• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 58 - oktobar 2016 - ZADATAK

Started by Boban, 09-10-2016, 13:56:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Tema nove radionice: LAŽNA PRIČA O PROVALI VIRUSA I BAKTERIJA U REALNI SVET.
Obim 4000-6000 karaktera, rok za predaju je nedelja 13, novembar do isteka tog dana.
Slati meni na mejl: znaksagite@yahoo.com

===========================================================

Zapravo zadatka još nema; dogovor je da temu zada Radmilo, a on to želi da uradi bez konsultacije sa bilo kim.
Dakle, ako tema bude dobra, biće moja zasluga jer sam mu verovao, ako bude loša, biće njegova svojeglavost.

U svakom slučaju, obim 4000-6000 karaktera, rok za predaju je nedelja 13, novembar do isteka tog dana, dakle, do prvog minuta ponedeljka.
Pomerenost dublje u novembar je zbog Sajma knjiga i posttraumatskog stresa kome ću biti izložen pre toga, pa bolje odmah da produžimo rok za nekoliko dana.
Ali kada je mogla Oktobarska revolucija da se događa u novembru, može valjda i oktobarska radionica da se predaje u novembru.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

Ima naivnih koji misle da je SF priča o vanzemaljcima. E, nije. SF je priča o izmeštenom u vremenu i prostoru. Da ne bi bilo vanzemaljaca, ovoga puta priča o nečem sasvim drugačijem.

Tema je - false outbreak. Za one koji pucaju na anglosaksonsku literaturu. Za one druge: lažna priča o provali virusa i bakterija u realni svet. Buduči da je osnov SF, savetujem da se pogleda šta ima u HOT ZONE, Richarda Prestona, ili bar u OUTBREAK filmu sa Dustinom Hofmanom. Očekujem priču u kojoj toga nema.

Moguće je da tražim više nego što možete, ali, izazov je izazov.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

evo ja ću prvi iskoračiti iz sveopšteg muka koji je nastao: ja ovo ne razumem, naime, 90% posta je posvećeno onome šta ne treba da radimo, ali jednostavno nisam u stanju da shvatim šta tačno jeste zadatak.

Džek

meni se čini, a mislim da mi se dobro čini, da Scallop zahteva priču u kojoj je neko pustio buvu, a ne virus.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

pa liči na to, ali to je tek potpuno besmisleno jer je to obrt i poenta priče. Zamislite da sam ja zadao temu o vanzemaljcima ali da nisu pravi nego da se ispostavi da je pokušaj prevare... pa o čemu da pišemo kada se ishod zna. Da opisujemo stvarnu reakciju na napad nepostojećeg virusa, otprilike čija će domaćica više da vrišti.

Džek

Pa sad... neko je u četvrtak, u firmi, pustio buvu da je plata u petak, a ne u ponedeljak, desetog, kako inače biva, pa su se nakon posla razne (kafanske - muškarci, butik i parfimerija - žene) dogodovštine izdešavale. Epilog je da kolege vikenduju sa omletima, a dreser buva sa supom, šniclom i salatom slatko se cerekajući. Mogle bi se sastaviti urnebesne priče o tome, ali sve redom sa istom poentom - ne veruj nikome, veruj velikom bratu. 

saturnica

A jel mora biti virus ili bakterija? Moze li biti u pitanju bilo sto drugo, recimo, lazna vijest?

bitanga

Mislim da onda tema treba biti samo "outbreak", sta je to uostalom "false break"? To sto je nas Hofman nasao nacin da zaustavi zarazu, ne znaci da je ona bila lazna ili precenjena.

saturnica

Quote from: bitanga on 09-10-2016, 15:30:21
Mislim da onda tema treba biti samo "outbreak", sta je to uostalom "false break"? To sto je nas Hofman nasao nacin da zaustavi zarazu, ne znaci da je ona bila lazna ili precenjena.
Ne, rekla bih da je iz nekog razloga u ovom zadatku potrebno lagati..

scallop

Treba uočiti koliko sam se bunio protiv prethodnog zadatka. Dok ne pojmite, raspravljajte.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Pada mi na um da puštanje buve ima motiv. Šeretluk je najprizemniji.

Boban

Quote from: scallop on 09-10-2016, 15:44:24
Treba uočiti koliko sam se bunio protiv prethodnog zadatka. Dok ne pojmite, raspravljajte.

Definiši zadatak u jednoj rečenici, šta zadatak jeste bez digresija šta nije, da imamo sa čime da počnemo.
Bunio si se protiv zadatka koji je privukao rekordan broj učesnika, a onda nudiš nešto potpuno suprotno. Jasno je meni da tebi ne treba kvantitet nego kvalitet, ali ja tvrdim da kvalitet neće izostati a kvantitet pomaže celoj akciji.
U ovom krugu najviše glasova nakupio je čovek koji nikada ranije nije učestvovao, a još neki novopridošli su dosta dobro kotirani, što potvrđuje potrebu za omasovljenjem.
Kada bude stizalo po 30-40 priča za svaki krug i glasalo 50-100 ljudi onda će to biti prava stvar. Bojim se da tvoje insistiranje na specifičnoj inteligenciji kao preduslovu za pisanje priče nije pravi put.

lilit

ko, kako, kada (pluskvanperfekt, prošlost, sadašnjost), zašto objavi lažnu epidemiju?
pa svet oko toga. ili svet pre objave.
spoznaja katastrofalnih posledica posle lažne objave pa na dve strane: ili se i dalje misli da je lažna ili se istina upravo saznala.
ili sama objava i (napeti) događaji koji je prate.
ili pozitivni impakt lažne objave?
lažna objava kao experiment za praćenje ljudskog ponašanja?
etc.
što bi moralo da se završi vrištanjem domaćica? možda može da se krene i kad vriska prestane. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

saturnica

Quote from: lilit on 09-10-2016, 15:57:42
što bi moralo da se završi vrištanjem domaćica? možda može da se krene i kad vriska prestane. :lol:
Sto ja znam, recimo, kod mene je dosta jedan skakavac u sobi...

lilit

bolje onda da ti ne pričam o najezdi braon skakavaca na nekom field tripu, valjalo je sakupiti uzorke. bilo ih je svuda po telu. koleginica mi je posle išla kod psihijatra mesecima.

al zeleni su mi prelepi :)

hidden

Kontam da bih skakavce preživeo, ali ne i leptirice.

saturnica

@lilit
Da, ovaj izgleda etericno, no u mom kraju sve su u pitanju neke mrcine, nosaci aviona! Strava i uzas!! :(

Edit: jel zagadujemo zadatak o kojem ionako malo znamo?

lilit

lilit

palo mi na pamet da skakavci mogu da budu prenosioci deadly virusa  (kao što komarci prenose parazita koji se zove plazmodijum, pa fasujemo malariju :mrgreen: ) i da su iskorišteni u PR svrhe....

zagađujemo al deponija je uvek rešenje :)

saturnica

Quote from: lilit on 09-10-2016, 16:32:16
palo mi na pamet da skakavci mogu da budu prenosioci deadly virusa  (kao što komarci prenose parazita koji se zove plazmodijum, pa fasujemo malariju :mrgreen: ) i da su iskorišteni u PR svrhe....

zagađujemo al deponija je uvek rešenje :)
Da, znam. Znaci, za one koji ne znaju, kad virus napadne skakavcev mozak, on se sjuri u vodu u pocini nesto kao samoubojstvo...:)
Edit: ubit ce nas scallop...

Džek

Buve su bile i oni svinjsko-kravlji-ptičiji-nilskokonjski-slonovski gripovi, pa se neko dobro omastio na vakcinama.
Verovatno su sakupljači kajmaka imali pripremljene etikete za špriceve, šarene sličice sa srećnim životinjama na cvetnoj livadi sa roze natpisom "Ovca Suzi je srećna i zdrava ovca. Budi kao Suzi" 

Boban

Vidi se da je ova tema nastala u lilit-scalop druženju. Ono što njih dvoje zanemaruju jeste da mi svi ostali o virusima znamo vrlo malo i da nas globalno tehnička strana problema ne zanima.
Radmilo se udidio i duri se po sistemu prihvati ovako bez ijedne dodatne reči objašnjenja ili odbaci.
ja stvarno i dalje ne vidim šta je ta jedna rečenica kojom bih najavljivao temu na mestima koja nisu ovoliko upoznata sa svime što nas prati.

lilit

ma nisam ja, majke mi :) al da mi je bliska - jeste.
a razumem i tvoje argumente.

Boban

ja insistiram na jasnoći - a radmilo na mozganju po svaku cenu, kao da je mozganje samo sebi cilj.
OK, možemo da zadamo ovakvu temu, ali koji se tu problem javlja.
Pošto svi znamo šta je tema i razrešenje možemo da se više posvetimo nekim drugim aspektima. Ali kako će to dočekati čitaoci kojima takva priča padne u vidokrug a nemaju kompletan ovaj bekgraund i nemaju pojma da je priča bila na zadatu temu. Dakle, ako želimo logičnu samodovoljnu priču, moramo objašnjavati i ono što je jasno, a ako prenebegnemo ovde obznanjeno i svima poznato dobićemo krnjavu priču koja će kao samostalna i daleko odavde imati određenih manjkavosti.

bitanga

Problem je sto je postavljac teme, sam skovao nepostojecu frazu na engleskom "false outbreak".

scallop

Džek

Šteta. Meni je to baš izazov. Nadam se da će tema opstati.

saturnica

Najbolje da ovaj zadatak odrede radionicari. A vas dvoje, kad se dogovorite.. Evo recimo, prica koja je nakupila najvise glasova, njen autor neka zada temu za ovaj mjesec.

Kimura

Demokratski postupak nije davao dobre rezultate ovde, a o samoupravljanju da i ne govorim!  :)
Ako je na Scallopu da zada temu, neka tako i bude. Nema odustajanja.

saturnica

Quote from: Kimura on 09-10-2016, 19:17:05
Demokratski postupak nije davao dobre rezultate ovde, a o samoupravljanju da i ne govorim!  :)

ja nisam spominjala ni samoupravljanje ni demokraciju. ni oduzimanje necije krune s glave. vidim da dogovora nema i samo predlazem moguce rjesenje.

Stipan

Moguće rešenje? Na Sagiti?

Svašta...

Boban

Quote from: Kimura on 09-10-2016, 19:17:05

Ja nemam ništa protiv, samo tražim da shvatim šta je zadatak.

Kimura

To nije tako nejasno ili sam ja gluplja nego što mislim.
Treba pisati o virusu za koji verujemo da je smrtonosan sve dok se ne razuverimo. A do tad, recimo, trećina čovečanstva umre od straha. Ko je želeo slobodan prostor - dobije ga.
Može ispasti šaljiva priča. Ali, ne mora. Recimo da u opštoj strci nastrada onaj ko je puštaču buve bio drag.
Deluje kao da se zadatak meša u zaplet, ali nije tako. Imali smo mi ovde zadatke koji su bili i više ograničavajući. 

angel011

Koliko ja shvatam (a sasvim je moguće da ne kapiram uopšte): lažna priča o izbijanju epidemije. Treba da bude SF, ne treba da bude medicinski triler. E, sad, da li će nekom poenta da bude da je priča o epidemiji lažnjak (uz veliko otkriće da vakcine ipak ne ubacuju virus autizma u sirote bebice, recimo), ili će početna premisa da bude da je puštena buva o nepostojećoj epidemiji i da je otkriveno da epidemije nema, pa šta se dalje dešava, ili će priča da bude nešto treće, četvrto, peto... To je već do autora, al' treba da bude SF.

Sad kad se scallop samoubije jer sam sve pogrešno shvatila.  xrofl
We're all mad here.

Kimura

Quote from: angel011 on 09-10-2016, 19:51:06
E, sad, da li će nekom poenta da bude da je priča o epidemiji lažnjak

Ne može da bude poenta, to je zadatak.

Džek

Fokusirajmo se na motiv puštanja buve. Spomenu sam ptičiji i svinjski grip, i kajmak koji je neko pokupio. Jeste da nema fantastike, ali neka bude smernica. Motiv.

Kimura

Quote from: Džek on 09-10-2016, 19:58:34
Fokusirajmo se na motiv puštanja buve. Spomenu sam ptičiji i svinjski grip, i kajmak koji je neko pokupio. Jeste da nema fantastike, ali neka bude smernica. Motiv.

Neki su zbog vakcina i u zatvoru završili, a kajmaku se gubi trag. Iščeznuće je bilo upravo fantastično, mada nije SF.

lilit

Quote from: angel011 on 09-10-2016, 19:51:06
Koliko ja shvatam (a sasvim je moguće da ne kapiram uopšte): lažna priča o izbijanju epidemije. Treba da bude SF, ne treba da bude medicinski triler. E, sad, da li će nekom poenta da bude da je priča o epidemiji lažnjak (uz veliko otkriće da vakcine ipak ne ubacuju virus autizma u sirote bebice, recimo), ili će početna premisa da bude da je puštena buva o nepostojećoj epidemiji i da je otkriveno da epidemije nema, pa šta se dalje dešava, ili će priča da bude nešto treće, četvrto, peto... To je već do autora, al' treba da bude SF.

Sad kad se scallop samoubije jer sam sve pogrešno shvatila.  xrofl

isto sam skalopa tako shvatila i meni je tema prilično široka (prihvatam da je to možda i do profesionalne deformacije), tj. mogućnosti je mnogo. kao što smo imali susret sa vanzemaljcima, tako bismo sad imali lažnu pandemiju/epidemiju u SF okruženju, a da li će se ona samo pomenuti kao nešto što se desilo milenijumima unazad, upravo se  dešava ili je tek u planu,  zavisilo bi od autora.

Boban

nemojte mi samo moju divnu temu o vanzemaljcima upoređivati po slobodi i širini sa lažnom epidemijom...

lilit

ma ne bismo to nikad uradili  :lol: :lol:, al (raz)rešenju težimo.

Drakus

Ali je ovo tako radmilovski potez. Izrekne nešto što samo on razume, onda ni ne pokušava da objasni šta je hteo da kaže i poziva se na to šta je on rekao onomad (što uglavnom ni delimično nije povezano sa onim što je mislio), kao da svi ovde čitaju svaku njegovu reč.

Sent from my LG-K420 using Tapatalk

Boban

A zamisli sada kako će ovu temu dočekati na drugim portalima, gde nikad nisu čuli za te stvari...

Kimura

Ni u prošlom krugu se mnogi ljudi nisu oko zadatka trzali, ni pri pisanju ni pri ocenjivanju, pa šta?

Džek

QuoteMoguće je da tražim više nego što možete, ali, izazov je izazov.

Ja to vidim ovako. Ono što je Scallop naveo, to je naveo a ono što nije naveo nam daje široka polja i livade.
Mislim da se može skuckati smislena priča koja će imati i obrt i panč i klif i svašta nešto.

Drakus

Široka polja i livade su izvor toga da se napišu brljotine. Ako mu je ideja bila slobodna tema to neka napiše. Nije objasnio šta su zahtevi koje priča mora da ispuni, već samo šta on u njima ne želi (što nikome osim njemu i potencijalno Lilit nije jasno).

Bobane, ja to znam, ali Scallop naspram tebe i mene ima potpuno drukče poimanje pisanja i književnog rada.

Drakus

Kimura, to što se nismo trzali oko ocenjivanja jeste usled modela ocenjivanja. Nije da smo imali skalu od pet ili šest parametara pa da ocenjujemo nešto brojkama.

saturnica

Quote from: Drakus on 09-10-2016, 23:23:01
Široka polja i livade su izvor toga da se napišu brljotine. Ako mu je ideja bila slobodna tema to neka napiše. Nije objasnio šta su zahtevi koje priča mora da ispuni, već samo šta on u njima ne želi (što nikome osim njemu i potencijalno Lilit nije jasno).

Bobane, ja to znam, ali Scallop naspram tebe i mene ima potpuno drukče poimanje pisanja i književnog rada.

čekaj! tko si ti zapravo i čemu taj stav s visoka?

Drakus

Koji stav s visoka?

Boban

pošto radmilo neće, hajde da mi neko ko razume prepriča ovaj zadatak u jednoj rečenici kako bih to mogao da guram kao najavu.
Ja stvarno ne mogu da najavim ono što je on napisao, jer je u formi negacije i polemike sa jednom meni nejasnom naznakom šta je otprilike zadatak.