• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

saturnica

ne želim ulaziti u raspravu oko AZ-a, ali da sam razočarana, jesam. imam osjećaj da me netko preveslao s tim cjepivom kako odavno nitko nije. no što je tu je. moje pitanje glasi, mogu li sad nakon AZ-a drugu dozu primiti od Pfizera ili Moderne, ako mi se pruži mogućnost? i je li ta opcija cijepljenja u kakvoj koliziji s onom prvom dozom? lilit?  :(

Aco Popara Zver

Zole, moraš li lagati i u vezi mene samog? Dakle, ja nisam birao fajzer već su mi ga dali. Birao sam sve sem kineske.

Ljudi su imali teže reakcije i na fajzer, čak i Sagitaši.

Što se mene tiče, između vakcine i zaraze ti slobodno biraj drugo. Ali nemoj nama prodavati te djetinjarije
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

džin tonik

Cijena Pfizerovog cjepiva raste: Bugarski premijer otkrio njegovu cijenu

QuoteU nedavnoj raspodjeli 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva, čiju je ubrzanu isporuku dogovorila Komisija, Bugarska je dobila najviše dodatnih doza.

Pfizerovo cjepivo koštalo je 12 eura, potom 15,50 eura, a Europska komisija sada potpisuje ugovore po cijeni od 19,5 eura, otkrio je bugarski premijer Bojko Borisov u izjavi koju prenose bugarski mediji.

U nedavnoj raspodjeli 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva, čiju je ubrzanu isporuku dogovorila Komisija, Bugarska je dobila najviše dodatnih doza, oko 1,26 milijuna, a Hrvatska je odmah iza nje sa 747 tisuća dodatnih doza.

Po riječima bugarskog premijera, može se zaključiti kako bi te dodatne doze mogle biti skuplje plaćene jer cijena cjepiva BionTecha i Pfizera raste.

Inače, to cjepivo se pokazuje kao najpouzdanije u isporukama ugovorenih količina. Europska komisija nikad nije otkrivala cijene po kojima je dogovorila različita cjepiva prošle godine, no iz belgijske vlade u prosincu je nakratko procurio cjenik prema kojemu ispada da je cjepivo AstraZenece koštalo EU 1,78 eura po dozi, a Pfizer/BioNTechovo 12 eura po dozi.

Do kraja drugog tromjesečja, zajedno s ubrzanih, dodatnih 747 tisuća doza, Hrvatskoj bi ukupno trebalo biti isporučeno 1,8 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva.

Bugarski premijer Borisov dodao je da se trenutačno pregovara i potpisuje ugovor o 900 milijuna doza cjepiva po 19,5 eura, što je trošak od 18 milijardi eura za daljnje kampanje cijepljenja.

džin tonik

Quote from: lilit on 13-04-2021, 02:48:58
ja ne kažem nije to ništa već ne interpretiram podatke koji mi nisu struka a posebno ne u teorija zavere modu. to in general.
...
kako god okreneš, what a time to be alive! :)

da udjem u teorija zavjere mod, onda ne bih bio toliko human; moje pisanje bi se citalo ovako:

tvoje preporuke temelje na patoloskoj ljubavi spram prolupalog yukom-svedskog koncerna koji bi poharao pola rubne europe zlocestog, privilegiranog bijelog covjeka pri optimiranju eksperimantalnog cjepiva koje ce biti dovoljno jeftino da sutra procijepis jadnu neprivilegiranu afriku koja te stvarno zanima u cijeloj prici.

lilit

Quote from: džin tonik on 13-04-2021, 14:21:57

da udjem u teorija zavjere mod, onda ne bih bio toliko human; moje pisanje bi se citalo ovako:

tvoje preporuke temelje na patoloskoj ljubavi spram prolupalog yukom-svedskog koncerna koji bi poharao pola rubne europe zlocestog, privilegiranog bijelog covjeka pri optimiranju eksperimantalnog cjepiva koje ce biti dovoljno jeftino da sutra procijepis jadnu neprivilegiranu afriku koja te stvarno zanima u cijeloj prici.

za ovo mi treba litar gina i 3 litra tonika.

budimo ozbiljni.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

Quote from: saturnica on 13-04-2021, 09:08:49
ne želim ulaziti u raspravu oko AZ-a, ali da sam razočarana, jesam. imam osjećaj da me netko preveslao s tim cjepivom kako odavno nitko nije. no što je tu je. moje pitanje glasi, mogu li sad nakon AZ-a drugu dozu primiti od Pfizera ili Moderne, ako mi se pruži mogućnost? i je li ta opcija cijepljenja u kakvoj koliziji s onom prvom dozom? lilit?  :(

saturnice, mnogo mi je žao što se tako osećaš premda zaista mislim da nema razloga. wag the dog 2: vaccines je krenuo pre pola godine.

naravno da EMA treba i mora da proveri sve navode i slučajeve. pominjali smo pre nekoliko dana, ako razlog bude Ad vector, imaćemo problem sa AZ, i J&J, i Sputnik vakcinama (zato kukam za podacima i smaram pozivima na transparentnost). čak i da jeste vector, RETKO je, cifre su takve da ne postoji nijedan razlog za zaustavljanje vakcinacije. ljudi kreću u hipoteze, a trenutno nemamo scientific evidence da jeste ili nije. svuda je u medijima, a fajzer PR (i cena vakcine) nije dostupan svima. na stranu što kad vidiš side effects za fajzer, pitaš se ko je ovde lud.
dalje, ne treba smetnuti s uma činjenicu da će ova pandemija biti gotova onda kad najsiromašnije zemlje budu imale dostupnu i affordable vakcinu. fajzer i moderna to nisu. nije džaba Trump probao da otkupi Biontech onomad.

što se tiče pitanja, ne mogu da ti dam ozbiljan odgovor jer ne postoje studije koje su kombinovale vakcine (osim neuspešnog pokušaja AZ plus Sputnik V). isto kao sa AZ, može (a i ne mora) da se trigeruje neki RETKI side effect. zato se rade clinical trials, zato se ne pušta vakcina na tržište pre nego se odradi bar faza 3. al ni to nije 100% garancija jer da bi imali procenu 5 od million, moramo da imunizujemo bar 200.000 ljudi. mogu da spekulišem da ne mislim da bi bio problem from the immunological point of view (i dosadašnjih iskustava s drugim vakcinama), al to je pjur spekulacija dok je faza 3 ne potvrdi ili opovrgne.

lilit

confession time: moram da priznam da mi je fascinantan odnos prema vakcinama (lekovima, etc) kao prema šećerlemama. pa i ove potonje imaju side effects. verovatnoća ova, ona, hoćeš virus, hoćeš vakcinu... al čemu razočaranost i personalizacija (ne mislim samo na anu i saturnicu)? još kad imam uvid u podatke plus znam da fajzer ima savršenu PR mašinu, glava me zaboli.

ni vakcinacija ne pruža apsolutnu garanciju sigurnosti. vakcine uveliko smanjuju verovatnoću za ispoljavanje simptoma, hospitalizacije i smrti. naravno da može da se desi da vakcinisana osoba ipak završi u bolnici. čak i u ICU. jedan broj ljudi neće generisati dovoljno antitela za neutralizaciju virusa. a ako je takva osoba (tzv. non-responder) bila izložena virusu, rizik od infekcije, a time i hospitalizacije, je uporediv s rizikom nevakcinisane osobe. etc etc

Mica Milovanovic

Meni ovo liči mnogo na poviku na energiju. Svi bi da upale sijalicu, da im klima radi i da struja uvek dođe, a da se priroda nimalo ne ugrozi. Ne valja nuklearna energija, ne valja termoenergije, ne valja hidroenergija. E pa ne može, nekog sajd efekta proizvodnje struje mora biti.
Ako je sajd efekt 6 od milion, a da se vratimo koliko toliko u normalu, jebi ga... Vraćamo se na Ursulu i na One koji odlaze iz Omelasa

Mica

džin tonik

Quote from: lilit on 13-04-2021, 16:33:46
Quote from: džin tonik on 13-04-2021, 14:21:57

za ovo mi treba litar gina i 3 litra tonika.

budimo ozbiljni.

sto? mozda sam zaboravio smajlije, pa ti izmice da parafraziram teorije zavjere mod?

rekoh, kad bih usao u teorije zavjere mod, naglasio bih da je jedna od najbitnijih stavki cijena vakcine. pa je soroseva open pussy europa krenula u razvoj ultra-jeftinog sredstva, pri cemu je prisiljena stediti na mnogim stavkama, tako da je sve to skupa obicno smece. stednju kompenzira eksperimentalnim procjepljivanjem privilegiranih bijelih i zlih, po mogucnosti onih koji nece dokuciti dimenziju, rubne europe, dok neki drugi naziru igru pa uvode restrikcije i krecu u nabavu cestitog cjepiva.
jer ako ne dobijemo povoljno cestito cjepivo, jadna afrika koju milijun godina pljackamo nece skoro dobiti nista. tako da se nudi eksperimentalno cijepljenje i optimiranje jeftine vakcine na zlima i bijelima.

no to je teorija zavjere mod, ne tvrdim ja to. kazem kako bi se citalo.

lilit

Quote from: džin tonik on 13-04-2021, 16:51:15
sto? mozda sam zaboravio smajlije, pa ti izmice da parafraziram teorije zavjere mod?

ne, ništa mi ne izmiče, nastavljam šalu al sad vidim da je trebalo da stavim :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: . eto ih.

e sad, tebi je teorija zavere jedno, meni već ono što si izložio u kao karikatura modu. tako da, nema kompromisa.

lilit

Quote from: Mica Milovanovic on 13-04-2021, 16:46:50
Meni ovo liči mnogo na poviku na energiju. Svi bi da upale sijalicu, da im klima radi i da struja uvek dođe, a da se priroda nimalo ne ugrozi. Ne valja nuklearna energija, ne valja termoenergije, ne valja hidroenergija. E pa ne može, nekog sajd efekta proizvodnje struje mora biti.
Ako je sajd efekt 6 od milion, a da se vratimo koliko toliko u normalu, jebi ga... Vraćamo se na Ursulu i na One koji odlaze iz Omelasa

pa da, sve su to ciklusi, ima nas, nema nas, a onda ispočetka i sve iste greške. premda, znam i da bih otišla plus povela dete. :lol: i zato nisam kadar viđen za spašavanje čovečanstva.  xrofl

znači, meni je sasvim OK da ispitaju, šest slučajeva u 7 miliona vakcinisanih (ovo što su sad naveli za J&J) jer tih 6 su nečija deca, prijatelji, roditelji. al prekidati vakcinaciju, imajući sve ostale planetarne parametre u jednačini, mi je too much. svaki dan u kom se ne vakcinišemo je izgubljen dan. ovo na nivou planete. btw, oftopik, i dalje nisam za obaveznu vakcinaciju. :lol:

džin tonik

tko vas ne zna, uzeo bi az.  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

lilit

evo nam J&J, čeka se Sputnik  :mrgreen:

varvarin

Lilit, da li si već videla ovo?
Izgleda da počinje jedna mnogo ozbiljnija igra...  Sve sa čipom pod kožu.   :)

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2021&mm=04&dd=13&nav_id=1841995

Pentagon briljira: Čip koji otkriva koronu i filter koji je uklanja?

"Usred globalnih napora da se zaustavi širenje pandemije kovida 19 vakcinacijom, naučnici Pentagona rade na ambicioznim metodama sličnim naučnofantastičnim, uz pomoć koih bi koronavirus mogao da bude savladan i da ova današnja kriza postane poslednja smrtonosna zdravstvena kriza..."

tomat

Juče saznam da mi je bivši komšija koji živi u Norveškoj umro od korole, a brat mu se ovde isto nešto ranije napatio, bio pet nedelja u bolnici u dve ture, pakao.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

varvarin

Labudane, lepo. Ajmo da prokomentarišemo još ponešto što piše DANAS.
Ako ovo nije razlog da tužilaštvo, posle Lečića itd... pozove Mariniku Tepić da da dodatne podatke za svoju tvrdnju - ne znam šta bi bio razlog.

https://www.danas.rs/politika/uskoro-dokazi-o-jagodinskim-predatorima/

Stojimo iza svake reči Marinike Tepić u vezi sa tvrdnjama da su žene koje traže zaposlenje u javnom sektoru u Jagodini izložene seksualnom zlostavljanju.

Uskoro ćemo izaći u javnost sa dokazima. Za sada smo u fazi pripreme i ne možemo još ništa javno da govorimo – kaže u izjavi za Danas Jelena Kostić, funkcionerka Stranke slobode i pravde iz Jagodine.  Potpredsednica SSP, Marinika Tepić, koja je nedavno posetila taj grad kako bi podržala svoje stranačke koleginice u pokušajima da saznaju kako radi gradska skupština, i tom prilikom bila verbalno napadnuta i izvređana (što je prijavila i tamošnjoj policiji,) preksinoć u emisiji ,,Utisak nedelje" izjavila je sledeće: ,,Svaka žena u Jagodini koja bi da se zaposli u javnom sektoru, dobija 'telefon za druženje' i od toga kako se 'družI' zavisi joj posao... u stanovima, zgradama koji samo tome služe."

Dakle, nadam se da: učiteljice, profesorke, lekarke, medicinske sestre, policajke... iz Jagodine neće ostaviti gospođu Tepić bez odgovora. Posebno sad, kad se potežu slučajevi od pre trideset godina. :lol:

Aco Popara Zver

pogrešan topik

elem, i ja čuo žena 1978. godište preminula a mi se raspravljamo o 6 trombova na milion vakcinisanih

Ana

Lilit, hvala  xremyb

Ana

Onaj prof. Radovanović, lekar u penziji, kaže da ima smrtnih slučajeva i među zaraženima posle dve doze kineske vakcine. Takođe kaže da je kineskih vakcina najviše i dato, te da neće tim da implicira da je kineska posebno loša.

Izitpajn

Ajd da nešto lupim, onako laički, da vidim jesam li dobro shvatio, pa će me valjda netko stručniji korigirati.

Dakle, jedan od značajnijih efekata covida je da prilikom bolesti izaziva probleme s trombozom i trombocitima, ali generalno nije virus taj koji to izaziva, nego imunološka reakcija, specifično na taj virus.

E sad, meni je logično da cjepivo koje generalno teži izazvati sličan imunološki odgovor, kako bi se sustav uvježbao za slučaj infekcije prvim virusom, do određene mjere poveća mogućnost problema s trombocitima - jer to je TAJ imunološki odgovor. Pri tome mi je ekčuli čudno da imamo SAMO dvoznamenkasti broj slučajeva na milijun. Da malo karikiram, cjepivo protiv covida koje NE povećava vjerojatnost problema s trombocitima mi je čak i malo sumLJivo.

džin tonik

moje pitanje glasi, mogu li sad nakon AZ-a drugu dozu primiti od Pfizera ili Moderne, ako mi se pruži mogućnost? i je li ta opcija cijepljenja u kakvoj koliziji s onom prvom dozom?

upravo sam pitao lijecnicu porijeklom iz poljske koja dugo radi u njemackoj za tvoj slucaj, jer ima(la) slican problem.
cijepljena je az-om prije cetiri tjedna, uz to sto je imala nuspojave koje bile na granici hospitalizacije. vise ne bi primila az, a u nj se az vec 2 tjedna ni ne primjenjuje na osobama mladjim od 60 godina.

ona je sve razmotrila oko svog slucaja koji slican tvom, savjetovala se i sa dragom prijateljicom koja bliska organizaciji cijepljenja, i cijepit ce se pfizer/biontechom jednom u petom mjesecu i jos jednom u sedmom. znaci ide na pfizer dva mjeseca poslije az-a po njezinoj procjeni i po savjetu strucnjaka.

Alexdelarge

primio danas drugu dozu fajzera. sledeći odlazak na sajam je u oktobru na vašar knjiga. 8-)
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

džin tonik

Quote from: Izitpajn on 13-04-2021, 18:34:30
Ajd da nešto lupim, onako laički, da vidim jesam li dobro shvatio, pa će me valjda netko stručniji korigirati.

Dakle, jedan od značajnijih efekata covida je da prilikom bolesti izaziva probleme s trombozom i trombocitima, ali generalno nije virus taj koji to izaziva, nego imunološka reakcija, specifično na taj virus.

E sad, meni je logično da cjepivo koje generalno teži izazvati sličan imunološki odgovor, kako bi se sustav uvježbao za slučaj infekcije prvim virusom, do određene mjere poveća mogućnost problema s trombocitima - jer to je TAJ imunološki odgovor. Pri tome mi je ekčuli čudno da imamo SAMO dvoznamenkasti broj slučajeva na milijun. Da malo karikiram, cjepivo protiv covida koje NE povećava vjerojatnost problema s trombocitima mi je čak i malo sumLJivo.

nece nitko, pa cu se ja praviti malo strucnijim... :)
lijepo si rekao: izaziva prilikom bolesti. oboljenja. i tu ti je cijela tajna. neces vakcinu koja oponasa oboljenje, vec tek blagu infekciju (ako i to), onako ugrubo.

sta se inace vrlo lose komunicira u ovoj prici i pomalo ljuti: kad se nizaju apsolutne brojke fatalnih komplikacija, vjesto se navodi komplikacije koje jesu udar groma neovisno o vakcinaciji, odigraju se tek vremenski blizu, dok imas i komplikacije koje su povezane sa konkretnim cjepivom. i tu ima nekoliko zanimljivih dokaza da su povezane, recimo uz az.
znaci sitna, a vrlo bitna razlika.

last but not least, idemo na primjer automobila, da nacrtam: solidno prosjecno vozilo kosta oko 10000 eura. recimo. tako u americi, kini, rusiji, brazilu. ali ne u europi. jer u europi imas novu ideolosku komponentu: ako vozilo kosta 10000 eura, ne mogu ga isporuciti u tkzv. treci svijet. znaci, mora kostati 500 eura, biti dostupan odmah i sad za sve. to je realni omjer.

sta se desi: europa financira uz ogromna sredstva razvoj automobila za 500 eura/1. i tu angaziras neke lunatike koji ce sa otpada uzeti dvije rame od bicikla, osovinu od starog traktora, tacke, itd., te slijepi na lijevo i coravi na desno oko reci da uspjeli, tako nekako, krece se. no kad isporucis vozilo ono se raspada u primjeni. pa to zaustavis, likvidiras, nastavis tek tamo gdje ces reci da se raspalo zbog kosmickih zraka, dalje optimiras, uzmes dvije rame od stare trkaljke, pa drndas, itd.

dok je izrael kupio cestito vozilo, te upravo otvara granice za turizam, a ti sad uvidjas da ne moze po 500, da neces uraditi nista. to kosta 10000. imas tek ogromnu stetu zbog dodatnih mjeseci mjera zatvaranja, milijarde gubitka, koje si mogao donirati da ostao funkcionalan, nedaj boze da te jos netko tuzi, jer auto za 500 eura moze eksplodirati, sjuriti se u provaliju, raspasti se pred tramvajom i sl. prosto ne znas. onako laicki.

tomat

Quote from: džin tonik on 13-04-2021, 22:45:57
dok je izrael kupio cestito vozilo...

ali vidimo da ni to vozilo nije čestito.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

džin tonik

vidimo na trece oko ili cemo se praviti da i na nekom mercedesu proizvedenom u zurbi ne moze biti greske u laku, te ga svrstati uz bok grunfovog izuma?

saturnica

Quote from: džin tonik on 13-04-2021, 18:56:58
moje pitanje glasi, mogu li sad nakon AZ-a drugu dozu primiti od Pfizera ili Moderne, ako mi se pruži mogućnost? i je li ta opcija cijepljenja u kakvoj koliziji s onom prvom dozom?

upravo sam pitao lijecnicu porijeklom iz poljske koja dugo radi u njemackoj za tvoj slucaj, jer ima(la) slican problem.
cijepljena je az-om prije cetiri tjedna, uz to sto je imala nuspojave koje bile na granici hospitalizacije. vise ne bi primila az, a u nj se az vec 2 tjedna ni ne primjenjuje na osobama mladjim od 60 godina.

ona je sve razmotrila oko svog slucaja koji slican tvom, savjetovala se i sa dragom prijateljicom koja bliska organizaciji cijepljenja, i cijepit ce se pfizer/biontechom jednom u petom mjesecu i jos jednom u sedmom. znaci ide na pfizer dva mjeseca poslije az-a po njezinoj procjeni i po savjetu strucnjaka.
hvala što si pitao, ali meni se čini da sve što se događa sada ide tek u vidu naklapanja i vjere u stručnjake koji svaki par mjeseci najprije kažu jedno, a onda okrenu ploču i krenu s obrnutom pozicijom od onoga što su rekli prije, gotovo kao neka loša zajebancija, u međuvremenu ti si se cjepio vjerujući im, vjerujući im kao malim bogovima u ovom svijetu od kojeg je davno i bog digao ruke i nema ti nazad, nema... znam, dosadna sam i mudrujem previše, ali...

saturnica

draga lilit, voljela bih da je tako kako kažeš, ja tebe puno  xremyb , i zato ostavljam i tebi kao zosko na kraju rečenice jedan ali...

Aco Popara Zver

Pa dobro, nije lilit mijenjala priču ovih godinu dana, reko bih

Oni vezani uz vlast moraju, i to već nije struka. Čitao sam da je isto bilo prilikom epidemija u Francuskoj u 18. stoljeću, Medicinski fakultet naspram Kraljevskog društva za medicinu koje je opravdavalo interese vladajućih.

Dakle, slušamo lilit i poslije će ona sve biti kriva 8-)

tomat

lilit

Quote from: džin tonik on 13-04-2021, 18:56:58

sad savetuješ iz pozicije "šta sam pričao s jednim lekarom a ona s njenom prijateljicom"? s anegdotalnog evidensa u politici i narod bullshita, prešlo se na covid savete? aferim! nas-rofl

lilit

Quote from: džin tonik on 13-04-2021, 22:45:57

nece nitko, pa cu se ja praviti malo strucnijim... :)
lijepo si rekao: izaziva prilikom bolesti. oboljenja. i tu ti je cijela tajna. neces vakcinu koja oponasa oboljenje, vec tek blagu infekciju (ako i to), onako ugrubo.

sta se inace vrlo lose komunicira u ovoj prici i pomalo ljuti: kad se nizaju apsolutne brojke fatalnih komplikacija, vjesto se navodi komplikacije koje jesu udar groma neovisno o vakcinaciji, odigraju se tek vremenski blizu, dok imas i komplikacije koje su povezane sa konkretnim cjepivom. i tu ima nekoliko zanimljivih dokaza da su povezane, recimo uz az.
znaci sitna, a vrlo bitna razlika.

last but not least, idemo na primjer automobila, da nacrtam: solidno prosjecno vozilo kosta oko 10000 eura. recimo. tako u americi, kini, rusiji, brazilu. ali ne u europi. jer u europi imas novu ideolosku komponentu: ako vozilo kosta 10000 eura, ne mogu ga isporuciti u tkzv. treci svijet. znaci, mora kostati 500 eura, biti dostupan odmah i sad za sve. to je realni omjer.

sta se desi: europa financira uz ogromna sredstva razvoj automobila za 500 eura/1. i tu angaziras neke lunatike koji ce sa otpada uzeti dvije rame od bicikla, osovinu od starog traktora, tacke, itd., te slijepi na lijevo i coravi na desno oko reci da uspjeli, tako nekako, krece se. no kad isporucis vozilo ono se raspada u primjeni. pa to zaustavis, likvidiras, nastavis tek tamo gdje ces reci da se raspalo zbog kosmickih zraka, dalje optimiras, uzmes dvije rame od stare trkaljke, pa drndas, itd.

dok je izrael kupio cestito vozilo, te upravo otvara granice za turizam, a ti sad uvidjas da ne moze po 500, da neces uraditi nista. to kosta 10000. imas tek ogromnu stetu zbog dodatnih mjeseci mjera zatvaranja, milijarde gubitka, koje si mogao donirati da ostao funkcionalan, nedaj boze da te jos netko tuzi, jer auto za 500 eura moze eksplodirati, sjuriti se u provaliju, raspasti se pred tramvajom i sl. prosto ne znas. onako laicki.

da li želim da ulazim u prosvećivanje? hm? do I have time? well, nemam.  xremyb

lilit

Quote from: saturnica on 14-04-2021, 09:20:27
draga lilit, voljela bih da je tako kako kažeš, ja tebe puno  xremyb , i zato ostavljam i tebi kao zosko na kraju rečenice jedan ali...

moram da kažem da te razumem 100%. mislim, tvoj osećaj i razmišljanje. moram da kažem i ovo: - donela si odluku da se vakcinišeš, a ja i dalje mislim da je to bila odlična odluka imajući sve informacije, podatke i parametre u vidu.

ono što vidim i sad a i od početka pandemije je da jako malo ljudi ima informacije, još manji broj je u stanju je da te informacije procesuira, tajming procesovanja je takođe problematičan, očekivanja su nesrazmerna kompleksnosti situacije (hej, imamo vakcine godinu dana nakon identifikacije novog virusa), etc etc. al to nije ništa novo, tako je otkako je sveta i veka, prolazimo kroz te cikluse, a jednom ćemo detaljno razraditi topik, preferably u zadru uz vino i pogled na more  xremyb

lilit

Quote from: varvarin on 13-04-2021, 17:41:36
Lilit, da li si već videla ovo?
Izgleda da počinje jedna mnogo ozbiljnija igra...  Sve sa čipom pod kožu.   :)

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2021&mm=04&dd=13&nav_id=1841995

Pentagon briljira: Čip koji otkriva koronu i filter koji je uklanja?

"Usred globalnih napora da se zaustavi širenje pandemije kovida 19 vakcinacijom, naučnici Pentagona rade na ambicioznim metodama sličnim naučnofantastičnim, uz pomoć koih bi koronavirus mogao da bude savladan i da ova današnja kriza postane poslednja smrtonosna zdravstvena kriza..."

i dalje mislim da 99,9% planete nije vredno para koje treba uložiti u čipovanje al budućnost me možda demantuje! :)

varvarin

Mislim isto... Ali neki izgleda misle ozbiljnije.  :)

lilit

ovo je solidno kompleksan topik pa neću nadugačko posebno što je u ovom momentu sve vrlo spekulativno. od svih hipoteza, meni je najmilija i nekako najverovatnija ona koja je najjednostavnija. postoje dokazi da se trombocitopenija aktivira kad se adenovirusi injektiraju intravenozno (rad iz 2007. https://ashpublications.org/blood/article/109/7/2832/125650/Adenovirus-induced-thrombocytopenia-the-role-of)

kejs majnd divelopment i diskusija s kolegama jutros:
covid vakcine su intramuskularne, a efekat je observed u mlađoj populaciji. hm, da. postoje li razlike između krvnih sudova kod 20-40-60-80-godišnjaka? hm, da. ko ima bolje prokrvljen deltoid mišić? hm. tokom vakcinalne kampanje ko sve daje vakcinu ljudima? samo oni koji imaju godine iskustva? hm, ne. čak je i vojska angažovana u imunizaciji. hm, da. kakve igle su korišćene dosad za vakcinaciju? hm, razne.
može li biti da je u nekom od ovih slučajeva slučajeva pogođen krvni sud? da li je ovih 1 u milion posledica loše date vakcine?

to be continued...

džin tonik

Quote from: lilit on 14-04-2021, 12:07:38
sad savetuješ iz pozicije "šta sam pričao s jednim lekarom a ona s njenom prijateljicom"? s anegdotalnog evidensa u politici i narod bullshita, prešlo se na covid savete? aferim! nas-rofl

da, jer tvoje az je safe and efficient ne vrijedi nista. svi lijepo zagovarate az, dok osobno primate pfizer. ja sam iznijeo iskustvo i odluku u podrucju medicine vrlo strucne osobe koja je prvo naivno nasjela na az, pa poslije tri tjedna bolovanja ukljucila mozak i struku. i sigurno je bolja i pouzdanija izjava od tvoje az je safe and efficient (zvijezdica, zvijezdica); cak bi se moralo otvoreno reci: ako si vec jednom primio az, ni ne pomisljaj na revakcinu az-om, svodi se na ruski rulet.

lilit

Quote from: Labudan on 14-04-2021, 10:20:35
Pa dobro, nije lilit mijenjala priču ovih godinu dana, reko bih

Oni vezani uz vlast moraju, i to već nije struka. Čitao sam da je isto bilo prilikom epidemija u Francuskoj u 18. stoljeću, Medicinski fakultet naspram Kraljevskog društva za medicinu koje je opravdavalo interese vladajućih.

Dakle, slušamo lilit i poslije će ona sve biti kriva 8)

blanko potpisujem da sam kriva za sve ako će ikome biti lakše posle toga. premda, računam da smo svi odrasli i da neka konstanta u mom razmišljanju postoji.  nas-rofl

džin tonik

Quote from: saturnica on 14-04-2021, 09:16:45
hvala što si pitao, ali meni se čini da sve što se događa sada ide tek u vidu naklapanja i vjere u stručnjake koji svaki par mjeseci najprije kažu jedno, a onda okrenu ploču i krenu s obrnutom pozicijom od onoga što su rekli prije, gotovo kao neka loša zajebancija, u međuvremenu ti si se cjepio vjerujući im, vjerujući im kao malim bogovima u ovom svijetu od kojeg je davno i bog digao ruke i nema ti nazad, nema... znam, dosadna sam i mudrujem previše, ali...

ma da, jasno, u biti su to profesionalni palamudi, uvijek sa statistikom u dzepu. tek je razlika izmedju strucnjaka u tome sto jedni jedno pricaju, a drugo prakticiraju kad su oni u pitanju, dok ce ova primijeniti to sto prica na sebi, pa mi djeluje pouzdanija.

lilit

Quote from: džin tonik on 14-04-2021, 12:42:58
Quote from: lilit on 14-04-2021, 12:07:38

da, jer tvoje az je safe and efficient ne vrijedi nista. svi lijepo zagovarate az, dok osobno primate pfizer. ja sam iznijeo iskustvo i odluku u podrucju medicine vrlo strucne osobe koja je prvo naivno nasjela na az, pa poslije tri tjedna bolovanja ukljucila mozak i struku. i sigurno je bolja i pouzdanija izjava od tvoje az je safe and efficient (zvijezdica, zvijezdica); cak bi se moralo otvoreno reci: ako si vec jednom primio az, ni ne pomisljaj na revakcinu az-om, svodi se na ruski rulet.

al potpuna glupost. anegdotalni evidence, tome si sklon i to bi zarad sebe trebalo da promeniš.

na stranu što su svi zabeleženi slučajevi ispoljeni posle prve i nijedan posle druge doze. al dobro, računam da provociraš jer mi je teško da poverujem da ne razumeš šta znači safe and efficient, jbg, imala sam bolje mišljenje tvom misaonom procesu. vrati se gore i pročitaj deo o šećerlemama.

e sad, možda ti imaš privilegiju da ne moraš previše da mrdaš i možeš da živiš u izolaciji, al većina ljudi nema, imaju decu u školi, roditelje, idu u kupovinu koja nije online, imaju poslove koje treba sačuvati, etc, etc. plus, ako ljudi u tvojim godinama budu čekali, jedan deo će da umre od covida - jer je rizik prevelik - (a tebi bi bilo pametno da se vakcinišeš i Sinofarmom jer si gotov ako se inficiraš), a drugi će zauzeti mesta svojoj deci (za koju je risk vs benefit u ovom momentu na drugoj strani u odnosu na tebe). moguće da te ovo ništa ne zanima i da je tvoje dupe jedina bitna stavka. naravno, i to je sasvim ok stanovište al onda to tako i napiši.  xremyb

džin tonik

Quote from: lilit on 14-04-2021, 12:43:42
blanko potpisujem da sam kriva za sve ako će ikome biti lakše posle toga. premda, računam da smo svi odrasli i da neka konstanta u mom razmišljanju postoji.  nas-rofl

nitko tebi ne predbacuje da si "kriva za sve", dapace, svi ti se rado obracaju za misljenje koje vrlo cijenjeno; imas vise akademskih titula no bato vlasi kose na glavi. konkretno sam te ja osporio jer sad prodajes maglu i omalovazavas indicije koje vriste do neba.

lilit

jako lep pregled gde smo danas s kojom vakcinom (clinical trials, količine, etc)

lilit

Quote from: džin tonik on 14-04-2021, 12:59:23
Quote from: lilit on 14-04-2021, 12:43:42

nitko tebi ne predbacuje da si "kriva za sve", dapace, svi ti se rado obracaju za misljenje koje vrlo cijenjeno; imas vise akademskih titula no bato vlasi kose na glavi. konkretno sam te ja osporio jer sad prodajes maglu i omalovazavas indicije koje vriste do neba.

zosko, ako nisi shvatio da se zajebavam kad kažem da sam kriva za sve (a tek da pomišljam da mi neko prebacuje da sam kriva za sve  xrofl ), onda te je "Narod" već upropastio. i sad sam zabrinuta. plus da li misliš da mi nešto znači tvoja procena kakvo je moje mišljenje i da li je cenjeno ili nije? irelevantno je.

o magli i prodavanju bismo mogli u diskusiju :lol: negde je fascinantno da pričaš o stvarima o kojima zaista nemaš pojma, al, avaj, kad bi ovo bila jedina oblast.

džin tonik

u svakoj shali pola istine. mozda si ti navikla sest sati dnevno lupati smajlice po net-u, dva raditi, tri "raditi", sve leprsavo, no meni na ovom topiku nije do smijeha. znaci li tebi nesto moje misljenje je najmanje relevantno.

ako cemo o stvarima o kojima tko od nas dvoje ima ili nema pojma, mogu ti samo reci da tvoja uska strucnost u stvarnom zivotu vrijedi tocno koliko wc-papir (dvoslojni).

lilit

sad ćeš još TI meni o stvarnom životu? tvoje samopouzdanje je hilarious.  nas-rofl

elem, tvoje mišljenje je tvoje mišljenje, poštujem i potpuno sam fajn sa svim. live and let live i ne smaraj.  xremyb

Onaj stari Sendmen

Moja dijagnoza: lilit ima pojma, ali je pod dejstvom antiživotne jednačine. Lilit sprovodi volju Darksajda. zosko, strgni joj šlem sa glave i spasi je, dok još zlice nisu pobedile. Možeš ti to, ti si imun.  :|
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

džin tonik

ama necu ja tebi o stvarnom zivotu, tek o percepciji. vidi, kad sest sati dnevno dijelis smajlije, dva pijuckas sa kolegicom i bavis se internim tracom, jedan nevoljno odgovaras na poslovne mejls, te vece provedes na chatu kukajuci koliko si se naradila, to nije stvarno raditi. to je samo tvoja iskrivljena percepcija o radu.
isto vrijedi i za percepciju mog misljenja o az-u.
ja kazem da je krajnje vrijeme reci da je az smece. ti iskrivljujes moj stav provlacenjem kroz blato nestrucnosti, antivaksersko blato i blata razna. znaci touche ne smaraj.

Hiperhik

U "struku" ne bih da se mešam, jer nisam...well, stručan.

Ali, stvari se (posle "prirodnog" Covida i obe doze Kazačoka) - popravljaju.

Sad već može i 50 sklekova u cugu (sa mrvu većim naporom nego ranije), a osećam i da se, generalno, manje umaram.

La vita e bella.

angel011

Quote from: lilit on 14-04-2021, 12:54:11

na stranu što su svi zabeleženi slučajevi ispoljeni posle prve i nijedan posle druge doze.

E, kako stoje stvari sa reakcijama na drugu dozu? Ovde još nikome nije došlo vreme za nju, zbog razmaka od 12 nedelja.
We're all mad here.

Васа С. Тајчић

Quote from: lilit on 14-04-2021, 13:00:45
jako lep pregled gde smo danas s kojom vakcinom (clinical trials, količine, etc)

Quote from: lilit on 13-04-2021, 17:15:37
evo nam J&J, čeka se Sputnik  :mrgreen:

Како да правилно обрадимо информације када се у првој вести каже да вакцина "Џонсон и Џонсон" још није у употреби али да ће 2021. године бити расположива милијарда доза а у другој да је дато 6,8 милиона доза вакцине?!
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."