• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Onaj stari Sendmen

Quote from: Meho Krljic on 06-11-2021, 07:17:12
A ima i ovo:

Oxford Scientists Find Gene That Doubles Risk of Dying From Covid-19

Nema baš nekog smisla, pre mi deluje da je suprotno.

Da li su učitali u tu AI podatak da u Evropi, do danas, ima negde 6-7 puta više smrtnih slučajeva per capita nego u Aziji?
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Onaj stari Sendmen

Malo lepih vesti, za promenu:

Ljubivoje Ršumović pobedio koronu

QuoteOmiljeni dečji pisac i autor kultnih dečjih emisija "Fazoni i fore", "Dvogled" i "Hiljadu zašto" Ljubivoje Ršumović (82) otpušten je iz bolnice.

Vest da je čuveni pesnik i književnik zaražen koronavirusom potresla je javnost, te su se svi molili za oporavak dečjeg heroja.

Kako su potvrdili njegovi bližnji, Ršum je otpušten iz bolnice, gde je bio na lečenju, navode domaći mediji.

Podsetimo, Ljubivoje Ršumović je hospitalizovan nakon što se zarazio koronavirusom, ali je vakcinisan, te je uspeo da se izbori sa zarazom, a i sam je verovao u svoj oporavak.

angel011

lilit, kako je u zaključanoj Austriji?
We're all mad here.

Meho Krljic

Kako da se ne zaključaju kad im bacaju Fajzer iz aviona na glavu...

Mene su juče isto pogodili Fajzerom, mada u ruku a ne u glavu i sve drugo na stranu, moram da se pridružim horu pohvala za to kako je na Sajmu sve efikasno organizovano i brzo.

saturnica

možda sam samo depresivna u vezi virusa i razmišljanja dobrog dijela populacije, ali čini mi se da nam nema druge; ulazimo u novi srednji vijek...

džin tonik

Quote from: saturnica on 23-11-2021, 12:46:05
možda sam samo depresivna u vezi virusa i razmišljanja dobrog dijela populacije, ali čini mi se da nam nema druge; ulazimo u novi srednji vijek...

svasta, kakav srednji vijek, budimo ozbiljni: vjestica! vjestica!

saturnica

rekao naš župnik da neće micati blagoslovljenu vodu iz crkve, (iako vjernici kapom i šakom u nju umaču ruke, a i noge bi da mogu i smiju), jer kakva je onda naša vjera?  :)

Meho Krljic

Dobro, ali može da doda malo hlora u nju just in case. Što reče ona poslovica: Veruj u Boga, ali ipak veži kamilu.

džin tonik

saturnice, ne slusaj mehu, on je materijalista, ne razumije se: vjera mora biti ziva, a ako se doda klor...

Meho Krljic

Ne znam kako je u hrvatskoj verziji Svetog pisma, ali ova naša, prava, u prevodu Vuka karadžića i Đure Daničića eksplicitno ništa ne govori o zabrani hlora, skoro kao da je sveti duh unapred znao da će nam jednom to dobro doći.

Onaj stari Sendmen

Dokle god ne krenete da konzumirate lekove za parazite kod konja i svinja, koje proizvodi ozloglašena farmakomafija, a iz istoga razloga se niste vakcinisali, vaša vera (u život) je još uvek dovoljno živa...  :lol:

džin tonik

meho materijalista, pa meho raskolnik. zaboga, kako netko moze dozivljavati "sveto" pismo u reziji VUKA? zar se VUKU predaje uloga pastira? vuk pastir, to moze samo u srba...

Meho Krljic

Mi smo toliko nedisciplinovano stado da se samo vukovi javljaju na oglas za pastira  :lol: :lol: :lol:

I da ne bude da su Hrvati jedini najgori, za svetu vodu ne znam, ali čitam ovih dana da ljudi pišu kako uđu u manastir u Srbiji a onda im priđe pop i zamoli ih da skinu masku jer ipak nije red.

angel011

Quote from: Meho Krljic on 23-11-2021, 12:06:09

Mene su juče isto pogodili Fajzerom, mada u ruku a ne u glavu i sve drugo na stranu, moram da se pridružim horu pohvala za to kako je na Sajmu sve efikasno organizovano i brzo.

Mi svi bili u DZ Vračar, sve brzo završeno.
We're all mad here.

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 23-11-2021, 15:13:52
Mi smo toliko nedisciplinovano stado da se samo vukovi javljaju na oglas za pastira  :lol: :lol: :lol:

sve je to zabiljezeno u pravom svetom pismu: europa je sa svojom zlatnom casom opojila zemlju. vina (od marksa, preko liberala do nacionalsocijalista, od ltgbtq, preko parade ponosa do cjepiva) su njezina pili srbi i poludili!

Aco Popara Zver

Može se reći srednji vijek. Preciznije je neoliberalizam.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Nego, ima ovaj zgodni grafikon koji je Evropski centar za kontrolu bolesti objavio pre neki dan a koji lepo pokazuje statistički uspeh vakcinacije u smanjenju broja smrtnih slučajeva.

Naravno, neće to nužno preobratiti antivaksere ali je lepo da se vidi...

tomat

Valjalo bi to uporediti sa ostalim merama, maske, distanca, zatvaranja, propusnice, ...

Bio neki rad koji antikoviddžije koriste kao argument protiv maski, gde kaže da nošenje maske nema uticaj na smanjenje procenta obolevanja, ali nekako uvek preskoče deo da je istraživanje rađeno u okruženju u kojem se strogo poštuje držanje distance, pa maska nike neophodna.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Aco Popara Zver

pa tabela ništa ne pomaže ako Letonija sa 66% se raspada a Litvanija sa 76% sve u redu

i maltene nema razlike da li imaš 93% ili 76% na prvih 15 mjesta

nije sad ovo viša matematika pa da samo sipamo s nekim podacima, stvar je vrlo logična stotinama godina

u Milanu u 15. vijeku pomrlo 60% stanovništva, u Kairu u isto vrijeme 20% od kuge

šta su radili, pa nosili velove između ostalog, imali bolju kanalizaciju itd...

mnoštvo varijabli a svodi se na isto, ili poštuj elementarne mjere ili se proseravaj

Meho Krljic

Da, pa Tomat zato i kaže da bi bilo korisno da se ukrsti sa tim drugim parametrima: nošenje maski, mere zatvaranja itd.

Onaj stari Sendmen

Ima i mnogo drugih parametara, nezavisno od mera, koje je teško uključiti u istraživanja.

Npr, broj migranata u nekoj zemlji, koji samo formalno nisu zaraženi.

Ili, specifičan položaj kakav imaju Belgija i Brisel, EU prestolnica sa velikim brojem avionskih putnika iz cele EU sve vreme, što neuporedivo više širi zarazu u odnosu na druge zemlje.

Ili, procenat dece i mladih, koji mogu zarazu prenositi. Izraeil je već počeo sa vakcinacijom dece.

Meho Krljic

Takoe. No, u odsustvu tih finijih elemenata cele slike, ovo je i dalje prilično ubedljiv argument za vakcinaciju, bez obzira na oscilacije.

Aco Popara Zver

Quote from: Meho Krljic on 24-11-2021, 15:21:05
Da, pa Tomat zato i kaže da bi bilo korisno da se ukrsti sa tim drugim parametrima: nošenje maski, mere zatvaranja itd.

ma kakvi, ono što hoću da kažem je bolje već reko Žil Delez: Informacija ne može da porazi Hitlera

danas Miroljub u jutarnjem programu kod Marića lepo reko: mariću, šta se tebe tiče ako mene stave na inkubator!

pa Miroljubovi preci su jahali na dinosaurusima a ti misliš neka vakcina će da ga zaustavi

Aco Popara Zver

Antivax protest u Beču [emoji38]

mac

Da nije smešno bilo bi urnebesno..

saturnica

Eto, u nečemu smo se konačno složili. 🙂

saturnica

Quote from: džin tonik on 23-11-2021, 14:18:18
saturnice, ne slusaj mehu, on je..
A koga drugog na sagiti saslušati?

Meho Krljic

Valjda će se i ta Lilita jednom pojaviti...

lilit

Quote from: Meho Krljic on 24-11-2021, 21:35:59

telepatija. sad završih s poslom, pa dođoh da vidim da li je sagita konačno nestala sa lica zemlje  nas-rofl

ček da vidim šta ste pisali na topicu.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

Quote from: Meho Krljic on 06-11-2021, 07:12:29
A 'game-changer'? Pfizer's Covid-19 pill cut hospitalizations, deaths by 89% in clinical trial.

In a trial of more than 750 people, Paxlovid was found to reduce the risk of hospitalization and death from Covid-19 by 89% when given within three days of symptoms starting.
(...)

On Thursday, the United Kingdom became the first country to approve a separate antiviral, molnupiravir, which was developed by Merck and Ridgeback Biotherapeutics and reduced hospitalizations and deaths by about 50% in a clinical trial.

Ovo je vest 2021. Pfizerova, ne Merckova. PrEP plus Gigavaxx i možda izbegnemo propast mankinda.

in other news, moram da se tw-samocitiram  xrofl

the sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
sars-cov-2 desetkuje sivu masu i centre odgovorne za miris, memoriju i emocije.
ne bih da vas plašim, al gigavaxx ako ne želite da vam neuromancer iskoči iza ćoška.
last but not least, cyberpunk rules  ;)

kvotujući ovo:
https://twitter.com/DyorsMathew/status/1462370030893641731?s=20

lilit

Meho Krljic

Evo, pukli smo se vakcinom i po treći put. Biće valjda i četvrti na proleće  :|

lilit

Quote from: angel011 on 06-11-2021, 10:01:11
Ne znam koliko bi svi ti lekovi koji treba da se daju tri do pet dana nakon pojave prvih simptoma bili od pomoći ovde...

ovo dok ne uđe u apoteke, ništa od toga. inicijalna cena je bila 700 dolara, moraće da snižavaju.

Pavlovićeva radi ovako:

sars-cov-2 je mali virus (premda veći od većine drugih :) ) i mora racionalno da iskoristi svoj genom. ima dve proteaze, bitna se zove Mpro i ona cepa dva velika virusna poliproteina na manje koji dalje učestvuju u de novo replikaciji i transkripciji virusa u našim ćelijama. bez Mpro virusu nema života. za priču je bitno i da takva (Mpro) sekvenca ne postoji u ljudskom genomu što olakšava situaciju pošto ne želiš da imaš lek koji će da ti roka proteaze bitne za procese u ljudskom organizmu.

novi pfizer lek (Paxlovid) se kovalentno veže za Mpro i tako je inhibira. u tom slučaju nemaš mutagenezu koju imaš s novim Merck lekom (Molnupiravir), što je u mom univerzumu skor 100:0 u korist Paxlovida. bitno je krenuti što pre s terapijom, najbolje onda kad znamo da smo imali rizičan kontakt. timing is everything. kao za sve antiviral drugs.

e sad, mi ljudi imamo enzim koji pretvara toksine i lekove u oblik koji možemo da izbacimo iz tela. taj citohrom P450 3A4 je lokacijski mostly u jetri i crevima što je vitalna stvar al je ovde taj proces drawback pošto citohrom poludi kad vidi proteazne inhibitore in general. mi ofc ne želimo da nam citohrom popapa Paxlovid pre nego ovaj nokautira sars-cov-2 i zato u terapiju dodamo Ritonavir koji je hepatotox u visokoj konc, al ga ovaj citohrom voli više od Paxlovida (ja: šnenokle vs čokoladni mus), tako da je tu Ritonavir logističko savršenstvo.

da se razumemo, ovo sa Paxlovidom je najbolja covid vest u 2021. naravno, omatorilo se pa je zdrava skepsa uvek tu kad je ne želiš: hint tamiflu katastrofa https://www.theguardian.com/business/2014/apr/10/tamiflu-saga-drug-trials-big-pharma

lilit

Quote from: Meho Krljic on 24-11-2021, 21:55:41
Evo, pukli smo se vakcinom i po treći put. Biće valjda i četvrti na proleće  :|

mRNA vakcina, nadam se. džaba ja ovdje tupim, džaba ste imali top imunologa i vakcinologa, sve ste pogrešno uradili (sagita mislim). zato se tviter ovadio  xrofl

lilit

moguće da nećemo morati u četvrtu, tj. boost. ova treća će biti deo inicijalne tzv. primarne imunizacije. ta shema postoji za većinu vakcina, sad se zna da je neophodna da digne neutrališuća antitela (nAbs) na nivo koji je u stanju da blokira ulazak virusa u ćelije.

nAbs su correlate of protection. ima ih najviše posle mRNA vakcine i posle vakcinacije nemaš varijabilnu grupu kao kod AZ. al AZ je opet bolja od Sputnika, a on od Sinofarma. al to bi trebalo da ste čuli pre godinu dana ovde na Sagiti, ne?

evo izašla studija pre neki dan:

lilit

Quote from: angel011 on 23-11-2021, 11:47:10
lilit, kako je u zaključanoj Austriji?

odlično. nema naroda po ulicama, a ja imam ausvajs :)

u mojoj utopijskoj državi vakcinacija nije mandatory, ljudi razumeju stvari i donose racionalne odluke.
što se tiče current sveta outside, svako ima pravo da bude budala, al država i eksperti moraju da preuzmu odgovornost, situacija je more than serious. a i ja više ne mogu da slušam budalaštine i polajtli odgovaram na nebuloze. ne, ovaj virus neće nestati niti će izbaciti superantigen i ORF8 iz genoma, draga ano gligić & dilberi iz kriznog štaba.
(ovo se raspravljam s njima Angie, ne s tobom  xremyb )

lilit

super mehane, radujem se zbog tebe i S.  xremyb

lilit

Quote from: angel011 on 23-11-2021, 15:21:26

Mi svi bili u DZ Vračar, sve brzo završeno.

super angie. ove godine i vakcina protiv gripa obavezno. ne torlačka. imate dovoljno uvozne.

lilit

Quote from: tomat on 24-11-2021, 11:23:14
Valjalo bi to uporediti sa ostalim merama, maske, distanca, zatvaranja, propusnice, ...

Bio neki rad koji antikoviddžije koriste kao argument protiv maski, gde kaže da nošenje maske nema uticaj na smanjenje procenta obolevanja, ali nekako uvek preskoče deo da je istraživanje rađeno u okruženju u kojem se strogo poštuje držanje distance, pa maska nike neophodna.

ffp2, distanca, 70% alkohol, vakcine = JAPAN

vrlo je jednostavno. čak može i da se putuje (ja se naputovala).

lilit

Quote from: lilit on 29-11-2020, 12:24:01
samo da dodam da je generalno dobro uzimati vitamin D zbog uticaja na metabolizam plus imunski sistem. 95% naroda ima manjak.

ali ali ali, tretman vitaminom D kad već fasuješ virus, ne pomaže (premda ga koriste po principu daj šta daš). no, ako je vitamin D u optimalnim granicama pre nego fasuješ virus, onda će tok bolesti (statistički) biti lakši.

i ovo ste znali pre svih:

https://www.nature.com/articles/s41577-021-00663-3.epdf?sharing_token=z8OT3QScscfPDda39g_YXdRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0NfNwYRt5HDJZhrIrf6OFAzqK3KOEjStpiRM223xQy3kaGD29c63b4tC11liZS5TL9xoeSHJSQswGgB6MjxVJrdAqMCGi-RcgxiDSjr6TWyklkdTVvMzpuoOduRy9d8K8U%3D

lilit

pre godinu dana

Quote from: lilit on 06-12-2020, 22:51:18
Quote from: Ana on 05-12-2020, 22:44:28
Kažu da polako stižu vakcine i kod nas. Lilit, da ih jurimo ili ne?

ja jurim pfizer, modernu ili AZ oxford. ruse ne bih jer verujem da zbog nosača koji koriste (adenovirusi 5 i 26) imaju fenomen koji se zove preexisting immunity. kineze ne bih.

lilit

mislim da sam sva pitanja i nedoumice nastale u mom odsustvu pokrila :lol:

čuvajte se reinfekcija, desiće vam se mild memory loss, lack of atonia, povišeni alchajmer markeri, etc etc. biće ovo a road to hell i biće zanimljivo.

angel011

Ja se trudim da se ne inficiram uopšte... A i vakcina protiv gripa je u planu, naravno.
We're all mad here.

lilit

da, to je cilj premda je ovaj virus tu da ostane. s druge strane, priče o tome da će postati "endemic" su horor priče jer je ovaj virus "pandemic" virus.

angel011

Quote from: lilit on 24-11-2021, 22:36:29
da, to je cilj premda je ovaj virus tu da ostane.

Ima l' još nešto što možemo sem vakcine, maske, distance, alkohola...?

Da ne ulazim sad u to da je ovde distancu nekad nemoguće održati jer ljudi neće, neće ni masku da nose, neće ništa sem da se dure.
We're all mad here.

Aco Popara Zver

neću valjda da dobijem alchajmera!?!

saturnica

saturnica

Quote from: Meho Krljic on 24-11-2021, 21:35:59
Jest, čim na sagiti zagusti, evo je. 🙂

saturnica

Brblja mi se večeras.
Baš me neka tuga hvata.
Prije sam na sagitu dolazila samo zbog književne radionice, a sada? Švrljam po informacijama o jebenom virusu..

Truman

https://www.index.hr/vijesti/clanak/znanstvenici-zbunjeni-i-oprezni-kako-je-afrika-izbjegla-katastrofu-s-koronom/2320649.aspx

lilit, imas li objasnjenje za ovu misteriju? Da li mozda crna rasa bolje reaguje na covid? Ili mozda ima veze s visokim temperaturama?
Ja da valjam ne bih bio ovde.