• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

From a Buick 8-Stephen King

Started by Bilja, 01-06-2005, 14:59:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bilja

Ovaj noviji roman Stivena Kinga, kod nas preveden kao Bjuik 8, se cita vrlo brzo, gotovo je tesko ostaviti ga kad jednom pocnes da citas. Misterija koja se razvija oko bjuika, kako prica tece, sve je jezivija i zanimljivija i ostavlja citaoca da kao jedan od glavnih junaka, Ned, neprestano trazi da cuje jos.
Iako jeste strasan, ovaj veoma dobar Kingov horor roman ima svojih nedostataka. Prvo sto sam primetila je da likovi reaguju previse intenzivno, sa previse maste i prilicno otvorenog uma prema prema natprirodnom, s obzirom da su redom svi odrasli ljudi, pa jos panduri. Misterija i strava koja se razvija oko bjuika jos u pocetku romana jednostavno nije realna. Mozda je to zbog godine kad se desava radnja (a svakom ko procita bice jasno zasto se desava bas 70-tih godina...), ali pre bih rekla da je S. King dozvolio malo vise spisateljske slobode ili je vremenom postao nesvestan da se neki njegovi likovi jednostavno ne ponasaju realno. Iako bjuik u pocetku romana izgleda samo kao malo cudno i ne bas funkcionalno vozilo ili kao losa sala, i zapravo ne radi nista posebno (radice posle, ha-ha-ha!!!), grupica pandura vec ima odredjeno intuitivno osecanje da "to nije uopste auto niti bilo sta zemaljsko", i vec osecaju "neobjasnjivu stravu" kad se nalaze u blizini bjuika. Cak i otvoreno jedan drugom izrazavaju cistu stravu prema toj sklopociji sto bi, kad covek zrelo razmisli, u filmovanoj verziji delovalo smesno. Stiven King nicim ne objasnjava ovakve reakcije u pocetku romana iako se kasnije pokazuju opravdane.

**********spojer na vidiku********************
selektujte tekst ako vas zanima (tekst je beo), a ako necete da pokvarite citanje, preskocite ovo.

ono sto nam pisac pred kraj, na zalost, jasno stavlja do znanja, je i da citaoc, kao ni Ned, ne treba da ocekuje nikakvo objasnjenje niti razjasnjenje misterije. Ostala mi je jos jedna kratka glava do kraja, i cini mi se da jednostavno nema mesta da se ni jedan deo svih navedenih misterija objasni. Kao i kod Izmaglice, King nas je naveo da bez daha citamo roman, da bi nas na kraju ostavio bez objasnjenja i bez nekog solidnog kraja. Pre bi se moglo reci da se roman zavrsava negde na sredini.  :(  Nadam se da cu bar saznati danas (kad budem procitala ostatak) ko je misteriozni covek u crnom, nestali vlasnik Bjuika. Nije poenta razviti misteriju u romanu, otvoriti silna pitanja, a na kraju ne odgovoriti ni na sta, jer "ni junaci nisu nista saznali" pa sto bi onda citaoc. Zvuci kao da ni sam King nije znao kako da objasni dogadjaje koje je sam izmislio.
Bilja
----------------------------------------@

Armagedda

Nažalost, nećeš saznati ko je taj misteriozni čovek voštane face, kao i mnogo čega drugog.

Kako kaže poslovica koja se provlači kroz celu knjigu i postaje svojevrsan lajtmotiv - Radoznalost je ubila mačku, ali ju je satisfakcija vratila u život. Ali, ponekad satisfakcija nije dovoljna. Možda to pokušava da nam poruči time što ostavlja neke stvari nerazjašnjene.  Možda je bjuik prosto jedna od onih misterija života.
Ipak, na kraju knjige se daje barem mali nagoveštaj.

SPOILER:

hint da će auto na kraju ipak biti uništen - mala naprslina na staklu.
Pretty Lisa took an axe
Gave her captor forty whacks
When she saw what she had done
She gave his partner... forty-one

Mickey Mouse

Hm, nisam znao da je preveden.  :x  Čini mi se da je neko negde na forumu rekao da je ovaj roman povratak Kinga starim dobrim vremenima (da li je to bio mister Oto?).
...

Bilja

Quote from: "PieceByPiece"Nažalost, nećeš saznati ko je taj misteriozni čovek voštane face, kao i mnogo čega drugog.

Kako kaže poslovica koja se provlači kroz celu knjigu i postaje svojevrsan lajtmotiv - Radoznalost je ubila mačku, ali ju je satisfakcija vratila u život. Ali, ponekad satisfakcija nije dovoljna. Možda to pokušava da nam poruči time što ostavlja neke stvari nerazjašnjene.  Možda je bjuik prosto jedna od onih misterija života.
Ipak, na kraju knjige se daje barem mali nagoveštaj.

SPOILER:

hint da će auto na kraju ipak biti uništen - mala naprslina na staklu.

Nema veze, vec sam procitala ceo roman pre nego sto sam videla tvoj spojler. Ali cemo lepo pokvariti citanje svima ostalima ako ovako nastavimo. Zgodno je napisati spojler belim slovima koja se vide samo ako ih selektujes misem (Ako bas hoces da citas). Tako nikom neces pokvariti citanje.
Elem, steta sto "vostani" covek u crnom nije objasnjen. Evo ja bih sad odmah mogla da smislim bar tri zgodna horor objasnjenja za njega. Mogao je da bar nabaci neki hint odakle je stigao, kao diskretna naznaka, tek detalj. A on-nista.
Ipak, King se popravlja. U poslednje vreme pisao je romane koji mozda i nisu bili tako losi ali su bili miljama daleko od njegovih prvenaca, koji su ga i ucinili slavnim. OK pisac mora da sazreva, i ideje je tesko naci, ali on nema opravdanje za nedostatak ideja posto je zaradio bogatstvo na pisanju. Nije bas da nema motivaciju. Meni ta njegova izmena stila nije odgovarala i iritira me sablon koji je poceo da se ponavlja iz romana u roman. Bjuik je konacno jedan sasvim zgodan iako do bola depresivan horor roman.
Bilja

Armagedda

Da, mislim da je u Emitoru 448 Oto u svojoj kolumni pohvalio ovaj Kingov roman.

SK se ovim romanom vratio nekadašnjem načinu pripovedanja, sa više inteziteta – njegove knjige tipa The Shinnig i The Stand. E, to su bile knjige. Jednostavno nisu dale da se ispuste iz ruke. Najveće razočaranje mi je bila knjiga Kudžo. Bolno spora.

Da li vam je zasmetalo ponavljanje priča negde posle polovine Bjuika 8?

Čini mi se da je ovo prvo Kingovo delo koje ima otvoreni kraj, ne? Meni se to svidelo. Volim kada mi pisac pruži mogućnost da sam popunim praznine, stvorim svoj scenario. Zar ne deluje strašnije kada sami razmišljamo o mogućim užasima koji se nalaze izvan bjuika nego kada ga pročitamo. Neznam da li je bila već tema otvorenih završetaka na ovom forumu, mislim da bi se izrodila zanimljiva diskusija. Ukoliko jeste, da li bi neko bio ljubazan da mi pošalje link ka njoj...

Jeste, nisam obojio tekst belo ali sam zato naznačio da sledi spojler i odvojio ga sa dva reda. Ako to nije dovoljno, izvinjavam se svima kojima sam upropastio čitanje. I'm a bad person.

:(
Pretty Lisa took an axe

Armagedda

A evo Bob Dilanove pesme From a Buick 6 koja je, na bog zna koji način, inspirisala ovu knjigu:

I got this graveyard woman, you know she keeps my kid
But my soulful mama, you know she keeps me hid
She's a junkyard angel and she always gives me bread
Well, if I go down dyin', you know she bound to put a blanket on my bed.

Well, when the pipeline gets broken and I'm lost on the river bridge
I'm cracked up on the highway and on the water's edge
She comes down the thruway ready to sew me up with thread

Well, she don't make me nervous, she don't talk too much
She walks like Bo Diddley and she don't need no crutch
She keeps this four-ten all loaded with lead

Well, you know I need a steam shovel mama to keep away the dead
I need a dump truck mama to unload my head
She brings me everything and more, and just like I said
Pretty Lisa took an axe

Armagedda

A evo Bob Dilanove pesme From a Buick 6 koja je, na bog zna koji način, inspirisala ovu knjigu:

I got this graveyard woman, you know she keeps my kid
But my soulful mama, you know she keeps me hid
She's a junkyard angel and she always gives me bread

Well, when the pipeline gets broken and I'm lost on the river bridge
I'm cracked up on the highway and on the water's edge
She comes down the thruway ready to sew me up with thread

Well, she don't make me nervous, she don't talk too much
She walks like Bo Diddley and she don't need no crutch
She keeps this four-ten all loaded with lead

Well, you know I need a steam shovel mama to keep away the dead
I need a dump truck mama to unload my head
She brings me everything and more, and just like I said

[/i]
Pretty Lisa took an axe

Bilja

Ne znam koja je The Stand. Da li je to prevedeno kod nas i kako?
The Shinning je definitivno odlican roman, sasvim "Kingovski", Talisman je vise bajkovita fantazija ali nije los, Carrie odlican, Cujo me malo nervira. Iako je solidan, Cujo je definitivno jako razvucen roman, a osim toga, njihovo mucenje u pregrejanim kolima opisano na stotinama strana je takodje preliko mucenje i za citaoca.
Odlican Kingov Horor Slasher, ali ono bas ultra-pesimisticki, direktni horor sa svim propratnim psiholoskim elementima u Kingovom stilu i otvorenim krajem je prica The Mist (valjda se tako zove??), kod nas prevedena kao roman Izmaglica.
Tajni prozor-meni je dosadan do bola, kao i Sunov pas.
Medjutim, ni preterano hvaljeni IT meni se i ne dopada previse. Bag of BOnes je odlican, ali uzasno depresivan, a Dreamcatcher je, po meni, iritantno razvucen, uzasno zakomplikovan i zbrkan kvazi SF roman koji i nije bas previse sretno osmisljen.
Bilja

Armagedda

Ako bih izvršio neku grubu podelu SK-ovog stvaralaštva, onda bi to bila podela na brze, ranije radove i sporije radove gde spadaju Cujo i Gerrold's Game koje obiluju 'unutrašnjim' akcijama i sporim ritmom. Jedan od dobrih primera intezivnijih radova je Salem's Lot. Mislim da Buick 8 spada baš u prvu grupu - intezivniju - prvenstveno zbog količine šok scena i bjuikov lightshow može komotno da parira psihološkim poremećajima Džeka Nikolsona, čudnim manifestacijama iz Bag of Bones, pirokinetičkim i telekinetičkim mogućnostima iz Keri i Firestarter i napadima cukova iz Kudža.

Kingova karijera je uglavnom bila fokusirana na određenim premisama - neobične stvari se dešavaju običnim ljudima, telekineza i druge vrste psiho moći koje dobiju ljudi koji ili ne znaju da ih iskoriste ili ih ne žele, opasnost koja se spušta na neki mali gradić i lokalci moraju da se udruže i reše stvar...
Pretty Lisa took an axe

Tex Murphy

Bah, Kudžo je jedna od najdosadnijih knjiga koje sam čitao. Čovjek umislio da je psiholog ili šta već, pa uzeo da drvi po međuljudskim odnosima umjesto da se posveti pobješnjelom keru.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: "Harvester"Bah, Kudžo je jedna od najdosadnijih knjiga koje sam čitao. Čovjek umislio da je psiholog ili šta već, pa uzeo da drvi po međuljudskim odnosima umjesto da se posveti pobješnjelom keru.

potpisujem svako slovce.

što je još gore, to je bilo prvo od njega što sam čito - u danima kad me psihološka palamuđenja nimalo nisu zanimala; sad, kad me zanimaju, siguran sam da bi me knjiga još više ugnjavila - svojim klišeima.
inače, film je odličan!
https://ljudska_splacina.com/

Plissken

Slazem se, Cujo je i vise nego solidan film. Mozda jedan od najboljih filmova u kojem zivotinja predstavlja opasnost. Film bez mnogo preterivanja, sa super glumcima, shokantnim i surovim scenama. Idealan film za desetogodisnje devojcice koje vole da maze slatke kuce po parku.
Can't argue with a confident man.

Kunac

Cujo: The Novel ima bolji kraj nego Cujo: The Movie. Plus: I just love Dee Wallace-Stone
Mada>Five St. Bernards were used, one mechanical head, and a guy in a dog costume.
"zombi je mali žuti cvet"

angel011

Quote from: "Bilja"Ne znam koja je The Stand. Da li je to prevedeno kod nas i kako?

Nije prevedeno. Posto integralna verzija ima nekih 1200 strana, ne znam da li ce to iko u skorije vreme hteti da prevodi.

Nekoliko puta je kod nas prikazana mini-serija po toj knjizi, "Uporiste" (ili su bese preveli sa "Odstupnica", nisam sigurna).
We're all mad here.

Armagedda

Istina je. Cujo je plac majke bozje.

Upucasmo ovaj prostor za diskusiju. :)
Ima li jos neko da doda nesto povodom From a Buick 8 iliti Kingovog kambeka starim nacinima.
Pretty Lisa took an axe

Tex Murphy

Da se vratimo na Bjuika 8. Malo sam zbunjen, btw. Zar nije King prije mnogo godina već napisao istu knjigu i nazvao je Kristina?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kunac

King je čuveni reciklator. Nekada je reciklirao druge, danas reciklira sam sebe.
"zombi je mali žuti cvet"

Armagedda

Sad sam se setio Williama Gibsona. Ranije u svojoj karijeri je napisao Neuromancera. Nekoliko puta su ga pitali zašto nikada nije napisao neku knjigu sličnu ovoj. On je odgovorio da je osoba koja je napisala  Neuromancera sazrela.  Da onaj pogled na svet i ludački intezitet više ne postoje.
Pretty Lisa took an axe

Jake Chambers

Quote from: "angel011"
Quote from: "Bilja"Ne znam koja je The Stand. Da li je to prevedeno kod nas i kako?

Nije prevedeno. Posto integralna verzija ima nekih 1200 strana, ne znam da li ce to iko u skorije vreme hteti da prevodi.

Nekoliko puta je kod nas prikazana mini-serija po toj knjizi, "Uporiste" (ili su bese preveli sa "Odstupnica", nisam sigurna).

Zeznula si se za 221 stranu :) Cijela verzija ima 1421 stranu. Imas oba prevoda filma i Uporiste i Odstupnica, a dijelovi knjige su prevedeni ali ne i objavljivani.
Ja trenutno bas slucajno citam Stand, buduci da sam KingOman, i poslije 630 strana nisam jos ni na pola knjige LOL. Ali knjiga je super, bar u prvom dijelu, ovaj drugi je nesto malo razvucen dok se sad oni svi skupljaju...ali da ne spojlujem :)
I da...kao i Stand, i Bjuik je povezan sa Mracnom Kulom...ali detaljnije o tome ne mogu, posto mi Bjuik jos stoji na polici i ceka  :?:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Armagedda

Quote from: "Jake Chambers"...kao i Stand, i Bjuik je povezan sa Mracnom Kulom...ali detaljnije o tome ne mogu, posto mi Bjuik jos stoji na polici i ceka  :?:

Jedina povezanost koju sam ja uocio je da nekolicina iz Čete D nosi imena likova iz Mračne Kule.  Ukoliko sam propustio jos neku povezanost, obavezno postuj na ovaj topik kada procitas knjigu.

King je pun tih malih začkoljica za fanove... počev od likova, preko naziva lokacija pa sve do onog modela (zaboravio sam kojeg) crvenog automobila iz Christine kojeg ubacuje gde god stigne - poslednji slucaj je film Riding the Bullet. U redu je to, ali nekad zna da pretera. Enough is enough.
Pretty Lisa took an axe

Jake Chambers

Quote from: "Armagedda"
Quote from: "Jake Chambers"...kao i Stand, i Bjuik je povezan sa Mracnom Kulom...ali detaljnije o tome ne mogu, posto mi Bjuik jos stoji na polici i ceka  :?:

Jedina povezanost koju sam ja uocio je da nekolicina iz Čete D nosi imena likova iz Mračne Kule.  Ukoliko sam propustio jos neku povezanost, obavezno postuj na ovaj topik kada procitas knjigu.

King je pun tih malih začkoljica za fanove... počev od likova, preko naziva lokacija pa sve do onog modela (zaboravio sam kojeg) crvenog automobila iz Christine kojeg ubacuje gde god stigne - poslednji slucaj je film Riding the Bullet. U redu je to, ali nekad zna da pretera. Enough is enough.

Poenta je sto i znam vec koji je link sa DT. To ako hoces da ti kazem, moze na privat message da ljudima ne kvarimo.
A kad si kod povezivanja...mislim da ne pretera. Neki (na stranim sajtovima) kazu da je to marketing, da bi kupili i citali i ostale knjige, ali to su ciste gluposti, posto vani knjigu da bi citao (bar kad je u pitanju King i drugi popularni pisci) ne moras da je kupis, ima je i u bibliotekama. Inace je meni licno mrsko da trazim sta je odakle, pa pogledam lepo na sajtovima haha, a u poslednje vreme - pocev od Bag of Bones - opsesija mu je broj 19 pa ga ljudi vide na sve strane u knjigama. Mislim da cak i kad saberes slova njegovog punog imena dobijes bas 19 ali nisam siguran - kao sto rekoh, za takve stvari sam malo lenj :)

SPOJLERI!
PS. Kad si kod likova...uglavnom kad se likovi ponavljaju, to ima veze sa Mracnom Kulom, pa cak i kad tako ne izgleda. Thead Beaumont iz Dark Half se pominje u Bag of Bones, a posto sam citao davno Bag of Bones a Insomnia jos nisam, nisam skontao da je Ralph Roberts iz Bag of Bones glavni lik iz Insomnia. Inace, nazivi lokacija nisu samo nazivi lokacija, nego on radnju i smesta u ista mesta...i kao sto znas obicno u Maine, i od tih mesta je vecina samo izmisljena. Eto za sada :)

Armagedda

Quote from: "Jake Chambers"

Poenta je sto i znam vec koji je link sa DT. To ako hoces da ti kazem, moze na privat message da ljudima ne kvarimo.
A kad si kod povezivanja...mislim da ne pretera. Neki (na stranim sajtovima) kazu da je to marketing, da bi kupili i citali i ostale knjige, ali to su ciste gluposti, posto vani knjigu da bi citao (bar kad je u pitanju King i drugi popularni pisci) ne moras da je kupis, ima je i u bibliotekama. Inace je meni licno mrsko da trazim sta je odakle, pa pogledam lepo na sajtovima haha, a u poslednje vreme - pocev od Bag of Bones - opsesija mu je broj 19 pa ga ljudi vide na sve strane u knjigama. Mislim da cak i kad saberes slova njegovog punog imena dobijes bas 19 ali nisam siguran - kao sto rekoh, za takve stvari sam malo lenj :)

SPOJLERI!
PS. Kad si kod likova...uglavnom kad se likovi ponavljaju, to ima veze sa Mracnom Kulom, pa cak i kad tako ne izgleda. Thead Beaumont iz Dark Half se pominje u Bag of Bones, a posto sam citao davno Bag of Bones a Insomnia jos nisam, nisam skontao da je Ralph Roberts iz Bag of Bones glavni lik iz Insomnia. Inace, nazivi lokacija nisu samo nazivi lokacija, nego on radnju i smesta u ista mesta...i kao sto znas obicno u Maine, i od tih mesta je vecina samo izmisljena. Eto za sada :)

Kada sam rekao da ga je preterao mislio sam pretežno na fatalni crveni automobilčić.

Što se tiče povezanosti likova iz DT i ostalih knjiga, to je apsolutno ok i razumljivo jer svet DT obuhvata sve ostale svetove pa otuda dolazi do preplitanja likova.

!SPOILER!

Imaš primer iz The Drawing Of The  Three kada se pri kraju knjige pojavljuje čovek ili demon po imenu Fleg koji je ujedno i protagonista Kingovog omladinskog romana Zmajeve oči, a lik koji predstavlja otelotvorenje zla u romanu Uporište tj. The Stand zove se Rendal Fleg (što pretpostavljam da znaš pošto vidim da si se uhvatio u koštac sa tom knjižurinom).

Slobodno šibni taj link na PM!  :D
Pretty Lisa took an axe

Jake Chambers

Kada sam rekao da ga je preterao mislio sam pretežno na fatalni crveni automobilčić.

Što se tiče povezanosti likova iz DT i ostalih knjiga, to je apsolutno ok i razumljivo jer svet DT obuhvata sve ostale svetove pa otuda dolazi do preplitanja likova.

!SPOILER!

Imaš primer iz The Drawing Of The  Three kada se pri kraju knjige pojavljuje čovek ili demon po imenu Fleg koji je ujedno i protagonista Kingovog omladinskog romana Zmajeve oči, a lik koji predstavlja otelotvorenje zla u romanu Uporište tj. The Stand zove se Rendal Fleg (što pretpostavljam da znaš pošto vidim da si se uhvatio u koštac sa tom knjižurinom).

Slobodno šibni taj link na PM!  :D

A mislis da ja to nisam vec znao, iako jos nisam procitao Stand? :)
I da, ovo sto si napisao sam skoro od reci do reci vec negde procitao...ali nemam pojma gde.... :x

Armagedda

Ovo pod spojlerom je Skrobonjina fusnota u prevodu pomenute knjige. Eto odakle ti je poznata.
Uhvatio si me.  :oops:
Pretty Lisa took an axe

Jake Chambers

Quote from: "Armagedda"Ovo pod spojlerom je Skrobonjina fusnota u prevodu pomenute knjige. Eto odakle ti je poznata.
Uhvatio si me.  :oops:

DAAA! Ali sam i to vec shvatio sam maloprije u bioskopu :) Hvala sto si mi olaksao gledanje u knjigu. Nego....nisam primijetio tvoju gresku odmah: Ne pojavljuje se RF u Drawing of the Three, nego u Waste Lands na kraju  :wink:

Armagedda

Obnovi gradivo.  :)
RF se pominje u Tri tarot karte, na dvesta i nekoj stranici. Mrzi me da tražim.
Pretty Lisa took an axe

Jake Chambers

Imaš primer iz The Drawing Of The Three kada se pri kraju knjige pojavljuje čovek ili demon po imenu Fleg...

Obnovi gradivo.  :)
RF se pominje u Tri tarot karte, na dvesta i nekoj stranici. Mrzi me da tražim.

Pazi, rekao si pri kraju knjige. U DOTT se POMINJE na 269 strani, ali se POJAVLJUJE LICNO na kraju trece knjige SPOJLER! kada spasava Tik-Taka i kaze mu da se zove Ricard Fanin.

:evil:

Ko ono treba da obnovi gradivo?  :evil:  :evil:  :evil:

Jake Chambers

Moram da napisem novi post da ne bi bilo milion puta menjam onaj gore hehe...
SPOJLER

U DT2 se Fleg pominje zajedno sa glavnim likovima Zmajevih ociju, odnosno sinovima kralja Rolanda (koji nema veze sa revolverasem), zbog toga se u fusnoti pominje taj roman. Roland prica kako su Tomas  i ne-znam-kako-se-zvase-drugi dosli u Gilead, goneci Flega   :P

Bilja

Ali ipak, Bjuik je ponocno plav, tako da ni fatalni autic nije uvek crven.
Bilja

Jake Chambers

Quote from: "Bilja"

Ali ipak, Bjuik je ponocno plav, tako da ni fatalni autic nije uvek crven.

Ma da, ali kod nas su na korice stavili crveni, mozda aludira Armagedda na to :) Biljo, usput, ja iako nisam citao Bjuika mislim da znam ko ti je onaj tip u crnom :) Tj, znam sigurno. :twisted:

angel011

Quote from: "Jake Chambers"Moram da napisem novi post da ne bi bilo milion puta menjam onaj gore hehe...
SPOJLER

U DT2 se Fleg pominje zajedno sa glavnim likovima Zmajevih ociju, odnosno sinovima kralja Rolanda (koji nema veze sa revolverasem), zbog toga se u fusnoti pominje taj roman. Roland prica kako su Tomas  i ne-znam-kako-se-zvase-drugi dosli u Gilead, goneci Flega   :P

ne-znam-kako-se-zvase-drugi je Denis.
We're all mad here.

Jake Chambers

Quote from: "angel011"
Quote from: "Jake Chambers"Moram da napisem novi post da ne bi bilo milion puta menjam onaj gore hehe...
SPOJLER

ne-znam-kako-se-zvase-drugi je Denis.

Eee da, hvala, nisam smatrao toliko bitnim da bih sad kopao po knjigama. :)

Armagedda

Potejto – potato. Ako cemo da cepidlačimo.... :)
Možda se nisam najbolje izrazio. POMINJE se u drugom delu, a licno se pojavljuje u DT part 3. Moraću da budem malo određeniji.
Ja sam bio u pravu. Tačka. Kraj rasprave. Šalim se... obojica smo pogodili, samo je došlo do greške u komunikaciji. Šta ćeš kada pišem na brzinu pa mi se omane neka greškica tj. ne baš najbolja formulacija.

Biljo, nisam nikada rekao da se isti auto koristio i u Bjuiku 8. U Kristini je to bio crveni Plymouth Fury, a prvi put je korišćen u filmu Drew Barrymore Cat's Eye.

Samo mi nije jasno zašto je Alnari na korice stavio crveni auto, kad je veoma jasno da je u pitanju ponoćno plava boja. Kod inoizdavača je stavljen pravi paint. Barem kod izdanja koji sam ja video na netu – Simon & Schuster. Za ostala inostrana izdanja ne mogu da kažem.
Pretty Lisa took an axe

Jake Chambers

Quote from: "Armagedda"Potejto – potato. Ako cemo da cepidlačimo.... :)
Možda se nisam najbolje izrazio. POMINJE se u drugom delu, a licno se pojavljuje u DT part 3. Moraću da budem malo određeniji.
Ja sam bio u pravu. Tačka. Kraj rasprave. Šalim se... obojica smo pogodili, samo je došlo do greške u komunikaciji. Šta ćeš kada pišem na brzinu pa mi se omane neka greškica tj. ne baš najbolja formulacija.

Biljo, nisam nikada rekao da se isti auto koristio i u Bjuiku 8. U Kristini je to bio crveni Plymouth Fury, a prvi put je korišćen u filmu Drew Barrymore Cat's Eye.

Samo mi nije jasno zašto je Alnari na korice stavio crveni auto, kad je veoma jasno da je u pitanju ponoćno plava boja. Kod inoizdavača je stavljen pravi paint. Barem kod izdanja koji sam ja video na netu – Simon & Schuster. Za ostala inostrana izdanja ne mogu da kažem.

Pazi...imas pet miliona izdavaca tj verzija korica za svaku knjigu..te hardcover americki, te britanski, te paperback obicni, te mass market, te trade, te sve te iste ponovo kod britanaca, te ovo izdanje, te ono...i tako unedogled :)

Jake Chambers

Evo sad sam bio na stephen-king.de i gledao stranu sa naslovnicama, i nasao sam jos jedno izdanje sa crvenim Bjuikom :)
Naime, na jednom od njemackih izdanja su stavili crveni auto, cisto da znate :)

A kad smo generalno kod korica...pregledao sam sve za sve knjige i najvise mi se svidjaju japanske, mada ni ruske nisu lose :)

Armagedda

Quote from: "Jake Chambers"Evo sad sam bio na stephen-king.de i gledao stranu sa naslovnicama, i nasao sam jos jedno izdanje sa crvenim Bjuikom :)

Ili je to podmukao marketing potez, kao asocijacija na Kingovu Kristinu, ili čovek zadužen za korice nije imao blage veze o knjizi. Mogao je makar nekoga da pita.  :)
Pretty Lisa took an axe

Jake Chambers

Quote from: "Jake Chambers"Evo sad sam bio na stephen-king.de i gledao stranu sa naslovnicama, i nasao sam jos jedno izdanje sa crvenim Bjuikom :)

Ili je to podmukao marketing potez, kao asocijacija na Kingovu Kristinu, ili čovek zadužen za korice nije imao blage veze o knjizi. Mogao je makar nekoga da pita.  :)

Evo cisto da ostane zabiljezeno da sam upravo dosao sa blic-tripa u Banjaluku. 8 sati tamo, 8 sati ovamo, i dva sata u samom gradu hahaha.

Nego, cisto sumnjam da se radi o marketingu preko Kristin, jer je sam King u jednom predgovoru rekao kako je Kristin uzasan roman. A sumnjam i da tip nije imao pojma, jerbo su Nijemci jako priljezni kad rade bilo sta. To je neki fazon onako :)

Bilja

Zar nije the Stand bio na televiziji pre nekoliko godina, i to u vidu serijala? To jest, ako je to ono sto ja mislim, neka prehlada koja unistava covecanstvo i nekakva blesava borba dobra i zla. Secam se da mi je ta serija svojim besmislom bila strasno iritantna. Npr, secam se kao neke babe prorocice koja kao uputi tu grupicu ljudi (prezivelih) na neko mesto i oni tamo svi bez ikakvog razloga i potrebe izginu... Bila sam klinka kad sam to gledala ali secam se da mi je palo na pamet koliko je to blesavo. Cisto gore scena radi gore scene, a ko je baba i zasto ih je tamo poslala i zasto su oni uopste otisli i najvise, odvratna scena kad pevaju blesavu americku hinmu  qpuke  dok ih zrtvuju ti neki obozavatelji djavola ili nesto slicno...  qpuke
Mislim, ljigavo do beskraja.
Dead ZOne je ispao znacajno bolji film, pre svega i zbog odlicne glumacke ekipe a i znatno boljeg (i smislenijeg) scenarija.
Christine je, cini mi se (davno sam gledala), vise onako klasican zabavni teen slasher iz 80tih. Nista posebno ali zabavno.
Bilja

Boban

Ma Stand je žrtva pokušaja da se koliko-toliko dosledno prati Kingov razvučen stil pisanja; umesto da se iz cele stvari izvuče ono najbitnije i napravi dinamičan i zanimljiv film, oni su napravili delo od 366 minuta, jebote, skoro kao Gospodar Prstenova.
Mene uvek obeshrabri Kingova potreba da mi za svaki od usputnih likova na mnogo stranica preprica sve o njegovom zivotu, razmišljanima, dilemama i dečjim strahovima.
Pravo je pitanje kakvo je zapravo bilo njegovo detinjstvo, kakav kompleks vuče iz tih mladih dana. Ima li negde na netu ponešto o tome?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Jake Chambers

Quote from: "Bilja"Zar nije the Stand bio na televiziji pre nekoliko godina, i to u vidu serijala? To jest, ako je to ono sto ja mislim, neka prehlada koja unistava covecanstvo i nekakva blesava borba dobra i zla. Secam se da mi je ta serija svojim besmislom bila strasno iritantna. Npr, secam se kao neke babe prorocice koja kao uputi tu grupicu ljudi (prezivelih) na neko mesto i oni tamo svi bez ikakvog razloga i potrebe izginu... Bila sam klinka kad sam to gledala ali secam se da mi je palo na pamet koliko je to blesavo. Cisto gore scena radi gore scene, a ko je baba i zasto ih je tamo poslala i zasto su oni uopste otisli i najvise, odvratna scena kad pevaju blesavu americku hinmu  qpuke  dok ih zrtvuju ti neki obozavatelji djavola ili nesto slicno...  qpuke
Mislim, ljigavo do beskraja.
Dead ZOne je ispao znacajno bolji film, pre svega i zbog odlicne glumacke ekipe a i znatno boljeg (i smislenijeg) scenarija.
Christine je, cini mi se (davno sam gledala), vise onako klasican zabavni teen slasher iz 80tih. Nista posebno ali zabavno.

Pogresno je na prvom mjestu stalno kada se prica povede o Kingu pocinjati sa filmovima. Alooo, covjek nije pravio te filmove i on pise knjige, pa pricajmo o knjigama. A uostalom, filmovi cesto odudaraju od knjige.
Drugo, The Stand i jeste prica o najstarijoj prici na svijetu - Armagedonu. Ruski prevod knjige se i zove tako. Stoga, kad uzmes knjigu u ruke i procitas size na koricama, ako volis to uzeces i citati, a ako ne, recices bljak i neces vise pricati o tome. A to sto pjevaju himnu...ne znam, u knjizi sam tek na 700. strani i ne znam da li i u knjizi pjevaju, ali kao da je bitno. King je Amerikanac i likovi u Standu su Amerikanci, a kao sto znamo (ili izgleda ne znamo) Amerikanci jako mnogo vole svoju himnu, jerbo govori o zemlji slobodnih i hrabrih i koliko god nama to bljutavo bilo, oni u to vjeruju i ja im skidam kapu, jer ne poznajem naciju koja toliko voli svoju himnu kao oni. I jos pride u to i vjeruje. Nisu svi nacionalno nezreli kao mi, sto opet ne znaci da ja amere volim...samo kazem. (Mi Himnu kako treba uostalom i nemamo...da ne potice odatle nasa odbojnost prema njihovoj ljubavi prema svojoj?:twisted: )  Tako ponavljam jos jednom: ako ti se nesto ne svidja, ne gledas/ne citas to, i ostavis onima koji to vole i koji su eventualno i citali da pricaju :evil: :)

Quote from: "Boban"

Mene uvek obeshrabri Kingova potreba da mi za svaki od usputnih likova na mnogo stranica preprica sve o njegovom zivotu, razmišljanima, dilemama i dečjim strahovima.
Pravo je pitanje kakvo je zapravo bilo njegovo detinjstvo, kakav kompleks vuče iz tih mladih dana. Ima li negde na netu ponešto o tome?

Vidis, i ja imam prilican problem sa time. Mada Kinga obozavam mal' te ne , to mi ponekad jako smeta. Evo sada na primjer, u sred Standa, kada krece ponovo neka glava gdje ce biti mnogo sporedne price (koju on doduse kasnije pretoci u glavni tok, za to mu skidam kapu), ja pocinjem ipak da citam paralelno i Dark Tower 4. A to za djetinjstvo mozda imas, tj. sigurno imas u biografiji, koju pak mozes na milion sajtova da vidis.

Armagedda

Koliko sam ja čuo, kao mali je bio prilično bolešljiv i asocijalan. Obožavao je da ide u bioskop, posebno na projekcije horor filmova, što ga je i privuklo ka pisanju. Mada ove informacije nisu 100% proverene, najbolje je pitati njega lično, sigurno da je detinjstvo imalo velikog uticaja na njegovo stvaralaštvo. Zar tako nije kod skoro svakog pisca?
Pretty Lisa took an axe

Jake Chambers

Koliko sam ja čuo, kao mali je bio prilično bolešljiv i asocijalan. Obožavao je da ide u bioskop, posebno na projekcije horor filmova, što ga je i privuklo ka pisanju. Mada ove informacije nisu 100% proverene, najbolje je pitati njega lično, sigurno da je detinjstvo imalo velikog uticaja na njegovo stvaralaštvo. Zar tako nije kod skoro svakog pisca?

Grrrr :) Biografiju rekoh mozes citati na milion sajtova i ne moras pisati "cuo sam ovo, cuo sam ono", a i on sam je pisao o tome u milion navrata. Inace, sve sto radis, radis jer je nesto uticalo na tebe, narocito kad je stvaranje u pitanju.  :P

Armagedda

Quote from: "Jake Chambers"

Grrrr :) Biografiju rekoh mozes citati na milion sajtova i ne moras pisati "cuo sam ovo, cuo sam ono", a i on sam je pisao o tome u milion navrata. Inace, sve sto radis, radis jer je nesto uticalo na tebe, narocito kad je stvaranje u pitanju.  :P

Pre nekih godinu dana mi je prijatelj rekao da je gore navedeno procitao u nekom stranom časopisu. Otuda upotreba reči 'čuo'. Nisam se stvarno trudio da idem na tih milion sajtova i pogledam sve pikanterije.
Pretty Lisa took an axe

Jake Chambers

Pre nekih godinu dana mi je prijatelj rekao da je gore navedeno procitao u nekom stranom časopisu. Otuda upotreba reči 'čuo'. Nisam se stvarno trudio da idem na tih milion sajtova i pogledam sve pikanterije.

AaaaaaaH  xchain hehehehe, nisam ni rekao da treba da citas SVE!! Samo jedan sajt posvecen njemu bi bio dovoljan, pa onda zakljucke izvlaci sam :) :?  xnerd

DWYD 666

Procitaj On Writing. Dance Macabre. Ovo prvo je inace vrlo zanimljiv sklop autobiografiej i prirucnika za pisce-entuzijaste.
Nego, pre mesec-dva sam gledao intervju sa gospodinom Kingom koju je pravio, cini mi se ABC, u cast zavrsetka njegovog DT serijala. Pritom je cenjenom i meni vrlo dragom Kingu bio i rodjendan. Intervijuisala ga neka idijotkinja (da, da napisao sam J, i to namerno), bilo mi neprijatno da gledam, a onda su na kraju doneli neku mega tortu na kojoj je bio nacrtan Roland, a iznad njega je pisalo DARK TOWER VI. Pitali su ga "Jel ima bese 6 delova?". On je odgovorio "Ne, zapravo ih ima sedam."
  Toliko o americkoj naciji. Ne zna se ko je tu veci debil.
  Cast izuzecima, poput Majk Dzeksona.
  Taj je pravi car.
Opal! Diamond! Sapphire! Jade! I smell Gary¨s lemonade!

Ghoul

Quote from: "DWYD 666"Intervijuisala ga neka idijotkinja (da, da napisao sam J, i to namerno

a jel si i intervIIIjuisala napisao namerno? :wink:

Jake Chambers

Quote from: "DWYD 666"Procitaj On Writing. Dance Macabre. Ovo prvo je inace vrlo zanimljiv sklop autobiografiej i prirucnika za pisce-entuzijaste.
Nego, pre mesec-dva sam gledao intervju sa gospodinom Kingom koju je pravio, cini mi se ABC, u cast zavrsetka njegovog DT serijala. Pritom je cenjenom i meni vrlo dragom Kingu bio i rodjendan. Intervijuisala ga neka idijotkinja (da, da napisao sam J, i to namerno), bilo mi neprijatno da gledam, a onda su na kraju doneli neku mega tortu na kojoj je bio nacrtan Roland, a iznad njega je pisalo DARK TOWER VI. Pitali su ga "Jel ima bese 6 delova?". On je odgovorio "Ne, zapravo ih ima sedam."
  Toliko o americkoj naciji. Ne zna se ko je tu veci debil.
  Cast izuzecima, poput Majk Dzeksona.
  Taj je pravi car.

Ovaaaaaj....to za novinarku ok, ali ne mozes na osnovu toga jos da generalizujes naciju (mada ni ja ne mirisem Amere nesto). Pogotovo kad se radi o necemu sto je stvar licnog interesa. Ne mora svako ni da zna za Kinga, a kamoli za jedno od njegovih (nazalost) najnepoznatijih dela - DT. Verovao ili ne, tako je. A DT7 je izdat na njegov rodjendan.
I jos nesto Nije Majk nego MajkL Dzekson...i kad si poznat (mada on ima kvrc u glavi) svako hoce tvoje pare pa ce i da te tuzi za svasta. Sad ga branim jer nekad bejah bio obozavalac...cak i moonwalk znam i bio sam i na njegovom koncertu. LOL

Ghoul

Quote from: "Jake Chambers"Sad ga branim jer nekad bejah bio obozavalac...cak i moonwalk znam i bio sam i na njegovom koncertu. LOL

JOJ

JOJ

JOJ

:cry:

Morticia

Šta kukaš i plačeš... ovo jeste podforum horor.
You're dead, son. Get yourself buried.

Lurd

Quote from: "Morticia"Šta kukaš i plačeš... ovo jeste podforum horor.

A jedina veza horora i "Đžeksona" je u spotu za Thriller.

Ovo, bre, postaje rasprostranjeno i simptomatično. Stvarno će počnem da bijem.
My trees...They have withered and died just like me.