim pričom. Zanimljivo je to da su me opomenuli baš za ono što sam očekivala da će biti viđeno kao slabost... Definitivno provodimo mnogo vremena zajedno.

Kimura

Anomandere, čestitam!
Priča ti je veoma dobra i ja se iskreno nadam da ćeš izbaciti onaj ebola-gaf i picnuti je kako zaslužuje. Dekadencija je sama po sebi ozbiljna bolest, tako da i bez ebole možeš imati efekat koji priželjkuješ.

Scordisk

Slažem se s kimurom.

'Oćemo sledeću temu da počnemo? :D

džin tonik

nema apsolucije dok ovo ne objasni:

Quote from: kimura on 25-06-2015, 20:04:41
U pogledu šala, Linkine, ja ti zameram što nisu tvoje. Znam da je ovo što si ponudio bilo lakše i praktičnije za kratku priču, ali cenila bih da si sam smislio neukusni vic ili bizarno ponašanje tvojih morijanaca.
...

pokusavam dokuciti pozadinu, ne nalazim nista. dapace, kontrateze cak. zasto?

Scordisk

Gospode naš koji s na nebesima, slažem se oko ovoga bre za Anomandera. Pusti sada šale, nije vreme za šegu, trebamo početi sledeći krug radionice

Stipan

Šalili se mi ili ne, novi krug zavisi od Bobana, a ne od naših lepih želja....

džin tonik

neovisno salama, ne nalazim prednost u autenticnosti, dapace. ne razumijem izjavu.
a bilo bi lijepo i kad bi pojedini autori zakljucili sta su naucili u ovom krugu uz prisegu koje greske nece ponavljati.

Scordisk

hm, neću više da budem dosadan:D

džin tonik

inzistira se! kritika je odradila svoje, sad su na redu autori, spoznaja grijeha, a mi cemo posteno presuditi uvjerljivost dobrih namjera po, hm, obicaju predaka.

Scordisk

Hoćemo li autore koji ne okaju svoje grehe, po običaju predaka, da mažemo govnima i gađamo kamenjem?

džin tonik

jok, ti ne zasluzuju kritiku.

Linkin

Ma kakvo okajavanje greha. Ja možda jesam apostol, ali u to ne verujem.  ;)

Kao u školi:
Oni koji nisu prošli ovu temu u sledećem krugu rade ponovo mašinu smrti. A mi koji smo prošli krug radimo novu temu.

Jedino je to fer.  :mrgreen:

Scordisk

Jebem li ga. Ja sam više voleo ono u obdaništu kada te ocenjuju tako što ti lupe lep, šareni pečat u svesku. I svi ga uvek dobiju, osim ako baš ne umeju da nacrtaju osmicu.

Anomander Rejk

Quote from: kimura on 25-06-2015, 20:26:17
Anomandere, čestitam!
Priča ti je veoma dobra i ja se iskreno nadam da ćeš izbaciti onaj ebola-gaf i picnuti je kako zaslužuje. Dekadencija je sama po sebi ozbiljna bolest, tako da i bez ebole možeš imati efekat koji priželjkuješ.

Hvala Kimura. Biće prilike da je sredim...malo se i ,,otimala'', skraćivao sam je, razmišljao da li da je šaljem, ali pošto dugo nisam učestvovao rekoh ajd ipak da ne odustanem pa kako ispadne.
Ne znam zašto ali čim sam pročitao zadatak, odmah sam zamislio da rešenje bude s nekim vampirom...
Tajno pišem zbirke po kućama...

džin tonik

sazetak impresija za odjavu: "morija" uvjerljivo istaknuta. tesko je naci rijec koja ne odgovara, kamoli recenicu koja remeti ritam, nema funkciju; sve je tocno odmjereno i promisljeno, etc.
subjektivno bi se dao uociti koji nelogican ili slabiji potez aktera, sto bi znacilo nepaznju ili povrsnost citatelja.
scordisk lijepo zakljucio kako linkin najbolje funkcionira uz jasna ogranicenja, ostale price istog autora teze ispratiti, t.j. zahtijevaju odredjenu (prekomjernu) sugestivnu podloznost/sposobnost.

sve ostalo najmanje dva koplja ispod, iako vecina na relativno kvalitetnoj razini.

saturnica

bilo bi lijepo da i "novi" pisci iskomentiraju priče. a, koliko vidim, izostalo je i bodovanje s njihove strane. pitam se zašto...

Kimura

Bilo bi lepo da svi čitaju, boduju i komenterišu, ali iskustvo pokazuje da je to ideal koji se ne može dostići.

scallop

Nema važno. Sve je sad u Božjim rukama.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

saturnica

Quote from: kimura on 26-06-2015, 09:11:19
Bilo bi lepo da svi čitaju, boduju i komenterišu, ali iskustvo pokazuje da je to ideal koji se ne može dostići.
pa ne može se očekivati baš od svih. ali je za očekivati i bilo bi pristojno od onih koji su sudjelovali u ovom krugu.

Kimura

Stipan

Šta ste zapeli Saturnicu zajebavat?! Al' oma da su komentarisali svi što dosad nisu il' ću tatka na njih da napujdam!

saturnica

Quote from: Stipan on 26-06-2015, 12:18:03
Šta ste zapeli Saturnicu zajebavat?! Al' oma da su komentarisali svi što dosad nisu il' ću tatka na njih da napujdam!

u dilemi sam dal da te opalim po toj blentavoj vučjoj njuški, il da ti bacim štap da potrčiš i zalaješ niz vjetar...

Stipan

Pa ti si u dilemi otkako te znam. Kakve to ima veze s vetrom i blentavošću?