• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Silent Hill: The Movie

Started by Kunac, 02-09-2005, 23:51:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

Znate šta? Možda od ovog i bude nešto. Igrice (prošao sam prve 3) su bile odlične, a po svemu sudeći, Gans je odlučio da ne odstupa puno od izvornika...

Kast je za svaku pohvalu, ni ja ga ne bih bolje sastavio...

Radha Mitchell ....  Rose
Laurie Holden ....  Cybil Bennet
Sean Bean ....  Christopher
Deborah Kara Unger ....  Dahlia Gillespie
Jodelle Ferland ....  Sharon
Alice Krige ....  Cristabella

Plus, pročitajte ovo...

IGNFF: How big of a challenge has Silent Hill been so far?

TATOPOULOS (SFX): Silent Hill was a completely different deal... The challenge of Silent Hill was actually resolved pretty quickly because the director told me, 'Patrick, I want those guys to look like they are made of plastic,' which is exactly the opposite of what we do usually. We try to make them look like they are not plastic. There's a style to the videogame which is quite amazing. They all look like dolls – you know, surreal... That's the quality that the director likes.

So with Silent Hill, the cool thing is we take this world and create new designs that you haven't seen before. I won't tell you too much, but there are things you don't know from the videogame – much crazier stuff even. But like the rapiers, all those characters, are so cool. What we had to make work...when you do a videogame and you put a sword in the hand of a guy, the sword is like 500 pounds, like big as the guy almost. The helmet goes almost from the ceiling to the floor... So, the challenge of Silent Hill was 'How do you make this work?' We had to rethink completely the technology we use today. All the things we have used before, we barely used on that movie. We used a different type of fabric, we used rubber to create that different [look]. Initially, there will be a mix of CGI and practical, but we did deal pretty much in practical... That was a fantastic shoot.

IGNFF: I was on the set during one of the nurse scenes.

TATOPOULOS: Oh, you saw that! Well, the nurses have the faces that don't move... It's going to be dark all the way, which is I think the way it has to be.
"zombi je mali žuti cvet"

KulFejs

Iskreno se nadam da kamera u filmu neće da bude kao u igri.  :arrow:

Loengrin

Ovo bih mogla i da gledam, Kunc uspeo si da me zaintrigiraš.

-----------------------------------------------------------------------
Trol - Misliš li ti na zdravlje forumaša kad tako nenajavljeno promeniš avatar, jednom će me naći u ukočenom stanju kao Filčovu mačku i to sve zbog neke tvoje nove sličice.  xrofl  

He he, verovao ili ne ovo je bio kompliment  
:!:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

KulFejs

Izvini. Moram da menjam avatare, jer sam upao u krizu virtuelnog indentiteta. Je l' me neće utepaš ki tetragramaton?  :)

morbius

Ja lično mislim da bi Sillent Hill film mogao da uspešno režira jedino Dejvid Linč, pošto bih želeo da osetij onaj Twin Peaks filing u njemu koji je solidno prisutan u igri. Inače igrao sam prvi i drugi deo, treći i četvrti će morati da sačeka dok nađem vremena.
Prvi Sillent Hill je bio malo preterano konfuzan, ali sa jako zanimljivom radnjom. Drugi deo je pružio znatno koherentniju i bolju priču, ali zato sa igračke strane nije pružio toliko noviteta pošto je ponovio mnoge stvari iz prvog dela.
Igre na žalost kvari loša "gluma" likova koji su urađeni suviše u japanskom stilu, iako su modelirani kao zapadnjaci. Nelogične zagonetke ne treba posebno pominjati, stvarno ubijaju volju za igranjem.
Sa druge strane, priča ovih igara je veoma duboka i puna simbolike. Svaki detalj utiče na razumevanje priče i uvodi dublje u svet Sillent Hill-a. Ne znam da li je ijedna druga igra toliko uticala na mene.
Why me?

Loengrin

Quote from: "Trol Witchdoctor"Izvini. Moram da menjam avatare, jer sam upao u krizu virtuelnog indentiteta. Je l' me neće utepaš ki tetragramaton?  :)
Nećem  :lol:  će da skupljam tvoji avatri ki pokemon sličice. Kad izilazi album?  :?:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Kunac

Quote from: "Loengrin"Ovo bih mogla i da gledam, Kunc uspeo si da me zaintrigiraš.

Kao i uvek.  :wink:

iNCUBUs

dobro je, ne režira ga Uwe Boll...
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Kunac

Laurie i Radha: one su plave, naoružane i spremne na sve - prva zvanična fotka iz SH adaptacije.

eric cartman

Screw you guys I'm goin' home

...

Nisam igrao Silent Hill, ali Soul Reaver prvi deo ima tako fino dizajnirane likove i dubiozne dijaloge koji se uklapaju  u gotsku atmosferu i pricu o osveti da moram da ga pomenem, bio bi zanimljiv CG crtani. Sa druge strane, igra je u sustini puzzle tako da ne znam sta bi mogla da bude radnja filma :(

Kazu mi da je prvi Legacy of Kain bio JAKO JAK sto se tice price...
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Kunac

miles

Trajler izgleda fenomenalno! Magla, grad, oni hodnici, pa i one "bolničarke čudovišta", sve izgleda kao u igri. Mislim da bi ovo mogao biti jedan vrlooo doobar film!

Bilja

Nije mi "legao" Silent Hill. Pokusala sam da ga odgledam vec nekoliko puta i svaki put mi je bilo jednostavno previse dosadno. Ne mogu da tvrdim nista suvise konkretno jer pomenuto (ne)delo nisam pogledala do kraja, ali jednostavno nisu uspeli da me zainteresuju i odrze paznju. Gluma klinke na pocetku filma, za pocetak, toliko je losa da odbija, jednostavno odbija od daljeg gledanja filma. Zatim, dalje se sve odvija previse sablonski, previse ocekivano, previse izlizano i sve je kao sto smo dosad videli u milion drugih filmova. Uz to, cela stvar iritantno asocira daleko vise na igricu nego na film. Nema niceg sto bi me iole zaintrigiralo da posvetim bar tih sat i po vremena svog zivota na ovo jadno ostvarenje. Ako ikad izdrzim da odgledam ovo do kraja usprkos napadima dosade, mozda se i prijatno iznenadim. Ko zna, mozda je bas druga polovina filma cist pogodak, iako sumnjam...
Bilja
----------------------------------------@

hidden

Nisam pogledao film ali sto se same igre tice stavio bih je u vrh horora koje sam igrao- upravo zbog te atmosfere koja osvaja sva cula i uvlaci u svoj izvitopereni svet.
Odigrao sam jedino 4 deo do kraja probao sam i ostale ali nisam pokusavao dalje da ih igram- jedan SH je bio i previse za mene.

Da ne pominjem da su mi na samom zavrsetku igre otkazale i maticna i graficka tako da me za taj period vezu secanja kako za onaj u igri tako i za finansijski horor.

Al eto, prezivi covek....

Kunac

SILENT HILL njie film, to je iskustvo. Ko je igrao igre, prepoznaće specifičnu atmosferu koju je Gans uspeo da rekreira u filmu - i za to mu valja odati priznanje. NIje ovo film za sve ukuse, to svakako. Previše je "atmosferičan" i "spor" za ljude naviknute na "junk-food" horrore (koji ponekad mogu biti jako zabavni, priznajem). Ko uživa u sporijem ritmu - neka zakorači u SIlent Hill, ima tu dosta iznenađenja koja će zagolicati maštu jednog vernog horor sledbenika sofisticiranog ukusa.

Death Wish

igricu nisam nikada igrao. stavise igrice uopste ne igram...
ali to me ne sprecava da uzivam u filmskim ostvarenjima koja nastaju po istim.

prvih sat vremena Silent Hilla (filma) sam zaista uzivao. Teskobna atmosfera, jezivi zvuci, prazan grad, panika junakinje... sve je toliko dobro prikazano da sam se zaista nasao u tom gradu...

druga polovina filma pocinje da davi, davi, davi... i tako progresivno ka kraju...
i to me je prilicno smorilo.

film je predugacak - vise od 2 sata.

film super izgleda. svaka lokacija je veoma vizuelno interesantna. svaki kadar je lepo osmisljen. sve izgleda fenomenalno.

rada micel je extra, lori holden jos bolja!

razocarenje je i nebitnost sona bina.

veliki sam fan svih prethodnih (tri) filmova Krisa Gansa, i osnovni problem koji ima Pakt sa Vukovima ima i ovaj film. Razvucen i pretenciozan treci cin. Gradi tenziju do vrhunca, a onda ga razvuce i smori. Da je kraci za nekih 20-tak minuta bio bi mnogo uspesniji - po meni.
Scene sa Sonom Binom su visak.

ipak preporucujem film, a narocito ako ste u prilici da ga pogledate sa saraund zvukom, jer dosta doprinosi atmosferi!
Pol Kerzi ne oprasta!

Kunac

Quote from: "death wish"Scene sa Sonom Binom su visak.

To si odlično uočio - te scene su nametnute od strane studija koji se uplašio da će filmu nedostajati muški protagonista.

Death Wish

tacno kada bi izbacio sve scene sa Binom, film bi dobio na dinamicnosti i bio bi mnogo mnogo bolji.
Pol Kerzi ne oprasta!

Morticia

Ne slažem se s vama dvojicom, meni je tih nekoliko scena sa njim sasvim odgovaralo u filmu. Njega nema puno, ono što on radi je sasvim normalno i za očekivati. Na kraju, sam završetak je kompletan sa njim u sceni. Ujedno, on i objašnjava odnos stvari u jednoj sceni... i tu mislim kada kaže da oseća njen parfem.

I jako mi se dopao film. Prosto sam uživala gledajući. Ni dužina (2 sata) mi nije smetala.

A sa Biljom se nikako ne slažem.
You're dead, son. Get yourself buried.

Morticia

:? AAaaaaAAAAAaaAAaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAA!

Zamislite samo - ulice u Silent Hillu se zovu Richard Bachman (Stephen King), Robert Bloch, Ray Bradbury, Michael Crichton, James Ellroy, Jack Finney, Dean R. Koontz, Ira Levin, Richard Matheson, Carl Sagan 'John Sandford', Dan Simmons, F. Paul Wilson.

Na školskom spisku se nalaze imena, paz'te!, Kim Gordon, Thurson Moore, Lee Ranaldo.

Kada neko spoji nekoliko mojih omiljenih pisaca i bend, zaista mi bude čudno kako nakon pročitanog stripa (crtež Bena Templesmitha, ko je voleo Nilesa i njega u Barowu, voleće i ovo, uz naslovnice Wooda. e, to je tandem iz pakla.) i sada filma, a ja nikada ne odigrah ni minut ovoga.  :cry:  :x
You're dead, son. Get yourself buried.

Milosh

Quote from: "Dr Kunac"SILENT HILL njie film, to je iskustvo. Ko je igrao igre, prepoznaće specifičnu atmosferu koju je Gans uspeo da rekreira u filmu - i za to mu valja odati priznanje. NIje ovo film za sve ukuse, to svakako. Previše je "atmosferičan" i "spor" za ljude naviknute na "junk-food" horrore (koji ponekad mogu biti jako zabavni, priznajem). Ko uživa u sporijem ritmu - neka zakorači u SIlent Hill, ima tu dosta iznenađenja koja će zagolicati maštu jednog vernog horor sledbenika sofisticiranog ukusa.

Upravo tako! Pogledao sam Silent Hill i još sam pod utiskom. Po atmosferi i uprošćenoj naraciji koja prati logiku košmara nalikuje na najbolje primerke italo horora. Meni je spor ritam sasvim legao, a skroz mi se dopalo i objašnjenje čitavog pakla - na kraju (između ostalog) ispade i vrlo zanimljiv a nepretenciozan antireligijski film.

Nego, ne mogu da verujem da mu je Ghoul dao samo 3-, meni je ovo (za sada) najbolji horor 2006.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Plissken

Meni se film uopste nije dopao. Totalno me je ostavio hladnim. Nema pricu, likovi su totalno nezanimlivji, a pretencioznost prosto smrdi iz fotografije i efekata koji su karakteristicni za Gansa, i slicne isprazne filmadzije koji prave filmove iskljucivo u kompluteru.

Za mene, najbolji film atmosfere ove godine je The Woods, koji je neuporedovo kvalitetniji od ovog djubreta.
Can't argue with a confident man.

Kastor

Quote from: "Plissken"od ovog djubreta.

Mogu da razumem (teško, ali mogu) da ti se ne sviđa, ali da ga nazoveš đubretom...e jbg!  :(
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

silent hill je BOZA.
šuplje, uninvolving, anything goes, who cares, pa još pre-razvučeno i sa bezveznim krajem.

woods je solidno upakovana rutina, kliše, klasika, gomila poredvidivih likova i situacija bez ikakvog pay-offa, bez poente, bez katarze, bez prave strave, zasrana onim tupavim CGI korenjem na kraju.

za mene je najbolji horor godine, za sada, dok ne vidimo del tora, IMPRINT.
a ako ćemo baš samo feature films, onda je... vrlo gusto... sve neke trojke, među kojima mi je naviše prijao FAUSTO 5.0. mada je on od pre par godina; od 2006. u vrhu su mi FEED i HARD CANDY.

čak i FRAGILE bih istakao pre WOODS, budući da spada u isti pod-žanr ('solidno upakovana rutina, kliše, klasika, gomila poredvidivih likova i situacija'), jer ga je radio bolji reditelj i film, kao horor, prosto delivers more na tom svom nivou.

od ovih sadističko-mučiteljskih WOLF CREEK se jedini istakao svojom trojčicom, a azijati su najviše zakazali, sem tsukamotovog HAZE ne videh ništa za priču.
nadam se da odgledam HOST do kraja 2006. inače, ne znam dal će biti nekog kosookog u prvih 10 ove godine.

ajde, ima još 3 meseca do kraja, ali već sad bih rekao da je ovo jedna od tanjih, praznijih filmskih horror godina koje pamtim.
https://ljudska_splacina.com/

Kunac

Pa dobro, svetu se ne može udovoljiti, a kao što sam već napisao, SH nije za sve ukuse... Mračna liričnost & spori ritam ovog filma odbijaju one koji su željni konvencionalnije horor zabave. Mada, moram da se saglasim s Kastorom - nazivati SH đubretom je sumanuto. Čak i oni kojima se film nije dopao su morali da zapaze (pod uslovom da imaju istančano horor oko, a to se valjda na ovom sajtu podrazumeva) da je u SH uloženo puno ljubavi, talenta i truda.

The Woods super izgleda - sviđa mi se što je radnja premeštena u prošlost & dizajn filma; pesme Lesli Gor su se sjano uklopile u atmosferu u priču; aluzije na Arđentovu SUSPIRi(j)U su bile izuzetno zanimljive i govore da jE Lucky "naš čovek"; Agnes Buckner je mnogo upečatljivija nego u VENOM-u, većina epizodista je sasvim solidno... Nažalost, poput sada već famozne CRNE DALIJE ingeniozna postavka nije dovoljna da film bude zaokružen - a ŠUMI nešto definitivno fali.

Milosh

The Woods još nisam pogledao (sledeći mi je na redu, uz Ils i Re-cycle), Wolf Creek se valjda računa kao 2005., Hard Candy nije horor (triler/drama), a The Fragile mi je bezveznjikav.

Uz Silent Hill, jedini koji se baš izdvaja je odlični Feed.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

ovakvom fragmentarističkom kunčevom 'kritikom' mogao bi se kao odličan braniti ama baš svaki mogući naslov, uključujući pomenuti VENOM (koji, uostalom, ima kod mene nešto između 2+ i 3-): epizodica ovde, aluzijica onde, dobra fotografija preko svega toga, lepa pesmica na sundtraku, lep font na odjavnoj špici, et voila: odličan film!

ovako, glede silent shita, još ispade da sam očekivao 'konvencionalniju horor zabavu' jer mi navodno ne leži 'spori ritam', a uz to nemam 'istančano horor oko' da bih cenio 'puno ljubavi, talenta i truda' uloženih u tu šarenu lažu iz koje prosto curi 'mračna liričnost'...

Kunac

Quote from: "Ghoul"ovakvom fragmentarističkom kunčevom 'kritikom' bla, bla bla...
Naravno, Ghoul se odmah "upecao", no suprise there...  Ja nisam ni pretendovao da ovih par redaka koje sam napisao bude tretirano kao kritika - SH je film koji zaslužuje mnogo više prostora. Jednostavno, ne želim da se raspisujen na ovom forumu koji malo-malo pa padne i "pogubi" sve podatke, ali  postoji još jedan razlog zbog kojeg nisam ušao u dublju analizu. Ko bude hteo da pročita moju potpunu recenziju SH neka kupi sledeći broj HEMITOR-a (pod uslovom da Miloševa ponuda da pišem o ovom naslovu još uvek važi).

Ghoul

Quote from: "Dr Kunac"Naravno, Ghoul se odmah "upecao", no suprise there...

Prokletstvo!
Zajebeš me svaki put!
:cry:

Bilja

Meni je Silent Hill nevidjeno udavni film. Dosadno, razvuceno, sve ide na neku atmosferu i efekte, eksterijeri i enterijeri, a sve bez sadrzaja, humora, zivota i neke logicne price. Likovi su bezivotni, dosadni i mrtvacki ozbiljni, nema niceg duhovitog i bar malo sasavog u ovom filmu sve je nesto "toliko smo ozbiljni i vazni da smo se usrali". Film koji sam sebe shvata previse ozbiljno a dosadan je...
Sorry, ali to je moje misljenje.
Bilja

Ghoul

Quote from: "Bilja"Meni je Silent Hill nevidjeno udavni film. Dosadno, razvuceno, sve ide na neku atmosferu i efekte, eksterijeri i enterijeri, a sve bez sadrzaja, humora, zivota i neke logicne price. Likovi su bezivotni, dosadni i mrtvacki ozbiljni, nema niceg duhovitog i bar malo sasavog u ovom filmu sve je nesto "toliko smo ozbiljni i vazni da smo se usrali". Film koji sam sebe shvata previse ozbiljno a dosadan je...
Sorry, ali to je moje misljenje.

biljo, neka u sve anale udje da je ovo prvi put da sam se slozio s necim sto si napisala u procentu vecem od 75% (obicno se s tvojim postovima ne slazem ni 25%)  :!:

Bilja

He, he, ovo je valjda kompliment :lol:
Bilja

Ghoul

Quote from: "Bilja"He, he, ovo je valjda kompliment :lol:

pravo da ti kažem, ja sam zabrinut; a možda bi i ti trebalo da budeš...

something's not right here... :oops:

Kastor

Vala, ako ste se složili da je film lošiji jer je mrtvački ozbiljan, bez šašavosti i humora i ja sam ozbiljno zabrinut.  8)

...a ako se samo muvate onda ok.  :lol:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

propuštaš poentu: loše je kad je film baziran na igrici mrtvački ozbiljan: loše je kad imaš tako drastičnu diskrepanciju između trećerazredne premise i kvazi-ozbiljnog (smaaaaarački ozbiljnog) tretmana.

Kastor

Koliko sam shvatio i igrica je "mrtvački ozbiljna", koliko god to nekom ko se ne zaluđuje modernim komp. igrama zvučalo sumanuto.

E sad, da li se premise mogu svrstati u razrede ili ne... o tome nisam ozbiljnije razmišljao.

angel011

Praviti "mrtvački ozbiljan" film po bilo kojoj igrici ima smisla koliko i praviti "mrtvački ozbiljan" film o superheroju u trikou.
We're all mad here.

milan

Quote from: "angel011"Praviti "mrtvački ozbiljan" film po bilo kojoj igrici ima smisla koliko i praviti "mrtvački ozbiljan" film o superheroju u trikou.

Silent Hill nije igrica, vec kompjuterska-video igra.
Ljudi koji nemaju pojma o modernim video igrama sve ih stavljaju u isti kos i nazivaju igricama.
Dakle, Silent Hill nije igrica u kojoj skaces sa platforme na platformu, vec mracna prica o uzroku i posledici, mraku koji vreba iza kulisa sveta koji poznajemo i proslosti koja se vraca da nam otkine glavu.
Predlazem da svi koji moderne video igre nazivaju igricama, provedu bar neko vreme igrajuci ih, pre nego sto izjave ono sto je Angel011 izjavila.

Isto vazi i za vas koji mislite da su superheroji u trikoima neozbiljni.

angel011

Povremeno igram ono što nazivaš modernim video igrama, a ja, iz navike, igricama. I ne mogu da ih shvatim ozbiljno, ne onako kako bih shvatila film ili knjigu. Isto kao što ne mogu ozbiljno da shvatim nekoga ko u trikou jurca unaokolo. Ne kažem da je po kompjuterskim igrama ili stripovima o superherojima moguće praviti samo parodije, ali zdrava doza ironijske distance je neophodna.
We're all mad here.

Kunac

SILENT HILL serijal video igara nema u sebi ni trunku humora. Ni trunku. Završio sam prva 3 dela, četvrti sam prešao 75% i nisam nijednom naišao na comic relief. Igre iz SH serijala su atmoferične, poetične i elegične.

otaku

Quote from: "Ghoul"silent hill je BOZA.
šuplje, uninvolving, anything goes, who cares, pa još pre-razvučeno i sa bezveznim krajem.

woods je solidno upakovana rutina, kliše, klasika, gomila poredvidivih likova i situacija bez ikakvog pay-offa, bez poente, bez katarze, bez prave strave, zasrana onim tupavim CGI korenjem na kraju.

za mene je najbolji horor godine, za sada, dok ne vidimo del tora, IMPRINT.
a ako ćemo baš samo feature films, onda je... vrlo gusto... sve neke trojke, među kojima mi je naviše prijao FAUSTO 5.0. mada je on od pre par godina; od 2006. u vrhu su mi FEED i HARD CANDY.

Ne mogu da verujem da ti je Hard Candy pri vrhu liste. Tako  iritantan i dosadan film nisam pogledala od Gibsonovog Isusa.  Lik devojcice je mutljavina socijalnog radnika, dr Mengelea i Crvenkapice, koja izgovara repliku tipa: ja sam svaka devojcica koju si ovo ono... Ma, idi, dete, pravi miting. Sto se tice Crvenkapice, mnogo mi je drazi Freeway sa Reese Witherspoon.  
Inace se slazem sa komentarom na Woods, bas me razocarao film, neka mesavina Suspirije, Ringa i Harija Potera.
Proooobaj da u glavi budes sam

lilit

mene odavno neki horor nije smorio kao silent hill
a bas sam se bila naostrila  :cry: .
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Ghoul

Quote from: "otaku"Lik devojcice je mutljavina socijalnog radnika, dr Mengelea i Crvenkapice, koja izgovara repliku tipa: ja sam svaka devojcica koju si ovo ono... Ma, idi, dete, pravi miting.

slažem se, otaku, u većoj meri s tobom: dakle, jeste taj njen lik malo bezveze sročen-  ne kao LIK, kao osoba, već kao konglomerat svih najgorih košmarnih scenarija i strahova, i njen propovednički ton stvarno umanjuje film. on mi je u vrhu samo zato što NEMA S ČIM boljim da se nadmeće, u nekoj rodnijoj godini i on i FEED bi morali da se bore da uđu u top 10...

takođe, da budem skroz iskren, sigurno sam bio popustljiviji prema CANDY zbog te curice koja je baš onako – candy.
:!:

Bilja

S obzirom da je The Woods radio Lucky McKee, koji je rezirao i fenomenalni "May" ocekivala sam vise, mnogo vise. Medjutim, film je razvucen i dosadan, efekti nikakvi, i smara li smara...
Cak mi ni gluma nije legla. Ni nacin na koji su formirani likovi, tj niko nije posebno zanimljiv, pogotovo ne glavna junakinja koja je totalno neinteresantna (bar meni). A oni efekti na kraju? Jednom recju: smejurija.
Nije cak ni strasan.

Silen Hill me isto smorio. Dosadno i dosadno i vise mucno nego strasno. SH je mucan i tezak film, ali meni nije zapravo strasan, samo me je deprimirao, a to je poslednje sto zelim od filma. Zelim zabavu a ne da me film utera u bedak.
Bilja

---

onda bojim da ti nece leci ni "pocetak teksaskog masakra motornom testerom"
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Kunac

Smor i bedak! Dva glavna neprijatelja modernog čoveka.

---

modernog zapadnog covjeka :?:
a istocnog su jing i jang u neskladu
ili tantra i mantra  :roll:
utar pradeski masakr motornom testerom :idea:
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

crippled_avenger

Sa velikim zakašnjenjem pogledao sam SILENT HILL Christophe Gansa, courtesy of Kunac.

Ovoliko kašnjenje je nedopustivo, ali u početku su bile neke konfuzije oko kopija, bilo je nekih kraćih bioskopa, tako da kad se pojavio DVD rip, nekako sam zaboravio na ovaj film.

U svakom slučaju, dosta sam propustio što ga nisam pogledao na vreme pošto je reč o jednom vrlo zanimljivom i vrhunski realizovanom filmu čija je usavršenost zaista atipična za današnje žanrovske filmove.

Gans i njegov DP Dan Laustsen su u saradnji sa grčkim scenografom Patrick Tatoupulosom zaista napravili jedan koherentan univerzum čiji se dizajn u pojedinim momentima zbog svoje visoke estetizacije zaista graniči sa artom.

Ja nisam igrao SILENT HILL igru, ali generalno znajući igre, mislim da Gans uspeva da postigne atmosferu igranja igre kao takve. Prvo kroz kadriranje i dosta pokreta kamere koji liče na pokrete kamere iz igre, zatim kroz dešavanja u kadru sa krupnim pahuljama pepela koje jako podsećaju na grafiku iz igara, i konačno kroz samu dramaturgiju filma koja je vrlo atipična.

Naime, SILENT HILL je atipičan po tome što se ne koristi mnogim konvencionalnim elementima holivudskog storytellinga već smešta svoje junake u misteriozne okolnosti u kojima nema jasnih pravila, nema jasnih definicija ko je ko, šta je kakva opasnost, već se sve otkriva kroz radnju i ostale vidove ekspresije.

I u tom konceptu Gans je do te mere dosledan da čak i na nivou ovog tkiva SILENT HILL može dostići prerogative art filma. Upravo po tom insistiranju na vizuelnom i fizičkoj radnji kao načinu pripovedanja, SILENT HILL je blizak Fulcijevim uspelijim radovima, sa kojima deli i tematiku.

Međutim, za razliku od Fulcija koje je sklon takvom narativu ali je istovremeno i vrlo konkretan i sveden na set-piece, Gans je dosledan kroz ceo film i iako SILENT HILL nudi set-pieceove, analogne nivoima u igri, nijedan od njih nije konačan po svom ishodu (set-piece kojim se rešava sudbina lika ili zapleta), mada paradoksalno jeste konačan na tragu igre pošto kada se jedna situacija apsolvira na nju se u princpu nikada više ne vraćamo, i praktično retko šta iz neke deonice zaigra kasnije u filmu što je mentalitetski slično konceptu igre.

U tom smislu, čini mi se da je SILENT HILL na psihološkom planu možda najbliži ugođaju koji pružaju igre, pošto vodi junaka iz situacije u situaciju u kojoj svka ima neku svoju unutrašnju logiku i cilj.

Ono što se ispostavlja kao problem jeste to što sam gledalac nije do kraja upoznat sa unutrašnjom logikom situacija. Pre svega, za razliku od tipičnog horora, što SILENT HILL svakako nije, mi prvo ne vidimo sa kakvim Zlom se junak zapravo suočava pošto ne vidimo ispunjenje pretnje koja se nadvija. SILENT HILL je pun nekih raznih gadnih stvorenja, međutim mi izuzev toga što su stvorenja gadna nemamo neko prethodno iskustvo koje bi nam pokazalo šta ona u stvari učine nedužnim ljudima.

Stoga kada junakinja beži, mi ne znamo ni šta će joj desiti ako ne uspe da pobegne, niti kako može da se odbrani od frikova i moram priznati da su me te potere, a neke od njih su vrlo vešte ostavile ravnodušnim, a pošto se ponavljau uglavnom sam uživao u vizeulnosti umesto u napetosti, što svakako nije kompliment za scenu potere.

Isto tako, iako sam svestan da se SILENT HILL dešava u nekoj pomerenoj realnosti, ona ipak mora imati neku unutrašnju logiku koja bi nama kao gledaocima pomogla da se u njoj snađemo. U stvari, možda i ne mora da ima unutrašnju logiku, ali s druge strane, onda film ne sme da traje dva sata, već sat i po, koliko u principu traju Fulcijevi filmovi.

Ovako SILENT HILL nudi niz zaista zanimljivih scena koje uglavnom predugo traju pošto se brzo iscrpe u vizuelnoj intrigantnostia posle toga moraju da isprate i svoju pripovedačku funkciju.

U svakom slučaju, SILENT HILL je jedan od najzanimljivijih žanrovskih filmova nastalih u poslednjih nekoliko godina, i pokazuje šta bi evropski autori trebalo da donesu Holivudu.

* * 1/2 / * * * *
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

morbius

Prvo da kažem da film još uvek nisam gledao, torentovaću ga kad se iz Srbije vratim u toplije krajeve.

Ono što stvarno treba imati u vidu je da Silent Hill serijal nisu tamo neke "igrice", već pravo pravcato umetničko delo. Priča u njima je snažna i zapetljana, a atmosfera uspeva da bude istovremeno strašna i melanholična. Horor ne proističe iz straha hoće li se iza ćoška pojaviti čudovište kao u Rasident Evil, već iz same scenografije, grada pokrivenog gustom maglom i mračnih prostorija obasjanih samo svetlošću baterijske lampe. Čitav utisak blago kvari jedino loš voice acting, što je pravilo za japanske igre sinhronizovane na engleski jezik.

Priča ima toliko dubine i toliko easter eggs da je stvarno teško pohvatati sve konce. Recimo, kada sam igrao primetim da se jedna ulica u gradu zove Mathison street. To mi zagolica pažnju i pogledam imena ostalih ulica i posle malo guglanja ukapiram da su to sve prezimena horor pisaca (ili pseudonima), kao i članova bendova Pearl Jam i Sonic Youth. Ubacili ljudi u svoje delo omaž onima koji su ga inspirisali.

Dakle za sve one koji sumnjičavo vrte glavom kada se pomenu igre kao umetnička forma, prva stanica za vas je da probate Silent Hill, igru koja je uspela da istovremeno bude komercijalno uspešna i work of art. Možete možda i preskočiti prvi deo i igrati odmah drugi koji je po svima i najbolji. Priča je nezavisna od prvog dela, ali se po malo naslanja na njega.
Why me?