• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Onaj stari Sendmen

Ajde uzdržaću se da ovo sad ne iskomentarišem u svom stilu.

Tu kinesku im tražimo od prvog dana prijavljivanja, već dva meseca.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Aco Popara Zver

čeko moj ćale 35 dana, mislim da svi sa hroničnim bolestima ili s teškoćama u kretanju nisu mogli u prvom talasu primiti
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

lilit

Quote from: angel011 on 05-03-2021, 11:00:43

Mislim da sam negde videla da stariji zapravo bolje podnose AZ nego mlađi. Mada nisam sigurna ni koliko je izvodljiva vakcinacija AZ-om kod kuće, sem ako ih u blizini ima još koji baš AZ čekaju. Deset doza u bočici, jednom kad se otvori treba u roku od nekoliko sati i da se iskoristi.

angie,
čak i u srbijici, ovo nije problem organizovati. lekarski timovi posećuju stare ljude (vakcinu nose u mobilnom frižideru) i imunizuju ih. kad otvoriš AZ bočicu (ubaciš prvu iglu), imaš 48h da je potrošiš (ili celih 6h ako je držiš na 30oC). tako da sam sigurna da send nema razlog za brigu. posebno što vidimo da je vakcinacija u srbiji odlično organizovana.
ovo o čemu pričaš je vezano za mRNK vakcine, a i one mogu da se nose do pacijenata (in general. ne znam kako je u srbiji). imaš spisak ljudi kje vakcinišeš tog dana, izračunaš koliko bočica otvaraš (6 doza po bočici obično), napuniš špriceve i ubaciš ih u mobilni friiderčić. i to odradiš u roku od 6h (pfizer. moderna može duže da stoji u frižideru).

AZ

6.3 Shelf life

Unopened vial
6 months when stored in a refrigerator (2°C – 8°C)

Opened vial
Chemical and physical in-use stability have been demonstrated from the time of vial opening (first
needle puncture) to administration for no more than 48 hours in a refrigerator (2°C – 8°C). Within this
time period the product may be kept and used at temperatures up to 30°C for a single period of up to 6
hours. After this time period, the product must be discarded. Do not return it to the refrigerator.
From a microbiological point of view, after first opening the vaccine should be used immediately. If
the vaccine is not used immediately, in-use storage times and conditions are the responsibility of the
user.

jedini problem je u kineskoj (o čemu sam toliko pričala da sam dosadila i bogu i ljudima), a vidim da je zosko uhvatio nit.

send,
ako se kojom nesrećom desi da ti mama dobije kinesku, minimum 2 meseca čekaj, pa je testiraj na anti-RBD antitela. nadam se ipak da će biti AZ. vidim da je valjaju dosta poslednjih dana.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

btw i nevezano za covid - sad se setih, o suvom ledu roman da napišem. tomat je jednom prisustvovao mojim pregovorima sa staffom beogradskog aerodroma kad sam nosila uzorke. jednom je posle 6 nivoa u hijerarhiji došao i pilot austrian airlinesa da ih ubedi da će da me vozi bez problema. na bečkom aerodromu su me pitali da li nosim embrione. etc etc.
mega je zabavno kad otvoriš kutiju a magla krene. što topliji vazduh, to bolji efekat.  nas-rofl

mac

Suvi led - lament o birokratiji

Onaj stari Sendmen

Kaže keva primila sam istu kao ti, englesku.  :x

Sledeća doza za 12 nedelja. Verovatno je AZ. Ništa nisu ostavili od papira. :x

lilit

nisu joj ostavili papirić na kome piše da je vakcinisana? proveri.

angel011

Ako je 12 nedelja, onda nema šta da bude sem AZ.

lilit, hvala na objašnjenju! Ovo što sam pomenula su neki naši pisali, da su im doktori tako rekli. Naravno, sve je to rekla-kazala.
We're all mad here.

Mica Milovanovic

Ni ja nisam dobio papiric ali mi je uredno stiglo obavestenje na mob da sam vakcinisan i da je za 12 nedelja revakcina. Zaista nemam primedaba.
Mica

angel011

Meni su na licu mesta odštampali potvrdu.
We're all mad here.

mac

Ako se neko ne primi na jednu vakcinu da li bi trebalo da proba sa nekom drugom?

lilit

Quote from: mac on 05-03-2021, 18:39:28
Ako se neko ne primi na jednu vakcinu da li bi trebalo da proba sa nekom drugom?

u principu, da.
al ovo s non-responderima je solidno komplikovana oblast, a nivo zaštite (koliko antitela je cut off da se se razboliš) i dalje a million dollar question (worldwide).
ono što sam sigurna je da svaka vakcina trigeruje dovoljan broj antitela da se ne završi na intenzivnoj nezi. a to je najvažnije.

Hiperhik

Pre covida sam rutinski radio serije od 50 sklekova u komadu, nekoliko puta dnevno, onako random, kad god se setim (uz ostale redovne vežbe).

Sad se na 30 ozbiljno umorim i tačno osetim da ne smem da guram dalje.

Ok, ispao sam iz treninga dok sam se izležavao i čekao kad će da nastupe temperatura i glavobolja.

Međutim, sad sam već pomalko zabrinut, jer ne mogu da skapiram da li se radi o nekom post-covid sindromu, ili su me (samo) stigle godine..

:roll:

Ana

Ja prosto ne mogu da verujem da bi te tako odjednom, u roku od nekoliko nedelja, stigle godine. Pa ipak mislim da si imao upalu pluća, a od nje se većina sporo oparavlja.  xremyb

Hiperhik

Šta znam.
Nisam, rekoh, imao nikakvih respiratornih problema, onim malim sokoćalom za na prst merio saturaciju (u početku često, posle mi dosadilo), to sve bilo dobro.

Kakobilo, vidim da se na taj "umor" žale skoro svi, pa kontam da je to... normalno.

New Normal, šta'š..  :lol:

angel011

Drugarica je imala koronu, nije bilo drastično, neko vreme joj nisu radili miris i ukus i nije se dobro osećala...i mesecima kasnije joj se dešavalo da se brzo umori ili da jednostavno ne može nešto što je ranije mogla.
We're all mad here.

Aco Popara Zver

svi smo manje aktivni, poslije korone počeće epidemija holesterola i triglicerida

ta izdržljivost kod sklekova manje je pitanje snage koliko kondicije

generalno bildei voze bicikla da dignu kapacitet pluća za vježbe sa tegovima

ja koji nisam preležao nemam daha dovoljno za bilo šta

al nisam kardio kršteni odradio 3-4 mjeseca, šetnje ne računam

tomat

Mene sve strah da proverim ima li nekih trajnijih posledica. Ni dok sam bolestan bio nisam osećao neki veliki umor, i recimo brzo sam se vratio u mod da mogu peške na peti sprat do stana, ali sam i dalje uzdržan sa vežbama snage, sve nešto na kašičicu. Osećam pad i kondicije i snage, al što kaže Bata to je verovatno više od opšte neaktivnosti.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Aco Popara Zver

Možeš oštetiti pluća i poslije klasične upale, tako da je sve očekivano, al ne bi trebalo baš da obogalji čovjeka.

Ne znam kako stojite sa trombovima, to je zaebano a mislim da treba provjeriti prije vježbanja. Ugrušci ili kako već se testira u krvi.

A realno meni kao da direkt ima veze i sa kičmom, od zimskog zna to mi se prvo opusti, dok kičmu ne ojačam sve mi teško.

Palmer

Je l' ovo hoax za navodne  smrtne slucajeve u Austriji  od AZ?

www.facebook.com/racionaliselet/videos/898523137628440/

Primio sam AZ pre pet dana, oko tri meseca nakon druge prelezane korone (februar 2020 i decembar 2020). Valja li proveriti D-dimer i koliko nakon primanja AZ?

Onaj stari Sendmen

Novo upozorenje naučnika ukazuje da bi nekontrolisan rast broja novozaraženih u Brazilu mogao da ugrozi borbu protiv pandemije koronavirusa u svetu.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=03&dd=10&nav_category=78&nav_id=1824657

tomat

Quote from: Palmer on 10-03-2021, 15:09:33
Je l' ovo hoax za navodne  smrtne slucajeve u Austriji  od AZ?

www.facebook.com/racionaliselet/videos/898523137628440/

Primio sam AZ pre pet dana, oko tri meseca nakon druge prelezane korone (februar 2020 i decembar 2020). Valja li proveriti D-dimer i koliko nakon primanja AZ?

Kako znaš da je ona puta bila korona?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Palmer

Isti simptomi, prvi put dosta teža klinička slika. Oporavljao sam se dva meseca.

Aco Popara Zver

ti si neki fenomen onda...

ja kad bolje razmislim nikad nisam bolje prošo no ove godine

ni prehlada ni nazeb ni gripa ni dijarejica neka ili šmrkavica ili štagod

najzdravija godina paradoksalno

nadam se da će tako i ostati

Palmer

Video se s nekim Kinezom u februaru, rade odličnu opremu za blisterice.. Desetak dana od sastanka glavu nisam mogao da dignem, preko deset dana sam imao preko 39 temperaturu. Možda i nije bio Covid, ali meni dobro nije bilo uopšte baš dugo. Sećam se da nije bilo zvaničnih slučajeva još uvek, ali ja sam bio uveren da nešto nije u redu jer sam imao nesnosne glavobolje i i malaksalost kakvu odavno nisam imao i pluća su mi bila u fazi raspadanja, a pre toga relativno dugo nisam bio bolestan. Da ne pominjem što mi je ortak koji živi u Kini poslao na WeChat-u da su se još tad neki zaraženi Srbi vraćali u Srbiju iz Kine...

Nego da se vratimo na AZ i zabranu konkrenog BATCH-a od strane Austrije dok se ne ispita smrt od koagulacije kod dva pacijenta nakon vakcinisanja:

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-austria-nurse/austria-suspends-astrazeneca-covid-19-vaccine-batch-after-death-idUSKBN2AZ0AO

Isti LOT verovatno i kod nas završio: https://www.livemint.com/news/world/astrazeneca-covid-vaccine-batch-which-austria-halted-from-use-went-to-17-countries-11615284643117.html

tomat

Revakcinisalo me, sad da vidimo oćel bit belaja.

Aco Popara Zver

Ja propuštih, valjda me prime za koji dan, reći ću im da su tako i Linkina

angel011

We're all mad here.

tomat

Nekih 18 sati posle uboda izgoreh od temperature, i boli me celo telo. Počelo je blagim bolom u mišićima, koji se pojačavao, i onda me je spičila groznica koja nije dugo trajala, i čini mi se da sam brzo dostigao radnu temperaturu. Nisam merio, pičim paracetamol i nadam se najboljem. Javljam se kasnije, ako preteknem :lol:

Meho Krljic

Vidim da u Amerikama sad kažu da ako si preležao, ni ne treba da primaš dve doze jer je već prva praktično buster. Pa to valjda i objašnjava ovu jaču reakciju kod Tomata.... Nadamo se da je sad sve OK.

Onaj stari Sendmen

Quote from: angel011 on 11-03-2021, 22:03:51
Nećemo proizvoditi samo Sputnjik, nego i Sinofarm vakcinu... https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=03&dd=11&nav_category=11&nav_id=1825393

I Vučić skontao da dve doze neće biti dovoljno, već da ćemo se večno revakcinisati, tj. busterovati.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=03&dd=11&nav_category=12&nav_id=1825499

saturnica

draga lilit, gde si?
evo mojih rezultata antitijela:

Sars-Cov-2 IgG antitijela iznose izraženo u brojkama - 622,9

moj sin kaže da to i nije nešto obzirom da su neki njegovi frendovi imali tu vrijednost izaženu u tisućama.

što ti kažeš?  :(

tomat

Quote from: Meho Krljic on 12-03-2021, 06:33:55
Vidim da u Amerikama sad kažu da ako si preležao, ni ne treba da primaš dve doze jer je već prva praktično buster. Pa to valjda i objašnjava ovu jaču reakciju kod Tomata.... Nadamo se da je sad sve OK.

Vidim da je reakcija posle druge doze uobičajena, i kod ljudi koji nisu ležali.

Smanjili se bolovi u telu, al zato počela da boli glava. Temperatura i dalje tu.

mac

Ja sam razumeo da taj broj antitela u krvi nije preterano bitan, i da varira od toga da li te virus upravo napada. Bilo koji broj veći od nule znači da ih imaš.

Aco Popara Zver

Quote from: tomat on 12-03-2021, 03:50:37
Nekih 18 sati posle uboda izgoreh od temperature, i boli me celo telo. Počelo je blagim bolom u mišićima, koji se pojačavao, i onda me je spičila groznica koja nije dugo trajala, i čini mi se da sam brzo dostigao radnu temperaturu. Nisam merio, pičim paracetamol i nadam se najboljem. Javljam se kasnije, ako preteknem :lol:

gore nego prvi put ili isto?

moju rodicu od AZ boljelo sve jednu noć

Aco Popara Zver

Quote from: saturnica on 12-03-2021, 09:18:07
draga lilit, gde si?

moj sin kaže da to i nije nešto obzirom da su neki njegovi frendovi imali tu vrijednost izaženu u tisućama.

Quote from: lilit on 27-02-2021, 16:33:59
evo vam mog fajzera, dve nedelje nakon druge doze  :lol:

(10 dana posle prve je bio 0.7 AU/ml)

Brnabićka izašla na TV, rekla njoj je 117 nakon dva pfizera

tako da zavisi šta oni računaju, ovo Au/ml je jedinica po mililitru

a može biti po mikrolitru, decilitru, i odma se dodaje nula ili oduzima

Brnabićka valjda onda ima 11700 AU/ml a njoj rekli 117, što je vjerovatno neki mikrolitar (nagađam)

tomat

Quote from: Labudan on 12-03-2021, 11:29:03
Quote from: tomat on 12-03-2021, 03:50:37

gore nego prvi put ili isto?

moju rodicu od AZ boljelo sve jednu noć

značajno gore, prošli put bio bol u ramenu sutradan. ali evo, rekao bih da se stvari regulišu polako.

lilit

Quote from: Meho Krljic on 12-03-2021, 06:33:55

da, da, jeste. meni glava puca jer je ovo news od pre bar mesec dana. jedan doza pfizera posle infekcije je više nego dovoljna. mojoj sestri (usa) su isto dali dve i isto joj je bilo kao tomatu. btw, kovid je genijalan fenomen. mislim, fenomenološki je super pratiti u ril tajmu kako news oblikuje javno mnjenje, a i državne politike, etc.

lilit

draga lilit, gde si?

posle prve doze je dobro. moja sa fajzerom su bila manja nego tvoja :)
sad je bitno da se sačuvaš još malo al verujem da to radiš (ffp2 svuda plus nema kave unutra, samo po baštama :) ).
taj nivo antitela ti je sigurno dovoljan da te sačuva od odlaska na intenzivnu. booster regularno posle 3 meseca, ja ne bih pre.

al nema opuštanja dok svi (deca uključena) ne budu vakcinisani.

lilit

Quote from: Labudan on 12-03-2021, 11:38:55
draga lilit, gde si?

Quote from: lilit on 27-02-2021, 16:33:59
evo vam mog fajzera, dve nedelje nakon druge doze  :lol:

(10 dana posle prve je bio 0.7 AU/ml)

Brnabićka izašla na TV, rekla njoj je 117 nakon dva pfizera

tako da zavisi šta oni računaju, ovo Au/ml je jedinica po mililitru

a može biti po mikrolitru, decilitru, i odma se dodaje nula ili oduzima

Brnabićka valjda onda ima 11700 AU/ml a njoj rekli 117, što je vjerovatno neki mikrolitar (nagađam)

ne bato, to bi mogao da zaključiš kad bismo znali da je ona radila isti test kao ja (ili bar identično standardizovan). ovako je spekulacija koja se nadovezuje na njeno lupetanje :)
btw, meni pala antitela na 9k (dve nedelje nakon tog rezultata koji si okačio), al to je normalno i samo znači da mi se imunski sistem vraća u normalno stanje.
antitela uvek padaju, bitno je da postoje long-lived memory B cells koje će se aktivirati onda kad naletim na sars-cov-2 u prolazu. :lol:

lilit

Quote from: tomat on 12-03-2021, 12:31:38

značajno gore, prošli put bio bol u ramenu sutradan. ali evo, rekao bih da se stvari regulišu polako.

normalna reakcija u settingu infekcija plus dve doze biontecha. samo da nam sad over vakcinisani u kratkom vremenskom periodu ne odu u autoimunost  nas-rofl xremyb

lilit

Quote from: Palmer on 10-03-2021, 21:40:42

Nego da se vratimo na AZ i zabranu konkrenog BATCH-a od strane Austrije dok se ne ispita smrt od koagulacije kod dva pacijenta nakon vakcinisanja:

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-austria-nurse/austria-suspends-astrazeneca-covid-19-vaccine-batch-after-death-idUSKBN2AZ0AO

Isti LOT verovatno i kod nas završio: https://www.livemint.com/news/world/astrazeneca-covid-vaccine-batch-which-austria-halted-from-use-went-to-17-countries-11615284643117.html

austrija nastavlja imunizaciju.
akh radi obdukciju, al ono sto je već sad 99% izvesno je da je ova smrt medicinske sestre tužna koincidencija. al cek da patologija izađe s rezultatima.
dešavaju se takve stvari, nisu na vreme krenuli da joj daju adekvatnu terapiju i kad je stigla u beč već je bilo kasno.

lilit

tomat

Quote from: lilit on 12-03-2021, 12:46:44
Quote from: tomat on 12-03-2021, 12:31:38

normalna reakcija u settingu infekcija plus dve doze biontecha. samo da nam sad over vakcinisani u kratkom vremenskom periodu ne odu u autoimunost  nas-rofl xremyb

E još to nisam imao :(

angel011

Quote from: lilit on 12-03-2021, 12:50:34
Quote from: angel011 on 11-03-2021, 22:03:51
Nećemo proizvoditi samo Sputnjik, nego i Sinofarm vakcinu... https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=03&dd=11&nav_category=11&nav_id=1825393

ni to.

Misliš da neće doći do toga, ili da izbegavamo vakcine domaće proizvodnje?
We're all mad here.

SOAtlas1968

Ovih dana se za svaku smrt poznate ličnosti u našoj državi krivi the COVID-19. Da li je to zbog toga što je the COVID-19 postao vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji?

Izitpajn

Netko je spomenuo upalu pluća. Negdje pročitah da covid izaziva "tihu" upalu pluća. Općenito i metaforički: kod "obične" upale napadnute su neke stanice koje viču i zapomažu pa se to osjeti. Covid napada pluća na način da ljudi ni ne skontaju da im je nešto dok oksidacija ne padne u ponor i onda, kad već dođu u bolnicu, doktori padaju u nesvijest kad vide pravo stanje. Dakle, svi koji su ga preboljeli, a nisu detaljno provjerili posljedice, sasvim je moguće da su im pluća puno lošije nego što misle da jesu. No, ako sam dobro shvatio (a nisam stručnjak), uglavnom je samo pitanje vremena kad će se čovjek oporaviti, ako je krenulo s oporavkom i ako, naravno, ne bude komplikacija.

I, kad sam već tu, da pitam, mislite li da je Srbija zaista u stanju imati funkcionalnu tvornicu vakcine? Znamo da Vučić zna blebnuti svašta, ali ovo mi je previše konkretno da bi bilo uobičajeno lupetanje. Lilit?

Meho Krljic

Quote from: SOAtlas1968 on 12-03-2021, 15:18:09
Ovih dana se za svaku smrt poznate ličnosti u našoj državi krivi the COVID-19. Da li je to zbog toga što je the COVID-19 postao vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji?
Sumnjam da će COVID-19 statistički biti češći uzrok smrti od kardiovaskularnih stanja koje generalno čine više od dve trećine uzročnika u Srbiji. Ali indirektno, time što su kapaciteti sistema zdravstvene zaštite veoma opterećeni zbog COVID-19, može se reći da postoji uticaj ove bolesti i izvan toga da se direktno umire od nje.

Izitpajn

Quote from: SOAtlas1968 on 12-03-2021, 15:18:09
Ili to ili je HAARP počeo gadno zračiti. U Hrvatskoj je u 12. mjesecu 2020. godine općenito umrlo više ljudi nego ikada.