• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica - da li je potrebna i na kakav način?

Started by Boban, 23-08-2016, 12:06:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Perin

Quote from: Stipan on 24-08-2016, 21:27:57
Nema u poznatom univerzumu bolje opcije za PUP (skraćeno od Pisci U Pokušaju).

Samo da se nadovežem: trenutno u Domu za nezbrinutu decu radim u odeljenju koje se upravo zove PUP.

Samo je to skraćenica od "poremećaji u ponašanju."

:) :) :)

Elem, bilo bi lepo opet čitati radioničarske priče...u zabavniku ili zs...

Sent from my Sony Xperia Z5 Premium

Stipan

Hahhah! Ima nečeg u tome.

Fantastiku pišu samo PUP... Likovi sa Poremećajem U Ponašanju...

Perin

Quote from: Stipan on 25-08-2016, 13:19:29
Hahhah! Ima nečeg u tome.

Fantastiku pišu samo PUP... Likovi sa Poremećajem U Ponašanju...

Evo jedne priče sa takvim likovima, skuckane za po satića.

Ispričaću vam šta su avanture Haklberija Fina.

Brigadni sistem smjena je sranje, mislim u sebi dok menjam brzine i pogledom šaram lijevo-desno. Zar je baš u mojoj noćnoj smjeni morao da pobjegne? Ali šta će, jadan, bolestan, psihijatrijski slučaj jedan kroz jedan, redovni gost ustanove preko Vrbasa. E moj Maki, jebaću ti mater, mrmljam u bradu dok skrećem na prvom izlazu kružnog toka koji me vodi u dobro znano naselje, smješteno na ušću dvije najpoznatije banjalučke rijeke – Vrbanje i Vrbasa. Prošpartao sam čitav grad, nemam više gdje da svratim, pa računam, možda je napravio splav i lažirao svoju smrt kao lik iz Tvenovog romana.

I baš tu, u naselju Česma, u kafani sretoh najpoznatijeg džeparoša bivše Jugoslavije i upitah:

"Ćelo, da nisi vid - "

"Đes druže, da ne'aš cigaru?", sasječe me gorepomenuti kao mater što sječe slaninu kad pravi mezu za goste koji, ruku na srce, ne dolaze toliko često.

"Stari, ne duvanim, nego jesi vidio Domca jednog?"

"Domca?", ponovi on kao papagaj a eho odjeknu kroz kafanu u kojoj su bivstvovali samo konobar i on. "Aaaa...jesam vidio nekog malca, kazao je da je iz Doma, onak' kovrdžav..bio je tu prije četrdesetak minuta."

Ne člaseći ni časa, zajedno sa trojicom veličanstvenih pratilaca iz odjeljenja sa poremećajima u ponašanju (baš kao što je Tom Sojer zajedno sa jaranom Džo Harperom krenuo u potragu za navodno utopljenim truplom Haklberija Fina) stuštih se u drugu česmarsku kafanu, ali slaba vajda - nema Makija, al' znadoh da umro nije, dok je Doma i Srbije!!!

Pratioci su uznemireni, rovare po kombiju, psuju, zbore kako će Makiju jebati sve po spisku. Dođe mi da se izgalamim na njih, ali znadoh da je bolje što su sa mnom, ko zna kakva sranja bi pravili po Domu.

Davljenik se hvata za slamku, te krenuh prema gorepomenutoj ustanovi, snužden, preko Borika, računajući da ćemo ga sresti negdje usput.

Čuda se rijetko dešavaju, ali sljedeće što se desilo je ravno pretvaranju vode u vino našega Gospoda: tek kod pekare ,,Liles", spazih poznatu facu i pozu, zakočih naglo, čelicni pastuv zaškripa i maltene poskoči, bagra ili ti družina se od same inercije prevrnu u kombiju, a ja napustih vozačevo sjedište, izletoh napolje i viknuh: "Maki!!!"

On pognu glavu, mirno i teturavo sa zadahom čiste šljivovice uđe u kombi i tada zajedno, srećni i zadovoljni, zaputismo se prema zalasku sunca kao Šejn iz pjesme od Haustora. Jer, na kraju dana, mi smo cijeli dan sanjali (i ganjali) kako odlazimo niz rijeku starim parobrodom koji vozi Makija na zapad.

I dok plovimo u tom pravcu, pratioci galame i galame, psuju i psuju.

E moj Maki, jebaćemo ti mater.

Stipan

Pa dobro, valjda je sve rečeno... Boban je na potezu.

Boban

Stipane, čekaš ko zapeta puška da dva sata nakon objavljivanja zadatka, pošalješ svoj pokušaj.
Da li ti je ikada palo na pamet da bar malo porazmisliš o tome o čemu ćeš pisati?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

Otkud ti ideja da će Stipan učestvovati?

Kimura

To bi se moglo pomisliti, Stipane, po tvom interesovanju za temu. I što da ne učestvuješ? Ljut si? ''Zabavnik'' ti nije dovoljno dobar? Ne sviđa ti se društvo?

Drakus

A zašto čekamo Bobana? Ili sam ja nešto propustio, ili temu zadaje ko god, recimo scallop u ovom slučaju i samo pokrene temu?

Kimura

Eh, ja sam razumela da je zadatak pisanje priča prikladnih za objavljivanje u ''Zabavniku'', ali je razgovor nekako zapeo, pa nema bližih odrednica.

Inače, priča koju je Boban postavio ovde liči baš na''primer'' - može se čitati u različitim uzrastima, uz razumevanje koje odgvara iskustvu. Ipak, poruke su joj pomalo dvosmislene i ja se ne bih kladila na vaspitno dejstvo. Sa druge strane, ta ista ja nisam u detinjstvu marila za literaturu namanjenu deci zato što sam u njoj videla produženu roditeljsku ruku koja bi da me i na tom mestu posredno vaspitava, pa sam mnoge dobre knjige čitala sa zakašnjenjem.
A i mnoge knjige za decu su pisane tako da se svide odraslima, onima koji će knjigu odabrati i kupiti. Upodobljene su onome što odrastao čovek smatra štivom za nevine oči. To je promašaj.
Mislim da ne treba imati na umu uzrast, već samo malo povesti računa, onoliko koliko je moguće svakome od nas.

Boban

Čekate da zadam konkurs, propozicije, rokove... ja sam pokušao malo da ispipam puls pučanstva, ali nisam mnogo saznao, pa ću se osloniti na sebe.
Rok će biti do kraja septembra, dužina 4000-6000 karaktera, ni bajt više ni bajt manje... tema, ima nekoliko mogućih varijanti ali navijam za jednu pa ću verovatno lako ubediti sebe da bude baš ta.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

Pa zadaj je više.... A pošto si me pozvao, imaćeš i moju priču.

Scordisk

U pravu je Stipe... Olimo pisat te priče?

saturnica

Quote from: Stipan on 27-08-2016, 22:15:49
Pa zadaj je više.... A pošto si me pozvao, imaćeš i moju priču.
dobro Stipe, priznaj, tvoj priča je već spreman za slanje na konkurs koji će se tek dogoditi.

saturnica

Quote from: Stipan on 27-08-2016, 05:26:57
Otkud ti ideja da će Stipan učestvovati?
znamo te tico dok si jaje bila...:D

Stipan

Samo se ti spremi da napišeš svoju priču. Dovoljno mene i Boban zajebava, ne moraš još i ti.

saturnica

Quote from: Stipan on 29-08-2016, 15:33:14
Samo se ti spremi da napišeš svoju priču. Dovoljno mene i Boban zajebava, ne moraš još i ti.
on te uopće ne zajebava, u zabludi si, a što se mene tiče, ne budi tako osjetljiv, zaboga...

Stipan

Kako to misliš "ne budi tako osjetljiv"? Pa to mi je zaštitni znak, zaboga...

D.S.B.