• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ne zna se ko je više ujebao Srbe

Started by Paramecijum, 30-10-2006, 13:57:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Paramecijum

karađorđevići ili komunisti?
Da li verujete da nikada u istoriji Srbije pod karađorđevićima nije donet nijedan Ustav Srbije niti bilo kakvi pravni akti za uređenje države. Ljudi su bre obične siledžije i secikese koji su vladali kako su hteli i nikakav zakon im nije odgovarao, sem zakona sile.
Najveće sranje je što su stvorili Jugoslaviju umesto Velike Srbije koja je bila jedino logično i razumno rešenje, odradili nezapamćeni progon neistomišljenika Srba (od 1903. naovamo) - na tu antisrpsku politiku, komunisti su se samo nakalemili, te dovršili započeto.
Mislim da bi bilo pravedno suditi samozvanom prestolonasledniku za grehe predaka i potvrditi mu doživotni progon sa ovih prostora, te zatiranje prava da se predstavlja kako se predstavlja. I naravno pobiti sve žive komuniste koji su učestvovali u unazađenju Srbije i Srba tokom poslednjih 60 godina.

Srbija je vrlo blizu da bude svedena na granice koje je ustanovio Miloš Obrenović pre 160 godina. Karađorđevići su sa svojom genijalnom idejom da su Srbi samo u Srbiji stvorili pet država i pet srpskih naroda okolo, koji se polako odaljavaju od srpskih korena i odriču svaku vezu.

Loengrin

Sta ti mislis da bi bilo da nisu ubili Karađorđa?
Da li si citao rodoslov gde se dokazuje da su preko sedam rodbinskih gora i mora, Obrenovići u krvnoj vezi sa Nemanjićima?

Zaokruži misaono poslednji pasus jer ovako nemam predstavu koji poredak bi mogao da te usreći.

Meni se smučila monarhija kada sam davno čitajući o srpskim velikanima, saznala kako su šikanirali Živojina Mišića, kitili se njegovim uspesima, a posle ga zvali u pomoć kad zaseru (i tako više puta).

U Srbiji nije bilo komunizma niti komunista. Postojala je diktatura proletarijata, proleteri, seljaci i neprijatelji. Komično je to što sad ispada da su svi bili neprijatelji države  :x onomad, a sad su svi prijatelji. Ta što nam onda ide ovako usrano.

Jebeš ti to sujetno proseravanje bez konkretnog minulog rada. Ja ne podnosim to pijačno prepucavanje preko precenjenog trulog voća.

Napravimo ljude od sebe i od naše dece. Treba poubijati prvo svakog ko ode u vaspitače, učitelje, nastavnike i profesore, a da mrzi taj poziv. Njih i smorene lekare opšte prakse.

Kultura nam je izmučena do krajnosti, nauka nema para, a vrlo malo stvari podstiče okolinu da doprinesu, umesto što kalkulišu.
Naša istorijska viljuška sada može da posluži samo za sakupljanje sena i hranjenje volova (volina).

Karađorđevići i nepostojeći komunisti nisu jedino što postoji u Srba, a ne bi ni zaživeli da nije svakojakog ološa koji parama i bajatom ideologijom uvek uspe da nas obmane i razdeli.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

krema

Kamo srece da su oni jedini koji su nas ujebali. Pa kod nas nema nikoga da nas nije unazadio, pa makar bio i predstavnik nekih "naprednih" shvatanja.
Ni ti Obrenovici nisu manje unistili Srbiju od Karadjordjevica. Kad cujem rijec monarhija, a da je vezano za Srbiju, najezim se. Nije to za Srbe. I sto je najgore, puna je Srbija onih koji su za monarhiju, kao da ne znaju kako se svaka nasa monarhija zavrsila- uvijek neka bruka i sramota.
Ne treba nama monarhija da budemo sjebani. Najbolji primjer ti je jucerasnji referendum za Ustav. Pa mi od svega napravimo smijuriju. K'o fazon- sve su se snage ujedinile za zajednicki cilj, pomirili se nepomirljivi, svi Srbi isto disu napokon. A sta se desilo juce? Nova bruka.
Pa moze li kod nas ista normalno biti?

Loengrin

Nemamo dovoljno kamenoloma da zaposlimo sav taj šljam.

Mislim da nisam ni zaslužila o svemu ovom da pričam, bez nekog bitnog doprinosa.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Izitpajn

Quote from: "Paramecijum"umesto Velike Srbije koja je bila jedino logično i razumno rešenje
Vrlo logično te nadasve razumno  :x

Black Mamba

Quote from: "Izitpajn"
Quote from: "Paramecijum"umesto Velike Srbije koja je bila jedino logično i razumno rešenje
Vrlo logično te nadasve razumno  :x

vala bas.....kao i to da jedino cisto etnicka drzava moze da bude u svakom smislu najjaca :roll: valjda je zato Amerika za najkrace vreme uspela ono sto neke najstarije zemlje na ovoj planeti nikad nisu, niti ce

džin tonik

komunisti su ujebali srbe? odakle ti to? sreo sam tu tezu vec vise puta i uvijek se cudim zasto neki to zakljuce.
pa velika srbija nije bila nikad veca nego za vrijeme komunista.

evo primjer ljevicarske naklonjenosti velikoj srbiji: u njemackoj je najjaci ljevicar gregor gysi. vjerujem skoro svima poznat.
pa ovako, prije par godina on ti drzi predavanje. ok, slazem se da su kapitalisti postali nepodnosljivi, nema vise komunizma da si drze vagu.
ali nakon sto sam mu se predstavio kao srbin, on meni objasni kakav je nato zlocinac zbog napada na srbiju, skoro da mi ne proda teoriju o nebeskom narodu i ukine hrvatima pravo da postoje.

eto, to je komunizam: centralizam, direktiva, linija. u korist velike srbije.
kako je onda komunizam ujebao srbe? ne kuzim.

svaki hrvat komunista kojeg znam je spreman svakom srbinu da se uvuce duboko u cmar. bez iznimke. i eto srbije kakvu god hocete.  :wink:

---

e, moj zosko, nijesi čita vuka draškovića kad je trebalo, inače bi znavo.
jevo, predlažem ti da nekako nabasaš na knjigu "koekude, srbijo", i svi će vi odgovori o ideološkoj i jošte pride metafizičkoj misli o komunizmu koji srbe ujeba - postati jasni.
mislim, neće ti postat jasno, jerbo ni meni, jevo, još od kraja osamdesetih nije jasno, cio život pokušavam si odgonetnut šta koj moj kur i zašta, jašta, ali moreš skužit kaka je magla pala do pola sarajeva tam oko pošljednjega kongresa skj.
po duši te, obavezno štivo je vuk drašković.
a on jošte bijo glavni miloševićev neprijatelj.  :x
pa ti sad vidi, ak imaš dividi.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

džin tonik

to je iz '91. koliko sam vidio. nisam bas nesto odusevljen draskovicem iz tog perioda, na nevidjeno.
procitao sam inace stosta toga sa svih strana, no opet, ne kuzim sta cini (sta bi trebalo ciniti) tu veliku srbiju a da komunisti to nisu nudili (ne nude).
ne negiraju dovoljno postojanje hrvata? nije dovoljno da su hrvati gradjani treceg reda, vec trebaju nestati?

krema

Ajd mi samo objasni po cemu su Hrvati bili gradjani treceg reda u komunizmu. Uvijek se zalite na odnos prema vama za vrijeme komunizma, ali ajd mi navedi gdje su vas to 'velikosrpski' komunisti ugnjetavali.

Truba

evo recimo po bosni se žale da su srbijanci bili nastavnici po školama  8)  a jel kod vaske bilo hrvata (iz bih i hrvatske) profa po školama  :idea:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

Ta priča o Srbima na rukovodećim mestima posle rata po Bosni i Hrvatskoj je samo delimično tačna, naime, komunisti su na ta mesta stavljali dokazane komuniste, a ne Srbe; e, sad, što su većinom Srbi bili komunisti, drugi je problem.

zosko, komunisti su odredili AVNBOJevske granice kao državne sa pravom na otcepljenje. To je urađeno u periodu 1943-1974... da je bilo realnog razmišljanja u cilju očuvanja zajedničke države, trebalo je napraviti ne šest republika, nego 66.
Zašto su Srbiji dodeljene autonomne pokrajine, a ne Hrvatskoj, gde je to bilo bar jednako logično; Istra, Dalmacija, Slavonija. Komunisti su SMANJILI srpsku državu za 30% odmah posle II svetskog rata; pogledaj ko je osnovao Jugoslaviju i s kolikom je teritorijom Srbija ušla u taj njoj potpuno nepotreban savez. Zar ne bi bilo logično da kod razdruživanja Srbija dobije bar onu teritoriju koju je unela u zajedničku državu? Pogledaj malo istorijske atlase s ovom temom.

Srbija je proglašena krivom za građanski rat devedesetih i na konto toga će joj biti oduzeto još teritorije (najmanje Kosovo)... OK, u redu je da agresor bude kažnjen. Zašto komunisti nisu dopustili da NDH bude kažnjena za borbu na strani Nemačke u II svetskom ratu i neznane stotine hiljada pobijenih civila? Zašto Hrvatska nije izgubila niti jedan jedini kvadratni santimetar svoje teritorije zbog toga? Ko je to sproveo, a? Pa komunisti, naravno. Bilo je pošteno podeliti Hrvatsku na četiri dela kako je predlagao Ranković, a Bosnu na dva, da bi se usitnila operativna snaga na terenu i razbila svaka mogućnost da se u budućnosti te teritorije ujedine protiv srpskih interesa. Sve su to komunisti sprečili, komunisti Hrvati i Slovenci, pogledaj, zosko, ulogu Krajačića i Kardelja, pa i Krleže u svemu tome. 3K za srpsku propast.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Loengrin

Tužno je to što su Hrvatska i Slovenija molile Srbiju da se ujedine, a onda nam nakon sedamdeset godina Ameri podmetnuli Slobu da viče "Nećemo rat!" pre nego što je iko o tom pričao. Tog istog dana sam glasno opsovala i pokušala drugima da objasnim da ta rečenica znači da će rata biti.
Istrane niko nije pitao da li žele da se Hrvatska otcepi. U to vreme su od Srba dolazile paradoksalne izjave tipa: "Slovenci i Hrvati mogu da idu iz Jugoslavije ako im se ne sviđa!" Na šta su Istrani samo gunđali; "Ma idi ti u pičku materinu! A mi ne bi ništa da menjamo."

Bobane napokon se slažem s tobom.
BTW imaš molbu na deponiji.

Boban

Sa mnom je lako slagati se... treba samo razmišljati svojom glavom.

lilit

Quote from: "Boban"Sa mnom je lako slagati se... treba samo razmišljati svojom glavom.
ovo treba da udje u SF antologiju!  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Loengrin

Znaš Lilit kad mu je mama davno rekla - Čuvaj svoju glavu sine - posle je mislio da kad neko kaže svoja misli na njegovu.
:evil:

---

Quoteto je iz '91. koliko sam vidio. nisam bas nesto odusevljen draskovicem iz tog perioda, na nevidjeno.

nije iz devedes i prve, jerbo bi onda sve imalo više smisla.  :)
ne bih se smio zaklet tu pred svima kad je prvo izdanje objavljeno, ali se sjećam svoje knjige iz osamdes devete, izdanje glasa crkve.
prijede, u tu knjigu su sakupljeni dračkovićevi tekstovi iz pirioda pre osamdes devete, da uguši klevete, razni tekstovi koji sadržu štošta od bobanove ovdije iznesene slatke ali kratke arkumentacije, sotim da su draškovićevi tekstovi oplemenjeni dozama religiosnik, filosofijskik, opštenarodni, universalni tesa.
mislem, ne moš imati materijalnu nadgradnju bez duhovne baze, zar ne?
i ne velim da je za oduševljavanje, ali ti "koekude", ako voljno suspregneš nevericu  :lol:, more bit zabavno, da ne kažem intrigantno. ili iritantno.
a i ostalima, ko nije čito, jerbo se pošljednja vel'ka naracija jugoslavenske moderne u toj knjizi plete baš oko ovoga topika.
što je još lude, vjerojatno bi mlogi u rvatskoj, kad čitaju Koekude, pomislil da je Zloba to piso.
al jok, brale, vuk je vjerovo u tu priču oko zvezde beokon komunizma što je srbiju pokarambasila, o ustavu iz 1974, o rasparčavanju srbije na pokrajine, i još, idemo dublje, o vatikanskoj zaveri, moslimanskoj pretnji, prodžektu vel'ke albanije (pogleati odgovor ismailu kadareu, briljantin polemičkog pisanja), i tako niže, a jope je i on, kao i većina članova spo, zvanično pričo mirotvoračku priču. (jes, moj miko, uprkos srpskoj gardi.)
kazo je dračković, sjećam se ko juče, rečenicu u stilu da je bolje pregovarati 20 godina nego ratovati 20 sekundi. (on je to kazo više pjesnički, onako, poecki, s ritmom, nije baš ovako sirovo ko što ja parafreziram.)
i dobro se sećam, šta više, imam vidoje kazete sa mnogim snimcima iz tog perioda, kako ga je rtb napo da je muslimanski poverenik, jer je u jednoj izjavi branio muslimane, u stilu mirotvorstva.
i sjećam se, na mitingu na terazijama, 9. marta, gde su okupljeni studenti, i drašković, i bora čorba (ima slika u monografiji), peva se "give peace a chance".
a ne prođe mnogo, čorba snimi sa malim knindžom "ćuti, ćuti, ujko, ubiću te ja".
tik dana, moja komšinica me ubeđiva kako draškovič ispod brade ima urezano slovo U, jer je ustaša.
i ete ti. paradoksalni prosvećeni nacionalista. (čista postmoderna, sve teme su prisutne: šizofrenija, paranoja, istorija, zavera... ki kod pinčona, bokte mazo!)
a onda, vuk veli, pred prve višesmaračke izbore, na rtb-u, parodirajući njegoša (zborim ja, ima tu svačeg postmodernog kod draškovića): "niko krupno ko televizija beograd ne laže".
i sad ajd, reci da ne bi pročito?
ta pojava je zaminljiva ko čisti slučaj iz lakanovske psikoanalize.
ljudi koji su vjerovali da je komunizam ujebo srbe, pa bogme i karađorđevići, i da ne zaboravimo amerikance, nemce i vatikan, a da jope nisu mrzeli krvate, niti su za rat bili.
ili, misliš da su karađorđevići zajebali sa jugoslavijom, a opet ik dižeš na pijedestal nacionalnik, nem pojma, čuvara, pokrovitelja, zvijezda vodilja.
taj suživot u protivrečnosti jeste vanredno izazovan fenomen za razmišljati.
neobjašnjiva stvar za strance. isto ko kad lazar u boju na kosovu udara u teoriju kako će se srbija spasti u carstvu nebeskom. i ko što je taj boj na kosovu za srbe pobeda.
mis'im, kako to objasniti? ajd, sad, budi pope čovek?
nema šanse.

David

@ebovas, pa Tito je opismenio 80% ljudi u Ex-ovini, dao im skoro besplatno zdravstvo i skolstvo, prva industrijalizacija je zapoceta od njega (i, nazalost, dolazak svega i svakakvog zajedno s njom u gradove), izgradio kakve-takve puteve i fabrike...
E da bi se mogli brze i bolje RUSITI, tako?! LOL

P.S. Obznana je, politicki i istorijski, skoro identicna komunistickom otimanju vlasti poslije WWII. ;)
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Cornelius

Srbe su najviše ujebali Srbi. Niz loših poteza, jer su ale i budale, pa svako vuče na svoju stranu. Nikada ništa nisu rešavali dugoročno, nego sad i odmah, pa kako im bilo.

Drašković je minoran pisac, slab strateg, loš političar i odličan govornik. On je okretao ćurak milion puta, počeo karijeru u tvrdom komunizmu, a za ostalo sve znamo. Inače, kod njega je najvredniji deo ličnosti njegova suluda žena Danica, ličnost nalik negativcima iz stripova, onima koji žele da zavladaju planetom. Da njenog drajva nema, bradonja već duže vreme ne bi bio u politici. Inače, Danica je još jedan primerak srpskog psihopate koji drma srpskim narodom. Zato nam je i ovako.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

David

Quote from: "Loengrin"Tužno je to što su Hrvatska i Slovenija molile Srbiju da se ujedine, a onda nam nakon sedamdeset godina Ameri podmetnuli Slobu da viče "Nećemo rat!" pre nego što je iko o tom pričao. Tog istog dana sam glasno opsovala i pokušala drugima da objasnim da ta rečenica znači da će rata biti.
Istrane niko nije pitao da li žele da se Hrvatska otcepi. U to vreme su od Srba dolazile paradoksalne izjave tipa: "Slovenci i Hrvati mogu da idu iz Jugoslavije ako im se ne sviđa!" Na šta su Istrani samo gunđali; "Ma idi ti u pičku materinu! A mi ne bi ništa da menjamo."

Bobane napokon se slažem s tobom.
BTW imaš molbu na deponiji.

Nista Ameri tu nisu plotirali, za SMradove namjere nisu znali cak ni njegovi mentori iz SK-a (Stambolic), tip jeste to sam 'mladoturski' pripremio i svima nam uprilicio/uvukao, naravno, vremenom uz masovnu podrsku svojih pristalica iz Srbije, kasnije Bosne i Hrvatske, te sve do Tokija.
Uklkjucujuci i bukvalno istjerivanje Slovenije, Hrvatske i BiH iz Jugoslavije, iako to upocetku (kasnije jeste) nije bilo uopste pitanje 'ostati ili ne u YU).

To sve nije, naravno, opravdanje za pojavu nacionalzma, bolje receno kripto-fasizma, i masovnu mu podrsku u ostalim republikama ili naVodima. Najvise u Hrvatskoj, tj. kod Hrvata.

Btw, Zosko: imas komunisticki, hrvatske provinijencije, pozdrav 's onog svijeta' od Jakova blazevica, Josipa Vrhovca, Bakarica, pa cak i, zato da ne, mladog Tukija. Dakle, onih komunista koji su drmali Hrvatskom a da nisu bili Srbi. ;)
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Cornelius

Američka vlada je videla uson Miloševića i odmah mu, u tajnim pregovorima, ponudila da sačuvaju Jugoslaviju, da on bude glavno mudo, da Srbi budu mudonje, ali da direktive stižu iz Vašingtona. Pošto je Sloba bio prepun samog sebe i zamišljao je da se zove Broz, on je računao na ravnotežu straha - zapad istok. Onda je SSSR pao i Sloba se našao na vetrometini sa svojim tupim pričama, a SAD je krenuo u ostvarenje svog plana na drugi način. Ko je sve pomogao, znamo svi. Eto, danas je izvršen veći deo američkog plana, uključujući i čuveni Aneks B iz Rambujea.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

lilit

mislim da je sloba bio mali covek koji je zeleo puno para i to je dobio.
mi, ostali balkanci, smo kolaterala koja mu je pomogla u tome.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

krema

Nas je najveci problem sto smo uvijek, u politici, trazili rjesenja, ne samo za sebe, vec za sve juznoslovenske narode, prvi prihvatali svakakve ideje i posljednji istrajavali u njima i onda kada bi se one jasno pokazale kao pogresne, prvenstveno za nas same. Greska je sto se velikosrpska politika nikada nije vodila, a za to nas sada najvise i optuzuju. Zna sudbina biti zajebana. Nasa vjecita unutrasnja razjedinjenost samo je dodatno pogorsavala situaciju.
Nikad se mi opametiti necemo. Zao mi je sto to kazem, ali to se svakim danom potvrdjuje.

Cornelius

Quote from: "krema"Nas je najveci problem sto smo uvijek, u politici, trazili rjesenja, ne samo za sebe, vec za sve juznoslovenske narode, prvi prihvatali svakakve ideje i posljednji istrajavali u njima i onda kada bi se one jasno pokazale kao pogresne, prvenstveno za nas same.

Tražili smo ih da bi bili veći nego što jesmo. Teško smo se zadovoljavali istinom da smo mali narod u maloj i siromašnoj zemlji. Jedino što smo mogli da razvijamo bila je poljoprivreda i neke grane lake industrije. Medjutim, mi smo težili da budemo faktor dešavanja, da federiramo, ne bi li tako bili veći nego što jesmo. Sve nam se osvetilo. Počevši od onih glupih Karadjordjevića, preko svih onih Leka, Krcuna, Stambolića, Miloševića, Djindjića i ovih današnjih. Nacionalna i državna politika ne može da se vodi kao stado ovaca na ispašu. Vrlj tamo, vrlj vamo, a paščad okolo laju i drže ovce na okupu. Dokle god se ponašamo tako, život će nam nalikovati, u boljem slučaju, na tor ovaca, u gorem, na svinjac.

Izitpajn

Just for the record, ja mislim da komunisti jesu sjebali ne Srbe, jer Srbija je pod komunistima prvi put dobila priliku da uspostavi vlastiti identitet, nevezan za ostale narode, nego Veliku Srbiju i sve koji su je propagirali. Naime, komunisti su htjeli čvrstu i stabilnu Jugoslaviju i samo su dvije sile mogle zaprijetiti tom konceptu - srpski nacionalizam i hrvatski nacionalizam. Hrvatski se uspješno eliminirao iz igre uspostavom NDH, njenim stavljanjem na pogrešnu stranu i zločinima koji su počinjeni, a srpski je tek trebalo suzbiti. Zato je Srbija podijeljena na centralu i pokrajine i zato su tokom desetljeća ulagani veliki napori da se cijela Juga decentralizira kako nikome ne bi palo na pamet da posegne preko republičke granice.

Imajte na umu da Srbija do 1918. nikad nije prešla sjeverno od Save i Dunava i zapadno od Drine. Jedini način da se karađorđevićka Jugoslavija očuva bilo je da se stiša ideja Velike Srbije i podmetne ideja Jugoslavije jer inače bi 1918. imali građanski rat koji ne bi prestao "do istrage naše ili vaše".

A Boban opet muti vodu sa svojim postocima. Srbija između 1914. i 1945. nije izgubila ništa teritorija, samo je izgubila Makedoniju i dobila Vojvodinu i dio Sandžaka.

Ali dobro, ja sam rek'o što sam imao, a sad se vi već džapajte međusobno.

Black Mamba

Quote from: "Boban"Sa mnom je lako slagati se... treba samo razmišljati svojom glavom.

slazem se, ovaj, potpuno se slazem da treba razmisljati svojom glavom, a ne tudjom, jelte.... ali se ne slazem s tim da ako se tebi ne svidja neciji stav [sto uopste ne mora da znaci da neko i nije u pravu] to automatski znaci da neko ne razmislja svojom glavom..... kako onda znas kad neko razmislja svojom glavom, kad se u svemu slaze s tobom?

btw, ovo nije pitanje, znam da si dovoljno Boban pa da ne reagujes, vec samo primedba

Cornelius

Quote from: "Izitpajn"Just for the record, ja mislim da komunisti jesu sjebali ne Srbe, jer Srbija je pod komunistima prvi put dobila priliku da uspostavi vlastiti identitet, nevezan za ostale narode, nego Veliku Srbiju i sve koji su je propagirali.

Nemoj se brukaš ovakvim baljezgarijama, no istoriju u ruke. Razumem da si srbomrzitelj, ali nisi ni malo promućuran. Domaći zadatak je da sto puta napišeš kada su Srbi prvi put u istoriji uspostavili vlastiti državni identitet (o nacinalnom ćemo u drugoj lekciji). Pošto ti ili nikada nisi čitao ništa iz istorije, ili su ti dali neke knjižice partije "Srbe na vrbe", ne verujem da možeš da odeš dalje u prošlost od '41. Pazi amo, probaj da odgovor na tvoje reči boldovane u mom citatu, pronadješ u vreme Alekseja I Komnena, ako je i on ikada postojao u tvojoj knjižici.

Izitpajn

Mislim da nema smisla pokušavati išta objasniti ovima napaljenima koje njihovo srpstvo spolno uzbuđuje, ali možda bi bilo dobro da objasnim što sam mislio za ostale, jer sad vidim da možda nisam bio potpuno jasan. Naime, koliko se meni čini, od samog nastanka Srbi su svoj identitet na razne načine vezali za ostale južnoslavenske narode. Od Ilije Garašanina preko Vuka Karadžića pa sve do Karađorđevića. Ne kažem da je to nužno loše; u kulturnom smislu to je svakako nešto pozitivno, no, kad su se nečega dohvate "ljudi od moći", i puno pozitivniji principi završe u blatu.

Uspostavom FNRJ/SFRJ prvi put se dogodilo da su Srbi prisiljeni doživljavati se odvojeno od Hrvata, Slovenaca i ostalih i zaista se koncentrirati na sebe, unutar svojih granica. Na žalost, padom komunizma, stare ambicije su se opet rasplamsale.

Mislim, možda opet nisam bio potpuno jasan, ali ne da mi se sad pisati nadugo i naširoko, ionako će pametni shvatiti što sam mislio, dok će glupi guslati po svome čak i ako napišem enciklopediju.

Loengrin

DAVIDE:
Sloba nije imao veze sa Amerima, a ja se zovem Jovanka Broz.

Dragom Slobi je Iglberger bio bliži od sopstvenih gaća. Bre stvarno si naivan.

Izitpajn

E, jel znaš da se zoveš isto k'o i Titova udovica? :lol:

Cornelius

Quote from: "Izitpajn"Naime, koliko se meni čini, od samog nastanka Srbi su svoj identitet na razne načine vezali za ostale južnoslavenske narode. Od Ilije Garašanina preko Vuka Karadžića pa sve do Karađorđevića.

Izithistori, sada domaći zadatak isti onaj, ali dvesta puta. Plus da dodaš kad je rodjen Ilija Garašanin - pre Alekseja I Komnena ili posle.

Nyarlathotep

Srpska glupost je najvise sjebavala Srbe, niko drugi.

Izi, zaista me zabole za srpstvo i stvarno razumem tvoju ogorcenost prema srpskoj politici '90tih godina. Ali, stvarno, nemoj pricati gluposti i srati po svemu sto si govorio, a da je imalo smisla. Bilo koju evropsku istoriju u ruke, i pocni od Stefana Nemanje ka ovamo, u ranije da ne zadiremo - jer kao bulaznis nesto o srpskom nacionalnom i drzavnom integritetu i blamiras se druze.

Jebe mi se i za Srbiju i Hrvatsku, necu dalje da raspravljam, ali doslo mi da ti odgovorim, kao i bilo kome drguom.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Loengrin

Quote from: "Izitpajn"E, jel znaš da se zoveš isto k'o i Titova udovica? :lol:
Ime ti stvarno paše!

Izitpajn

Gle, ja govorim o tome da nacionalni identiteti uopće nisu postojali prije 19. stoljeća. Tek tada su krenuli nacionalni pokreti, a sve pod vodstvom buržoazije koja je htjela objediniti nacionalne teritorije kako bi se suprotstavili plemstvu i olakšali trgovinu. Sve to s Nemanjama ili Lujevima ili Karlima i svim ostalim vladarima prije industrijske revolucije se baziralo na personalnim lojalnostima, a ne na nekakvim nacijama.

Još jednom: u srednjem vijeku nacije nisu postojale. Prije Guttenberga, a i puno vremena nakon njega, bitna je bila ličnost vladara, a ne nacionalna pripadnost.

Cornelius

Quote from: "Izitpajn"Gle, ja govorim o tome da nacionalni identiteti uopće nisu postojali prije 19. stoljeća.

Države su stvarane isecanjem slova iz dnevne štampe, a ljudi su sebi identitet stvarali na osnovu lokalnog košarkaškog kluba ili marke piva. Burp. Izvini, podje mi spontano.  qpuke

Izitpajn

Pripazi se, previše alkohola loše djeluje na potenciju.

Loengrin

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "Izitpajn"Gle, ja govorim o tome da nacionalni identiteti uopće nisu postojali prije 19. stoljeća.

Države su stvarane isecanjem slova iz dnevne štampe, a ljudi su sebi identitet stvarali na osnovu lokalnog košarkaškog kluba ili marke piva. Burp. Izvini, podje mi spontano.  qpuke
Nisi ti džabe naš  :lol:

krema

Dragi Izitpajne, ti bas nableba gluposti i gluposti. Od one price o nacionalnim identitetima, pa do podatka da Srbi nisu do 1918. presli zapadno od Drine. Tuzno je sve to.
Ali ja, za razliku od Nyarlathotepa, ne mogu da shvatim tvoju ogorcenost prema srpskoj politici 90-tih, jer da nije bilo glupe srpske politike  u zadnjih 15-tak godina, nikada vi Hrvati ne bi ostvarili svoj 'tisucljetni san' o nezavisnoati. Treba da budes zahvalan Srbiji.

Mixitron M. Storm

:evil: NA DEPONIJU! :evil:

Ovo je od početka bio 'doomed' post, a vreme na suncu mu je isteklo.

BladeRunner

Izitpajn
QuoteGle, ja govorim o tome da nacionalni identiteti uopće nisu postojali prije 19. stoljeća. Tek tada su krenuli nacionalni pokreti, a sve pod vodstvom buržoazije koja je htjela objediniti nacionalne teritorije kako bi se suprotstavili plemstvu i olakšali trgovinu. Sve to s Nemanjama ili Lujevima ili Karlima i svim ostalim vladarima prije industrijske revolucije se baziralo na personalnim lojalnostima, a ne na nekakvim nacijama.

Negira Bertrand Rasel u "Istoriji zapadne filozofije" (helenska filozofija i dio o kulturnom identitetu Grka i njihovom odnosu prema varvarima, kao i cjelokupan uvod o genezi hriscanstva (drugi dio knjige, prva glava - o Jevrejima)). Ne ucestvujem na temama koje obicno sluze presipanju iz supljeg u prazno, ali ovo je nekako lako za pobijanje, pa zato postujem.

Takodje, ako je tvoja tvrdnja (a jeste) da nacionalni identiteti nisu postojali prije 19v, kako onda objasnjavas korijen rijeci koje definisu nacion, a koje su sve odreda starije od 19v? Da je kulturan identitet iskljucivo vezan za vladara, imena nacija bi vodila korijen od imena vladara, ali to jednostavno nije slucaj. Npr., Srbi nisu svoje ime pretvorili u Nemanjici (niti su Hrvati svoje ime izveli iz imena Tomislav), iako im je kosovski mit odrzao identitet tokom Turaka (izvor: Njegos). Reci da se on vezao iskljucivo za licnost je greska: tacnije je reci da se licnost (obicno kroz mit) koristila kao gorivo kojim se identitet nacije odrzavao u dobu ugrozenosti (vec pomenut Njegos i kosovski mit, a ako necemo o licnostima, mozemo da govorimo i o slavama kod Srba koje bi, da nije bilo Turaka, mozda bile izgubljene kao obicaj, sto se desilo Rusima (izvor: wikipedia, odrednica: slava)). U stvari, neke nacije su tezile da u dobu ugrozenosti utope svoju kulturu u osvajacku (Hazari), a neke su tvrdoglavo istrajavale na kulturnom identitetu (generalno Sloveni i Jevreji), koji je vremenom cesto bio potpuno iskrivljen i nije imao gotovo nikakve veze sa istorijom (uporedi istorijskog Marka Kraljevica sa stvarnim, kao i jevrejske proroke koje opisuje Rasel).

Uostalom, jedna od najmladjih nacija (americka) je imala svoju borbu za nezavisnost u 18v (nezavisnost izglasana 1776-e, ako se dobro sjecam). Nemoj samo reci da je to zbog toga sto su se Amerikanci vezali za Dzordza Vasingtona? Prije ce biti da ih je ujedinio odnos prema Englezima. Ako ovo vazi za relativno mlade Amerikance, sta onda reci o kulturama cije se trajanje proteze na vise vjekova/milenijuma?

Toliko od mene. Pozdrav.

P.S. Sto na deponiju? Uz malo takta i dobre volje, ovo moze da bude zanimljiva tema.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

---

QuoteDrašković je minoran pisac, slab strateg, loš političar i odličan govornik.

slažem se ko lego kockica, ako danas baciš pogled na njega (mada, ovo da je slab strateg, što znam, on je ipak ministar spolnik poslova, uzprkos statusu svoje partije).
međ žutim, radi se o njegovoj ulozi od sredine osamdesetih do sredine devedesetih se.
vuk drašković, uz nekolicinu post-disidenata, nasuo je mlogo lopata peska u tu mešalicu od karažorževića, komunizma, pokrajina i ostalik veziva.
sve mi se više javlja teorema da se u srbiji igralo binarnih opozicija baš promućurno: pošto je drašković bio glavna opozicija miloševiću početkom devedesetih (nije bio đinđić, kako se to sad predstavlja zbog svakojaki razloga), on je mogo da ti bude dobar isgovor. protiv si miloševića, ali nekako veruješ u iste stvari.
tako se srpska javnost mogla lako kup'ti na lažni binarizam.
a za sve to, po mom dubokom hegelovskom uvjerenju, bila je potrebna ajne metafizišen injekcion. sastavljena od emocion, nacion, religion, identiteton, ponoson, istorion.
a je'na od prvik tema na severnoj tribini bila je: ne zna se ko je više ujebo srbe.
(tu je vučina odigro. posle je igro i šešelj, al on je sirova verzija. vuk je bijo vazda sofisticiran i foteljiran.)
fakat da se ovdje pokreće ista tema, jošte živi neriješena, i da jope izaziva polemiku, navraća čoeka da duboko udakne, i zapipa se o dozi spolmenute metafisičke injekcije.
dođe rat, prođe, budeš malo glup pa se otresniš, al glava otekla od istoga opijata.
sjećate se one priče iz orvelove 1984 o izmeni svesti?
to kad jednom uvati, ne pušća.

Mixitron M. Storm

Quote from: "BladeRunner"
P.S. Sto na deponiju? Uz malo takta i dobre volje, ovo moze da bude zanimljiva tema.

Da, baš zbog toga  :(

Loengrin

Quote from: "Mixitron M. Storm":evil: NA DEPONIJU! :evil:

Ovo je od početka bio 'doomed' post, a vreme na suncu mu je isteklo.
Živeo!

Nyarlathotep

Quote from: "Izitpajn"Gle, ja govorim o tome da nacionalni identiteti uopće nisu postojali prije 19. stoljeća. Tek tada su krenuli nacionalni pokreti, a sve pod vodstvom buržoazije koja je htjela objediniti nacionalne teritorije kako bi se suprotstavili plemstvu i olakšali trgovinu. Sve to s Nemanjama ili Lujevima ili Karlima i svim ostalim vladarima prije industrijske revolucije se baziralo na personalnim lojalnostima, a ne na nekakvim nacijama.

Još jednom: u srednjem vijeku nacije nisu postojale. Prije Guttenberga, a i puno vremena nakon njega, bitna je bila ličnost vladara, a ne nacionalna pripadnost.

Zanimljiva antropolosko-sociolosko-istorijska teorija.  :P
Steta sto nema blage veze sa mozgom. Neverovatno kakvim pojmovima ti tako proizvoljno baratas...  fenomenalno. :shock:
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Loengrin

Kad je bio mali , logoped mu je, zbog mucanja zadavao govorne vežbe, koje su, na opštu radost sviju, bile uspešne. Samo mu na žalost niko nije rekao kad da prestane sa njima.  :(

ivandj

Quote from: "Nyarlathotep"Zanimljiva antropolosko-sociolosko-istorijska teorija.  :P
Steta sto nema blage veze sa mozgom. Neverovatno kakvim pojmovima ti tako proizvoljno baratas...  fenomenalno. :shock:

Bez zelje da ulazim u neku konkretnu raspravu oko price o sjebavanju Srba/Hrvata i ostalih, samo nekoliko malih teorijskih napomena.Ako se apstrahuje pojednostavljivanje, Izitpajn je manje-vise prilicno u pravu, a ova "Zanimljiva antropolosko-sociolosko-istorijska teorija" je vec odavno mainstream i u antropologiji, sociologiji, istoriji i studijama kulture. Vidi npr. Benedikta Andersona "Nacija - zamisljena zajednica", zbornik E. Hobsbaum i T. Rendzer, "Izmisljanje tradicije", ili vrlo prakticnu knjizicu F. Putinja i Z. Stref-Fenara "Teorije o etnicitetu". Ima toga koliko hoces, a i treba praviti razliku izmedju termina nacionalni i etnicki identitet - bez obzira sto se u kololkvijalnom govoru ova dva termina koriste kao sinomimi.
Pozdrav

Boban

Postoje knjige o svemu, magistri koji žele da doktoriraju u očajanju moraju da izmišljaju NOVE teze, pa tako se pojavljuju sve varijante svega: ima nacija, nema nacija, svi potičemo od jedne nacije, svi potičemo od tri izvora, evolucija ne postoji, nosioci nacije su zgrade, štale ili pomoćni objekti, nosioci nacije su ratni uspesi, nosioci nacije su veština preživljavanja u teškim okolnostima... sve što ti padne na pamet neko od desetina hiljada doktora za tu tematiku u Evropi je već morao da se dotakne; dakle, treba razlikovati objektivnu istinu (koja je nepoznata i nedostupna) od svakojakih hipoteza i pretpostavki u koje najčešće ne veruju ni oni koji su ih pisali.
Ne treba brkati formiranje nacionalnih država tokom XVIII i XIX veka sa postojanjem pojma nacije. Uostalom, koja je razlika između kralja i cara, ustanovljena pre više od hiljadu godina? Car je gospodar više nacija/oblasti/država, a kralj samo jedne.
Za osećaj pripadnosti naciji čak nije potrebna država, zar to ne dokazuju stari Feničani, nikada nisu imali državu, ali se vrlo dobro znalo šta su ko su i šta je njihovo... kao što sada znaju njihovi direktni potomci - Jevreji.
Istina, neki narodi imaju jače izražen osećaj pripadnosti, drugi manji, a treći možda uopšte nemaju, zato kroz istoriju jedni opstaju i napreduju, a drugi opet netragom nestaju.

Loengrin

To "piše u knjizi" se u našem narodu zvalo:
"Piše i na tarabi ..."

Eto sad ispadoh i prosta.

IVANDJ:
Ti kad bi čitao MEIN KAMPF bi li postao Hica?  :roll:

ivandj

Quote from: "Loengrin"To "piše u knjizi" se u našem narodu zvalo:
"Piše i na tarabi ..."
Eto sad ispadoh i prosta.
IVANDJ:
Ti kad bi čitao MEIN KAMPF bi li postao Hica?  :roll:

Mislim da sam naglasio MAINSTREAM, dakle ne MEIN KAMPF niti Ljiljana Bulatovic, nego nesto sto je OPSTEPRIHVACENO i na zapadu i na istoku, i vec nekih 20-30 godina predstavlja BAZICNI PROGRAM na 99% svetskih univerziteta (ukljucujuci i ovdasnje - doduse, u poslednjih 10ak godina). Mislim da bi bilo svrsishodno da se, kada se o necemu pise, o tome ponesto i zna. Pre nego sto se krene sa gorenavedenom vrstom komentara, navedu se kompetencije, pa se o njima prica. Ja zato ne pricam o stripu i filmu, jer se ne smatram dovoljno kompetentnim, a narocito se ne frljam plitkim i proizvoljnim metaforama koje su izvadjene iz konteksta  :roll:

@Boban

Slazem se, i bilo bi jako zanimljivo polemisati o tome sta je danas opsteprihvaceno "znanje". Nekada je mainstream u antropologiji bio evolucionisticki pristup, koji je, u neku ruku, pomogao razvoju rasnih teorija (iako ga je, zanimljivo, Marks zajedno sa Engelsom, u potpunosti preuzeo). Politicki momenat tu je svakako jako vazan, u smislu da se dozvoljava proizvodnja odredjenog znanja koje se uklapa u neku politicku pricu koja je u trendu. Naravno, postoji i gomila "mladih" akademskih trudbenika koji bistre raznorazne stvari, eda bi dostigli kvotu u stancovanju poprilicno bespotrebnih radova. Ipak, vecina ovih stvari ne nalazi se u korpusu obavezne literature na ogromnoj vecini svetskih univerziteta. A ove knjizice koje sam ja naveo su do te mere opsta mesta u savremenoj teoriji etniciteta da se tesko moze naci bilo koji kurs koji bar neku od njih nema u najobaveznijoj mogucoj literaturi.

Pozdrav

---

QuoteTo "piše u knjizi" se u našem narodu zvalo:
"Piše i na tarabi ..."

"It's a bad day when people speak of their superiors
with a contempt they haven't earned."

"Lawrence" by Tony Hoagland