• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mafest

Started by Boban, 21-05-2007, 15:28:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

@evribadi

Ajd sad jedno krajnje bezvezno pitanje: Zar iko misli da prosecan kupac stripa (ili bilo cega drugog) gleda ko je urednik nekog izdanja? Moja je (mozda, pa cak i verovatno, pogresna) teorija da se u Hrvatskoj izdanja BP ne prodaju najsajnije jer su na srpskom - i to ne zbog nacionalizma (kojeg ima, usudicu se da kazem), vec zbog toga sto Hrvatima vise prija da citaju na hrvatskom. I sta tu ima lose? I meni vise prija moj jezik (jeste da su nam jezici nekada bili jedan, ali sada se veoma razlikuju) i ne volim da citam na hrvatskom, pa stoga ni ne kupujem izdanja hrvatskih izdavaca/nakladnika. Elem, sve i da Boban mesto srca istetovira "I am Franjo Tudjman's love child and I piss on Sloba's grave", mislim da se prodaja u Hrvatskoj ne bi bitno povecala - niti smanjila. Eto, mozda budalim...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Setih se jos jednog argumenta: Jedna od najslusanijih pevaljki u Croaciji je C. Raznatovic (devojacko Velickovic), rodom iz Zitoradje, udova Stranjke, alias Arkana. Slozicete se, valjda, svi da je doticni pokojnik malo vise za zivota zagorcavao zivot drzavi Hrvatskoj negoli B. Knezevic u ulozi jugoslovenskog srpskokomunistickocetnickopravoslavnobezboznickocionistickostranoplacenickodomaceizdajniickog urednika Belog puta, pa se Ceca opet slusa li slusa. Stavise, pricao sam sasvim slucajno sa jednom devojkom iz Osjeka (izvinjavam se ako sam pogresno napisao), pa je pitao kako moze da slusa C. u svetlu svih predjasnjih dogadjaja, a ona ce meni: "Ma koga briga za to! To je bilo davno!" Inace, mala ima 15 leta. Znaci, Boban ne utice na prodaju, sem odabirom izdanja, kontrolom prevoda, lektura, priprema i ostalim urednickim zavrzlamama.
First 666

Alex

Još do sada Bobana nisu poredili sa Cecom. :)
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Je l' vidite vi šta ja sve moram da trpim?
E, ponekad se osećam kao drvo u parku, svaka šuša u prolazu može da se zapiša.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

Pa kad ga porede sa Arkanom, sto ne i sa Cecom? Istina, ima manje grudi, ali ocigledno da je jednako popularan u Hrvatskoj.
First 666

marlowe

Imajuci u vidu prodaju slicnih strip izdanja drugih srpskih izdavaca u Hrvatskoj, rekao bih da Beli put ide dobro.
E, sad, zasto se srpska izdanja u Hrvatskoj slabije prodaju i da li se uopste slabo prodaju u odnosu na slicna izdanja hrvatskih izdavaca - o tome bi se moglo diskutovati.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Bab Jaga

Quote from: "marlowe"Imajuci u vidu prodaju slicnih strip izdanja drugih srpskih izdavaca u Hrvatskoj, rekao bih da Beli put ide dobro.
E, sad, zasto se srpska izdanja u Hrvatskoj slabije prodaju i da li se uopste slabo prodaju u odnosu na slicna izdanja hrvatskih izdavaca - o tome bi se moglo diskutovati.

Srpska izdanja prodaju u Hrvatskoj? Zašto ja nikad nisam vidjela niti jedno? Možda je to razlog slaboj prodaji - manjkava distribucija?
Ghoul fhtagn!

Boban

Ti ne živiš u Hrvatskoj, već u Istri, a to je svet za sebe do koga ne dopiru istočni vetrovi.

dveribad

-A jeste vi ljudi smješni,zar je kod vas stalo vrijeme?-Pa zar nije smješno danas izjavit da si Jugosloven.-Jeli ,bre,Bobinjo,koja ti je omiljena pesma?-Da nije možda "JUGOSLOVENKA"?-Šalim se,bez uvrede.
-Ovo o Istri je opet laprdanje kao i sve u zadnjih 7 godina,a ova priča o poslu će ti bit jasnija u dogledno vrijeme.Mislim da Vuk shvaća što sam htio reć,a tebi Bobane očito treba nacrtati da bi shvatio,tvoj problem.
-Ova gornja usporedba sa Cecom ti i dolikuje.- :lol: Ceca,pevaljka,popularna i to stoji,pa tko voli,neka sluša.Poštujem njezin uspjeh,a ono gore spomenuto-jarkan,ili kako već,doslovno poserem.Poserem se na svaki spomen tog imena i popišam na grob uz ispriku ako sam vulgaran!
-VOLIM BEOGRAD!

kraken

Quote from: "dveribad"-i popišam na grob uz ispriku ako sam vulgaran!

Ma gde vulgaran, samo mrtvom mu i mozes doakati  :roll:

Boban

vidiš, dveribad, mi ne da nećemo sarađivati, nego nećemo ni razgovarati, ako se ikada i vidimo. Bilo bi krajnje nedolično, posle svega što si izrekao ovde da uopšte i pokušaš da pričaš sa mnom uživo; ja taj razgovor ne želim i neću u njemu učestvovati, tvoje reči i ponude me ne zanimaju i to je otprilike sve.

Boban

A sada kada se vidi paljba na stripovi.comu koja je osuta po Belom Putu, Vuletu i lošim suflerima, jasno je zašto nam Markos ne dozvoljava pristup na svoj sajt, naravno, da bi nesmetano mogao da plete svoju mrežu podvala, omalovažavanja, podmetanja i šikaniranja, uz nekoliko dobro uigranih poslušnika i sličnomišljenika.
To jeste ispod svakog nivoa, ali i sasvim očekivano.

dveribad

-Ideš.....lutko.Baš si me iznenadio!-Pa nisi se valjda uvredio?
-Nisam shvatio o kakvoj ponudi govoriš(pišeš),jer ne sećam se da sam nešto tebi lično nudio????
-Druga stvar,koju nisam razumeo,zašto si se osetio povređenim.oli uvređenim?Sve se svodi na to  da se krivo eksponišeš,s obzirom na posao koji radiš.To što ti to ne želiš priznat,tvoja je stvar.Neka ti bude.
-Čitavo vreme se boriš sam sa sobom,stvaraš svojim glupim pisanjem i razmišljanjem nepotrebnu averziju i poprilično nepotrebnih neprijatelja(mrzitelja) u svetu stripa.Iz kojih pobuda?
-Na kraju se povlačiš,kao nećemo razgovarat,tko si ti(tj.ja) da razgovaraš sa takvom personom.-A tko si ti,uopšte,da nisi Jugosloven?-Pa zar to uopće i postoji,šta ti znači izjavit da si Jugosloven?-Koliko ja znam,Kneževići su Srbi i vjeruj mi da nije nikakva sramota napisat i izjasnit se kao Srbin.Jedino ukoliko se ti sramiš što si Srbin,e to je drugi feler.
-I daj,majke ti,di sam ja to tebe uvredio?-
P.S.-Pokušao sam malo pisat na ekavštini jer mi je simpatičan dijalekt,pa da netko ne izvuče negativne konotacije!
-VOLEM I SRPSKE PESME! :lol:

markos

Ne izvrci i ne lazi. Uopce nije tocno da ne dozvoljavam Belom putu pristup na s.com. Ne dozvoljavam pristup TEBI, jer nisi htio pristati na uvjet da ces se baviti samo stripom, a ne politikom. Dakle, TI si kriv, a ne ja. A inace, ako se ne varam, Marlowe je BP suradnik pa moze govoriti u ime BP. Ili neka se vas PR logira i sudjeluje na forumu kao sluzbeni predstavnik Belog puta.

Boban

kako bilo, uskratio mi si pristup i neprestano me olajavate, to su činjenice, sve ostallo se može tumačiti na svakojake načine.

markos

Quote from: "Boban"kako bilo, uskratio mi si pristup i neprestano me olajavate, to su činjenice, sve ostallo se može tumačiti na svakojake načine.
Nisam rekao ni jednu rijec o tebi na s.com u zadnjih xy dana.

Boban

ali puštaš svoje poslušnike da melju bez konca i kraja...

dveribad

-Baš sam razočaran !
-A u dobroj namjeri sam ti skretao pažnju da si TI ,samo TI negativna konotacija,druže Bobane.I nemoj sebe poistovjećivati sa izdavačkom kućom.Tamo ljudi ne olajavaju BELI PUT,već tebe jer si ti isključivo negativna simbolika te izdavačke kuće.
-LJUDI U SLOVENIJI I HRVATSKOJ(A I ŠIRE) IGNORIRAJU IZDANJA BELOG PUTA ISKLJUČIVO ZBOG TEBE,UREDNIČE,SAMO ZBOG TEBE!
-I više se ne radi o,kako ti napisa,tamo,nekoj manjini.Negativna si persona,a žalosno je da to ne možeš ili ne žališ shvatit.A dok ti shvatiš,prođe voz!-Da ponovim,isključivo se ljudi izjašnjavaju u negativno-posprdnom kontekstu o tebi(a bogami si to i zaslužio svojim stavovima i tekstovima),a ne o izdavačkoj kući i ne izmotavaj se spominjući sebe u izjednačavanju!!!!!
-Da te malo utješim,sve se da popravit.Izdržiš (pojedeš što si pokenjo-tj.poklopiš se po ušima)par provokacija,ograničiš se na posao koji radiš i to je to.Vremenom će ljudi zaboravit.Razumeš?? :wink:

Cornelius

Quote from: "dveribad"-LJUDI U SLOVENIJI I HRVATSKOJ(A I ŠIRE) IGNORIRAJU IZDANJA BELOG PUTA ISKLJUČIVO ZBOG TEBE,UREDNIČE,SAMO ZBOG TEBE!

Zakonitosti biznisa nemaju veza sa političkim ubedjenjima kupaca, prodavaca i proizvodjača. Zakone diktiraju ponuda i potražnja, potrebe i želje, udobnost... Belci su u SADu ubijali crnce, ali su slušali crnački džez. Američke banke su pomagale Hitlera, ali su ušle u rat sa njim. Gazda svetskog giganta po imenu "Ikea" bio je nacista u toku II rata, a njegov nameštaj danas kupuju komunisti, Jevreji i ostali koji su stradali od nacista. U toku gradjanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, Hrvati su ratovali sa Srbima, pa su onda obustavljali operacije, za dojč marke iznajmljivali srpsku artiljeriju i rokali po bosanskim muslimanima. Mogao bih tako do jutra.

Ako bi čitavo tržište prestalo da funkcioniše zbog jednog čoveka, to bi značilo da je taj čovek izuzetno slavan i uticajan. Da se od njega strepi, da on vedri i oblači, da je on središna ličnost u duhovnim, ideološkim, političkim i ekonomskim životima odredjenih grupacija. Da li je moguće da Boban ima takav uticaj i značaj u više zemalja?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

tja... kada je bog delio dobrotu, zatekao sam se preblizu.

dveribad

-Cornelius-ovisi o tome gdje si te informacije pokupio.-Pa sigurno da ima utjecaj(na žalost,negativan),pa na svakom izdanju je njegovo ime,zar ne?
-Bobane,kad je BOG  delio dobrotu,vjerojatno si bio blizu,al đe si bio kad je delio razum,snošljivost,intelekt,mudrost i toleranciju? :idea:

Cu

Evo pratim neko vreme ovu raspravu,i mogu da konstatujem sledece:Posle ovoliko udaraca ispod pojasa od strane "kosmopolita koji rade svoj posao,a ne laprdaju o politici" mislim da ni 30 Batica Mirkovica ne bi dovelo stvari u ravnotezu.

Cornelius

Quote from: "dveribad"-Cornelius-ovisi o tome gdje si te informacije pokupio.-Pa sigurno da ima utjecaj(na žalost,negativan),pa na svakom izdanju je njegovo ime,zar ne?

Informacije su dostupne javnosti, a o svemu tome postoje i knjige napisane. Ako te dobro razumem, ako bi se Boban učlanio u HDZ, svi bi Hrvati pobegli iz te udruge? Ili, ako bi Bobanovo ime bilo zalepljeno na tegle sa ajvarom, Slovenci bi prešli na meksičke čili paprike?

Eh, kada bi Boban bio toliko uticajan koliko tebi izgleda, Balkan bi imao drugačiji profil. Mada... Ko zna... Ja poznajem samo jedno od njegovih lica, a i ne pratim hrvatske medije. Možda se tamo pomno analizira svaki Bobanov pokret, te se kurs kune reguliše u odnosu na njegove izjave. Nema povratka, nema oprosta, nema klekovače - a, kuna bzzt, padne 10 odsto. Bio sam preblizu kad je Bog delio dobrotu i dobar apetit - fju, ode kuna za 15 odsto u nebo.

Da li ja poznajem tog Bobana ili je u pitanju neka prevera DBa?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

dveribad

-Jel ti taj "kozmopolit" neki Kinez? :)
-Nego,kasno je,braćo Srbi,treba malo ubit oko,sutra je radni dan,a trebalo bi i Ruse pobjedit,ako nigdje,bar u fudbalu!!Siguran sam da navijate za nas. :)
-LAKU NOĆ,BRAĆO SRBI,,,,ĆAMIL OVDE! :wink:

Cornelius

Quote from: "dveribad"
-LAKU NOĆ,BRAĆO SRBI,,,,ĆAMIL OVDE! :wink:

Laku noć, brate Ćamile. Umesto Bobana, sanjaj rajske hurije i sve ono što ide u paketu sa njima. xrotaeye

Cu

Quote from: "dveribad"Siguran sam da navijate za nas. :)

Naravno da smo svim srcem uz vas.Pa bilo bi divno videti sto vise srpskih timova na EURO 2008. xcheers

Boban

Quote from: "marko"Nisam rekao ni jednu rijec o tebi na s.com u zadnjih xy dana.

Ali širiš besramne laži o Belom Putu i navlačiš gnev svojih sličnomišljenika - recimo ono oko Rip Kirbija i prava za Hrvatsku. To nema veze sa životom, niti sa istinom, a takvim lažnim i tendencioznim pisanjem nanosiš direktnu štetu BP. Slobodno ti je da kupiš celog Ripa Kirbija i uradiš u 30 integrala, nije korektno da se vadiš na BP koji je uzeo samo sedam epizoda (I to samo za Srbiju...) od gotovo 200 koliko postoji.

markos

Quote from: "Boban"
Quote from: "marko"Nisam rekao ni jednu rijec o tebi na s.com u zadnjih xy dana.

Ali širiš besramne laži o Belom Putu i navlačiš gnev svojih sličnomišljenika - recimo ono oko Rip Kirbija i prava za Hrvatsku. To nema veze sa životom, niti sa istinom, a takvim lažnim i tendencioznim pisanjem nanosiš direktnu štetu BP. Slobodno ti je da kupiš celog Ripa Kirbija i uradiš u 30 integrala, nije korektno da se vadiš na BP koji je uzeo samo sedam epizoda (I to samo za Srbiju...) od gotovo 200 koliko postoji.

Meni je receno da je BP kupio prava kod King Features Syndicatea za cijelo podrucje ex-Yu.

Boban

To su budalaštine, možda si nesimpatičan čoveku iz KFS pa je hteo da te otkači.

markos

Quote from: "Boban"To su budalaštine, možda si nesimpatičan čoveku iz KFS pa je hteo da te otkači.

To mi je rekao Bernard koji zeli raditi Rip Kirbya i Modesty. Mene to zanima vise kao citatelja, ne kao izdavaca.

Boban

Dobro je da se šire takve rekla-kazala glasine i da si meni zabranio mogućnost da ih demantujem. Zaista demokratično i korektno...

markos

Quote from: "Boban"Dobro je da se šire takve rekla-kazala glasine i da si meni zabranio mogućnost da ih demantujem. Zaista demokratično i korektno...
Bernard je svakako pouzdaniji izvor od tebe.
I opet ti kazem, samo o tebi ovisi hoce li ti se vratiti acc. na s.com ili ne.

Boban

zatim sve one proizvoljnosti oko potencijalne antologije... zaista je mučno biti član BP tima i čitati svakojake budalaštine koje se ispisuju na tvom forumu. mislim, OK, tvoj je forum i pravila su tvoja, ali u konačnom ti si na gubitku jer si pouzdane informacije menjao za glasine i stihiju, a zna se kome odgovara haotično stanje.

Tvoj post je ovo: "Npr. kupili su prava za cijelu hrpetinu novinskih stripova za cijelu ex-Yu. Izmedju ostalih i Rip Kirby." a to je čista laž, koju sada pravdaš time da veruješ više Bernardu nego meni. Čuješ li ti sebe, čoveče? Vidiš li kakav si sitem vrednosti uspostavio i gde si mene stavio?

markos

Nisam te nigdje stavio, sam si se smjestio. Nakon milijun netočnih, namjerno lažno plasiranih informacija, sad se bunis sto ti se ne vjeruje :?:

markos

I druga stvar, vise manje sve sto su ljudi napisali sam osobno cuo od tebe na konferenciji u Mafestu, kad si im to isto odgovorio. Da nije za kolekcionare, da ide u supermarkete, da nece biti nastavak osim u tamo nekom broju 100 mozda itd itd...

Rommel

Quote from: "Boban"A sada kada se vidi paljba na stripovi.comu koja je osuta po Belom Putu, Vuletu i lošim suflerima, jasno je zašto nam Markos ne dozvoljava pristup na svoj sajt, naravno, da bi nesmetano mogao da plete svoju mrežu podvala, omalovažavanja, podmetanja i šikaniranja, uz nekoliko dobro uigranih poslušnika i sličnomišljenika.
To jeste ispod svakog nivoa, ali i sasvim očekivano.
pa koliko sam ja vidio Vuletić je više hvaljen...a paljba je išla više poradi interesa ljudi koji su razočarani pristupom belog puta ali SAMO u tom segmentu dakle ljudi koji bi željeli da vide integrale kako kirbya tako i Modesty Blaise. Dugo dugo sam vjerovao da će Beli put tako i napraviti i onda sam ostao razočaran uistinu idejom kako to mislite napraviti....možda i imate pravo s ekonskog stanovišta - u to ne ulazim a i i dalje ostajem razočaran time a znam i dosta starijih stripaša koji dijele taj osječaj...
loši sufleri su (tko god to bio) svi oni koji kažu da Rip Kirby i Mod ne bi prošli kao integrali....NHF!

Boban

TRIDESET INTEGRALA Ripa Kirbija... 30 knjižurina, to je ono što ti želiš i za čime žališ? To bre nije izdati nigde u svetu jer za takvu stvar nema ekonomskog opravdanja ni u mnogo jačim državama nego što je Srbija.

Rommel

Quote from: "Boban"TRIDESET INTEGRALA Ripa Kirbija... 30 knjižurina, to je ono što ti želiš i za čime žališ? To bre nije izdati nigde u svetu jer za takvu stvar nema ekonomskog opravdanja ni u mnogo jačim državama nego što je Srbija.
imaju španjolci i izgledaju predivno i da naravno da žalim jer sam vjerovao da bi vi to mogli isfurati dovoljno ste veliki....
a evo i francuzi nešto rade
http://www.coinbd.com/bd/albums/resume/7824/rip-kirby/tome-1-integrale-volume-1--1946-1947.html

Boban

BP će radije uraditi 30 RAZLIČITIH junaka u 30 knjiga.
Podjednako lepo deluje na polici, a ima 100x veći potencijal.

Rommel

Quote from: "Boban"BP će radije uraditi 30 RAZLIČITIH junaka u 30 knjiga.
Podjednako lepo deluje na polici, a ima 100x veći potencijal.
pa u moru različitih izdanja da li je problem makar jedan godišnje izbaciti i integral?

Boban

da li se mi ipak ne razumemo?
integral? jedan godišnje ili jedan junak godišnje?
Ima serijala koji ne bi stali niti u stotinu integrala?
gledaj, ti si kolekcionar i još 200-300 ima u ex-Yu nalik tebi; bazirati izdavaštvo na udovoljavanju vama je apsolutno besmisleno.
BP je izdavač koji ima neku svoju viziju; zaista je nekorektno pljuvati BP zbog toga što ne radi nešto drugo od onoga što radi. Biblioteka "Klasici" zamišljena je tako kako je zamišljena; u sličnom obliku postoji praktično u svakoj civilizovanoj zemlji i gađa polustripovsku i vanstripovsku publiku koja je stotinama puta brojnija od kolekcionara, i to je to. Nema tu velike nauke. BP izdaje i slikovnice i knjige za decu i romane i enciklopedije; ajde da ih strip-kolekcionari pljuju i zbog toga jer troše resurse na stvari koje izlaze iz njihovog domena interesovanja.

Cornelius

Quote from: "Rommel"
Quote from: "Boban"TRIDESET INTEGRALA Ripa Kirbija... 30 knjižurina, to je ono što ti želiš i za čime žališ? To bre nije izdati nigde u svetu jer za takvu stvar nema ekonomskog opravdanja ni u mnogo jačim državama nego što je Srbija.
imaju španjolci i izgledaju predivno i da naravno da žalim jer sam vjerovao da bi vi to mogli isfurati dovoljno ste veliki....
a evo i francuzi nešto rade

U Francuskoj nema puno tih gigantskih integrala starih stranih autora. Samo najveci klasici. Naravno, ne treba zaboraviti velicinu francuskog trzista (60 miliona), broj stampanih albuma godisnje (40 miliona), tezinu stripa u celokupnom izdavastvu (13%), kupovnu moc klijentele i znacaj stripa u kulturnom zivotu. U takvoj situaciji, izdavac zrtvuje odredjenu sumu novca i radi prestiza nastampa mali tiraz necega, na cemu gubi pare, jer ce to prodati samo najzagrizenijim kolekcionarima.

U svojim izdavackim preduzecima, BP ne sme da racuna samo na zagrizene strip kolekcionare. Njih je premalo u Srbiji. Oni moraju da ucine da bilo ko (narocito onaj koji nikada nije kupio album, a tih je najvise) pozeli da kupi album, za sebe, nekome na poklon... Zato, za sada, nema dovoljno trgovackih opravdanja da se udje u stampanje "sabranih dela". Neophodna je diversifikacija, privlacnost u grafizmu, kvalitetna prica, fizicki kvalitet knjige, pracenje trendova,..

Integral Rip Kirbija, najlakse ces naci u SADu, zemlji porekla.

Bilja

Sta kazete za predlog da Beli put objavi recimo neki serijal od Bourgeon-a?
Bilja
----------------------------------------@

Rommel

Quote from: "Boban"da li se mi ipak ne razumemo?
integral? jedan godišnje ili jedan junak godišnje?
Ima serijala koji ne bi stali niti u stotinu integrala?
gledaj, ti si kolekcionar i još 200-300 ima u ex-Yu nalik tebi; bazirati izdavaštvo na udovoljavanju vama je apsolutno besmisleno.
BP je izdavač koji ima neku svoju viziju; zaista je nekorektno pljuvati BP zbog toga što ne radi nešto drugo od onoga što radi. Biblioteka "Klasici" zamišljena je tako kako je zamišljena; u sličnom obliku postoji praktično u svakoj civilizovanoj zemlji i gađa polustripovsku i vanstripovsku publiku koja je stotinama puta brojnija od kolekcionara, i to je to. Nema tu velike nauke. BP izdaje i slikovnice i knjige za decu i romane i enciklopedije; ajde da ih strip-kolekcionari pljuju i zbog toga jer troše resurse na stvari koje izlaze iz njihovog domena interesovanja.
to je bilo jedno od pitanja koje nisam uspio postaviti na mafestu jer mi je prebrzo završila tribina sa izdavačima...ali recimo da mi nije jasno slijedeće...ok nečeš integrale....ali zašto kao best of ne bi izbacio epizode u nizu....recimo 22-30, a ne 3,17,34....
čisto iz prozaičnog razloga da vi ili neko poslije  vas ako vi ne prihvatite tu soluciju se bude mogao nastaviti se na to...ti dobiješ ono što želiš - dakle jedan album sa jedim junakom a netko drugi se eventualno nastavi na to...
druga stvar je...da bi se strip kolekcionari ipak trebali uvažavati kao gotovo sigurna ciljana publika ...a zar postoji sumnja da nova publika ne bi navukla i na stare klasike...nije li hogar recimo jedno od najprodavanijih izdanja baš kao što očekujem da će biti i gaston...
p.s. od jednog junaka jedan integral godišnje znači par junaka  za koliko se odlučite u integralima svaki sa 1 brojem godišnje...
p.p.s. nikada i nigdje nisam pljuvao po BP i u većini slučajeva bio sam zagovornik ali ideja sa supermarketom me frapirala morao sam to reči i što se mene tiče isprike svima koje sam nehotice uvrijedio jer mi to nije bila namjera

Rommel

Quote from: "Cornelius"

Integral Rip Kirbija, najlakse ces naci u SADu, zemlji porekla.
vjeruj mi da to baš i nije tako

Cornelius

Quote from: "Rommel"
druga stvar je...da bi se strip kolekcionari ipak trebali uvažavati kao gotovo sigurna ciljana publika ...a zar postoji sumnja da nova publika ne bi navukla i na stare klasike...nije li hogar recimo jedno od najprodavanijih izdanja baš kao što očekujem da će biti i gaston...

Premalo je strip kolekcionara da bi njih neko zadovoljavao, a iz toga imao i finansijske koristi. Hogar je uspeo bas zato sto se njegov domet ne ogranicava na strip azdaje. Hogara svi znaju i svi citaju. U pitanju je fenomen slican Alanu Fordu, Gasi, Talicnom Tomu... Zajednicko im je da su komicni. Integrali Ripa Kirbija, Mandraka, Fantoma, Dzonija Hazarda, Flas Gordona, Brik Bradforda, itd, ne dodiruju istu publiku.

Tirazi albuma u Francuskoj padaju zbog sve veceg broja naslova. Najvise padaju tirazi ozbiljnih stripova namenjenih odraslim citaocima vecih zahteva. Drze se humoristicki. Na primer "Zene u belom" se prodaje u tirazu od 100 hiljada primeraka. Izuzetno mali broj stripova se prodaje u tirazu preko 40 hiljada primeraka.

Mislim da se mlada publika ne bi (trgovacki) dovoljno navukla na Ripa Kirbija i Modesti Blejz, jer taj strip ne sledi estetske i duhovne zahteve danasnjeg vremena i danasnjih potrosaca. U Francuskoj, mladi nece da kupuju crno-bele stripove. Dosadno i monotono. Sve se farba.

Rommel

pa niko ni ne traži da cjelokupna produkcija budu klasici ali onaj mali dio da se ipak uradi kako treba....ne treba se bazirati samo na kolekcionarima ali ne treba ih ni zanemariti....

Cornelius

Quote from: "Rommel"pa niko ni ne traži da cjelokupna produkcija budu klasici ali onaj mali dio da se ipak uradi kako treba....ne treba se bazirati samo na kolekcionarima ali ne treba ih ni zanemariti....

To je onaj granicni slucaj kada izdavac zaradjuje toliko para da moze mirno da isplati sve troskove i plate, da prosiri proizvodnju i da stavi ekstra-profit u dzep. Zrtvujuci jedan deo svog ekstra-profita, on to ulozi u nesto gde ce sigurno da izgubi pare, ali ce dobiti na lepoj slici i prestizu. To se moze samo u posebnim uslovima. Cini mi se da BP jos uvek nije prosao tu crtu, da moze i da zeli da izdaje nesto na cemu ce sigurno izgubiti pare, ali zadovoljiti dve stotine strasnih kolekcionara na teritoriji ex-yu od 25 miliona ljudi.

Rommel

ali ajmo se vratiti na ono što sam rekao - edicija klasici...sve što treba je ne izdati npr best of od Modesty Blaise već izdati npr. od ¸1-10, dakle po redu - u njenom slučaju te holdawayeve epizode i jesu best of - dakle napraviš nešto što ionako planiraš pa ako prođe nastaviš dalje - tu nema rizika jer to ionako ideš raditi skoro po principu - pismo ja dobivam glava ti gubiš - a ako izdaš best of izmiksanih epizoda nisi nigdje jer si unaprijed se ograničio na tu jednu knjigu...

Boban

Romel, neke stvari će biti urađene po redu, od prve epizode, recimo Stiv Kenjon, Modesti Blejz takođe; neke će biti nastavljene na Nostalgiju (Fantom pre svega, jer ga je Nostalgija sjajno postavila), ali za neke stvari jednostavno nema smisla raditi ikakav redosled, jer je izbor preobiman (Flaš Gordon, npr. ali i tu će se ići na određene celine; recimo, celokupna sedma knjiga originalnog reprinta - otprilike poslednje tri Rejmondove epizode... i još dosta toga od drugih autora.)
Edicija Klasici jednostavno nije zamišljena da se vraća jednom obrađenim autorima, ali neće to biti baš toliko stihijski kao što izgleda. Što se Ripa Kirbija tiče, on je praktično u celosti izašao kod nas, u Zabavniku i Stripoteci, ne smatram ga posebno atraktivnim naslovom, i biće predstavljen najčuvenijim epizodama (opet pred kraj Aleksa Rejmonda...) Tih sedam epizoda ni na koji način ne mogu da ugroze objavljivanje preostalih 196 ako to neko bude želeo i ne verujem da bi iko ikada preuzeo objavljivanje Ripa Kirbija bez naših sedam epizoda odakle god da su uzete.