• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Albedo 0

WELT AM DRAHT
http://www.imdb.com/title/tt0070904/

nevermind the Matrix, here's the Fassbinder's World on a Wire!

Jeste ipak riječ o TV filmu, i ima nekih naivnih momenata, ali ako se prilagodite tome ovo je jebeno fenomenalno. Žalim samo što nisu neke stvari objašnjene, ali priča nije zaokružena i može bez problema da se nadogradi, čak i prilagodi današnjem kontekstu. Ovo prosto vrišti za rimejkom, ili bar ja vrištim.

NGboo

To oneiro tou skylou (San jednog psa) + Mesa sto dasos (U šumi)- malo para, ali fina "muzika". Zanimljivo mi zvuči i opis za sledeći film (Symptoma) istog reditelja:
"... a mystical, existential thriller, where Pan, or some other horned beast, appears on an island, wearing a black leather jacket to awaken the deepest instincts of a small community."

Stín kapradiny (Senka paprati) - zločin, savest i kazna. Nešto slabija od ostalih Vlačilovih drama, ali svejedno vredna pažnje.

Truman

Odgledao Jupiter  Ascending. Ovo je film koji se zaboravi u roku od 24h. Gledajte ga jedino ako ste zagoreli fanovi Mile Kunis.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Albedo 0

pogledah prvi IRON MAN. Nisam neki strip fan pa nisam znao ni o čemu se radi, realno sam očekivao da će on biti neki mutant štaznam, ali sem tog srca on je samo lik s gomilom opreme. Ili sam ja propustio nešto...

Da li uopšte možemo vidjeti da novi dio njegovog tijela utiče na njega na bilo koji način, ili je to prosto gedžet vezan samo za fiziku, i tako ostaje i u narednim filmovima? Ima li mentalnih promjena, hoću da kažem.

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

Ako ste voleli TRUE DETECTIVE, pogledajte ovo!
Ovo je najbolji triler koji sam video ne pamtim otkad!

MARSHLAND (La isla mínima, 2014)

http://ljudska_splacina.com/2015/02/marshland-la-isla-minima-2014.html

Albedo 0

COLT 45
izgleda kao totalna zaebancija

Nemoguće je da neko ozbiljno napravi ovakav film, ovo mora da je neka sprdnja. To su otprilike misli koje su me pratile tokom gledanja.

Da su Ameri ovo snimali napalilo bi se pola miliona klinaca i prijavilo na policijsku akademiju. A Velc prosto isisava kompletnu ''dušu'' takvih filmova, neku duboku emociju, pravednost, moral, i ostavi samo sprdačinu.

Eo primjera koji ne spojluje nešto naročito, ali ko izbjegava bilo kakve spojlere neka ne čita dalje.

Glavni lik se vozi s curom koja ga kao nešto muva, oni kao provedu romantično veče, on se smješka kao debil, i sutra ona pogine i on plače. To se otprilike desi u trajanju od 2 minuta, od vožnje kolima do smrti.

Ima još par takvih scena koje bi u američkoj verziji bile srceparajuće i nosile kompletan film, a ovdje su svedene na nivo skeča. Riba nije jedina koja ovako tupadžijski umire, gotovo svako sa kojim ovaj lik uspostavi neki ljudski odnos gine u narednoj sceni.

Ono kao rek'o si svoje aj sad da te izrešetamo, pa sljedeći, i tako redom. Bukvalno. Ko pri zdravoj pameti tako piše scenario? Ovo je bre neki nedostignuti nivo parodije i ozbiljne zaebancije.

Albedo 0

LES CHIENS

Solidan film, al ne pretjerano razrađen, gotovo kao da im je glavni cilj bio da glavni ženski lik ukalupe u poslušnu curicu. S druge strane, Depardje mi je ostao nedorečen, ali možda je do mene, jer sam poznavao lika zaluđenog dresurom i čistoćom pseće rase, koji je mješancima lomio vilice i bacao ih u kontejner... možda je i to pretjerano, ali Depardje ovakav kakav jeste, nešto mu nedostaje da stvarno bude ono za šta se predstavlja.

A sa glavnim junakom se ne možete identifikovati, suviše je sterilan, jednostavno priča nas ne veže za njega, štaviše, veže nas za glavnu žensku ulogu, a onda i nju suviše upropaste da bi publici bila simpatična.

S jedne strane to je inteligentno rješenje, u smislu da je glupo da postoji najcrnji negativac i dobrice koje se protiv njega bore, ali ovdje to nije uspješno izvedeno.

No, ženski lik je dovoljno inovativan, i ima dosta dobrih momenata u filmu da ove neke opšte ideološke zamjerke možete sasvim zanemariti, jer ovo je svakako film koji bi trebalo da bude posrbljen, u svjetlu prestoničkih napada pasa lutalica, hahah.

Albedo 0

BOGOWIE
http://www.imdb.com/title/tt3745620/

Poljski Montevideo. Doduše, time samo vrijeđam BOGOWIE, ali ukazujem na razliku u tome šta je izgleda srpska glavna motivacija, šta je 'populizam', 'imperijalizam' i tome slično,a šta Poljaci rade za to vrijeme.

A vi pimplajte, štopajte, tapšite lopte, snimajte klipove, paradirajte, nađite neke marginalce pa crnotalasujte... Na Balkanu ljekar može biti prikazan samo kao ljudožder vegetarijanac ili Ivan Bosiljčić, svaka čast na ovom poljskom pišanju.

Albedo 0

ono malo što sam gledao od Šinda je fenomenalno, a Ostrvo mi je u planu. Uzgred, ta izdržljivost Japanaca mi je nevjerovatno antisrpska, stoga fascinantna sama po sebi...

Albedo 0

Händler der vier Jahreszeiten (1971)

Slab mi je ovaj Fasbinder. Nije ovo dovoljno otrovno kao Petra von Kant koju godinu kasnije. A i generalno me smaraju filmovi u kojima se neki jadnik obezliči uslijed radne etike koja mu je nametnuta, te upadne u egzistencijalističku krizu, kontemplira o otuđenju... Pingvin bi ovo prezirao, realno.

Barbarin

Chappie je fantastičan film jedan od boljih u zadnjih 100 godina ;)
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Albedo 0

WOLF TOTEM

Hardcore Discovery Channel na neki način. Očekivao sam ne znam ni ja šta, a dobio film o životinjama. One su prosto glavne, a ljudi se pojavljuju kao arhetipovi, kao sluge ili neprijatelji prirodnog poretka u mongolskoj stepi, pa ako neko poželi da pogleda film zbog nekog karakternog razvoja može slobodno da odustane, kraj je vidljiv iz aviona već na početku.

Arno se uopšte ne bavi pričom, ona je toliko neoriginalna i sasvim u drugom planu, i sve je podredio vukovima koje slika fenomenalno. Na netu piše da je bilo svega 5 CGI kadrova, i stvarno nevjerovatno izgleda kad se na ovakav način iskoriste vukovi, iz koliko pokušaja nekome uspije da snimi ovako nešto, čak i ako možda ima digitalne obrade više nego što reditelj želi da prizna.

Naravno, ovo pričam samo na osnovu ripa, film ima 3D verziju koja bi sigurno još više oduvala. No, možda je još važnije da je Arno opet obrnuo stvari, tako što su ljudi u stvari epizodne uloge, dok je životinjsko carstvo u prvom planu. Nije to onako radikalno kao neideološki prikaz ruskog snajperiste, ali jeste zanimljivo vidjeti kako čovjeka izmješta iz centra. Maove političke igrarije su u pozadini priče, uništavanje tradicionalnog, kolektivizacija, socijalizam itd... ali i to je nebitno.

U suštini, sve što Arnoa nije interesovalo urađeno je polovično. Zanimaju ga samo vukovi. Ili, hajde, možda je ''polovično'' loše izabrana riječ, jer ovo je, po svemu sudeći, ozbiljan dječiji film. Taman da se porodično pogleda.

NGboo

Hentai Kamen - iznenađujuće duhovita kemp parodija na superherojske filmove, koja satirizuje opsesiju Japanaca ženskim gaćicama.

Soshite chichi ni naru - već mi je sam prevod naslova (Kakav otac, takav sin) delovao nezanimljivo, ali se ispostavilo da je reč o odlično režiranoj i sjajno odglumljenoj drami na temu zamene beba, odnosno "geni vs odgoj". Posebno su me klinci oduševili svojom prirodnošću.

Away with Words (aka San tiao ren / Kujaku) - prelepa arthouse slikovnica - rediteljski prvenac Kar-Vaijevog stalnog saradnika, DP-a Kristofera Dojla.

Mme Chauchat

Jao, Dojl, i to još ponovo on radi na filmu u kome igra Tadanobu Asano, pa gledala bih ga sve i da je o stonom tenisu! Hvala na pominjanju!

Karl Rosman

My old lady (2014)

http://www.imdb.com/title/tt2908856/

Mracnjikava drama skrivena ispod vela filma za nedeljno popodne. Sve sto nedostaje u ovoj prici nadoknadila je glumacka trojka: Maggie Smith, Kevin Kline i Kristin Scott Thomas. Bogovi.

Take shelter (2011)

http://www.imdb.com/title/tt1675192/?ref_=fn_al_tt_1

Prica o pocetku razvojnog puta okasnelog sizofrenicara sa akcentom na vizuru istog. Meni je ovo superiorniji film od recimo Still Alice koji se bavi slicnom tematikom (razvoj bolesti).
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

C Q

Pokušao sam naći link za Away with Words ali nisam našao i jedan što funkcioniše, tako razočaran, utješio sam se sa Sha shou hu die meng - koga do tada nisam pogledao a u kome je Dojl isto tako direktor fotografije. Stavio ga je neko na YT (sa titlovima) pa nisam ni morao tražiti dalje. U svakom slučaju, vrijedi pogledati; meni je dovoljan razlog Tony Leung + Joey Wang.

C Q

Btw -

Hvala korisniku NGboo za preporuku.

NGboo

Quote from: CellQ. on 20-03-2015, 23:40:43
Btw -

Hvala korisniku NGboo za preporuku.

Nema na čemu. Proveri inbox. ;)

OT:"Sedam gavranova" i "Маjka i sin".
(Prva nemačka dugometražna stop-motion animacija i prvi od tri odgledana Sokurovljeva filma u kojem sam uživao 100%.)

Dybuk

Quote from: PizzobattoAMERICAN SNIPER

baš ravno. Očekivao sam više od Istvuda, mada, sam je birao Kupera da mu glumi, ko ga jebe

Meni pada na pamet drugaciji izraz...recimo, propaganda8-)
Koliko me je iznervirao film, ili pre reakcije ljudi...kajem se sto sam ga pogledala, ali bas. Rock bottom, po mom misljenju.

Sto se tice Levijatana, nisam gledala nista drugo od reditelja, te cu proveriti ovih par naslova, hvala.

Albedo 0

PHOENIX
http://www.imdb.com/title/tt2764784/

Njemački VERTIGO, žena preživljava Aušvic, unakaženo lice joj rekonstruiše hirurg, ali nije kao što je bilo, te je muž i ne prepoznaje, i misli da je mrtva. Međutim, može da dobije nasljedstvo njene familije ako ovu-što-liči pripremi da odigra stradalu suprugu pred svijetom.

Ima dobrih momenata, pogotovo to kad pokušava da dostigne ideal koji muž pred nju postavlja (hodanje, pisanje, govor, frizura, odjeća), no nikad se ne prelazi u neku romantiku, prosto jer tu nisu čista posla...

Daleko od savršenog filma, no, sve u svemu, zanimljiva fusnota Vrtoglavici.

NGboo

Umoregi (The Buried Forest) - opuštajuć i malo iščašen... :)

Albedo 0

BLACKHAT

Vrlo dobra akcija, mada svačega tu ima, hakovanje je prikazano poprilično dobro, prvi put da mogu da kažem da mi djeluje realistično, iako nisam ekspert

s druge strane, ima totalno nadrealnih stvari, tipa Tor kao kompjuterski geek, nabildan i zna da koristi hladno oružje.

al zanimljivo je da se u stvari kompletna istraga vrši preko interneta, pa onda upadnu ti nadrealni akcioni dijelovi, sve u svemu sam zadovoljan, jedan od boljih filmova ove godine

Dybuk

The Equalizer (2014)

Denzel je fini komsija, posten radnik u 'Uradi Sam' sa misterioznom prosloscu i slucajno se sprijatelji sa mladom,  jedva punoletnom prostitutkom, koju, not surprisingly prilicno neubedljivo docarava Kloe Morec. E, ali ona je u celjustima losih momaka, not surprisingly Rusa, mafije. Devojka biva pretucena, i Denzel izlazi iz senke, koze obicnog, nevidljivog coveka i pretvara se u ubilacku masinu, spreman da sam sredi mocne negativce, da kamen na kamenu ne ostane...
Zvuci bezveze ovako sumirano, i iskreno, muka mi je vise od ovog americkog klisea gde su Rusi arhineprijatelji, ljigavci, ubice, recju, very bad guys. Ali, akcija je odlicna, kompetentno snimljena, bas odlicna voznja. Pa, ko voli...preporucujem.

Albedo 0

reprizirao sam stari NETWORK, i definitivno mi je još bolji nego što pamtim, čak proročki, tako lijepo anticipira NIGHTCRAWLER-a, onako, dehumanizacija, uništenje individualizma, pojavljuje se programirani, bezvrijedni humanoid, pa da, tamo đe je MREŽA stala NOĆNA GUJA je nastavila!

Samo je stresla sa sebe te humanističke, emocionalne, patetične ostatke, zbog kojih su neki patili u MREŽI, i one nadrealne momente sa ''dešavanjem naroda'', i ostao je samo mister džilenhol, kompjuterski algoritam, besprekorna, besmislena mašina, svaka čast!

MREŽA mi se sad dosta popela na '70s listi

eddie coyle

Ma Network je za klasu iznad Nightcrawlera, jedini doprinos nightcrawlera je što je malo modernizovao neke odnose koji su bili uspostavljeni u Networku, nemamo više cinične televizijske urednike koji eksploatišu očajne ludake, sad su cinični ludaci ti koji eksploatišu očajne televizijske urednike...

Albedo 0

zaboravio si Danavejovu u čitavoj priči

MREŽA i NOĆNA GUJA pripadaju potpuno različitim epohama, pa ne znam koliko mogu da se porede u pogledu klase, no, to je moje mišljenje i duga priča

Dybuk

Wild Tales (Relatos Salvajes 2014) Argentina

Crnohumorna antologija, 6 kratkih prica na socijalne teme, bes, stres, agresija, strast, ljubomora, gubitak kontrole u urbanom okruzenju.
Nisu svi segmenti jednako dobri, ocekivano, ali kako film odmice, price su sve kvalitetnije, sa nesto humora, over the top nasilja, totalno suludih situacija. Preporucujem, 2 sata je bas proletelo, zabavan film.

Albedo 0

La foresta di ghiaccio (2014)
http://www.imdb.com/title/tt2559786/

Kusturica u ulozi negativca, i velikosrpski obračun usred Italije. Film se izdvaja po tome što su svi likovi Srbi, Hrvati ili Slovenci. Bez njih ovo je prosječno djelo, sa njima je nešto bolji ''domaći'' film.

NGboo

Albedo 0

NGboo, imaš titlove za film Onirica?

NGboo

Quote from: Pizzobatto on 25-04-2015, 13:47:37
NGboo, imaš titlove za film Onirica?

Svakako. Poslao sam ti poruku. :)

ridiculus

MacGruber. Ranije sam gledao samo delove (na TV-u), a sad sam ga prvi put pogledao celog.

Potpuno retardiran film, ali na onaj zabavan način, tako da mu je mesto na ovoj temi. Nekoliko puta sam se glasno smejao, a to mi se nije desilo odavno. Kristen Wiig u scenama maskiranja je fenomenalna (i definitivno možda meni omiljena komičarka u Americi), a tu je, izmedju ostalog, i rečenica koja zaslužuje da udje u legendu:

MacGruber: "(Ime nekog negativca)... dead at the age of who the fuck cares."

:D
Dok ima smrti, ima i nade.

Albedo 0

LOST RIVER

pročitah da su Goslingovo nedjelo izviždali u Kanu, ali meni je super leglo

ko jebe Kan

no, nije za one koje je Only God Forgives smorio, mada je ovo pitkije, ne vidim što su se žalili da ne može priča da se prati, u stvari, prilično je jednostavna

trt-mrt

The Strange Case of Dr. Jekyll and Miss Osbourne (1981)
vidjeno u slikovitom kvizu

u osnovi sukob empirijskog i transcendentalnog, gde transcendentalno odjednom znaci da sve oko sebe valja unistiti, naposletku i knjigu kojom se do tog transcendentalnog stiglo. do transcendentalnog se stize nekim prahom, a iz nje se vratimo solicolom, takodje prahom, cije zalihe tokom filma misteriozno nestaju tako da glavni akteri vecno ostaju u transcendentalnom, koje u konkretnom slucaju izgleda kao hipnoticko-orgazmicni zanos zaliven potrebnom kolicinom krvi. nesto pre toga transcendentalno podrazumeva prebijanje deteta tako da stap pukne, homoseksualnost, izvrtanje majcine noge, nasumicno gadjanje otrovnim strelama.
u transcendentalnom se oslobodimo patnji i bola i sve sto uglavnom radimo je da iste nemilice nanosimo drugima
uz borovcikov zastitni znak dzinovskih falusa prisutna i neizostavna teatralnost ovog coveka, kome pitanje casti glatko implicira nepostojanje iste

Dybuk

Quote from: trt-mrtThe Strange Case of Dr. Jekyll and Miss Osbourne (1981)

Lepo. :)

Ali...to jeste art horor/sexploatacija/eurotrash.

trt-mrt

da, nisam rekao da nije. mada i u eurotrashu vazi neka logika, zar ne

Dybuk

Da ali tema je sta sam lepo gledo a da horor nije, zato kazem  xwink2

trt-mrt

aha, nekako mi nije hororican, ili nedovoljno hororican, pa sam ga smestio u ono sto horor nije

Dybuk

Ghoul

Quote from: Dybuk on 29-04-2015, 15:48:18
Quote from: trt-mrtThe Strange Case of Dr. Jekyll and Miss Osbourne (1981)

Lepo. :)

Ali...to jeste art horor/sexploatacija/eurotrash.

jeste.
a evo i mog prikaza:

http://ljudska_splacina.com/2009/05/docteur-jekyll-et-les-femmes-1981.html

Dybuk

Nagrdi ga, ali slazem se da su postupci likova besmisleni i prica nerazvijena :)

Zapravo, imam slabu toleranciju prema tresu, zavisi kakvom - ali u principu, medjutim ovo mi se iz nekog razloga toliko dopalo da sam mu [poklonila?] citavih 8/10  xrofl
Jedino mi je pocetak bio dosadan, ostalo, wild ride  xdrinka
Eh da, naslovna zenska uloga - jak utisak; prelepa glumica koja je glumila i u La Morte Vivante (jos jedan glorious trash), a Uda Kiera nikad nisam mogla da shvatim ozbiljno, iskreno receno.

trt-mrt

Afrika (1973)

kada musko zeli drugo musko onda to jedino moze da znaci da ne zeli drugo zensko. kada promenom pola drugo musko postane zensko, opravdano nailazi na rezignirano prvo musko koje je pored sebe zelelo samo drugo musko. prvo musko odlazi jer nema vise drugog muskog, a zensko koje ostaje izvrsava samoubistvo na nacin da ga ubije rodjena sestra

http://www.imdb.com/title/tt0071107/

Karl Rosman

Quote from: trt-mrt on 30-04-2015, 14:51:07
Afrika (1973)

kada musko zeli drugo musko onda to jedino moze da znaci da ne zeli drugo zensko. kada promenom pola drugo musko postane zensko, opravdano nailazi na rezignirano prvo musko koje je pored sebe zelelo samo drugo musko. prvo musko odlazi jer nema vise drugog muskog, a zensko koje ostaje izvrsava samoubistvo na nacin da ga ubije rodjena sestra

http://www.imdb.com/title/tt0071107/

Lajk!
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

trt-mrt

pogledao sam vec spominjanu oniricu i interesantno je da se u njoj nalazi najduzi neprekidni filosofski traktat o smrti vidjen na filmu, bar sto se mene tice, svojevrsna oda istoj u trajanju od nekih 5-6 minuta, koja pred kraj neprimetno klizi u jos koji minut lamenta nad lakoraskidivoscu medjuljudskih odnosa. sve to pojacano vencanjem sa drvetom i veoma cudnim inkubatorom

Albedo 0

3 COEURS
http://www.imdb.com/title/tt2822742/

mnogo zvijezda u filmu navelo me je da pogledam nešto što inače zasigurno ne bih, dramu o ljubavnom trouglu, koja uspijeva da od klišea napravi nešto interesantno.

Film inače počinje kao Before Sunrise trilogija, potpuni stranci se sreću itd itd, ali ono što se dalje dešava čini Linklatera gotovo naivnim i površnim

Kao da se šalje poruka ''e vako to Francuzi rade, ovo je destruktivna strast'', no na ekranu ne fercera sve baš savršeno, mada su film nepravedno uništili na imdb ocjenjivanju, jer ima ovdje mnogo dobrih momenata

mac

Sita Sings the Blues! Odličan! Ramajana (ep o Rami) ispričan iz ugla Ramine supruge Site. Istovremeno, priča o autorki i njenom mužu. A da i ne spominjem pesme Anet Heršo... Gledajte preko celog ekrana!

Sita Sings the Blues

NGboo

Odgledao filmove Pitera Striklenda, a najviše mi je prijao snoviđajni The Duke of Burgundy, zbog kojeg sam i overio dva prethodna. (Navijam za to da reditelj ponovo sarađuje sa čudno-simpatičnom Kjarom D'Anom.)

+ Скорбное бесчувствие - sokurovljevsko ludilo.

Albedo 0

Who Am I - Kein System ist sicher
http://www.imdb.com/title/tt3042408/

Njemački tinejdž film o hakerima. Priča je suvi kliše, tvist kraju je predvidljiv, jurodens lajfstajl me tjera da presječem vene, no same scene upadanja u kompjuterske sisteme su prikazane odlično, mogli bi mnogi nešto odavdje da nauče.