• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Albedo 0

LAW ABIDING CITIZEN

Kakva filmčina prvih sat vremena i kakva propast na kraju, baš je završetak onaj udžbenički američki kretenizam.

Ali pošto sam očekivao da kompletan film bude amerokretenluk moram reći da je prvih sat vremena nešto najbolje što sam pogledao u posljednje vrijeme

tako da ću trumanovski da zamolim za neki spisak sličnih filmova

usput, vidio sam da je izvjesni Kurt Wimmer pisao scenario, a tip je pisao Ekvilibrijum i Recruit, generalno filmovi koji su mi se dopali, naravno, i tu je bilo ameroidiotizama ali generalno gledano bar se ne smoriš

Truman

Quote from: Бата Животиња on 13-10-2013, 19:40:49

Drago mi je što je moje ime ušlo u legendu, doduše prslog, foruma. 8)
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Milosh

Quote from: Бата Животиња on 13-10-2013, 19:40:49
LAW ABIDING CITIZEN

Kakva filmčina prvih sat vremena i kakva propast na kraju, baš je završetak onaj udžbenički američki kretenizam.

Ali pošto sam očekivao da kompletan film bude amerokretenluk moram reći da je prvih sat vremena nešto najbolje što sam pogledao u posljednje vrijeme

Ono što mi pada na pamet je PRISONERS, koji se sad daje u bioskopima, kao i kanadski film 7 DAYS od pre par godina, s tim što su oba u suštini više drame nego trileri, i oba su mi bolja nego LAW ABIDING CITIZEN (za koji se slažem da počinje odlično ali se sjebe pri kraju).
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Barbarin

The Intership. Svidela mi se komedija, jedna od prihvatljivijih u zadnje vreme.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

-_-

Quote from: Milosh on 14-10-2013, 02:55:15
LAW ABIDING CITIZEN (za koji se slažem da počinje odlično ali se sjebe pri kraju).

Gradjanin opasnih namera je najbolji film koji sam ja gledao 2009. god.
i prilicno sam iznenadjen sto se ovo remek-delo tek sad spominje na ZS.

Odlicna prica i dobra gluma. Vezanost za likove.
Film koji tera na razmisljanje.
Meni se nekoliko puta desilo da me posle ovog odgledanog filma, zovu ljudi kojima sam ga preporucio.
A ti pozivi se ne desavaju bas cesto. To govori kakav utisak ostavlja film.

SPOJLER!!!

Sto se kraja tice, nema toga ko se nije iznervirao.

Ali to ne znaci da je kraj los!
Naprotiv, onakav zavrsetak jednostavno daje sledecu poruku - u sukobu pojedinca i sistema, pojedinac uvek gubi, bio on u pravu ili ne i bio on jak ili slab - sistem uvek pobedjuje.

Son of Man

Karla (2006)

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2013/10/karla-2006.html

Odma' da se razumemo, ovaj film ne postavljam jer je kao mnogo dobar i ne znam ni ja kako dosledan istinitoj priči, niti zbog podobne tematike za ovaj blog i šta ti ja znam, no sam skroz slučajno naleteo na njega kopajući po liku i delu doista izuzetne glumice, Laure Prepon, koju ne videh još od nezaboravne serije Vesele Sedamdesete, a na koju sam slučajno naleteo juče gledajući jednu drugu awesome seriju o kojoj ću možda i pisati ovih dana ako uzmognem. Dakle, ako se ko pita šta je to međeda poteralo iz "letnjeg sna" da napiše koju rečenicu, eto odgovora: moja opsesija krupnim, stasitim, visokim i naravno lepim ženama, koje dosledno svesno ili nesvesno idealizujem u stilu Roberta Crumba, tako da uz Liv Tyler, Chloe Sevigny i neizbežnu Sashu Grey, na pijedestal od danas definitivno stavljam i Lauru Prepon. Inače, film je zasnovan na notorious slučaju ljubavnog para, Paul Bernarda i Karle Homolke, koji su početkom 90-ih kidnapovali, silovali i ubijali mlade devojke po Ontariju, dakle to vam je nešto ko kanadska varijacija na temu Ian Brady & Myra Hindley, partners in crime, sa kojima smo se već susretali na stranicama ovog bloga. Skroz solidan film i ne bi ga bilo loše pogledati a ono barem meni za ljubav, zbog Laure i naravno serial killer tripa generalno.

Albedo 0

stani bre, Sasha Grey nit je krupna nit je visoka? :)

Laura i Liv kidaju, to je jasno.
-----------------

Miloshe, hvala na preporuci, oba djeluju zanimljivo.
-----------------

Borise,
pa to i jeste klasični amerokretenski završetak, ali nije u tome stvar, već što Batleru Foks na kraju kaže da više neće raditi pogodbe sa ubicama jer ga je ''ovaj to naučio'', i Batler sav srećan jer je navodno ispunjena njegova želja da će ''svako odgovarati za svoje postupke'', a Fokos ne samo da ga je ubio u onoj glupoj eksploziji već i nije odgovarao za taj postupak :)
To je kretenizam na kub, jer znači da on može da ubije ubicu a Batler navodno mora u zatvor što je to isto učinio na početku filma. To jeste, kako ti kažeš, pobjeda sistema, ali zato kraj i jeste glup.

-_-

Quote from: Бата Животиња on 14-10-2013, 12:11:51
Borise,
pa to i jeste klasični amerokretenski završetak, ali nije u tome stvar, već što Batleru Foks na kraju kaže da više neće raditi pogodbe sa ubicama jer ga je ''ovaj to naučio'', i Batler sav srećan jer je navodno ispunjena njegova želja da će ''svako odgovarati za svoje postupke'', a Fokos ne samo da ga je ubio u onoj glupoj eksploziji već i nije odgovarao za taj postupak :)

Da, slazem se. To sam zaboravio, ipak sam ga davno gledao.

Eksplozija jeste glupa, ali ja je posmatram u okviru tog - da tako kazem - nategnutosti filma (moras da "progutas" da je Foks postavio sav taj eksploziv u zatvor, a isto to vazi i za planiranje i vodjenje cele operacije iz(van) zatvora od strane Batlera).

To jeste, kako ti kažeš, pobjeda sistema, ali zato kraj i jeste glup.

I mene je kraj iznervirao, ali sam se posle primirio :) prihvativsi da film daje takvu poruku, svidela se ona nama ili ne - jer takav je sistem u kome zivimo (dobro, ili barem Amerikanci, nikako i mi, taman posla, pu, pu, pu).

Bez obzira na to, film svakako treba pogledati.

Miloshe, hvala na preporuci, oba djeluju zanimljivo.

Pridruzujem se zahvaljivanju za preporuke!
Uz jedno pitanje, pretpostavljam da je 7 Days ovaj?
IMDb kaze da je meksicki, verovatno se Milosh prebacio kad je rekao da je kanadski...?

Son of Man

stani bre, Sasha Grey nit je krupna nit je visoka? :)
Meni je vala ogromna!  :lol:

Albedo 0

Sasha 168 cm
Laura i Liv 178cm

al dobro, ogromna je Sasha u nekom drugom smislu 8-)

Borise, Mexico je zemlja gdje je bila premijera, to je taj film, niže na strani vidjećeš da je kanadski. Uostalom, naziv filma i glumci su francuski

Gioganni

Sasha je pak, moralna gromada....  ;)
Psihološko istraživanje književnosti - http://www.psysurveys.com/

Torrente

Duress (2009)
http://www.imdb.com/title/tt1308109/reference

Ne preporučujem ga, ali obrt u ovom filmu je toliko WTF da mu postane mana. Dobar režiser bi ga izvukao, ali ovaj teško. Makar da je izabrao bolje glumce ... srećom pa nisam prepoznao Grka koji glumi psihopatu, to bi mi još više upropastilo film.

Šteta, moglo je ovo valjati.

Ipak, ako se neko odluči da pogleda, neka obrati pažnju prilikom nekoliko zadnjih sekundi filma (još jedan, ali diskretan, obrt).

Albedo 0

pogledao sam GRAVITY, iskreno nisam ništa očekivao sem puke 3D vježbe sa dosta efekata, ali dobio sam mnogo više od toga, nešto što bi čak trebalo podrobnije analizirati

moj stav je svakako da je riječ o jednoj vrsti odgovora na Kubrikov 2001: SPACE ODYSSEY

prvo imamo to da je kraj Odiseje u stvari početak Gravitacije i obrnuto, kraj Gravitacije podsjeća na početak Odiseje. Ne bukvalno, naravno, nema majmuna i Star Childa, kadrovi su dekonstruisani, jer Cuaron ima dosta drugačije mišljenje od Kubrika, kojeg donekle opravdano kritikuje a donekle i ne razumije.

Ovaj nerazumijevajući dio je u stvari Cuaronov d-lonijevski momenat, da je bar mehokrljićevski pa da mu oprostimo, ali ima tu mnogo liberalisanja i lupetanja. To naravno ne oduzima Gravitaciji važno mjesto pored Odiseje, Solarisa, jer onaj kritički momenat je mnogo jak.

Možda ću poslije više da napišem, jer neka opširnika analiza bi zahtijevala spojlere, a zanima me da li je iko drugi vidio referencu na Kubrika, ili sam samo ja na drogama 8-)

Agota

Trebala bih to da pogledam dok je na repertoaru u kinima. Negde sam procitala da je to najbolji film o svemiru snimljen u ovom stolecu.
Nisi na drogama, Polimac pominje Kjubrika. Bravo,Bato. :)
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Truman

Tex Murphy

Quote from: Бата Животиња on 17-10-2013, 18:59:01
pogledao sam GRAVITY, iskreno nisam ništa očekivao sem puke 3D vježbe sa dosta efekata, ali dobio sam mnogo više od toga, nešto što bi čak trebalo podrobnije analizirati

moj stav je svakako da je riječ o jednoj vrsti odgovora na Kubrikov 2001: SPACE ODYSSEY

prvo imamo to da je kraj Odiseje u stvari početak Gravitacije i obrnuto, kraj Gravitacije podsjeća na početak Odiseje. Ne bukvalno, naravno, nema majmuna i Star Childa, kadrovi su dekonstruisani, jer Cuaron ima dosta drugačije mišljenje od Kubrika, kojeg donekle opravdano kritikuje a donekle i ne razumije.

Ovaj nerazumijevajući dio je u stvari Cuaronov d-lonijevski momenat, da je bar mehokrljićevski pa da mu oprostimo, ali ima tu mnogo liberalisanja i lupetanja. To naravno ne oduzima Gravitaciji važno mjesto pored Odiseje, Solarisa, jer onaj kritički momenat je mnogo jak.

Možda ću poslije više da napišem, jer neka opširnika analiza bi zahtijevala spojlere, a zanima me da li je iko drugi vidio referencu na Kubrika, ili sam samo ja na drogama 8-)

Пиши! Има већ годину дана како ниси апдејтовао блог. Осим тога, онај текст о Лили Марлен је волшебно нестао.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Albedo 0

realno me mrzi, plus rijetko naletim na film o kojem vrijedi pisati. Evo sad sam naškrabao nešto o GRAVITY, moglo je i bolje, ali to je neka moja šlajfna o tome...

http://camerapolitica.blogspot.com/2013/10/gravity.html

Truman

Odgledao History of the World Part I. Izuzetan film, najbolja komedija/ parodija od ovih koje sam u nizu odgledao.

Albedo 0

Quote from: Truman on 19-10-2013, 19:03:18
NA BATINU PREPORUKU Odgledao History of the World Part I. Izuzetan film, najbolja komedija/ parodija od ovih koje sam u nizu odgledao.

fiksd 8-)

Tex Murphy

Odgledao History of the World Part I. Izuzetan film, najbolja komedija/ parodija od ovih koje sam u nizu odgledao.
Чекај бре, не могу да вјерујем да си тек сад гледо овај генијални класик!? Шта још ниси гледао од овог генијалног великана?
Genetski četnik

Truman

Quote from: Harvester on 19-10-2013, 19:51:18
Чекај бре, не могу да вјерујем да си тек сад гледо овај генијални класик!? Шта још ниси гледао од овог генијалног великана?

Koliko videh nije on režirao mnogo filmova, a podsećam te da ja sad gledam samo komedije...

Inače, koliko sam shvatio ne postoji Part II što donosi dodatnu parodičnost ovom sjajnom filmu ( koji inače ima ocenu od svega 6.7 na imdb-u...shame of you imdb (l)osers ).

Agota

Odlican Gravity. Odiseja u rikverc. Kraj mi se svidja. Ja volim te  filmove gde te neizveznost plasi.
Rediteljski briljantan, uglovi ,kadrovi ,detalji,sve. Cist film. Treba da dobije oskara.
Nije mi se bas jasno kako ona tri puta ulece u "oluju"  a kinesku stanicu zahvata tek treci put ta ista "oluja".
Kluni je super, nije pretenciotzan, nije se trpao. Sandra je sjajna ,drago mi je da je pocela da menja zanrove.
Jedna od najboljih 3D stvatri koje sam gledala, e zbog ovog su iznmislili 3D.
Meni je ovo mnogo  bolje od Kameronovog Avatara jer je  on  maltene izmislio, nactrao, ceo svet, ali ti ovde zaista odlizis na "drugi svet" u nepoznato, a  realno.
Covek sam u svemiru i koliko je nemocan i koliko je mocan u isto vreme.
Meni je u pojedinim scenama trebao vinjak umesto kokica. :)

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

-_-

Чекај бре, не могу да вјерујем да си тек сад гледо овај генијални класик!?

I ja se ovde malo iznenadih, al opet - sigurno ima na stotine klasika koje ni ja nisam gledao...

Elem, sta sam hteo da kazem

Quote from: Truman on 19-10-2013, 23:22:17
podsećam te da ja sad gledam samo komedije...

onda preporuka ide ka filmu Svemirska jaja od istog autora,
a poznavanje Zvezdanih ratova je preduslov gledanja ove komedije/parodije.

Albedo 0

Trumane, Mel je prije svega glumac, ali ono što je i režirao i glumio su najbolje stvari:

Spaceballs (1987)
Blazing Saddles (1974)
Young Frankenstein (1974)
Dracula: Dead and Loving It (1995)

sa History je ovo po meni najboljih 5

lou benny

Quote from: Бата Животиња on 17-10-2013, 18:59:01

solidan film, odgledao sam ga bez ulaženja u podtekst i reference - što je, ok, bitno za kuarona - i mogu da kažem da me ne vozi kao "children of men" i "y tu mama tambien" na nivou pukog neinformisanog i neanalitičnog gledanja. jednostavno nisam uspeo da se uživim u priču, ma koliko i gluma i režija i montaža i 3D na mestu, stvarno bez zamerki na sve te stvari. ne znam da li je do toga što su mi možda dijalozi, tj. monolozi u drugoj polovini prepatetični sa tim nekim motivacionim momentom (iako će sad tu sigurno žižek da uleti s pričom o apsolutnosti/neposredovanosti drugim/blablabla...), ali prosto mi tu film pada i ne vraća se.
i da - ne priznajem nijednu domaću recenziju ovog filma koja ne nosi naslov "moje suze padaju na gore" <3
put duha sa sekirom je zaobilazni put

Albedo 0

dobro, ne mogu da kažem da nisam par puta pogledao na sat i pomislio kad će ovo da završi

preveliko bavljenje detaljima, super je to što je Baz Oldrin rekao da je film realističan, ali dijalozi/monolozi jesu loši

mada ja nisam ocjenjivao film u dramaturškom smislu, ali jasno je da je mogao da bude zanimljiviji

nije trebao da insistira na patetici jer tu ne može da prevaziđe Children of Men, morao je da krene u nekom drugom pravcu, ali ni ovo nije loše, svakako....

Tex Murphy

Quote from: Truman on 19-10-2013, 23:22:17

Koliko videh nije on režirao mnogo filmova, a podsećam te da ja sad gledam samo komedije...

Мел и режира (тј. режирао је) само комедије. Ено Бата је горе навео неке његове одличне филмове, ја бих додао још Робина Худа и Високу напетост, а свакако погледај и Продуценте и 12 столица.
Genetski četnik

Albedo 0

nisam gledao Producente i 12 stolica, ali budući da je Mel Brooks genije možda bi trebalo da pogledam!

i dalje najjača scena u bilo kojoj komediji ikada 8-)

Blazing Saddles Can't you see

Truman

Robina huda i Drakulu sa Leslijem Nilsenom sam gledao davno...

Truman

Vidim koliko se razumete u delo Mela Bruksa. Niko mi nije spomenuo ODLIČNI Silent movie koji upravo odgledah s zadovoljstvom.

Barbarin

Grown Ups 2 nije loša komedija za nedeljno popodne. Ima par dobrih fazona, a Shekil Onil je odličan.

Despicable Me 2, nije dobar kao prvi deo, ima nekih fazona ali je pomalo dosadan.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Tex Murphy

Quote from: Truman on 20-10-2013, 16:08:05
Vidim koliko se razumete u delo Mela Bruksa. Niko mi nije spomenuo ODLIČNI Silent movie koji upravo odgledah s zadovoljstvom.

Сајлент Муви је једини Бруксов филм који нисам гледао :-)
Genetski četnik

Son of Man

Za blog piso:

Na nagovor nekih jarana čije mišljenje cenim odvažio sam se da i ja odem da pogledam tu toliko nahvaljenu Gravitaciju 3D u bioskopu. Bio, evo vratio se upravo, i malo je reći da sam duboko ali baš duboko razočaran pogledanim, mada da ne grešim dušu, to je možda i zato što sam zaista i previše očekivao od ovog ostvarenja jer su me jarani opasno potpalili na ZS forumu izjavama tipa "moj stav je svakako da je riječ o jednoj vrsti odgovora na Kubrikov 2001: SPACE ODYSSEY", zatim "odlican Gravity. Odiseja u rikverc", pa "e zbog ovog su izmislili 3D", i na kraju "pošto se ipak radi o najboljem filmu koji sam video u ovoj godini, zaslužuje da ovde dobije barem nekoliko crtica u svrhu preporuke kultistima, jer OVO NE SMETI SEBI DOPUSTITI DA NE POGLEDATE U BIOSKOPU!". I tako se ja upecah na ovu priču, a verujte mi da sam daleko više uživao gledajući "Children of Man" od istog autora, nego ovaj akcioni film čija se radnja odvija u svemiru, da ga tako krstim, i doista me živo zanima zašto se ovaj film vodi pod Sci-Fi kad ovde fikciju možemo naći samo u scenariju i nigde više, i sve te akcije u filmu, ti sateliti, svemirske stanice, moduli il' kako se već zovu te letelice, svi oni se već poodavno nalaze u Zemljinoj orbiti, znači tu nema ničeg novog a što bi se moglo podvesti pod naučnu-fantastiku. E sad, možda sam ja pogrešno skontao šta znači to Sci-Fi, ali eto odličnog primera pomenute Kjubrikove Odiseje, e to je brate moj naučna-fantastika, jer taj film je za razliku od Gravitacije snimljen mnogo pre nego što se pojma imalo šta ljudsku rasu sve čeka u svemiru, kakva će biti prevozna sredstva i šta sve ne, a da ne pričamo o po meni glavnoj odlici SF-a, znači da tu brate postoji nekakva, pa bilo kakva misterija, bar eto nagoveštaj da postoji nešto BEYOND kako je to genijalno odrađeno u Odiseji, koja je iako snimljena davne 1968. meni i dalje najjači SF film svih vremena, i to ubedljivo.

I OK, ako ćemo Gravity da poredimo sa Odisejom tu mogu u neku ruku i da se složim da je ovo jedna vrsta odgovora na Kjubrikov masterpis ali samo u smislu te realističnosti i ničega drugog, dakle zakoni fizike, bezvazdušni prostor and shit, to je odrađeno zaista ultra vrhunski, ali brate to je samo tehnička strana filma, đe ba zapela radnja, gde se se denuo taj SF zbog kog sam balavih ustiju poitao u bioskop? Nema ga al' ni u najavi, znači ili je to ili sam ja skroz naskroz pogrešno skontao šta sve potpada pod taj SF žanr te vas evo najljubaznije molim da mi neko to pojasni da ne umrem u neznanju jebotebogdatejebo!

Što se tiče ove 3D akcije, tu mora da priznam da ovaj film vredi isključivo pogledan u bioskopu jer tu kao dobijete taj osećaj treće dimenzije pa je kao i zanimljiv pomalo, bogme "leti" tu svašta okolo-naokolo, i kontam da bi se tek žešće smorio da sam ga pogledao u DVDrip il' kojem već 2D formatu. Što se tiče glume i surovo patetičnih dijaloga, to ne bih komentarisao jer me ne zanimaju ti momenti iz akcionih filmova sa primesama drame u navodno čistokrvnom SF-u, i jedino što stvarno zaslužuje pohvalu je montaža i tako taj tehnički deo, i naravno mnogo jaka režija genijalnog Alfonso Cuaróna, mada mi sam čak i njegova skroz nepretenciozna drama Y Tu Mamá También iz 2001. verovali ili ne opet više svidela od Gravitacije. I za kraj, ako je Gravity zaista najbolji film koji je citirani kolega pogledao u ovoj godini, a verujte mi video ih je bar 3 puta više od mene, onda kakvi su bre ostali pobogu ljudi?! Hvala.

Albedo 0

Kriv sam! 8-)

jbg, nisi pročitao do kraja

Quote from: Бата Животиња on 20-10-2013, 02:51:31
dobro, ne mogu da kažem da nisam par puta pogledao na sat i pomislio kad će ovo da završi

preveliko bavljenje detaljima, super je to što je Baz Oldrin rekao da je film realističan, ali dijalozi/monolozi jesu loši

mada ja nisam ocjenjivao film u dramaturškom smislu, ali jasno je da je mogao da bude zanimljiviji

nije trebao da insistira na patetici jer tu ne može da prevaziđe Children of Men, morao je da krene u nekom drugom pravcu, ali ni ovo nije loše, svakako....

a ko je treći ''kolega'' koji je rekao da je to najbolji film ove godine? 8-)

Son of Man

Ma pročito sam bre sve što si napisao, al' ono prvo mi bilo udarno, mada si ti reko da je to samo ODGOVOR na Odiseju, nisi ga poredio, a ja kakav sam, čim se pomene da film ima bilo kakve veze sa Odisejom ja brate poludim, počnu mi cure bale, i odma' bi ga gledo,  a na to sve se nadovezala i Agota sa "rikvercom" tako da sam tu više ja kriv. A kolega je naravno Ghoul.

Albedo 0

nisam moga da nađem taj post pa zato pitam. A i Krip je nahvalio Gravity...

ja ipak očekujem od PRISONERS da rasturi u 2013. Nisam još pogledao ali djeluje mi odlično

Agota

Ma daj, Bato, 90 min - TAMANICA!
Ni u jednom momentu mi nije bio dosadan, ni u jednom trenutku patetican ,nemam problem s tim .
U redu, slazem se da je dijaloski  tanak,
ali, ni to mi nije preterano smetalo, pa i nema  puno dijaloga, da je film rezirao Kim Ki Duk ne bi ga  ni bilo- uopste. :wink:
Sve zavisi kako ko dozivi film, kad se ona prvi put otkacila,  pa ja sam bila nervozna kao pas a neko ne bi  trepnuo.

Sinak izvini, zao mi je sto sam bila jedan od jarana :) koji su potpalili.
Nadoknadicu ti. DON JON je od 1. novembra u bioskopima. Ako zelis mozemo zajedno da gledamo?

Albedo 0

Agota

Son of Man

@Agota - od sad s tobom i u pakao (još se kajem zbog ACDC-a)  :!:

A PRISONERS nisam mogo da odolim pa sam gledo TS i film je vaistinu pokido  :wink:

Ghoul

Quote from: Son of Man on 22-10-2013, 05:05:04
i na kraju "pošto se ipak radi o najboljem filmu koji sam video u ovoj godini, zaslužuje da ovde dobije barem nekoliko crtica u svrhu preporuke kultistima, jer OVO NE SMETI SEBI DOPUSTITI DA NE POGLEDATE U BIOSKOPU!". I tako se ja upecah na ovu priču...

e, pa, sine, ne znam koji su te to laici napalili da očekuješ SF od filma koji to uopšte nije (a to je jasno i iz opisa radnje, i iz trejlera, i iz svih relevantnih kritika na netu) - ja svakako nisam; a isto tako su te nasamarili ti (koji?) zvog kojih si očekivo ODISEJU.

GRAVITACIJA niti je SF, nit je i prineti ODISEJI u ma kom smislu i na ma kom nivou (sem to, kao, poštujemo fiziku i druge nauke malko više nego prosečan holivucki film) - ali ti kvaliteti koji tamo postoje su druge vrste i prirode.

elem, evo skica:

GRAVITY (2013)

http://ljudska_splacina.com/2013/10/gravity-2013.html
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

Sine, Krip je jedini ovo uvalio u SF, s tim što je naglasio da nije SF u užem smislu, a objasnio je šta misli na svom topiku

Što se tiče Odiseje, valjda je svakome jasno da najvažnije stvari u tom filmu nemaju nikakve veze sa zakonima fizike, počevši od HAL-a koji s naukom veze nema pa nadalje

Son of Man

Ghoule, OK, priznajem da sam i ja donekle kriv jer slepo verujem IMDB-u gde kao piše SF (Kriplov tekst naravno nisam čito), ali piše i na tarabi svašta pa ne slomimo kurac, jel tako? Mnogo više od IMDB-a su mene zapravo zbunile reference na Odiseju koje sam ja opet preozbiljno shvatio jer ako neko kaže da je Gravitacija svojevrstan odgovor na Odiseju to opet ne mora da znači da je film SF, a isto važi i za Agotinu izjavu "Odiseja u rikverc", jer to realno ne mora ama baš ništa da znači ako ćemo iskreno, ali sam ja eto u svojoj velikoj želju da ovaj film možda bude konačno taj koji će eventualno posle 45 godina možda čak i nadići Odiseju ma bar malko, zatvorio oči te prilagođavao ono što su ljudi pisali svojim nekim pritajenim željama i frustracijama, vazda sklon idealizaciji i trčanju pred rudu. Ali na stranu to, ono što me iskreno najviše potaklo da pogledam ovaj film je zapravo ono tvoje o najboljem filmu koji si pogledao u ovoj godini, i to me i dalje žešće zbunjuje, pa te pitam da nisi ipak malo preterao? Naravno, znam ja da ti od svojih napisanih stavova teško (nikad) ne odustaješ ali mora da pitam jbga, jer ako su specijalni efekti i taj 3D ugođaj doista dovoljni da ovaj film ponese tu titulu to mene navodi na pomisao da si gledo bre jako slabe filmove ove godine, što opet mislim da nikako ne može biti istina jer si pogledo baš krdo svega i svačega, ili možda opet grešim, evo ti mi reci ako si voljan?

Bato, slažem se da ima rupa i u Odiseji ali brate moj ne smemo zaboraviti da je to je ipak pradavna 1968. godina kada se zaista slabo, ali baš slabo šta znalo o činjeničnom stanju TAMO PREKO, a što se HAL-a tiče, pa jebiga valjda se zato film i vodi kao SF, jer ja kontam da su oni bili ubeđeni da će baš takav HAL u budućnosti vrlo verovatno i biti moguć pa su kao malo (više) preterali, ali opet ponavljam, to je bre SF, dakle u prevodu MOŽE A NE MORA BITI, uostalom zato mi to i jeste najdraži filmski žanr i pored toga što ima ubedljivo najmanje kvalitetnih filmova, znači jako je zahtevan pa stoga nije ni čudo što od '68 ništa ni približno Odiseji nije snimljeno, ali eto, mi se i dalje nadamo, i nadamo, a nada, poznato je, umire poslednja, zar ne?   

Ghoul

godina jeste jadna i bedna - gravitacija je jedini film kome sam do sada dao 4- (i uz njega onaj kanibal vegetarijanac) - sve ostalo su neke jače ili slabije trojke.

odnosno, četvorke i petice sam ovde godine davao samo dokumentarcima.

igrani film je, što bi ti reko, u kurcu. bar za moj groš.
i baš zato mi je gravitacija legla kao retko viđeni BIOSKOPSKI film, film koji maximalno koristi istančani FILMSKI JEZIK za jedno visceralno iskustvo - da, i ja bih voleo još deblju i duhovniju priču, ali ako baš oćeš, JEDAN od kvaliteta tog filma je i implicitna KOSMIČKA STRAVA - jer većina filmova u svemiru - dakle, SF - prikazuju kosmos kao neko prelepo mestašce, divno mesto, zvezdice blistaju, kometice lete, pulsari pulsiraju, trista boja i čudesa, milina, raj božji.

gravitacija kao nijedan film koji sam ikada video podseća koliko smo mi na ovoj grudvici blata okruženi TOTALNO NEPRIJATELJSKIM okruženjem - ledenim, crnim indiferentnim ambisom - i koliko su tanke vezice koje nas za život drže, i ovde na zemljici, a kamoli u tom jebenom ponoru daleko mu lepa kuća...
https://ljudska_splacina.com/

-_-

Iako mislim da su onolika hvaljenja preterana, ipak se pridruzujem preporukama za gledanje Gravitacije 3D.

Vizuelno i zvucno film je odlican. Prica je ipak tanka. Sandra odlicna, a Kluni ocajan.
Film mi je sve vreme drzao paznju, ni trenutka dosade nisam osetio.
I bre ljudi, ko je odvalio da je ovo SF!? Mislim, ja se ne razumem koliko mozda i vecina odavde, ali SF!??

Uzgred, cuveni astrofizicar Nil De Grejs Tajson je na svom Tviter nalogu pobrojao neke greske u scenariu:

Neil deGrasse Tyson saw 'Gravity,' then spent an entire night tweeting about its scientific inaccuracies

iako mu se film dopao:

Neil DeGrasse Tyson says his criticisms of 'Gravity' are a compliment to its quality

Albedo 0

Sine, čak ni 1968. takav HAL nije bio moguć, i najrelevantniji stručnjaci nisu mislili da se može stvoriti. Npr Hubert Dreyfus je preveden kod nas - ''Šta računari ne mogu''. A knjiga je 40 godina stara. Dakle, to je bilo promašeno još tada. Kubrik je odlučio da vjeruje Marvinu Minskom, inače tipu koji je osamdesetih tvrdio da ćemo svi uploadovati svijest u kompjutere i živjeti vječno.

Ali ne zanima mene realističnost i ja volim Odiseju, samo prosto nije tačno da je ona ispoštovala zakone fizike, uostalom, koga briga da li je ispoštovala.

Takođe ni Gravitacija nije realistična, Baz Oldrin je rekao da se ono sa Bulokovom nikad ne bi desilo, iako je generalno bio zadovoljan filmom. To jest, Gravitacija je SF samo u smislu da su šanse da se onako nešto stvarno desi apsolutno minimalne, gotovo nemoguće. Ali nema ničeg natprirodnog u Gravitaciji, u tom smislu nije SF.

inače imdb tvrdi da je SF  :(

Truman

Odgledao The singing Detective. Zanimljiva priča, pogotovu ako volite filmove sa tripovanjem, ali moram priznati da mi gluma Roberda D. Džuniora u prvom delu kada je sav prekriven opekotinama ne delujeubedljivo. Previše ravnodušno, kao da ne oseća bol.

Albedo 0

pogledao sam The Great Silence (1968), nesvakidašnji špageti vestern, Klaus Kinski ludilo razbija, to se samo jednom rađa. Kinski kao revolveraš sa Divljeg Zapada, djeluje kao da se rodio tamo. Sad mi je žao što nikad nisam pogledao Za dolar više, jer me prvi dio baš i nije toliko oduševio, ali čim je Kinski u drugom mora da je bolji od prvog!

Sem toga, fantastično je što se Silence bavi lovcima na glave pa je gotovo svako ubistvo u stvari opravdano pred zakonom, to jest zakon je proračunato zaobiđen. Uvijek postoji neka caka po kojoj ispada da nisi ubio nekog iako jesi, ili da si ga ubio u samoodbrani iako je sve u stvari bilo sa predumišljajem.

tomat

zanimljivo je da se ceo film, ako se dobro sećam, dešava u nekom snegu. neobično za vestern.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

jeste, a snijeg je potpuno iskorišćen za potrebe filma, sve što može da se uradi sa snijegom u jednom vesternu je i učinjeno. Ma super je film, sad gledam na imdb da je Kinski glumio u još par špagetija, čak i glavne uloge