• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo od horora gledo:

Started by Ghoul, 16-01-2005, 21:02:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Dybuk

Mnogi ga hvale, meni je bio uzasan, jako iritantan.

Petronije

Zar je to uopšte horor ? Vrteo se po kablovskoj jedno vreme, ovo što kaže Dybuk, čak sam više puta probao da ga odgledam i  ne vredi, svaki put prebacim.
Arm the Homeless

Dybuk

Dobro pitanje, vise neka psihoticna drama :lol: ali nekako sam vremenom prihvatila horor odrednicu, em pise na Imdb (svi znamo koliko je to precizno) em vidim da ga horor fanovi svojataju, pa ajd'.

Petronije

Dobro, nisam ga gledao do kraja, ali definitivno nema tu atmosferu. Baš kao neka psihološka drama.
Arm the Homeless

Aco Popara Zver

Čim pređe neku granicu koju raja smatra gadnijom i uznemirujućom već postaje pitanje dal je drama

Isti je vjerovatno slučaj s Candilandom, jer na kraju je to suviše čudno da ga strpamo u koš s Meril Strip.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

Dje me nadje!

Kakva Meril, pa svi znamo koliko uvrnutih, uznemirujucih drama ima. Jednostavno, postoje neke zanrovske konvencije, koje se ne mogu ignorisati. Ko kad za cist horor na Imdb napisu mystery/thriller.

Ali s jednim se slazem, ovo je cesto vrlo subjektivno, pa otud i takve odrednice na imdb-u.

Aco Popara Zver

Borgman je horor!

Stalno propuštaš jednu stvar, žanrovske konvencije su u stvari industrijski kalupi koje je odredio studio, da bi bile konvencije moramo kao takve da ih prihvatimo.

Dajte neki primjer gadne ili uznemirujuće drame. Meni je drama kad spletom okolnosti čovjek nešto izgubi, makar se to u filmu prikazalo kao sjećanje junaka.

Horor je, pak, kad on gubi više od toga, kad to izgubljeno ili dobijeno nije tužno već abnormalno.

Dybuk

Pa to je Bato jer Borgman ima natprirodne, mitoloske elemente. Ili je, svakako, namerno ambivalentan po pitanju njegove prirode. Mozda ne bi bilo lose da otvorimo neku novu temicu, ako ima dovoljno zaludnih zainteresovanih.

Ostacu ti duzna za te primere, ali evo na prvu loptu - Dogtooth, recimo.

edit, i Miss Violence! A oba, slucajno, grcka :lol:

Aco Popara Zver

Smorio sam te, I win!

Dogtooth nije horor jer je suviše normalan!

Nači to je normalnost izgurana do apsurda. Lik ćaleta je stub, da je Džek Nikolson bio bi horor, realno.

Aco Popara Zver

Creature Below je niskobudžetni lavkraftovski film i time je sve rečeno.

Će vidite Ktulua dijelom u lošem CGI-ju, većim dijelom kao lutku nivo b horora osamdesetih, meni nije naročito smetalo ali očigledno jeste mnogima koji su ovo unakazili na imdb rejtingu.

Film ipak nije 3.4, ali jasno je da je ograničen budžetom, mada tu i tamo zasija na tren, ali u suštini se svodi na to koliko ste spremni da oprostite zbog priče.

Elem, sticajem okolnosti junakinja naučnica naiđe na nepoznatu vrstu hobotnicolike životinje i proučava je u podrumu svoje kuće, te vremenom razvije poseban odnos sa njom. Itd itd...

Scenario, gluma i režija poluamaterski i to vam je to. Po meni ima to svojih draži, ali kao što rekoh na početku, zavisi od vaše tolerancije budžeta i podnošenja Lavkrafta.

Edit
Sad pročitah 12.000 funti budžet, realno je fantastično ako su uspjeli ovo da urade s takvim finansijama

Son of Man

Pogledo SPLIT sinoć. Skroz plitko i provaljeno, ne znam što su ga hajpovali tolko. Lik ima 30-ak ličnosti u sebi a od toga smo videli samo 4. Jedino kao kraj ima neku poentu, jbmliga koju.

Aco Popara Zver

Nači ništa od Šljamalana, a bacali ljudi 9/10 ocjene

Ma i Visit je bio tek ok

Dybuk

Cekaj da pogledas!

Visit 7, 7 i pol aut ov 10.

saturnica

Dy, Bato, dajte nešto preporučite dobro a da je f/sf...

Aco Popara Zver

Meni od novih ništa nije baš super, a i imam specifičan ukus

Možda Midnight Special, to je ok.

Volim Kill Command, al to je vojska protiv robota, pa nije za svakoga

Dybuk

:) tesko pitanje. Nemam nista novo da preporucim na tom polju, ali evo nekih klasika

Pan's Labyrinth

Altered States

usputni_boem

Jeste plitak Split, ali meni je bio zabavan i smesan, samo ne treba da se posmatra kao film nego kao filmcic :) Otprilike mi je tu negde kao The Visit (3, eventualno 3+ / 5).

saturnica

Hvala, budem ih skinula, pa cemo vidjeti...

Aco Popara Zver

Može li neko da me podsjeti na filmove (Iberijsko poluostrvo i Južna Amerika) sa ženama protagonistima ili žrtvama. Ne mora da bude horor, al gender &  violence neka tematika.

Ko Cadaver de Ana Fritz. Meni bukvalno stao mozak, pa i ako mislite da je nešto očigledno ipak spomenite naslov.

Dybuk

The Body

99.9

Geminis sort of

Penumbra

Hidden in the Woods teska eksploatacija, meni se nije dopao, ali potpuno odgovara na tvoje pitanje

After Lucia sjajan! vrsnjacko nasilje i devojcica kao centralni karakter

6 Films to keep you awake: Blame

Julia's Eyes

Shrew's Nest

Tesis

edit, imas i Balaguera i njegove Los Sin Nombre, Fragiles. (edit 2, Fragiles je na engleskom, verovatno se ne racuna)

Aco Popara Zver

Tačno, super! Imaš dobro pamćenje, ja sam prolupo.

Na Tesis sam skroz zaboravio, a Musaranas nisam ni gledo...  ne mogu da se sjetim ni onog horora s tunelom što povezuje dva podruma, ali i ne treba mi, ovo mi je i više nego dovoljno.

Hvala!

Dybuk

Ima toga jos, nego ne mogu ni ja da se setim. My pleasure!

Musaranas je super.

Dybuk

Slither Ono kad se spremis za reprizu, pa shvatis da je premijera :lol: Nekako mi je ovaj film proleteo "ispod radara". Na ovu filmsku sushu, sasvim potaman; motivi izvuceni iz velikih i manjih creature feature ostvarenja 80tih, Slither deluje kao kompilacija najvecih hitova, bez pretenzija da bude remek. I upravo ta nepretecioznost, u kombinaciji sa solidnom glumackom ekipom i odlicnim efektima, super funkcionise. Jedan slick film posle duze horor apstinencije. Po-ta-man. 7/10

Aco Popara Zver

Na pogrešan topik uvalih ovo...  Pa eo i ovdje

Quote from: Pizzobatto on 19-03-2017, 13:49:26
SUN CHOKE

Ovogodišnji Goodnight Mommy/ Under the skin/ Dogtooth, nešto gore-astiji. U stvari jedna scena je baš prećerana, mada je reditelj imao pameti da najgrđi kadrovi traju djelić sekunde.

Na kraju ništa baš nije jasno, valjda je poenta da uđemo u poremećen um i vidimo da tamo gotovo ništa nema smisla.

Ali style over substance će oprostiti ljubitelji ovih kliničkih filmova, jer je većim dijelom stvarno superiorno usnimljeno i glumci su vrlo dobri.

Svešće se na to da će neki hvaliti ovo kao art house, a drugi kuditi kao salatu slika bez objašnjenja u raspletu.

Sem ako se u međuvremenu ne pojavi neko objašnjenje filma, jer stvarno ima dijelova kojima izmiče bilo kakvo značenje, i dok gledate mislite da će misterija da se razmrsi ali se to ne dešava, bar ne na meni razumljiv način.

No, koliko brbljam jasno je i da ima dovoljno elemenata da upadne na neku listu krajem godine, mada meni bliže 10. mjestu, kao i Goodnight Mommy, a možda obrnuto za druge gledaoce.

Dybuk

Mozda nepotrebno podvlaciti, ali novi Resident Evil slobodno mozete da preskocite, ako niste die hard fan. Ja evo, nisam, ali mi se zalomilo da ih sve pogledam. Suluda akcija, CGI galore i ubacivanje nekakvih cudovista tipa mutantski zombi pterodaktil u RE univerzum. Tipican produkt za ADD generaciju. Ili pojedince.

Aco Popara Zver

Tenemos la Carne aka We are the Flesh (2016, Emiliano Rocha Minter)

Bre Krip bio nježan prema ovom govancetu. Guzica od filma.

Pokušaj neke obrnute teologije, neke sektaško satanističke poruke s mračnim Isusom koji propovijeda grijehe, razvrat, kanibalizam itd.

Glupost.

Petronije

Quote from: Dybuk on 20-03-2017, 16:17:02
Mozda nepotrebno podvlaciti, ali novi Resident Evil slobodno mozete da preskocite, ako niste die hard fan. Ja evo, nisam, ali mi se zalomilo da ih sve pogledam. Suluda akcija, CGI galore i ubacivanje nekakvih cudovista tipa mutantski zombi pterodaktil u RE univerzum. Tipican produkt za ADD generaciju. Ili pojedince.
Svaki RE se mora pogledati, makar i na silu [emoji14]
Arm the Homeless

Truba

RE serijal svaki moram pogledati
dok recimo SAW mi je odron :D
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Dybuk

Quote from: Petronije on 22-03-2017, 08:19:40
Quote from: Dybuk on 20-03-2017, 16:17:02
Svaki RE se mora pogledati, makar i na silu [emoji14]

Marksizam mora da se zna!  :lol:

Ubedise me neki da pogledam The Snare, ajoj, koja dosada! Izdrzala pola filma na jedvite jade  :x

Ugly MF

Vredi odgledati RE, ja prva dva mogu d'gledam stoput.
Ovi ostali su tako, ko neki nastavak posle prva dva....

Aco Popara Zver

Ja sam izdržo čitav Snare, bem ti život!

Čak i Tenemos je gledljiviji.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

I bolje što nisi

Pogledah i True Love Ways, preko sto minuta nepotrebno dugačkog njemačkog pokušaja da snime Srpski film.

Al pristup tematici je jako čudan, s nekom hipsterskom atmosferom, džezi pjesmicama, junakinja u haljinici, vozi bubu, crno bijela slika, automobili, televizori itd je sve iz prošlog vijeka, ali ona ima smartfon.

Mnogo HIM momenata, ono join me in death pozeraj, embrace this dark love... U suštini naslov filma je zaebantski upravo u tom nekom lažnom gotik smislu.

Trebalo da bude kraće, a neki dijelovi i prerađeni. Generalno je dovoljno egzotično da vrijedi da se pogleda, al ne očekujte previše.

Dybuk

Da, ja sam ga skinula kod Rusa, nasnimljen ruski audio preko originalnog nemackog, titla bez. Videla par scena pa odustala od gledanja. Mislim, volim ja A Girl Walks Home..., Eyes of My Mother (apropo fotografije i atmosfere) itd, ali ovo mi se ucinilo kao posao.

Aco Popara Zver

Eyes je umjetnost u poređenju s ovim. Najzanimljivije je to oko filma u filmu, ali nisu razradili.

Dybuk

Reprizirala The Ruins nije masterpis, ali vrlo zabavan americans in peril filmic, ovog puta bez zlih stranaca, po mogucstvu istocnoevropljana, koji naivne mlade amere sadisticki seckaju...ne, u pitanju je creature feature/tacniije killer weed, malo ogranicen budzetom, ali sa super gori efektima. Preporuka!

Truba

cito i knjigu
dobra adaptacija

Dybuk

SPLIT - "the broken are more evolved"

Meni ovo super. Na pola filma pomislila sam da ce biti nekog tvista van glavnog toka filma, ali otkrovenje samo prati temu "ti si ono u sto verujes". Fino. Shyamalan je neshvacen reditelj, mozda ovaj film nije sam vrh (10/10) ali je nesumnjivo veoma vredan uradak i korak napred u odnosu na solidan Visit.

Dybuk

The Devil's Candy nije rdjav, malo je sve to dajdzestirano, preocigledno sa simbolizmom itd. Metal zauzima vazno mesto, pa je pater familijas koji lici na Mekonahija iz TD slikar/metalac, cerka tinejdzerka takodje, a tu je i sledbenik djavola u vidu onog debeljusnog glumca sto stalno igra neke poremecene likove koji satanisticke (jes, rili) glasove u glavi tera glasno drndajuci elektricnu gitaru. Nije covek cuo za slusalice i vokmen, hehe.

Ne zaboravimo bizarnu i nerazradjenu epizodu sa galerijom koja se zove Belial. Jes, rili. Tu radi neka fensi gotik devojka kojoj oci radosno zasijaju kad vidi platno sa naopako okrenutim krstom, i to, a vlasnik galerije i sam naginje ka...satanizmu.

Elem, u celoj prici satanizam je toliko obvijs da je jos samo falilo da pustaju pesme unazad. No, dobro, valjda je glasan metal bio dovoljan.
Sve u svemu, moze da se pogleda, ja sam ga malo castila jer volim ove teme, ali tesko da je ovo neki pionirski rad u okviru podzanra.

Aco Popara Zver

Pogledo pola Splita i zaspo, malo zbog umora, malo što ovo ipak nema dinamičnost ni humor Visita, ili bar meni ne leži.

Mekavoja sam se nekako zasitio u sajko ulogama, pa mi ovdje nije nikako svjež. Jedino u vješticu se kunem!

Će vidim ostatak danas. Omađijaj me!

Aco Popara Zver

Ah!

Baš me promašio film. Gotovo sve sam propratio sa "really?", a generalno je potpuno nebitno koliko personalitija ima, sem što sad dijeli broj 23 sa Džimom Kerijem i Majklom Džordanom, sekta neka!

Završetak užas, ne samo da je banalno otkriće mjesta gdje se radnja dešava i bezeze govor Mekavoja, no je onaj ka-ching samo pogoršao stvari.

Sve je nedovršeno, kamera pasivna, vuče se i nepovezano je (npr ponašanje junakinje na početku i kasnije, nema konzistencije), na kraju komplet nema smisla.

Sve u svemu, neka šestica za trud, realno je Sun Choke bolji besmisleni film.

Dybuk

Et cetera!

Mekavoj je sajko u Filth, nisam ga gledala u takvim ulogama drugde? A Filth je try hard promasaj, po meni.

Bato, hipsteru!

Aco Popara Zver

Filth, a i u Trance je imao momenata,ma đe god da sam ga vidio uvijek je bio šuntav.

Prosto nije dovoljno dati glumcu slobodu, pa ovo je film bre, kreativnija montaža bi spakovala personalitije mnogo bolje.

Ali sve u svemu, ovo je bilo prenaglašeno i na sve strane.

A opet, nešto je bilo sasvim mlako, realno, lik psihijatra sasvim nepotreban, taman bi i film skratio na podnošljivih 90 min.

Kad imaš psihijatra napravi nešto od njega, daj Hanibala, daj nešto, da je baba neki zaeban bakutaner pa ajde, no obična baba. Gotovo da su i dvije cure bespotrebne.

Prostorije u kojima su smještene totalno neinventivne, pogotovo kad saznamo gdje se u stvari nalaze vidi se koliko je Šamalan zakazao, a imao je npr Jaganjce kao neki model odnosa ubice i žrtava. A moglo je da mu parira.

I samo rađanje da bista em je u mraku, em mi je u glavi Ralf Fajns iz Red Dragona. Kad kradeš Šamalane bar ukradi kako treba.

Ne znam šta je hipster, btw haha

Dybuk

Jasno mi je da smo posle tolikih filmskih sajkoa postali cinicni, kao neee, ma taj, taj, taj, tu tu i tu je uradio bolje.

Uopste ne mislim da je film savrsen, recimo, od Kejsi (Witch) sam ocekivala neki sajko momenat, neki tvist koji ukljucuje nju licno, tipa ona je jedna od 24 licnosti ili je ona u stvari Kevin sa 2 tuceta licnosti, ili nesto...Mene je njegov performans vozio, u smislu, uh, ovo je totalno prijemni za akademiju, ili pre neki diplomski rad, znaci cisto glumacki egzibicionizam; to mi je prijalo, mada za vrsnog glumca verovatno prilicno rutinska stvar. Njena strana price nije dovoljno razvijena, mada i ovako funkcionise u celini.

Baba je taj famozni nju ejdz, ako on ovde postoji (a nisam upucena u celu stvar, pa ne mogu da tvrdim) ona veruje u nesto, prvenstveno, te visestruke licnosti je tesko dokazati - ne znam jel dijagnoza uopste priznata, shrinkica je fascinirana, nadljudi, trijumf (volje) uma itd...Misli da ako ih je identifikovala, moze da ih kontrolise, al nije srela Zver(ka). Negde sam pozelela da zverko nije moc sugestije koja menja i fizikus, biologiju, nego da ce film iskoraciti u natprirodno.

Hipster je neko ko (a priori) odbacuje sve popularno i hvaljeno :mrgreen:

Aco Popara Zver

Ako je to hipster onda može, ja mislio to oni s cvikerima bez dioptrije, šašavim frizurama i kariranim pantalonama! I imaju crno bijeli tv u kući.

Realno, prijemni za fdu umjesto da bude više od toga, a superherojski dodatak je totalno saranio film.

Kad su već uveli identity disorder mogli su da objasne zašto ti likovi postoje, oni kao da nemaju svrhu sem da se Mekavoj oproba u više uloga.

I to mi je zasmetalo, što se nisu vodili logikom priče no šta bi publici bilo kul, i napravili kolaž bez konačne poente, u stvari, najavili to što su najavili u posljednjoj sceni. Ispade da je film uvod u treći film.

Dybuk

Ha, pa dobro, ne ulazim u fashion deo fenomena :lol:

Ali, brate, kako superherojski? Pa u najboljem slucaju ovo je vilan, kakav superheroj? Pazi, ja se sad slabo secam Unbreakable za koji kazu da se ovaj film vezuje (Brus Vilis kameo itd), ali meni je ovo whole different beast.

Dalje, ovo mozda jeste Mekavoj vesel, ali jesu objasnili zasto poremecaj (jaka trauma iz detinjstva, kao i obicno kad se filmski obradjuju ovakve teme) pa i to da postoje bar dve struje: dobre (benevolentne) i malevolentne licnosti. Kad dobrice vise nisu mogle da pomognu licnosti da se izbori sa stvarnoscu, valjda, preuzela je agresivna struja sa svojom ideologijom i verovanjima koja su dalje izrodila 24. licnost. Dakle, nije sve ovo ne-kul ili nepoznato publici, ja se samo nadam da film nije naisao na ovakav prijem zbog fakin superheroja!

NARAVNO, SPOJLERI

Aco Popara Zver

Kad ga spojlujemo da ga spojlujemo

http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/split-movie-ending-explained-unbreakable-2-bruce-willis-planned-966669

Ne, to da je trauma izazvala nešto je opšta stvar, ali zašto je izazvala transvestita ili klinju ili geja ili nekog petog? Ličnosti nisu logično izabrane

Dybuk

Ako je trauma vezana za dominantnu majku (a izgleda jeste), mozda i jesu logicno izabrane ;)

Ne mogu ova objasnjenja, preferiram da na SPLIT gledam kao na stendaloun film...

usputni_boem

Quote from: Dybuk on 26-03-2017, 00:38:04
Mene je njegov performans vozio, u smislu, uh, ovo je totalno prijemni za akademiju, ili pre neki diplomski rad, znaci cisto glumacki egzibicionizam; to mi je prijalo, mada za vrsnog glumca verovatno prilicno rutinska stvar.

Da, meni je to najveci kvalitet filma.

Ali da posmatram film samostalno, utisak mi bio dosta gori, jer nemam utisak da je zaokruzena celina. Ovako ga dozivljavam kao origin pricu negativca iz Shyamalanovog superherojskog univerzuma, uvod u sledeci film gde ce da se sukobe Zver i Brus Vilis (i u tom filmu bi morala da se pojavi i junakinja Splita, da se zaokruzi i njena prica). U svakom slucaju, Split mi je bio zabavan...

Inace, jeste drugaciji od Unbreakable, koji je meni dosta bolji film...

Aco Popara Zver

Dead Ringers (1988, David Cronenberg) 7/10

Ovaj film me propisno smorio kad sam ga gledo prvi put, mnogo mi je pitkiji sada, mada je sasvim predvidljiv i bez ikakvog iznenađenja. Ajrons nosi film, pa mi se svelo na Split, gdje ništa ne fascinira, ali glumcu su odriješene ruke da pokaže šta zna.

Još jedna potvrda da je Videodrome najbolji Kronenberg!