• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Boban Knežević - PAGANIN (2020)

Started by Boban, 13-04-2020, 16:01:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

lilit

Quote from: Boban on 10-12-2020, 11:53:01
ma nama je jasno da ti nisi imao negativnu konotaciju, ali tebi treba da bude jasno da kod većine taj izraz budi pežorativni kontekst.

amin! :lol:

ovde se zakuvalo!
pemac i palp? pa  zole, pa mehane, od vas očekujem mnogo bolje!  xuss
mehanova socijalna inteligencija zaribala, a za zoska sam već naručila primerak da bi shvatio da je pemac vs čeh do izbezumljenosti irelevantno. plus nisi u pravu, al to nije ništa novo  xlove5 xanix

danas ću da ispišem neke utiske a to će se desiti čim se izvučem iz dnevnog hospital moda. pokušaću da idem bez spojlera. zasad: meni ovaj bobanov roman bolji i od crnog cveta. konceptualno je savršenstvo, sve sa nekonvencionalnom postavkom plus izborom glavnog lika (top izbor). premda radi i bez predznanja biografije. meni to bio added bonus jer sam svašta mogla da učitam i dodatno uživam.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Socijalna int...???? Šta? Čujte, samo zato što je nekoliko ljudi decenijama u zabludi ne znači da treba da im se zauvek povlađuje  :lol: :lol: :lol:

Father Jape

@lilit
Pa i čovek zakržljale socijalne inteligencije bi više očekivao od Sagite. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Ghoul

primio promo primerak - detaljan osvrt uskoro...
https://ljudska_splacina.com/

Truba

Izbjegava pisanje svoje knjige citajuci tudje
Mogo bih obje kad napisete obojica citati paralelno :)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Krsta Klatić Klaja

ček, a ko je poslo primjerak?  nas-rofl

paganin paganinu oči ne vadi!  8-)
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

Quote from: Black swan on 11-12-2020, 21:32:38
Neko vrijeme sam mislio da se knjiga zove
PAGANINI

Za to je kriv Meho koji vam je svima utkao tu misao u glavu. Čak će i Gulov osvrt, kakav god bio, zasigurno imati to Paganini u naslovu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

crippled_avenger

Želeo bih da čestitam izlazak Bobanovog romana svima koji slave!

Svaki novi Bobanov roman je značajna stvar za našu fantastiku.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

da li je ovo što čitam finalna i definitivna verzija, 100% identična sa onim što svaki čitalac kupuje - ili nekakav bobanovski prototip, maketa, pred-verzija, promo-verzija, probna vežba, igranje, zezanje, prepovezana crveno-zelena verzija štampana u 6 ili 10 primeraka, pa će se doterivati i menjati kad se oglase prvi čitaoci?

https://ljudska_splacina.com/

Boban

Quote from: Ghoul on 18-12-2020, 08:31:34
da li je ovo što čitam finalna i definitivna verzija, 100% identična sa onim što svaki čitalac kupuje - ili nekakav bobanovski prototip, maketa, pred-verzija, promo-verzija, probna vežba, igranje, zezanje, prepovezana crveno-zelena verzija štampana u 6 ili 10 primeraka, pa će se doterivati i menjati kad se oglase prvi čitaoci?

možda je to specijalni primerak samo za tebe... ko zna na šta je pisac spreman da bi izazvao pometnju?

mac

Na šta smo spali kad recenzenti moraju da nabavljaju knjige na isti način kako ambasade kupuju tehničku robu. Oni zbog bezbednosti traže da iz magacina lično odaberu nešto iz sredine gomile. Sad i Ghoul mora da misli na svoju bezbednost. Bobane, teroristo :)

Boban

Zar ti misliš da bih ja specijalno za njega napravio jedan primerak da ga recenzira i ispadne smešan u javnosti?

Boban

Izgleda da i on tako misli. Gde je nestalo poverenje u ljude?

Boban

tjah, svojevremeno, na promociji mog romana "Čovek koji je ubio leptira", tri govornika, Fipa, Zstef i Arbutina, sva trojica čitali različitu verziju knjige i na tribini pakao i pometnja...

Krsta Klatić Klaja

crippled_avenger

Bobane, koliko se objavljen roman razlikuje od onoga što sam ja čitao?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Boban

dovoljno da ne bi trebalo da se komentariše knjiga bez uvida u objavljenu verziju — ima ceo jedan podnivo koji je provučen od početka do kraja, ali možda to i ne menja mnogo kada je u pitanju koncepcija romana; tj. tvoji zaključci verovatno nisu potkopani.

varvarin

Boban

moraš mene da nađeš, sretneš, štagod... to je jedini način.

angel011

Seckanje knjige, pisca, urednika, lektorke...

https://ljudska_splacina.com/2020/12/paganin-boban-knezevic.html
We're all mad here.

scallop

Komentar koji će doprineti prodaji knjige. Nisam pročitao sve, smučilo mi se. Boban me je dobro savetovao da ne treba da čitam kad sam zamerio jedan čudan particip. Biće da je Ghoul u pravu za lektora. Verovatno i za urednika. Jedino me muči kako Čajkanović nije imao pojma o Baš-Čeliku.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

Truba

Poslije ovog ce knjiga da plane...
Punoljetne osobe ne trebaju nekog da im govori sto ciniti sa tesko zaradjenim novcem

Krsta Klatić Klaja

Truba

Sta? "Kritiku" ili knjigu?
Koliko  vrijedi kritika nedovrsenog djela razvidno osobe na ratnoj stazi s piscem? Kad popusi lulu mira bit ce realan

Boban nije Balzak, ali ni Gulo nije Igo, zivkovic nije Cvajg itd

džin tonik

koja degradacija gula! sunovrat, logicni, pobjeze sa sagite u komociju rupe (bloga), zastitu od stvarnosti, refugij prosjecnosti, sve da se sroza na neautenticnog polemicara prosjecnog tabloida 19. stoljeca...

ovo nije kritika, recenzija, vec polemika sa raznim licnostima (shvacanja licnosti koliko dobacuje materijalisticki um), a koja puka samorefleksija. da gul primijeni bilo koju tocku kritike na kritiku, ista bi isceznula. ne bi ostale ni tri recenice.

sazeto: gul polemizira iz ugla putujeceg sarlatana koji 1870. stize u rudarsko naselje koje nedugo prije njegove pojave drugi putujuci sarlatan opskrbio eliksirom za potenciju. pa prostodushno senzacionalisticki ponavalja. i ponavlja i ponavlja zasto je njegov eliksir bolji... bolji je i bolji. i bas je. jer od negulovskog eliksira ce vam ispasti zubi, kosa. kosa i preostali zubi i zubi i zubi, pa i kosa, a da ne spominjemo zube...

Truba

Ja vjerujem kako niko s ovog foruma ne gleda pink tv i zadruge rijalitije i tome slicno

A i zasto bismo gledali kad ovdje imamo sve to :) hahah

džin tonik

kladim se da je zadruga uvjerljivija. gul se od prosjecnog pisca i solidnog kriticara koji povremeno natipkao i britku recenziju transformirao u nemastovitog kvazi-polemicara lovecraftovog doba; gul glumi birsa, glumi matosa, ocajnicki se koprca u duhu koji ne obuhvaca, kopira nesto sto ne osjeca. da prebaci materijalizam, razvije osjecaj za mjeru, ritam, mozda bi postao i prosjecno uvjerljiv.

Truba

U cemu je frka? Kupicemo i prokletije i paganinija
Ne vidim foru!!!

džin tonik

a ne znam. imam predstavu sta ocekivati od paganina, a poslije gulove recenzije koja 20 puta nemastovito ponavlja isto na isti nacin postajem vrlo rezerviran spram prokletija. ako se od solidnog kriticara sveo na vrlo, vrlo losu kopiju knjizevnog kriticara 19. stoljeca, nisam siguran da zelim spoznati i degradaciju romanopisca...

Boban

Quote from: scallop on 27-12-2020, 23:17:31
Jedino me muči kako Čajkanović nije imao pojma o Baš-Čeliku.

u knjizi lepo piše: "Taj sapeti stvor i voda koja ga oslobađa toliko su ličili na našu priču o Baš-Čeliku da sam počeo razmišljati da li i druge narodne bajke imaju ovakve odseve u pradavnoj stvarnosti." Dakle, ne znam kako ne zna. Zna, ali se nije mogao setiti u prvoj nanosekundi svega u čemu se našao, jer ljudima ponekad, u izuzetno izmenjenim okolnostima, mozak stane. U ovoj knjizi na nekoliko mesta postoje slične poveznice sa srpskim kolektivnim svesnim i nesvesnim koje zapravo postupno menjaju Čajkanovićevo poimanje stvarnosti.
U svojoj titanskoj mržnji prema meni, Gul nije bio u stanju da shvati da je Čajkanović sa 22 godine bilo SAMO filolog i da mu se u Lajpcigu NEŠTO dogodilo što mu je kliknulo ka proširenju interesovanja za onostrano, a tek posle Prvog svetskog rata se naglo i potpuno preokreće izučavanjima po kojima ga pamtimo, kao da ga je i u tom ratu nešto promenilo — pa poturati pod nos knjigu koju je Čajkanović objavio 1941. da bi se ismejalo njegovo neznanje iz 1917 je bedasto. Ali uzaludno je trošiti reči na ovakav "prikaz" koji je ipak samo trtljanje moralne nakaze koju je Bog uskratio za podosta stvari...

scallop

Ma, pitanje je zašto mu je dao vodu. Mada, možda je u redu ako je čovek dva puta pristao da se provlači kroz tesnu rupu u zidu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

scallop

Boban

Vidim tamo izrugivanje sa idejom o pogrešnim prevođenjem reči eden, kao jedenje, pa kaže Gul umirući od smeha: "(uzgred, zapazi bedastu 'karakterizaciju' u kojoj Boban, trol koji više voli da troluje nego leba da jede, prikazuje umnu srpsku glavu, Čajkanovića, kao proto-trola koji troluje popove debilnim teorijama)" a grupica pratilaca pada u fras, ako su i stigli dovde u čitanju zbog transfera blama, kako neko reče. Elem, evo fragmenta Čajkanovićevog sećanja na svoje studije u Lajpcigu gde se prvi put sreo sa tim fenomenom i kasnije ponudio svoje tumačenje: "Сећам се да нам је једнога дана професор Лескин говорио у семинару о словенском преводу неких партија из Старог завета, у којима се реч за рај стално преводила са пића (=''јело''). Откуда то? Отуда што се и у јеврејском оригиналу, и у грчком преводу (са кога је превођено на словенски), рај назива еден, а словенски преводиоци протумачили су да је еден, и етимолошки и стварно, исто што и једење..."
Mnoge stvari koje jadni Gul u svom skučenom umu niti zna niti može da doimisli, zapravo nisu nikakvo moje tra-la-la trolovanje nego baš posledica promišljene upoznatosti.

scallop

Bobane, ti si pisac sa namerama, a ne pisac sa motivacijom. Kad pronađeš svoju motivaciju sve će da legne na svoje mesto.

Boban

scallop

Truba

Quote from: scallop on 28-12-2020, 11:16:06
Bobane, ti si pisac sa namerama, a ne pisac sa motivacijom. Kad pronađeš svoju motivaciju sve će da legne na svoje mesto.
sabur sine polako
mlad je ima još vremena

Truba

Gulo se stalno ponaša kao da smo svi skupa u akademskoj zajednici, na fakultetu...kao da je život sveučilište
to je opasno iritantno i zamućuje pogled na stvarni život koji nije faks ni postdiplomski

mac

Ali knjige ostaju zauvek. Poneko i pročita neku knjigu, i prihvati ono što tamo piše. Ideje i misli se šire iz knjiga kao virusi. Misija pisaca mora da bude da ti virusi budu "dobri" i "korisni", kao recimo stomačna flora. U suprotnom knjige doprinose obeznanjivanju ljudi.

Krsta Klatić Klaja

kad bi ovo bio akademski tekst... Gul se zapravo i nije baš potrudio

Boban

Quote from: scallop on 28-12-2020, 11:16:06

ma važno je da ćeš mene pljuvati i razvlačiti zbog nekoliko gramatičkih propusta, ali zato glorifikovati i kovati u nebesa doslovno retardirane pisce jer su mladi i treba im pomoći.

Quote from: mac on 28-12-2020, 11:53:14
Ali knjige ostaju zauvek. Poneko i pročita neku knjigu, i prihvati ono što tamo piše. Ideje i misli se šire iz knjiga kao virusi. Misija pisaca mora da bude da ti virusi budu "dobri" i "korisni", kao recimo stomačna flora. U suprotnom knjige doprinose obeznanjivanju ljudi.

jesi li ti pročitao nekada neku knjigu? U ovom veku nekog domaćeg pisca?

mac

Boban

Quote from: mac on 28-12-2020, 13:35:10
Jesam, Crni cvet. I neki Tamni vilajet.

Nekoliko ozbiljnih ljudi mi je reklo da je Paganin bolji od Crnog cveta... Prema tome, znaš šta ti je činiti.

scallop

Quote from: Boban on 28-12-2020, 13:11:23

ma važno je da ćeš mene pljuvati i razvlačiti zbog nekoliko gramatičkih propusta, ali zato glorifikovati i kovati u nebesa doslovno retardirane pisce jer su mladi i treba im pomoći.

Ma, zamerali mi što te mazim i pazim, a ja ne mogu da zapustim čedo koje je igralo tapke na mom parketu, sa mojom decom. Ti nama od "Crnog cveta" nisi napisao ništa što bi trebalo da prikaže tebe, već da te prikaže kao osobu koja je izmislila sve u domaćoj fantastici.

scallop

Quote from: Boban on 28-12-2020, 13:47:00
Quote from: mac on 28-12-2020, 13:35:10
Jesam, Crni cvet. I neki Tamni vilajet.

Nekoliko ozbiljnih ljudi mi je reklo da je Paganin bolji od Crnog cveta... Prema tome, znaš šta ti je činiti.

Koji ozbiljni ljudi da im sve po spisku.

Krsta Klatić Klaja