Moj broj 1 :
Thomas Chapin Trio : Sky Piece (Knitting Factory, 1998)
Prvi put sam cuo za ovog, nazalost prerano preminulog genija, na radijskom predstavljanju posthumnog tribjut koncerta. Medju ucesnicima su bili i Mario Pavone, Michael Sarin, i sam Zorn ( svirao i na njegovom 'Menagerie Dreams'), koji ga priznaje, sa pravom, kao ubedljivo najtalentovanijeg saksofonistu svoje generacije. Sky Piece je, nazalost, njegov poslednji album, ploca retke lepote i snage.
Na ovom albumu svira alt i sopran, kao i razne vrste flauta, jednako superiorno.
Muziku je tesko opisati recima, ovaj album je dozivljaj; tipicno njujorski cvrsta, ali fleksibilna ritmika, nepogresiva u dinamici, Chapinovo sviranje je u rasponu od ekspresivnog fri ugodjaja, do etericnog i lirskog, cuju se odjeci Koltrejna i Erika Dolfija, na albumu je i Monkov standard 'Ask Me Now'.
Mog'o bi do sutra ovako, a da nista ne kazem; ovo je jedan od albuma koji mogu UVEK da slusam, i kako lepo rece jedan prikazivac:
: 'Quite possibly the most underrated recording in the history of modern jazz. If you don't have a copy you are letting precious time slip away...'