• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kompjuterski RPG-ovi

Started by ridiculus, 02-03-2016, 00:52:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Naši ljudi.  :|  Samo se nadam da će Swithc port imati čitljiv font jer mi je želja da ovo ponovo igram solidno jaka.

Tex Murphy

Нисам ово играо, али свака част.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

neomedjeni

Drugovi, po svemu sudeći, napustio nas je Arnold Hendrik, autor legendarnog Darklandsa, koga na svoju sramotu još uvek nisam stigao da odigram, ali mnoge mudre glave ovu igru smatraju jednim od najznačajnijih role playeva u istoriji.

Slava mu.

Meho Krljic

Izgleda da je tako... RIP.

Meho Krljic

neomedjeni

Još nisam stigao da pogledam, ali pročitao sam opis u par članaka i deluje obećavajuće. Zaista se radujem igri.

Meho Krljic

Nego,

Disco Elysium TV show in the works   

"In the works" je za sada sasvim optimističan način da se kaže da u ovom trenutku ZA/UM sede i pričaju sa veoma malom produkcijskom kompanijom o mogućnosti da se ovo desi. I verovatno i neće. Ali kad smo već tu, ko bi trebalo da igra Harija a ko Kima?? Chris Conner, da se malo ugoji i zapusti ne bi bio loš Hari a Kima bi mogao da igra, hmmmm... Joseph Gordon-Levitt?

Calavera

mislim da belci neće dobiti baš previše prilika da igraju likove druge boje kože u budućnosti, eno i allison brie pre neki dan izjavila kako je bila pogrešan izbor za ulogu vijetnamske amerikanke diane iz bojacka. za harryja je zato jasno, joaquin phoenix:

Meho Krljic

Joseph Gordon-Levitt je belac??? Oh...

Calavera

zar... zar nije? mislim, ima on tih nekih par azijskih fičrsa, ali nikad mi nije stvarno naginjao na tu stranu...

Meho Krljic

Ja sam uvek tripovao da je bar pola azijskog porekla. Sad izguglam i čovek je - Jevrejin. Tako da, definitivno mora Džet Li da se oporavi da bi preuzeo ovu ulogu.

Meho Krljic

Nova igra Spidersa, Steelrising:

https://youtu.be/KDAaeBSp4ow

QuoteUnveiled at today's Nacon Connect via some concept art and pre-rendered cutscenes, Steelrising is set to take place in a heavily reimagined 18th century France, where you'll be playing as Marie Antoinette's automaton bodyguard and tracking down your maker as you attempt to stop Louis XVI's army of rogue robots.

Meho Krljic

Jučerašnji strim Baldur's Gate III:

https://youtu.be/qboLvZ5YQSg

Tex Murphy

Хм, искликтао сам на разна мјеста и прелетио курсором са привјуом кроз цијели снимак и скоро нимало игре, само нека четворица ликова који нешто блебећу. Кад сам КОНАЧНО успио да набодем некакав гејмплеј футиџ, прво ми се указао некакав паук, а онда крупан план неког грозног стопала са црно лакираним ноктима и опцијама типа "give this foot a long hard lick" :-(
Genetski četnik

Meho Krljic

Quote from: Tex Murphy on 19-08-2020, 12:25:45
крупан план неког грозног стопала са црно лакираним ноктима и опцијама типа "give this foot a long hard lick"

Father Jape

Ok, s jedne strane, valjda je dovoljno uradio za ovih pet godina, valjda to ostaje u igri.
S druge strane — wtf?!

S treće, on je samo jedan od nekoliko glavnih pisaca originala; for all we know, možda ne i najbolji!!1!!1
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Pa, da, ali u tekstu i on sam kaže WTF, kao zaplet igre je bio stvoren u njegovoj dnevnoj sobi, on je bio lead narrative designer sve ovo vreme itd. Malko je to, kao, iznenada došlo i za njega... A i za kreativnog direktora igre koji je isto otpušten.

Father Jape

Komentar na RPS-u:

I expect they thought that development was simply going too smoothly to be a true successor to the first game.

To really recreate the feel of Bloodlines the first, they'll suddenly bring the release date forward to 2020 again with a few weeks notice. QA have been told to leave at least one game-breaking bug in for release, just to make sure.  xrofl

Elem, ja sam dovoljno star da ovo mogu pre svega da posmatram iz svoje samožive vizure — ako igra bude prosečna i nedostojna originala, to samo znači jedna igra manje za koju neću imati vremena. :lol:

Meho Krljic

Naravno, to je sasvim fer. Ovde je više iznenađenje da Paradox, koji su ipak taj neki "snažni indie" sa ozbiljnom duhovnim sponama sa gejmingom (radije nego korporacijski izdavač koga predvodi neko ko je do juče prodavao deterdžent) napravi ovako naglu i naoko neobjašnjivu premetačinu.

Meho Krljic

20 Hours With Baldur's Gate 3's Buggy Early Access Version

Većina drugih utisaka koje sam video jednako naglašava bagovitost ovog bilda...

Meho Krljic

Ali Svenov tvit od noćas  :D :D :D :D

QuoteOur sales are insane - this is just Early Access you all. We just wanted to have a nice little community to iterate with. Now what are we going to do?

Meho Krljic

Darkest Dungeon 2 naredne godine ulazi u Early Access program ali ekskluzivno na Epikovoj radnji. Kada bude dosegla svoj finalni oblik (ili barem verziju 1.0) tada će da se pojavi i na drugim prodavnicama:

https://youtu.be/r90qCpMSV7I

Meho Krljic

Paradox boss doesn't expect Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 during the first half of 2021   

Ma, dobro, ne žuri nam se, potrajaće valjda ova pandemija...

Edit: a jasno je i šta troši toliko vreme:

any content designer Chris Avellone had contributed to the game would be removed following allegations of sexual assault

Tex Murphy

Quoteany content designer Chris Avellone had contributed to the game would be removed following allegations of sexual assault

Колико је само ово ретардирано...
Genetski četnik

Meho Krljic

Da se razumemo, verovatno se to za Krisa znalo i pre nego sad kad je stvar u medijima ne smeju da se izlože riziku da ih oblate kako štite napasnike a ne poštuju žrtve. Sad, jebiga, ja sam svakako pre za žrtve nego za napasnike al stvarno je sad pitanje da li čovek ne treba nikada više nigde da radi zbog jednog onakvog incidenta...

Edit: Čime hoću da kažem da je lako biti pametan "unazad" i kenslovati ljude koji su nešto učinili ali zaista treba razmisliti da li je situacija u kojoj čoveku oduzmeš čitavu karijeru i, potencijalno, način da se izdržava, pravičan način izlaženja na kraj sa fenomenom koji nije pojedinačna stvar nego, ipak, stvar kulture...

Tex Murphy

Потписујем све!
Genetski četnik

Father Jape

Pa u ovom slučaju on je sigurno već bio plaćen? Dakle samo štete samome delu tim uklanjanjem.

Inače, ja sam čuo i za još jedan mogući razlog za kašnjenje, ali ne smem ništa da otkrivam. :lol:

Meho Krljic

Verovatno je bio plaćen (mada je moguće i da je neki bonus vezan za kasniju prodaju igre) al nije ovde stvar u parama nego u jasnoj poruci da napasnicima nema mesta u industriji. E, sad, kako već rekoh, to je nešto što svako podržava, ali jeste pitanje koliko je stvar u tome da se ovako nešto znalo i ranije, al jebiga, bojz vil bi bojz, a sad se saznalo u širokoj javnosti pa mora da se napravi jasan, glasan gest kojim praktično čoveka ispisuješ iz biznisa 100%. Dakle, delom je ovo ipak "gest" dok se nekakvi ukorenjeni problemi u industriji (i šire, u društvu) koji i dovode do incidenata opisanih u vezi sa Krisom ne rešavaju baš tako lako. Naravno, ovo je superkompleksna materija i kako je Amerika ipak zemlja gde su pare glavno sredstvo komunikacije, ljudi su izračunali da "diversity industry", dakle, firme koje konsultuju kompanije, drže im obuke iz senzitivnosti itd., da ona godišnje okrene solidnih 8 milijardi dolara, ali utisak je da kompanije to više rade da mogu da se unapred osiguraju od tužbi i kažu "što je bilo do nas mi smo uradili". Naravno, nije da ja imam rešenje da ponudim na tacni, ali ovo je kompleksan problem pa ni rešenje ne može da bude baš jednostavno i dobrim delom - kao i svaki marksista - ja ga vidim u napadanju struktura moći u biznisu...

That said, šalio sam se, ne mislim da igra actually kasni zbog ovoga. Sigurno ima drugih, većih razloga.

Meho Krljic

Pretpostavićemo da samo Perin od sve dece na Sagiti actually ima interesovanja da ovo i poigra, ali, evo, što da se Perin makar ne poraduje:

Star Wars: Knights of the Old Republic 2 is coming to mobile phones   

Meho Krljic

Hmmm, a ne kažu koji developer... Zvuči kao zaista loša kombinacija okolnosti...

Meho Krljic

I da se zapljunemo:

Anthem Update

Friends,

In the spirit of transparency and closure we wanted to share that we've made the difficult decision to stop our new development work on Anthem (aka Anthem NEXT). We will, however, continue to keep the Anthem live service running as it exists today.

To je to, sikter.

Meho Krljic

Međutim, ispada da je srebrni pervaz ovde da će Dragon Age 4 biti singl plejer RPG umesto planiranog service game modela, pošto su se gadno ispekli sa Anthemom:

Electronic Arts Removes Multiplayer Mode From Dragon Age Game in Big Pivot

Meho Krljic

neomedjeni

Ostao sam bez posprdnosti, prihvatam sve predloge.  :cry:

Meho Krljic

O, tu ste, dragi prijatelju!!!!!!!!!!!

Dođite ponekad i neisprovocirani, nedostajete.

Tex Murphy

Javnost ocekuje rivju BARD'S TEJLA!
Genetski četnik

neomedjeni

Hvala, drugari. Ma, kada je ovo sranje pocelo prosle godine posao se udvostrucio, tako da sam uglavnom bio mrtav umoran i nije mi bilo do drustvenih mreza kad se uvece dovucem u stan. Za vreme demonstracija sam ostajao na poslu ponekad do ponoci. A onda mi je, i kad su se stvari malo unormalile, nekako preslo u naviku da na svakih par dana samo bacim pogled sta se pise i ne logujem se.

Joj, vise ne znam sta bih pisao o Bard's Taleu, moze Solasta: Crown of the Magister, to sam nedavno zavrsio? Moze? Odlicno.

Dakle, neki tamo Francuscici iz Pariza su smuckali neki seting, dohvatili se besplatnih D&D 5e pravila i odlucili da naprave turn based dungeon crawler. Rezultat je bio... zadovoljavajuci.

Mislim, prica je prilicno, u nedostatku takticnijeg izraza, bedna. Prost ko pasulj scenario prvog Baldurs Gejta za Solastu je Tolstojevski na najvisim stvaralackim vrhuncima. Grafike bih se, da sam bio zaduzen za njen dizajn, neprikriveno stideo, ali bih prikrio da sam bio zaduzen za njeno implementiranje u svom kurikulumu. Interfejs je herojski ruzan, ali iznenadjujuce funkcionalan. Autori Solaste su verovatno nekad culi za izraz izbori i posledice i odlucili da za te gluposti nece biti mesta u njihovim RPGovima. Dijalozi su spisateljski nivo prosecnog poslanika Narodne skupstine Republike Srbije u sazivu iz aktuelne decenije. Ili one pre nje. Ili one koja joj prethodi. Ma, kapirate vec.

Medjutim, Solasta dobija znatno vise od prelazne ocene na dva vrlo vazna polja - borbi i istrazivanju. Encounteri su mozda i mogli da budu bolje osmisljeni, ali bogatstvo opcija koje igra pruza, a za koja moze da zahvali priljeznom i detaljnom perslikavanju D&D pravila cine upravljanje malenom druzinom od 4 do 6 likova u borbi pravim zadovoljstvom. Ovde svaki potez, svaka magija ima dobar razlog za postojanje i prilicno je korisna od prvog do poslednjeg minuta. Nakon sto sam prvi put video kako moj rogue razmenjuje udarce stojeci na vrhu dugackog stuba sa paukom koji hoda po zidu iznad njega morao sam da nabavim taj feat svom liku. Shvaticete da nemate mnogo sanse da prezivite napad vampira u dubokoj tami zaboravljenog dvorca, buduci da tama pospesuje njihove napade i penalizuje vase akcije... osim ako vas klerik blagovremeno ne baci daylight magiju. Ili na pocetku borbe porazbijate sve prozore u sobi i na tavanici. Ili vas mag popali sve svetiljke u prostoriji pre nego sto u nju stupite. Magije za letenje i skakanje nisu samo zabavan gimmick, vec neophodno sredstvo da napadnete neprijatelje rasporedjene na nepristupacnim mestima. Ili dohvatite blago koje bi vam inace ostalo van dohvata. Shield ce spasti mnoge zivote kada se u clanovi vase druzine probude u svom logoru okruzeni cudovistima, sto je redovna posledica kampovanja u divljini bez rangera da drzi strazu.Ukratko, borba u Solasti nije savrsena, ali ima mnogo mnogo potencijala. I zabavna je, a to je valjda razlog zbog kog igramo igre, zar ne?

Istrazivanje novootkrivenih mapa je drugi jak adut igre. Najbolje oruzje, oklope i opremu, vrlo neophodne za prezivljavanje i pobedu u kasnijim stadijumima igre, necete pribaviti trgovinom i borbom, vec kraftingom. A za krafting su neophodni recepti i sastojci. E do njih cete doci pronalazenjem vreca, kutija i kovcega planski razbacanih po najudaljenijim i najskrivenijim kutkovima suma, tvrdjava, pecina, tamnica i drugih lepih turistickih destinacija na koje vas igra upucuje. Jedan sitan, lenj previd i necete moci da napravite ubistveni rapir za koji imate recept i dragi kamen, ali ne i primed rapier kao osnovu za rad na oruzju. Takodje, sjajan je osecaj kada u scauting modu pronadjete tragove koji ce vas odvesti do side questa ili skrivene pecine koju biste nacisto prevideli da ste protrcali tuda urlajuci na sav glas najnoviji hit Marinka Rokvica.

Sve u svemu, Solastu niko nece staviti na bilo koju listu igara godine, ali ako od svog RPGa trazite malo price i mnogo dobre borbe i zanimljivog dungeon crawlinga, pa, to je onda biftek za vas tanjir. Narocito imajuci u vidu da se radi o relativno kratkoj igri, moze da se predje za nekih 35-40 casova, tako da se zavrsava znatno pre nego sto stigne da overstay its welcome.

Meho Krljic

Ja za to, naravno, nikad nisam ni čuo, zato ste nam dragoceni, druže Neomeđeni.

Tex Murphy

Пратим "никад чуо" и подижем за "ово звучи сјајно"!!! Осим тога, реченице као

QuoteTakodje, sjajan je osecaj kada u scauting modu pronadjete tragove koji ce vas odvesti do side questa ili skrivene pecine koju biste nacisto prevideli da ste protrcali tuda urlajuci na sav glas najnoviji hit Marinka Rokvica.

су, између осталог, разлози што се унапријед радујемо ривјуима друга Неомеђеног и што жалимо што их нема више!
Genetski četnik

Meho Krljic

neomedjeni

Dobro, Pet zvuči kao dobar momak koji je zalutao u Bethsedu i sa kojim bi zapravo bilo prijatno popiti pivo ispred lokalnog dragstora, što ne mora da znači da zapravo nije podmuklo đubre koje upravo prekovremeno šljaka na damage controlu.

Ali uvek je lepo videti da je kod dobrog starog Teda Hauarda onaj kamen koji mu stoji u grudima namesto srca i dalje neokrnjen.

Tex Murphy

Super je kako kazu da je igra Xbox ekskluziva i onda se izvinjavaju imaocima PlayStationa 5, a PC igraci valjda i ne postoje.
Genetski četnik