• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo od horora gledo:

Started by Ghoul, 16-01-2005, 21:02:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Krsta Klatić Klaja

Па није ти ово Француска, неки од нас боцкају свињу данас! 8-)

Па видиш истину о вјештицама, која је опет мистификована у новом филму, ша ће ти више
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

Krsta Klatić Klaja

неки побожни људи напекли, ко сам ја да доводим у питање религију у којој се завија сарма?

Ал видиш, лик који напусти насеље управо је најмање вјероватна жртва вичкрафта, који је управо феномен градића и вилиџа, а не паланки и села, гдје је сасвим нормално имати луду и вјештицу, чак ни инцест није им стран

И тако даље и тако даље, није онда ни поента само у ономе што се у филму дешава, него баш оно чега нема, истинског контекста вичкрафта

Овдје се понавља загоркаголубовић-радомирконстантиновић-ларсвонтрир-ханеке стрепња од руралног и природе, и онда се упињу у тој својој урбаностерилној перспективи да другоме саспу одговорност за лов на вјештице

Као неки крезуби пуританац је крив и злослутна природа корумпира, а оно управо неки урбани интелектуалац покренуо лов, као што је и Адолф волио мирис стерилних површина

Сад сам више дао хаику него објашњење, све у свему, мени је ово типична грађаноидна пропаганда, јопет су жене или дјеца криви за све, чак се ћале није ни потрудио да задави клинку

Не иде ми се у детаље кад не бих ни да памтим филм, мислим да је кључ разумијевања оно образложење лова на вјештице на блек дет линку

mephisto85

Ni meni se nije dopao the witch.prespor je za moj ukus
DoberMan

Krsta Klatić Klaja

pa u stvari mi i nismo manjina, eddie, Aleksije, đavolak mephisto, četvoro nas ima, nema više ni vičopoklonika

Krsta Klatić Klaja

Filaret

Чисто једно медитирање. Вештица је coming of age филм, смештен у специфично време и место.
Девојка која одраста постепено се ослобађа својих страхова, од бебе као страха од новог, преко брата као страха од секса, до близанаца као страха од сведока (који једини кроз песму коју само она чује сведоче о греху).
Читав спектар симбола има смисла само гледан из њене перспективе и тумачен у њеном кључу. Она расте кроз бајке, њој је намењена јабука греха као цена растанка од брата, са њом живе црни филип и црни човек као стварност будуће таме у коју не може да вирне, зец који стално бежи је она.
Крв која је веже са мајком је менструална, а гавран је мајчина слутња.
И она на крају не постаје вештица, него жена. Макар у том кратком интерегнуму до брака.
А онда јово наново.

Krsta Klatić Klaja

nači nema koji kliše režiser nije uglavio, bajke, pubertet, varljivo ljeto, puritance, iritantnu babu krvopiju... čak i jarac je lucifer! Da li da provjeravamo ima li junakinja zelene oči i sipa menzis u kafu...

sjetio sam se u stvari kako nazivaju tu sklonost da se prilično dobro poveže mnogo različitih elemenata, da to čak zaliči na solidnu cjelinu... pritom to je termin u društvenim naukama, pa toj cjelini treba dodati estetiku, vizuelni ugođaj kojim se još vještije prikriva fenomen - sistematskog polumislioca.

S tim što je to još kompliment, jer ima fantatičnih sistematskih polumislilaca, a ovaj nije jedan od tih...

Krsta Klatić Klaja

Ма кардашијанка, неплеменита женственост, нападно гузата, без суптилности у детаљима, класично меснато попуњава кадар, што је вриједно поштовања, али зна се шта је визуелна аристократија

Ео, нека Сагита пресуди!

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/50/c9/0a/50c90a453b93f2f1961da916c8d8a6f3.jpg
http://www.interviewmagazine.com/files/2015/06/01/img-anya-taylor-joy_131733603763.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/ae/ec/d5/aeecd5b95e23e3337a54c5358e17af41.jpg

klem

pogledao sam rogue film iz 2007 godine o džinovskom krokodilu koji napada ljude kada se ovi nađu na njegovoj teritoriji

usputni_boem

Ja sam The Witch protumacio prvenstveno kao pricu o ljudskoj slabosti, a ne toliko kao komentar o religiji. Ponosni otac i njegovi bastioni ljudskosti - porodica i vera koja i sama nalaze da smo rodjeni u grehu - pokazaju se nistavnim u sukobu sa silama koje su vece od nas. To je u skladu sa settingom - pocetak kolonizacije Amerike i susret s ogromnim prostranstvom koje treba da se ukroti. Ljudima urodjena tama, koja je ostatku porodice ispunila srca, zbog okolnosti na kraju kvari i nevinu devojku. Zato mi ne smeta sto film ne staje jasno ni na jednu stranu u pogledu religije.

Jedina krupna zamerka mi je sto film nije nesto dinamican. Shvatam da je ovo u sustini drama u horor pakovanju, ali bar da su tonuli u ludilo i na jos nekim lokacijama, da je bilo vise upecatljivih neverbalnih scena... Sem toga, film je odlican - rezija, muzika, kinematografija, glumci, dubina scenarija, dijalozi... sve je na mestu. Vrhunac su set-pisovi, kad ih ima, posebno prvo pojavljivanje vestice i kraj.

trt-mrt

Quote from: usputni_boem on 15-05-2016, 00:17:47
ali bar da su tonuli u ludilo i na jos nekim lokacijama

ovo je valjda saljivo :)

a one verbalne upecatljive ce, racunam, svako pamtiti dok je ziv

trt-mrt

mada mislim da je ono oslobadjanje od brata, koje je u biti samo oslobadjanje od straha od seksa, ipak najblize istini :)

Dybuk

The Witch zasluzuje svoju temu, aj rekons!

trt-mrt

po meni temu zasluzuje potreba komentarisanja witcha, pa to sagledano iz razlicitih uglova (dobro, malo preterujem sa tim iz razlicitih uglova :) )

Dybuk

Pa, to sam i rekla, same difference!

trt-mrt

nisi to sigurno rekla, jer ono moje je aludiranje da taj film uopste ne bi ni trebalo komentarisati

Dybuk

Jedino je bzv sto se vec dosta reklo...ako neko pak zeli da otvori temu, bilo bi okej imati komentare o ovom filmu na jednom mestu. xcheers

Krsta Klatić Klaja

Због бабе и пар сиса ово ће прогурати као класик... мада и гори филмови су имали свој топик

Dybuk

Kakva jeziva simplifikacija!!  :cry:

usputni_boem

Krsta Klatić Klaja

doduše, tolika šumetina ostade neiskorišćena...

Dybuk

Jedan ruski, konkretno, rusko/nemacka koprodukcija: III

Kritike gledalaca su manje vise jednoglasne da ovaj film podseca na Silent Hill+The Cell, i valjda su u pravu.

Sto se vizeulnog dela tice, film je prelepo snimljen a to je ujedno i trejdmark svakog ruskog filma :lol: sa neverovatno izrazenim ukusom za fantastiku, prvenstveno, horor nesto manje.
Ipak, III je uglavnom uspesan i na polju horora, sto dokazuje najpre atmosferom, bodi hororom, grotesknim kreacijama.

Nevolja nastupa kad pokusa da se rastumaci obilje slika i dijaloga, naime, svaka cast onome ko sve detalje poveze u jednu logicnu, ili bar smislenu celinu. No, to ne mora da bude mana, prosto pruza vise prostora za razmisljanje i analizu, iako prakticno mogu da garantujem kako ima "repova" koji postoje jer naprosto dobro izgledaju, a od viska glava ne boli  :lol: ... Dobro je ovo, 7/10

klem

pogledao sam par filmova ovih dana, tri dnevno ne mogu više od toga
The Eye 2002-braća Pang baš umeju da naprave jeziv horor, odlična ideja
Spun-super zabavan film o meth narkićima, mada mogli su i bez onog blek metalca, jedna od najboljih uloga miki rurka
The Vanishing-sjajan krimi triler, jedan od najboljih, otkrovenje za mene
pokušao sam, ali ne mogu-tenebre, dario argento svakako jedan od najprecenjenijih autora, voleo sam ga kao klinac, sad više ne
Event Horizon, glupo zabavan film, koji možete pogledati kad ne znate šta ćete od sebe
Amelija Pulen-ovo nisam mogao da pogledam do kraja, odvratna glavna glumica, odvratan film
life of brian-nije mi smešno
duke of burgundy-dosadno
slither-odlična monster komedija
vacancy-super snuff motel horor
reprizirao sam elephant man, antologijska zadnja scena, nothing really dies
hard candy-ko je ovde antagonist, stalno sam se pitao
isolation-irski horor film o nekakvim mutiranim kravama
pokušao sam da repriziram, ali ne mogu-mildred pierce, jebi ga, pregazilo vreme džoan kroford

DeHickok

Quote from: Cedo Medo on 17-05-2016, 23:58:07
Amelija Pulen-ovo nisam mogao da pogledam do kraja, odvratna glavna glumica, odvratan film

Sva sreca pa nisi gledao "Le fabuleux destin d'Amélie Poulain"...inace nastavak gore pomenutog filma (nesto tipa "The Empire Strikes Back" u kome se, na samom kraju filma koji sam i ja jedva odgledao do kraja, otkriva da je Amelija u stvari tata). Tu je glumica jos odvratnija a film toliko odvratan da mi se zeludac prevrne svaki put kada cujem i muziku iz njega...bar 3 puta mesecno...
Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

mephisto85

jedino sto mi se dopalo u the witch je jarac :roll:
DoberMan

Krsta Klatić Klaja

Прегледах тај мексички HALLEY (2012) без титлова, ал генерално нису ни потребни, не може чоек да траваха а ки, то капирам, има ефермедад, неку неименовану болест која је гледаоцима изгледала као зомбификација

У суштини, филм о његовом тјелесном пропадању, притом ефекти су прилично суптилни у односу на оно што би очекивали кад чујете да је у питању зомби који течношћу за балсамовање или неким помадицама крије своје стање докле може

Но, сем тог аспекта ово је претежно егзистенцијалистичка драма о пошастима модерне, па ко воли нек изволи

Визуелно ми је чак и мистерија како је увјерљиво одрађен бади хорор, а издваја се сцена у којој се највише брбљало али ништа нисам разумио па је полу-Спојлер, када му позли на улици и пробуди се у мртвачници са радником који упркос васкрсењу трулог леша којег је купао ждере нешто кинеско из картона и блебеће с нашим јунаком

Будући да сам гледо с прстом на обарачу, филм се погледа за пола сата, остатак је његово зурење у даљину и контемплирање о животу

Dybuk

Znaci, nista esencijalno :lol: Pogledaj ti Bite ili Thanatomorphose (ako si Contracted vec gledao) umesto tih filozofija!

Krsta Klatić Klaja

И да, глумац смршао, баш не личи ни на шта, потрудили су се око њега, сав је природно никакав, али прича није то испратила

Е, и прелистао сам ANOTHER, опет неке вјештице, боже сачувај, у маниру најгоре тв сапунице, зачињено сотонским ритуалима у пећини и јефтиним цги ефектима. Фасцинантна безвезарија.

Truman

THE FOURTH KIND

Ovaj film žanrovski uopšte ne spada u horor ( SF misterija ), ali sam se isprepadao verovatno više nego ikad u životu. Inače, ne reagujem na horor filmove, previše su mi nerealni. Ovaj zaista ima nešto egzorcističko u sebi, a rađen je u fazonu Veštice iz Blera koja me takođe nije prepala. Moja preporuka uz upozorenje da ako imate srčane ili psihičke probleme zaobiđete ovaj naslov.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Truba

ja sam to u kinu gledao

žanr i forma nedefinirani
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Dybuk

Quote from: Truman on 24-05-2016, 14:07:57
THE FOURTH KIND

Ovaj film žanrovski uopšte ne spada u horor ( SF misterija ), ali sam se isprepadao verovatno više nego ikad u životu. Inače, ne reagujem na horor filmove, previše su mi nerealni. Ovaj zaista ima nešto egzorcističko u sebi, a rađen je u fazonu Veštice iz Blera koja me takođe nije prepala. Moja preporuka uz upozorenje da ako imate srčane ili psihičke probleme zaobiđete ovaj naslov.

Stvarno?

Precera ga vala :lol:

jesi gledao Paranormal Activity (fransizu)? Mogao bi. Ili Shadow People

U stvari, mislim da bi ti noviji faund futidz pasovao, od Grave Encounters do Banshee Chapter :)

Krsta Klatić Klaja

pa da, i mog sestrića je isprepado, kad je gledao imao je 11 godina

Truman

Quote from: Dybuk on 25-05-2016, 01:40:17
Quote from: Truman on 24-05-2016, 14:07:57
THE FOURTH KIND

Stvarno?

Precera ga vala :lol:

jesi gledao Paranormal Activity (fransizu)? Mogao bi. Ili Shadow People

U stvari, mislim da bi ti noviji faund futidz pasovao, od Grave Encounters do Banshee Chapter :)

Gledao sam Paranormal Activity mada ne sve. Tu sam se par puta trgao, al ne može se porediti sa Susretom četvrte vrste. Ovo ostalo će se pogledati kad-tad. Zahvaljujem na preporuci.

Dybuk

Pa i neka si ponesto preskocio, nisu svi nastavci dobri.

Nema na cemu, mislim da ce ti Shadow People odgovarati ;)

Truman

Ako pod odgovaranjem podrazumevaš pretrpljeni stres i naneti duševni bol. Što će reći da sam ja mazo, a ti sado!

Dybuk

Aww  xpft upravo na to mislim!

Taj osecaj jure svi koji uzivaju u hororu 8-)

Truman

Dibučice, razmišljam da te stavim na frend listu...

Dybuk

Petronije

Ne, čekaj, tek razmišlja. Moraš dooobro da se potrudiš da bi ušla u našu odabranu ekipu Trumanove friend liste. :lol:

Dybuk

Khm, vazno je da sam ja usla u proces pridruzivanja (listi).  :lol:

Truman

Dibučica je frendovana. A pošto planiram malo više ubuduće gledati horor filmove nadam se da će to doprineti da od nje dobijam dobre preporuke ;)

Krsta Klatić Klaja

био сам и ја некад на тој листи а види ме сада!

Dybuk

Dybuk

Evo nesto sasvim novo sto se pojavilo na strimu koji izbacuje novu produkciju

The Other Side of the Door Cak i zvuci kao nesto sto potice iz indonezije, recimo, americki film o americkoj porodici nastanjenoj u Indiji (Mumbaj). Rituali, hindu bozanstvo, onaj svet...svega tu ima. Ako postoji neko ko gotivi Lori iz TWD obradovace ga/je podatak da ona ovde tumaci glavnu ulogu, ali meni je interesantniji Dzeremi Sisto kao njena druga polovina u filmu. :lol:
Kombinacija nizebudzetnog americkog horora i azijskog smeka, uz jednu interesantnu triviju:

QuoteMyrtu is played by Javier Botet. This is not the first time that Botet plays a horror girl, since then he played Niña Medeiros in the [Rec] (2007)'s franchise as well as the feminine ghost in Mama (2013).

(The character of Myrtu is inspired in the Greek god Hades and in the Hindi goddess Shiva. Both are the gods of the dead in their respective religions. )

Sve u svemu, mozete proci i gore, ovo je pristojan i zabavan hororcic....u nedostatku big ganza.

Truman

Odgledao SHADOW PEOPLE. Iako mi se tematika dopada moram reći da nakon Onog-Čije-Ime-Se-Ne-Spominje ovaj film mi deluje kao nindža kornjače. No možda je tako i bolje, dovoljno stresa sam već doživeo. Sad hoću da gledam horore zbog misterije, ne zbog straha.

Krsta Klatić Klaja

А фоурт кајнд му не дјелује као нинџа корњаче, ох боже...

Dybuk

@Gruna Stramen prva ljubav zaborava nema, aka kad te jednom nesto uplasi potencijal za strah pri svakom sledecem susretu se znacajno smanjuje (vazi samo za film) :mrgreen: