• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Savajat Erp

И ја сам гледао MEN WHO STARE AT GOATS и био ми је местимично забаван, има пар духовитих сцена, али нервирају ме више сцене са масовном изгудрираношћу, мислим да су, као и сцене кад неко гудру потури маторцима, шефу и сл. па се они као губе, тотално испале из фазона(ако су икад и биле). У суштини филм је сасвим гледљив.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Mark

FEAR X
http://en.wikipedia.org/wiki/Fear_X

Kupio sam DVD za 99 dinara i veoma sam dobro prosao!
Ovo je jedan jako cudan (neko bi rekao dejvidlincovski) psiholoski triler u kojem Dzon Turturo glumi ozaloscenog udovca koji je u potrazi za ubicom svoje zene...
Iako nisam bas sve shvatio na kraju, nema tu nekog raspleta kao takvog, film je odlican.
Isti reziser je prosle godine imao film Bronson, sto je najbolja preporuka za fear X.
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Le Samourai

Odlichan je taj Fear X. Umetnicharenje, ali bash onakvo kakvo bi jedno umetnicharenje i trebalo da bude.

Savajat Erp

Кад Марк већ помену Бронсона....одличан филм! Гледао сам приде и THE FORTH KIND, мени већ досадну причу о ванземаљским отмицама увијену у полудокументарно рухо...најезивије у филму нису могуће отмице, него сама професорка која је главни лик (не Мила Јововић, него она као real из "документарних" делова),више бих се усрао да ми се она појави у соби у пола ноћи него Предатор лично!

Mark

Gled'o sam ovaj VAN DIEMEN'S LAND i odusevio me je. Prelepo je snimljen (surova priroda i predivni predeli Tasmanije), dinamicna radnja sa krvavim ubistvima na svakih par minuta, kanibalizam, sjajni likovi, odlican rasplet... Preporucujem ga svima!
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

Tex Murphy

Votahel, kako ja nisam čuo za to remek-djelo??? Momentalno ide na listu filmova za gledajne!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

ginger toxiqo 2 gafotas

...pohvala (premda tiša no što sam očekivao sve tamo do nekog pedestog minuta filma) za Reitmanov UP IN THE AIR... sada već govorimo o potpuno zaokruženom rediteljskom rukopisu i dokazanoj sposobnosti da Sundance/indie duh prevede u zadate okvire krupnijeg, studijskog filma...sve je tu, film ima i emociju i poentu i zanimljiv ugao gledanja, ali prvi od dva problema nastaje na odveć upadljivom zglobu između prve polovine u stilu Thank You for Smoking i Junovskog drugog poluvremena (drugi problem je tipska gluma Clooneyja, ovde i uzeta i prihvaćena kao datost koja se podrazumeva)...ali, sve u svemu, sasvim pristojno i zadovoljavajuće delo koje, iako izostaje spektakularnost,  daje povode da se Reitmanov rad pomno prati i in the days to come.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Mark

Odgledao sam konacno STORYTELLING Toda Solonza. Ovaj DVD je stajao godinu dana na polici... Zaobilazio sam ga nasiroko! I ovaj put je Solonz brutalno neposredan, ma kao i uvek, odlican je ovo film, ali uvek se osecam veoma lose nakon gledanja...

:-(
E NES NI TI U BECEJ!

ginger toxiqo 2 gafotas

...upravo sam pogledao UNION CITY (1980) Marcusa Reicherta . Ovo se nekome na samom početku suludih osamdesetih učinilo kao zgodna prilika da se lansira i glumačka karijera Debbie Harrry. Teško je čak i nazreti logiku iza tog ubeđenja, ali, kako je Debbie Harry nastavila sporadičnu glumačku karijeru, ono što je daleko važnije da se čak i sa ove vremenske distance UC čini kao sasvim zanimljiv, posve osoben i u dovoljnoj meri uspeo film...

...iako špica navodi da se radi o ekranizacije Cornella Woolricha, to treba uzeti sa rezervom - nominalno ovo jeste adaptacija, ali sa očitim arthouse pretenzijama. UC svoju osobenost pronalazi u bizarnom ignorisanju konvencija mikro-žanra (film-noira) kome čini naklon i u dosta radikalnoj artificijelnosti kao suštinskoj odlici ovog ostvarenja. Autori su uspeli da stvore apartni univezum i, barem što se mene tiče, iskomuniciraju i sa odocnelom publikom.

...po začudnom pristupu nostalgiji UNION CITY je blizak THE LOVELESS Kathryn Bigelow, ali dok ključ za razumevanje njenog autorskog rukopisa u tom delu treba potražiti u delima Kennetha Angera, UNION CITY se oslanja na poetuiku Nicholasa Roega, recimo...

...u svakom slučaju, ovo ostvarenje je čudna, retka sorta koja zaslužuje punu pažnju i iz čisto filmskih/estetskih razloga.

Savajat Erp

Quote from: Mark on 02-02-2010, 10:55:53
Gled'o sam ovaj VAN DIEMEN'S LAND i odusevio me je. Prelepo je snimljen (surova priroda i predivni predeli Tasmanije), dinamicna radnja sa krvavim ubistvima na svakih par minuta, kanibalizam, sjajni likovi, odlican rasplet... Preporucujem ga svima!

Пошто ме заинтересовао Марков опис и ја сам чекнуо....само не мислим да је радња нешто изразито динамична, после неког времена скроз је праволинијски постављена, па неком, не и мени, може бити монотона. Ликове је у првих пола сата тешко разликовати, јер је већина зарасла у брадурине, крајолици су стварно зајебани, а чудно ми је да за све то време нису нелетели ни на једну живуљку, бар глодара или птицу, такође нон стоп прелазе неке реке и потоке и не пада им на памет да лове рибе? Зар је Тасманија тако сиромашна са фауном? Пошто је филм рађен по истинитом догађају, присетио сам се да сам скоро на Хисторију окрзнуо документарац о томе и био је слично урађен као филм, плус сусрет са домородцем...То су као неке замерке, иначе је добар, мрачан и покрвав...

Mark

Ovo je neka laka tinejdz komedija-drama koju sam nasao na DVD-ju za 100 dinara i koja je duze vreme cekala da je pogledam... Film nije los, neki klinac-streber koga non-stop prebijaju u skoli jednog dana poludi i skoci sa vrha zgrade, ipak nekim cudom prezivi i dok lezi izlomljen u bolnici resava da pocne ziveti drugacije...

A pogledao sam jutros i :

Ekstremno dosadan film ako niste veliki fan Bitlsa. Ja nisam, ali mislio sam da ime nekih dokumentarnih elemenata, ali ovo je 99% dosadna studijska sesn svirka i nedovrsene verzije poznatih hitova sa istoimenog albuma... Jedini kuriozitet je sto je tu snimak onog koncerta na vrhu Eplove zgrade, sto je bio poslednji zivi nastup Bitlsa...
E NES NI TI U BECEJ!

Tex Murphy

Čekaj, kako to misliš nisi veliki fan Bitlsa?
Genetski četnik

Tex Murphy

Inače, pogledo sam JUDGMENT AT NUREMBERG - zaista veliki film, ali sa nekim nedostacima. Sad sam preumoran za detaljan rivju, a poslije će mi vjerovatno biti mrsko da piskaram.
Genetski četnik

Ghoul

agora
= amenabar otkriva rupu u hipatiji i dokazuje da je zemlja okrugla a religiozni fanatizam bilo koje sorte - loš.
i tako, dva sata ispraznog, prevaziđenog, staromodnog, uninvolving, redundantnog filmmejkinga koji ni formalno ni sadržinski nema šta da (po)kaže.

**(*)
https://ljudska_splacina.com/

lilit

Veci shit od The Lonely Bones odavno nisam gledala.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

m.c.

Ahaaaaaa, sad sam tek ukapirao. Ovde se ustvari pisu komentari na temu sta sam ruzno gledao, a da horor nije.

Ghoul

Quote from: lilit_depp on 11-02-2010, 11:06:29
Veci shit od The Lonely Bones odavno nisam gledala.

a tek Lovely Bones što je bezveze!

lilit

mozda posle ovog naucim da procitam sta napisem pre nego postujem.  xrofl
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Tex Murphy

Quote from: Ghoul on 11-02-2010, 04:25:28
agora
= amenabar otkriva rupu u hipatiji i dokazuje da je zemlja okrugla a religiozni fanatizam bilo koje sorte - loš.
i tako, dva sata ispraznog, prevaziđenog, staromodnog, uninvolving, redundantnog filmmejkinga koji ni formalno ni sadržinski nema šta da (po)kaže.

**(*)

Taj Amenabar je jeretik.
Genetski četnik

Tex Murphy

Sva sreća da se negledanjem njegovih izvinjenja za filmove ne gubi mnogo.

(Izuzimajući naravno Others i Tesis, ali to sam gledo.)
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: Harvester on 11-02-2010, 14:38:12Taj Amenabar je jeretik.

što je još gore (iz tvoje fundamentolske perspektive), amenabar je gej.

Tex Murphy

Quote from: Ghoul on 11-02-2010, 14:54:29
Quote from: Harvester on 11-02-2010, 14:38:12Taj Amenabar je jeretik.

što je još gore (iz tvoje fundamentolske perspektive), amenabar je gej.

Hm, actually nije gore. Eto recimo i Klajv Barker je homo, ali zbog njegovih iznenađujuće ne-ateističkih uvjerenja, oprošteno mu je.
Genetski četnik

Tex Murphy

Pogledao sam YOU DON'T MESS WITH THE ZOHAN. Ovo je jedna od onih blentavih komedija prepunih raznoraznih vrsta glupiranja od kog je pola urnebesno smiješno (of kors, samo ako imate tako infantilan smisao za humor kao ja) a pola pada pravo na dupe. Igrom slučaja, jedna od najmanje smiješnih stvari ovde jeste Adam Sandler. Njegove "erotične" kretnje i ostalo (osim odličnih scena borbe) su nešto bez čega čovjek može da živi. Napominjem da mi je ovaj glumac inače simpatičan (slab sam na jevrejski humor), osim kad krene da mnogo kenja, kao u onoj homo-komediji.
Stvar (figurativno govoreći) vade ostali glumci - Džon Turturo je urnebesan kao i uvijek, Rob Šnajder kao palestinski taksista dobija iznenađujuće veliki prostor i ima vjerovatno najbolju ulogu karijere (okej, sa filmovima nkao što su Deuce Bigalow i Animal to ne govori mnogo, ali meni je stvarno bio smiješan) i na kraju tu je (umetnite odgovarajući jaw-dropping superlativ) Emmanuelle Chriqui. Njena uloga je stvarno kretenska i stereotipna - znate već da su u ovakvim filmovima žene poslovično lišene bilo kakvog smisla za humor - no sve to pada u vodu prednjenom neopisivom bliskoistočnom ljepotom koja bi izmirila ne samo Jevreje i Palestince, već i dva suprotstavljena krila SDS-a. Ako vam se ona ne sviđa, onda stvarno možete da skočite na glavu u isušeno jezero sa kamenitim dnom.
Nažalost, bez obzira na to što se film vuče sasvim solidno do samog kraja i što ima plenty of laughs, na kraju tradicionalni američki moronizam isplivava na površinu. Bez obzira koliko su junaci blentavi i koliko je film neozbiljan, uvijek će svi da se pretvore u revnosne američke patriote na kraju - pouka je ovde, otprilike: batali Bliski Istok i ostala sra*a gdje se ljudi međusobno ubijaju i dođi u Ameriku, zemlju snova, gdje je sve krasno i bajno i gdje Jevrej i Palestinac, Ekvadorac i Peruanac, Rus i Čečen, Jermen i Turčin, Srbin i Srbin, crnac i bijelac, gdje dakle svi oni hodaju zajedno držeći se za ruke i uživajući u suncu i drveću i cvijeću i međusobnoj Ljubavi. Fuj. Dakle kad vidite da se bliži kraj filma i da svi oće da se izmire, prekinite sa gledanjem i utisak će biti mnogo bolji.
Genetski četnik

cutter

Pogledao sam Daj im pak'o Meloune od uvaženog Mulkahija koji ne časi ni časa već blickrigom hvata pažnju već prvim kadrovima uvodne sekvence. Solidno zamišljen obračun u zgradi, sa dosta krvi iz propucanih tela prati Melounova naracija (Tomas Đejn) koja podcrtava stripsko nasilje (u comic smislu). Obračun prelazi na ulicu i jurnjavu kolima gde se na trenutak nasluti stilizacija sveta u kome se radnja odvija i gotovo superherojski status noir protagoniste. Ali seting vrlo brzo prelazi u kakvu-takvu sadašnjicu i nema mnogo sličnosti sa viđenim u recimo Senci. Pozicionira se negde oko Helgelandovog Pejbeka, sa daškom Sin Sitija i Palp fikšna. Ima i Panišerstva, budući da se kaže da su Melounu zlikovci pobili više milih i dragih nego Frenku K. Čini se da se sa tim dosta dobro nosi, jerbo negativci više jure njega nego što je on na ratnoj stazi – dan mu se naizgled sastoji od rutine krvavih obračuna i urlikanja prilikom impromptu vađenja olova iz tela u staračkom domu. Negativci su inače posloženi po principu ne preterano srećno karikiranih fetiša – tu je amerikanizovana verzija Gogo Jubari i piroman čija elokvencija deluje suviše usiljeno. Ving Rejms služi kao poveznica sa Palp Fikšnom, u filmu naime zapaženu rolu ostvaruje koferče koje doduše biva veoma brzo otvoreno, ali i sa nedavnim Tournamentom. Oblači se praktično isto i standardno je više opak nego zao. Pomenuti blickrig s početka se ne prenosi na ostatak filma; kapacitet produkcije očigledno nije mogao da podrži takav tempo i nadalje se furaju klišei, često na loš način ali sa sporadično uspelim forama. Tu je fatalna žena (Elsa Pataki) sa sopstvenom agendom, kvota murije je ispunjena Melounovom pozadinom ex private dicka, a tvist na kraju je dvostruki, uzastopni. Ne preterano zabavno iskustvo, čak i naizgled smelije, morbidne postavke odišu već viđenim, ali vredi pogledati.

Mark

Na momenta me je uzasno nervirao, na momente je over the top lame, ali je ukupan utisak ipak pozitivan. Narocito ga vadi Jemaine Clement u ulozi prepotentnog SF pisca...
E NES NI TI U BECEJ!

Tex Murphy

Pogledao sam HANGOVER. Sjajan film.
Genetski četnik

Ghoul

Tex Murphy

Za tebe bi trebalo da je dovoljno što u filmu postoji scena kad potpuno goli Kinez iskače iz gepeka i premlati naše heroje pajserom.
Genetski četnik

Agota

Hangover je prosecan,ma nije ni prosecan 2 kad odgledas dobar film onda ovo dodje ko budalastina.
Nego Rumuni me iznenadise sa ,,Tovarasi frumoasa e viata ''zabavan omnibus 6 prica koje se stapaju u jedno  Rumunija '80 Causesku ....
Prvo me uplasi ovih 2 sata I 25 minuta kad  je krenulo nesto slicno kao ,,3 karte za holivud,,al mnogo bolje i zavrsi se posle 2o min i poce druga prica kako sam je ja  krstila ,,subara,, ma sve bolja od bolje steta sto nije na festu...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Tex Murphy

Hangover je komedija. Smiješan je. Ergo - odličan.
Genetski četnik

Tex Murphy

Btw, pa naravno da je budalaština! Da je bar više takvih komedija koje ne pokušavaju da budu OZBILJNE.
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: agota on 26-02-2010, 02:12:36Nego Rumuni me iznenadise sa ,,Tovarasi frumoasa e viata ''zabavan omnibus 6 prica koje se stapaju u jedno  Rumunija '80 Causesku

iznenađuju se samo neobavešteni, tj. oni koji nisu čitali rivju kad je izašo:
http://ljudska_splacina.com/2009/12/tales-from-golden-age-2009.html

btw, film se ne zove tako kako si ga navela, ali po opisu, ne mož biti drugi do Amintiri din epoca de aur.

Tex Murphy

Pogledao sam STAR TREK: THE FUTURE BEGINS.
Kratak rivju: Tupavo, ali zabavno.
Dug rivju slijedi sutra.
Genetski četnik

Tex Murphy

Pogledao sam MARY AND MAX.
Kratak rivju: Odličan film!
Dug rivju: Nema.
Genetski četnik

Tex Murphy

Zaboravio sam da rečem da sam sinoć pogledao THERE WILL BE BLOOD. Još jedan sjajan film!
"I drink your milkshake!" Jej! :-)
Genetski četnik

Tex Murphy

Riječ-dvije o novim Zvjezdanim stazama:
Ovom filmu sam (baš kao i svojevremeno Epizodi 3 Zvjezdanih ratova) pristupio iz distinktno ne-fanovske perspektive. Ne samo da nisam gledao nijedan od prethodnih filmova (osim eventualno nekad kad sam bio dijete), već sam takođe slabo informisan i o serijama. Kad sam bio mali dječak, gledao sam prvi serijal (i sjećam se da sam tugovao za Spokom kad ga je snašlo što ga je već snašlo) i to je otprilike to. Upamtio sam kapetana Kirka, Spoka, a ostalo mi je u sjećanju i "Beam me up, Scotty!", doduše više kroz popularnu kulturu nego iz sjećanja na samu seriju. Iz Nove generacije znam nekoliko likova (Pikara, Datu, Rajkera) i to je to. Ovo poslije nisam gledao niti sam imao želju.

Srećom, to se (ponovo, kao u slučaju Epizode 3 SW) nije ispostavilo kao preveliki minus. Zbog prikvelovske prirode filma nisam ništa izgubio od same priče (izgubio sam doduše zbog odluke da je priča previše bezvezna da bih obraćao pažnju na nju, pa sam pratio samo akciju). Očekivao sam naravno mnogobrojna namigivanja fanovima originalnog serijala, u smislu da se pojavi neki balavac i onda ide reakcija "A, tooooooooooooooo je taj-i-taj!" pri čemu taj-i-taj treba da se zamijeni imenom neke slavne ličnosti iz serije za koju ja nikad nisam čuo. Osim za Kirka i Spoka. A kad smo kod ovog posljednjeg, jasno, kad se pojavio Leonard Nimoj, skinuo sam šešir i stao u stav mirno u znak poštovanja prema legendi. Doduše, legenda je malo overstejovala svoj velkam, tj. umjesto kameo uloge Nimojev stari Spok je bio prilično bitan, tako da sam se nakon nekog vremena ipak vratio u ležeći položaj i kačket ponovo natakario na glavu (naravno, šalim se ovo za overstejovanje velkama).

Kao što znaju svi koji su gledali film, priča počinje napadom Romulanaca na nekakav zemaljski brod, kojom prilikom herojski tata kapetana Kirka žrtvuje sebe da bi spasio svoje najmilije i još neke ljude. Osim što pojma nisam imao ko su ti napadači dok njihovo ime nije kasnije eksplicitno bilo spomenuto
(dijalog između mene i druga koji je sa mnom gledao:
-Ko su ovi? Borgovi?
-Borgovi? Ne, još nikad nisam vidio tetoviranog Borga.
-A, pa ja sam nešto načuo da su ti Borgovi najveće face u svemiru, a ovi vidim rasturaju, pa reko možda su to oni...)
početak filma je izrazito gnusan - žena koja se porađa dok Romulanci skenjavaju brod je valjda vrhunac patetike. A kakvo iznenađenje slijedi kasnije kad saznamo da je sin herojskog kapetana, koji nikad nije upoznao oca, izrastao u problematičnog, ali razarajuće šarmantnog, mladog autkasta, koji se smuca po barovima i pokazuje, u odnosu na svoju superfenomenalnu intelEgenciju, zadivljujući nedostatak ambicije. Još kad je, u maniru najboljih teen komedija, počeo da pumpa neku zelenu curu, a njena cimerka crnkinja koja mu se sviđa se vrati i zatekne ga pod krevetom, skoro da sam pomislio: "That's it! Ovo je Američka pita u svemiru! Odoh da nešto pojedem, da ne bih morao da se ubijem." Ta crnkinja je jedan izrazito bezvezan i bezvezan lik (dakle, zlobnici bi rekli, tipičan ženski, bar kad su moderni blokbasteri u pitanju) - stalno je namrgođena, prezrivo se odnosi prema glavnom junaku kome se sviđa iz ko zna kakvih bizarnih razloga, apsolutno NIŠTA ne uradi tokom cijelog filma, ali to je ne sprječava da se načisto raspomami oko Spoka i napastvuje ga u liftu.
Ostatak ekipe Enterprajza je tako krkanski da čovjek ne povjeruje - pored onog mladog hotshot kauboja iz Teksasa i njegovog superozbiljnog kaunterparta sa šiljatim ušima (koji naravno posjeduje 0% harizme Leonarda Nimoja), tu je još i nekakav Kinez, da bi se dodalo malo istočnjačkog flejvora, zatim ona crnkinja (jer je crnkinja), pa onda neki Rus da se smijemo njegovom tvrdom akcentu, pa onda nekakav Škot da se smijemo NJEGOVOM akcentu itd. itd. Pravi multinacionalni konglomerat, takoreći Ujedinjene Nacije u malom. Istina, trebalo je, u skladu sa novim razvojem situacije, da ubace i nekog Miralema Krasnićija iz Gnjilana, a da se glavni negativac ne zove Neron nego Slobo, ali dobro.
Treba priznati da, nakon što se ova predvidljiva ekipa budala sakupi na jedno mjesto i počne krkljanac, stvari postaju znatno podnošljivije. Skoro non-stop akcija sa zdravom količinom humora, ali ništa onako retardirano kao u Transformersima, fini specijalni efekti i krasne svemirske sekvence, plus Leonard Nimoj i naravno besmislena ali zabavna priča sa putovanjem kroz vrijeme, uništenim planetama i sl. Možete zamisliti moje iznenađenje kad sam otkrio na kraju da su scenario za ovo pisale one dvije budale Orci i Kurcman, scenaristi Transformersa. All in all, ovo je vrlo zabavna interpretacija Zvjezdanih staza za mlađariju 21. vijeka.
Genetski četnik

Tex Murphy

Zaboravih da pomenem - ovo "non-stop akcija" nije fraza, kao u nekim reklamama, već živa istina. Ovde ni odlazak do kuhinje po sendvič ne može da se ne pretvori u životnoopasnu situaciju.
Genetski četnik

Agota

Quote from: Ghoul on 26-02-2010, 09:16:58
Quote from: agota on 26-02-2010, 02:12:36Nego Rumuni me iznenadise sa ,,Tovarasi frumoasa e viata ''zabavan omnibus 6 prica koje se stapaju u jedno  Rumunija '80 Causesku

iznenađuju se samo neobavešteni, tj. oni koji nisu čitali rivju kad je izašo:
http://ljudska_splacina.com/2009/12/tales-from-golden-age-2009.html

btw, film se ne zove tako kako si ga navela, ali po opisu, ne mož biti drugi do Amintiri din epoca de aur.

jeste to je taj film,moja greska,ne pratim tvoj blog sve sam u tripu da samo pises o horor filmovima...
vidim imas 4 rumuna nisam pogledala samo ovaj ,,Police adjective,, imam u steku jos par nekih Rumuna nesto ,,vikend sa mamom''i jos neke  neke ne mogu sad da kopam... al dobri su Rumuni...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Tex Murphy

Quoteal dobri su Rumuni...

Ispravka: Rumuni su grozni, ali filmovi su im dobri.
Genetski četnik

Savajat Erp

I COME WITH THE RAIN - претенциозна тешко разумљива збрка, технички добро одрађена, са великим потенцијалом да буде одличан филм, али пати од неубедљивости и стално присутног осећаја недоречености...Богаташ шаље депресивног п. дектектива на Филипине, не би ли му овај нашао сина, овог траг одведе у Хонг-Конг и онда кримоси, флешбекови, крв, курава, син-исцељитељ, син-месија, пребијање власника његовим псом, пранигијање итд.
KEBAB CONNECTION - симпатичан немачки филм са турским зачинима (зашто сви немачки филмови у последње време имају неке везе са Туркељима?), младом Турчину, перспективном неафирмисаном режисеру затрудни девојка, иначе Немица и глумица.Осетан пад филма је негде око половине, али ускоро се диже на ноге и одрађује пос`о...

Bobby Peru

Uh...razbi ga Mungiu...Stvarno nema jedna priča da je loša a ni da štrči...sve je ujednačeno i sjajno...zato i nije postao festivalski favorit, ipak oni ne traže ovako prikazanu muku :(

Mark

http://en.wikipedia.org/wiki/Virus_%281980_film%29

Odlican film, ima horora, SF-a, akcije, drame... Mada za ostvarenje iz 1980. izgleda prilicno zastarelo. Posebno bih naglasio da je film prilicno realistican i da ima sjajan downer zavrsetak. To jest, bar moja verzija filma nema onaj kvazi hepiend o kojem pise vikipedija...
E NES NI TI U BECEJ!

ginger toxiqo 2 gafotas

...meni se, premda bih bez trena razmišljanja dao prednost izvorniku (francuskom LE CONVEYEUR), ovaj ARMORED dopao. Nimrod je polaznoj tački oduzeo kontemplativnost, ali joj je dodao karakterističnog USA bassa, atmosfrea je drastično promenjena, čime je potpomognut transfer priče u drugi geografski kontekst. Ovo je film koji neće proizvesti ushićenje kod ledalaca, ali jeste ostvarenje koje pleni dostojanstvenošću i solidnošću izrade...

..Antal Nimrod ovde pokazuje trenutni stepen svojih veština u pravljenju zdrave i uopšte uzev zdravorazumske filmske zabave i neukaljanog obraza sebi krči put ka novim visovima (a remake PREDATORA to svakako jeste), mada bih ja preferirao njegov okušaj na planu neke prethodno neispričane povesrti, mislim da ima debelog štofa za to...

Alex

Iskoristih blagodeti interneta da pogledam neke, od ranije, propuštene naslove - ispalo je da filmovi imaju veze sa muzikom:

The Phantom of the Opera  (r. Joel Schumacher, 2004.)

Nemam primedbi na ekranizaciju pozorišne mjuzikl verzije ove priče, a i muzika Andrew Lloyd Webbera mi je sasvim OK, uz bar jednu (glavnu) temu za pamćenje. Svi bitni filmski elementi funkcionišu, s naglaskom na vizuelnu raskoš, a tu je i (tada manje poznati) Gerard Butler u naslovnoj ulozi. Trebalo bi da pogledam još neke verzije (Arđentovu), a mrzitelji mjuzikla nek se drže podalje od ove (Harvester).

7/10

Dreamgirls (r. Bill Condon 2006.)

Vrlo korektno, čak visoko profesionalno urađen mainstream mjuzikl na temu karijere crnačke ženske soul vokalne grupe iz 60-ih - Dreamettes, od početaka, do vrhunca i razlaza, pa i posle. Svaka sličnost sa The Supremes je neizbežna (Beyoncé bi bila Diana Ross, a lik Eddie Murphyja asocira na Marvina Geja). I ovo je ekranizacija Brodveja, na žalost muzika je dosta slabija od stvarnih uzora, ali ovo nije totalni mjuzikl (kao Fantom), a dramski delovi funkcionišu sasvim OK.

7-/10

Velvet Goldmine (r: Todd Haynes, 1998.)

Ova art, r'n'r bajka ostavlja vrlo dobar utisak. To je priča o slučaju glam rock zvezde koja iscenira sopstveno ubistvo - lik koji glumi Jonathan Rhys Meyers ima za polazište Dejvida Bouvija iz Zigi Stardast faze, dok lik koga glumi Ewan McGregor najviše asocira na Igi Popa. Ipak, nije reč ni o kakvom biografskom filmu. Christian Bale istražuje slučaj, posle niza godina i jedan je od onih na čiji je život misteriozna rock zvezda uticala.
(Velvet Goldmine je bio aktuelan, kad i 54 /diskoteka 54/; na žalost onda sam mogao samo da pogledam pomenuti film o discu)

7/10

24 Hour Party People (r:Michael Winterbottom, 2002.)

Još jedna priča o rocku, ova o Mančesterskoj sceni, Factory Records-u, klubu Hacijenda, data kroz naraciju (filmskog) Tony Wilsona koji je bio jedan od glavnih organizatora i pokretača svega toga. Iako je Winterbottom bolji reditelj od Todd Haynesa (kod koga je glavni štos brza vožnja kamerom napred nazad), ipak je dokumentaristički pristup u osnovi igrane forme ovog filma ograničavajuć faktor, pa je ona i glavna vrednost filma koji je umereno zabavan. Kroz film promiču Joy Division/New Order (za više o JD preporuka je Control - Anton Corbijna iz 2007.), James, Happy Mondays, čija muzika ispunjava ovaj film o Mad-chesteru. Steve Coogan dobar je kao T. Wilson.

6/10

(i nešto novije)

I'm Not There
(r: Todd Haynes, 2007.)

ovaj art-haus film Todd Haynesa, više je art haos; u njemu Boba Dilana (koji se ne zove tako u filmu) tumači više glumaca, pa i žena (Cate Blanchett), dečak crnac, a možda i Ričard Gir (ili je on Bili Kid) u pričama (u kojima nema priče) koje se prepliću. Za moj ukus preterano, nema sumnja da ima zanimljivi(ji)h delova, ali treba izdržati 135 minuta nepovezanih scena, citata, poezije i filozofije Boba Dylana, što hard-core fanovima neće biti teško, a ima dosta njegove muzike u njegovim i tuđim interpretacijama.

(5+/10, teško objektivno ocenjivo - ili vrlo individualno)
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ghoul

Ugly MF

Quote from: ginger toxiqo 2 gafotas on 02-03-2010, 15:21:10
...meni se, premda bih bez trena razmišljanja dao prednost izvorniku (francuskom LE CONVEYEUR), ovaj ARMORED dopao. Nimrod je polaznoj tački oduzeo kontemplativnost, ali joj je dodao karakterističnog USA bassa, atmosfrea je drastično promenjena, čime je potpomognut transfer priče u drugi geografski kontekst. Ovo je film koji neće proizvesti ushićenje kod ledalaca, ali jeste ostvarenje koje pleni dostojanstvenošću i solidnošću izrade...

..Antal Nimrod ovde pokazuje trenutni stepen svojih veština u pravljenju zdrave i uopšte uzev zdravorazumske filmske zabave i neukaljanog obraza sebi krči put ka novim visovima (a remake PREDATORA to svakako jeste), mada bih ja preferirao njegov okušaj na planu neke prethodno neispričane povesrti, mislim da ima debelog štofa za to...

Ne razocaravaj me Kriple, molim Te ko filmskog kriticara!
Nije PREDATORS remake, pu pu , daleko bilo, nego totalno nov film samo iz zelje i vizije Rodrigeza nam Meksickog....

Meho Krljic

Ali, to nije Kriple nego Džindžer!!!!!!!!!!!

Ugly MF

A ja sam gledo Persi Dzekson i lajtning tif.....

...znas ono kad glupi ameri sa puno para vide Hari Potera,
pa shvate da su oni tamo uzeli Olivera Tvista i bacili ga u Skolu za carobnjake i u svakom delu ubacili ponesto iz mitologije...
...pa vidli da se tako pravi puno para...

.. na sta se Ameri fataju ko muve...
Pa onda rese da uzmu ono za cim najvise pate(imati svoju mitologiju), jeftino iscede u svoju pop kulturu, sa gnjecavim dijalozima, namenjeno stereotipnoj mladezi tamosnjoj, citaj izbeci po svaku cenu ista od aristokratskog cega ima u Poteru ,i da to utope u ...rimejk recimo....Road tripa?

Ma daaaaaaaj... cak i ono sto sam pomislio da ce me zasmejati u narednih par sekundi je vrlo brzo...isparilo....

Specijalni efekti...?
To je i dobro ihaha,,, ali ih nema kolko bi trebalo, da maaaakar na to pokusaju da izvuku....
Sve polovicno, sa IQ 85 americke mladezi koji misle da su Indijanci u Rezervate strpani jer su se naselili iz Kanade, i da su bogovi cike koje sede i pisaju po nama ponekad odozgo.

Ugly MF

Quote from: Meho Krljic on 12-03-2010, 13:12:49
Ali, to nije Kriple nego Džindžer!!!!!!!!!!!

U jebote kakav blam, preleteo preko postova samo ...prc ...
Sori Kriple, lapsus!
Istovremeno citao ovo i nesto tvoje ... :oops:
Dzindzer ovim se nisi spasio!

Ghoul