• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Najbolji SF film ikada (kažite samo jedan)

Started by Pavle, 31-03-2003, 01:18:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

starman = gledljiva ali nebitna boza.
https://ljudska_splacina.com/

Truba

solidan onako... ni tam ni vam
piše da sam mu dao 7/10
sjećam se neke scene sa oživljavanjem srne koju ubiju lovci
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Mica Milovanovic

Kakva budalaština. Slažem se sa Ghoulom.

Metropolis je jedan od najboljih filmova u istoriji kinematografije.
Things to Come su solidno ostvarenje, ali samo solidno.

Mica

zoskoz

Jest da si kvarim reputaciju, ali Metropolis je vankategorican.

ALEKSIJE D.

Visitors from the Arkana Galaxy (1981)
Sve što se imalo reći u SF, tad je kazano. Čak i preko toga.

Truba

nisam ja to rekao nego stručnjaci u Prophets of science fiction
čak sam HG Vels nije bio zadovoljan Metropolisom
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

Quote from: Black swan on 30-07-2014, 10:54:45
čak sam HG Vels nije bio zadovoljan Metropolisom

aha.
on bi to bolje.

Meho Krljic

Quote from: Boris on 28-07-2014, 18:03:15
Osveta Sita mi je bolji od svih preostalih 5 delova Zvezdanih ratova,

WTF??? Kakve su ovo divljačke provokacije? Osveta Sitha jeste bolji od prva dva prikvela, but c'mon, ne može da bude bolji od A New Hope i Empire Strikes back makar po jednom jednostavnom kriterijumu: nema Hana Soloa.

Inače, valjda je jasno da je jedini film koji zaslužuje da bude na vrhu ovakve liste i da se niko sa tim ne može nesložiti - Tetsuo: Iron man.

Meho Krljic

Quote from: Ghoul on 29-07-2014, 13:17:27

Metropolis je ČIST FILM.
Things to come je jedno zastarelo, osrednje FILMČE.

Pa stvarno. Mislim, drag je Things to Come, ali Metropolis je ipak fundament.

Mica Milovanovic

To su veliki stručnjaci.

A što se tiče samog HG-a, dobro je poznato da svaki Ciga svoga konja hvali... :)

Uzgred, ako već nisi gledao na filmskom platnu (što se preporučuje), zar te ne privlači da odeš do jutjubeta i pogleaš ovo remek-delo filmske umetnosti i imaš svoje mišljenje. Nemački ekspresionizam na svom vrhuncu...

Raspoloživa je i kopija koja uključuje neke ranije izgubljene delove filma pronađene, ako se dobro sećam, negde u Južnoj Americi.

Ima i grudi, doduše kroz neke velove...  :)
Mica

Ghoul

Quote from: Meho Krljic on 30-07-2014, 12:09:44
Inače, valjda je jasno da je jedini film koji zaslužuje da bude na vrhu ovakve liste i da se niko sa tim ne može nesložiti - Tetsuo: Iron man.

ISTINA!

glede metropolisa - kakav jućub, ima na torentima visokorezolucijska verzija sa tim dodatim novonađenim materijalima, može se gledati i na ogromnom ekranu (ko ima)!

Mica Milovanovic

Znam, skin'o, ali reko', za prvu pomoć...
Mica

Albedo 0

Metropolis ima priglup kraj, inače je fenomenalan film

Meho Krljic

Quote from: Ghoul on 30-07-2014, 12:17:57

glede metropolisa - kakav jućub, ima na torentima visokorezolucijska verzija sa tim dodatim novonađenim materijalima, može se gledati i na ogromnom ekranu (ko ima)!

To smo kum i ja gledali onomad, zabeleženo i na mom blogu:

https://cvecezla.wordpress.com/2010/12/10/video-sam-davla-u-metropolisu-kako-se-moli-budi/

ALEKSIJE D.

Значи, општа сагласност постигнута: Метрополис.
Е, волео бих прочитати анализу и образложење зашто је баш тај филм најбољи? Због универзалне идеје коју преноси? Приспитивања стварлачког чина? Идеје о Пигмалиону или реинтерпретације Модерног Прометеја? Могуће да визуелан експресивност покрива недостатке логике или је у питању страх од технологије? Или, оно што омиљено, препознавање будућег доласка фашизма тј. Хитлера као вештачки створеног бића које жели да влада.
Баш да нешто научим под старе дане.
Немој само оно: Имају само две целе копије. Један у Бг а друга код Дејвида Боувија.
Што је, иначе, тачно...

Meho Krljic

Ne bih rekao da je to konsenzus. Samo smo komentarisali nebuloznu premisu da je Things to Come bolji od Metropilisa. A inače se borba vodila negde između 2001: A Space Odyssey i Blade Runnera, recimo, mada, kako već rekoh, jedini film koji ima logike istaći u odgovor na ovako postavljeno pitanje je prvi Tetsuo.

ALEKSIJE D.

A zašto? Mora imati neko obrazloženje. Ne može se reći kako, šta ja znam, Duh u školjci nije dobar SF ali morao bih pročitati i zašto neko tako misli.
Recimo, Nada Obrić je bolja od Vesne Rivas jer ima raspon glasa ispod dve oktave niži od Bjonsi dok Vesna tu kaska za tri oktave i plus frflja kada priča. Zorica Marković je bolja od Emi Vajhaus jer je još uvek živa. Tako nešto.

Meho Krljic

Pa Tetsuo je primer filma koji se ne oslanja na žanr a opet je žanrovsko delo bez sumnje, ne oslanja se na narativ, a ima ga bez ikakve sumnje i interesantan je za tumačenje, ne oslanja se na specijalne efekte, kameru i montažu u industrijskom smislu (jer je sve radio jedan čovek) a ima neke od najimpresivnijih vizuelnih momenata u istoriji filma, ne oslanja se na glumljenje a jedan je od najekspresivnijih  filmova ikad napravljenih itd. itd. itd. Da ne bude zabune, ja svakako smatram recimo Stalkera zaokruženijim i dubljim delom ali u Stalkeru mnogo toga zavisi od shvatanja/ prihvatanja premise, razumevanja određenih SF tropa itd., dok se Tetsuo konzumira direktno, bez diskursa, na jednom predjezičkom nivou pa u tom smislu odnosi šnjur u takmičenju gde može biti apsolutno i samo jedan, bez gradacija.

ALEKSIJE D.

Ako sam te razumeo: sf koji nije sf, film koji se ne oslanja na glumu, ne oslanja na narativ, ne oslanja na specijalne efekte, na monatažu, kameru, na podznačenja nego na čistu vizuelnost.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: ALEKSIJE D. on 30-07-2014, 13:36:35
Ako sam te razumeo: sf koji nije sf, film koji se ne oslanja na glumu, ne oslanja na narativ, ne oslanja na specijalne efekte, na monatažu, kameru, na podznačenja nego na čistu vizuelnost.

Pa, ne, ne, kad kažem da se ne oslanja na sve te stvari, samo ističem da one nisu njegova unikatna snaga, to jest da je ta vizuelna neposrednost (i snaga)  filma zapravo suma ekspresivne glume, izvanredne kamere, fantastične montaže i vizuelnih efekata, efikasno posredovane minimalističke priče, adekvatno producirane muzike (jedan od retkih elemenata filma koje je radio drugi čovek) a da svaki od tih elemenata sam za sebe nije nešto što bih istakao kao "glavnu" stvar u filmu (kao što bi recimo u Matriksu kao glavnu stvar možda istakao premisu ili bullet time efekte ili scenografiju).

Mica Milovanovic

Uopšte nije postignuta opšta saglasnost. Ja sam već davno rekao da mi je Blade Runner bolji.
Mica

-_-

Quote from: Meho Krljic on 30-07-2014, 12:09:44
WTF??? Kakve su ovo divljačke provokacije? Osveta Sitha jeste bolji od prva dva prikvela, but c'mon, ne može da bude bolji od A New Hope i Empire Strikes back makar po jednom jednostavnom kriterijumu: nema Hana Soloa.

Ih - provokacije, pa nisam ja Bata  xfrog

Elem, sta da kazem u odbranu ovog svetogrdja...?
Svestan sam, naravno, daleko veceg uticaja i znacaja originalne triologije.
Da sam gledao premijere ta tri dela, verovatno bi i moj utisak bio znacajano drugaciji.

Ali, gledajuci iz ovog ugla (sadasnjeg vremena), originalna triologija mi deluje kao suvise klinacki film (klinacki - za moj ukus).
Prica o junaku koji osecanjem/ljubavlju/cime god pobedjuje naprednu tehniku, mlako mi je to.
(Rekoh li negde da SF volim, a fantasy jedva varim?)
Anakinov pad mi je bolja od klasicne "dobro vs zlo" teme...

A kad se setim mucenog Jode, kako izgleda, tuga me uhvati.

A kako je mocan u prikvel triologiji!

Treci deo ima mnogo vise (sad cu upotrebiti izraz cut od Ghoula) memorabilnih recenica i scena.
Ljudi, zao mi je, ali meni se So this is how liberty dies... with thunderous applause svidja vise od Luke, I am your father.
Ili scena kad Anakin unistava Dzedaj hram. To je vrhunski odradjeno. Moram da je prepricam!

On, vec presao na tamnu stranu Sile, dolazi do hrama, a tu su ona decica, koja treniraju za dzedaje (jel se bese zovu younglings?).
Deca se sakrila, jer je vec pocelo unistavanje dzedaja i njih je strah. Ali eto njihovog ucitelja, sad ce ih on spasiti...
I mali kaze:

"Master Skywalker. There's too many of them. What are we going to do?"

A Anakin, cuteci, samo izvadi svetlosnu sablju.
Zbog necega u njegovom pogledu, dete se trgne.
Kraj scene.

(Kasnije Obi Van pusta snimak Amidali, pobio je decu).

Eto, samo prepricavajuci scenu, toliko sam se primio - da mi dodje da ga ponovo odgledam  :!:

Ovaj film je mracan. Taman koliko treba. Zato mi je i legao.
Tehnicku izvedbu, naravno, ne treba ni spominjati. Novo je bolje uradjeno.
(Ovim ne impliciram da su Epizode 4, 5 i 6 lose, naprotiv. Samo da mi je Epizoda 3 ipak iznad njih).

Guglovao sam malopre, cisto da vidim deli li neko moje misljenje.
Heh, kao sto sam i ocekivao.
S jedne stane: 5 Reasons Revenge of the Sith is the best Star Wars Movie,
a sa druge 91 Reasons to Hate Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith :?:

Al eto, sebe ubrajam u malobrojne iz prve grupe...

Truba

Bože dragi koje ste vi dede, akademska zanovijetala, smarači ili šta već ne...uhvatite se jednog posta kao gladan srat
eh saće čika Truba da vam objasni nešto....

ovo je moj prvi post na temi nekad davno

Quote from: Black swan on 31-03-2003, 03:10:24
u f   teško pitanje (između Metropolisa Bladerunera Odiseje i Alijena) biram

Odiseju 2001  (lobi Stanley Kubrick je odradio svoje :-D )

dakle već sam rekao svoja 4 favorita... dakle gledao sam metropolis

onda je boris rekao ovo

Quote from: Boris on 28-07-2014, 18:03:15
Jes da nije vezano za temu, ali kladim se da bih ja, laik kakav jesam, mogao da nabrojim par novijih koji bi lako moglo da se nadju na slicnim listama.

a deda iz osovine zla je rekao ovo

Quote from: scallop on 28-07-2014, 18:13:11
To i jeste problem. U ovom svetu sve više sude laici.

na to kažem ja...da recimo stručnjaci osporavaju Metropolis

Quote from: Black swan on 29-07-2014, 13:10:50
evo sinoć gledam dokumentarac o Prorocima Sf-a
i uglavnom po njima tu je Metropolis "podvala"
bolji je Things to come

jer ko je stručnjak za SF? onaj ko živi od SF? onaj kome je SF ljubav?
sf filmovi nisu matematička znanost gdje se zna da je 2 i 2 4
u rangiranju se ne može dokazati koji je film bolji i koji film ide na koju poziciju...možda se može dokazati koji je koliko zaradio, koji je koliko koštap, koliko su koštali glumci ili koliko je dobio nagrada...
naravno postoje određene smjernice za određivanje koji je film bolji od drugog ali većina lista je slična samo zavisi ko je pravi
uvijek se vrti nekoliko istih naslova pri vrhu

Albedo 0

Najbolji SF film je, naravno, Solaris 8)

Quote from: Boris on 30-07-2014, 15:07:56

Ih - provokacije, pa nisam ja Bata  xfrog

Ova glava mnogo priča. Odsecite je!

-_-

^Ne zameri na maloj sali.

Quote from: Black swan on 30-07-2014, 15:37:53
jer ko je stručnjak za SF? onaj ko živi od SF? onaj kome je SF ljubav?

Pa sta znam... Ja to vidim ovako.
Onaj ko odredjenu oblast duze vreme prati.
Onaj ko je ukljucen u nju - kao pisac, prevodilac, izdavac, kriticar...
Onaj ko ima neki 'papir', tipa - studira to (video sam na nekoj temi da se SF predaje na nekom fakultetu).
Dobar primer je Ghoul. Doktorirao je horor, ima svako pravo da se nazove strucnjakom za to.

sf filmovi nisu matematička znanost gdje se zna da je 2 i 2 4

Pa zar to ne bi moglo da vazi za sve vrste umetnosti? A umetnost nije nauka.
Priznajem da meni granica objekivnog stava i subjektivnog misljenja kad je u pitanju umetnost dosta nejasna...
Jednostavno, ne uspevam da razlucim to dvoje.
Iz tog razloga cesto citam teme na podforumu Teorija i praksa.
(Uzgred, osecam zaljenje sto clan Nimordel nije vise aktivna na forumu. Imala je, koliko vidim, jako kvalitetne postove.)

u rangiranju se ne može dokazati koji je film bolji i koji film ide na koju poziciju...možda se može dokazati koji je koliko zaradio, koji je koliko koštap, koliko su koštali glumci ili koliko je dobio nagrada...
naravno postoje određene smjernice za određivanje koji je film bolji od drugog ali većina lista je slična samo zavisi ko je pravi

To sa rangiranjem jeste problem.
A meni je veci "problem" kao u ovoj temi - navedi samo jedno delo!
Kako, dovraga, da navedem, npr, samo jednu knjigu koja (mi) je najbolja?!

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Meho Krljic

Quote from: Boris on 30-07-2014, 16:11:37
Kako, dovraga, da navedem, npr, samo jednu knjigu koja (mi) je najbolja?!

Pa zato je tema i zanimljiva - nema gradiranja, nego jedno delo i gotovo. Pa da se vatamo za kose.

Ali da se vratim na trenutak priči o Revenge of the Sith. Ponoviću da je to svakako najbolji film iz prikvel trilogije i jedini koji mi se dopao i koga ću rado reprizirati  pred gledanje Epizode VII, ali koji, nažalost, već u osnovi ima ideje koje ga kvare. Midihlorijans, kao najjednostavnija za shvatanje, jelte, je onaj momenat koji jasno prikazuje Džordža Lukasa koji je nekada shvatao moć mita i apstrakcije kako izrasta u Džordža Lukasa kome je bliže banalno tehničko objašnjenje nekog fenomena. U tom ključu ja i gledam tu za mene jasnu superiornost A New Hope ili Empire Strikes Back (i, eh, ROTJ) u odnosu na Revenge of the Sith a koji su arhetipske priče o izrastanju dečaka u čoveka koji ne samo da na kraju susreće svog oca koji ga (simbolički) kastrira već i posle svega skupi snagu da iskupi svog oca za sve grehe koje je počinio, pokaže mu da je smena generacija normalna stvar a odlazak sa (javne) scene kada si prešao svoj vrhunac dostojanstven čin itd. Anakinovo ubijanje dece u ROTS je, nažalost, mnogo nategnutiji koncept, odnosno previše očigledan i pomalo nezgrapan način da nam Lukas sugeriše da je ovo čovek koji seče veze sa narednom generacijom u zamenu za iluziju da se protok vremena i socijalna evolucija mogu zaustaviti i da će on uvek biti glavni pas u dvorištu - nezgrapan i previše očigledan jer mi to sve već od Empire Strikes Back naovamo već znamo - sve je to sadržano u sceni kada on Luku kaže "I'm your father" a onda mu pruži ruku i pozove ga da vladaju galaksijom zajedno, nakon što mu je odsekao šaku i time ga simbolički kastrirao/ lišio moći odlučivanja i donošenja sopstvenih planova za budućnost (odsecajući mu DESNU šaku).

Albedo 0

-_-

Meho, fina analiza.
Ja sa zaljenjem konstatujem da me sopstveno neznanje (a mozda i nedostatak argumenata) sprecava da ti osporim tumacenje.

Samo pojasni u kom si znacenju upotrebio midihlorijane.

Quote from: Meho Krljic on 30-07-2014, 16:38:02
Midihlorijans, kao najjednostavnija za shvatanje, jelte, je onaj momenat koji jasno prikazuje Džordža Lukasa...

Zar to ne behu oni delovi celije, vezano za Silu i sve to...

Meho Krljic

Pa upravo to - sila je u originalnoj trilogiji imala jasna mistička svojstva, bila fenomen izgrađen na temeljima istočnjačkog zen-budizma i transparentno povezivala etiku sa moći. U prikvel trilogiji je svedena na posedovanje odgovarajuće količine mikroorganizama u ćeliji domaćina. Jedno je dakle jasan element mita i - kao takvo - poduka za upravaljanje društvom (da, kako kaže Pireli, moć bez kontrole ne znači ništa), a što je džedajski prerogativ - meka vlast itd. -  drugo je na brzinu smišljen mekgafin da bi se zaobišle sve te teške teme i moglo silom da se barata kao prostom alatkom koju svako može da upotrebi.

Dzimi Gitara

Stalkera bih stavio kao br.1 čak i kad bi me neko maltretirao da odlučim koji mi je najbolji (jedan, jedini, jedincati) film uopšte. Dakle, u podskupu SF je još jasnije.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Truman

Terminator 2... uz naglasak da Stalkera nisam gledao.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

PTY

Wow, ova lista ujedno i pokazuje skoro 100 godina SF oblikovanja i  suverene dominacije pop-kulturom.  :evil:

Dakle, jedan i samo jedan SF film... pa, to bi svakako morao biti ICEMAN. Naravno, onaj iz 1984. Zašto?

Pa, najpre zato što nije megabudžetni blokbaster, a ima sve što takvi imaju (plus i tonu žanrovski ultrabitnih stvari pride): kao prvo, ima tentativni novum koji je vrlo očigledan samo nekolicini ljudi, ali, pošto su ti ljudi u izolaciji od ostatka sveta, ostavlja se mogućnost da će se novum izolirati i sanirati, pa će ostatak sveta nastaviti da postoji kao da se ništa nije desilo. Isto kao i The Thing, recimo: uostalom, i ICEMAN se odvija u polarnoj izolaciji, tako da je pretnja po udobnost sveta u kom živimo svedena na minimum, što je tipično žanrovska alatka kojom nam se plasiraju svi oni ultrazanimljivi ali ujedno i strogo kontrolisani eksperimenti.

Dalje, kao drugo, u pitanju je racionalna fantastika, dakle fantastika bez ikakve fantazije, dakle žanrovski format obraćanja odraslima, dakle, lišen svega onog fentezi filovanja kojeg naš Meho toliko obožava  :mrgreen: : dakle, ono što vidiš to i dobijaš, nema nikakvog tandara-madara-broć metafizičke simbolike o tamo nekim mračnim silama i kojekakvosvetlom mačevlju. Naučna premisa možda i jeste iz 'kvazi' asortimana, ali, nema u njoj ničega što bi je strmeknulo u domen iracionalnosti ili apstrakcije, tako da... u pitanju je prosta 'what if' postavka koja sa konzumentom komunicira bez ikakve baby talk koncepcije.

Dalje, kao treće, ICEMAN kontemplira osnovne dileme na kojima je SF i nastao: (sa)znanje vs ljudskosti, tehnofilija vs tehnofobije, moć vs dobrostivosti, i tako dalje i tako bliže. Konkretno - ako bi ikada imali prilike da uživo susretnemo neandertalca, da li bi ga a) pustili da živi do kraja njegovog prirodnog trajanja na zemlji i pokušali da kroz razgovor saznamo njegovu fascinantnu tajnu, ili b) skalpelom rasporili kao pokusnog kunića u potrazi za efemernim 'organskim uzrokom' njegovog neobjašnjivog opstanka koje nam tako glasno implicira besmrtnost ili nešto vrlo slično tome? to je pitanje kojim se SF ne samo oduvek bavio, nego na kom je zapravo i nastao.

Dalje, kao četvrto, ICEMAN ne manipuliše konzumentom preko efikasnog baratanja gušterskim emocijama, tipa straha, znatiželje ili pohlepe, iako one jesu veoma prisutne (što je i normalno, ljudi ih imaju i one su primarni ljudski pogon), ali ne u srazmeri koja bi film bacila u hibridni zagrljaj drugih žanrova, kao što je to slučaj sa, opet, The Thing: ovde su svi porivi racionalni i lako prepoznatljivi, pa se i njihov uticaj može analizirati i odvagati, što je upravo i svrha postojanja filma.

I kao peto: film nudi minimalne specijalne efekte i sva ostala 'doterivanja realnosti', što nam nudi žanrovski sve ređu opciju da susretnemo oneobičavanje bez ikakvih grotesknih, morbidnih, fantazijskih i generalno iracionalnih stimula za očne živce i intelektualnu pronicljivost jednako; a to dalje znači da ICEMAN uz minimalne alteracije prepoznatljive svakodnevice uspeva da postavi maksimalno uznemiravajuće preispitivanje kodeksa kojim merimo sebe i svet oko sebe. Malo li je?
Naravno da nije, ali to samo za one koji vole takve konkretno SF filmove, a na listi je već Blade Runner da pokrije sve ostalo.   :mrgreen: :!:

BladeRunner

Sada nema druge, nego da se reprizira :)
All those moments will be lost in time like tears in rain.

PTY

Nogekako!  :lol:
Ah, predivno je ovo doba u kom zivimo... Tolika lepota nam je na prost dohvat ruke. Ponekad mi se cini da to ne cenimo dovoljno, znas. Srecom, tu je SF da nas cimne za rukav. :)

ALEKSIJE D.

PTY - sve čestitke na izboru i obrazloženju.

-_-

Preporuku za Iceman sam video jos odavno na nekoj temi, pre nego sto sam bio registrovan, ali mi je nekako ispao iz videokruga.
Trebao bih da ga stavim na listu za gledanje.
Metropolis mi po trejleru ne deluje privlacno.

Alexdelarge

Quote from: Boris on 31-07-2014, 11:55:50

Metropolis mi po trejleru ne deluje privlacno.

pa kad je preduuuugačak, uz to i crno-beli, nemi film.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Albedo 0

Borise, idi gledaj filmove snimljene poslije 2000.

-_-

Sta, samo su se davno snimali dobri filmovi, sad ovo ne valja nista, pa posto "samjalud", tj. nemam ukusa, treba da se fokusiram na te druge...?
Cenim misljenja ljudi koji su se pohvalno izrazili o Metropolisu, ali vidim da nije moja solja caja, pa cu ga propustiti.

Karl Rosman

Quote from: Alexdelarge on 31-07-2014, 12:02:29
pa kad je preduuuugačak, uz to i crno-beli, nemi film.

I jos cute na - nemackom! Borise, sta reci nego zaobici u sirokom luku. Nema tu leba...
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Albedo 0

PoJenta je npr da postoji veza između Metropolisa, Dr Strangelove i Fight Cluba

i onda kada vidiš jednu evoluciju od 1927. do 1999. kao filmofil moraš da se oduševiš

Hint: u pitanju je šaka

a Metropolis priča priču i priča je odlično, ne znam uopšte kako nešto može da se procijeni na osnovu trejlera

P.S. ti reče na onom drugom topiku da ''nisi upotrebljavao spojlere'', ne znam šta ti to znači kad si spojlovao čitav film. Doduše, ja nemam problem sa spojlerima, ne smetaju mi kao nekima, samo mi nije jasno kako možeš da napišeš: ''Ovde namerno nisam upotrebljavao spojlere'' kad si brutalno spojlovao :)

-_-

Quote from: Pizzobatto on 31-07-2014, 13:20:27
ne znam uopšte kako nešto može da se procijeni na osnovu trejlera

Ne moze mnogo, slazem se, ali moze da da okvirnu sliku sta ocekivati od filma.

Quote from: Pizzobatto on 31-07-2014, 13:20:27
ti reče na onom drugom topiku da ''nisi upotrebljavao spojlere'', ne znam šta ti to znači kad si spojlovao čitav film. Doduše, ja nemam problem sa spojlerima, ne smetaju mi kao nekima, samo mi nije jasno kako možeš da napišeš: ''Ovde namerno nisam upotrebljavao spojlere'' kad si brutalno spojlovao :)

Hteo sam da kazem da nisam upotrebljavao oznake za spojlere, tipa - "sledi SPOJLER,ne citaj dalje ako nisi gledao!"

Albedo 0

nisi htio da naglasiš da je spojler, ok

inače, da li si uopšte ti gledao koji nijemi film?

ono bar Čaplina?

i koji je najstariji film koji si gledao?

prosto, ako nisi sklon tome da pogledaš nešto iz prve polovine XX vijeka onda je razumljivo da te ne privlači

-_-

I sam si video da mi je skrenuta paznja na strucnost (koju ne posedujem),
pa se vise ne osecam svrhu da ucestvujem u ovom, 'gornjem', fantasticarskom delu foruma.

Truman

Quote from: Boris on 31-07-2014, 12:27:33
Sta, samo su se davno snimali dobri filmovi, sad ovo ne valja nista, pa posto "samjalud", tj. nemam ukusa, treba da se fokusiram na te druge...?
Cenim misljenja ljudi koji su se pohvalno izrazili o Metropolisu, ali vidim da nije moja solja caja, pa cu ga propustiti.

Nije ni moja šoljica čaja. Nedavno se prikazivao u Kinoteci, poštujem poentu i način na koji je priča ispričana, kapiram da je to veliki film, ali na mojoj subjektivnoj listi SF-ova ne bi bio u top 10.
Ja da valjam ne bih bio ovde.