• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Srpski film u 2007.

Started by crippled_avenger, 29-11-2006, 22:18:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ginger toxiqo 2 gafotas

...ovo sam postovao ovde zbog zacrvenjenog dela...ko to sprema i kakav film o zbegu nakon "Oluje"???...kao i zbog toga shto me u trenutnoj postavci stvari ne bi iznenadilo da ministarstvo ili Svebor Midzic i ostali estetski rahitichari iz FCS odobre novchanu pomoc Bulajicevom novom zlodelu u nastanku pod iygovorom "istina-odgovornost-pomirenje" procesa...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

Bežim od politike
Biljana Niković, 4. maj 2007

DRUŽINA putujućih glumaca upada u vrtlog rata u Bosni. Bez obzira na to strahote sa kojima se suočavaju, naoružani dečjom naivnošću uspevaju da prežive. Ova priča Gorana Markovića punila je devedesetih godina naša pozorišta. Reditelj se sada sprema da "Turneju" prenese i na filmsku traku. Budući film nedavno je dobio i "zeleno svetlo" i od Ministarstva kulture. Iz državne kase, stići će tek deo sredstava za snimanje filma, a veći deo novca Marković, kao i ostali autori, treba sam da obezbedi.

Koliko ste blizu prve klape filma "Turneja"?
Pre svega, to je prilično skup film koji je, uz to, dosta komplikovan za realizaciju. Potrebno je prikupiti još dosta sredstava da bi bio realizovan onako kako sam ga zamislio. Zasada smo u pregovorima sa partnerima u Republici Srpskoj, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a sa RTS-om smo na pragu sklapanja ugovora o saradnji na realizaciji ovog filma i, eventualno, izradi televizijske serije.
    Konkurisaćemo takođe kod "Euroimaža" i još na nekoliko međunarodnih konkursa. Ukoliko nešto od ovoga ostvarimo, snimanje bi počelo na jesen u Republici Srpskoj i trajalo bi do kraja godine tamo i u Beogradu.

Prethodno ste planirali da radite i "Parove" koji su, kao i "Turneja", igrani u pozorištu. Zašto ste u međuvremenu odustali?
Da, izgubio sam jako mnogo vremena pokušavajući da snimim taj film, ali niko nije u tom trenutku bio zainteresovan da uloži novac u jednu komediju ,,ni o čemu". To me je podsetilo na ,,Nacionalnu klasu", moj prvi scenario. Tada takođe niko nije verovao u to da nekakva komedija o reli vozačima može interesovati bilo koga. Tek posle uspeha mog prvog filma ,,Specijalno vaspitanje" dobio sam sredstva za snimanje ,,Nacionalne klase". Ko zna, možda će se i ,,Parovi" jednoga dana pojaviti...

Govorili ste da ste filmom "Kordon" zaokružili bavljenje politikom na filmu i da se okrećete drugačijim pričama. Da li su aktuelni događaji ,,krivi" što ste se vratili "Turneji"?
- "Turneja" se ne bavi politikom već oprečnim fenomenima koji se, spletom okolnosti, susreću na jednom mestu: ratom i glumom. Moji junaci su družina putujućih glumaca koja, zahvaljujući svojoj naivnosti koja se graniči sa
infantilnošću, upada u strašni vihor rata u Bosni i, zahvaljujući tim istim osobinama, iz toga izlazi živa i zdrava. Da budem precizniji, fizički zdrava...

Da li će u Srbiji ikad biti moguće da pojedinac i umetnost budu ispred onog što se kod nas naziva dnevna politika?
- Prava umetnost i misleći ljudi od integriteta jasno odudaraju od onoga što podrazumevamo pod pojmom dnevna politika. Nećete naći nijedno delo koje vredi, niti čoveka koji drži do sebe u službi te prljave rabote. Jednostavno, svakome ko poštuje sebe i pošteno radi svoj posao ispod časti je da kroči u taj brlog. Pravi umetnici isuviše cene svoje poslanstvo da bi se spuštali tako nisko.

U podelama ministarskih mesta, koje su aktuelne poslednjih meseci, najređe se spominje resor kulture.
- Gledano iz moje vizure, to je možda najvažnije ministarsko mesto. Sudbina ove zemlje umnogome će zavisiti od kulturnog nivoa njenih stanovnika. Ministar kulture neće biti samo vladin činovnik, nego čovek koji bi morao imati plan, viziju kako da promeni nabolje svoje sunarodnike i omogući im da žive evropejski. Postoje nekoliko ministara kulture u istoriji Evrope koji su uradili mnogo više nego svi ostali političari njihovog doba. Andre Malro, na primer. On je žrtvovao svoju udobnu poziciju poznatog i priznatog pisca da bi se latio birokratskog posla ministra kulture Francuske. Ali to njegovo delo ne zaostaje za njegovim knjigama.
Štaviše...

Koliko to ukazuje i na budući odnos prema srpskoj kinematografiji?
- Budući ministar kulture trebalo bi da zna da je kinomatografija možda najčvršće uporište na koje može da osloni. Srpski sineasti su već decenijama u vrhu svetskog filma. Treba samo da im pomogne da rade dalje i da omogući novim imenima da se pojave. Sve ostalo će se odvijati samo od sebe.

FILM JE DOŽIVLjAJ

Najavljuje se izgradnja nekoliko multipleks bioskopa, da li je moguće vratiti publiku i bez kvalitetnih
domaćih ostvarenja?
- Bioskopi treba da budu udobna mesta sa odličnom tehnikom i dobrom atmosferom. Nema te nacije koja ne voli sopstvenu kulturu, svoj jezik, pa ne sumnjam da bi gledaoci rado otišli na jedno takvo mesto i videli neki domaći film. Ali, ako nema bioskopa, ako je glavna informacija o filmu ulični prodavac piratskih kopija, onda nema ničega. Neka mi neko kaže da je bolje gledati neoštru kopiju ukradenu u nekom petparačkom bioskopu od projekcije na FEST-u? Gledanje filma nije puka informacija, to je doživljaj umetničkog dela. Ko nema potrebu za tim, neka kupuje filmove po haustorima i na buvljaku. Verujem da još uvek ima onih koji u njima mogu da uživaju.

crippled_avenger

Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

ginger toxiqo 2 gafotas

U KANU, PORED KUSTURIČINOG, JOŠ ČETIRI FILMA IZ SRBIJE
KULTURA - Petak, Maj 11, 2007 12:09
Kinematografija Srbije će na ovogodišnjem jubilarnom 60. filmskom festivalu u Kanu, od 16. do 27. maja, biti predstavljena sa pet filmova od kojih će 'Zavet' Emira Kusturice biti u zvaničnoj selekciji, odnosno takmičarskom programu čuvene filmske smotre.

Pored Kusturičinog filma, u okviru programa Sinefondejšn biće prikazani i kratki igrani film 'Minus' Pavla Vučkovića, a kratki filmovi 'Nastup' Katarine O' Hern i 'Yin' Nemanje Valjarevića u okviru programa Šort film korner.

Dugometrazni animirani film 'Film noar' Rista Topaloskog i Srđe Penezića, bice predstvljen u okviru filmskog marketa u Kanu.

Po oceni predsednika festivala Žila Žakoba, čuvena filmska smotra će svoje jubilarno šezdeseto izdanje obeležiti na poseban način, mešavinom tradicionalnog i modernog, sa misijom da mladim generacijama stavi na raspolaganje istorijsko kulturno nasleđe.

Ovu ambiciju organizatora ilustruje takmičarski program u kojem su velika imena poput braće Koen, Kventina Tarantina, Vonga Kara Vaja ili Aleksandra Sokurova, ali i 13 novih autora iz Nemačke, Austrije, Francuske i Mađarske.

Među 22 filma takmičarskog programa naćiće se i Kusturičin 'Zavet' sa kojim se naš i reditelj svetskog glasa, posle dve godine pauze, koliko je prošlo od njegovog predsedavanja kanskim žirijem, 'vraća' festivalu koji ga je posebno proslavio.

Kusturica je među retkim rediteljima kome je pošlo za rukom da dva puta osvoji Zlatnu palmu, najveće priznanje ovog prestižnog filmskog festivala - 1985. godine za film 'Otac na službenom putu' i 10 godina kasnije za 'Podzemlje'.

Žirijem, u kojem je i prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Orhan Pamuk, predsedava britanski reditelj Stiven Frirs.

Filmsku industriju Srbije će i ove godine u Kanu predstavljati Filmski centar Srbije i to u okviru reprezentativnog dela kanskog festivala pod nazivom Internacionalno selo, gde paviljone imaju nacionalne kinematografije iz celog sveta.

U FCS su objasnili da će naš paviljon biti na usluzi svim domaćim filmskim projektima i profesionalcima koji budu prisustvovali kanskom festivalu. To će biti prilika da se na jednom mestu, pored informacije o proslogodisnjoj i ovogodisnjoj produkciji u Srbiji, poslovnim ljudima iz svetske filmske industrije predstavi i sve ono što smo u stanju da ponudimo u domenu filmske produkcije.

Predstavljanje srpske kinematografije pratiće, kao i prošle godine, bogato ilustrovan vodič kroz skoriju filmsku produkciju, spisak lokacija za snimanje filmova, produkcioni vodič sa svim relevantnim propisima i adresarom aktera na našoj filmskoj sceni.

crippled_avenger

ginger toxiqo 2 gafotas

Evropa iz srpskog ugla
B. N., 14. maj 2007

INTERNACIONALNA ekipa filma "Na lepom plavom Dunavu", okupila se prvo u nedelju na brodu "Dijalog" da proslavi poslednju klapu. Na istom mestu u ponedeljak su na konferenciji za novinare bili i glumci Bojana i Ana Maljević, Ursula Goltvud Ana Franić, Jelena Gavrilović, Ivan Bosiljčić, režiser Darko Bajić i scenarista Nebojša Romčević, direktor fotografije Boris Kortinski...
- Posle osam nedelja snimanja na "Lepom plavom Dunavu", završili smo putešestvije i upoznali druge strane i našeg Beograda, Budimpešte, Beča... - rekao je Bajić. - Uživali smo na reci, ali i snimanju prvog srpskog filma o Evropi. Do sada su se oni bavili nama, a ovo je prilika da vidimo kakva je naša percepcija Starog kontinenta. Priča govori o svemu, što je danas aktuelno u Evropi. Od globalizma, imigracije, trgovine ljudima, ali govori i o ljubavi i to sve uz primese crne komedije.
U filmu će se čuti i pesme Vlade Divjana, Bore Đorđevića, Momčila Bajagića, Kikija Leksandrića i Ramba Amadeusa. Domaći i strani glumci predstaviće nam u filmu i svoje igračko i pevačko umeće.
- Glumačka podela, takođe, dosta govori o filmu - objašnjava Bajić. - Tu su Miki Manojlović, Dragan Nikolić, Branislav Lečić, nemački glumac turskog porekla Tim Sejfi, zatim Ursula, Sara iz Nemačke i najbolji australijski glumac Majk Picenli.
U produkciji filma kojoj je pomoglo i Ministarstvo kulture, osim Bajićeve kuće "Medžik lajn", učestvovao je i "Monterojal" kao i inostrani kooproducenti.

crippled_avenger

Kad je reč o Vojinom dolasku na mesto Ministra, moja procena je da će od toga najviše profitirati Goran Marković, pošto oni imaju dobar relationship, i sad kad krene megabudžetna TURNEJA da se snima, Ministarstvo će joj se naći u svakoj nevolji.

crippled_avenger

ginger toxiqo 2 gafotas

PODRŠKA VLADE
VLADA Srbije obezbedila je iz budžetske rezerve četiri miliona dinara za predstavljanje naše kinematografije na predstojećem filmskom festivalu.

"ZAVET" VEĆ NA KROAZETI, KUSTURIČIN ODLAZAK JOŠ NEIZVESTAN KAN ZOVE MEĆAVNIK
DA li je i gde je ,,zapelo" u komunikaciji između organizatora Filmskog festivala u Kanu i Emira Kusturice, niko ne zna, ali - jednaka ovoj je i nepoznanica - hoće li slavni reditelj 26. maja prisustvovati projekciji svog filma na Kroazeti.
Neočekivana dilema zasada nema svoje objašnjenje u javnosti. Organizatori kanskog spektakla - nisu se oglašavali na temu Kustinog (ne)dolaska na Festival na kome je naš reditelj uvek bio i više od dobrodošlog. Ni Kusta nijednom javnom rečju nije nagovestio mogućnost da se prvi susret njegovog novog filma sa publikom i žirijem dogodi ,,u njegovom odsustvu"...
O tome će, moguće, biti reči na konferenciji za novinare koja će se, kako je najavljeno, održati u četvrtak uveče, u Drvengradu na Mećavniku.
Inače, ,,Zavet" je, posle završne obrade slike i tona u Francuskoj, potpuno spreman za susret sa gledaocima i kritikom. To se ne može sa istovetnom preciznošću tvrditi i za glumačku ekipu koja je radila na filmu: ko će od njih putovati u Kan, a ko ne - znaće se tek posle Kustine odluke, jer su neki od glumaca, kako nezvanično saznajemo, već odlučili da bez Kuste - ni oni ne putuju...
U Drvengradu na Mećavniku Kuste u utorak nije bilo. On i ekipa koja radi na pank operi ,,Dom za vešanje" - imali su slobodan dan. Prema rečima dr Neleta Karajlića - sve ide po planu i sve će biti spremno za premijeru koja će se održati 26. juna u Bastilji

filmoljub

U produkciji INCIDENT studija, zavrseno je snimanje low-budget horor filma Klabirint.

Film je sniman na lokacijama u Beogradu.
U režiji Aleksandra Maricica, ekipu glumaca čine: Ana Marković, Vladislava Vaca Ðordević, Zoran Kesić, Nemanja Rašović i Nenad Maričić.
Trejler za film možete downloadovati na sajtu www.filmofili.com

ginger toxiqo 2 gafotas

Ekipu filma ,,The Brothers Bloom" uhvatila bura u Bokokotorskom zalivu
Mira Banjac smirivala oskarovce
Autor: A. Novaković | 17.05.2007 - 11:06

Tokom snimanja filma ,,The Brothers Bloom" u Crnoj Gori ekipu je strašna oluja zatekla na otvorenom moru, a najprisebnija je bila naša popularna glumica Mira Banjac, koja je koristila razne trikove da bi smirila Rejčel Vajs, Edrijena Brodija, Marka Rufala i druge glumce.

- Snimali smo pored crkve koja se nalazi na litici preko puta Petrovca kada se vreme iznenada pogoršalo. Počeo je da duva jak vetar i ribari koji su nas dovezli su savetovali nam da siđemo, ali reditelj Rajan Džonson je rekao: ,,Hajde da sačekamo, vreme u Crnoj Gori je promenljivo, možda se situacija poboljša." Nakon desetak minuta smo shvatili da je đavo odneo šalu, i po oluji smo se jedva spustili sa litice, a zatim je trebalo mnogo vremena da se oprema prebaci na brodić - priča za ,,Blic" Mira Banjac.
Međutim, pravi problemi tek počinju, nevreme besni, a glumci navlače pojaseve za spasavanje i sa zebnjom gledaju u uzburkano more.
- Kada smo isplovili na otvoreno more, pojavili su se ogromni talasi, a i kiša je počela da pada kao iz kabla. Bogami, američki glumci su se prilično uplašili, mada niko nije paničio. Iako situacija nije bila nimalo prijatna, nisam se plašila jer ribari koji su bili sa nama su mi rekli: ,,Miro, sedite i opustite se, neće nam se ništa dogoditi." Da stvari budu još gore, ispostavilo se da nijedna luka, čak ni ona u Baru, zbog oluje ne može da nas primi! Dok se brod ljuljao na velikim talasima, Edrijen Brodi je počeo da oblači specijalne pantalone i cipele, a ostatak ekipe je pakovao čokolade i druge sitnice. Ja sam se izmotavala, nudila im hranu i pokušavala da popravim atmosferu. Posle više od sat vremena lutanja po otvorenom moru, napokon smo uspeli nekako da pristanemo u Budvi - kaže Mira.
Inače, Mira, koja u filmu ,,The Brothers Bloom" glumi čuvarku usamljene crkve u kojoj se skrivaju braća prevaranti (igraju ih Edrijen Brodi i Mark Rufalo), petnaest dana je snimala u Crnoj Gori i oduševljena je ekipom.
- Režiser nije želeo da budem obučena u crnogorsku nošnju pa ja u filmu nosim beli šešir i crnu pelerinu. Imala sam isti tretman kao i strani glumci, svoju prikolicu, tuš... a i prvi put sam u životu vozila čamac. Rejčel Vajs je sjajna glumica a najsimpatičnija mi je bila Japanka Rinko Kikuči koja je božanstvena devojka. I muškarci su bili zlatni, veoma su kulturni, a Marka Rufala, sa kojim po scenariju moram da razmenim nekoliko rečenica na srpskom, naučila sam nekoliko naših reči i pomalo da psuje, ništa bezobrazno - objašnjava Mira.
Tokom petnaest dana snimanja u Crnoj Gori, Mira je bila jedini srpski član glumačke ekipe, a rad na filmu je nastavljen u Beogradu gde su se ekipi priključili i Ljiljana Blagojević, Josif Tatić i Stefan Kapičić.

crippled_avenger

Kunac

Miri Banjac krenulo u životu... Ko zna, možda je i holivudska karijera na pomolu?
"zombi je mali žuti cvet"

milan

Quote from: "crippled_avenger"http://dobanevinosti.blogspot.com/2007/05/pinkov-studio.html

Ovo izgleda veoma ozbiljno...

crippled_avenger

Quote from: "milan"
Quote from: "crippled_avenger"http://dobanevinosti.blogspot.com/2007/05/pinkov-studio.html

Ovo izgleda veoma ozbiljno...

PFI ain`t nothin` to fuck with :|

Samo treba videti šta sve od toga trenutno postoji uživo pošto će valjda sve biti kompletirano tek 2008.

crippled_avenger

ginger toxiqo 2 gafotas

Brajović: Javiću se Kusturici
Autor: S. L. R. | 20.05.2007 - 00:15
Brajović: Javiću se Kusturici

U svakom slučaju ću pozvati Kusturicu i pitati ga da li mu je nešto potrebno. On je veliki umetnik i veoma je važno to što on predstavlja srpski film u Kanu. Neko iz Ministarstva kulture će sigurno biti u Kanu. Nažalost, ja to neću moći, rekao je novi ministar kulture Republike Srbije, Vojislav Brajović, za ,,Blic nedelje", reagujući na Kusturičinu izjavu.
Kusturica je na konferenciji za štampu, održanoj pre tri dana na Mokroj Gori, u šali rekao da novi ministar "nema njegov mobilni telefon".
- Na tako velikom festivalu trebalo bi, pre svega, da budu stvaraoci. Zadatak Ministarstva kulture u takvim slučajevima je da, ukoliko je potrebno, ukloni prepreke, da bude servis umetnicima - ističe novi ministar.
Tako je otklonjena dilema da li će on putovati sa ekipom Kusturičinog "Zaveta" u Kan..
Kako trenutno stvari stoje, Vojislav Brajović će biti prvi ovdašnji ministar kulture koji od uvođenje višestranačja u Srbiji ne ide na premijeru domaćeg filma u Kanu.
Podsetimo, pre dvanaest godina na premijeri filma ,,Andergraund" bila je ministarka Nada Popović-Perišić, a pre tri godine podršku Kusturici prilikom premijere filma ,,Život je čudo" dao je Dragan Kojadinović.
Brajović kaže da je u ovom trenutku angažovan u više predstava u pozorištu i da neće prestati da ih igra za vreme ministrovanja.

rade

kad pomisliš ne može gore od lečića stigne kojadin. misliš ovo je dno kad stigne voja brajović koga izgleda ministrovanje i ne interesuje previše.

rade

evo šta tirke piše o tome:
http://www.pressonline.co.yu/kolumna.jsp?id=11103

ginger toxiqo 2 gafotas

KUSTIN POSLEDNJI KAN

Naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica premijerom "Zaveta" 26. maja stavlja tačku na takmičenje na ovom čuvenom filmskom festivalu

Naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica danas putuje u Pariz, kako bi 26. maja prisustvovao prikazivanju filma "Zavet" na Kanskom festivalu, kojim, kako je izjavio Tanjugu, definitivno stavlja tačku na svoje učešće u takmičarskom delu čuvene filmske smotre. On kaže da je za njega, posle dvadeset i više godina, bilo vreme i ranije da odustane od konkurencije. Kusturica je jedan od retkih filmskih stvaralaca kojima je u Kanu pošlo za rukom da Zlatnu palmu osvoje dva puta. Najveće priznanje ovog festivala prvi put je dobio 1985. godine za film "Otac na službenom putu", a 10 godina kasnije i za "Podzemlje".

Nije sve u parama

Na pitanje ima li u srpskoj kinematografiji tih mlađih snaga kojima bi, kako je rekao, trebalo da oslobodi mesto, Kusturica je konstatovao da ima dobrih filmova.

- Svaki put kada neko stariji lamentira, on to radi uglavnom radi sebe, ili zato što nema dovoljno informacija. Ima dobrih filmova, evo, Berlin je otkrio trojicu - rekao je on, navodeći primer "Klopke", "Romea i Julije" i "Sedam i po".

- Gledao sam, ima dobrih filmova, biće tu filmova sigurno - dodao je čuveni reditelj, ocenivši da mala zemlja kakva je naša ne može da ima tržište i zato, smatra on, bez ozbiljne države i ozbiljnog Ministarstva kulture teško da nešto može da bude urađeno.

- Mislim da je saziv prošlog Ministarstva kulture bio jako dobar, jer je mnogo pomogao srpskom filmu. I davao novac. Samo, tu novac nije sve, kao i u fudbalu. Ne može svako ko ima para da napravi šampionski tim. Treba tu i malo znanja i malo kulturne politike, odnosno stvaranje ambijenta u kome domaći film dolazi na svoje staro oprobano mesto - zaključio je Kusturica.

- Ovo je sigurno poslednji put da sam u takmičarskoj konkurenciji. Mislim da je to iscrpljeno i da više nema nekog velikog smisla. Posebno zato što već osećam da zauzimam neko mesto koje bi moglo biti mesto za nekog mlađeg. Peti put, dosta je. Nisam odustao ranije zato što predstavljam takozvanu malu kulturu, koja mora da ima velika vrata da bi se videla i čula. Možda mi nije bilo mesto ni ove godine u konkurenciji, ali sam ipak tamo, ne samo zbog ovog filma, nego zbog kulture iz koje dolazim. Mnogo je zapaženiji film kada je u konkurenciji, nego kada nije - rekao je Kusturica.

On je izrazio nadu da će ovogodišnji festival doneti i iznenađenja.

- Nadam se da će biti onih iznenađujućih faktora, filmova mlađih ljudi, kao što sam se i ja pojavio, da će iznenada neko nov, mlad, nas sve tamo potući do kolena. Ako tako ne bude, uzbudljivost festivalu će obezbediti ozbiljna autorska imena u takmičarskom programu, kojih ima dosta. Kan, otprilike, daje dva ili tri dobra filma, ne više - napomenuo je Kusturica.

ginger toxiqo 2 gafotas

...kanda evo Voji B. novog abonenta jer...

EKSKLUZIVNI INTERVJU - Fatih Akin
JA SAM SRBIN!

Nemački režiser turskog porekla, favorit za kansku Zlatnu palmu, autor filma "Ivica neba", za Press kaže da obožava našu zemlju i da se smatra "počasnim" Srbinom

Mondenski gradić Kan, koji se svakog maja pretvara u filmsku prestonicu sveta, tokom ovog perioda raspolaže tolikom koncentracijom slavnih ljudi iz sveta pokretnih slika da i najčudniji iznenadni susreti postaju svakodnevna realnost. Tako se desilo da je nemački režiser turskog porekla Fatih Akin, autor filma "Ivica neba", koji je jedan od glavnih favorita za ovogodišnju Zlatnu palmu, u pratnji srpskog režisera Mome Mrdakovića banuo na dodelu nagrada "Junajted votka" na krovu hotela "Hilton" na Kroazeti, gde se priznanjem podičila i votka "vertikal" srpske kompanije "Si & Si".

Zašto kritika voli dosadne filmove?

Imate li favorite među filmova iz zvanične selekcije?

- U selekciji ima fantastičnih filmova. Tu pre svega mislim na izuzetan vestern braće Koen "No Country For Old Men", kojim se Koenovi vraćaju na scenu u punom sjaju. S druge strane, ima ostvarenja za koja ne znam kako su dospela ovde, u njima se praktično ništa ne dešava. Ne shvatam estetiku nekih filmova koji su favoriti kritičara. Meni je film "My Blueberry Nights" Vong Kar Vaja, koji slovi za jednog od jačih kandidata za Zlatnu palmu, dosadan. Na platnu se ne dešava ništa što bi me zainteresovalo. Kada se dogodi tako nešto, nema tih kritičara koji bi mogli da me ubede da promenim stav. Izvan glamura i šou-biznisa, izvan ovog sjaja, film je ono što se dešava između režisera i gledaoca - pojedinca.

Akin ekskluzivno za Press kaže da Srbiju smatra drugom domovinom:

- Dozvolite mi da kao Kenedi, koji je rekao čuvenu rečenicu "Ja sam Berlinac", kažem: "Ja sam Srbin"! Obožavam Srbe i Srbiju. Smatram se počasnim Srbinom, iako sam Turčin - oduševljeno je rekao Akin, prihvativši se votke i očas savladavši neobično dizajniran mehanizam za otvaranje.

Raspoloženje mu se smračilo nekoliko trenutaka kasnije, kada se prisetio trenutka koji mu je, kako je rekao, pokvario veče. Naime, Fatih Akin se posvađao sa čuvenim režiserom Džimom Džarmušom!

Fatih Akin svedoči o ovom neprijatnom doživljaju:

- Nije mi lako. Džim Džarmuš je čovek koji je snažno uticao na moj rad i veoma me je razočarao svojim stavom. Prišao sam mu i rekao koliko ga poštujem. On je promrljao nešto nerazgovetno, okrenuo glavu i otišao bez pozdrava. Nije morao da mi zahvaljuje naširoko, ali mogao je barem da kaže "Hvala" ili "Drago mi je" i da ode. Čoveče, ako ti nije do komplimenata, šta tražiš u Kanu?

Važite za favorita ovogodišnjeg festivala. Stiven Frirs, kome su bliske teme kojima se Vi bavite, predsednik je žirija u kojem sedi i Orhan Pamuk.

- Ne razmišljam o pobedi. Ne mislim da ću pobediti, jer je konkurencija veoma jaka. Tu su Kusturica, Tarantino, braća Koen, neki od najznačajnijih režisera današnjice. Mada, sve je moguće. Smatram da bi pobeda mog filma bila važna za Tursku, ali ja pre svega želim da pobedim zbog sebe i svoje umetnosti.

Vaša domovina Turska prolazi kroz period velikih političkih potresa.

- Prvo ću se ograditi od toga da je Turska moja domovina, jer sebe smatram beskućnikom. Ali, Turska mi je draga, Istanbul je najlepši grad na svetu i srce mi se cepa kada pomislim da bi toj zemlji moglo da se desi neko veliko zlo. Bojim se da se Turska nalazi na pragu događaja koji bi mogli da se završe građanskim ratom. Paradoksalno je da, iako se ne zalažem za ciljeve islamista, vojsci u tom sukobu verujem mnogo manje i ne mislim da bi intervencija armije donela išta dobro. Sa islamistima makar znamo na čemu smo, jer koriste jasne metode političke borbe.

ginger toxiqo 2 gafotas

...a evo i friško trofaznog Akina u akciji...

[/URL][/img]

ginger toxiqo 2 gafotas

Kroazeta čeka Kusturicu
Borislav ANĐELIĆ, 22. maj 2007

Zahvaljujući, pre svega, učešću Kusturičinog ,,Zaveta" u takmičarskom delu, kao i filma "Minus" mladog Pavla Vučkovića u konkurenciji Kinefondacije, ova godina, mnogo je uspešnija za srpski film od prošlogodišnje.
Ovdašnja štampa prepuna je tekstova o Emiru Kusturici, i dok Francuzi nestrpljivo očekuju premijeru "Zaveta", u anketi ,,Ko je, po vašem mišljenju, najbolji živi reditelj?" pored Lars fon Trira, Martina Skorsezea, Stivena Spilberga, Kloda Leluša i Mikelanđela Antonionija, našlo se i njegovo ime, uz napomenu da ,,sve što radi jeste čudesno!". Francuska štampa pokazala je interesovanje i za mladog diplomca Pavla Vučkovića, koji je pre četiri godine dobio nagradu Kinefondacije za film ,,Beži, zeko, beži".
Na popularnoj Prodaji, prikazani su filmovi ,,Klopka" Srdana Golubovića i američki ,,Film noar", naših autora Srđana Penezića i Riste Topaloskog, a na posebnom programu ,,Ugao za kratke filmove" - ,,Jin" Nemanje Valjarevića, "Nastup" Katarine O Hern i nemački film ,,Milan" naše autorke Mihaele Kezele.
Što se tiče same promocije naše kinematografije i Filmskog centra Srbije, kvalitetnih pomaka je, nažalost, veoma malo.
Ali, činjenica da se barjak Srbije vije na Kroazeti svakako da raduje sve poštovaoce i autore našeg filma. Naš štand nalazi se na lepom mestu, košta oko 18.000 evra i lako je dostupan posetiocima. Umesto skupocenog i dosta nefunkcionalnog kataloga, kakav smo imali prošle godine, promotivni materijal je ovog puta znatno bolji i efektniji. Ali, sve ostalo je po starom: brojna delegacija (njih petoro iz Filmskog centra Srbije) ne snalazi se najbolje u ozbiljnom poslu - predstavljanju našeg filma u svetu.
Naš štand, iako je koštao 18.000 evra, opremljen je skromno, bez plakata, čak i bez Kusturičinog "Zaveta"! Takođe, nedostaju prigodne publikacije o našim filmovima, a plazma televizor, koji je, naravno, "kasnio", služi, uglavnom, kao dekoracija, jer se ne prikazuju naši filmovi.
Na propagandnom flajeru o srpskim filmovima u Kanu, nepažnjom je izostavljena ,,Klopka" Srdana Golubovića, koji se prikazuje na Prodaji. Inače, u Kanu je prisutan zavidni broj naših autora, od Srdana Golubovića, Stefana Arsenijevića, Miroslava Momčilovića, Srđana Penezića i drugih, kao i mladih producenata Jelene Mitrović, Miše Mogorovića, do kritičara i producenta Nenada Đukića.

GOSTI U NOVOM SADU
PREDSTAVNICI Filmskog centra Srbije održali su radni sastanak sa Janom Vandierendonkom, generalnim sekretarom "Evroimaža". Na tom sastanku je dogovorno sastavljen takmičarski program od 14 filmova u okviru "Evroimaž" selekcije Prvog srpskog filmskog festivala, koji se od 3. do 8. jula održava u Novom Sadu.

ginger toxiqo 2 gafotas

Smešna strana podzemlja
Autor: Vladimir Đurić Đura | 23.05.2007 - 10:31

Ovih dana se privodi kraju snimanje novog domaćeg filma ,,Čitulja za Eskobara" reditelja Milorada Milinkovića, u produkciji ,,Pink Films Internationala". Film obuhvata tri priče, jednu o ljubavi momka koji je promenio pol i postao devojka, pa zaveo beogradskog kriminalca, dvojice džankija koji daju čitulju Pablu Eskobaru i nebeskih sila sudbine koje posmatraju njihove živote. Reporteri ,,Blica" posetili su ekipu koja i posle četiri nedelje rada deluje dosta sveže i spremno za rad.
U zgradi nekada raskošnog beogradskog ,,Geozavoda", u blizini železničke stanice, snimale su se rajske scene. Barokni dekor ,,Geozavoda" pretvoren je u neku vrstu turskog kupatila, dopunjen velikim količinama suvog leda koji stvara beli dim. Gledaocima izgleda kao da je pod pretvoren u oblake. Na oblacima je jedan krevet na kojem su grešnici Seka Sablić i Boris Komnenić. Njima prilazi Anđeo koga glumi Zijah Sokolović i pokazuje im vrata koja zapravo vode u pakao. Na trenutak u prostoriji se pojavljuje i naduvani gradski frik koga glumi Boris Milivojević. On odmah nestaje iz prostorije, jer je njegova poseta raju trajala zapravo koliko mu je bilo potrebno da izduva jedan dim marihuane.
U pauzi snimanja susreli smo aktere filma koji su veoma zadovoljni svojim epizodama. Zijah Sokolović je ovih dana prezauzet, doputovao je na snimanje iz Beča gde predaje glumu. Njegova dva mobilna telefona su neprekidno zvonila, a za to vreme Seka Sablić nam je otkrila šta ona, Boris i Zijah glume u filmu.

Grešnici i anđeli
- Boris Komnenić i ja glumimo grešnike koji posle smrti dospevaju na onaj svet. Na kraju filma se otkriva šta smo radili dok smo bili živi pre nego što smo postali grešnici. Zijah u filmu ima veću ulogu, on je pravi anđeo i kao takav često se tokom filma pojavljuje na javi u ključnim scenama filma - rekla nam je Seka Sablić.
Nedaleko od nje, Boris Milivojević se oblačio i šminkao za svoju scenu.
- Igram gradskog frika koji sa ortakom koga glumi Miloš Samolov iz zezanja da u ,,Politici" čitulju za Eskobara. Ta lažna šala pokrene čitav lanac obračuna u podzemlju - kaže Milivojević.
Reditelj Milorad Milinković smatra da će mu ovaj, treći film u karijeri sigurno biti najbolji do sada.
- Imao sam odlične uslove tokom snimanja. Sve teške scene smo snimili. Najteže su bile scene obračuna kriminalaca u prašnjavoj šećerani, gde je sve praštalo od fulminata i sparkova (lažne pucnjave i pirotehnike). Glumci i ekipa su nosili gas-maske, jer nisu mogli da dišu od prašine koja je negde duboka do pola metra - priča Milinković i otkriva neke anegdote sa snimanja.

Premijera na jesen
- Marko Živić se u pauzi snimanja svoje scene pored bazena igrao mobilnim telefonom, koji mu je ispao u hladnu vodu. Skočio je u bazen da bi spasao aparat i dobio aplauz od ekipe. Inače, veoma sam zadovoljan saradnjom sa glavnim glumcem Vojinom Ćetkovićem koji od ,,Zone Zamfirove" nije igrao glavnu ulogu u nekom filmu. Takođe su svoj posao sjajno uradili glumci iz Hrvatske, Tanja Garbajs i Rene Bitorojac. Pomenuo bih i da se u malim epizodama u filmu pojavljuju Drakula, pevač ,,Direktora", Maja iz ,,E-Playa", kao i Branko Frizer. Nadam se da ćemo do kraja sledeće nedelje završiti snimanje filma, a premijera bi trebalo da bude na jesen - kaže raspoloženi Milorad Milinković.

ginger toxiqo 2 gafotas

rvi Filmski festival Srbije          
petak, 25 maj 2007

Prvi po redu Filmski festival Srbije biće održan u od 3. do 8. jula 2007. godine u Novom Sadu u organizaciji Filmskog centra Srbije i State of Exit. Ideja o pokretanju Filmskog festivala Srbije proistekla je iz potrebe za manifestacijom od nacionalnog značaja koja bi formirala merila kvaliteta i promovisala zaslužne filmske stvaraoce i njihovo delo u okvirima nacionalne kinematografije. Kako do sada Srbija nije imala reprezentativni filmski festival, Filmski festival Srbije je koncipiran kao najznačajnija promotivna manifestacija kinematografije čiji je cilj da bude mesto susreta najviših standarda internacionalne i lokalne filmske produkcije i kulture. Domaća filmska industrija i kultura ovim festivalom razvija nove odnose kulture i ekonomije i kreira atmosferu urbane regeneracije koja je preko potrebna našim gradovima u tranziciji.

Festival promoviše nov programski koncept Cimena city - Grad bioskop. Naime, čitav prostor Novog Sada biće pretvoren u festivalsku arenu budući da će se program festivala održavati na više gradskih lokacija kao što su Srpsko narodno pozorište, bioskop Arena, otvorena scena Katoličke porte, Trg slobode, kao i mnoge druge lokacije.

Pored redovnog takmičarskog programa koji nosi ime Nacionalna klasa, na Filmskom festivalu Srbije biće i razni prateći programi poput Danubiusa - filmova dunavskih zemalja, selekcije filmova Euroimages, kao i razne druge festivalske selekcije praćene bogatim muzičkim programom. Prvi po redu, Filmski festival Srbije ima za cilj da se narednih godina etablira u jedan od najuticajnijih nacionalnih filmskih festivala u ovom delu sveta.

Na Filmskom festivalu Srbije se predstavlja celokupna godišnja produkcija domaćeg dugometražnog igranog filma, kao i selekcija najboljih dokumentarnih, kratkometražnih i animiranih filmova proizvedenih u Srbiji. Pored bogatog fonda nagarada, festival ima za cilj da animira i ugosti sve one koji mogu doprineti razvoju, ponudi i potražnji za domaćim filmom (predstavnike fondova, producente, distributere, selektore značajnih međunarodnih festivala, stručnjake koji mogu doprineti unapređenju produkcione, distributerske i prikazivačke nacionalne mreže), kao i da postane mesto jačanja saradnje srpske kinematografije sa regionalnom, evropskom i globalnom filmskom zajednicom.

Filmski festival Srbije kroz direktnu promociju nacionalnog filma učestvuje u stvaranju pozitivne slike o Srbiji i postaje pokretač razvoja celokupne kreativne industrije u zemlji. Konceptom Grada bioskopa, Filmski festival Srbije vraća interesovanje najšire javnosti, promoviše obnovu i razvoj bioskopske kulture u Srbiji i direktno afirmiše princip najviših umetničkih i profesionalnih vrednosti i rezultata filmskih stvaraoca, vraćajući dignitet umetnicima i umetnosti.

Filmski festival Srbije je institucija i događaj od opšteg društvenog značaja koju je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, Izvršno veće AP Vojvodine i Skupština grada Novog Sada, kao i mnogobrojni sponzori.

ginger toxiqo 2 gafotas

Vučkovićev "Minus" nagrađen u Kanu
Autor: Tanjug | 25.05.2007 - 21:30

Film studenta Pavla Vučkovića "Minus" osvojio je danas treću nagradu u zvaničnom programu "Sinefondasion" 60. filmskog festivala u Kanu.
"Nagrada mi puno znači jer je potvrda da treba da nastavim da se bavim snimanjem filmova. U ovaj film je uloženo puno truda, ali je ovo dokaz da se rad isplati", rekao je Vučković Tanjugu po primanju nagrade u Kanu.
Ovo je drugi put da je Vučković nagrađen u studentskom programu kanskog festivala - za svoj prethodni film "Beži zeko beži", 2003. godine je dobio prvu nagradu.
Mladi srpski režiser se nada da će mu ovo priznanje pomoći da, kako kaže "lakše dobijem novac i bolje uslove rada za sledeći film". On se nada da će naredni, film za diplomski rad, za koji je već završio scenario, raditi "ozbiljnije", odnosno na filmskoj traci pošto je dosadašnje filmove radio na elektronici, što je mnogo jeftinije.
Šesnaestominutni film po priči Ernesta Hemingveja "Bregovi kao beli slonovi", urađen je kao vežba na trećoj godini Fakulteta dramskih umetnosti, u klasi Darka Bajića, sa glumcima koji su studenti iste godine fakulteta. "Ispit je bio da se od iste priče urade dva filma u različitim žanrovima.
"Minus" koji su izabrali selektori, je horor film, a drugi, "Početak" je melodrama", objasnio je Vučković. Zziri na čelu sa kineskim rediteljem Đia Zangkeom, prošlogodišnjim dobitnikom Zlatnog lava na festivalu u Veneciji, nagradio je Vučkovićev film uz tri druga autora, među 16 kratkometražnih i srednjemetražnih filmova u konkurenciji, čiji je selektor Loran Žakob.
Vučković deli treću nagradu sa Korejcem Hong-Sung-Honom. Prvu nagradu osvojio je Argentinac Gonzalo Tobal, a drugu mladi kineski režiser Čen Tao

ginger toxiqo 2 gafotas

...na pitanje kada će snimati scene za holivudski film "BRAĆA BLUM" u kojem igra sa Ejdrijanom Brodijem i Rejčel Vajs, Ljiljana Blagojević, pred put u Kan, je iznenadila odgovorom.

- Od snimanja neće biti ništa jer su se termini poklopili sa mojim odlaskom u Kan. Tako da sam između Holivuda i Kana izabrala Kan. Nije to bila naročita teška odluka jer je to moja obaveza prema filmu "Zavet" i prema poslu kojim se bavim. Tako je to kod nas glumaca, nekada nailazite na ovako teške izbore, ali dobro je dok može da se bira.

crippled_avenger

All Reuters Movie News  

--------------------------------------------------------------------------------
Balkan romp brings happy ending to dark Cannes
Saturday May 26 10:29 AM ET

Two-time Cannes winner Emir Kusturica brought a happy ending to the film festival on Saturday with a boisterous Balkan romp, breaking the mould for a competition full of dark tales.

"Promise Me This" is the last of 22 films to be screened in the main lineup, a day ahead of the prize ceremony.

The movie is set in a remote hamlet in the hills of Serbia, where a grandfather, grandson and his buxom teacher live an idyllic existence threatened by state officials and suitors.

ADVERTISEMENT

The grandfather does his best to keep the invaders at bay with ingenious contraptions, but realises that his grandson Tsane will one day have to leave to seek a bride in the city.

Tsane's trip leads to high-speed chases, violent shootouts and even a castration as he comes up against a band of ruthless criminals, the leader of which is played by Miki Manojlovic, a long-term collaborator with Kusturica.

Set against high-tempo music from brass bands and accordions, the movie plays on contemporary themes, including the mafia's plans to build another World Trade Center in Serbia.

In one scene, two rival gangs lay their weapons down on an architect's model of the new Twin Towers.

Sarajevo-born Kusturica, vying to become the first ever director to win the Palme d'Or top prize three times, hinted he may never appear at the world's biggest film festival again.

"I was so many times here," he told reporters. "This is becoming much too much. Probably I will be making some more movies in my life, but if I'm going to be competing, I'm not quite sure."

"CRAZINESS"

He described his method of film making, saying that it was as if each film was part of a single, bigger movie.

"I spoke once with a psychiatrist who told me that it's like craziness is observed by the crazy guy," he added.

The 52-year-old took a swipe at film makers and movie goers today, saying that they often shied away from serious issues.

"Today, even if we are older, we are becoming more like global retarded teenagers who don't ask questions, who don't ask deep questions, and I'm still trying to do a little bit of this."

crippled_avenger

Promise Me This
Posted: Sat., May 26, 2007, 9:11am PTZavet (Serbia - France)
A Studio Canal release (in France) of a Rasta International/Fidelite Films production in co-production with France 2 Cinema and in association with Studio Canal. (International sales: Studio Canal, Paris.) Produced by Emir Kusturica, Maja Kusturica, Olivier Delbosc, Marc Missonnier. Directed by Emir Kusturica.

Jasna - Marija Petronijevic
Tsane - Uros Milovanovic
Bosa - Ljiljana Blagojevic
Grandfather - Aleksandar Bercek CQ
Jasna's Mother - Kosanka Djekic
Bajo - Miki Manojlovic CQ
Topuz - Stribor Kusturica
Runjo - Vladan Milojevic
(Serbian dialogue)

By ROBERT KOEHLER

'Promise Me This'

Continuing to play his brand of grotesquely exaggerated slapstick beyond all reason, Emir Kusturica actually manages to outdo the excesses of his previous pic, "Life is a Miracle," with his new slice of buffoonery about a peasant lad who finds true love, "Promise Me This." The only conceivable reason that this mess is included in the Palme d'Or lineup is as a nod during Cannes' 60th birthday to the two-time Palme winner, but it only serves to underline how far the helmer of "When Father Was Away on Business" has sunk. Kusturica's tiny but loyal Euro base will hold up commercially, but prospects elsewhere are strictly limited to ancillary.Even before credits are finished, thesps' mugging and arch comic action are already pushing the limit, merely hinting at the horrors to come. 12-year-old Tsane (Uros Milovanovic) lives in a three-person village with his grandfather (Aleksandar Bercek) and neighboring teacher Bosa (Ljiljana Blagojevic), but there's enough ruckus among them for an entire small city. Grandfather has rigged his home with Rube Goldberg devices, such as those that wake Tsane every morning (and which at one point hurtle Grandfather head-first through a window), but his big project is restoring the chapel and its bell.

Feeling suddenly that he's about to die, Grandfather makes Tsane promise that he will sell his cow Cvetka (whose testicles are removed for the occasion), buy an icon of St. Nicholas for the chapel, buy himself a souvenir and find a bride. Tsane obeys, but not after whiling away the time ogling Bosa's breasts through Grandfather's custom-made telescope. A pushy group from a government ministry proceed to bug Bosa and Grandfather, one of a few side plots that Kusturica deploys to overstuff an already bursting movie.

Tsane ventures to town with Cvetka, and quickly runs afoul of gangster Bajo (Miki Manojlovic) and his thugs, who are hatching plans to build a replacement version of the World Trade Center in Serbia. Bajo's gang steals Cvetka, but after an abrupt gunfight that defies all credibility, Cvetka is rescued and sold. Tsane's prospects look better when he eyes pretty high school girl Jasna (Marija Petronijevic), and Kusturica milks--and milks, and milks--Tsane's bumbling and supposedly charming efforts to win her affections.

These include hoisting himself up a block-and-tackle rope contraption to observe her upside down in her classroom, or allying with the lug-headed grandsons (Stribor Kusturica, Vladan Milojevic) of Grandfather's late shoemaker friend Trifun. Tsane learns that Bajo plans to force Jasna into white slavery as payoff for debts that her mother (Kosanka Djekic) owes him, but this is further complicated by a secret that the mother has kept from Jasna: She moonlights as a hooker in Bajo's raucous brother/strip club.

When Jasna is captured, Tsane helps lead the charge for her escape, leading to an endless confrontation with Bajo in Jasna's home--which is then further extended by a finale back in Tsane's village where a funeral ceremony, a wedding party (Grandfather tying the knot with Bosa) and an armed tank commandeered by Bajo come together for what's apparently Kusturica's idea of a Serbian civil war battle.

"Promise Me This" is undone by a stifling desperation to be funny at all cost and for any kind of action--no matter how wretchedly timed or ridiculous--to perpetually fill the screen. Kusturica is not only spinning his wheels with repeats of the same brand of hyperactive pratfall comedy that poisoned the wells of both "Black Cat, White Cat" and "Life is a Miracle," but he has drifted further and further away from his former taste for caustic political content. New pic is little more than a naïve adventure fantasy, taking picaresque elements and shoehorning them into the director's insistently aggressive style.

While it's true that Milovanovic and Petronijevic provide pic with its only marginally recognizable human beings as budding lovers Tsane and Jasna, the pursuit of a 12-year-old boy for a quite mature young woman (not to mention his amply displayed French kissing and a sexual romp in the trunk of a car) becomes terminally creepy. Thesps appear cast primarily for how ugly or goofy their faces appear on screen, though Bercek registers a few lighter touches as the grandfather.

As always with Kusturica, technical categories are aces, topped by Milorad Glusica's crisp lensing. Special effects include an annoying device involving a circus performer shot out of a cannon who's sent flying through the air in flapping cape and outstretched arms a la Superman. Payoff of this characteristically lame device is a dud joke before end credits.

Screenplay, Kusturica, Ranko Bozic. Camera (LTC Scanlab color), Milorad Glusica; editor, Svetolik Mica Zajc CQ; music, Stribor Kusturica; production designer, Radovan Markovic; costume designer, Nebojsa Lipanovic CQ; sound (Dolby Digital/DTS), Jean-Luc Audy; special effects designer, Nemanja Petrovic CQ; assistant director, Mirjana Nana Kusturica. Reviewed at Cannes Film Festival (Competition), May 26, 2007. Running time: 127 MIN.

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"he will sell his cow Cvetka (whose testicles are removed for the occasion),

sve je ovo lepo opisao, skroz u skladu sa mojim očekivanjima od kuste;
ali JEBO GA OTAC BLESAVI, KAKVE SU MU OVO *KRAVE SA TESTISIMA*, PA JOŠ KASTRIRANE????!!!!
https://ljudska_splacina.com/

crippled_avenger

review: Zavet (Promise Me This) (Cannes 2007)      
tag it!Written by Boyd van Hoeij    
Saturday, 26 May 2007  
Balkan comedy just keeps getting zanier with every outing of its most famous filmmaking son Emir Kusturica, who presents his latest film Zavet (Promise Me This) in competition at the Cannes Film Festival, where he has twice won the Palme d'or: for the decidedly more serious Underground and When Father Was Away on Business. The Sarajevo-born director confirms with this film that, rather than a straightforward filmmaker, he is the a ringmaster of his own cinematic circus that returns each two years or so to your town with a slightly different show performed by pretty much the same group of performers. Newcomers and big fans of Kusturica's comedies will be delighted and should book first-row seats (even though Zavet completely misses the emotional resonance or satire of his best films), while returning visitors should opt for the cheap seats.

The story involves the young peasant boy Tsane (newcomer Uros Milovanovic), who is sent into town by ailing grandfather (Aleksander Bercek, from his previous film Zivot je cudo/Life is a Miracle) to sell their cow, buy a souvenir and a religious icon and find a wife for himself --  though the boy is practically prepubescent. After having eyed the breasts of Bosa (Ljiljana Blagojevic, who starred in Kusturica's debut film in 1981), the third and only other citizen of their mountain village, he takes their loyal cow and leaves.

What follows is the strictly picaresque adventure of young Tsane that only aims for laughs and cares little about such matters as economy of narrative, character development, the laws of gravity or even common sense.

The baddies Tsane encounters in the city are led by the evil "boss" played by Kusturica regular Miki Manojlovic, who currently also stars in Irina Palm as another seedy Eastern European character. The grandsons of a shoemaker friend in town are on little Tsane's side, however, as are his possible future bride Jasna (Mirja Petronijevic) and her mother, who also happens to work in the boss's bordello.

There is almost no political content to speak of bar a stray soldier's helmet used by Tsane as a container for his cat's milk, a barb at the address of NATO and the phrase "there is not enough love in this world," uttered by one of the characters after a particularly cartoony, western-style shoot-out. Gags involving complicated contraptions are many, as are various types of physical harm that befalls characters and animals of all ages and sexes. Not only the cow but all the characters are milked for all their potential and like all Kusturica films Zavet would have benefited from a tighter edit. The show must go on, Kusturica must have thought.

ginger toxiqo 2 gafotas

Zavet za kraj
Borislav Anđelić, 26. maj 2007

JUBILARNI, šezdeseti, filmski festival u Kanu na samom je kraju. Ključno pitanje ostaje otvoreno do nedelje uveče: kome će pripasti Zlatna Palma i ostale nagrade. A filmu "Zavet" našeg proslavljenog,i ovde omiljenog, reditelja Emira Kusturice, nosiocu već dve Zlatne Palme, de fakto je pripala čast da sa svojim filmom zatvori u subotu uveče takmičarski deo programa.
Novinari kojima je film prvo prikazan u subotu pre podne primili su sa pohvalama Kustino najnovioje delo, a sa oduševljenjem je reagovala i publika u festivalskoj palati. Magija Kusturičinog čudesnog sveta proradila je očigledno i ovoga puta. Njegov junak Cane (Uroš Milovanović) silazi sa planine u grad da bi ispunio dati zavet svome dedi (Aleksandar Berček), da proda kravu Cvetku, kupi ikonu Svetog Nikole i ostvari neočekivanu ljubav sa Jasnom (simpatična Marija Petronijević). Uz vizuelnu atraktivnost planinskih krajolika Srbije (dobra turistička propaganda Kustinog sela), efektnu glumu i ostalih aktera Ljiljane Blagojević, Mikija Manojlovića i Stribora Kusturice, nakićen "otkačenim" humorom snažnog nosećeg ritma i bučne muzike, film "Zavet" je našao put do publike koja ga je dočekala sa simpatijama i ovacijama. Ovaj sentimentalan istovremeno divalj i zapušten svet blještavih boja i nepatvorene životne radosti prava je suprotnost sivilu globalizacije.
O tome je na dobro posećenoj pres konferenciji koja je usledila posle projekcije, posle brojnih pohvala "Zavetu" - Kusturica koji je pred novinare došao u pratnjii svojih glumaca Mikija Manojlovića, Ljiljane Blagojević, Aleksandra Berčeka, Marije Petronijević i Uroša Milovanovića, rekao : "Trudim se da ostanem veran sebi i snimam ono što meni najviše odgovara. Filmove, poput, onih iz sedamdesetih godina, američke i evropske kinematografije u kojima su "gubitnici" nešto značili. Danas su oni od filmske industrije i trenda globalizacije marginalizovani i opšta poruka je - drži usta zatvorena. Danas i kada vas bombarduju tvrde da to čine iz milosrđa i ljubavi.O svemu tome želim nešto da kažem svojim filmovima, svidelo se to nekome ili ne. To je jedina šansa da umetnosti preživi "
Ipak,koliko god da gode i reakcije publike i filmskih kritičara, kao uostalom i čast ukazana srpskoj kinematografiji što se Kusturičin film našao na takmičarskom programu ovogodišnjeg Kana, čini se da su, organizatori ostavljajući "Zavet" za sam kraj dosta hendikepirali film u konačnom saldu. Jer, mnogi profesionalci sa Prodaje, a i velika većina predstavnika medija je već napustila festival prethodnih dana. Ali, šta je tu je. Kusturica je značajno ime svetskog filma i veliki borac, možda mu se i posreći, mada mu okolnosti ne idu na ruku.
Što se tiče opšteg utisaka o festivali moglo bi se reći da je on bio uspešan. Većina se slaže takođe da je ova jubilarna godina bila programski u znaku ukusa starog, legendarnog direktora festivala Žila Žakoba. Međutim, Kan nije imao, niti se tokom festivala, istaklo neko ostvarenje koje bi dominiralo manifestacijom i zadovoljilo sve ukuse.Mišljenja su veoma podeljena, naročito, među stručnjacima, iz
frankofonskog i angloameričkog područja, čak radikalno suprotstavljena. Kome će se carstvu privoleti ugledni međunarodni žiri, i da li će uspeti da svojim odlukama pokrije neke tradicionalne političke, autorske i ostale interese kanske manifestacije, ostaje da se vidi. Pred njima je veoma težak i nezahvalan zadatak, a kakve god da budu odluke, sigurno će izazvati mnoge burne komentare. Ali, Kan je uvek takav bio.

ČESTO U KANU
TOLIKO sam puta dolazio u Kan da sam razmišljao o tome da pitam (predsednika festivala) Žila Žakoba da mi ovde iznajmi jednu kuću!", našalio se u subotu pred novinarima nonšalantan i opušten kao i obično Emir Kusturics.
"Suviše često sam dolazio ovde. Možda ću ovde imati još filmova, ali ne znam da li ću ponovo učestvovati u zvaničnoj selekciji", rekao je.

JEDAN FILM
- NISAM se promenio. Od početka radim jedan te isti film koji još nije završen, rekao je Kusturica i dodao da mu je to jedan psihijatar objasnio kao "ludilo viđeno očima ludaka". A svoj način rada uporedio je sa šefom orkestra. - Ako hoćete da budete energičan reditelj, nije dovoljno da samo snimite film po dobrom scenariju, morate da budete šef orkestra, da budete potpuno posvećeni.

ginger toxiqo 2 gafotas

...Kusturica nije osvojio još jednu Zlatnu palmu, nisu ni braća Coen, ali evo ko jeste...

***scenario:http://www.imdb.com/title/tt0880502/

***režija:http://www.imdb.com/title/tt0401383/

***muška uloga:http://www.imdb.com/title/tt0488905///***Grand%20Prix:[url]http://www.imdb.com/title/tt1016205/

ginger toxiqo 2 gafotas

crippled_avenger

Promise Me This (Promets-moi)
Jonathan Romney in Cannes
27 May 2007 22:36

Dir: Emir Kusturica. Fr-Serb. 2007. 140mins
"Never knowingly understated" continues to be the motto of Serbian madcap director Emir Kusturica. All the usual ingredients are present in Promise Me This, the latest knockabout episode of Emir's Balkan Follies - manic overacting, slapstick, wildly cartoonish characters and the usual menagerie of hapless animals (this time including cats, goats, a cow, a warthog and a turkey in a bonnet).

The formula has long seemed overworked, but at least this time Kusturica goes to work with more brio than in his previous Life Is A Miracle. A knockabout comedy rather in the vein of his 1998 film Black Cat, White Cat, Promise Me This could suffer commercially by its lack of the political dimension that made Kusturica's 1995 Cannes Palme d'Or winner a must-see film, but his fans internationally - especially his devoted following in France - will be happy to see him operating on lively form, even if there are no surprises.

A coming -of -age story with a dash of Jack And The Beanstalk, Promise Me This is the story of adolescent Tsane (Milovanovic) who lives in the country with his cow Cvetka and his eccentric grandfather (Bercek). Grandpa is trying to restore an Orthodox church, in between inventing outlandish Heath Robinson-style domestic contraptions (giving the film its best comic moments, and a touch of Wallace and Gromit).

Thinking of his imminent death, he sends Tsane off to the big city, with the cow and three promises to fulfill: bring back an Orthodox icon, buy a souvenir, and find a bride for himself. No sooner does Tsane hit the big city than the cow is stolen by a band of crooks headed by speculator Bajo (Kusturica regular Manojlovic), and falls for the lovely Jasna (Petronijevic), whose teacher mother doubles as a hooker in Bajo's brothel.

Tsane gets the cow back with the help of two goonish demolition experts (one played by the director's son Stribor, who also composed the film's score), and events proceed more than boisterously, with a rate of pratfalls and brickbats that would seem excessive in a Three Stooges short. Things end in buoyant style with two weddings, a funeral and a shootout.

Kusturica's taste for the grotesque and the strident hasn't abated over the years, nor has his somewhat questionable sense of humour: whichever way you look at it, forcible castration, even of an outright baddie, is no laughing matter. It's also an aggressively macho film – the film is essentially about an innocent losing his virginity - but that's par for the course with Kusturica. Leads Petronijevic and Milovanovic show a candid good humour and gentle energy among all the lunacy, and DoP Milorad Glusica gives the colours an appealing warmth.

Stribor Kusturica also contributes a livelier and more varied score than Kusturica films have had in a while, although the oompah factor is as high as ever. There are few surprises here, and non-aficionados will still have ample cause to grind their teeth - but they certainly won't be bored.

Production companies/backers
Rasta International
Fidelite Films
France 2 Cinema
Studio Canal
Canal +/TPS Star

World sales
Studio Canal

Producers
Olivier Delbosc
Marc Missonnier
Emir Kusturica
Maya Kusturica

Screenplay
Emir Kusturica
Ranko Bozic
from a story by
Rade Markovic

Cinematography
Milorad Glusica

Editor
Svetolik Mica Zajc

Production design
Radovan Markovic

Music
Stribor Kusturica

Main cast
Marija Petronijevic
Uros Milovanovic
Ljiljana Blagojevic
Alexander Bercek
Miki Manojlovic
Stribor Kusturica

ginger toxiqo 2 gafotas

KANSKE PADOBRANKE

Članice ženske grupe "Models" uspele da probiju obezbeđenje Kanskog festivala i slikaju se ispred paviljona Srbije

Za ulaz u "Internacionalno selo" na kanskoj Kroazeti potrebna je festivalska propusnica - osim ako izgledate kao članice ženske grupe "Models".

Zaposleni u Filmskom centru Srbije, koji se, kao i paviljoni drugih zemalja, nalazi u popularnom "šatorskom naselju" na Kroazeti, u neposrednoj blizini Festivalske palate, nisu mogli da poveruju svojim očima kada je u dobro obezbeđeni prostor, bez propusnica, nagrnulo jato polugolih devojaka, na čelu sa menadžerom Milanom Vrbićem Vrbom.

Devojke su na štandu FCS-a provele desetak minuta, koji su bili dovoljni da se fotoaparatom zabeleži nekoliko "vrućih" poza.

- Jao, što vam je ovde lepo, pa vi ste na plaži - rekla je jedna "modelsica", napućivši usne za snimanje.

Nastavak "studijskog boravka" "modelsica" u Kanu odigrao se, kako je menadžer Vrba rekao, u vili u mondenskom gradiću Antibi, nedaleko od Kana:

- Planiramo veliku žurku kraj bazena - rekao je Vrba i odjurio Kroazetom.

[/URL][/img]

ginger toxiqo 2 gafotas

Fatih Akin na filmskom festivalu Srbije         
sreda, 30 maj 2007

Fatih Akin, nemački reditelj i scenarista turskog porekla, biće član žirija prvog Filmskog festivala Srbije koji će biti održan od 3. do 8. jula u Novom Sadu. Značaj Akinovog učešća u žiriju festivala uvećava i upravo osvojena nagrada za najbolji scenario na ovogodišnjem
Kanskom festivalu za film "The Edge Of Heaven".

Često nagrađivan za svoj rad, Akin je poznatiji srpskoj publici po filmu ,,Glavom kroz zid" (Gegen die Wand) za koji je 2003. godine dobio Zlatnog lava Berlinala.

Fatih Akin je svoj debi ostvario 1998. godine filmom "Kurz und Schmerzlos" koji je osvojio Bronzanog leoparda u Lokarnu. Danas živi i radi u Nemačkoj.

Petočlani žiri, čiji će član biti Fatih Akin, dodeliće nagradu IBIS u trinaest kategorija u okviru takmičarske selekcije festivala pod nazivom Nacionalna klasa.

Pored ovih nagrada biće dodeljeno tri nagrade van konkurencije i Gran pri festivala koji dodeljuje tročlani žiri Eurimaža (Euroimages), fondacije Saveta Evrope za razvoj evropske kinematografije.

crippled_avenger

Fatih No More

sada je konacno sve spremno za vaskoliki trijumf KLOPKE u NS.

ginger toxiqo 2 gafotas

FILMSKI FESTIVAL U NIŠU OD 24. AVGUSTA DO 1. SEPTEMBRA
KULTURA - Sreda, Maj 30, 2007 18:04

Tradicionalni Filmski susreti u Nišu ovoga leta biće održani od 24. avgusta do 1. septembra na letnjoj pozornici Niške tvrdjave, saopšteno je danas posle konstitutivne sednice Saveta festivala.

Za predsednika Saveta 42. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma izabran je dramski umetnik i javni radnik iz Niša Risto Bukvić.

Na sednici Saveta u Udruzenju filmskih glumaca Srbije u Beogradu dogovoreno je da organizacioni poslovi i realizacija Festivala budu povereni, kao i do sada, Niškom kulturnom centru.

Direktor tog centra Vesna Bratić biće i direktor ovogodišnjeg glumačkog festivala

ginger toxiqo 2 gafotas

LJUBIŠI SAMARDŽIĆU NAGRADA ALEKSANDAR LIFKA
KULTURA - Sreda, Maj 30, 2007 16:27

Proslavljeni srpski glumac Ljubiša Samardžić dobitnik je ovogodišnje nagrade 'Aleksandar Lifka', koju Festival evropskog filma na Paliću dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, saopštili su danas organizatori tog festivala.

Kako se navodi u saopštenju, Samardžiću će nagrada biti uručena 16. jula na svečanom otvaranju Festivala, dok će o stranom dobitniku priznanja 'Aleksandar Lifka' javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Samardžić je glumom počeo da se bavi u školi. Posle studija glume na beogradskoj Akademiji za film, pozorište, radio i televiziju ostvario je nekoliko zapaženih uloga u pozorištu, da bi potom dobio ulogu u filmu 'Igre na skelama' [1961].

To iskustvo motivisalo ga je da napusti pozorište i potpuno se posveti filmu.

Samo tokom 1960-ih ostvario je niz zapaženih glavnih uloga u filmovima 'Prekobrojna', 'Desant na Drvar', 'Dani', 'Lito vilovito', 'Orlovi rano lete', 'Devojka', 'San', a i u svetskim okvirima je ubrzo postao prepoznatljivo lice jugoslovenskog filma.

Godine 1967. Samardžić je postao za sada jedini srpski glumac koji je dobio nagradu 'Kopa Volpi' za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Veneciji ostvarenu u filmu 'Jutro' Puriše Đorđevića.

Tokom sledeće dve decenije ostvario je desetine kvalitetnih uloga na filmu i televizije, a tokom 1990-ih je sa svojom produkcijskom kućom 'Sinema dizajn' stao iza filmova 'Bulevar revolucije', 'Ubistvo s predumišljajem', 'Stršljen' i 'Točkovi'.

Sa filmom 'Nebeska udica' [1999] prvi put se okušao kao režiser, i našao se u najužem izboru za Zlatnog medveda na berlinskom festivalu, a sledeća njegova dela 'Nataša', 'Ledina' i 'Jesen stiže, dunjo moja' prikazivana su sa različitim rezultatima.

Poslednji Samardžićev film 'Konji vrani', nastavak ostvarenja 'Jesen stiže, dunjo moja', trenutno se prikazuje u srpskim bioskopima.

Festival evropskog filma na Paliću održava se od 16. do 22. jula.

Ghoul

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"FILMSKI FESTIVAL U NIŠU

Za predsednika Saveta 42. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma izabran je dramski umetnik i javni radnik iz Niša Risto Bukvić.

Direktor tog centra Vesna Bratić biće i direktor ovogodišnjeg glumačkog festivala

wow!

sa ovim timom, ko sme da očekuje razočmarenja?!!!  :shock:

:x  :x  :x

krah.

potop.

smrt.

ništavilo.

krš.
https://ljudska_splacina.com/

Shozo Hirono

AU JEBOTE !!!!
KAKAV TANDEM bratic/bukvic !!!
Znaci festival ce proci u skladu sa njihovim prezimenima..................i uz litre i litre i litre i litre alkohola !!!
Samo da ne naleti tu i neka zozovacha !!!

ginger toxiqo 2 gafotas

SINIŠI KOVAČEVIĆU 'ZLATNI VITEZ'
KULTURA - Četvrtak, Maj 31, 2007 19:10

Srpski dramaturg i režiser Siniša Kovačević dobitnik je ovogodišnjeg 'Zlatnog viteza' u kategoriji dugometražnog igranog filma na festivalu u Stavropolju.

Kovačević je tu nagradu dobio za film 'Sinovi moje braće' a Ljiljana Blagojević proglašena je najboljom glumicom za ulogu koju je odigrala u tom filmu.

Taj antiratni film, govori o jednoj srpskoj porodici u kojoj su u različitim periodima 20. veka poginuli svi muški članovi porodice.

"Gran pri' na festivalu dobio je ruski reditelj Pavel Lungin za film 'Ostrvo', a srebrnog i bronzanog viteza dobili su japanski reditelj Ten Simojama i kazahstanski Damir Manabaja.

Međunarodni filmski forum 'Zlatni vitez', održavan je u južnoj pokrajini Rusije, Stavropolju, a delegacija Srbije bila je jedna od najreprezentativnijih sa približno 50 filmova svih žanrova, od ukupno 300 iz 34 zemlje sveta.

Zziri festivala ocenio je radove u sedam kategorija [igrani dugometražni filmovi, televizijski igrani filmovi, filmovi za decu, dokumentarni, kratkometražni, debitantski i studentski, kao i animirani filmovi] a u njegovom radu učestvovali su naši reditelji i književnici Božidar Zečević, Jovan Marković, Ljiljana Šop, Đoko Stojčić, Snežana Trstenjak i Siniša Kovačević.

Do sada je festival, čija je osnovna ideja obnova tradicionalnih vrednosti karakterističnih za slovensku kulturu i moralnih ideala, održavan u Minsku, Tambovu, Rjazanju, Kalugi, Tiraspolju, Smolensku, Novom Sadu [1993], Kijevu, Moskvi, Kostromi, Jaroslavlju, Irkutsku i prošle godine u podmoskovskom Serpuhovu.

ginger toxiqo 2 gafotas

...a neu ministar nam je prava vrednica jer...

U Budvi počelo snimanje filma Marije Perović
Porodična saga ,,Gledaj me"
Autor: A. Novaković | 01.06.2007 - 11:22

U Budvi je pre nekoliko dana počelo snimanje filma ,,Gledaj me" koji režira crnogorska rediteljka Marija Perović, a u ovom trileru koji se radi u slovenačko-hrvatsko-crnogorskoj koprodukciji, glavne uloge tumače Olga Pakalović, Mijo Jurišić, Voja Brajović, Andrija Milošević i Marinko Madžgalj.

- Prvu klapu smo snimali i zalili šampanjcem u Budvi, a jedino nam je smetala kiša koja je stalno padala. Sada smo u našoj stalnoj bazi na Cetinju, veoma sam zadovoljna snimljenim materijalom. Ovaj film predstavlja veliki izazov, jer ekipu čine glumci iz cele bivše Jugoslavije. Glavne uloge tumače hrvatski glumci Olga Pakalović, koju sam znala odranije, i Mijo Jurišić, koga sam upoznala na kastingu, a tek posle sam saznala da je on prvak Splitskog narodnog kazališta. Oduševljena sam što u filmu igra i Voja Brajović koji glumi strogog patrijarhalnog oca i mislim da je ovo prava uloga za njega budući da je on odrastao u crnogorskoj porodici - rekla je za ,,Blic" Marija Perović koja je dodala da se sa Brajovićem dogovorila mnogo pre nego što je formirana Vlada Srbije u kojoj je popularni glumac izabran za ministra kulture. U filmu ,,Gledaj me" glume i Andrija Milošević, Marinko Madžgalj, Bane Popović, Mladen Nelević...
- Iako se može reći da je ,,Gledaj me" psihološki triler, to mi zvuči pomalo pretenciozno, naročito u našim uslovima. Ovo je, pre svega, porodična saga, a u centru pažnje je ljubavna priča. Pripreme su trajale dve godine i film pravimo za publiku, a ne za dvadeset veoma pametnih ljudi. Naravno, ne mogu, kao neki, unapred da kažem da će to biti remek-delo i najvažnije mi je da se film svidi ljudima koji su ga radili i našim prijateljima, a ako se desi neki glamurozni uspeh, tim bolje - kaže Marija, prva rediteljka u istoriji Crne Gore koja je pre nekoliko godina snimila veoma zapaženi film ,,Opet pakujemo majmune".
Osim u Crnoj Gori, film će se snimati i u Ljubljani, a premijerno će biti prikazan početkom sledeće godine.

Shozo Hirono

Placa Milo i sakom i kapom !

crippled_avenger

Ne placa vise.

Marija je bila Milova uzdanica i onda sam prisustvovao kada su je sjebali milovci na HN festivalu.

Plissken

Ko sve danas nece da snimi film.
Can't argue with a confident man.

Plissken

Izgleda da pokojni Belacevic nije bio u pravu, kada je izjavio da ne moze svaka gologuzija da snima filmove.
Can't argue with a confident man.

ginger toxiqo 2 gafotas

Dunavom plove zablude
B. NIKOVIĆ, 2. jun 2007

PLOVIDBA Dunavom je završena. Glumci su se vratili u
evropske gradove, a režiser Darko Bajić montira novi film na obali reke na Dorćolu. Posle šest godina odsustvovanja iz domaće kinematografije, prethodnih meseci Bajić je ponovo bio iza kamere i snimio dugometražni film "Na lepom plavom Dunavu". Mada je u jednom trenutku sudbina filma bila neizvesna, zbog požara na brodu "Krajina", posle nekoliko meseci, ekipa se ponovo okupila i privela kraju započeti posao.
Bajić kaže, da je buntovnik inspirisan vremenom u kome živi, ali da voli da zaviri svojim filmovima u budućnost. Poput "Sivog doma", "Crnog bombardera", "Balkanskih pravila ".
- Inspirisan vremenom u kome živim napravio sam film o Evropi. To je ljudska dramu o sudaru istoka i zapada - kaže reditelj. - Nerazumevanje je obostrano. Lenjost da se pronikne u posebnost ljudskih karaktera i inspirativnu različitost njihovih tradicija, istorija, kultura i mentaliteta, čine Evropljane pogodnim za medijsku manipulaciju. Veliki i mali TV magnati su odavno zamenili istorijske činjenice sa potrebnim političkim lokalnim i globalističkim stavom. Bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri, rekao pre nekoliko dana: "Svi smo mi gledali egzodus Albanaca". Kaže: Gledao je. Dakle, vest je postala suština saznanja i prethodi svakoj istini. Gde su nestali novinari, Pulicerove nagrade, gde je nestala želja da se dosegne istina ili bar sa njom polemiše. Mediji su odavno postali bolji reditelji i od Spilberga. Čak i maštovitiji. Njihove premijere se dese čak i pre samog događaja. To je tragedija ovog vremena. Manipulacija koja funkcioniše globalno.

Verovatno su i vaši glumci koji su došli ovde da snimaju film, imali predrasude o Srbiji?
- Predrasude, etiketiranje nacije. Srbija kao medijski skandal u svetskim razmerama. Bili su veoma privlačni za radoznale glumce. Mogli su da se uvere da i u takvoj Srbiji žive normalni, inteligentni, talentovani ljudi. A domaći deo ekipe je polako rušio svoje predrasude. Tim Sejfi, koji je poreklom Turčin, a živi i radi u Nemačkoj, sa oduševljenjem je prepoznavao u našem jeziku turske reči. Kroz smeh poverenje i ljubav prema filmu, granice su se otvarale.. Nadam se da će se to desiti i kad film krene u domaće i evropske bioskope.

Domaća publika, koja je dugo bila verna srpskom filmu godinama nipodaštavana, jer su joj nuđena ostvarenja ispod svakog kriterijuma.
- Moramo da povratimo poverenje naših gledalaca. Pre svega, treba uspostaviti sistem u kome će i producenske kuće i autori imati kontinuitet koji će omogućiti kvalitet i tako nastaviti tradiciju srpske kinematografije. Greška je što je dopušteno da neki menadžeri, ljudi koji se ne razumeju u film, sitnom manipulacijom dođu do pozicije, da mogu da dodeljuju filmove diletantima. Tako su uspeli da unazade kinematografiju.

Još nije donet ni zakon o kinematografiji...
- Nedoonošenje zakona o kinematografiji, koji je spreman već četiri godine, jeste odraz apsolutne nekulture. Pokazuje da svi, koji su bili na vlasti a bavili su se kulturom, nisu shvatili zašto su bili na tom mestu. Samo da podsetim da poslednjih godina, nije renoviran nijedan bioskop, a da je tehnička baza srpske kinematografije odavno uništena.. Suština filma je da prezentira kulturu naše zemlje u svetu. Srpski filmovi, od onih studentskih, pa do ostvarenja naših vrhunskih režisera, bili su decenijama najbolji promoteri Srbije.

Koji bi trebalo da budu prvi koraci novog ministra kulture?
- Postoji asocijacija producenata, režisera, Filmski centar Srbije. Problem je samo što se na mnogim mestima nalaze ljudi bez novih konstruktivnih ideja. Da se manemo, rodbinskih, političkih i bilo kakvih veza. Kada budemo svesni da ne možemo svi postati direktori, predsednici zato što to zaslužujemo, već zato što imamo originalnu ideju šta bi to učinili bolje za profesiju ili naciju u kojoj živimo.

Sad već govorimo o odgovornosti i uspostavljanju novog sistema vrednosti, što je mnogo širi problem od srpskog filma.
- Kod nas je najveći problem da postavimo, analiziramo i vrednujemo stvari onakvim kakve jesu. Ne zato da bi se time hvalili. Nego da iskustvo koje su neki ljudi stvorili pre nas znamo na pravi način da iskoristimo. To je najveća greška našeg naroda. Kako i sami često govorimo za sebe, patimo od kratkog pamćenja. Nije kriv narod. Jednostavno nedostaje nam sistem. Onda je lako da nam svako ko dođe sa strane, bilo prijatelj ili neprijatelj nametne svoj sistem vrednosti. Sve dok ne uspostavimo pravi sistem vrednosti, bićemo poslednja zamlja u Evropi, iako to ne zaslužujemo.

Hoćete da kažete da se ovde uglavnom potenciraja ono što je loše.
- Znamo da se povinujemo kritici spolja, a ne znamo da prepoznamo pozitivne stvari koji se kod nas dešavaju. Beograd je savršena sredina. Održavao je ne samo nekadašnju Jugoslaviju, nego i ceo region. Ne samo sa kulturološke, već i sa istorijske strane. Beograd je uvek bio jezgro inteligencije i davao ideju opstanka nacija na Balkanu. Siguran sam da je Jugoslavija bila preteča spajanja ove današnje Evrope. Kao da smo kažnjeni što smo bili ispred drugih .

SRLjAMO I U UMETNOSTI

MALO se toga promenilo poslednjih godina, kao da smo sve vreme na stranputici.
- Mi stalno srljamo u svemu, pa i u umetnosti. Pre dosta godina imao sam problema da radim "Sivi dom", zato što su neki rekli da je to amerikanizam. Uvođenje na mala vrata zapadne ideologije. Danas pokušavamo da se približimo demokratiji. Da li smo tada bili ortodoksni komunisti, a danas demokrati ili nam to neko drugi nameće. Mi ignorišemo sve ono što je bilo dobro poslednjih sto ili dvesta godina u Srbiji.

ginger toxiqo 2 gafotas

"Sinovci" osvojili Kavkaz
Biljana NIKOVIĆ, 3. jun 2007

SRPSKI dramaski pisac i reditelj Siniša Kovačević vratio se iz Stavropolja sa "Zlatnim vitezom", kojeg je osvojio za "Sinovce". U konkurenciji dugometražnog igranog filma, bilo je dvadesetak ostvarenja, među kojima su dela Džona Hilkota, Alfonsa Kuarona, Mela Gibsona, Akija Kaurismakija...
Mada Kovačevića festivali ne zanimaju, priznaje da mu je imponovalo "društvo" u kome su bila najbolji filmovi iz Australije, Grčke, Finske...
- Protivnik sam takmičenja svuda, osim u sportu - tvrdi laureat. - Na osnovu kojih parametara i kriterijuma može da se ocenjuje umetničko delo? Na pozorišna i filmska takmičenja idem zato što je to jedan od načina da predstavim svoj rad. Da ga vidi što više ljudi, da se verifikuje posao glumaca scenografa, kostimografa... Onog dana kada sam dobio negativan odgovor od Venecijanskog festivala jer je film "previše srpski i predugačak", a iz Moskve da "Sinovci" mogu da budu prikazani u zvaničnoj, ali ne takmičarskoj konkurenciji, festivali su prestali da me interesuju.
Zahvaljujući upornosti producenta, ali i želji da vidi Kavkaz, Kovačević je otišao na Festival u Stavropolju, gde je, osim nagrade, dobio komplimente od svojih kolega, ali, pre svega, od publike, koja ga je burno pozdravila.
- Jedina umetnička komunikacija koju priznajem, a koja nije mondijalističko trabunjanje, je priča od pojedinačnog ka opštem - priča Kovačević. - Film ili drama mogu da budu izvanredni i univerazlni samo ako se bave sredinom iz koje dolaze. Znači, da priče budu finske, ili eskimske, ili srpske. Samo se tako doseže nivo opštosti. Nikako drugačije. Pogledajte Ljermontova, Gogolja, Čehova... Njihove priče su toliko ruske da ruskije ne mogu biti i upravo zbog toga su svetske. Suština sveta je u razlikama, a ne u globalističkoj papazjaniji. Nađite mi jednog velikog reditelja, pisca, čiji nukleus, iz koga niče njegova estetika, poetika, duhovna vertikala, nije isključivo lokalan.
Osnovni kvalitet festivala u Stavropolju je upravo u tome što osnovni koncept leži u toj različitosti. Razlike, po Kovačeviću, spajaju ljude, a sličnosti razdvajaju. Za to mu je najbliži primer i sukob u bivšoj Jugoslaviji.
- Povezuju nas osnovne ljudske vrednosti, kao što su čovekoljublje, altruizam, milosrđe - priča dramaski pisac i reditelj. - To je ono što čini baštinu celog čovečanstva. Umetnost treba da zabrine, nervira, provocira i pita, a nauka je tu da daje odgovore. Ne bavim se istorijom, čak i kada pišem, ja to zovem kvazi, paraistorijske drame. Istorija je samo okvir za traumatičnu potresnu sudbinu jednog čoveka. Da li će ta pojednačna sudbina postati metafora koju će svi razumeti, to je drugo pitanje. Loša mađarska drama nerazumljiva je i samim Mađarima. Dobar film treba da bude beleg vremena, otisak srca u prašini.