• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo od horora gledo:

Started by Ghoul, 16-01-2005, 21:02:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Tex Murphy

Naravno, da ne bude zabune, radije bih još trideset puta pogledao nešto bar umjereno zabavno kao što je Cottage nego jednom ove davežfestove kao što su Abandoned ili Silent Hill i sl. "horori" koji se satraše od ozbiljnosti a zapravo prosipaju šuplju priču.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Alec

Mene je zaista nasmejao i to dobro The Cottage... dopadljiv i gledljiv film. Interesantna premisa i sprdanje s nekim naslovima. Ipak, Severance je malo bolje odradjen i zaista su reziser i scenarista pustili sebi na volju... i uspelo im je. Zao mi je sto u jednom u poslednjih kadrovima madjarskoj machine gun girl nije ispala bar jedna sisa... a ocekivao sam.  :oops:
Abandoned je mozda jedan od boljih filmova sa After Dark-a te godine... ako moze da se kaze da ima s cim da se meri jer, u principu, oni imaju jedan dobar film, jedan solidan i ostatak krs!

Tex Murphy

Iz nekog razloga Strošek i Kaspar Hauzer nisu imali ton (vjerovatno nešto u vezi sa mojim DVD-om i Dobly Surroundom), te smo rođak i ja bili prinuđeni da gledamo Nosferatua (koji se zapravo meni ponajviše gledao in the first place).
Mislim da je ovo apsolutno fantastičan film na svakom zamislivom nivou, prvenstveno kad je riječ o atmosferi i muzici. Nešto od toga su, koliko sam uspio da ukačim, Vagner i neki drugi bajatiji kompozitori, a nešto Popol Vuh (tj. Florian Fricke, koji je napisao odličnu muziku i za Hercogov film o onom ski-skakaču, te kontam da mu je možda i stalni saradnik). Jednostavno obožavam tu "vizuelnu svjesnost" kod režisera, kad uklopi lijep kadar sa finom muzikom i kad to radi gotovo neprekidno, bez obzira što film bude spor. Na kraju krajeva, upravo ovakvi filmovi pomažu da retardi kojima treba zabraniti i samo gledanje filmova, let alone komentarisanje istih, dakle da ti retardi izmile iz svojih rupa i pokažu se na topiku kao što je npr. ovaj:

http://www.imdb.com/title/tt0079641/board/thread/42946912

Čuh kako neki kažu da je ovaj film bolji od originalnog Nosferatua, no ne dijelim to mišljenje. Smatram da su oba skoro pa savršena i da je vrlo korisno i interesantno gledati ih u paru, jer iako tretiraju istu tematiku funkcionišu na dosta različit način i sjajno se dopunjuju. Npr. rimejk je atmosferičan, poetičan i tome slično, ali iako je Klaus Kinski opako dobar, Šrek mi je za nijansu jeziviji. Takođe, malo više mi se sviđa Nosferatuov dolazak kod Elen u originalnom filmu, počev od pogleda prema njoj kroz prozor, pa do one fenomenalne scene kad sjena njegove ruke grabi njeno srce. Also, rimejk ne sadrži odličnu scenu kad se Nosferatu na brodu uspravlja u kovčegu i uspostavlja dominaciju prije nego što skine posljednju žrtvu. Generalno, mislim da je Murnau dosta više pažnje obratio na sjenke nego Hercog.

Dok recimo Hercogova verzija ima prekrasno snimljen Harkerov put do Drakulinog dvorca, pustoš nakon kuge (uključujući briljantne scene sa večerom/ručkom i pacovima), kao i diskretan humor koji je odlično uklopljen i ne narušava atmosferu kao npr. u Leptirici (vrlo je simpatična scena kad se Drakula trzne kad vidi krst i odmah nastavi svojim poslom ili kad pošalje Renfilda u Rigu).

Zamjerke koje imam na film su malobrojne i beznačajne. Neobično mi je šta se desilo sa Renfildom - na početku filma kad daje Harkeru zadatak da otperja do Transilvanije izgleda normalan, iako ekscentričan. Kasnije je odjednom u ludnici. Kao što znamo, Renfild je pošizio nakon posjete Drakuli, dok se ovde nikakva njegova posjeta ne spominje. Druga stvar - nije mi se pretjerano svidjelo korištenje imena iz Stokerove knjige (uz bizarnu zamjenu Lusi i Mine). Kad već koristi izgled vampira i pojedine druge stvari iz Murnauovog filma, zajedno sa overall atmosferom koja je sve samo ne "engleska", mislim da je trebalo koristiti ista imena kao u originalu, jer ova Stokerova pomalo štrče. No, kao što rekoh, to su dvije skroz male sitnice u inače vrlo voršipabilnom filmu.

E sad, pomalo me kopka što na IMDb-u piše da USA verzija traje 124 minute. Ja jesam gledao verziju na engleskom jeziku, ali trajala je svega 107 minuta.
Genetski četnik

Tex Murphy

Pogledao sam DIARY OF THE DEAD i nažalost ne mogu da pronađem mnogo riječi hvale  :(  In fact, jedino dobro što mogu da kažem je da je film dosta interesentan (mada TOTALNO predvidljiv u svakom zamislivom momentu!) na nekom primitivnom nivou svijesti, mada ga i tu npr. [REC] šije za tri dužine. Možda i ponajbolja ilustracija toga jesu slični počeci ta dva filma - nejmli, potpuno neočekivan ujed za vrat od strane neprijateljskog bića. I dok je u [REC] to jednako jeziva scena kao i bilo šta drugo u filmu, ovde je sve kilavo i mlitavo. No dobro, idemo dalje.

Likovi su apsolutna katastrofa. Ne znam da li je to slučajno ili namjerno, tek imamo potpuno istu ekipu kao u bilo kom trećerazrednom tinejdžerskom slešeru. Lokalna pametna heroina crnka, bimbo plavuša iz Teksasa koja pokaže grudi, geek sa naočalama (koji doduše nije imao mnogo prilike da eksersajzuje svoj giknes), šaljivdžija ili čudak čijem se ponašanju ostali likovi čude (taj je obično najiritantniji lik u filmu i biva smaknut otprilike u sedamdesetoj minuti, ovde ga predstavlja tip koji sve snima) i tako dalje i tako dalje. Gluma je osrednja a replike jeftine i bezvezne, tako da je nivo simpatije prema likovima na apsolutnoj nuli.

Treće, za razliku od prethodnih filmova (poglavito Zore i Dana), iako tretira apokaliptičnu premisu, film ni u jednom trenutku ne uspijeva da postigne onaj osjećaj grand scale beznađa, pustoši i depresije kao što uspijevaju ta dva odlična filma. Povremeni TV izvještaji o haosu su potpuno nedovoljni za to, a pretpostavljam da je uzrok problema u pretjeranoj fokusiranosti na kretenske likove, kao i neobjašnjivom nedostatku onih wide shotova ili kako li se već zovu. Znate ono kad vidite neku veliku poljanu, puko vidik, a ono zombiji nadiru. I tome slično. Sve je ovde nekako klaustrofobično, te kombi, te kuća, te bolnica, te ono skladište, te ovo, te ono.

Dalje, film u nekoliko navrata koristi beskrajno jeftinu tehniku džamp skerova da nas zaplaši. Heh, kao da ne znamo da će kad kamera ide kroz mrak nekoliko trenutaka prva stvar koju vidimo nakon toga biti upravo ružna faca nekog zombija u krupnom planu. Gimme a break! [REC], koji je trinaest puta jeziviji, ni u jednom trenutku nije koristio takve jeftine fore. Jedina scena približna tome jeste rotiranje kamere da se vidi šta je na tavanu, a i ona je potpuno opravdana kontekstom. Kad smo već kod toga, osim apokaliptičnosti, film ni u jednom trenutku ne postiže ni osjećaj strave (da sad ne spominjem opet eksplicitno onaj fenomenalni španski film), a zombiji su i te kako imali potencijala da budu jezivi.

I konačno, glavni problem leži u samom konceptu filma. Dok je [REC] bio film o zarazi koja izbija u nekoj zgradi, a Kloverfild o ogromnom čudovištu koje ruši sve pred sobom, Diary of the Dead NIJE film o zombi apokalipsi nego o SNIMANJU FILMA O ZOMBI APOKALIPSI. Dakle ovo je nekakav meta-film ili tako nešto. Dvije trećine dijaloga su potrošene na prokleto objašnjavanje i opravdavanje samog čina snimanja! A to je najbolje riješeno još u pionirskom Blair Witch Projectu - nema nikakvog objašnjenja, pa vi izvolite, ako želite prihvatite dati fakat da ljudi snimaju iako su u smrtnoj opasnosti, ako ne želite, nosite se u materinu. U [REC] nam je neka vrsta opravdanja data prećutno - na početku je to snimanje reportaže, poslije toga vjerovatno želja da se naprave spektakularni i jezivi snimci i onda možda prodaji, a na kraju - kamera je uključena jednostavno da bi se vidjelo u mraku. Da su nam rekli jednom na samom početku "Snimamo zombi apokalipsu da bi buduća pokoljenja vidjela šta se stvarno desilo" bilo bi "OK, fair enough, a sad da vidimo tu apokalipsu", ali oni nam SVAKE PROKLETE SEKUNDE NABIJAJU NA NOS NEKAKAV DIJALOG O TOM PROKLETOM SNIMANJU!

I konačno, kakva je poenta da se pravi film o tipu koji sve snima svojom kamerom kad je završni izgled totalno izmontiran sa raznoraznim drugim izvorima, te druga kamera, te kamere obezbjeđenja, te mobilni telefon, te ovo te ono. Konačni izgled filma sa rezovima, kadriranjem i sličnim glupostima (ako zanemarimo povremenu zamrljanost i crnobijelost snimaka kamera obezbjeđenja) je potpuno isti kao da je film sniman normalnom tehnikom. Da i ne spominjemo moronsku odluku i još moronskije objašnjenje one cure da se doda muzika. Mislim da bi se čak i Džim Vajnorski postidio takve odluke. Dakle, ovaj film nema apsolutno nijednu osobinu koja ga izdvaja od ostalih filmova, osim toga što kao predstavlja found footage, a čitav film je potrošen upravo u iživljavanju i kasapljenju baš TE osobine i njenom minimiziranju i težnji da se napravi nešto što liči na "normalan" film. Neko je bio na opasnim drogama ovde. A s druge strane, da je film snimljen "normalno", ne bi ni bilo smisla da postoji jer ne govori ni o čemu. Za razliku i od Blair Witch Projecta i Cloverfielda i [REC]-a koji apsolutno ništa ne bi izgubili da su snimani normalnom tehnikom jer njihovi kvaliteti leže prvenstveno u tematici i napetosti, koja nije kreirana faktom da neko sve gleda kroz kameru, nego samim događajima.

A i posljednja rečenica "Pitam se ko su pravi zombiji" je stvarno in-your-face i izrazito me nervira. Kao da to već nismo imali priliku da saznamo u za tri klase boljim prethodnim dijelovima serijala (ako ovo uopšte može da se smatra dijelom serijala). Za pohvalu je što Romero i dalje ne odstupa od svog militantnog antimilitarizma, te i ovde vidimo da vojska, specijalci i ini čine najgore stvari. Scena sa ubijanjem starog bračnog para je jedino vrijedno spomena, jedini moment kad možemo da osjetimo bilo kakav emocionalni nadražaj.

All in all, preporučujem svim ljubiteljima horora da obavezno pogledaju ovaj film!  :!:
Genetski četnik

pejcina

MUSALLAT

Jedan od boljih horora koje sam odgledao u poslednjih nekoliko meseci jeste bas ovaj novi turski Musallat aka Haunted.
Koliko znam turci nisu bas poznati po horor naslovima.Jedino znam za Dabbe koji jos uvek nisam odgledao ,ali sam citao dobre kritike o njemu.
No , da predjem na stvar.
Musallat je zaista odlican horor, lak za pracenje u pocetku gde posle dolazi do gustog zapleta koji se rasplice deo po deo prikazujuci sta je bilo, sta se desava i sta ce biti.
Ne bih da spamujem jer to niko ne voli.U pitanju je ukleta prica koja svojom tematikom jako podseca na azijatske horore poznatih azijatskih rezisera.Licno smatram da je u ovom filmu prikazano nesto novo do sada nevidjeno.
Rezija, horor scene i likovi su zaista vise nego dobro odradjeni.Horor scene jako podsecaju na azijate.
Prica poprima pomalo nadrealni izgled tokom gledanja, ali se kasnije stvari odigravaju u drugom pravcu.
Sto se tice horor ukusa, moji su kriterijumi dosta rigorozni.Ima dosta horora novijeg datuma koji su zaista losi.
Ovaj film bih ocenio kao odlican horor i cestitao bih turcima na odlicnoj prici i na odlicnoj ekranizaciji.
U filmu se provlaci dosta toga iz domena turske kulture, religije, a rekao bih i demonologije.
Evo sta na to kaze jedan turski horor fan, objasnjavajuci "njihove duhove":

The Djinn are said to be creatures with free will, made from 'smokeless fire' by God, in the same way humans were made of earth. According to the Qur'an, Djinn have free choice, and Iblis used this freedom in front of God by refusing to bow to Adam when God told Iblis to do so. By refusing to obey God's order he was thrown out of the Paradise and called "Shaitan".
In the Qur'an, Djinn are frequently mentioned. Sura 72 of the Holy Qur'an (named Al-Jinn) is entirely about them. Another Sura (Al-Naas) mentions the Djinn in the last verse. It is also mentioned in the Qur'an that Muhammad was sent as a prophet to both "humanity and the Djinn".

In Islamic belief, the most intelligent jinn is as smart as a 6 year old human. Much like human beings, they have free will to choose between right and wrong. While a jinni may possess a human for pure wickedness, it may also do it for other reasons. Shaikh al-Islam ibn Taymiyyah suggests that a jinni may do it in order to experience the physical world, for reasons of desire or love. In this case, a jinni may not have a malicious intent, or may be unaware of the harm it is causing. A jinni might also use possession for revenge. Jinn are said to be quick to anger, especially when they believe themselves to have been purposely harmed (since jinn are usually invisible to humans, a person can accidentally injure a jinni).

Tex Murphy

Pogledao sam ROGUE, pričicu Grega Meklina (autora Wolf Creeka, za one koji se ne sjećaju) o grupi turista koji zaglave na nekom ostrvcetu dok okolo vreba najdžinovskiji krokodil kojeg ste ikad vidjeli.
Tehnički, Rogue je odlično urađen film, lijepo je napisan i režiran, ima odličnu fotografiju, fino se gradi napetost kroz nešto sporiji početak (kao u Wolf Creeku), krokodil je fantastično urađen, jedna od najboljih agresivnih živuljki u modernom filmu, pretpostavljam da je CGI ali ako je i tako, u pitanju je najbolji CGI koji sam vidio. Takođe, ovo nije nikakav Lejk Plesid, već totalno ozbiljan film.
Nažalost, kako to obično biva, film jednostavno nije dovoljno interesantan  :(
Genetski četnik

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Milosh

Pogledao sam Rogue još pre petnaestak dana i mislim da je Meklin reditelj od koga treba puno očekivati i veliki mu je plus (za sada) što je ostao u Australiji i što pokšava da maksimalno iskoristi tamošnji ambijent za stvaranje autentičnog australijskog horor filma koji bi pritom bio prijemčiv i svima ostalima. I u tom kontekstu posmatram njegovu odluku da snima film o krokodilu ljudožderu gde kao i u Wolf Creeku može da iskoristi taj faktor izolovanosti kako bi na tome gradio horor situaciju. U Wolf Creeku je to bolje izvedeno, pošto je to naprosto zanimljiviji, originalniji i bolje napisan film. Rogue, ma koliko da je sasvim dobro režiran (bez suvišnih ekspirimentisanja i divljanja kamerom, što je takođe + za Meklina u odnosu na neke druge mlade kolege) je naprosto nedovoljno zanimljiv film. Prvi čin je prilično dobro postavio sve karaktere i za uvod u kome se slabo šta hororično dešava to odlično teče, ali drugi čin je toliko generički i neinventivan (jedan jedini zanimljivo postavljen set-pis bez zadovoljavajućeg zaključenja) da mi je završna trećina došla kao prijatni i neočekivani trzaj u smislu da nisam očekivao da film ode u tom pravcu, ali džaba i to kad se ni tu ne desi ništa specijalno. Nadam se da će Meklin za naredni film pronaći/napisati nešto bolji scenario, pošto očigledno da ima talenat koji nikako da upotrebi na pravi način. 3-

Pogledao sam i The Ruins i tu se gotovo u potpunosti slažem sa onim što je napisao Ghoul na svom forumu tj. uglavnom se ne slažem sa onim što je avenger napisao na svom topiku. Možda sam se prosto uželeo horora gde se strava tretira ozbiljno a da nije reč o nekom hororu a la Saw, pa mi je The Ruins prijao, a možda i zato što su mi likovi delovali dovoljno realno da sam mogao da se uživim u film u toj meri da me zanima šta će im se desiti, a sigurno da ima udela i odlična fotka bivšeg Fincherovog DP-a pošto film sjajno izgleda... šta god da je u pitanju, The Ruins dobija za nijansu veću ocenu nego što mu je to Ghoul dao, dakle, od mene 3+
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Son of Man

Ne znam brate meni Ruins, ma nikako, shto su ulazili koji qrac u onaj bunar onoliko dubok  meni nikad nece biti jasno, kao chuli telefon, nerealno skroz... :(

Milosh

To za bunar, meni je jedino bila nelogična situacije kad spuštaju onu plavušu dole, pa zafali konopca, a onda umesto da se vrati i onda ponovo pokušaju kad produže konopac ili šta već, a oni je kažu da skoči. To je bilo skroz glupavu i ta scena postoji samo da bi se ona nekako povredila nogu pa da bi posle moglo da usledi to što će da usledi... i što kog đavola nisu malo odmakli onog Nemca od puzavica? No dobro, to je to od tih nelogičnosti, ovo ostalo pije vodu, a uspeva da na momente bude gadno, ubedljivo, pa čak i jezivo (mada nedovoljno, mogli su još da elaboriraju tu mimikriju recimo).

Pogledao sam pre par dana i solidnu horor-komediju pod imenom Otis. Režirao je tip koji je pre ovoga snimio Sublime, a producirao je gomilu niskobudžetnih horora. Otis je, ipak, više komedija nego horor a počinje dosta obećavajuće, gotovo kao nekakva sumanuta varijanta romkoma za serial killere koji otimaju devojke koje drže u podrumu... Šteta što film ne nastavlja u tom pravcu, ali stvar se popravlja kad se stavi akcenat na porodicu otete devojke i pandura drkadžiju koga igra ni manje ni više nego Kirk iz serije Dear John! (a ako je umladosti izgledao kao real life verzija Beavisa sad pomalo liči na plavokosog Brusa Kembela). Elem, film nosi odlična glumačka ekipa (Daniel Stern, Illeana Douglas, Kevin Pollak...) i uz solidnu dozu crnog humora ovo je poprilično zabavno i pitko sve do damog kraja koji je veliki let down. Posle sam video na netu da je ovo zapravo alternativni kraj i ne čudi me, pošto deluje užasno zbrzano, nalepljeno i naprosto glupavo, mada ni taj prvobitni nije ništa specijalno prema opisu, ali makar zvuči znatno smislenije. Highlight je scena mučenja, kad porodica u duhu Poslednje kuće levo krene u osvetu, ali ne zbog krvoprolića već crnohumornog konteksta čitave situacije. Ipak je moglo bolje... 3
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Kunac

uvek može bolje.

meni se kod RUINA dopala ambivalentnost likova, pokušaj da se izbegne kliše. istoimeni roman je po tom pitanju još uspešniji. što se plavuše na konopcu tiče, savet je bio glup, ali saveti umeju da budu izuzetno glupi i u stvarnom životu, tako da mi to nije smetalo, bar ne previše.

inače, knjiga i film se bitno razlikuju, likovi su potpuno pretumbani:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Ruins
"zombi je mali žuti cvet"

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Morgana

Ja je upravo citam, i nisam nimalo odusevljena! U principu volim takvu temu ali ovde mi ama bas nista ne drzi paznju! Da li je u pitanju vrucina ili sam tekst?  :x
Ljudskoj gluposti nikada kraja

Son of Man

U pitanju su biljke ljudozderke, to je meni bzveze jbga...

Ghoul

Quote from: "Morgana"Ja je upravo citam, i nisam nimalo odusevljena! U principu volim takvu temu ali ovde mi ama bas nista ne drzi paznju! Da li je u pitanju vrucina ili sam tekst?  :x

kupila na artiji, ili skinula e-verziju?
ako je pod b) pošlji mi na mejl.

Truba

joj u nas 6 eura ne daje mi se lova ako je sranje knjiga  :roll:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Morgana

Zao mi je ! Uzela sam je iz biblioteke   :cry:

Ghoul

Quote from: "Morgana"Zao mi je ! Uzela sam je iz biblioteke   :cry:

KOJE biblioteke? gde si locirana?

Morgana

Tex Murphy

Kad sam išao u Pančevo, život me je tad prvi put načeo.
Genetski četnik

Morgana

Ha,ha,ha! Mora da je industrija radila punom parom!  :cry:

Son of Man

Quote from: "Harvester"Kad sam išao u Pančevo, život me je tad prvi put načeo.
A moze i vako :
Kad sam Panchevo pohodio, neshto iz mulja me oplodilo  :shock:

Ghoul

Tex Murphy

Pogledao sam WHISPER i za divno čudo - film uopšte nije loš. Uvijek sam bio fan raznoraznih filmova o jednostavnim planovima koji pođu po zlu, naročito kad dotični pokupe supernaturalni turn. Ovde se radi o kidnapping-gone-wrong filmu gdje grupica prestupnika (sa međusobno veoma različitim moralnim načelima) kindapuje nekog klinca sa rođendanske zabave, planirajući da za njega traže otkup. Little did they know da je to sve samo ne obično dijete. In fact, u pitanju je evil child (TM). Naravno, započinje teška borba nespremnih kidnapera protiv vrlo spremnog demonskog djeteta.

Što se strašnosti tiče, film je skoro nikakav. Malac liči na Kijanu Rivsa, generalno je osrednja pojava i nije ni prinijeti klasičnim djecozlotvorima kao što je Demijen. Mada, imaju jedan ili dva solidna džamp skera. S druge strane, pozitivne strane uključuju Majkla Rukera u ulozi jednog od bandita i fakat da je film zapravo neobično interesantan i da drži pažnju do samog kraja, uprkos faličnosti horor elementa. Posljednji obračun je mogao biti bolje urađen, ali zato jedan fenomenalan potez sjekirom glavnog junaka raspršuje sve te sitnice. Actually, ovakav kraj mi se vrlo sviđa i dosta je različit od uobičajenih krajeva u takvim filmovima.

Suma sumarum, iako nije remek-djelo i neće vas učiniti pametnijim i nema (što bi reko Ghoul) memorabilnih set-pisova, ovo je pošten filmić nakon čijeg gledanja nećete lupati glavom u zid i zahtijevati 94 minute svog vremena nazad.
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: "Harvester"Malac liči na Kijanu Rivsa, generalno je osrednja pojava i nije ni prinijeti klasičnim djecozlotvorima kao što je Demijen.

bravo, harv!
ti znaš zašto! ;)
:wink:  :evil:

Tex Murphy

Znam...  :(
Genetski četnik

Truba

Ghoul

Quote from: "Truba"znaš ti moj ______  :evil:

opa, komi, to su NOVI momenti između vas dvojice - bar za mene! :P

Shozo Hirono

Blackout (2007) Rigoberto Castañeda 3.5/5

Prvo bih voleo da neko konacno prevede Castanedin Km 31,koji ceka engleski prevod,i koji je upravo i razlog za njegov americki debi....
Prijatno mi deluje cinjenica da konacno jedan"americki" horor uspeva da krene lagano,oslanjajuci se uglavnom na efektan soundtrack,izgradi atmosferu potencijalno interesantnog trilera,i onda s vremenom,postepeno predje u zanr psiho-trilera i na kraju poprimi slasher elemente.
Efekti su fantasticno odradjeni,to je mozda ono sto mi i pomalo smeta,film je tehnicki perfektan i nedostaje mu sirovost.Rigoberto je vec sada majstor zanata,ali kao autor ima mesta za napredak....75 minuta je kratak period da bi se razgolitili karakteri likova,i da bi dublje pronikli u njihovo emotivno stanje svesti....barem u ovom slucaju.Pa ipak,ovo je iznad prosecan nezavisni horor,a mladi Mexikanac je autor na koga treba obratiti paznju narednih godina ! :evil:

Ghoul

Tex Murphy

Pogledao sam LET'S SCARE JESSICA TO DEATH i čini mi se da, izuzimajući odličan naslov, film jednostavno - ne isporučuje. Jeste on vrlo interesantan, povremeno i prilično napet (naročito kad nakratko preuzmemo POV glavne junakinje dok se kreće kroz jezivu kuću - trik korišten mnoooogo puta kasnije, ne znam da li i prije?), ali - svi likovi su nekako blesavi, tretman vampira je prilično kretenski (ne mislim zbog sposobnosti da se kreću po danu i da nemaju one zube, nego jednostavno nisu skoro nimalo zanimljivi), ima malo previše glasova koji vremenom postaju naporni ("Džesika ovo, Džesika ono..."), nema payoffa and last, but not least, film nimalo ne koristi priliku za detaljnije razvijanje svog očiglednog lezbo podteksta. Ipak, film nije dosadan nijednog trenutka i uz interesantnu ideju o miješanju neke vrste vampira sa psihološkim poremećajima, moglo bi se reći da bi mu vrlo koristio jedan kvalitetan R-rated rimejk sa nešto mlađim glumcima i dosta golotinje i gadnih vampirčina.
Genetski četnik

Meho Krljic

Quote from: "Harvester"rimejk sa nešto mlađim glumcima i dosta golotinje i gadnih vampirčina.

Ovo sad već stavljaš samo da bi Ghoulu dao šlagvort da ti kaže ono poznato 'Brav, Harv! Tako govore pravi pedofili!' Razmisli da li je Ghoul-baiting ono po čemu želiš da uđeš u istoriju!!1!11!1

Tex Murphy

Ne ne ne, to nisam rekao da bih bejtovao Ghoula, ali u svakom slučaju - kad sam rekao "mlađi glumci", nisam baš mislio TOLIKO mlađi  :wink:
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Razmisli da li je Ghoul-baiting ono po čemu želiš da uđeš u istoriju!!1!11!1

bolje mu je da u historiju uniđe preko Ghoul-baitinga, neko preko neke jailbait koktizerke, il tizera! :wink:  :evil:

Tex Murphy

Pogledao sam NIGHTMARE MAN i možete me nazvati totalnim ludakom i neukusnikom (like that would be the first time  :roll: ) ali meni se ovo sviđa.
Film počinje kao i milion drugih, most notably Dead Silence - cura poštom dobija nekakvu ljigavu masku, svjetlo se odjednom gasi, muž koji je bio tu negdje je ispario, počinje jeziva muzika i čekamo standardno da neko pogine i da se film prebaci na bandu tinejdžera koja će poslije da gine itd. No međutim, nakon određenog natezanja, cura biva silovana od strane ljigavog demona (koji izgleda tako jezivo da ćete morati dobro da se potrudite da ne crknete od smijeha) koji izgleda upravo onako kao ona maska. Odjednom se budi i vidimo da je to bio samo san. Ispostavlja se da je ona u autu s mužem koji je vodi do obližnje ludnice. Naime, ona je malo ćaknuta i misli da ima demona u sebi. I taj demon je proganja. Kako, ako je u njoj? Ko da je bitno. Elem, benzina nestaje, mobilni (naravno) ne radi, (naravno) noć se spušta, muž (naravno) sam odlazi do obližnje benzinske pumpe i ostavlja je samu u autu. I tada slijedi nova runda obračuna sa Nightmare Manom. Ali, to je tek početak raznoraznih dešavanja u ovom zanimljivom filmu.

Bitno je spomenuti da pomenuto čudovište vidite in full glory već nakon 4-5 minuta filma. I onda ćete sebi postaviti opravdano pitanje - what's the point? Vidjeli smo čudovište, nije jezivo (manje je strašno od Šejtanovog ratnika, na kojeg podsjeća - možda su brat i sestra?), zapravo je nekako smiješno. No, onda će cura da krene da se maklja sa monstrumom i nakon što mu udijeli više batina nego što je popio onaj siromah iz Vriska, film će odjednom da se transformiše u klasičan slešer u zabačenoj kući - jer to je samo neki tip sa maskom Nightmare Mana, dok pravi Najtmer Men naravno ne postoji, osim u toj curi. However, nadalje slijedi još nekoliko plot twistova koje sad neću spoilovati.

Kvaliteti ovog filma jesu sljedeći - za divno čudo, imamo SIMPATIČNE likove (!) Scenarista se malo poigrao stereotipima, obrnuo klasične likove plavuše i crnke, pri čemu crnka odnosi čokoladu jer stalno prosipa neke duhovite replike i ne dozvoljava da je u tome ometu sitnice kao što je smrt njenih prijatelja. Ni ostali likovi nisu grozni, srećom da se nije previše pažnje posvetilo njihovom razvoju. Muški likovi doduše izgledaju malo kilavo, ali kad plavušin vjerenik patosira onu ludu curu, moraćete da mu aplaudirate.

Dalje, još jedan plus je ubica - ima sjajnu sposobnost da se pojavi niotkuda i nekoga izmasakrira, ali i da popije jedno trideset koljena u prepone a da mu ništa ne bude. Lik iza maske je takođe simpatičan. Interesantno je i da muž one lude cure iz nekog razloga govori sa žešćim akcentom (iako se zove Vilijam (?)).

U želji da ne spojlujem, nisam spomenuo šta se dalje dešava - uglavnom, bježeći od Nightmare Mana, cura dolazi do neke kuće gdje četvero mladih ljudi igra erotsku verziju truth or dare. Nažalost, prekida im igru prije nego što se dovoljno zakuvala. Nakon što im objasni da je neko progoni, oni zovnu njenog muža na mobilni i on objasni da je ona malo ćaknuta i da nema nikoga. Naravno, prvo što će da se desi jeste da se ispostavi da je ubica vrlo stvaran. Nakon toga, kao što već rekoh, slijedi nekoliko ubistava, pa još nekoliko plot twistova koji nisu ništa spektakularno, ali su dovoljno blesavi da održe duhovitu i opuštenu atmosferu koja je već uspostavljena.

U filmu ima i grudi i to od dvije glavne glumice (one ludače i one crnke za koju se ispostavlja da je glavna faca u svom društvu), što je sasvim dovoljno. Elem, suština ovog mog konfuznog blabberinga je u sljedećem - ovaj film je toliko blesav i svjestan svoje blesavosti da je simpatičan. There.
Genetski četnik

Ghoul

Milosh

http://www.aintitcool.com/node/37792

Rogue sam pogledao odavno a Starship Troopers 3 ću čim pre, ali ove dve Vernove kritike su sjajne, a posebno ova za ST3.  :!:

Shozo Hirono

Pray for Morning (2006) Cartney Wearn 1.5/5

Retko kad se ovako zajebem,al' ajde i to se desava.Pa majku mu barem sam ocekivao standardan haunted house slasher,a ono niti krvi do kolena,niti grotsknih spodoba,niti golotinje,uzasni specijani efekti,smesan cast i matori i umorni mUdo Kier !Ako se ne uspavate,onda se mozda i najsmejete ! :x

pejcina

SEMUM (2008)

Pogledah jos jedan turski horor nakon Musallata koji je po mom misljenju bio uspesno kreiran.
Naime, radi se o novom filmu rezisera koji je pre ovog filma snimio D@BBE gde je nekima od vas sigurno poznat.Snimak bese besprekoran sa hardcodded engleskim titlom.
Zanimljivo je da su se turci bacili na snimanje horora.Bar ja to tako dozivljavam, jer nikada pre nisam cuo za turke horore.

Semum je solidan horor koji ima zanimljivu pricu gde se reziser, tj scenarista dotakao turske demonologije.
Film otvara jedna animirana scena puta prolaska kroz pakao gde se cuju reci Semuma kako se odrice od Boga i zeli da naudi i da se poigrava sa ljudskim bicima.
Semum je, kako u filmu objasnjavaju - poisonous creature that lived on the Earth before human was created.

Mladi bracni par uz pomoc agenta nekretnina kupuje kucu na jednom lepom imanju izvan Istambula.Mestasce deluje sasvim zgodno i primamljivo za miran zivot.
Kadrovi jako lepo i zivopisno prikazuju imanje, kucu i uopste njen ambijent.NJihovi susedi su jeko cudni kroz ceo film.Nikada se ne smeju, konverzacija im je mracna sa dosta rezervisanosti sto se bracnom paru uopste ne dopada.Krecu price da se sumnja na njihovog suseda kako mu je zena nestala i kako ju je on ubio.
Potom se bracnom paru dogadjaju neobjasnjive stvari.Zenu opsedaju natprirodne sile.Sve je vise i vise izlozena opasnosti...itd.

Kreativnost i imaginacija rezisera su na zadovoljavajucem nivou.Iako film ima karakteristika b-horora, ne bi se reklo da je niskobudzetan.
Ceo film je mikstura haunted house i exorcist-a u trajanju od skoro 2 sata.
Scene egzorcizma su jako zanimljive i naravno originalne jer nikad ranije nisam video egzorcizam u vanhriscanskim religijama.Zamislite kako muslimani samo isteruju djavola :)
Zamerki ima dosta.Nije mi se dopalo to sto je demon prikazan u prostoj kompijuterskoj animaciji.Demon podseca na Edija (maskota grupe Iron Maiden :) sa preplanulim tenom.
Mislim da je tu reziser mogao mnogo vise da ucini.
Sve u svemu smatram da film zavredjuje paznju i smatram da vam nece biti gubljenje vremena.
Ovo tursko ostvarene je vrlo zanimljivo.

Dodao bih nekoliko screenshot-ova:

ENJOY :)

Milosh

Tek ću da pogledam, i verovatno je film prigodniji za topik: crappy horror films, ali kako god, upravo sam skinuo Gingerdead Man 2. Ne, nisam potpuno poludeo. Mislim, kako odoleti pored ovakvog podnaslova: Passion of the Crust?

:lol:  :evil:  :x

Tex Murphy

LJudi, gdje vi nalazite te silne turske filmove? Pa ja u Turskoj nisam uspio da ih nađem  :?

Miloshe, ima li Garyja (a)Buseya u tom filmu?  :!:
Genetski četnik

Alexdelarge

Quote from: "Harvester"

Miloshe, ima li Garyja (a)Buseya u tom filmu?  :!:

Znaci i ti si ljubitelj Buseya... to nas cini dvojicom. Ako jos nahvalis i Zdarskog, oprosticu ti nacionalisticke ispade na forumu. Mislim  da bi o Zdarskom trebalo otvoriti posebnu temu, ipak on ima najvece celjusti u Holivudu.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Tex Murphy

Pa ima li neko normalan ko ne voli Z'Dara?
Genetski četnik

Alexdelarge

Pogledao sam The Changeling od Peter-a Medak-a. U pitanju je ghost story. Moze biti da sam ovaj film davno, kao klinac, gledao jer pojedini delovi su mi se cinili poznatim, al' nisam siguran. U glavnoj ulozi je George C. Scott kao John Russell. John je kompozitor, koga zadesi teska porodicna tragedija, naime zena  i cerka mu nastradaju u saobracajnoj nezgodi. Nakon toga on se odseli u Sijetl i iznajmi neku kucerinu, koja nije napustena, ali u kojoj niko vec 12 godina nije boravio i koja kao sto pretpostavljate  krije neku tajnu. Da ne otkrivam previse, ali ako volite filmove u kojima se vrata sama otvaraju i zatvaraju, dirka na klaviru iz cista mira pomera (jeste li primetili da bestelesna stvorenja imaju sklonosti ka muziciranju?) loptica se sama kotrlja niz stepenice etc. onda je ovo film za vas. Zapravo, film je veoma dobar( par puta mi se koza najezila)i vredi potrositi sto i koji minut pride na njega.

Tex Murphy

ADL, taj film je SVAKO gledao.

Osim mene  :(
Genetski četnik

Alexdelarge

Pogledao sam Dusko Dugousko u Transilvaniji. Odlican crtac.

http://www.youtube.com/watch?v=FT0BgkHyQwc

Tex Murphy

Pogledao sam SHIVERS (tj. reprizirao, jer sam ga gledao prije mnogo godina) jer sam nešto ovih dana raspoložen za filmove sa zarazom. Vrlo fin i duhovit film kome bi koristilo malo više golotinje, ali zato ne nedostaje odlične atmosfere (čini se da same sedamdesete imaju neku karakterističnu atmosferu koja odlično pasuje hororima kao što je ovaj), a tu je i sjajan kraj.

Sticajem okolnosti, imao sam pri ruci i neki Kronenbergov intervju u kome na vrlo tečnom engleskom priča o iskustvima za vrijeme snimanja tog svog prvog filma. U moru zanimljivih stvari koje je rekao ističe se anegdota vezana za glavnu glumicu - naime, dotična nikako nije mogla da odglumi plač (a trebalo je (obratite pažnju na pravilno korišćenje glagola "trebati") da plače u skoro svakoj sceni), te je stoga natjerala Kronenberga da je šamara (i to jako) prije svake scene  :!:
Genetski četnik

Tex Murphy

Još jedan rani Kronenberg, in fact njegov drugi po redu film - RABID. Ovo smo naravno svi gledali po nekoliko puta, pa ne moram mnogo da baljezgam, suffice it to say da mi je film za nijansicu slabiji od Shivers, ali zato ima nekoliko napetijih scena (prvenstveno korišćenje pogleda iz prvog lica kad Džo Silver (ne pobrkati ga sa Džoelom Silverom) traži svoju ženu). Rabid ima i donekle optimističniji kraj. All in all, vjerujem da su oba ova filma vrlo značajna za promociju tematike zaraze u sedmoj umjetnosti (da nije bilo Rabid i Shivers, možda danas ne bismo imali [REC] i 28 DAYS LATER? Doduše, za ovaj posljednji i nije šteta) i prava je šteta što Kronenberg više ne snima ove svoje "medicinske" horore  :(
Genetski četnik

Tex Murphy

SKINNED DEEP

Holy, ala je ovo bolesno! Uzeli smo ga iz videoteke sasvim slučajno očekujući da bude totalno retardiran i ne samo da je ispunio očekivanja nego ih i nadmašio. Ovo je sasvim sigurno najbesmislenija i najbolesnija kolekcija budalaština koju sam imao (ne)sreću da vidim. Srećom, film uspijeva da bude dosljedan u svojoj retardiranosti, pa svaka scena po bizarnosti nadmašuje prethodnu. Kako je i red, najluđa je - odjavna špica. Nekom (svima?) ovaj bolesno-besmisleni imbecilno-retardirani humor ne prija, ali that's my cup of tea!
Genetski četnik

Shozo Hirono

A ne,ne,propustio si da repriziras Cabin Fever. :evil: