• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kobasice i slanina izazivaju rak!

Started by Ghoul, 26-10-2015, 16:56:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

šta kažu forumski experti, da li je ovo realno?! :-?

i da li sad svi moramo da postanemo travojedi kao meho?!  :shock:

SZO: Kobasice i slanina izazivaju rak
Istraživačko odeljenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zvanično je objavilo izveštaj prema kom su mesne prerađevine bez ikakve sumnje kancerogene namirnice, a crveno meso "mogući krivac" za neke vrste raka.
WASHINGTON POST IZVOR:  PONEDELJAK, 26.10.2015.

Izveštaj ove uticajne grupe zasnovan je na radu 22 međunarodna stručnjaka koji su analizirali istraživanja obavljana prethodnih decenija o povezanosti crvenog mesa i prerađevina i karcinoma.

Panel je pregledao eksperimente sprovedene na životinjama, studije o ljudskoj ishrani i zdravlju i ćelijske mehanizme koji mogu dovesti do raka.

U crveno meso spada govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, meso koza i konja. U mesne prerađevine ubrajaju se namirnice od mesa kojima se produžava rok trajanja dimljenjem, usoljavanjem, sušenjem ili konzerviranjem. To su kobasice, viršle, salame, slanina, šunke, usoljeno sušeno meso, dimljeno meso, konzervirani mesni odresci i paštete. Dodaci koji se stavljaju u meso u procesu prerade povećavaju rizik od kancera, kao i visoka temperatura termalne obrade svežeg mesa (kao što je na roštilju).

Prema izveštaju, samo 50 grama mesnih prerađevina dnevno povećava šansu od raka debelog creva za 18 procenata.

Međutim, zaključak SZO već je naišao na oštro protivljenje lobista američke mesne industrije.

"Smatramo da nema dovoljno dokaza da se crveno meso povezuje s bilo kakvim kancerom", izjavila je Šajlin Maknil, izvršni direktor Nacionalnog udruženja stočara.

Potencijalna povezanost između unosa crvenog mesa i raka tema je brojnih studija i debata već decenijama. Međutim, zaključkom da prerađevine izazivaju rak, a crveno meso ga "verovatno uzrokuje" Svetska zdravstvena organizacija je otišla i korak dalje.

Eksperimenti kojima se testira da li određena vrsta namirnica izaziva kancer predstavljaju ogroman poduhvat. Oni zahtevaju kontrolu ishrane hiljada ispitanika tokom mnogo godina. Na primer, jedna grupa dobija zadatak da jede mnogo mesa, druga nešto manje, a treća nimalo.

Međutim, iz raznih razloga takvi eksperimenti se retko sprovode i naučnici obično biraju manje direktne metode, poznate kao epidemiološke ili opservacione studije, kako bi došli do relevantnih zaključaka.

"Ja razumem da su ljudi skeptični zbog ovog izveštaja o mesu, jer eksperimentalni podaci nisu naročito jpouzdani", kaže Paolo Bofeta, profesor Instituta za proučavanje kancera Tiš u okviru Medicinskog fakulteta Mont Sinaj, koji je učestvovao u sličnim panelima SZO.

"Međutim, u ovom slučaju epidemiološki dokazi su vrlo pouzdani."

Drugi naučnici, međutim, kritikuju i epidemiološke studije, jer često posežu za "lažno pozitivnim" rezultatima, odnosno zaključcima da nešto izaziva rak čak i kada to nije slučaj.

"Da li je sve što jedemo povezano s rakom?", naziv je često citiranog rada objavljenog 2012. u listu "American Journal of Clinical Nutrition".

Taj rad preispitivao je akademske studije koje su uključile klasične namirnice. Od 50 ispitanih, 40 je proučavano iz ugla njihovog uticaja na povećavanje šanse od obolevanja od raka.

Pojedinačno, većina studija pokazala je da je sam unos hrane povezan s kancerom. Međutim, kada se posmatraju samo neke od namirnica, dokazi za takve tvrdnje se smanjuju.

"Mnoge studije prikazale su neverovatne efekte hrane, čak i onda kad su dokazi za takve tvrdnje bili slabi", zaključili su autori.

Iako su epidemiološke studije bile ključne za dokazivanje opasnosti od cigareta, obim rizika koji ima konzumacija mesa daleko je manji i naučnicima je teško da izdvoje konkretan uzrok navodne opasnosti.

"Verovatno ne treba preterivati u konzumaciji mesa", rekao je Džonatan Šenfild, jedan od autora članka u "American Journal of Clinical Nutrition" i predavač na odseku za radiologiju i onkologiju na Harvardu. "Međutim, posledice jedenja mesa bi u najgorem slučaju bile minimalne."

Štaviše, kritičari saopštenja SZO tvrde da su dva eksperimenta potvrdila da ispitanici koji smanje unos mesa ne smanjuju time i rizik od raka. Ipak, moguće je da ispitanici nisu u dovoljnoj meri smanjili unos mesa.

Čak ni iz SZO ne insistiraju na tome da je sendvič sa slaninom podjednako štetan kao cigareta.

"Individualno rizik od razvoja kolorektalnog kancera zbog konzumiranja prerađevina ostaje mali, ali se rizik povećava sa količinom pojedenog mesa", rekao je Kurt Strajf iz SZO.

https://ljudska_splacina.com/

tomat

medicinski fakultet Mont Sinaj, pa jasno je da je po sredi jevrejska zavera. oni ne jedu gudu, pa oće i mi normalni da batalimo.

e, neće moći.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Nisam siguran šta je tu sad preterano novo, osim što je SZO potvrdio ono što su brojna druga istraživanja odavno pokazala. Da crveno meso povećava rizik od kancera debelog creva zna se već decenijama, čak je i Benford vrlo detaljno objašnjenje mehanizma ispisao u svom "Preko mora sunaca" (mislim) tako da je to odavno proizvelo i posebnu granu medicinskih usluga koje se odnose na čišćenje debelog creva od potencijalno kancerogenih materijala (colon-cleansing). Takođe da konzervansi povećavaju rizik od kancera nije baš preterano novo niti šokantno saznanje. Što se tiče slanine & kobasica, pretpostavljam da se najviše misli na industrijski procesovanu hranu, dakle, opet na konzervanse, veštačke boje, pojačivače ukusa itd. U svakom slučaju, treba i podsetiti da nije meso jedina namirnica u kojoj ima mnogo konzervansa i aditiva koji mogu biti povezani sa rizikom od kancera - generalno je industrijski procesovana hrana značajno manje zdrava od, jelte, organske, a jedemo je prevashodno jer nam je dostupnija, fizički i finansijski. Lepo je da SZO upozorava na ovo, ali nije da to nismo i do sada znali.

Dybuk

Nisam neki potrosac kobaja i slanine ali prsut derem :evil:

Ukronija

Gul kao Informer ili Kurir. Objavi senzacionalistički naslov, ubaci cicu sa velikim sisama i provokativnom porukom tipa "ja baš volim da jedem kobasice", napljuje Hrvate i proda novine za 20 dinara.  :lol:

Ghoul

Quote from: Carlyle on 26-10-2015, 17:27:47
i proda novine za 20 dinara.  :lol:

kad bih bar imao neki ćar od ovoga... :(
https://ljudska_splacina.com/

Agota

ja sam primetila da iz prodavnica zdrave hrane izlaze tužni, pogrbljeni, zabrinuti ljudi, dok iz mesare izadju veseli, jedri, rumeni ko jabuke...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Ukronija

Quote from: Agota on 26-10-2015, 18:02:19
ja sam primetila da iz prodavnica zdrave hrane izlaze tužni, pogrbljeni, zabrinuti ljudi, dok iz mesare izadju veseli, jedri, rumeni ko jabuke...

:D xremyb

To je zato što se zdrava hrana ne kupuje u prodavnicama "zdrave hrane".  :lol: Retko šta je tamo zdravo. Možda neko zrnevlje, bademi, kikiriki, ali ni taj rinfuz nije ok (predugo stoji, nakuplja bakterije itd.). A i meso u Srbiji još uvek nije baš toliko ukvareno dodacima, beljenjima, genetskim modifikacijama i konzervansima.

scallop

To će SZO da sredi. Svi će da izlaze tužni, pogrbljeni i zabrinuti i iz mesare.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Petronije

Najveca opasnost, kao sto je Meho lepo objasnio, preti od preradjevina. Cak ni cisto meso vise nije sigurno kupovati svuda, jer ga tretiraju kojekakvim hemijskim sredstvima da bi sto duze zadrzalo lepu, crvenu boju.
Arm the Homeless

Dybuk

Agota - mozda zato sto ljudi tamo kupuju razne cajeve i 'prirodne' preparate za svakakve tegobe. Tj, ulaze u zdravu hranu bolesni.

tomat

Ja često posećujem prodavnice zdrave hrane, kupujem ovsene pahuljice i sušeno voće, i dok čekam u redu vidim da ljudi slabo kupuju čajeve i ostalu medecinu. Mahom su to šlagovi, pudinzi, grickalice, slatkiši na meru...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

džin tonik

Quote from: Petronije on 26-10-2015, 18:15:43
Najveca opasnost, kao sto je Meho lepo objasnio, preti od preradjevina. Cak ni cisto meso vise nije sigurno kupovati svuda, jer ga tretiraju kojekakvim hemijskim sredstvima da bi sto duze zadrzalo lepu, crvenu boju.

nema prerada neki bitan uticaj, kamoli obican konzervans (kemija je sve zamislivo). osnovni problem nastaje pri proizvodnji. zivotinjska masnoca talozi mnoge stetne spojeve, sto znane, sto neznane, dok se pri uzgoju rabi, bah, svasta, mislim, vec kao osnovna sirovina. tako smo svi pomalo na, primjerice, antibioticima.
ili kad uzmemo pitku vodu: tu smo pomalo trudni. mnogo spojeva "nije moguce" isfiltrirati uz isplativ trud.

kako god, organizam je prejak stroj da bi se brinuli, da nije tako, vec bi imali armagedon koliko izlozeni promjenama zadnjih stotinjak godina. :lol:

džin tonik

mislim, ne vrijedi se smarati, obican show, marketing. uzmimo ribu: zdravo, bjelancevine, trabunjbla, dok u ozbiljnijoj analizi zapravo cisti otrov. bez iznimke.
uglavnom, sto nas ne ubije, dobro je, uznapredi i ojaca. :roll:

Truba

mislim da to nema veze s hranom nego sa slucajnoscu
malo ima uticaja genetika, mrvicu godine i mozda mali postotak okolina...naravno radijacija included

bilo je jedno istraživanje nekog faksa da je sve zapravo sreca i kako te zapadne

bebe to dobiju
i starci
i oni koji se paze i koji se n paze
i bogato i siroto
nema pravila
zato je i opaka bolest

prvenstveno je to bolest starijih ljudi...manjim dijelom mladjih
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

scallop

Anketa

Da li ćete promeniti jelovnik nakon odluke SZO o štetnosti crvenog mesa i prerađevina?

Da

14.8%

Ne

77.6%

Ne znam/nemam stav

7.5%
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ukronija

@crni labud

Ah, pa sto odmah nisi rekao da mozemo da jedemo i pijemo otrov, a da ne obolimo od raka jer je to stvar slucajnosti?  Fiju, kakvo olaksanje. :lol:

Petronije

Quote from: zosko on 26-10-2015, 19:09:08
Quote from: Petronije on 26-10-2015, 18:15:43

nema prerada neki bitan uticaj, kamoli obican konzervans (kemija je sve zamislivo). osnovni problem nastaje pri proizvodnji. zivotinjska masnoca talozi mnoge stetne spojeve, sto znane, sto neznane, dok se pri uzgoju rabi, bah, svasta, mislim, vec kao osnovna sirovina. tako smo svi pomalo na, primjerice, antibioticima.
ili kad uzmemo pitku vodu: tu smo pomalo trudni. mnogo spojeva "nije moguce" isfiltrirati uz isplativ trud.

kako god, organizam je prejak stroj da bi se brinuli, da nije tako, vec bi imali armagedon koliko izlozeni promjenama zadnjih stotinjak godina. :lol:
Prerada (u industriji, da se razumemo) mislim da ima uticaja, ali u pravu si za ostalo. Reke su zagadjene najgorim vrstama otrova, teskim metalima i kojekakvim otpadnim materijama iz industrije, koja crna zdrava riba. Svinje industrijske se kljukaju ko zna cime, a i ove sto se u domacinstvima hrane kukuruzom koji je zatrovan jos dok je seme, a tek prskanje otrovima posle (niko se vise za motiku ne 'vata), nisu mnogo zdravije, plus koncentrati sumnjivog sadrzaja. Okreni - obrni, nije ova prica bez osnova, ali je i rupa na saksiji, sto se kaze.
Arm the Homeless

Truba

Quote from: Carlyle on 26-10-2015, 20:53:08
@crni labud

Ah, pa sto odmah nisi rekao da mozemo da jedemo i pijemo otrov, a da ne obolimo od raka jer je to stvar slucajnosti?  Fiju, kakvo olaksanje. :lol:
samo nemoj piti radioaktivni otpad te motorno ulje i bices ok ako nisi peh
povecanjem broja godina raste mogucnost da obolis od novotvorina
kazu u africi nema toga mnogo... nema jer ne dozivi populacija godine za to
umiru od drugih bolesti koje su nama smijesne
a vala i nemaju neke dijagnostike
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ukronija

Meni su smešna ova ispitivanja, a onda i svi lobisti koji opovrgavaju relevantnost ispitivanja. U meso i mesne prerađevine (i još svašta nešto) stavlja se otrov (aditivi, konzervansi, hormoni itd.). To meso, kako je zosko rekao, već sadrži otrov koji je u meso ušao ishranom životinja i biljaka. Da ne pominjemo so i šećer koji su, takođe, u količinama u kojima se dodaju industrijski prerađenoj hrani, otrovi.

Mislim, ispitivanje koje dokazuje da je otrov... otrovan?  A onda i lobisti koji dokazuju da nema dokaza da je otrov otrovan.   :roll:

Quote from: Black swan on 26-10-2015, 22:28:03
kazu u africi nema toga mnogo... nema jer ne dozivi populacija godine za to

A možda im je zemljište zdravije? Možda jedu više hrane bogate vlaknima? Možda unose više prirodnih anti-oksidansa?  :idea:

Albedo 0

ko ne voli kulen ne zaslužuje da živi

Dybuk

Quote from: Black swanumiru od drugih bolesti koje su nama smijesne

Da, npr AIDS.

Karl Rosman

Od "Zlatiborac" kulena nema odvratnije i otrovnije suhomesnate preradjevine na ovom svetu. Mislim da je dovoljno gledati u "to" sat vremena kroz staklo vitrine u supermarketu i kancer je zagarantovan. 
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Linkin

Eh, kad bi sve to s hranom bilo tako jednostavno.

Npr, tunjevina i sardine su karcegene zbog sojinog ulja u kojem se konzerviraju, a koje je mahom kancerogeno.

Ovde kod nas u Srbiji je i svinjetina kancerogena, jer mi i dalje vakcinišemo prasiće obaveznom vakcinom protiv svinjske kuge, koja se po evropskim standardima više ne koristi.

Izbacili su valjda jer jedu gmo prasiće koji ne oboljevaju od svinjske kuge.  :lol:

Drugo, kod nas je obim prskanja voća i povrća daleko veći nego bilo gde u Evropi. Nama čak i rusi odbijaju naše jabuke jer su previše prskane po njihovim standardima.

Dakle, i tu kaskamo za svetom koji verovatno koristi neke gmo vrste koje ne traže toliko zapravšivanja.

Pa se, zapravo, problem svodi da li jesti gmo, koji nam je odavno na kvarno podvaljen ili jesti to što nije gmo, ali je vakcinisano, zaprašeno, otrovano.

Obrni, okreni, truješ se šta god jeo.

Ima neka kratka lista voća i povrća koja se po prirodi stvari malo prska. Kupus. Cvekla. Špargla. Zapravo, sve što ima debelu koru.

Eto, deco, to vam je jedina "zdrava hrana". Tj, najmanje otrovna. Pa prijatno.  :lol:

klem

Treba jesti ekstazi pilule one nisu kancerogene

Albedo 0

ionako ne jedem te argentinske kulene sa Zlatibora, iz Srbije ponekad Neoplantu, a najčešće domaći kulen!

Albedo 0

nači isto kao evolucija, može bit al ne mora da znači

scallop

Zanimljivo je da su svi aditivi, zbog kojih su optuženi meso i mesne prerađevine, i dalje na spisku dozvoljenih od strane SZO.

džin tonik

Meho Krljic

Quote from: scallop on 27-10-2015, 09:22:31
Zanimljivo je da su svi aditivi, zbog kojih su optuženi meso i mesne prerađevine, i dalje na spisku dozvoljenih od strane SZO.

Pa, SZO ne može ništa da "zabranjuje" pa time ni da dozvoljava, ali opet, tebi kao tehnologu sigurno ne nedostaje znanja o aditivima i njihovom doprinosu ovim ili onim mogućim oboljevanjima. Opet velim, nije da je SZO ovim izveštajem rekao bogznašta novo i revolucionarno, sve se to do sada znalo, tako da je ovde samo u pitanju uokvirivanje priče tako da se skrene pažnja na određene rizike. Bilo bi lepo, recimo da su ljudi svesni da SZO priča analogne stvari i za, recimo, šećer. Šećer je jedan od najvećih zdravstvenih rizika u svetu koji se hrani industrijski prerađenim namirnicama i dobro je da se o tome priča kao što se sada priča i o mesnim prerađevinama.

Ključno, kako već negde rekoh gore, nije da mi uglavnom nemamo na raspolaganju informacije o tome kako prerađena hrana povećava rizike od obolevanja (kancer, kardiovaskularna oboljenja itd.) ali za njom posežemo jer je jeftinija, dostupnija itd.

scallop

Meho, ne razumem zašto se toliko ponavljaš. U pitanju je još jedna ujdurma, kojom se potresa određeni deo svetske privrede, plaši običan narod i ima ciljeve koji počinju i završavaju u interesima nekih bankarskih i privrednih sektora da ugroze neke druge slične. Jedina posledica će biti još jedno lekarsko pitanje potencijalnim pacijentima da li jedu meso i mesne prerađevine, posle pitanja da li su pušači. Ispada da je mudriji Zosko koji pominje - jagnjetinu. Mada bi neki skeptik mogao da pomene da danas ni trave nisu bez rizika i da na jagnjetini nigde ne piše sa kog je ugroženog područja potekla.

džin tonik

Quote from: scallop on 27-10-2015, 10:31:06
...Ispada da je mudriji Zosko koji...

ma to samo u odnosu; znamo da mehu nikad nije krasio bas neki intelekt... gugla, prepisuje, svojata stavove, ponavlja...

Meho Krljic

Quote from: scallop on 27-10-2015, 10:31:06
Meho, ne razumem zašto se toliko ponavljaš.

Da bi bilo jasnije.

scallop

Kome? Ljudima koje su prepadali posle Černobila, pa nisu išli na pijacu da kupe zeleniš? Jutros je lepo profesor sa Medicinskog fakulteta objasnio da oni koji ne jedu meso i mesne prerađevine imaju probleme sa crevima 5%, a oni koji jedu - 6%. Možda.

Meho Krljic

Da, gledao sam ga  :lol: I kao što sam i pisao gore: jedenje određenih namirnica uvećava rizik od određenih oboljenja i dobro je da se to zna. Ali nije dobro da se upada u panike i simplifikuje u "slanina izaziva rak!!!!!!11!!" jer se time gubi iz vida ono što sam takođe napisao gore a to je da nije reč samo o mesu i da industrijsko prerađivanje hrane generalno znači prisustvo supstanci koje povećavaju rizike od raznih bolesti. Mislim da sam već pominjao na forumu, izvesni musli koji sam kupovao u Maksiju na listi sastojaka ima šećer naveden dvaput  :shock: Zastrašujuće.  :lol:

scallop

Ne vredi ti ni da ne dišeš. Čovek je sveća koja lagano sagoreva.

I, mislim da je jednostavnije i jasnije ono šta sam ja napisao.

Meho Krljic

Ma, dobro, svakako je najbolji savet ovde to da se redovno ide na sistematske preglede i slušaju saveti lekara, da se jede umereno a kreće i fizički radi redovno, te da se sačuva optimističan duh.  :lol:

tomat

Quote from: Karl Rosman on 26-10-2015, 23:24:44
Od "Zlatiborac" kulena nema odvratnije i otrovnije suhomesnate preradjevine na ovom svetu. Mislim da je dovoljno gledati u "to" sat vremena kroz staklo vitrine u supermarketu i kancer je zagarantovan. 

u Zlatiborčevim proizvodim su kilometri nekih tetiva, žila i čega sve ne, ne mogu posle da istrebim iz zuba. lože se na neki kvalitet, a realno su najlošiji.

scallop

Quote from: tomat on 27-10-2015, 12:00:41

u Zlatiborčevim proizvodim su kilometri nekih tetiva, žila i čega sve ne, ne mogu posle da istrebim iz zuba. lože se na neki kvalitet, a realno su najlošiji.

To se leči jednostavno - ne kupujete proizvode Zlatiborac. Pokušate sa Bačkom Topolom. Ne sve. Samo one skuplje. I kod njih jeftiniji proizvodi služe udomljavanju istih tetiva kao kod Zlatiborca. Ne kupujete viršle i slično nigde. Kad biste videli pulpu iz koje se prave odma' biste dobili kancer. Generalno, svi mesni proizvodi koji su jeftiniji ili nešto skuplji od mesa ili sadrže đubre ili višak aditiva da bi zadržali natovarenu vodu. Jebeš SZO, jedeš pametno.

Agota

Tako je,scallope. Topola! Izletnička!Treba zabraniti čips i ostalo smeće...ili ne zabraniti, nego ko u Švedskoj naduvati cene-čips 1000 dinara, pa izvolte...Bujrum

! No longer available
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Meho Krljic

Evo jednog korisnog grafikona  :lol: :lol: :lol:

scallop

Naravno, Agota. Neće nas valjda Meho učiti? On ni musli ne zna da kupi. Da ne pominjem specijaliste za kioske za brzu hranu.

džin tonik

postoji jednostavno pravilo koje uvodim od nove godine: meso? jesti samo ono cemu prepoznajes izvorni oblik. nista mljeveno, smuckano.

tomat

Quote from: scallop on 27-10-2015, 12:14:32
Quote from: tomat on 27-10-2015, 12:00:41

To se leči jednostavno - ne kupujete proizvode Zlatiborac. Pokušate sa Bačkom Topolom. Ne sve. Samo one skuplje. I kod njih jeftiniji proizvodi služe udomljavanju istih tetiva kao kod Zlatiborca. Ne kupujete viršle i slično nigde. Kad biste videli pulpu iz koje se prave odma' biste dobili kancer. Generalno, svi mesni proizvodi koji su jeftiniji ili nešto skuplji od mesa ili sadrže đubre ili višak aditiva da bi zadržali natovarenu vodu. Jebeš SZO, jedeš pametno.

ne kupujem proizvode Zlatiborca već neko vreme. od prerađevina najčešće uzimam ćureće grudi - italijanske kad se ima para i kad su na akciji, premijine u drugim slučajevima 8)

Karl Rosman

Quote from: scallop on 27-10-2015, 12:14:32
Pokušate sa Bačkom Topolom. Ne sve. Samo one skuplje.

QFT.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Ukronija

Salame, kobasice, viršle, paštete... ne jedem već 15 godina ili više. Meso, sa prekidima, ne jedem već 7. Ponekad, pojedem koje parče mesa (jednom u tri meseca) ili malo čajne kobasice (koju više koristim kao začin, nego kao glavni deo obroka). I uopšte ne mislim da će to da me spasi od bolesti, ali mislim da bar ne maltretiram organizam teškim solima i otrovima svakodnevno.

Ukronija

Oh, moj omiljeni hleb! :cry: Zbog ukusa i prijanja, doduše. Ko još veruje da hleb nešto leči. Ili...?

Eh, sad, prevara veka... :roll:

Quote"TONUS" PREVARA VEKA Proizvođač hleba se lažno oglašavao

Proizvođači hleba ,,tonus" biće kažnjeni zbog nezakonitog isticanja na ambalaži da njihov proizvod pomaže u lečenju dijabetesa i kancera, kao i da imaju licencu Ruske akademije nauka.

Ovo je utvrdila Tržišna inspekcija nakon prijave koju je podnela Tatjana Vehovec, urednica bloga Mooshema.com, šokirana činjenicom da je baka njene drugarice prestala da pije prepisan lek za regulisanje povišenog šećera i počela da koristi ovaj hleb kao zamenu za medikamente.

Shvativši da to znači da postoje ljudi koji slepo veruju u ono što proizvođači tvrde, rešila je da proveri da li je sve tako kako piše, a Tržišna inspekcija potvrdila je njene sumnje.
...

Utešno je što sada znamo da inspekcija bar malo radi svoj posao.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/600795/TONUS-PREVARA-VEKA-Proizvodjac-hleba-se-lazno-oglasavao

tomat

Taj Tonus se u poslednje vreme baš agresivno reklamirao, posebno na satelitskim kanalima, možda je to zasmetalo inspekciji.