• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Aco Popara Zver

džaba, jedino što spominju su ruske, kineske i az da dolaze

ministar zdravlja se kao bockao sinofarmovom

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

mac

Što zamena, ako su već kupili. Što ne obe vakcine?

Aco Popara Zver

pa na stranu može li medicinski, to i košta jedno milijardu, dvije

edit u Srbiji, u Australiji možda i 5-6 milijardi

mac

Mislio sam da u ovom slučaju "zamena" podrazumeva da će AZ vakcinu prosto da bace. Nema vraćke. Ali možda mogu da preprodaju nekoj drugoj državi.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

najbolji izvor informacija tu kod vas

Bezbednost i efikasnost vakcina protiv COVID-19 - Okrugli sto Društva imunologa

https://youtu.be/C8oe1FlN9uE

2h traje al vredi da odslušate i pošaljete familiji i prijateljima. mislim da je lepo i jednostavno objašnjeno.

angel011

lilit, na koju kinesku misliš? Obično se za Sinovac pominju ti problemi (ali se ona ni ne koristi ovde), ovde je krenula vakcinacija Sinofarmom, gomila se juče vakcinisala, kažu da nemaju nikakvih problema.
We're all mad here.

lilit

eventualni problemi koje pomenuh bi se ispoljavali mnogo kasnije, ne jedan dan nakon imunizacije. mislim, ne pričam o post-vakcinalnim immediate efektima već o imunskom odgovoru na ovu formulaciju vakcine (ADE fenomen: https://en.wikipedia.org/wiki/Antibody-dependent_enhancement). u fazi 3 kliničkog triala kompanija mora dokazati da tih problema nema.
ovako, mož da bude, ne mora da znači. nadajmo se da je ovo drugo.

veći problem je što takva formulacija trigeruje samo nisko-afinitetna antitela, to će biti problem za postizanje herd immunity. australija hoće da odustanwe od AZ vakcine koja je efikasnija od kineske, etc...
nadam se da ne komplikujem, al nemoguće je da ti objasnim sve što mislim jer bi trajalo danima. evo, pogledaj ovaj jutjub iz prethodnog posta, lepo priča čovek o temi.

Aco Popara Zver

pa koliko smo valjda skontali ruske i kineske nisu štetne nego neefikasne

nećemo požutjeti od sinofarma no neće štititi dovoljno

al zašto onda ovi fiksaju to po Srbiji

možda će svakako ublažiti neke buduće eventualne simptome

lilit

Quote from: Labudan on 22-01-2021, 12:17:55

ruska i kineska su neuporedive što se tiče i safety dela. da moram da biram između te dve, uvek bih rusku, kinesku možda onda kad vidim rezultate treće faze. fascinantno je kako je alims odobrio kineze (ah, da, očekivano) i na osnovu (ni)čega!  :cry: . al, dobro, dešavalo se i boljima. direktor CDC odobrio hlorokvin onda kad je već i malom perici bilo jasno kakav je to shit koji ne radi.

ovaj ADE koji pomenuh nije efficacy, to je safety shit. najjednostavnije: imunizuju te i onda zakačiš virus nakon recimo 6 meseci (moguće za skoro sve vakcine, pošto je vrlo mali broj koje uzrokuju sterilizing immunity - potpunu zaštitu). i tad kad zakačiš virus, onda si najebao jer mu ta nisko-afinitetna antitela (koja si dobio vakcinacijom) pomognu da uđe u neke ćelije i tamo se replicira (virus) brže nego što bi bilo da nisi vakcinisan. imaš to kod dengi vakcine i još nekih.

jbg, imunologija stvarno nije simple premda ljudi pokušavaju da pojasne maksimalno. da nije tako, imali bismo mnogo veći spektar vakcina protiv infektivnih bolesti a ne samo 26. jbg.

angel011

Priča se o nabavci AZ vakcine, pa, ako nam izbor bude između AZ, ruske i kineske, ostaješ pri stavu da je bolja AZ?
Quote from: lilit on 22-01-2021, 12:29:26
Quote from: Labudan on 22-01-2021, 12:17:55

ovaj ADE koji pomenuh nije efficacy, to je safety shit. najjednostavnije: imunizuju te i onda zakačiš virus nakon recimo 6 meseci (moguće za skoro sve vakcine, pošto je vrlo mali broj koje uzrokuju sterilizing immunity - potpunu zaštitu). i tad kad zakačiš virus, onda si najebao jer mu ta nisko-afinitetna antitela (koja si dobio vakcinacijom) pomognu da uđe u neke ćelije i tamo se replicira (virus) brže nego što bi bilo da nisi vakcinisan. imaš to kod dengi vakcine i još nekih.
Ok, mora da nešto pogrešno shvatam, jer ovo kad vidim, da se virus brže replicira nego kod nevakcinisanih, zar nije bolje ne vakcinisati se (kineskom, možda još nekom), nego vakcinisati se?
We're all mad here.

lilit

bolje je AKO se javlja ADE. ako ga nema (a to se rešava u fazi 3), onda se treba vakcinisati.

zato je shit kad nemaš transparentne clinical trials i zato te vakcine nisu odobrene za EU. prvo evidence, pa možemo da pričamo.

lilit

tomate,
stavi ovo u google translate. ti nema potrebe da se vakcinišeš sada. čekaj. javljam razvoj, testiraće se i nakon godinu dana.

https://science.orf.at/stories/3204253/

angel011

Quote from: lilit on 22-01-2021, 12:59:26
bolje je AKO se javlja ADE. ako ga nema (a to se rešava u fazi 3), onda se treba vakcinisati.

zato je shit kad nemaš transparentne clinical trials i zato te vakcine nisu odobrene za EU. prvo evidence, pa možemo da pričamo.

Jasno, hvala.

Nego, ne reče, ako dobijemo AZ vakcine, bolje njih da uzmemo nego rusku (ili ništa)?

(Mi se po tvom savetu prijavili za Fajzer, Modernu ili AZ, al' je pitanje do čega ćemo moći da dođemo)
We're all mad here.

lilit

da, ja bih radije AZ nego rusku, ako bih mogla da biram.

pfizer ili moderna > AZ > ruska > kinezi

zasad. biće do juna još nekih. curevac i janssen, 99%.

angel011

We're all mad here.

lilit

Ana

Mnogo ti hvala, baš baš  xremyb

lilit

ma nema na čemu.  xremyb sagita je moja kuća a za kuću sve! :lol:

(ovde ide i disklejmer: - proverite sa svojim lekarom. )

Aco Popara Zver

Biće do juna haha

Kinezi već vakcinisali stotinjak miliona, nisu valjda ludi da sarane tolke kosooke.

lilit

do juna u civilizaciji a sigurna sam da će i vučić dotad shvatiti šta treba da se radi :mrgreen:

lilit

ako nekome dosad nije bilo jasno zašto fajzer proširuje proizvodne pogone

https://www.thelocal.de/20210122/german-virologist-drosten-warns-of-100000-daily-covid-19-cases-if-measures-taken-away-too-early

sad ću da odradim 2 doze, priming. a javlja mi se da ću da boostujem tamo negde u oktobru. živi bili pa videli.

angel011

Quote from: lilit on 22-01-2021, 19:17:12
do juna u civilizaciji a sigurna sam da će i vučić dotad shvatiti šta treba da se radi :mrgreen:

Da nabavi još nešto sem kineske i ruske, nadam se.
We're all mad here.

lilit

ma do 2022. će vakcine biti in short supply al to smo znali odavno. sad izvukoh neki post s početka maja, a sećam se da se tad uveliko znalo kako će sve danas izgledati s isporukom. velika je stvar što uopšte imamo vakcine, ja sam mislila da nema šanse ispod 18 meseci, a i to bi bilo epohalno brzo.

što bi reko axl rose: patience.

Aco Popara Zver

pa da, al ja ne vidim opciju nezaražavanja do juna haha

misim o čemu pričamo, vjerovatno je trećina srbije to preležala do sada (20% je bilo u decembru po Kisićevoj), a naredne progresija je 66%

znam ljude 70+ koji su to super podnijeli, no stalno ispada neki Meho s nuspojavama

Aco Popara Zver

pa ništa, onda ruska, a pfizer 2025.

tomat

Quote from: lilit on 22-01-2021, 13:46:08
tomate,
stavi ovo u google translate. ti nema potrebe da se vakcinišeš sada. čekaj. javljam razvoj, testiraće se i nakon godinu dana.

https://science.orf.at/stories/3204253/

živela!

ja i dalje slabije njušim, dakle zaštita vrhunska :lol:

da li je broj antitela značajan za efikasnost i dužinu zaštite? ja imam oko 8,800 što je više od trešholda od 1,4 ali ne znam jel to ima ikakve veze.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

lilit

broj nije, kvalitet (visoko-afinitetna vs nisko-afinitetna) jeste. al to uobičajenim testom za antitela (ELISA, EIA, ECLIA, etc) ne možeš da odrediš.

tomat

Kaci već u ordinaciji, da li sam zaštićen od novog soja?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

lilit

Izitpajn

Quote from: lilit on 22-01-2021, 12:29:26ovaj ADE koji pomenuh nije efficacy, to je safety shit. najjednostavnije: imunizuju te i onda zakačiš virus nakon recimo 6 meseci (moguće za skoro sve vakcine, pošto je vrlo mali broj koje uzrokuju sterilizing immunity - potpunu zaštitu). i tad kad zakačiš virus, onda si najebao jer mu ta nisko-afinitetna antitela (koja si dobio vakcinacijom) pomognu da uđe u neke ćelije i tamo se replicira (virus) brže nego što bi bilo da nisi vakcinisan. imaš to kod dengi vakcine i još nekih.
Okej, ovo mi ne ide u glavu otkako sam pročitao. Kao što netko gore reče, Kinezi su već cijepili XXXXX i to ne bilo koga, nego SVOJIH ljudi, a nisu valjda TOLIKO glupi ako stvar ne da ne poboljšava, nego pogoršava situaciju? Je li moguće da će zbog političkog pritiska napraviti toliku pizdariju?
U potpunosti bih razumio da je stvar, recimo, drastično manje oefikasna od zapadnih vakcina, štajaznam, da štiti 30-50% pa ono, iskrcaj bagerom pa će se netko i izvući, ali ako baš POGORŠAVA stvari? Ne ide mi to u glavu.

varvarin

https://www.slobodnaevropa.org/a/31063127.html
Mađarska prva država u EU koja će kupiti rusku vakcinu Sputnik V

"...Govoreći na zajedničkom brifingu s ruskim ministrom zdravstva Mihailom Muraskom, koji je prenošen uživo putem zvanične Facebook stranice mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjartoa rečeno je 22. januara da će "velika količina" vakcina stići u tri pošiljke. Detalji oko isporuke će se kasnije objaviti, dodao je mađarski ministar."

lilit

Quote from: Izitpajn on 23-01-2021, 00:51:32
Quote from: lilit on 22-01-2021, 12:29:26ovaj ADE koji pomenuh nije efficacy, to je safety shit. najjednostavnije: imunizuju te i onda zakačiš virus nakon recimo 6 meseci (moguće za skoro sve vakcine, pošto je vrlo mali broj koje uzrokuju sterilizing immunity - potpunu zaštitu). i tad kad zakačiš virus, onda si najebao jer mu ta nisko-afinitetna antitela (koja si dobio vakcinacijom) pomognu da uđe u neke ćelije i tamo se replicira (virus) brže nego što bi bilo da nisi vakcinisan. imaš to kod dengi vakcine i još nekih.
Okej, ovo mi ne ide u glavu otkako sam pročitao. Kao što netko gore reče, Kinezi su već cijepili XXXXX i to ne bilo koga, nego SVOJIH ljudi, a nisu valjda TOLIKO glupi ako stvar ne da ne poboljšava, nego pogoršava situaciju? Je li moguće da će zbog političkog pritiska napraviti toliku pizdariju?
U potpunosti bih razumio da je stvar, recimo, drastično manje oefikasna od zapadnih vakcina, štajaznam, da štiti 30-50% pa ono, iskrcaj bagerom pa će se netko i izvući, ali ako baš POGORŠAVA stvari? Ne ide mi to u glavu.

izi,

kad pišem, uzimam u obzir sve što sam pisala na ovom topiku, a i nekim drugim, o covidu. :)
u tom smislu je antibody-dependent enhancement iznesen kao (imunološka) mogućnost (!), nakon svih drugih stvari (neefikasnost + stvaranje nisko-afinitetnih antitela koja - sa aspekta imunizovane populacije - mogu da trigeruju nove mutacije u sars-cov-2) koje bi meni bile prepreka da primim kinesku (ako ne moram). znači, ja ne kažem da kineska sigurno provocira ADE, kažem da očekujem da mi to proizvođač reši najkasnije u fazi tri i odgovarajućim regulatornim agencijama da uvid u podatke.

(na osnovu čega je Alims odobrio kinesku, ne želim ni da spekulišem)

btw, to što je kineska vakcina old-school vakcina nije prednost nego mana jer je vakcinologija otišla dalje upravo jer neke od tih vakcina nisu bilo dovoljno safe a mnogo su bile suboptimalno efikasne. što kompleksniji vakcinski antigen (ovde je kompleksan antigen ceo virus, a pfizer je recimo najmanje kompleksan jer u vakcini imaš samo kod (code) za antigen koji trigeruje visoko-afinitetna antitela i ADE je nemoguć), to više epitopa (epitop je deo antigena za koji se specifično antitelo veže) i veća mogućnost da neka od antitela koja organizam proizvede budu niskoafinitetna i odu u ADE. ADE se dešava naknadno, tokom druge infekcije, i ne dešava se svima. znači, ne radi se o tome da svi razviju ADE kad im daš vakcinu, samo određeni broj ljudi AL ja ne bih rado bila jedan od tih ljudi.

bitno je sve to isključiti u fazi 3 (i tad ne nemoguće biti 100% siguran jer je i faza 3 mali broj participanata kad govorimo o retkim side-effects. ako imaš 100 ljudi u trialu, ne možeš da zaključiš koji side-effects se javljaju kod 1 od 1000, etc etc). a sve to mora da se isključi i podaci TRANSPARENTNO stave na uvid jer, pored svega ostalog, ne želimo da imamo i novi wakefield/MMR-like boost antivaxa.

evo ti priča o dengi virusu i ADE.
https://www.the-scientist.com/news-opinion/covid-19-vaccine-researchers-mindful-of-immune-enhancement-67576

ovo su komplikovani procesi, probala sam da ispišem najjednostavnije moguće.

lilit

Quote from: varvarin on 23-01-2021, 01:14:36

https://www.slobodnaevropa.org/a/31063127.html
Mađarska prva država u EU koja će kupiti rusku vakcinu Sputnik V

"...Govoreći na zajedničkom brifingu s ruskim ministrom zdravstva Mihailom Muraskom, koji je prenošen uživo putem zvanične Facebook stranice mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjartoa rečeno je 22. januara da će "velika količina" vakcina stići u tri pošiljke. Detalji oko isporuke će se kasnije objaviti, dodao je mađarski ministar."

good news! nadam se da će i srbija u sličan deal.

angel011

Quote from: lilit on 23-01-2021, 09:17:46

good news! nadam se da će i srbija u sličan deal.
Ipak se nadaš ruskoj vakcini ovde?  :lol:
Priča se o solidnom broju ruskih vakcina i za Srbiju, a priča se i o pregovorima da se ta vakcina proizvodi i ovde.
We're all mad here.

lilit

ma ja ruse nikad nisam isključivala. :)
i dalje mislim da potencijalni problem leži u fenomenu koji se zove pre-existing immunity, al dobro je da prajmuju sa adenovirusom (Ad) 26, a bustuju sa Ad5. problem je što je 60% evrope i usa "videlo" (imunski sistem bio exposed) Ad5, a 60-100% afrike, tako da je pitanje efikasnosti vakcine legitimno. verujem i da su rusi potpuno svesni tog problema i zato su ušli u pregovore sa AZ da eventualno iskombinuju te dve vakcine.

Aco Popara Zver

ruska nam je najvjerovatnija i može se dobiti u najskorije vrijeme

a ok, od svih ovih priča zaboravismo da kada bi svi primili čak i tu kinesku manje bi se i zaražavali, prosto bi bio ograničen i prenos, tako da ne znam i je li bitna ta gotovostoprocentna zaštita ako je ciljani herd imunity 70%

to bi otprilike bio nemedicinski odgovor zašto Kinezi uprkos svemu šibaju sinofarm po sopstvenom narodu

lilit

odličan intervju sa drostenom, apsolutno vredno vremena koje ćete utrošiti da pročitate.

Virologist Christian Drosten: "I Am Quite Apprehensive about What Might Otherwise Happen in Spring and Summer" - DER SPIEGEL

https://www.spiegel.de/international/germany/interview-with-virologist-christian-drosten-i-am-quite-apprehensive-about-what-might-otherwise-happen-in-spring-and-summer-a-f22c0495-5257-426e-bddc-c6082d6434d5

angel011

lilit, sad vidim da ima ko ide po principu "daj šta daš, pa ćemo da dopunjavamo Fajzerom" (što trenutno u praksi znači da se odmah vakcinišu kineskom vakcinom, pa čekaju da stigne i Fajzer).

Funkcioniše li to, ima smisla, nema smisla, kako bi to išlo...?
We're all mad here.

Berserker

U Nis je stigla samo kineska vakcina, trenutno vakcinisu njome svakog ko se pojavi. Ja sam zaokruzio samo Fajzerovu i naravno, nje nema. Izgleda da je onih slavnih 4000 doza Fajzera koje su stigle pre nove godine i koje su otisle za politicku elitu (i pokoja za zdravstvene radnike) jedino sto cemo videti od njih jos dugo vremena. Sledeca u najavi za uvoz u vecim kolicinama je Sputnik, tako da cemo izgleda da zaglavimo sa rusima u kinezima jos podugo :( Ja i supruga cemo cekati Fajzerovu jos par meseci (ne verujem da ce Moderna uopste stici do nas ove godine), ali se lomim sta da preporucim svojim roditeljima, oboje imaju po 71 godinu. Oni bi rusku, ja im ne bih dao kinesku ni za zivu glavu, tako da i tu Lilit moze dap omogne savetom :)
PS
I meni nije jasno dal ce uopste funkcionisati kombinacija dve razlicite vakcine po sistemu primas-sta-ima-u-tom-trenutku, to mi nekako zvuci totalno neozbiljno.

angel011

Moguće da nije primaš prvu dozu jedne pa drugu druge, nego primiš obe doze kinesku pa onda i Fajzer kad se pojavi. Al' da sačekamo lilit da nam sve objasni.  :lol:
We're all mad here.

lilit

Quote from: angel011 on 23-01-2021, 16:20:09
lilit, sad vidim da ima ko ide po principu "daj šta daš, pa ćemo da dopunjavamo Fajzerom" (što trenutno u praksi znači da se odmah vakcinišu kineskom vakcinom, pa čekaju da stigne i Fajzer).

Funkcioniše li to, ima smisla, nema smisla, kako bi to išlo...?

za "prajming" (prve dve doze tj. ova inicijalna imunizacija") se ne preporučuje mešanje različitih formulacija, al verujem da će "dopunjavanje" tj. boost (koji će se sigurno raditi za par meseci ili godinu, dve) moći bilo kojom.

CDC od prekjuče kaže: Vaccines not interchangeable... https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/clinical-considerations.html

al kako je napisano, ja razumevam da kažu:
but if you got Pfizer & it's no longer available, OK to get Moderna—or vice versa.

znači, ako je prva bila mRNK vakcina, onda i druga mora biti mRNK.

al ovo je sve na nivou: verovatno je tako jer da bi išta moglo da se tvrdi, mora da se odradi kliničko ispitivanje, a za to nema ni vremena, ni vakcina trenutno.

lilit

Quote from: Berserker on 23-01-2021, 16:43:32
...oboje imaju po 71 godinu. Oni bi rusku...

nemam nekih imunoloških zamerki na rusku što se tiče safety. mislim da je safe za ljude koji je prime. mislim i da je manje efikasna od pfizera ili moderne (btw, preferiram pfizer over moderna jer ima 3x manju količinu mRNK a po dostupnim podacima daje istu zaštitu), al mislim i da je bolje i ruska sa npr 60% efficacy bolja pod nijedne.

lilit

btw, danas sam ovde: https://www.arztakademie.at/fileadmin/template/main/Fortbildungen/Impftag/20210121_Programm_OesterreichischerImpftag2021.pdf

FENOMENALNA konferencija, razumljivo i transparentno. nadajmo se i da će ovaj shortage u isporuci vakcina na svetskom nivou biti uskoro prevaziđen.

angel011

Ako je neko u rizičnoj grupi po nekom osnovu (nisu godine, al' pre dve godine gadna upala pluća plus tromboembolija pluća, recimo, čime se ne dospeva u prioritetne grupe ali jeste rizik), da li preporučuješ vakcinaciju što pre, pa makar i kineskom (u boljoj varijanti, ruskom), ili da se čeka mesec-dva-tri u nadi da će stići i nešto bolje?
We're all mad here.

lilit

to osoba treba da vidi sa svojim lekarom koji će da uzme anamnezu i postavi još neka pitanja. vrlo je bitno raditi kejs-baj-kejs procenu rizika.

angel011

We're all mad here.

Aco Popara Zver

zar uzimaju anamnezu, meni djeluje da samo tuku šotove redom haha

angel011

Quote from: Labudan on 23-01-2021, 14:58:39

a ok, od svih ovih priča zaboravismo da kada bi svi primili čak i tu kinesku manje bi se i zaražavali, prosto bi bio ograničen i prenos, tako da ne znam i je li bitna ta gotovostoprocentna zaštita ako je ciljani herd imunity 70%

to bi otprilike bio nemedicinski odgovor zašto Kinezi uprkos svemu šibaju sinofarm po sopstvenom narodu
Kinezi se možda svi vakcinišu, pa to nekako funkcioniše. Kod nas se za vakcinaciju prijavilo (pardon, izrazilo interesovanje da se vakciniše) 480.000.
We're all mad here.

tomat