• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...

Started by Cornelius, 15-04-2007, 00:17:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

obhodjas, werhas, dimitrijevic, despot - ustaska vojnica 1, 2
oruzana sila ustaskog pokreta u nezavisnoj drzavi hrvatskoj 1941.-1945.
despot infinitus, zagreb, 2013, 2x 79,90 kn

cita se povijest vojnog krila revolucionarnog ustaskog pokreta u dva toma.

vrlo znanstveni pristup, zvucna imena autora. pri uvodu osvrt na svu postojecu literaturu i ocjena iste.
razvoj ustaskog pokreta u doba monarhisticke diktature, prerastanje iz pokreta u rezim, vojna osnova, bitke, sve uz pedantnu obradu arhivske gradje iz zg-a, bg-a i njemacke iz usa. vrlo strucno, izuzetno. veliko osvjezenje u moru jugokomunistice jednostrane propagandisticke literature. uveo bih u skole, velika preporuka, nenadmashiva cijena.

i mnostvo odlicnih fotografija.

12

a najekstremniji medju njima, bivsi srbi

klem

čitam patriša hajsmit - sovin huk

zanimljiv triler

džin tonik

dr. imbro ignjatijevic tkalac - uspomene iz hrvatske
zagreb, matica hrvatska 1945.

dr. e. i. von tkalac - jugenderinnerungen aus kroatien
leipzig, verlag von otto wigand 1894.

nabavio sam fototipsko izdanje tkalcevih uspomena u njemackom izvorniku iz 1894., te hrvatskom prijevodu koji objavljen u komunisticke matice hrvatske 1945. prije no sto i ta takva debilna ukinuta pa ih usporedjujem.

vrhunska zabava u nekoliko pogleda: ako pomisljate nabaviti fototipsko idanje: zabravite. nedostaje nekoliko stranica, druge duplirane, itd. morao sam uloziti prilicno truda nabaviti solidni pdf, raskupusati knjigu i urediti sve to. a i pdf u izdavaca fototipskog izdanja je manjkav, nije (samo) do tiska/uveza.
no vrijedi truda: tkalac bijese vrhunski predavac, stivo je zanimljivo, veze, plus bonus, imamo i to cenzurirano jugokomunisticko izdanje za usporedbu.

elem, autor opisuje van politickog previranja vrlo slabo poznato doba hrvatske (i panslavenske) povijesti balkana kroz osobnu obiteljsku pricu koja, tvrdim, za tri koplja tuce 99% bilo kojeg suvremenog predloska za kakvu ekranizaciju. tkalac bijese u vrlo povlastenom polozaju svjedociti dobu iz ugla "nebitnih" zbivanja, a koja sezu u historiografiju. rodom iz seljacko-kmetskog staleza iz centralne hrvatske, ali i plemickog (?), pa i trgovackog, pa i avanturistickog... pisac u bezbroj anegdota prepricava povijest i gibanja 18. i 19. stoljeca. vrlo cesto mameci smjesak.
od pradjeda koji postaje plemic (?), napusta plemstvo i odlazu u kmetsvo keglevicima, vraca se, bjezi u hajose, bogati se spekulacijama zitom, postaje brodovlasnik i trgovac... pa sve do tkalcevog djetinjstva, skolovanja, gimnazijskih dana, visih skola, austrije, njemacke (prvi hrvatski student u berlinu), francuske, italije, itd.

i definitivno bonus: komunisticki prepjev. vrhunski zanimljiva knjiga pruza jos savrseniji ugodjaj kad spoznamo boljsevicku cenzuru. prvo je izostavljen tkalcev predgovor, te ubacen predgovor nekakvog stanka dvorsaka (ili dvorzaka?).
sad, u tkalcevo doba hrvatska se je borila protiv germanizacije i madjarizacije, i to vrlo energicno, pri cemu je mnogo lobirala i za knezevinu srbiju. hrvatski romantizam, ilirski pokret, panslavenstvo, poslije jazu, itd. uglavnom, nisu ljudi jos spoznali beograd, malo idealizirali.
no sto je urnebesno: te tkalceve crte, gdje se pozitivno odnosi spram knezevine srbije, jugokomunisticka propaganda u uvodu karikira do perverzije, dok hrvatsku nacionalnu crtu, koja vise no prisutna, danas bi ga proglasili ustasom, presucuje na sve moguce nacine.
komunisticki uvod vrvi od idealizacije pojma srbije, u biti, sazeto se moze reci: postati srbin, to mora biti ideal i smisao svakog postenog hrvata i druga, "ugledajmo se na tkalca". to je glavna smjernica jugokomunistickog uvoda, opjevana u desetak presmijesnih crtica. mislim da nema veceg idiota pod suncom od hrvatskog komuniste, no to vi znate bolje od mene.

vrlo vrijedna knjiga, moglo bi jedno cestito izdanje, bez cenzure, ali nije bas politicki korektno. u izbacenom uvodu tkalac, primjerice, predbacuje nijemcima kako su slabo upuceni u pojam hrvatske, tek po schilleru, pa jos u negativnom smislu, tridestgodisnjem ratu, sedmogodisnjem, itd., dok postoji zivi interes za "divlja i stupidna plemena centralne afrike".

uglavnom, ja bih uredno izdanje bez cenzure i ekranizaciju (serija, dvije sezone), cita se u dahu, izuzetan covjek i autor.

džin tonik

navukose me tkalac na hrvatske, nazovimo to, liberale 19. stoljeca. vrlo fascinanto razdoblje, a kako je autor iznijeo svoje dozivljaje, doslovno vrh, veliki uzitak. angedote za pamcenje.
vidim da je pisao i pod pseudonimom hektor frank, primjerice 1896. geschichten aus dem vatican - ernstes und heiteres. racunam da slicno dozivljajima, historiografija, plus skakljive pricice oko velikih malih ljudi.

uzitak pomalo kvari ekipa koja u nase doba svojata tkalca i slicne, iako je covjek, moze se reci, bio pravi ustasa protiv austrijskog i madjarskog terora, madjarizacije i germanizacije, i kao takav mnogo podrzavao i srpsku nacionalnu borbu. no to je sve bilo prije srpske izdaje jugoslavenske ideje i sjasi kurta bec da uzjasi murta beograd zbivanja.

a sjetili su ga se i sorosevi medijski teroristi:
Andrea Feldman - IMBRO IGNJATIJEVIĆ TKALAC: europsko iskustvo hrvatskog liberala 1824-1912.

Quote"Tijekom većeg dijela života Tkalac je bio "proklet i zloglasan". Nakon njegove smrti veo zaborava prekrio je sjećanje na ovog vječnog lutalicu, erudita, političkog reformatora i buntovnika protiv svake religije.

U ovom ozbiljnom znanstvenom, ali pristupačnom djelu Andrea Feldman spašava od nezasluženog zaborava malo poznat svijet hrvatskih liberala sredine 19. stoljeća, njihove snove osuđene na propast - i fascinantan, ambivalentan i na neki način tragičan lik samog Tkalca - čovjeka koji je svoj dug život posvetio potrazi za izgubljenom idejom."

Marcus Tanner, urednik Balkan Insight, bivši je dopisnik novina The Independent s Balkana

Andrea Feldman magistrirala je i doktorirala povijest na Sveučilištu Yale (New Haven, CT, SAD). Autorica je i urednica nekoliko knjiga, između ostalih "Žene u Hrvatskoj: Ženska i kulturna povijest", (Zagreb, Ženska infoteka i Institut Vlado Gotovac, 2004) i "Povijesno gledamo : Razgovori s povjesničarima" (Zagreb: Izdanja Antibarbarus, 2007). Predavala je na sveučilištima u Bosni i Hercegovini, Kanadi, Velikoj Britaniji i SAD. Radila jer kao savjetnica ministra vanjskih poslova RH (2002-2004) i bila je izvršna direktorica Instituta Otvoreno društvo - Hrvatska (2004-2006). Danas predaje povijest na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

fuj, no dobro, nije covjek kriv, o tkalcu sve naj, srecom znam njemacki pa nisam ovisan o ovom smecu, mogu citati neiskrivljenog tkalca u izvorniku.

oko cijele ekipe tih, recimo, liberala, kao solidan izvor mi djeluje vlasta svoger:
Vlasta Švoger - Zur gesellschaftlichen Rolle der Peregrinatio Academica in Banalkroatien um die Mitte des 19. Jahrhunderts - Beispiel des Kreises um die Zagreber liberale Presse

u ovom clanku daje odlican pregled kruga aktera oko tkalca.

džin tonik

mislim, pogledajte to smece. tanner/feldman, sve kao bivsa direktorica instituta otvorenog drustva, vec u reklami knjige navode tkalca kao -  buntovnika protiv svake religije.
covjeka koji imao bezbroj rodbinskih i prijateljskih veza na najvishoj razini, bilo sa katolickim, bilo pravoslavnim najistaknutijim duznosnicima, medijski teroristi novog doba trivijalno sazimaju kao buntovnika protiv svake religije. vrlo objektivno i ni slucajno ne ulazi u njihovu manijakalnu agendu.

tkalac je vrlo opravdano kritizirao bezbroj pojava u crkvenih ekipa, ali ni priblizno na tragu danasnjih ludaka. primjer: kako u pricu o buntovniku protiv svake religije ulaze mnoge anegdote osobnih dozivljaja u samom srcu katolicke crkve, pozitivne i negativne, ili esej o mjesec dana provedenih u drustvu skolskog prijatelja sa zagrebacke gimnazije kod oca istog, srpskog pravoslavnog popa, i prenosenja esencije misli i razmisljanja istog o crkvenim i svjetskim temama koje nista manje aktualne ni danas. a tek odnos spram protestanata, mogao bi se nazvati - ljubav.

danasnja sorosevsko-manipulatorska ekipa svodi tkalca na trivijalni pamflet, isprazne uzrecice za budale, dok je tkalac izuzetno kompleksan i dubok lik.

džin tonik

tkalac pod pseudonimom hektor frank, papir iz 1896. za vjecnost, cudo od knjige.

džin tonik

nastavlja se 18. stoljece, ovih dana uz jelacica. citam tklaca, pa tako pomislih, pa tu je negdje i jelacic, a o jelacicu znam sto uglavnom i vecina naroda, znaci konkretno nista, tek cuo da postoji kad krenule one pjesme "ustani bane, hrvatska te zove, zove, ustao bih al' ne mogu, draskovic mi slomio nogu" i balvan revolucija. a bijese to sigurno jaci lik od svih jugokomunistickih izmastanih narodnih heroja kad ga tako presutili i oklevetali.

dr. ernest bauer - hrvatski ban jelacic

klem

citam rut rendel macici u sumi

dobar krimic

džin tonik

ponukao me bato da obnovim gradju oko jednog od vrhovnih fantasticara beogradske skole, vladete milicevica. fasciniran sam da ocigledno jos i danas doticni opus izbija u sluzbi memoranduma ll i nalazi odjek medju teladi raznoj.
izvorno je vladeta milicevic u sluzbi monarhistickog, poslije komunistickog, drzavnog terorizma iz beograda lansirao bezbroj krivotvorina i sigurno je jedan od najboljih fantasticara koje beograd ikad iznjedrio.

Aco Popara Zver

Zosko, ne kontam što te više boli dilanje droge od koncentracionih logora, kao da je prvo gore od drugog.

Inače, gledaj seriju Senke nad Balkanom kad si već spreman za malo jugoslavenske zabave. Tu ti Pavelić šverca opijum i visi drogiran po bordelima.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

džin tonik

ali bato, to ti dodje kao da me danima progonis po raznim topicima da mi objasnis kako je vulin stvarno, ali stvarno i bas stvarno dobio kofer para od tete iz kanade. ali bas je i je i ja to prosto moram shvatiti da je, jer to tako je.
mislim, nije, mnogo je gore.  :x

imas li ti trunku ideje koji je pojam vladeta milicevic? sve sto je ikad iznjedrila sagitaska radionica ima veci dodir sa stvarnoscu od bilo koje anegdote milicevica. pa cijeli svijet se sprda sa izjavama doticnog, francuzima se toliko popeo na glavu sa uvijek novim "spoznajama" i konstrukcijama da su doslovno izludili sa beogradom. strpali bi ga u kavez da nisu bili prisiljeni trpiti ga jer se atentat na kralja zbio u fra. i ti se meni danima nadovezujes gdje god da bi konacno citirao vladetu milicevica?!

Aco Popara Zver

Nešto si pobrkao, ti se meni danima nadovezuješ na Milićevića.

A ja samo sabiram 2 i 2. Meni Milićević nije bitan, pa ustaše su krijumčarile robu i 1990. Prosto je nevjerojatno misliti da nije tako bilo i 1930-40.

Ne bih na ovom topiku nastavljao sem da pohvalim još jednom Senke nad Balkanom.

džin tonik

pa ne bas. ti mi se danima kacis sa nekakvim opijatima, cak sam te pitao kako ti mogu pomoci da te napusti fiks-ideja i usrecis se.
no nastavljas i konacno postavljas izvor: vladetu milicevica
Pavelićeve ustaše švercovale drogu za Al Kaponea

kako da ti docaram da su mi skoro potekle suze od smijeha? sta je sljedece? ravna zemlja?

Aco Popara Zver

Kakav izvor? Zosko, to dupetu u dojčlandu treba izvor, malo si zbunjen pa ne kužiš da su neki to na Balkanu vidjeli sopstvenim očima. Ne trebaju nam reference da bi znali ko je krao ili klao. Dovoljno je sjesti djedu u krilo i čut što je radio kad je bio mali.

Inače, priča je počela od tamo nekog Drvara i Grahova. Taman od moga djeda pokojnog i njegovih partizanskih avantura u tom kraju.

I onda dođe dupe iz dojčlanda i drobi o milićeviću. Kužiš zosko kolko je 2 i 2?

džin tonik

a?
pa cuj, bato, moj je djed visoko odlikovani partizan koji je 1945. kad krenula revolucija i pljacka odbacio partiju, popljuvao komuniste i sve lazi koje drndali dok se nisu otkrili u miru.

tvoj je ocigledno od onih koji mrtvima cupali zlatne zube, junacio se nad nevinim i nemocnim narodom i pljackao. jos si mu u krilo sjedao. da nemas neke traume s te strane? :)

znaci, posteni ljudi su otisli zaradjivati kruh svojim radom, dok tvoj deda pljackao. i, sta sad imas? raspade se opljackano, raditi nisi naucio, mozga nemas... mozes samo citirati vladetu i kukati.

Aco Popara Zver

I tu si pobrkao stvari ali nije sad to tema.

Pričali smo o Al Kaponeu i Pavelićevom opijumu, sjećaš se, ne? Poslije 1944. većinu partizana čine bivše ustaše i četnici. 

Kad lijepo imaš 2 i onda dobiješ drugo 2, samo ti nedostaje +. A to sam ja, Bata, tvoj + <3

džin tonik

sve je dobro dok se drzis opijata, samo nemoj u junacke price...

Aco Popara Zver

Nema junačkih, đed se borio samo protiv Talijana i ustaša, vidio dva Njemca čitav rat.

džin tonik

znaci, talijanska zona gdje nije bilo hrvatske vojske. s talijanima suradjivao, hrvatske seljake nazivao ustasama, babu ustasu iz susjednog sela oslobodio ustaske krave, podigao si spomenik.
sa ili bez zbrajanja, tako nekako. :)

Aco Popara Zver

Ma ne, nego što bih sad o ustaškim silovanjima i klanjima kad su ti i opijati previše.

Nije to hrvatska vojska zosko, ne vrijeđaj Hrvate. Pa danas je Uskrs!

Ako te baš zanima gdje mi je djed bio vidi brigade Peka Dapčevića.

Truba

Moji su bili civili
Samo jedan tetak domobran
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

džin tonik

peko dapcevic. znaci dobro sam procijenio, sprijeda petokraka, iza kokarda, nijemca vidio nije, oslobadjao babe od blaga.

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Pazi, nije sad to bitno, nego jel jasno za opijum, to me zanima?

džin tonik

wiki je alfa i omega krezubih, znam, znam... :)

za opijum nije jasno, moras jos malo objasnjavati. stali smo kod tvog poziva na vladetu milicevica, jednog od najistaknutijih fantasticara bg-a kroz prostor i vrijeme, velikog guslara. jos uvijek nisam povezao kako je beogradska politicka kasta trgovala opijatima, sve preko uhro-a. sa al kaponeom, naravno.

Aco Popara Zver

Možda bi mogao saznati ko je u Zagrebu prepakivao robu za početak?

Inače, Dapčevića kao učesnika Španskog građanskog rata nazvati četničkom pridošlicom u Nob je retardirano [emoji38]

džin tonik

a ne, ne nazivam dapcevica cetnickim pridoslicom. kazem da je najobicniji ubojica, onako, drek.

Aco Popara Zver

Prva rečenica ovog tvog Sabljaka je to, tako da riješi što hoćeš.

A nešto mi iz perspektive 21. stoljeća ne djeluje da je Dapčević dovoljno pobio.

džin tonik

to se zove partizanska bolest, bato, ali ne brini, proci ce. bitno je da imamo sanitarni koridor. :)

Aco Popara Zver

Trebaju četnici i ustaše zahvaliti Dapčeviću što ih je u tolikom broju i tako zdrave ostavio danas, što jes jes.

Zamisli da ih je obriso, ne bi imao ko lajat :D

Ali droga mene muči, kažu da mijenja genetiku u drugoj generaciji gore no incest, što misliš?

džin tonik

friedrich würthle - die spur führt nach belgrad - die hintergründe des dramas von sarajevo 1914
(trag vodi u beograd - pozadina sarajevske drame 1914.)

verlag fritz molden, 352 stranice, 1975.

nastavlja se citanje najizuzetnije analize sarajevskog atentata, sve iz pera istrazivaca koji svjetski autoritet broj 1 iz te oblasti. jos sam imao srece da dobijem knjigu sa posvetom kolegi znanstveniku koji ubacio i eratu. vrlo temeljan rad, a ne postoji arhiva u koju würthle nije imao uvid, od austrijskih, pa sve do zarobljenih beogradskih, onih iz najdubljih ponora gdje se inace krije istina.

džin tonik

ah da, knjiga je rezultat 12 godina intenzivnog istrazivanja vrhunskog strucnjaka. fenomenalno je predstavio ono sto razum koji poznaje beograd zna na prvi pogled, ali znanstvenici vole tako.

džin tonik

prelistavam stare hrvatske revije u potrazi za clancima jure petricevica koji slovi za jednog od najvecih strucnjaka za jugokomunisticku gamad, pa naidjoh na esej koji prikazuje strukturu pljackaske partije dokolicara:

a lijepo je sazeo i rasprodaju radnika od strane iste jugokomunisticke gamadi, u biti mehanizmi koji se ponavljaju:

Aco Popara Zver

Hrvatska privreda bila bolja no danas. Hrvatska samo korist imala, ulagale se jugoslovenske rezerve u turističku infrastrukturu, nikad nije ni vratila uloženo. Baš se napatila, a sad kad upravljaju bez Srba mnogo su bolje prošli [emoji38]

džin tonik

bas citam, ulagalo se i u kulturu...

Aco Popara Zver

Vidio knjigu u izlogu hahaha
Koji argument, jel to nakon tri piva i osam ćevapa rasprava u germaniji?

E, kad smo već kod umjetnosti, pa hrvatski umjetnici su i dolazili u Beograd, ostajali tamo, znam im sinove i unuke koji su rođeni Beograđani a Hrvati.

Nije valjda Zagreb bio centar umjetnosti u Jugi, besmisleno.

džin tonik

procitala se knjiga nenada piskaca pod naslovom stoljece srbijnskoga terora 1918. - 2018.

jakovlje, 2018, meki uvez, 162 stranice

nenad piskac slovi za jednog od najboljih hrvatskih kolumnista ciji clanci obradjuju spomenutu problematiku, t.j. jugokomunisticko-velikosrpske nasrtaje na hrvatsku, bilo pri otvorenoj agresiji, bilo pri puzecoj kao onoj zadnja dva desetljeca.

knjiga sadrzi proshireni uvod koji donosi kronoloski osvrt na stoljece srbijanskog terora podijeljen na pet razdoblja, pri cemu vrlo strucno isticne bitne stavke i karakteristike pojedinih prilika. nadovezuje se prikaz aktualnih clanaka sa portala hrvatskog kulturnog vijeca i demaskiranje aktualne puzece agresije kojoj svjedocimo, klasicne nesposobnosti i korumpiranosti hrvatskog politickog kadra, klasicne jugokomunisticko-velikosrpske sprance (zijev), te konacno klasicnih globalnih igraca iz sjene.
nedostaje klasicna reakcija hrvatskog naroda kad mu dosadi gledati pajace razne, ali i to ce kao i uvijek, pa se nadamo drugom, proshirenom izdanju.

ocjena: vrhunsko, vrlo lucidan autor, veliki strucnjak, djelo bi trebalo biti uvedeno u skolski sustav "nase regije" kad se pristupi dekomunizaciji hrvatske i develikosrbizaciji beogradskih teroristickih agentura poput pupovcevog novog srbobrana. preporuka.

Aco Popara Zver

srbijanski teror 2018, daj nam skeniraj koju stranu ove znanstvene fantastike!

džin tonik

skenirati? a, pa nismo srbi. evo ti pa kupi najnoviju knjigu, posteno platis pa citas, ekonomija, da se vrti, ne moze sve padati s neba, nije covjek dosao izshume da mu partija placa racune opljackanim.

NEBESKA SRBIJA U HRVATSKOJ

Aco Popara Zver

Da plaćam to zbog dvije strane, daj da vidim kolko je lik pismen

Aco Popara Zver

džin tonik

boljsevicka nacifikacija vatikana proteze se vec desetljecima, stara ofucana prica za nove budale. to je sve vrlo precizno istrazeno. sto bi mene tu zanimalo vidim i u tvojoj reklamai, t.j. isticanje pavelica i artukovica, koji inace bili prilicni kreteni, medju ozbiljne naciste, znaci beogradska spranca, drndanje koje ne zanima da bi se trosile pare na gluposti.
ali mozes mi pokloniti knjigu za kolekciju beogradskih dijareja.

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Quote from: džin tonik on 05-06-2020, 00:11:02
isticanje pavelica i artukovica, koji inace bili prilicni kreteni

džin tonik

pa kazem: poznato je maltene u dan kad je boljsevizam lansirao ideju nacifikacije vatikana, zasto, kako, tko je sta napisao u tom skladu, a dobio si osvrt i na "domace" izdanje, t.j. beogradsku dijareju koja zanemaruje 20 godina srbijanskog terora i hrvatsku reakciju, te srpsko-hrvatski rat pokusava prepjevati u jadne ugrozene srbe, slepa se uz ovu boljsevicku propagandu.

džin tonik

joj, ajd nemoj zasrati i ovaj topik, ljubi te ciko, eno ti skalopa, pa razmjenjujte slicice. bas si napast. dvadeset godina cekam nekog ozbiljnog za raspravu, a nitko se ne usudi kad imate izmastanu povijest, sve laz, pa se sad ti nakalemis...

Aco Popara Zver

jel, pa eno ti Tuđmana koji tvrdi da je Vatikan sarađivo s Hitlerom

Aco Popara Zver

a realno jel to Tompson s Pavelićem, tri kretena na jednoj slici, zamisli

džin tonik

bato, iako vrlo rado rabim vrlo ogranicenu terminologiju i stil, mene ne zanimaju diskusije u tvom mentalnom ogranicenju, okviru koji ti nametnuo jugokomunizam. onako, pavelic, hahaha. tako mozes uvrijediti komunistickog idiota.

eno, ti si izbosne. uzmi kakvu knjigu (ozbiljnu) koja obradjuje krizu ndh rane 1942., njemacko-cetnicko-talijanske pripreme za sta?, ostale aktere, organizaciju, reakciju, okvire razne oko sarajeva, pavelica, francetica, itd. pa se javi. mislim, sto me pokusavas smoriti glupostima s kojima mozes smarati tek idiote tipa jugokomunista koji artikuliraju misli iq-a 35, sve to neodredjenim zvukovima, slicicama i stvarima koje ne razumiju ali znaju?