• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

All That Jazz

Started by Dreamlord, 13-11-2005, 23:23:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

ginger toxiqo 2 gafotas

Miles Davis – Bitches Brew (Legacy Edition) 2CD 2010-C4

http://hotfile.com/dl/66087125/bcb7180/MDBBle2k10.rar.html
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Meho Krljic

Najbolji jazz rock album ikada. Plus ova edicija ima brdo bonusa (treba ujuriti i DVD koji ide uz nju). Opako.

Shozo Hirono

verovatno najbolji, svakako najuticajniji jazz-rock album. ako ubacimo fuziju i ambijental, onda dobija opasnu konkurenciju.

i ovako mu uz rame stoje jack johnson i get up with it.

ako moj omiljeni in a silent way svrstamo u ambijental.

Shozo Hirono

Quote from: Meho Krljic on 01-09-2010, 10:48:14
Najbolji jazz rock album ikada. Plus ova edicija ima brdo bonusa (treba ujuriti i DVD koji ide uz nju). Opako.

evo ga i sjajan dok. na tu temu.

Miles Davis Electric - A Different Kind Of Blue Part 1-7 (English Subtitles)

Meho Krljic

Meni u duelu između In a sajlnt vej i Bičiz Bru vazda pobeđuje BB jer je... luđi. DžDž tribjut i Get ap vid it su svakako vrlo blizu BB savršenstva a meni je jedno vreme Dark Magus bio najdraži. Mislim, razlike su u nijansama... Da ne zaboravimo Pangeu i Agartu... Velike je stvari Majls uradio u tih nekoliko godina na polju spajanja džeza i roka, toliko velike da mi je potpuno onemogućio da slušam 90% ostale fjužn/ džez rok muzike... Osakatio me.

Shozo Hirono

Quote from: Meho Krljic on 01-09-2010, 10:48:14

evo ga i sjajan dok. na tu temu.

Miles Davis Electric - A Different Kind Of Blue Part 1-7 (English Subtitles)

Shozo Hirono

Quote from: Meho Krljic on 01-09-2010, 14:14:45
Meni u duelu između In a sajlnt vej i Bičiz Bru vazda pobeđuje BB jer je... luđi. DžDž tribjut i Get ap vid it su svakako vrlo blizu BB savršenstva a meni je jedno vreme Dark Magus bio najdraži. Mislim, razlike su u nijansama... Da ne zaboravimo Pangeu i Agartu... Velike je stvari Majls uradio u tih nekoliko godina na polju spajanja džeza i roka, toliko velike da mi je potpuno onemogućio da slušam 90% ostale fjužn/ džez rok muzike... Osakatio me.

srećom i u tih 10% ima sjajnih albuma i autora. ;)

jeste BB luđi, konceptualno je drugačiji, atonalan, ali zato kada krene silent way ne znaš koga da slušaš pre, jer odasvud stižu magični tonovi i harmonije.

ginger toxiqo 2 gafotas

... ovo mu  i nije prirodni habitat, ali izdavač je Verve, pa da ne otvaram zaseban topic...

Jerry Lee Lewis – Mean Old Man 2010-VAG

01. Mean Old Man (With Ronnie Wood)
02. Rockin' My Life Away (With Kid Rock & Slash)
03. Dead Flowers (With Mick Jagger)
04. Middle Age Crazy (With Tim McGraw & Jon Brion)
05. You Can Have Her (With Eric Clapton & James Burton)
06. You Are My Sunshine (With Sheryl Crow & Jon Brion)
07. Hold You In My Heart (With Shelby Lynne)
08. Swinging Doors (With Merle Haggard & James Burton)
09. Roll Over Beethoven (With Ringo Starr, John Mayer & Jon Brion)
10. Sweet Virginia (With Keith Richards)
11. Railroad To Heaven (With Solomon Burke)
12. Bad Moon Rising (With John Fogerty)
13. Please Release Me (With Gillian Welch)
14. Whiskey River (With Willie Nelson)
15. I Really Don't Want To Know (With Gillian Welch)
16. Sunday Morning Coming Down
17. Will The Circle Be Unbroken (With Mavis Staples, Robbie Robertson & Nils Lofgren)
18. Miss The Mississippi & You

http://hotfile.com/dl/67501118/d2d7a19/JLLMOM.rar

Plottz

Izvinte što se mešam,nego imam Majlsov opasan dupli live iz BGD koji se zove"Another bitches brew"
Ekipa:
K.Jarret
Gary Bartz
Dave liebman
M.Henderson...
....
...
Mnogo dobra svirka pre koje je Majls "išao kod zubara da vadi zub".
Ako netkog zanima može,razmena uz xcheers
subota 14

Plottz

subota 14

ginger toxiqo 2 gafotas

...nije džez, ali malo dobrog old skool gospela ne može da zasmeta nigde i nikada, pa ni na ovom komšijskom ćošetu...

Mavis Staples-You Are Not Alone 2010-VAG

http://hotfile.com/dl/69309707/5ea2c10/Mavis_Staples-You_Are_Not_Alone-2010-VAG.rar.html

Cornelius

Sinoć smo slušali koncert tunisko udiste Dhafera Youssefa. Koncert je zasnovan na njegovom poslednjem albumu Abu Nawas Rhapsodie (Abu Nawas je bio arapski pesnik koji je slavio žene, ljubav i vino). Tvrdjeg zvuka nego Rabih Abou Khalil (libanski udista) i manje vezan za klasičan džez, Youssef uzima sve principe džeza, ali ih propušta kroz sopstveno folklorno nasledje, ne zaboravljajući ni džez tradiciju. Pristup je često duhovit, ali sa neprekidnim potsećanjima na sufi muziku koja je Dhaferova najvažnija inspiracija. Virtouz i izuzetan improvizator, Youssef, takodje ima izuzetno lep glas i čudan način pevanja (nalik sufi pevačima).

Scenu, pola-pola, sa njim je delio Tigran Hamasyan (23) jermenski pijanista, virtouz neverovatne tehnike, odličan melodista izvanrednog osećaja za ritam. Čak i kada svira elegije, u njegovom izrazu postoji strahovita tenzija. Njegov rečnik nije samo nadahnut Džaretom i Evansom, nego je nadahnut i jermenskim folklorom. Medjutim, ovoga puta je bio pročiščhen za potrebe Dhaferovih arapskih nota. Divota je pratiti ga kako odrasta i formira se u sve boljeg muzičara. Zabeležite njegovo ime.

Mark Guliana, američki bubnjar virtuoz, nekadasnji pratilac Avishaja Cohena, savršeno vlada promenama ritmova i snalazi se odlično u svim Dhaferovim  muzičkim svetovima. Kanadski basista Chris Jennings, melodioznog i preciznog zvuka, upotpunjava četvorku.

Lep koncert, za dušu !

Za one koji ne znaju kako zvuči Dhafer Youssef :

Dhafer Youssef "Saaba" live Paris 2009
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Plottz

klap,klap ,klap.. cijenim dobar ukus.
subota 14

Alex

Matt Bianco dolazi u Sava centar

POSTAVA - Britanski latino-džez-pop sastav Matt Bianco sviraće u Sava centru 14. oktobra. Predvođen poljskom pevačicom Basijom Džedželevskom ovaj sastav se probio na evropsku scenu još 1984. godine numerama ,,Get Out of Your Lazy Bed" i ,,Half a Minute" sa prvog albuma ,,Whose Side Are You On?". Pred beogradsku publiku Matt Bianco dolazi u postavi koja funkcioniše poslednjih dvadesetak godina, a koju čine pevač Mark Rajli i klavijaturista Mark Fišer uz prateće muzičare.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Plottz

Trebalo bi Vejn Šorter da svira na Џez festivalu,vredno za pogledati.
subota 14

Plottz

VA - The Only Doo-Wop Collection You'll Ever Need (2CD) (2005)
2CDs | Genre: Soul, R&B, Doo-Wop Vocal | Release: 2005 | Label: Shout! Factory | MP3 320 kbps | 206 MB
This CD lives up to its name, offering 37 of doo-wop's greatest hits and most memorable artists. Everyone from The Dell Vikings to The Platters and The Crests to The Mystics are included. This 2-CD set strikes the perfect balance for fans of oldies and doo-wop!

After listening to The Only Doo-Wop Collection You'll Ever Need, you'll definitely want more. This is a good starting point for the curious, since all the basics are here in the original hit versions: "The Great Pretender," "Earth Angel," "I Only Have Eyes for You," "Goodnight Sweetheart, Goodnight," and, thrown in for good measure, a few tracks that even vocal group scholars wouldn't mind hearing again by the Marvelows, the Duprees, the Jive Five, and the Earls.

Tracklist:

Disc 1

01. The Teenagers feat. Frankie Lymon - Why Do Fools Fall In Love (2:17)
02. Dion & The Belmonts - I Wonder Why (2:17)
03. The Dell Vikings - Come Go With Me (2:39)
04. The Five Satins - In The Still Of The Night (3:03)
05. The Skyliners with Lenny Martin & The Orchestra - Since I Don't Have You (2:40)
06. The Moonglows - Sincerely (3:11)
07. The Platters - The Great Pretender (2:39)
08. The Videos - Trickle Trickle (2:01)
09. The Crests - 16 Candles (2:52)
10. The Penguins - Earth Angel (You Will Be Mine) (2:54)
11. The Turbans - When You Dance (2:56)
12. Spaniels - Goodnight Sweetheart Goodnight (2:42)
13. The Cadillacs with Jesse Powell Orchestra - Speedoo (2:20)
14. The Silhouettes - Get A Job (2:46)
15. The Sheppards - Island Of Love (2:21)
16. Jerry Butler & The Impressions - For Your Precious Love (2:44)
17. The Elegants - Little Star (2:42)
18. The Fiestas - So Fine (2:19)

Disc 2

01. Dion & The Belmonts - A Teenager In Love (2:33)
02. The Capris - There's A Moon Out Tonight (2:12)
03. The Earls - Remember Then (2:07)
04. Shep & The Limelites - Daddy's Home (2:53)
05. The Flamingos - I Only Have Eyes For You (3:19)
06. The El Dorados - At My Front Door (2:36)
07. The Jive Five with Joe Rene & Orchestra - My True Story (2:31)
08. The Mystics - Hushabye (2:29)
09. The Diamonds - Little Darlin' (2:22)
10. The Edsels - Rama Lama Ding Dong (2:26)
11. The Duprees - You Belong To Me (2:47)
12. Vito & The Salutations - Unchained Melody (2:00)
13. The Marvelows - I Do (2:26)
14. The Crests - Step By Step (2:28)
15. The Marcels - Blue Moon (2:15)
16. Randy & The Rainbows - Denise (1:57)
17. Johnnie & Joe with Rex Garvin & His Orchestra - Over The Mountain Cross The Sea (2:15)
18. Gene Chandler - Duke Of Earl (2:25)
19. Little Caesar & The Romans - Those Oldies But Goodies (Remind Me Of You) (3:27)

Download
http://hotfile.com/dl/75662437/e35a45e/Disc1.rar.html
http://hotfile.com/dl/75662436/c6e1fcc/Disc2.rar.html

Mirror
http://www.fileserve.com/file/SFkTgx3/Disc1.rar
http://www.fileserve.com/file/FRHY5Y3/Disc2.rar
subota 14

Meho Krljic

Bogami, džez album godine je upravo stigao:

William Parker - I Plan To Stay A Believer: The Inside Songs of Curtis Mayfield [AUM Fidelity]

QuoteI Plan To Stay A Believer is the definitive document of William Parker's The Inside Songs of Curtis Mayfield project, comprised of exuberant concert recordings spanning the past decade (2001-2008). The project features interpolations of the mighty songbook of soul music legend Curtis Mayfield by an equally mighty 8-piece band, occasionally accompanied by highly inspired choirs.

Bassist/composer William Parker is among the most active and highly regarded musicians performing today. This is the first project in his 35-year career devoted to the music of another composer. Curtis Mayfield was a prophet, a preacher, a revolutionary, a humanist, and a griot. Words that all apply to William Parker himself. Included here are two pieces from the group's very first 2001 performance in Paris with a chorus of 90 children, and another pair from New York in 2008 which feature a full gospel choir.

As Parker writes in the liner notes, "Every song written or improvised has an inside song which lives in the shadows, in-between the sounds and silences and behind the words, pulsating, waiting to be reborn as a new song." I Plan To Stay A Believer brings Curtis Mayfield's positive messages of hope and fortitude in the face of potentially overwhelming odds back into the present moment where these energies remain in great need.

The group features all long-standing compatriots of Parker's: the peerless rhythm section of Parker and drummer Hamid Drake, along with elder masters Dave Burrell on piano and poet/activist Amiri Baraka. The horn section features saxophonists Sabir Mateen & Darryl Foster and trumpeter Lewis Barnes. Deeply soulful singer Leena Conquest is also featured in Parker's Raining on the Moon group / Corn Meal Dance album. –SJ | Aum Fidelity

Original Release Date: September 14, 2010

A evo šta veli Parker himself:

QuoteThis is the first project, in my 30-year career, that I have devoted to the music of someone else.  It grew out of "Sitting by the Window," a homage to Curtis Mayfield that I wrote for my band In Order To Survive. The current project develops this inspiration while trying to call upon the spirit in which Curtis Mayfield wrote his songs. We are trying to let that spirit find its voice today through musicians who not only know Mayfield's songs, but more importantly, know themselves. They are familiar with the language of a music that includes Curtis Mayfield as well as Sun Ra.

I grew up listening to Smokey Robinson, The Temptations, Martha and The Vandellas, Gladys Knight and The Pips, and Curtis Mayfield and The Impressions. In my mind, their music was not separate from Marian Anderson, Count Basie, Coleman Hawkins, Ben Webster, Don Byas, Sarah Vaughn, Ornette Coleman, Don Cherry, Cecil Taylor, Bill Dixon, and Louis Armstrong. All this music is part of an African American tradition that comes out of the blues. The roots of the jazz known as avant-garde are also in the blues, the field holler, and the church. Avoiding artificial separations is the key to understanding the true nature of the music. All these artists ultimately speak using this reservoir of  sounds and colors that we can use to paint our own music.

The music that passed through the life and work of Curtis Mayfield cannot be duplicated. The question becomes, how can it then continue? I also ask myself this question in connection to Duke Ellington or Thelonious Monk. It always seemed to me that when Ellington died, the music physically died with him. We were left orphaned, with just the recorded part of his work and all these notes on paper, but that is not the reality. Once you realize this truth, you can find a different way to proceed to re-create the songs. Paradoxically, you can only find a way to play the music by initially affirming that it cannot be done. Let us imagine the Creator: part of his voice was expressed through Duke Ellington, a part through Albert Ayler, another part through Curtis Mayfield. The method doesn't consist in following or imitating anyone's style; the method consists of plunging into the Tone World, which is the source of all music. You can't counterfeit a music. One can only collect strands and begin to weave a new tapestry out of them.

Curtis Mayfield was a prophet, a preacher, a revolutionary, a humanist, and a griot. He took the music to its most essential level in the America of his day. If you had ears to hear, you knew that Curtis was a man with a positive message – a message that was going to help you to survive. He was in the foreground, always in the breach, both soft and powerful at the same time. For these reasons, his music still resounds in my heart.

Evo kako to približno izgleda:

William Parker's Inside Songs of Curtis Mayfield -- "It's All Right!" Vision Festival 2008

Za koji dan moj prikaz na jazzinu.

Cornelius

Sutra uvece idem da cujem solo koncert Chick Korea.  :!:
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Meho Krljic

Hajde sa srećom!!!

Cornelius

Fala, jarane. Sa srecom i sa pivom, kako dolikuje.

johnnioza

Odličan Mehov tekst o Williamu Parkeru.

Od ostalih novosti, Novosadski Jazz festival objavio program - obradovala me je najava o dolasku Chrisa Pottera.

Plottz

Potrudio se,stvarno dobar text.
subota 14

Meho Krljic

Ma kakav trud, da sam se trudio bilo bi mnogo bolje. Ovo je bilo u provali nadahnuća jer je album istinski fenomenalan.

Plottz

Aj` sad nemo` d` si preskroman ;),ošjeti se nada`nuće i entuzijazam jazz-lovera :)
Album je do jajca doista
subota 14

Meho Krljic

Ako će ga neko preslušati i kupiti zbog ovoga što sam ja pisao, moja je misija i više nego ispunjena.

ginger toxiqo 2 gafotas

Jazzanova -Kaleidoskop- DVBS-06-11-2011-OMA

http://www.fileserve.com/file/2SzkQxT/Jazzanova–Kaleidoskop-DVBS-06-11-2011-OMA.rar

http://www.wupload.com/file/16998468/Jazzanova–Kaleidoskop-DVBS-06-11-2011-OMA.rar

http://www.filesonic.com/file/1202082964/Jazzanova–Kaleidoskop-DVBS-06-11-2011-OMA.rar

http://www.easy-share.com/1916023916/Jazzanova–Kaleidoskop-DVBS-06-11-2011-OMA.rar

ili-ili-ili

Alexdelarge

NE SAMO O POSLU: MIHAILO BLAM
Rođen pod srećnom zvezdom

Najviše bih voleo da imam batlera, pristojnu jahtu i mali avion, ali, pošto nemam, prešao sam na alternativu broj dva, dobre cigarete i dobar viski, kaže naš poznati džezer

Čovek koji radi na četrdeset kanala: tako je Mihaila – Mišu Blama svojevremeno opisao njegov prijatelj, čuveni kompozitor Zvonimir Skerl, i ta definicija je ne samo najtačnija, već je i dalje aktuelna. Zaista, teško je samo pobrojati mesta gde je bio, nagrade koje je dobio, velikane svetskog džeza sa kojima je svirao, festivale gde je nastupao...

– Ja sam, izgleda, rođen pod srećnom zvezdom. Možda sam malo i megaloman u svemu, skupljam razne stvari iz celog sveta, maske, figure, bavim se filatelijom, numizmatikom, gajim biljke, mačke, imam i akvarijum... ali ja sam u biti muzičar, dete klasike – kaže Miša Blam, muzičar, koji je ujedno i kompozitor, profesor, džez-publicista, menadžer i slobodni umetnik.

Krajem šezdesetih svirao je u Beogradskoj filharmoniji i položio audiciju za Berlinski radio orkestar pod upravom Herberta fon Karajana. Svirao je u šest simfonijskih orkestara i u Velikom narodnom orkestru RTB, pre nego što je ,,otišao" u džezere.

Srpski džez i na engleskom

– Sve mi je poznato i sve me interesuje. Imam pet uspešnih razvoda iza sebe i veliki sam hedonista. Nikada nisam sebi dozvolio da upadnem u depresiju jer sam smatrao da je depresija životna demagogija. Život je cikličan, grafikoni idu i gore i dole, kao muzičar sam to najbolje iskusio. Nekad se ima dosta para, a nekada skupljamo one žute dinare za cigare i novine. Ali umesto da kukam, ja smišljam, pravim planove, nudim projekte.

Najviše bih voleo da imam batlera, pristojnu jahtu i mali avion, ali pošto to nikad neću imati, onda kažem ,,idemo na alternativu broj dva", da kupim dobre cigarete, dobar viski, da uživam u životu, a ako i to ne može, prelazim na varijantu tri... Uvek imam pet planova u životu kako da se ,,pokrijem" i sebi priuštim makar iluziju pristojnog života. Tako je to svuda u svetu, možda su samo kod nas poslednjih dvadeset godina stvari bile malo ekstremnije – kaže.

Radeći na knjizi ,,Džez u Srbiji od 1927. do 1944." skupio je gomilu podataka o rađanju džeza kod nas i veoma je ponosan što je ugradio jednu ciglu u srpski kulturni mozaik. Taj predratni i ratni period bilo je i najteže istražiti zbog skromnih podataka. Njegov deda Markus svirao je u društvu ,,Lira" a otac Rafael bio je kompozitor horske muzike i osnivač prvog džez orkestra ,,Miki džez".

– U ,,Politikinoj" arhivi pronašao sam članak o njemu koji glasi ovako: ,,Već godinama jedan mojsijevac diriguje horom crkve Sveti Aleksandar Nevski. Njegovo ime je Rafael Blam i on se čak i krsti tokom bogosluženja..." Zar to nije lepo? To je jedna divna tradicija koja me dodatno vezuje za zemlju u kojoj sam rođen – objašnjava naš sagovornik.

Njegova knjiga je pobudila dosta interesovanja pa je zahvaljujući tome prikupljeno još vrednog dokumentarnog materijala, fotografija, plakata, raznih drugih zanimljivosti na temu kako se razvijao džez u Srbiji. Izvesno je i drugo izdanje knjige, a možda će ići i na engleskom jeziku, kako bi i stranci mogli da saznaju da se ovde nisu dešavale samo ružne stvari.

Prepad na džezere

– U Srbiji se može dosta toga postići, potrebno je samo mnogo dobre volje i nešto finog mazohizma – kaže Miša iz svog iskustva.

Sledeći period džeza, onaj od 1945. do 1970. godine, mnogo je lakši za istraživanje, i za ispisivanje druge knjige postoji mnoštvo pisanih tragova koji, između ostalog, ruše dogmu da su – kako kaže – zli komunisti uništavali džez. Već 1948. godine u zemlji je bilo sedam ,,big bendova", a 1953. godine osnovano je Džez udruženje, da bi nešto posle toga ovde gostovao i Luis Armstrong, a njegov film ,,Zlatna truba" bio je hit u to vreme.

– Džez je danas postao univerzalna umetnička muzika. Devedesetih godina je bio vrlo popularan u Srbiji jer tamo gde se svirao nisu zalazili reketaši, kriminalci, pa je bio i neka vrsta duhovnog utočišta. U svojoj trećoj knjizi istorije džeza moraću da objavim i da su me devedesetih godina reketirali kada sam u Studentskom kulturnom centru otvorio džez klub, slali su mi čak i policiju, bilo je to teško vreme, pa sam zapao i u dugove, a teško mi je palo i kada su na mom festivalu ,,Samer tajm džez" hapsili mladiće koji su došli u ,,Sava centar" da bi ih slali na ratište – seća se Miša Blam.

On je živeo na svih pet kontinenata, u Njujorku, Dominikanskoj Republici, Izraelu, Japanu, u Africi, u Južnoj Americi... Ne postoji, kako ističe, nijedno lepo more gde se nije okupao, nijedan grad u kojem nije popio dobro vino, tekilu ili viski. Ima poznanstva u preko 140 zemalja sveta, što govori mnogo i o njemu, ali i uopšte, o kontrabasistima.

– Kad putujem, nosim samo aktentašnu sa pidžamom i aparatom za brijanje, jer svuda će me sačekati smoking i kontrabas – priča naš sagovornik, koji to smatra jednim od svojih najvećih uspeha u životu: oslobodio ga je straha da će mu njegovu veliku divnu devojčicu, kako naziva svoj kontrabas, polomiti prilikom transporta.

Dobitnik je i brojnih nagrada za svoj neumoran rad, nedavno je dobio nagradu za životno delo na Nišvilu, niškom festivalu džeza, najmlađi je dobitnik ,,Zlatnog mikrofona" Radio Beograda.

Učestvovao je na skoro svim značajnijim festivalima u svetu, jedini je kontrabasista iz regiona koji je snimio tri solo ploče džez muzike, snimao je sa domaćim i stranim muzičarima (među kojima su i sekstet Gut–Marković, Duško Gojković, Klark Teri, Erni Vilkins, Edi Haris, Kliford Džordan, Arnet Kob), komponovao je i za nekoliko pozorišnih predstava: ,,Sablja dimiskija", ,,Hamlet u Mrduši Donjoj", ,,Vesele žene vindzorske" ...

– Ja sam veoma srećan čovek, svirao sam sa velikanima džeza, i to će me činiti srećnim do kraja života. Ali neću više da se hvalim, kad budem hteo, platiću da se napiše knjiga ,,Čika Miša srpskoj deci" – kaže šeretski. ...

O muzici i nacionalnom identitetu

Miša Blam planira da objavi i mali istorijat o tome kako je kroz muziku urušavan nacionalni identitet. Naime, kako tvrdi, još sedamdesetih godina iz Saudijske Arabije je uplaćeno ,,Sarajevo-disku" 300.000 dolara da plasira na naše tržište potpuno novu muziku do tada, pa je ubrzo tržište bilo zatrpano nekim čudnim pesmama, koje su za lepe pare interpretirali neki i danas aktuelni pevači.

– Jasno je da su naše pesme uvek trpele uticaje sa strane, ali ovde se radilo o nečem sasvim drugom, nametanju nečega što je našem identitetu potpuno tuđe. Vremenom je nestao i festival u Ilidži, potisnut je i stari bosanski sevdah, a onda i šumadijska pesma. Danas nove generacije pojma nemaju šta je srpska muzika. Zato bi trebalo iskoristiti istraživanja etnologa Miodraga Vasiljevića i njegove ćerke Zore, da se kod mladih ponovo razvije osećaj za ovo podneblje.

Mnogo bi mogla da pomogne i Fonoteka Radio Beograda sa ogromnom zbirkom audio zapisa bisera naše izvorne muzike, koje su pevali Dragoljub Lazarević, Pavle Stefanović, Anđelija Milić, Radmila Dimić... kako bi se potisnuo ovaj bućkuriš neuspelog roka sa popom, fankijem i ko zna sa čim sve. Takav zaokret ne traži pare iz budžeta, već samo dobru volju i nešto što sada nije mnogo popularno, traži patriotizam. Ja nisam Srbin, ali sam patriota, volim zemlju u kojoj živim i znam da sve jake, pametne i uređene zemlje žive na patriotizmu svojih ljudi – kaže naš sagovornik.

Porodična tradicija

– Moj deda Markus je bio akcionar Radio Beograda sa sedam posto akcija, i kad bi se restitucija danas ozbiljno shvatala ja bih sada imao sedam odsto u RTS-u! Pet članova naše porodice je vezano za Radio Beograd, kao i za muzičku školu ,,Kornelije Stanković": osim mene, oca i dede, i moja sestra Nada (bila je član Radio drame) i jedan od moje dvojice sinova, Markus, koji je pevao u tinejdžerskom horu. Moji sinovi Markus i David su ipak otišli u druge vode, a ne umetničke, menjaju se vremena, ali zato je unuka Minja upisala klavir. Tu sam ih sačekao! Porodična tradicija je tako nastavljena, pa sam joj poklonio svoj klavir, trebalo bi uskoro da ga prenesem, a deda će morati sebi da kupi drugi. Eto, vidite, kako je kultura skupa – priča poznati džezer.

Omladina je uvek u pravu

Po svedočenju Miše Blama, naš poznati kompozitor i svojevremeno oficir Udbe Bojan Adamič je zbog svojih umetničkih afiniteta dao nalog da se odmah posle rata počnu osnivati ,,big bendovi", pa je do 1948. godine u tadašnjoj državi bilo osam takvih orkestara, uglavnom u Ljubljani i Beogradu. I Tito je dao nedvosmislenu podršku džezerima kada je rekao da ,,mi možemo zabraniti Gričku vješticu ili džez, ali moramo omladini dati da upozna sve kulture svijeta".

– Probleme su pravili pojedinci, a ne sistem, tako je neka budala donela uredbu da se u Radio Beogradu zabrani emitovanje svake muzike koja ima trubu preko Ce-4, ne bi li izbacili Armstronga iz programa. Posle petnaest dana uredba je skinuta jer se ispostavilo da je njome pola klasike došlo pod udar i da bi čak i muzika Vagnera i Baha bila zabranjena – kaže Blam.

http://www.politika.rs/rubrike/Magazin/Rodjen-pod-srecnom-zvezdom.lt.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Meho Krljic

John Zorn: kapija u XXII vek 
Goran Milovanović na Blicovom blogu. Nisam pročitao tekst pa ne smem da jamčim za kvalitet ali opet, o Zornu uvek vredi progovoriti koju.

johnnioza

e, pa ovo je super! mislim, to što se na mejnstrim blogu piše o zornu, pa neki ljudi komentarišu, a drugi prvi put čuli za čoveka pa im se sviđa muzika... produžetak utopističke kampanje "zorn u srbiji"  :twisted: 

tomat

Gene_Krupa_and_Buddy_Rich-The_Drum_Battle_At_JATP-2011-JUST

nije baš novi album u pravom smislu te reči (iako je sveže izdanje), pa reko' ajde ovde da pristavim

http://filejungle.com/f/VAvF83/Gene_Krupa_and_Buddy_Rich-The_Drum_Battle_At_JATP-2011-JUST.rar
http://wupload.com/file/203673484/Gene_Krupa_and_Buddy_Rich-The_Drum_Battle_At_JATP-2011-JUST.rar
http://depositfiles.com/files/ck4lhs1fd/Gene_Krupa_and_Buddy_Rich-The_Drum_Battle_At_JATP-2011-JUST.rar

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Taj Krupa/ Ritch album je meni vazda bio drag. Imam disk i rado ga slušam, potpuno bubnjarsko preterivanje.

Father Jape

Taj Krupa/Rich dram betl je kao da je neko snimio Rona Džeremija i Džona Holmsa kako se udaraju penisima.  xjap
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Meho je čitao autobiografiju Majlsa Dejvisa i od toga su mu dlake na prsima porasle nekoliko santimetara!!!

http://jazzin.rs/post/Miles-Davis-i-Quincy-Troupe-e28093-Majls-Autobiografija-(Utopija).aspx

Agota

Nisam razumela jer su to intervjui ili je forma feljtona ?
  Koliko  prostora u knjizi  zauzima Žilijet Greko ?
Nedavno je izasla i autobiografija Kita Ričardsa s tim sto ja mislim da je to naruceno, tesko da je sve to Kit ispisao ,al mozda gresim.
Volela bih da procitam i autobiografiju Ozi Ozborna ,pa makar je pisao Tomi Li jer mi je bio neverovatno zabavno kad je prepricavao Ozijev slucaj sranja u liftu i razna druga cudesa,kojih se ovaj ni  neseca.
E da  takodje   volela bih i autobiografiju Pattie Boyd
Uh, preterah trolujem :oops:
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Meho Krljic

Pa, forma je, kako je i sugerisano u prikazu to da Majls priča Troupu a ovaj zapisuje i posle malo uređuje, tako da je sve jedan dugačak Majlsov monolog. Žilijet Greko zauzima zanemarljivo malo mesta.

Cornelius

Truman

Je l čuo neko za Rigmor gustafsson? Otkrovenje za mene, dobio dva diska...samo nema je nešto na jutjubu pa ne mogu da vam pokažem...
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Cornelius

Bila je ona u Francuskoj, a i radila je sa francuskim pijanistom Jacky Terrassonom, pa je, na tom ili nekom drugom albumu, pevala na francuskom, te smo tako čuli za nju. Kompozicije su se vrtele na radiju neko vreme. Ima prijatan glas.

Rigmor Gustafsson Quintet - Stormy Weather (live)

Truman

Ovo što sam ja slušao je sve na engleskom. Posebno me je oduševila pesma My world ( ili In my world ).

Truman

Quote from: ginger toxiqo 2 gafotas on 01-09-2010, 00:24:55
Miles Davis – Bitches Brew (Legacy Edition) 2CD 2010-C4

http://hotfile.com/dl/66087125/bcb7180/MDBBle2k10.rar.html

Taj link više ne radi, imate ovde: http://thepiratebay.se/torrent/6990448/Miles_Davis_-_Bitches_Brew_%281969%29_%5B320kbps%5D

Meho Krljic

E, bogami sam sa velikim zadovoljstvom slušao (i još uvek slušam) novog Charlesa Gaylea. Sedamdesetdve godine, ali u njegovom slučaju to je samo doprinelo rafinmanu i čistoti muzike. Evo jazzin prikaza:

http://jazzin.rs/post/Charles-Gayle-Trio-e28093-Streets-(Northern-Spy).aspx

johnnioza

Malo smo apgrejdovali Jazzin, pa se i link za Mehovu recenziju promenio:

http://www.jazzin.rs/charles-gayle-trio-streets-northern-spy/

Kažu komentatori da je njegov stil pisanja prevaziđen, uverite se lično!  :-|

Meho Krljic

Da je moj stil pisanja jedina prevaziđena stvar u vezi sa mnom ja bih pevo.  :cry:

Father Jape

Quotekritika albuma i koncerata u ovom listu podseća me na one "starozavetne" proroke džeza kao što je bio Ig Panasije iz davnih tridesetih godina.Ali,odavno je mrtav sentimentalni, polumistični, impresionistički i literarni pristup u džez kritici koji neguju novinari jazzina. Ovde se džez tretira kao metafora a ne kao muzika, jer nisu kompetentni da govore o muzici unutar njenih kategorija.

Kranje vreme da Mehmet nauči nešto o toj... muzici.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.