• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pa ovaj covek je definitivno izgubio razum...

Started by Boban, 28-01-2005, 23:30:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Srpsko drushtvo za naucnu fantastiku SDNF saopshtava sledecu lepu vest, onima koji se interesuju za SF:

Serija "Mile protiv tranzicije" televizije B92 dobila je nagradu Srpskog drushtva za nautchnu fantastiku, tchiji predsednik je profesor dr Aleksandar B. Nedeljkovich, a sekretar profesor dr Milan M. Chirkovich. Obrazlozhenje nagrade je sledeche:

Iako nije nautchnofantastitchna, nego samo u pojedinim epizodama ima SF elemente, serija "Mile protiv tranzicije" prva u istoriji srpskog filma i televizije ispituje, na sistematski natchin i na tom nivou kvaliteta, odnos izmedju srpskog naroda i buduchnosti, odnosno istrazhuje moguche stavove nasheg naroda prema buduchim decenijama i vekovima i prema ukupnoj polititchkoj, ekonomskoj i kulturnoj buduchnosti tchovetchanstva.

Nagrada je svetchano urutchena Miletu, tchime je on simbolitchno primljen na zvezdane staze, u Svemirsku flotu ujedinjenog tchovetchanstva 24. veka.

(Ovo je saopshteno i na vestima TV B92, na dan 28. januara 2005, oko 19.50 h.  Prilazhemo dve slike iz tog priloga, koji je trajao 104 sekunde.)
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mixitron M. Storm

Ne vredi se brinuti.
Sećam se reportaže u drugom dnevniku o onoj zbirci pesama koju je neki grčki pesnik napisao o Miloševiću :D  Negde u tom nivou je i ovo...

Samo dok drži distancu od ostatka sveta...

Boban

Ja se ne brinem.
Ovaj covek meni licno ne moze da nanese veliku stetu, ali moze mnogo loseg da ucini za mlade ljude i za buducnost fantastike u zemlji Srbiji.
Njegovi iskrivljeni kriterijumi, malicioznost i lupetanje uz nevidjeno smaranje gomile ljudi jedan na jedan ne mogu doneti nista dobro.

Slusamo godinama nevidjena ABN sranja o potrebi da se ocuva cistunstvo SF-a; s pozicije doktora za SF i profesora na fakultetu on pokroviteljski odredjuje sta jeste a sta nije SF... kompletno eliminise trud i rezultate koje daju Lazar Komarcic i Znak sagite a na drugoj strani glorifikuje minorne i za SF irelevantne stvari. On je promoter astronomije i astronautike mnogo vise nego fantastike, ali taj covek je opasan. On ladno kaze da je od DVA fanzina koja postoje u beogradu glasao za Emitor, pazite, od DVA fanzina... on nam cini uslugu sto je svoj glas za Huga dao Emitoru a ne tom drugom fanzinu.
Znate li koji je to drugi fanzin? Koliko meseci izlazi, koliko brojeva ima, koji ljudi ga rade?
Jednog dana ce on pisati istoriju srpskog SF-a ili clanak za Locus i ladno ce tom drugom fanzinu posvetiti vise mesta nego Emitoru samo zato sto nema oponente, nema naseg glasa; samo se njegov glas cuje u tamburajucoj tisini. Da li je moguce da u Lazaru Komarcicu nema ljudi koji bi zapoceli i odrzavali zvanicnu korespondenciju sa Locusom, kao predstavnici kluba ciji je fanzin najbolji u Evropi, kluba sa ogromnom tradicijom i znacajem za region? Da li je moguce da ABN-ov glas decenijama bude neprikosnoven u svetu SF-a.

DWYD 666

Hmmm... nisam znao da je ABN profesor na fakultetu.
Zapravo, ubeđen sam da ABN sa fakultetom nema blage veze.
On je profa u desetoj gimnaziji, i tamo ga svi zovu Mapet, zato što
ima neke fetiš tripove sa lutkicama iz istoimenog šoua.
Što se tiče njegovog nezvaničnog predstavljanja u inozemnoj javnosti za premijera srpskog SF-a, to je verovatno nešto što je ustanovljeno odavno, i što se više ne može tako lako promeniti. Jedina nada je da se još neko, s malo više soli, ubaci u taj, što bi se reklo, "diskurs".
Opal! Diamond! Sapphire! Jade! I smell Gary¨s lemonade!

Boban

Imas zastarele podatke.
Njemu je dojadilo da mu osporavamo pravo da se potpisuje titulom Prof. pa je nekako nekoga ubedio na Univerzitetu u Kragujevcu da im je potrebna katedra za SF. U svojim nastupima prema inostranstvu ladno se predstavlja kao covek koji predaje SF na fakultetu, koji je doktorirao i ima gomilu objavljenih knjiga iz teorije SF-a (ne navodeci da su u pitanju šapilografisane stvari često u svega nekoliko desetina primeraka)... Znam da je njegov poslednji pokusaj bio da proturi u Emrald Sitiju neki tekst o srpskom SF-u ispao fijasko i izazvao zgrazavanje Amere. Nisu oni glupi, vide da je on budaletina, ali ako sem njega nema drugih glasova, u perspektivi ce nas na kraju neko poistovetiti s njim.

Lurd

A zašto nema "drugih glasova"? Šta ti predlažeš?

Mislim, slažem se da je popularizacija domaće fantastike potrebna, ali zar nije najbolji način za to objavljivanje dela u inostranstvu?
My trees...They have withered and died just like me.

Boban

Zemlja Srbija je zrela (na osnovu 450 brojeva Emtiora i nagrade na Eurokonu), na osnovu ZZ-ove World Fantasy nagrade na novelu, na osnovu jednog Pavića za koga svi u svetu znaju (da ne nabrajam dalje...) da ima jednom godisnje clanak u Locusu o svom radu na pola strane i da autori tog clanka budu clanovi LK.
LK obavezno mora da postavi sajt sa delom na engleskom sa svim potrebnim informacijama o proslosti, sadasnjosti i planovima kluba i fantastike u Srbiji.
LK mora da preuzme vodecu ulogu u prezentiranju srpske fantastike u svetu sa relevantnim, tacnim, proverivim podacima. Meni nije jasno kako bilo ko odavde razmislja o Euroconu u Beogradu ako ne postoji "bombardovanje" Evrope i sveta sa nasim stvarima na svim forntovima.
Ne sme se dozvoliti da covek koji je o "miletu protiv tranzicije" napisao pet puta vise teksta nego o casopisu Znak sagite ukupno od postanka do danas bude izvor informacija ikome za bilo sta... i to s obrazlozenjem da se Znak sagite ne bavi SF-om... a "Mile protiv tranzicije" je esencija SF-a koja zasluzuje cak i nagradu srpskog drustva za NF...

ABN je zloupotrebio svoju dugogodisnju poziciju sekretara LK i sa kontaktima kojima je imao prakticno veliki deo starog clanstva "odvojio" od nas. Ja imam iz prve ruke informaciju da na pitanje "Sta radi LK?" on odgovara da LK prakticno vise i ne postoji, da se tu neki klinci okupljaju i klanjaju hororu. Na isti nacin on ce u svetu pricati i pisati o nama. On je covek bez ikakvog morala, sluzi se lazima, obmanama i podmetanjem najnize vrste da bi ostvario svoje sitne ciljeve: promovisanje svoje ideje kao ultimativne na ovim prostorima i sa ovih prostora.

Nemojte samo da mi pricate da on nije bitan, da je njegov glas minoran; da ga treba pustiti da lupeta kolko oce...

Lurd

Za prvi deo se apsolutno slažem, ali to je već pitanje da li je neko od članova zadužen za informisanje, šta da se radi, kako da se radi i ko da radi. Što se tiče ABN-a, ja nisam za borbu protiv, već za. Dakle, da se promoviše svoja stvar, a ne osporava druga.

Boban

pa o tome i ja pricam.
Nikako ne smemo nista javno da pisemo protiv njega jer to stvara sveukupni los utisak. Neka on radi svoje, ali ako LK radi svoje (izdaje saopstenja, plasira neprekidno informacije iz Srbije...) onda ce se ABN-ova postavka urusiti sama od sebe.

KulFejs

Osećam potrebu da napravim ovde jedan post. Potreba proizilazi iz činjenice da sam tri puta čitao sve gore navedeno i da i dalje ne mogu da se oporavim od šoka. ''Mile protiv tranzicije'' neko uzima za SF...

Nikada nisam gledao tu seriju. Ne samo zbog toga što TV uključim u proseku jednom u dva meseca, već zbog toga što dobijam utisak da mi neko, tom i takvom serijom, pravi određeni socijalni inženjering.

Ali SF??? Naziv teme je sasvim prikladan.

Što se tiče ostalih postova na ovu temu, moram priznati, gospodo, da nemam blage veze o čemu pričate. Ja sam provincijska gljiva (drže me u mraku i hrane govnima) koja nije u životu držala primerak Emitora u rukama i za njega ne bih znao da postoji/da je postojao da se nisam zakačio na sajt LK(a i za njega sam tek skoro saznao). Do ovog trenutka nisam imao pojma o nekom fanzinu/časopisu za SF osim Znaka. Zašto? Zato što živim u selu zvanom Niš gde ničeg sem seljaka nema.. I gde možeš da budeš srećan ako naletiš na narkomana koji je željan da ti uremuje neki broj ćaletovog Monolita za lovu da kupi sebi kvoter. Tako da neću mnogo komentarisati vaše stavove, ali ću reći sledeće:

Situacija u domaćem SF-u je katastofa, bar iz moje perspektive. Ustvari, iz moje perspektive on i ne postoji. Da nisam k'o klinac kupovao Politikin Zabavnik ni za Zorana Živkovića ne bih znao. Moja je poenta sledeća: dok u Beogradu nekolicina ljudi zna da postoji nešto što se zove SF, ovde te gledaju sa čuđenjem i prema tome, ne može se očekivati da se situacija promeni dok se RELEVANTNI ljudi ne uključe. Ovde će ljudi čuti da je Mile SF i na tome će ostati.

E sad, ja najverovatnije lupetam gluposti ali to je samo posledica moje neobaveštenosti o situaciji u domaćem SF-u, ali zašto vi ljudi koji ste u sred stvari ne smenite bre Nedeljkovića sa pozicije na kojoj jeste. Ako to ne upali mogu valjda batine? Mislim, ako je stvarno toliko štetan, koliko Boban kaže da jeste, onda se nešto mora učiniti, jer će ljudi u inostranstvu početi za ozbiljno da ga shvataju, samo zbog toga što je najglasniji, ili još gore jedini glas.

Na kraju krajeva, da nije dobio lovu od B92 da da tu nagradu Miletu, a?

Boban

To stanje je posledica Pinkizacije Srbije koju je zapoceo Milosevic iz jasnih namera otupljivanja svega; narodom mozes da vladas samo ako ne zna nista pa se tako u zemlji Srbiji za sve pitaju manekenke, pevaljke i fudbaleri. Knjizevnica koja je najvise puta bila na TV tokom protekle godine je Anabela Basalo... i tako dalje i tako dalje... sto se Niša tiče, uvek je tako bilo; za Monolit 1 imao sam 70 pretplatnika iz Rijeke a troje iz Niša. Neko selo Mirna u Sloveniji koje ne verujem da ima i 'iljadu stanovnika je imalo redovno trojicu kupaca na sve sto uradim. Ali to su vec stvari koje je gotovo nemoguce razmrsiti i preokrenuti.

Ali ovde je u pitanju nesto drugo; ABN vec 7 godina spotiče i unazadjuje klub LK (odvlaceci mu staro clanstvo pod parolom da se LK ne bavi vise SF-om), obavio je stotine telefonskih razgovora i smorio sve sto hoda na dve noge da ubedi kako je ovo sto mi radimo van okvira SF-a i onda glorifikuje nesto kao "Mile protiv tranzicije"... ako to nije sprdačina (mislim na ABN-ov postupak) onda ne znam šta jeste. Ako ovi mladi koji sada vode LK misle da je to u redu i da nema veze sto nam je ABN "preoteo" dvadesetak starih clanova (koji ukupno imaju objavljeno preko 20 romana i mozda cak 1000 prica u zanru), sto je stvorena atmosfera u klubu i prvenstveno Emitoru da nema mesta za "stare" sadrzaje i pristupe, ako zaista mislite da je vas nekoliko klinaca sa ukupno manje od deset objavljenih prica u zivotu dovoljno i merodavno da nastavi putem samozadovoljstva za nekoliko desetina ljudi, onda OK.
Ne znam, mozda ste vi u pravu a moja shvatanja imaju toliko promaje u sebi da je bolje da cutim i gledam svoja posla. Zaista mi je ponekad (a sve cesce) muka od samog sebe zbog ovih tema i ovog preklapanja, cini mi se, u prazno.

varvarin

Bobane, druže,
uglavnom se slažem s tobom...Mada mislim da nije toliko loše.
Neophodno je da se lansiraju informacije na engleskom, i da se na sajtu postave makar po 2 rečenice na engleskom, o važnijim događajima. Za ovo je potrebno učešće nekoliko mlađih članova, od onih koji koji i dalje nemilice pišu  jedan drugom na engleskom, ovde...
Sam ratni cilj: može i malo opuštenije. Zar ovo nije idealan trenutak da se oglasimo nekim nastupom, u novinama ili onim televizijama gde sede naši - i da ISMEJEMO to povezivanje Mileta i SF kao nešto van svakog razuma?
Drugi primer - ovih dana od SDNF mnogi su dobili poziv da se druže na novom okupljanju "startrekovaca" a bogami i da se slikaju kao statisti (!) Zar to kostimiranje ne zaslužuje jedan ciničan osvrt u medijima?
Ali ono što mene zanima - navedi mi neke od članova SDNF iz te grupe koja ima 20-etak objavljenih romana i 1000 priča! Voleo bih da saznam naslove nekih od tih romana i priča... ili ja nemam pojma o dešavanju u domaćem SF!  
(A ako je reč o Ćurčiću, taj čovek ipak vrlo dobro zna šta je SF - u pitanju je pre inat, nego vrednosna orijentacija).

zakk

Quote from: "Boban"Ako ovi mladi koji sada vode LK misle da je to u redu i da nema veze sto nam je ABN "preoteo" dvadesetak starih clanova (koji ukupno imaju objavljeno preko 20 romana i mozda cak 1000 prica u zanru), sto je stvorena atmosfera u klubu i prvenstveno Emitoru da nema mesta za "stare" sadrzaje i pristupe, ako zaista mislite da je vas nekoliko klinaca sa ukupno manje od deset objavljenih prica u zivotu dovoljno i merodavno da nastavi putem samozadovoljstva za nekoliko desetina ljudi, onda OK.
Ne znam, mozda ste vi u pravu a moja shvatanja imaju toliko promaje u sebi da je bolje da cutim i gledam svoja posla. Zaista mi je ponekad (a sve cesce) muka od samog sebe zbog ovih tema i ovog preklapanja, cini mi se, u prazno.
ma stvarno  :roll:
ko je bre ikome zabranjivao BILO ŠTA? i kako iko ikome može u Lazi da zabrani išta?
a te stare članove nije preoteo nama mlađima.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ivandj

Uz duzno postovanje i ogradu, u smislu da nisam imao prilike da uzmem ucesce u radu kluba LK i sl., moram da napravim jednu opservaciju. Naime, cinjenica je da SF/f/h vise nije samo predmet kniizevnosti niti teorije kjnizevnosti, i da se ovaj "zanr", uz sva ogranicenja doticnog vrlo problematicnog termina, u svetu zapravo izucava kroz neke druge nauke. Sticajem okolnosti, diplomirao sam na SF temi, i imao sam korespondeciju sa raznoraznim likovima spolja, i skapirao sam da, na zalost, ovde nikako nema prostora da se SF-om bavi van okvira surove teorije knjizevnosti, i to sa, nisam maliciozan, fanovskog point of view. Daleko od toga da imam ista protiv rada ljudi koji se cimaju da afirmisu nesto sto se u zemlji Srbijici ne da afirmisati, ali se izvestan autizam prema ljudima koji zele da se bave Sf/f/h sa nekog drugog aspekta osim iz vizure knjizevnika ili ljubitelja filma da naslutiti na osnovu diskusija na ovom forumu. Poenta je da se ovim stvarima ljudi bave vrlo ozbiljno, i da na zapadu postoje katedre i vrlo zahtevni kursevi koji se vezuju za ovu temu, a da se ovde sve i dalje zasniva na fanovskim opservacijama i vizijama.

Ne mislim da akademizam nuzno radja kvalitet, ali je poenta u tome da titula dr mr ili neko drugo sranje daje legitimitet napolju. Ako doticni ABN poseduje te titule, a treba mu se suprotstavljati sa amaterskog nivoa (ma koliko on bio visi u praksi), napolju nece imati dvojbe oko toga ko ce biti saslusan. Gledajuci sa strane, i sa aspekta nekoga ko nema problem sa objavljivanjem svojih radova, zao mi je sto se diskusija i dalje vodi oko  jednog coveka ciji je naucni nivo prevashodno sporan, da ne ulazim u njegov svakodnevan "diskurs". Elem, ako neko iz ovog kruga nije u stanju da pomogne coveku u skupljanju osnovne gradje za rad koji ce biti objavljen napolju (a nije, jer na bar 7-8 e-mailova nije odgovoreno, cast jedinom diskutantu koji mi je zaista pomogao), onda ne vidim o cemu pricamo...

Dakle, ponovo se ogradjujem od konkretne teme vezane za klub, jer u njemu nisam bio angazovan, ali ostaje cinjenica da, kao sto je rekao Lurd, problem nije u ABN-u, vec u necem drugom.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Boban"
ABN vec 7 godina spotiče i unazadjuje klub LK (odvlaceci mu staro clanstvo pod parolom da se LK ne bavi vise SF-om),

Šta je preduzeto za tih sedam godina? Ništa, izgleda. Mi mladi nismo tu tih 7 godina. Znači, nešto je zaribalo u nemladoj postavi.

''Onaj ko čeka da mu mač padne za vrat će sigurno izgubiti glavu.''

Ako ovi mladi koji sada vode LK misle da je to u redu i da nema veze sto nam je ABN

I jedni i drugi imaju problem toga što nisu u stanju da se organizuju oko te stvari. Ni pojedinačno ni međusobno.

ako zaista mislite da je vas nekoliko klinaca sa ukupno manje od deset objavljenih prica u zivotu dovoljno i merodavno da nastavi putem samozadovoljstva za nekoliko desetina ljudi, onda OK.

S druge strane, oni koji više nisu klinci su se rodili s 40 objavljenih priča i pola pameti sveta i bili su merodavni čim su prekoračili prag LK.
Ovo je bilo izuzetno nisko i izuzetno kontraproduktivno, osim ako nije šut u dupe radi podsticaja na akciju.

je ponekad (a sve cesce) muka od samog sebe zbog ovih tema i ovog preklapanja, cini mi se, u prazno.

Da parafraziram neke ljude...

A: E, a povodom onoga, kako bi bilo da...
B: Ne može to na taj način...

(sad pogledati gore...)

Neki dan sam svratio do famoznog ABNovog sajta. Citiram jednu vest... ne baš svežu... as is...

Evo jedne vesti iz nau~ne fantastike, za 27. februar 2002:

Prona|en je grob Lazara Komar~i}a, u dosta o~uvanom stawu, i apsolutno identifikovan da je ba{ wegov a ne nekog drugog Lazara Komar~i}a, a i porodica je kontaktirana. Da podsetimo, sada je ta~no 100 godina od izlaska prvog srpskog SF romana, a to je bio roman "Jedna uga{ena zvezda" Lazara Komar~i}a (1902). Sad je 2002! Srpsko dru{tvo za nau~nu fantastiku (SDNF) donelo je

ODLUKU

da odr`i parastos na tom grobu kroz ~etiri meseca, na dan Vaznesewa (Spasovdan) a to je ove godine ~etvrtak, 13. jun. Nadamo se da }e na ovaj parastos do}i i mnogi ~lanovi Dru{tva "Lazar Komar~i}", kao i drugi po{tovaoci srpske nau~ne fantastike. Parastros }e biti tog dana u 17 ~asova, a od 18 ~asova tog istog dana }e SDNF imati svoju Godi{wu skup{tinu.  Ali, nagla{avamo, to je tek za 4 meseca. Nije ba{ blizu, nemojte da neko do|e pogre{nog dana u pogre{nom mesecu.

(vest doneo dr Aleksandar B. Nedeqkovi})

------

Mislim da nije teško ovom stati za vrat. Samo treba VIŠE podići nogu.

PTY

Quote from: "Boban"
QuoteSlusamo godinama nevidjena ABN sranja o potrebi da se ocuva cistunstvo SF-a; s pozicije doktora za SF i profesora na fakultetu on pokroviteljski odredjuje sta jeste a sta nije SF... kompletno eliminise trud i rezultate koje daju Lazar Komarcic i Znak sagite a na drugoj strani glorifikuje minorne i za SF irelevantne stvari. On je promoter astronomije i astronautike mnogo vise nego fantastike, ali taj covek je opasan.
/quote]

uporediti sa:

QuoteJa sam Emitoru dao najmanje hiljadu radnih sati svog zivota, a ABN verovatno i vise od toga. Zato se i borio u Plovdivu da Emitor dobije to priznanje, jer zna koliko je svog zivota ugradio u taj Emitor. ABN nas je napustio zbog istrajavanja za cistotom SF-a; njegovo nerazumevanje procesa u celom svetu vidljivo je i iz komentara koji sam gore preneo, a upravo sam ga s tim ciljem tamo stavio. Verovali ili ne, i ABN ima snove, a mnogo godina i hiljada sati rada njegovi snovi preklapali su se sa onim sto Emitor jeste bio nekada u proslosti. Njegov Emitor broj 19 na samo cetiri strane neuporedivo je znacajniji za beogradski SF, klub "Lazar Komarcic" i sve nas nego sada ovi prekrasni, nikad bolji Emitori na 70-80 strana. ABN ima snove koji se nisu ostvarili, decenije i decenije rada i jedno veliko nezadovoljstvo posle svega...
:twisted:

To na stranu, zanima me šta je ovde zapravo novo? ABN je bio ABN i pre dekadu i kusur, svi smo to znali. Ovako iz daljine izgleda da se LK podelio na 'stare' i 'mlade' na 'sf' i 'horor' na 'akademike' i 'amatere'.

Bobane, LK je oduvek bio krojen po meri svog članstva i isključivo za isto to članstvo. Nemoj mi reći da si to tek u ovom milenijumu otkrio. Ispada da si jedino ti uvrteo sebi u glavu kako LK treba pretvoriti u nekakav internacionalni konglomerat. Ne razumem zašto, obzirom da tu nalaziš tako malo podrške.

Richard

Ako je ikome stalo do LK, ZS, neosipanja clanstva i ostalih dobrih stvari,
neka se upita zasto je "uspavana" glavna poluga, elektromotor, kicmena mozdina, enzim stimulansa, noseci stub, magnet za nove clanove kluba Lazar Komarcic, a to je, pogadjate,

KONKURS "ZNAKA SAGITE"?

Razumem sve probleme, ne razumem kako ne shvatate da je taj Konkurs ono sto nosi napredak, ili u najmanju ruku, odrzavanje nivoa kvaliteta celog kluba. Pa to vam (nam)  je, ljudi, najveci problem. Bez tog generatora, LK cepelin ce ici nanize, i sve sto je na njega zakaceno.

Ne tako davno sam nagovorio nekoliko dobrih ljudi da pisu za Konkurs,
(a to je svojesvrsna pristupnica za LK, slozicete se.) Jedan od njih je novinar velikog dnevog lista, na primer. Ne moze da skodi. I sta? Konkurs je uspavan. A niko se, izgleda, zbog toga ne uzbudjuje.

Resavajte prvo najveci problem.
Bavim se istrazivackim radom u raznim oblastima...

S.

U napasti sam da napisem da se jedino Srbi dele brze od ameba... a politika mu dodje nekakav extra power katalizator. Meni ova, khm, nagrada najvise lici na politicku, a najmanje na zanrovsku. To sto se ABN iz petnih zila napeo da objasni  zanr u TV seriji potvrdjuje potkozni svrab i samog zirija :lol:

A na temu prikaz SSF-a van zemlje, stvarno mislim da nije problem ABN kao sto je Lurd vec napisao, a ivandj dalje razvio temu. Prvo dogovor ko i sta i do kada, a onda olovku ili tastauru u sake, nema druge.  Malo vise rada, a malo manje sujete i - voila! :lol:

Last but not least, kriterijumi za izbor u naucna i nastavnicka zvanja iako jasno definisana u praksi vrlo variraju od institucije do institucije. Nisam znala da je pomenuta dvojka dostigla nivo redovnog profesora, jedinog koji im po zakonu daje pravo da se potpisuju sa prof. Cestitke.

S.

Zaboravila: stvarno nemislim da je konkurs ZS per se ono sto garantuje napredak u celini. Jednog dela, i to onog koji pise price, da, ali verovali vi ili ne ima i clanova i poklonika SF-a koji ni u ludilu ne zele da pisu price i koje neprestanim insitiranjem da knjizevnom predlosku kluba vrlo terate od sebe... What about kompomis, insistiranje na zajednickim interesima?

Lurd

Richarde, ne slažem se u potpunosti s tobom. Šta više.

Konkurs je važan za ljude koji žele da pišu i da stvaraju. Slažem se da klub treba da okuplja sve ljude koji žele da pišu fantastiku i da je konkurs tu jedan od temelja okupljanja.

Ali.

Postoje i fanovi koji dolaze u klub da saznaju nove stvari, čuju druga mišljenja, razmenjuju knjige, filmove etc.

Evo ja, na primer. Bio sam jednom kada je bila priča o konkursu, ali samo zato što je trebalo da uzmem neke knjige, inače izbegavam taj termin, jer se nevidjeno smaram zato što ne učestvujem. Naravno, savršenom razumem veliko interesovanje mojih drugara i njihovo paljenje i sve to pozdravljam.

Što ne znači da se neću zainteresovati za konkurs ako ikada pošaljem išta ili ako me Boban pozove za žiri ili slično. Drugim rečima, jedino što me zanima od konkursa su završni proizvodi i činjenica da to popularizuje žanr i klub.

Ili, još kraće, konkurs nije ključna stvar u klubu za sve članove. Ili većinu. Valjda.  :?:

taurus-jor

Najvazniji zakljucak koji sam izvadio iz zaista sjajne rasprave sa Libeat o definiciji naucne fantastike je da se teorijom naucne fantastike u Srbiji gotovo niko ne bavi. To jest kvalitativno se ODAVNO ne bavi. Zivkovich je to odavno prestao da cini. Svako moze da mu pljuje pod prozor sve dok sam ne ucini strucan napor u tom pravcu - tako shto che napisati kakav tekst ili knjigu.

Kljucna je cinjenica da Z.ZZ-ovih teorijskih radova i nema bas mnogo, novi se ne pojavljuju, "nauka" stagnira, pa je ostao samo ABN. Grlat, dosadan, beskonacno uporan.

Pojavila se na topicu o definiciji SF opaska da je cela rasprava besmislena. Ako je besmislena, ako nije bitno teorijsko bavljenje zanrom, cemu ceo ovaj ovde topic? Cemu cupanje za kosu zbog ABN-ovog  delovanja ako mi sami ne znamo cime se bavimo? Ako ne znamo kakve to granice rushimo?

Ako mi sami ne umemo da odredimo shta je to naucna fantastika - ili bar neko ko je teorijski potkovan i vispren - onda che "covek koga nechemo pominjati" postati covek sa cvarkom na ramenu koga che svi pominjati.

Ne usudjujem se da prognoziram po cemu.
Ali, tu su katastrofolozi.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

igoraki

Quote from: "Lurd"Postoje i fanovi koji dolaze u klub da saznaju nove stvari, čuju druga mišljenja, razmenjuju knjige, filmove etc.

Evo ja, na primer.

Evo i ja,recimo.

slažem se da je konkurs bitan i da je to sve super,ali mislim da i mi "obični fanovi" činimo deo kluba.
Sandwiches? Blimey. Whatever did I give the wife?

ivandj

Sa velikim zanimanjem sam pratio vrlo interesantnu raspravu o definiciji naucne fantastike kao "zanra". Namerno sam pod navodnike stavio rec "zanr", kako bih pokusao da ponudim jedan drugaciji pogled na problem. Naime, sve rasprava se sve vreme vodila oko necega sto bi nazvao formalnom definicijom SF-a, sa knjizevno-teorijske tacke gledista.Dakle, sa tacke u kojoj presudnu ulogu imaju formalne odrednice jednog knjizevnog dela. Oko ove price se, kao sto se i videlo u raspravi, zestoko lome koplja, jer, de facto, i uz najbolju volju, veoma je tesko jasno napraviti granicu izmedju necega sto bi nazvali SF ili hororom. Ovu teskocu Z Zivkovic prevazilazi tako sto fakticki ignorise horor, tj odbijajuci mogucnost da horor ima formalne odlike koji bi ga svrstali u zaseban zanr, i institirajuci umesto toga na "atmosferi horora" u, recimo, SF delima. Dakle, teorija knjizevnosti tesko moze ponuditi jednoznacan odgovor na pitanje jasnog odredjivanja granica "zanra". Ja nisam zavrsio knjizevnost, ali znam za ljude koji se ovom temom bave godinama, i jos uvek nisu dosli do rezultata koji bi ih zadovoljio. E sada, recimo da se na stvar moze gledati i sa druge, recimo "antropoloske" tacke gledista. To bi znacilo otprilike uzeti u obzir cinjenicu da jedno knjizevno delo predstavlja cin kulturne komunikacije izmedju pisca sa jedne, i njegovih konzumenata sa druge strane. Naravno, ne i najmanje vazno, u tom lancu komunikacije postoje posrednici, od kojih izdavace mozemo oznaciti kao najvazniju kategoriju.

Moja poenta tj predlog za razmisljanje jeste da definisanje ili redefinisanje zanra, sto je bio predmet diskusije, moze da se posmatra upravo sa aspekta kulturne komunikacije. Dakle, kao odnos izmedju onoga sto pisac zeli da pise, sto citalac hoce da cita, i, mozda i kljucno, onoga sto izdavac objavljuje i zeli da proda. Posmatrano sa ovog aspekta, jako je tesko "ugurati" zanr u formalne fioke teorije knjizevnosti. Meni se cini, a mozda i gresim, da se ovde radi o post-festum delovanju nauke o knjizevnosti da odredjenu ekonomsku a tkdj i realnost sa aspekta licnih preferencija stvaraoca i konzumenata koje su postale javne (onaj odnos pisac-izdavac-citalac), smesti u nekakav suvisao formalni okvir. Koliko je taj posao tezak,govore i pokusaji da se Novi zavet strpa u kofer "preteca" naucne fantastike.

Pitanje zanrovskog cistunstva, ako se stvar ovako postavi,postaje prilicno irelevantno,jer se ispostavlja da kategorije u koje se neko delo svrstava mozda jesu najvaznije onome ko knjige treba da proda.

Izvinjavam se ako je off-topic, nadovezao sam se na prethodni Jorov post, sa idejom da mozda nije problem samo u teorijskoj potkovanosti, vec i u point of view-u.

Pavle

Da vratim topik na osnovnu temu.
Deo najnovijih vesti SNDF-a:

(2)  Redakcija jednog izvrsnog tchasopisa, o kome smo
nedavno pisali, radi, izgleda, josh uvek potpuno
volonterski, za dzabe. Dakle oni rade, oni prave jedan
izvanredan magazin, zaista vrhunskog kvaliteta, a nisu
placheni. Ni autori glavnih tchlanaka, veoma ugledne
litchnosti, nisu dobili ama-bash-nikakav honorar.

To je postupak koji zasluzhuje prekor i osudu.
Volonterski rad   ODUZIMA   HLEB   nekim drugim
ljudima, koji bi mogli raditi takav isti posao i biti
placheni, i zhiveti od toga. Konkretno, postoje dva
druga nautchno-popularna tchasopisa koji che se,
suotcheni sa oshtrom konkurencijom ovog, prodavati
mozhda neshto slabije, a mogli bi objavljivati radove
nekih od tih istih saradnika. I plachati im honorar,
od koga mozhe da prezhivi netchija porodica, netchije
dete.

Ova redakcija istitche kao svoj argument, da u Srbiji
nema shanse da tchasopis tog kvaliteta zasad bude
komercijalan, ili da dobije ikakvu materijalnu
podrshku od Ministarstva kulture, pa da je, prema
tome, bolje raditi i dzabe, nego da tchasopis ne
postoji; ali to je slabo opravdanje.  Oduzimati hleb
nekome, pa makar i iz razloga najiskrenijeg
entuzijazma i najveche, najtchistije dobre volje na
svetu (kao shto je ovde slutchaj), znatchi ipak
unishtavati celo jedno polje, a ne (kao shto na prvi
pogled izgleda) pomagati ga.

Kad god radite za dzabe, neki posao koji treba da bude
plachen, u vas gleda barem jedno uplakano malo dete,
tchijeg oca vi, svojim dzabe-radom, upropashchavate.

Zbog ovoga ih prof. A. B. Nedeljkovich poziva da
PRESTANU.
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

Mixitron M. Storm

Ljudi. Počinjete da se rasplinjavate i raspravljate o manje bitnom problemu.  Ako se sećam, LK je klub/društvo/udruženje/grupa ljubitelja FANTASTIKE. Ako se ja pitam, fantastika je sve ono u čemu se pojavljuje nešto čega na ovom svetu, u ovom trenutku, nema (po zvaničnim podacima ;) ). Bilo da se radi o uzrocima događaja, samim događajima, predmetima, društvenim i državnim ustrojenjima.... Znači, ima dodira sa IZMIŠLJENIM. Ostali pravci se bave nečim što je moglo tako da bude, ili može da bude tako, ili je tako.

Da podvučem – što se tiče definisanja književnih žanrova, laik sam i iznosim svoje viđenje stvari. Nadam se da je dovoljno zdravorazumsko.

Samim tim, bilo da je dominantna struja u klubu F/SF/Horor/Cpunk ili koji-već-sve-pravci-postoje – sve to potpada u fantastiku.

Problem je što znate-već-ko u svojoj maniji radi to što radi, a snage nehaosa i nebezumlja ne čine ništa da ga spreče osim što kukumavče nad surovom sudbinom i time da ih jedan (da se ne izražavam sad pred ovaj narod) koji nije sposoban ni rođenu adresu da napiše kako treba trti gde i kako stigne. Koji su uzroci i povodi toga što je čovek prsao i sve ostalo što bi se moglo reći o tome NIJE BITNO.

On nema monopol na komunikaciju s ostalim svetom, niti su ljudi iz kluba bez ruku i glasnih žica. Njegov glas se jedini čuje napolju jedino što niko nije pomerio prste i malo se dopisivao s ljudima 'na položajima'.

Adrese se mogu nabaviti. Koordinacija između ljudi koji bi bili glas LK se da organizovati za pola sats. Članstvo u kojekavim organizacijama se može platiti.

E pa dakle... ako vam takvo stanje odgovara... a ako ne...

Aleksandar_B_Ned

Cenjeni SF fanovi na ovom Bobanovom forumu,

nije tacno da se mora biti ili u "Lazi Komarcicu" ili u "Srpskom drushtvu za naucnu fantastiku". Mozhe se biti u oba. Neki od nas (pa, i ja) smo u oba. To je savrsheno normalno.

Ne postoji nikakva "borba" dva drushtva, nego, ovaj Boban voli da pobedjuje ABN-a . . . to je neshto kao kad se matorci gadjaju tortama, ali ustvari samo se jedan gadja a drugi stoji mirno. I tako 25 godina.  To je valjda i jednome i drugome hobi.

Nikakvog sukoba nema.  Smatrajte da su "Laza", "Photon Tide" i "SDNF" podskupovi, ili izvedene funkcije, ukupnog fandoma u Srbiji.

Niko od nas ne treba da bude imperator ostalima, niti da pravi medjusobne ratove. Dovoljno smo malobrojni i ovako.

A shansa za HUGO je verovatno ispushtena . . .  zauvek . . . Ja sam se borio svim silama da se "Emitor" nominuje . . . ali, nekome, izgleda, je vazhnije da tera svoj privatni hobi da bude automatski protiv svega shto neko drugi predlozhi . . .  

"Hugo, Hugo, necemo te videti dugo."

Pozdrav, SF fan, a svojevremeno 9 godina sekretar "Laze", sada samo obican clan,
prof. dr Aleksandar B. Nedeljkovic, koji predaje englesku knjizhevnost (ali bi rado predavao SF knjizhevnost) na Filoloshko-umetnickom fakultetu u Kragujevcu, vec dve-tri godine.

Boban

Quote from: "Aleksandar_B_Ned"ovaj Boban voli da pobedjuje ABN-a . . . to je neshto kao kad se matorci gadjaju tortama, ali ustvari samo se jedan gadja a drugi stoji mirno. I tako 25 godina.  To je valjda i jednome i drugome hobi.

Naravno da nije tako.
Postoje razni vidovi borbe.
Kada ste pisali Istoriju srpskog SF-a meni ste posvetili sedam redova, a od toga u pet "dokazivali" da se ja zapravo krijem iza pseudonima Ljubisa Jovanovic. Da li je to mirno stajanje koje pominjete?
Ne, Aleksandre, vi ste jedna od najpodlijih i najpokvarenijih osoba koje je Bog posejao na Zemlji ikada.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Sam Lowry"
nekih od tih istih saradnika. I plachati im honorar,
od koga mozhe da prezhivi netchija porodica, netchije
dete.

:D  :x  :D  xuss :D

Nije problem. Tržišni zakoni. Neka neko_drugi tim ljudima ponudi pare (od kojih će da prehrane porodicu) pa će preći da pišu kod tog_drugog.

Ili su tu umešani i neki principi?

U svakom slučaju, zabavno je videti ovu vest i onu svetačko-pokajničku jadikovku razdvojenu jedino mojom porukom.
Baj d sejm autor.

E sad, Boban jedino treba da odabere da li je u pravu naslov rasprave ili njegova poslednja konstatacija.

Aleksandar_B_Ned

prof. A. B. Nedeljkovich:
odlomak iz nedovrshene "Istorije srpske nautchne fantastike"
poglavlje "Pripovedatchi", verzija 2001

Boban Knezhevich

Boban Knezhevich je velika litchnost srpske nautchne fantastike, pa zato u shestom poglavlju ove Istorije (poglavlju o dogadjajima) opshirno govorimo o njegovom izdavatchkom, fanovskom i drugom radu, a ovde, ipak, samo o delima.
Kao SF pisac debitovao je izvrsnom mini-pritchom "Igra vetrova" koja je proshla nezapazheno jer je objavljena u ne-knjizhevnom i ne-SF glasilu, enigmatitcharskoj "Eureki" broj 307, 16. juna 1979; pritcha prikazuje kako se zhivot na Zemlji zatcheo iz lesha jednog ET-a. (Ali, u svetu je bila tada poznata jedna pritcha u kojoj se zhivot na nekoj dalekoj planeti zatchinje iz lesha zemaljskog astronauta koji se na nju spustio i tamo umro.)
Za pritchu "Protiv Irvinga" ("Sirius" 98, avgust 1984) dobio je nagradu "Lazar Komartchich" u kategoriji duge pritche. Skoro sve je objavljivao latinicom.
Njegovo mozhda najambicioznije i najuspeshnije knjizhevno delo je novela (oko 215.000 tipkanih znakova, dakle nije roman, kracha je od romana, shto je prikriveno ogromnim fontom i uzanim stupcem sloga na svakoj stranici) "Crni cvet", sa elementima fantazije, srpske narodne fantastike, epske fantastike i SF (dakle, meshavina zhanrova), koji prikazuje putovanje jednog srpskog srednjevekovnog junaka kroz neke malo drugatchije svetove, pomaknute od nasheg, i komentarishe katastrofe koje su nam se u ranijoj i u nedavnoj istoriji desile; novela je podeljena na poglavlja koja su bespotrebno (samo da bi se dokazala autorova tehnitchka veshtina i poznavanje postmodernosti) ispremeshtana. Ova novela objavljena je 1993. u Beogradu kod "Prosvete", chirilicom, na 210 stranica, sa pomalo kitchastom, pomalo pulp (vidi Retchnik) ilustracijom u stilu fantazije matcha-i-vratcha.
Knezhevicheve pritche tchesto prikazuju usamljenog mladog mushkarca u borbi sa ambijentom koji mnogo podsecha na onu loshiju, okrutnu stranu Novog Beograda.

Napomena dodata januara 2005: "Crni cvet" je objavljen u Americi kao "Black Blossom" ali ja nisam uspeo da pronadjem tu knjigu na Internetu, na "Amazon Books", niti sam od Bobana dobio primerak.

PTY

Quote from: "ivandj"Sa velikim zanimanjem sam pratio vrlo interesantnu raspravu o definiciji naucne fantastike kao "zanra". Namerno sam pod navodnike stavio rec "zanr", kako bih pokusao da ponudim jedan drugaciji pogled na problem. Naime, sve rasprava se sve vreme vodila oko necega sto bi nazvao formalnom definicijom SF-a, sa knjizevno-teorijske tacke gledista.Dakle, sa tacke u kojoj presudnu ulogu imaju formalne odrednice jednog knjizevnog dela. Oko ove price se, kao sto se i videlo u raspravi, zestoko lome koplja, jer, de facto, i uz najbolju volju, veoma je tesko jasno napraviti granicu izmedju necega sto bi nazvali SF ili hororom.  

Nadam se da shvataš kako je ta rasprava vođena sa čisto fanovskog, da ne kažem amaterskog stanovištva. Moje interesovanje za teoriju svodi se na bazičnu praktičnu primenu iste. Jor je tu bio dragocen sagovornik zato što znam da je u Sagitinom žiriju a zaista me interesuju kriterijumi kojima se Sagitin žiri povinuje. To je sve.

Lično, zaista verujem da je većina definicija koje nam serviraju teoretičari zastarela tačno sekund pre objavljivanja. Žanr Spekulativne Fikcije je neverovatno elestičan i adaptira se momentalnim trendovima, tako da bi definicije trebale da budu isto takve.

PTY

Stvarno ne znam zašto su dva fanzina gore od jednoga. Mislim, da im imate deset ja bih htela svih deset da kupim i pročitam. Da imate pedeset SF izdanja ja bih gledala da svih pedeset nekako nabavim. Doduše, bez da vas na kolenima molim da prekršite taj strog moralni kodeks što vam brani uzimanje para od kojekakvog inferiornog življa. Yuk!

Ali stvarno ne znam kako ama baš svaka nagrada uspe da izazove toliku lavinu protesta. Lično smatram da bi trebalo sve vas vratiti u izvesni beznagradni socijalizam po meri čoveka!

Mada naravno, postoji mogućnost da ste već tamo.

Boban

Aleksandre, nemojte me zajebavati sa citiranjem NEOBJAVLJENIH tekstova koji postoje samo u vasem kompjuteru ili mozda samo u vasoj glavi; ja sam se pozvao na ono sto je objavljeno. i sto je javno dostupno.

Morate razdvojiti licno od profesionalnog; prebrojte se koliko puta dosad ste imali priliku da negde ponudite price domacih autora i pogledajte koji su to ljudi u smislu kvaliteta svog rada, postojanosti i elementarne bitnosti na nasoj sceni. Na drugoj strani, ja sam dosad kao urednik објавио TRI vase price i sam Bog mi je svedok da sam vam u svakom od tih slucajeva progledao kroz prste (u smislu kvaliteta) i primio na sebe lavinu pljuvanja. Poslednji primer su "Tenkovi" iz Zabavnika. Paralelno sa svim ovim ja vodim bitku da budete uvrsteni u svojevrsnu antologiju prica clanova kluna LK... bez obzira sta ja mislio o vama i sta pricam o vama, u profesionalnom smislu, ja uvek trazim nacina da niko ne bude nepravedno zanemaren po bilo kom pitanju.
Shvatate li razliku?
Ja javno pricam lose o vasim losim osobinama, ali ni na koji nacin ne saplicem vas rad i vase spisateljske i esejisticke porive (Zar nisam prosle godine izrazio zelju da objavim kompletan tekst vase knjige o filmu iz 1974. godine, pa smo se razmimoisli oko nekih detalja - mislim da nije primaran problem bio honorar nego ћирилица)... na drugoj strani vi pricate lepo i u cveticima, ali ono sto stvarno radite u praksi je cist fašizam.

Због ове јебене ћирилице ви упорно одбијате све понуде да вам текстови буду објављени. Занима ме шта ћете да радите сда када у Уставу Србије буде јасно написано да су ћирилица и латиница подједнако стандард за употребу? На шта ћете се онда позивати? Којим правом ћете инсистирати да сви пишемо на ћирилици када сте и ви сами до пре 10 година користили искључиво латиницу. Када сте ви наједном постали Велики Србин? Када сте крштени? Када сте се први пут прекрстили у цркви? Мој централни напад на вас у основи се своди на ваше изједначавање битног и небитног? Како можете да маргинализујете све што потекне из Znak sagite с образложењем да је у питању латиница, а с друге стране да глорификујете Астрономију која је такође на латиници и тек овлашно додирује ваша основна интересовања? Зар Znak sagite нема у последњих десет бројева (на готово 2000 страна) оригиналних домаћих прича и текстова да би у вашем универзуму завредио више од неколико истих реченица: Изашао је нови број, цео на латиници. Зар је то све што ви као доктор и изучавалац српске научне фантастике можете да кажете о једном оваквом пројекту?

Boban

Quote from: "Aleksandar_B_Ned"Napomena dodata januara 2005: "Crni cvet" je objavljen u Americi kao "Black Blossom" ali ja nisam uspeo da pronadjem tu knjigu na Internetu, na "Amazon Books"

Evo ga elementarni primer malicioznosti. Vi pod plaštom ludila koje neprekidno glumite unosite sumnju da ta knjiga uopšte postoji jer vi niste bili u stanju da je pronadjete na Amazonu. Dovoljno bi bilo da otkucatie "Boban Knezevic" i to je to... verovatno ste u pretrazivacu kucali cirilicom pa niste dobili nikakav rezultat.

Uzgred, Crni cvet ima 236000 karaktera i jeste roman po svim standardima. Prva dva izdanja Crnog cveta su objavljena cirilicom. Dve od pet antologija koje sam radio su cirilicom, dakle, kako se to uklapa u vase centralno tvrđenje vezano za mene da je vecina mog rada objavljena na latinici.
Pocetkom devedesetih sam ja presao na cirilicu ali kada su poceli da me opsedaju razni ludaci da moram da pišem ćirilicom, ukinio sam ćirilicu u svom okruženju, a u pripremi za štampui počeo da na ćirilicu naplacujem 20% veću cenu. Danas radim na ćirilici ukoliko mi plate 50% vecu cenu nego sto bi bilo u latinici. To je porez na ludake koji sam uveo da bih sačuvao duševni mir. Evo, upravo juče je jedan čovek pristao na 50% veću cenu da dobije knjigu u ćirilici.

Naucite da razdvajate bitno od nebitnog.
Prestanite da glumatate idiota kako biste imali opravdanje za besramne izjave kojima nas bombardujete.

Pajke

Hahahaha, najzabavniji i najsmesniji topic koji sam skoro imao prilike citati. Mogao bih o ABNu citati ceo dan a da ne trepnem. Ne znam sta je i koliko istina, ali ako jeste, odmah preporuke D. Kovacevicu za neki od likova u buducim knjigama/filmovima.   :lol:  :lol:  :lol:

Pajke

...Ali, ako je sve ovo tacno, zasto doticno ABN pise latinicom na ovom topicu pitanje je sad!? :?:

Spider Jerusalem

Da li bi neko bio tako ljubazan da me uputi koji je to drugi fanzin za SF u ovoj državici?

Hvala.

taurus-jor

Usudio bih se da pomenem FAROS iz Bele Crkve.
Voleo bih da mogu da tvrdim da josh izlazi, a ne mogu da tvrdim jer ne znam.

Molim, i drugi put.

zakk

uravo sam dobio informaciju da upravo dok ovo kucam na radiju B92 neki profesor sa filozofskog hvali društvo Lazar Komarčić, Emitor i Bobana.
ovo je ovde jer su pominjali i nagradu dodeljenu Milu - pre nego što krene 'vatanje za glavu: jasno je rečeno ko je a ko nije dodelio tu nagradu.
pošto, jelte, nemam radio, a informacija koju imam jeste sveža ali štura, molim za dalje detalje.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

Quote from: "Spider Jerusalem"Da li bi neko bio tako ljubazan da me uputi koji je to drugi fanzin za SF u ovoj državici?

Izvor informacije je ABN... evo dela njegovih vesti od 27. januara ove godine:

............. Tchuli smo (neproverena vest)
da neki u Beogradu pokushavaju da nominuju jedan DRUGI
beogradski fanzin, ali samo taj drugi a nikako ne
"Emitor", za "Hugo", a stekli smo i utisak da za
nominovanje ma tchega jednostavno ne postoji kampanja,
ne postoji napor, jer je izvesnim pojedincima zhao da
potroshe 45 evra. I (stitche se utisak; opet
neproverena vest), trechi razlog da se ne utchini
nishta je uverenje da je sve unapred uzaludno,
besmisleno, dzabe je truditi se, bitka je izgubljena
josh pre bitke, itd.

Ako je to tako, ako su presudni razlozi (a) shkrtost,
(b) surevnjivost izmedju dva razna beogradska fanzina,
i (c) malodushnost, onda i ne treba da dobijemo
"Hugo"..........

Lurd

Bobane,

Da li ti je bila namera da počnemo da se nerviramo zbog ABN-a ako dosad nismo? Ako ti je to bila namera, sada si uspeo.

Ali,

Ja i dalje mislim da ne treba da trošimo energiju na njega i njegove priče, naročito zato što su to potpune gluposti i najočiglednije moguće laži. I dalje verujem da je ovde u pitanju tvoj hobi da se raspravljaš sa onima sa kojima se raspravljati ne može.

Boban

moj hobi? hm... ti ne radis nista u vezi s fantastikom ili SF-om, samo si ljubitelj tu i tamo ponecega i boli te kurac sta ce taj covek da napise o tebi u svojim tekstovima i knjigama; ali svi oni koji se bave bilo kojim vidom stvaralastva su moguca zrtva tog ludaka; on nastupa sa pozicije doktora i profesora fakulteta i reci koje salje u svet ili koje stavlja u svoje knjige nisu bez odjeka, posebno sto prakticno ne postoji protivglas.
Cela ova prica usputnim ljubiteljima kakav si ti, prezimenjace, moze biti manje ili vise zabavna ili smorna, ali svima koji su zagazili duboko u rad na SF&F polju nikako ne bi smelo da bude svejedno da li ce se cuti i "druga strana" ili samo ugao jednog zaista ozbiljno poremecenog i zavidnog uma.

KulFejs

Quote from: "Aleksandar_B_Ned"Napomena dodata januara 2005: "Crni cvet" je objavljen u Americi kao "Black Blossom" ali ja nisam uspeo da pronadjem tu knjigu na Internetu, na "Amazon Books".

http://www.amazon.com/gp/product/offer-listing/1894815890/ref=dp_primary-product-display_1//102-2539767-6248953?condition=all

Evo je. Trebalo mi je 30 sekundi.

Mica Milovanovic

Bobane,
mislim da ipak preteruješ. Na koji je načim Zoranu smetalo to što Aca piše po svetu? Na koji način on može tebe da ugrozi? Jebe se njima u svetu šta Aca piše o SF-u nekom zabitom kutku planete. Oni koji valjaju, kao što ste ti i Zoran, uspeće uprkos svim Acama ovog sveta...
Uostalom, nađi na internetu nešto što bi moglo da bilo koga ugrozi, a da je Aca napisao.
Mica

Boban

Bibliografija stručnih radova i članaka dr Aleksandra B. Nedeljkovića objavljenih u inostranstvu, na engleskom, u papirnom obliku:

"Yugoslav SF", in: Anatomy of Wonder, A Critical Guide to Science Fiction. Edited by Neil Barron. New York and London, R.R. Bowker Publishers, 1978. pp. 571-6.

"Stellar Parallels: Robert Silverberg, Larry Niven and Arthur C. Clarke", in: "Extrapolation" magazine. Kent State University Press, 1980, pp. 348-60. Re-published in 1999 in the same publishing house.

"Holliday reading: 'The Intruder' by Ted Thomas", in: "Science Fiction Commentary" magazine, Australia, No. 60/61, October 1980.

"Dr. Adder and Licentia Poetica", in: "Science Fiction Review" magazine, Portland, Oregon, USA. Number 55, December 1984, p. 16.

"SF in Yugoslavia", in: "Locus" SF Magazine, Number 364, August 1991, p. 44.

"Gilmore in Yugoslavia", in: "Locus" SF Magazine, Number 492, January 2002, p. 54.

=============

Imam fotokopiju teksta "Yugoslav SF", sest stranica besramnih gluposti sa popisom najvaznijih dela na kraju. Mislis da je propustio da stavi Konstantina Tezeusa u desetoricu najboljih jugoslovenskih SF pisaca... a na vrhu Milanče Marković sa pričom "Sejač" o tipu koji jedini može da začne decu pa sve devojke sveta moraju da mu dođu na kres... I to je jebeni ZVANIČAN tekst o YU SF-u decenijama vec.

Mica Milovanovic

Ma znam, čitao sam to.
Ali Anatomy of Wonder je iz 1978!!! Ko to još čita?
Odrednicu o Jugoslaviji u Nikolsu radio je Zoran, a to je, ipak, jedina prava i aktuela svetska SF enciklopedija. I korektno napisana.
Ostao je jedan članak u Locus-u od pre 15 godina, koga se najbolje ne sećam, a kad se ja ne sećam, kako ga se tek sećaju stranci...
Ne gubi energiju na borbu sa vetrenjačama i radi na engleskoj verziji svog sajta, radi na zbirci priča, da što pre izađe na engleskom. Radite na antologiji domaćeg SF-a. Sve ostalo će samo da dođe...
Mica

Boban

Prvo, nije iz 1978, jer pominje neke price koje su izasle kasnije. Plus, ja se secam kada je ABN pisao taj tekst, a upoznao sam ga tek 1981, dakle, nema sanse da je 1978.
Drugo, to je knjiga koja se do dana danasnjeg prestampava i citira na bezbroj mesta. Pogledaj na Amazonu kako se kotira i koliko je u opticaju.
Trece, koliko god da je, sramota je.

Lurd

Ja se potpuno slažem sa Mićom. A i mislim da me ti nisi najbolje razumeo. Shvatam koliko može da iznervira i boli kada te neko namerno sputava i sapliće, ali hoću da kažem da ne treba trošiti energiju na to, ne treba se usmeravati na budale.

Uostalom, ovo što sam čitao o tome kako se "ništa ne radi za nominaciju za Huga" sam čitao u istom danu kada sam prisustvao sumiranju lobiraškog posla u Evropi.

I onda dodjem ovde i vidim budalu kako laže i umesto da predjem preko toga i razmišljam kako rukovodstvo Laze radi dobar i predan posao, ja se povedem za tobom i počne da me nervira ABN.

Nije to dobro nikako.

Mica Milovanovic

I ja imam u glavi da je to bilo kasnije, ali tako ti si napisao da je 1978, pa rekoh, cifre ne lažu :)
U principu, to je autorski tekst i odražava vidjenje onoga ko ga je napisao. On više govori o autoru nego o domaćem SF-u.
Problem je onoga ko ga je stavio u knjigu i relevantnosti knjige...
Jeste ta knjiga citirana, ali kada bilo ko u svetu kada želi da uzme neku enciklopediju SF-a, uzme Nikolsa.
Mica

Boban

Ma ja sam listu prekopirao s nekog sajta, a ta knjiga ima valjda cetiri izdanja od 1976 fo 1995, i u svakoj sledecoj se pridodaje jos materijala a stari prestampava, tako da je taj jebeni tekst umnozen u desetine hiljada primeraka.

Pogledajte ovo:
http://www.sfsite.com/~silverag/free.html
u drugom redu, covek se hvali da je dobitnik Lazar Komarcic nagrade (Hugo, Nebula, Dmitar i Lazar Komarcic).

Na mojoj jebenoj knjizi u vrhu pise "dobitnik nagrade lazar komarcic". Ne verujem da iko ko je to procitao nije pokusao da sazna nesto vise... i? Zasto je dopusteno da se dve godine nista ne uradi po pitanju nagrade, a nije nikakav problem da se sada odradi, posto se ionako nagrade dodeljuju unazad za prethodne periode. Na stotine mesta se trenutno u svetu pominje nagrada Lazar Komarcic, a u samom LK-u niko ne haje ni dva posto da se dodeli za prethodni period...

Znate li na sta me sve to podseca: cetiri najstarija stabla bora nalaze se na Dirmitoru i zasticeni su svim mogucim zakonima ne samo Crne Gore nego sveta; Crna gora dobija neku lovu svake godine za odrzavanje tih stabala i svi biolozi sveta uce da su cetiri najstarija stabla bora na svetu na Durmitoru... ali...ali tih stabala zapravo nema; iseceni su krajem osamdesetih jer je tadasnji direktor nacionalnog parka procenio da je glupo utrositi silnu lovu za sanaciju samih stabala i terena unaokolo i da je sada najbolji trenutak da se dobije najkvalitetnija gradja iz drveca. Poseceni su. Nagrada LK je trenutno u istom stadijumu. Ceo svet prica o njoj, a nje zapravo nigde nema. necemo jos dugo moci da krijemu tu istinu. Ljudi traze da vide ko su ovogodisnji dobitnici, Emerald City je trazio od mene spisak svih dobitnika sa pratecim tekstom da ga objavi...

Mogu da prihvatim da nadolazeca generacija klinaca koji sada vode klub Lazar Komarcic imaju svoje prioritete i svoje snove, ali ako je zaista tako i ako je za ostvarivanje njihovih snova potrebno da se poseremo na sve sto smo radili 20 godina, onda ja ne vidim razlog da ucestvujem u svemu tome na bilo koji nacin. Celokupna kreativna koncentracija ljudi usmerena je da se proizvodi Emitor koji cita 30 ljudi i niko ne haje ni za sta drugo. Ja mogu jos neko vreme da se oglusavam na pitanja tipa "Also, can you tell us about the Lazar Komarcic Society and the Lazar Komarcic Award?" a onda mogu (i moram) mirne savesti da kazem da je nagrada ukinuta i da vise ne postoji.

Na kraju krajeva, mene ste izabrali u "Vece staraca" kluba LK i onda imam da vas guzim ovuda i na svim drugim mestima dok ne popucate uzduz i popreko.

taurus-jor

Meni se nešto javlja da će jedan termin u martu biti posvećen problemu sa nagradom. Takođe mi se javlja da će problem biti rešen.