• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

PlayStation 1, 2, 3, 4, Vita, itd.

Started by ridiculus, 24-07-2016, 22:27:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Petronije

To je horor?!?

Nego, zašto se koji moj više ne prave ovakve horor igre, kao što je dead space? Jel moguće da su nam u 2024. potrebna dva rimejka da bi mi koji ne želimo da bežimo ili pričamo o hororu, već da se sa zlim silama hrabro suočimo, uživali?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Meho Krljic

Doki Doki Literature Club je, jelte, PSIHOLOŠKI horor. Probaj, vidi, možda ti se dopadne, možda ne...

A, hm, pa odgovor na tvoje pitanje je MOŽDA to da velike firme, one koje imaju budžet za igre poput Dead Space radije prave igre koje mogu da se monetizuju u kontinuitetu, dakle, da imaju multiplejer, battle pass, sezone itd. A male firme, koje prave singl plejer igre nemaju budžet za nešto poput Dead Space. Naravno, imaš GOMILU dobrog singl plejer horora da igraš danas, pominjali smo Crow Country, pa imaš Signalis, Alisa, itd. ali to su naravno više surival horror radovi sa manje ekspanzivnom akcijom nego što je Dead Space...

dark horse

Osnovni problem gejminga je što zapravo nema igra, jer ih niko ne ptoizvodi.
nas-rofl
Kad je izašap PS5, i dalje je slab codebase, uglavnom su u pitanju unapređene igre sa PS4, a oni već izbacuju PS5 Pro.

Dilema PC ili PS5 Pro je lažna, jer bukvalno nema puno razloga, tj. dobrih igara da uzmeš jedno ili drugo, svodi se na par poluzanimljivih naslova koje možeš odigrati vrlo brzo.

Ove godine će biti pakao za GOTY jer bukvalno ništa ne valja ili je indi ili je bajato, s fejsliftingom.

Jednu novu dobru igru nisu uspeli da naprave za godinu dana u celom svetu, jer je svima bilo rizično i skupo. A hoće da prodaju bolji hardver.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Pa, sad, ti nekako suviše olako otpisuješ nezavisne igre a naslovi poput Animal Well ili UFO 50 su doslovno među najboljim igrama napravljenim u istoriji medijuma. Pa Tactical Breach Wizards, pa Lorelei and the Laser Eyes, pa Hades II, pa Balatro, pa Children of the Sun... I to nabrajam samo igre koje su MENI zanimljive dakle, čoveku u zrelim pedesetim godinama. Plus, naravno, bilo je i u manje nezavisnom delu industrije jako dobrih igara, ovaj Metaphor ReFantasio obećava EKSTREMNO dobar provod, ko voli potezni japanski RPG, a onda su tu i Like A Dragon Infinite Wealth, pa Tekken 8, pa Frostpunk 2, pa Dragon's Dogma II... Igara koje su dobre ima toliko da ja ZNAM da neću stići da ih sve odigram do kraja života, a opet napominjem da navodim samo igre koje se dopadaju MENI, dakle, matorom čoveku koji mnoge moderne gejming trendove uopšte ne konstatuje.

Sad, naravno da ja ne mogu da ti kažem da MORAJU da ti se svide igre koje se meni dopadaju, ali mislim da gledaš samo jedan uzani delić industrije i donosiš jako snažan zaključak samo na osnovu toga.

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 02-10-2024, 05:51:16
Doki Doki Literature Club je, jelte, PSIHOLOŠKI horor. Probaj, vidi, možda ti se dopadne, možda ne...

A, hm, pa odgovor na tvoje pitanje je MOŽDA to da velike firme, one koje imaju budžet za igre poput Dead Space radije prave igre koje mogu da se monetizuju u kontinuitetu, dakle, da imaju multiplejer, battle pass, sezone itd. A male firme, koje prave singl plejer igre nemaju budžet za nešto poput Dead Space. Naravno, imaš GOMILU dobrog singl plejer horora da igraš danas, pominjali smo Crow Country, pa imaš Signalis, Alisa, itd. ali to su naravno više surival horror radovi sa manje ekspanzivnom akcijom nego što je Dead Space...

Očigledno imamo različitu definiciju horora. Ne mislim na DOKI već na ove dole nabrojane. Msm jesu to igre sa horor tematikom, ali daleko su od generisanja neke ozbiljne strave, prevashodno sam mislio na AAA igre a objasnio si lepo šta je verovatno razlog, a i Linkin kasnije.
Što se tiče DOKI DOKI, hvala na preporuci ali jako teško da ću je ikad startovati, iako verujem u tvoj ukus, to nije igra za mene.

Meho Krljic

Ma, nisam ni ja igrao Doki Doki Literature Club tako da ne pričam iz prve ruke, ali ljudi kojima verujem su ga nahvalili.

Enivej, aha, dobro, poštujemo onda da ovo o čemu pričam nije horor kakav ti tražiš. Ali, evo, izlazi rimejk Silent Hill 2 za koji dan pa možda to bude više po tvojoj volji.

dark horse

Quote from: Meho Krljic on 02-10-2024, 08:41:05
Pa, sad, ti nekako suviše olako otpisuješ nezavisne igre a naslovi poput Animal Well ili UFO 50 su doslovno među najboljim igrama napravljenim u istoriji medijuma.

Meho, onako iskreno i od srca, da li su tebi Animal Well ili UFO 50 revolucionarne igre?

Prvi Hades je dobio BAFTA kad se pojavio i to mi je ok, jer se od indi naslova i ocekuje da donesu nesto novo, nikad pre vidjeno da bi mogle da osvoje naziv igre godine. Jednostavno receno, Animal Well i UFO 50 su samo vrlo dobar rehash.

Ne otpisujem olako, ali realno nagrade su za AAA naslove. A slabo ih ima, a tek ih nece biti, s obzirom na talas otpustanja u gejming industriji i igracima koji se lako zadovoljavaju sa rimejkovima starih igara sa PS4 koje popunjavaju nedostatak produkcije novih naslova.

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 02-10-2024, 09:59:51
Ma, nisam ni ja igrao Doki Doki Literature Club tako da ne pričam iz prve ruke, ali ljudi kojima verujem su ga nahvalili.

Enivej, aha, dobro, poštujemo onda da ovo o čemu pričam nije horor kakav ti tražiš. Ali, evo, izlazi rimejk Silent Hill 2 za koji dan pa možda to bude više po tvojoj volji.

To je zapravo treći rimejk, naravno da će biti po mojoj volji, znaš da sam hardcore fan survival horor igara. Drugi na koji sam mislio je RE4.

Čitam za Dead Space 2, dosta ga hvale, ja ne znam kako sam propustio tu igru?

Volim ja te male, stilizovane horor igre naravno, ali ono što duša traži, a nisu gole drugarice na nudističkoj plaži, su naslovi koji su filmski, koji proizvode saspens i stravu, a imaju implementiranu i vrhusnku akciju. Već sam ovo napisao milion puta verovatno, ali kada bi mi neko ovako rimejkovao Condemned, mogao bih posle i u zasluženu gejmersku penziju. Da ne spominjem System Shock 2 u nekom potpuno novom engine-u sa redizajniranom mehanikom i fizikom borbe, i pojačanim vizuelnim nasiljem na max. Ufffff    :(

Meho Krljic

Quote from: dark horse on 02-10-2024, 10:04:37
Meho, onako iskreno i od srca, da li su tebi Animal Well ili UFO 50 revolucionarne igre?
Svakako ne revolucionarne u poređenju sa Tetrisom, Pongom, Collosal Adventureom itd. Ali Animal Well je uzela jedan žanr koji je danas praktično opšte mesto i od njega napravila nešto čudesno, a UFO 50 je izmislio čitavu novu istoriju. To je fantastično.

Ovo što Petronije priča, sve razumem. Jesi li igrao rimejk prvog System Shocka? Ja sam ga kupio al nije još došo na red.

A... ima i Dead Space 3.  :lol:

dark horse

Quote from: Meho Krljic on 02-10-2024, 10:52:09
Quote from: dark horse on 02-10-2024, 10:04:37
Svakako ne revolucionarne u poređenju sa Tetrisom, Pongom, Collosal Adventureom itd. Ali Animal Well je uzela jedan žanr koji je danas praktično opšte mesto i od njega napravila nešto čudesno, a UFO 50 je izmislio čitavu novu istoriju. To je fantastično.

Pa, ne ocekujem da bude revolucionarna u poredjenu s Tetrisom, ali u poredjenju sa Hades, da, svakako. Pa i naveo sam ga kao primer upravo zato, zaboga!!

Ne znam koji je to zanr uveo Animal Well, ali Hades je prakticno uveo roguelike i napravio impact. Mozda sam corav, ne vidim da je Animal Well napravio isto, niti da ce napraviti. To je samo dobra, odlicna igra, meni malo dosadnjikava i vec vidjena, i to je to.

Meho Krljic

Hm, ja mislim da je ključni doprinose Hadesa ljudskoj kulturi to da je uspeo da roguelite dizajn lepo ukombinuje sa narativom koji ima zanimljive likove i interesantne odnose među njima. Što nije mala stvar, naravno, ali što reče Father Jape, mehanički je Hades praktično Diablo 3. Mislim, nije, ali close enough.

Animal Well uzima metroidvaniju i onda iz nje vadi borbu - što je ne fundamentalni ali skoro obavezni deo metroidvania igara  i ne mogu da se setim ni jedne notabilne igre iz ovog žanra u kojoj nema borbe - i sklapa čitav gameplay loop oko istraživanja, rešavanja zagonetki i povremenog bežanja, a onda na bis te posebne sposobnosti koje se dobijaju postepeno prolaskom kroz igru (a što jeste fundamentalni element metroidvania dizajna) izmišlja od nule i ne kopira praktično ništa iz postoječeg metroidvania arsenala 8viši skok, brži trk, neranjivost itd.). To je sve vrlo transofrmativno za ovaj žanr i puno imaginacije.

Petronije

Meni je AW povremeno frustrirajuće težak, zato ga slabo i igram. Upalim ga povremeno, ali progres je dosta slab jer nemam motiva da se baš toliko trudim. Nije igra za široke mase, bar sam ja stekao takav utisak.

mac

Zanimljivo, ja nikad nisam doživljavao Hades kao nešto fundamentalno novo. Od početka mi je izgledalo kao nešto što je postojalo i ranije samo lepo upakovano.

Meho Krljic

Isto. I ničeg lošeg tu nema.

A animal well je okej da se virne u rešenje tu i tamo.  :lol:

dark horse

Pa, Hades je nekakva ekspanzija Souls principa gde umireš i unapređuješ se, sa rogulike načinom generisanja. Iznedrio je more slicnih roguelike, na pamet mi padaju Returnal i dlcijevi za Gods of War Ragnarok i AC Valhalu.

Meho Krljic

Dobro, ali pre njegw su roguelike igre u mejnestim izgurali Spellunky, Rogue Legacy, Darkest Dungeon i jedna mala igra zvana, jelte, Diablo (uglavom u svojim hardkor modovima gde ima permadeath). Hades je zaista, što kaže mac, stvari uglancao ali mislim da se Spelunkyju mora pripisati dovođenje roguelite mehanike publici vrlo širokog zahvata i da je Hades požnjeo plodove TE sjetve.

dark horse

Ma dobro. Ali treba razlikovati igre istog tipa i klonove igara. Nema veze Diablo toliko sa Hades koliko Hades sa Returnal i Diablo sa Path of Exile.

Zapravo, Hades se slicniji souls igrama nego Diablu, bez obzira na osnovnu roguelike mehaniku. Isto kao sto mi Animal Well nema puno slučnosti sa Prince of Persia.

Meho Krljic

Ja nisam siguran da je linija tako direktna od Hades do Returnal, odnosno, mislimd aje Returnal pre proizvod toga da je studio koji inače radi old school igre u vokselskoj tehnologiji sad uzeo da radi moderni AAA naslov.

No, cepamo ovde dlaku na četiri naravno. Bitni je samo da li čoveku sebi nalazi igre da igra i ja ih nalazim toliko da nemam vremena ni za četvrtinu toga što bih da igram. Ali jeste fakat da ima manje AAA igara koje bismo mi ovde igrali.

dark horse

Nešto se ne sećam da sam vođao igre sa ciklusom beskonačne petlje očiglednom samom protagonisti igre pre Hades, ako je toga bilo i pre onda je Hades samo popularizovao taj vid igara, kojima ne pripada i Diablo, jer protagonista Diabla nije svestan loop cycles ako ih tamo i ima. To nije deo priče Diabla, na način na koji jeste Hades, Returnal i drugih klonova Hades.

A Playstation rešio da uzme deo kolača te trenutne popularnosti Hades, pa finansirao Returnal. Linija ne može bit direktnija. Hades sa Alien vajbom.

Meho Krljic

Razumem šta hoće da kažeš i ne mogu ni ja da kažem da to nije moguće. No, kada sam pisao o Deathloop, dotakao sam se i Returnal jer obe igre imaju sličan pristup dizajnu kampanje sa stalnim ponavljanjem istog i moja je teza bila da je u novoj paradigmi dizajna igara, gde je pravljenje okruženja postalo sumanuto skupo na ime visokog nivoa detalja itd, roguelike dizajn u kome se "opravdano" može koristiti isti grafički nameštaj i kampanja stalno vraćati na početak naprosto ekonomska nužnost. Drugim rečima, mislim da su se Housemarque vodili više tim motivima kada su pravili svoju prvu AAA igru, a manje idejom da je roguelike dizajn odjednom "in" u meri da se isplati slupati sto miliona dolara u igru. Returnal je onda i koštao negde između 20 i 30 miliona, procenjuje se, pa je mogao da ude uspešan i sa manje od milion prodatih kopija.

Tex Murphy

Хорор?! Зашто сам ја мислио да је то некакав хентаи?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Pa, besplatna je, ima kawaii art direkciju plus, "doki doki" na japanskom označava kucanje srca (zbog uzbuđenja) tako da, možda ne asocira BAŠ na hentai ali na nekakvu erotsku igru, harem simulator itd, to svakako da.

Tex Murphy

До ђавола! Морам сад да додам ту игру на вишлисту. Додуше, вјероватно сам је већ додао јер сам мислио да је некакав хентаи.
Genetski četnik

Meho Krljic

Na Steamu ima ta free verzija pa možeš odmah da je igraš, bez višlistovanja:

https://store.steampowered.com/app/698780/Doki_Doki_Literature_Club/

Tex Murphy

Одлично! Али нажалост сад не могу, прелазим Ассассин'с Цреед трећи пут.
Genetski četnik

Tex Murphy

Genetski četnik

dark horse

A i ti si čudan Meho, ne voliš AC, a sviđa ti se Ghost of Tsushima koji je praktično isto što i ove novije AC igre, koje nisi ni igrao!!

Meho Krljic

Ograđujem se naravno, jer sam stao posle drugog, malo probao četvrti koji su svi hvalili i odlučio "I'm too old for this shit". Naravno da sam čuo da su ovi novi bolji al ko se jednom o mlijeko opeče i u jogurt duva...

dark horse

Kakav četvrti, svašta.

Pričam o AC nove generacije, kad je postao open world, od AC Origins pa nadalje.

Probaj AC Valhalu, bolja je od Tsushime, plus ima besplatni dlc u Hades fazonu. Ako ne, onda makar AC Odyssey.

Meho Krljic

dark horse

dark horse

Problem sa AC Valhallom je u tome što je to igra koju AC fanovi nisu zaslužili i koju baš ti, kao neko ko voli open world igre, može ceniti bez obzira na komentare fanova koji se svode na: Eh, AC Origins nam je bio malo predug ali dobar, AC Odyssey još duži, ne valja, AC Valhalla je užas u proređenju sa kratkim klasičnim AC, ne želimo ovakve igre, pa smo dobili glupi AC Mirage da izbijemo oči!!

Top šlag na tu suludo sumanutu priču mi je zaključak kako je Ghost of Tsushima najbolji AC baš jer nije AC. How yes no.

Meho Krljic

Dobro, ja svakako ne mogu da pričamo AC igrama nakon Black Flag jer ih nisam ni pipnuo. Ali znam da je mnogo ljudi zaista reklo da su Ghost of Tsushima i Shadow of Mordor ono što je AC trebalo da bude, ali se izgubio u širini vizije...

dark horse

Dobro, cuju se i komentari da se AC Valhalli bas ostro sudi. Ipak je to do sada najprodavanija AC igra, sa gomilom uglavnom bespratnih upgrejda i jednim komercijalnim dlc-jem.

Plus, kad poredimo sa Tsushimom, mora se istaci da je ovaj naslov jedan od prvih za PS5, dok je Ghost ipak PS4 igra, sto je bolno vidljivo bez obzira na release za next gen konzole i na atmosfericnu stilizovanu grafiku, dok je AC Valhalla realisticno hladna i mracna, ali ipak u visokoj rezoluciji i foto realisticno.

Ja sam imao veliki problem sa Tsushimom zbog grafike, zato sam je i odlozio ovoliko. Znam, postao sam veliki snob, ali sta cu kad su mi igre poput Elden Ringa digle ocekivanja!!

[EDIT]

Ako neko zeli da proba AC Valhallu, a ne zeli da baca pare, mogu da mu pozajmim/poklonim disk izdanje, posto ja to imam u digitalnoj formi. Kad dodjem u Srbiju, naravno.

Meho Krljic

Jebote, meni je Ghost of Tsushima velikim delom prijao baš zbog izvanredne grafike, A igru sam igrao na običnom PS4 i običnom HD televizoru, dakle u rezoluciji od 1080p i znam da sam uradio milijardu skrinšotova u foto modu. I u prikazu sam baš mnogo hvalio grafiku:

QuoteGhost of Tsushima je, ako to do sada nije bilo jasno, prelepa igra po mnogo osnova. U prvom redu, kako rekoh, Sucker Punch su ušli u metalnu utrobu Playstation 4, reklo bi se dublje nego i Sony Santa Monica, Naughty Dog i Insomniac pre njih, kreirajući zapanjujuće živ, vibrantan svet koji, istina je, čini da ventilator u konzoli zvuči kao helikopter pred poletanje, ali koji je za gledanje čista magija. Lelujanje trave na vetru, trčanje srna ili divljih prasića po šumi, krošnje drveća kroz koje se probija sunce, polja krvavo crvenog cveća na mesečini, zatalasana površina reke, let vilinih konjica oko vaše glave, latice bambusa ili lišće koje vam se kovitla oko nogu na vetru, onda pogled na susedno brdo gde se dvojica Mongola iz zalutale patrole bore sa medvedom, pa odlazak u severni deo ostrva i gaženje svežeg, devičanskog snega dok krošnje drveća okovane ledom sijaju kao da nisu sa ovog sveta – sve ovo ukazuje na istinu na da su igre na kraju hardverske generacije toliko napredne da sebe morate da podsećate da prve igre iz naredne generacije neće izgledati ovako dobro.
Ali nije samo stvar u okruženju. Tu su i animacije, koje su fantastične. Ne samo u smislu da me boli kad i pomislim koliko stotina (hiljada?) časova je potrošeno na performance capture ljudi i životinja kako bismo imali realistične prizore uzjahivanja i sjahivanja sa konja, skakanja sa i na konja, pariranja svih mogućih oružja, padova sa različitih visina, skokova i kotrljanja po zemlji, dostojanstvenog klanjanja pred oltarom, spuštanja u položaj za meditaciju, veranja po vertikalnoj litici, već i u tome kako Sonyjevi studiji sve te animacije uspeju da spoje povezujućim frejmovima koji čine da sve izgleda sasvim prirodno, skoro isplanirano da se pređe iz jedne radnje u drugu iako je igrač sam u tom trenutku odlučio šta će da radi.

Nekako me sad kopka da probam Valhallu ako je to tebi TOLIKA razlika. Plus naravno, kapiram da će Ghost of Yotei da mi donese multiple klimakse.  :lol:

dark horse

Pa dobro, ti to kad si igrao nije bilo niceg boljeg. Mozes lako istestirati kakav je tvoj utisak o Tsushimi danas, posle Elden Ringa i mora PS5 naslova.

Generalno glavni problem u validnoj oceni nasih utisaka je suocavanje s nostalgijom. :lol:

Petronije

Jedno pitanje, nije mi konzola pri ruci a hteo bih da dođem do nekih screenshotova, da li je to ikako moguće? Ulogovao sam se na psn na telefonu ali nešto ne vidim tu mogućnost? Kako uopšte sa konzole "iščupati" screenshotove?

Meho Krljic

Petronije

Vidim sad, mora playstation app koje nema na gplay ako se loguješ iz Srbije naravno. Mislim, rešio sam daunloudovanjem najsvežijeg apk fajla ali baš mi ide na kurac taj soni sa svojom anti-srpskom politikom.

Hvala, živ bio druže Meho.

Meho Krljic

Meho Krljic

Jebiga, jedinu koja bi me zanimala već imam. Ali svakako treba odigrati Ghostwire Tokyo, doduše uz svest da je ovo Far Cry smešten u Tokio, pa ga tako i tretirati.

Petronije

Nači ništa. Dobro, i ovako nisam završio DS.

dark horse

Sve bolje i bolje igre izbacuju kako dolaze popusti za Playstation plus i kad im verovatno najviše ljudi uzima pretplatu za celu godinu.

Šta je DS?

Meho Krljic

dark horse

Petronije

Evo kod mene opštenarodno veselje u kući, stiže gta5. :(

Meho Krljic

PS Portal's New Update Could Be A Game Changer For Sony's Handheld 

To jest, sada je neke igre mohuće strimovati direktno iz klauda (tj. sa Sonyjevog servera) na ovu portabilnu mašinu umesto da se vuče sa PS petice. A pošto su striminzi i kod nas postali iznenađujuće okej kvaliteta, možda, uh, možda kupim PS Portal?

Meho Krljic

U drugim vestima vezanim za Sony, od juče se šuška da ova firma planira da kupi korporaciju Kadokawa i stvarno mi se više sere od ukrupnjavanja industrije na ovaj debilni način. Mislim, ovo jeste neka vrsta samoodbrane nakon što je Majkrosoft kupio, jelte, te svoje Bethesde i Activision Blizzarde ali istorijski NIKADA NIŠTA nije bilo dobro kada je industriji dopušteno kartelsko poslovanje i kreiranje oligipola. Za slučaj da ste drug Neomeđeni koji ovo čita iz čiste dosade, Kadokawa ne samo da poseduje tako cenjene male firme kao što su Grasshopper Manufacture (No More Heroes itd.) i Spike Chunsoft (Danganronpa itd.) nego i FromSoftware.