• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mafest

Started by Boban, 21-05-2007, 15:28:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Rommel

hvala na informacijama....to već bolje zvuči...
što se Kirbya tiče fali dosta Prenticea koji nikada nije objavljen u nas

SuperGoof

Quote from: "Boban"Flaš Gordon, npr. ali i tu će se ići na određene celine; recimo, celokupna sedma knjiga originalnog reprinta - otprilike poslednje tri Rejmondove epizode... i još dosta toga od drugih autora.)

Znaci li to da vise ne vazi ona ranija vest da Rejmondov Flash Gordon ide celokupan? :cry:
We ain't getting any younger, you know!

Cornelius

Quote from: "Rommel"tu nema rizika jer to ionako ideš raditi skoro po principu - pismo ja dobivam glava ti gubiš

Ovo ti nije princip u biznisu. Trgovca ne zanima da li ti gubis. Njega samo zanima da li on dobija.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Theodore

@ Rommel, u vezi komentara "imaju španjolci i izgledaju predivno i da naravno da žalim jer sam vjerovao da bi vi to mogli isfurati dovoljno ste veliki.... ".

Treba informacije radi reći kako je RIP KIRBY (sastavni dio BIBLIOTECA GRANDES DEL COMIC) u Španjolskoj radila Planeta deAgostini (jedna od Berlusconijevih podruznica, i vjerojatno jedna od medijski najmocnijih tvrtki na svijetu) koja je cijeli projekt realizirala kao projekt koji je isao tjedno uz novine (kao DVD i knjige kod nas) uz cijenu od 9,95 eur. Remitenda prve knjige (sa smanjenom cijenom) u Španjolskoj bila je 60 %. Inace se remitenda za prvu knjigu / DVD obicno krece izmedju tehničke remitende (3%) pa do maksimalno 30% za vecinu projekata. Sve preko toga smatra se debaklom. Remitenda ostalih knjiga kretala se od 75 do 87%. Isplativost ovakovih projekata nemoguca je s remitendom vecom od 55%.

Projekt je ponudjen jednom Hr. novinskom izdavacu za kojega ponekad radim kao savjetnik za multimedijalne projekte. Kada su svi podatci i parametri ubaceni u formulu (koju smo dobili od deAgostinija upravo za izracunavanje profitabilnosti projekta) ispostavilo se da bi gubitak na bazi 10 knjiga (ukupno ih je trebalo biti 16 ili 18, ne sjecam se vise tocno jer je u igri bilo par varijanti ponude) bio nesto visa 400.000 eur. I to bez troska promocije koji je baziran na 800.000 kuna.

Iako cijenim Beli put kao veliku izdavacku kucu, i vjerujem u njihove plemenite pobude vezane za strip, sumnjam da bi cak i oni bili spremni progutati takav gubitak samo zato da zadovolje pedesetak "ljubitelja" i "znalaca" stripa. Naravno, to ne znaci kako od objavljivanja klasicnih strip naslova (u nekoj formi) treba posve odustati. Pretpostavljam kako Beli put ima racionalan plan kako ostvariti profit (ili barem izbjeci gubitak), a da pri tome objavi naslove koji su vazni za svaku nacionalnu kulturu.

Dobra vijest je da je deAgostinijeva ponuda za ex-Yu jos na stolu, pa ako je netko zainteresiran neka mi se slobodno javi, spojit cu ga s ljudima.  :wink:

Rommel

a sve što mogu reći jeste :cry:  :cry:  :cry:
u principu zato sam se i uzdao u BP vjerujući da bi oni možda to mogli izgurati ovako ostaje samo  :cry:  :cry:  :cry:

Boban

Quote from: "SuperGoof"Znaci li to da vise ne vazi ona ranija vest da Rejmondov Flash Gordon ide celokupan? :cry:

Ne, to su dva različita projekta. Klasici će imati jednog FG sa tekstovima o svim autorima koji su ga radili i s osvrtom na sve faze... a Rejmondov stoji kao varijanta, ali to je već sasvim druga priča.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

markos

Deplasirano je uopce govoriti o Rip Kirbyu na kioscima uz novine. Deplasirano je govoriti o bilo kojem stripu koji nije Corto/Alan Ford/Asterix/Lucky/Zagor, a i to je upitno. Raditi tako ogromne tiraze stripa uz novine, i to Rip Kirbya, je suludo. Ti to znas puno bolje od nas, inace bi vec odavno imali nesto slicno. No, lijepa kronoloska HC edicija Kirbya/Modesty u tirazu od 500-1000 za podrucje ex-Yu bi bila odrziva, to je nesto sasvim drugo.

Beli put je sada i doslovno pokazao kako mu je primarni cilj ipak biznis.
Quote from: "boban"
nema ekonomskog opravdanja
veći potencijal
U tome, ponavljam, nema nista lose, cisto konstatatiram. Malo mi je zao jer, u suprotnom, ta bi edicija bila drugacije koncipirana. Da svi gledaju samo na isplativost projekta, ne bi mi puno toga vidjeli objavljenog kod nas. Ali, to znas i sam.

Alex

Nije loša ni tako koncipirana edicija, ali shvatam sve koji negoduju.

Nije svaki klasik ravnopravan. Naravno da pojedini nemaju velikog komercijalnog potencijala, ali Rip Kirbi je nešto drugo.

Rip Kirbi je jedan od najpopularnijih stripova u ex-YU, a to znači dobrim delom i danas. Komercijalni potencijal koji on nosi je veliki - u rangu Zagora, Dilana Doga, Asteriksa, Taličnog Toma, Konana i čak veći od pojedinih, mada im se publike razlikuju.

Hronološko objavljivanje prvih 10-20 epizoda u nekoliko tomova Rejmondovog stripa, mnogo je bolja i potencijalno uspešna varijanta. Nadam se da ostaje kao varijanta za neku drugu ediciju Belog puta ili nekog drugog izdavača.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Vidim da ćeš sada u svom zaslepljenom besu da optužiš Beli Put da teži ka zaradi i da im ništa drugo nije bitno, za razliku od tebe, izdavača-mučenika koji svoj teško zarađeni novac utapa u ono što voli bez ikakvog obzira na novac i zaradu... pa su ti zato knjige u proseku duplo skuplje, jer, eto, novac te ne zanima, samo voliš da se patiš i pritom pričinjavaš zadovoljstvo kolekcionarima.

Alex

Quote from: "marko"Deplasirano je uopce govoriti o Rip Kirbyu na kioscima uz novine. Deplasirano je govoriti o bilo kojem stripu koji nije Corto/Alan Ford/Asterix/Lucky/Zagor, a i to je upitno. Raditi tako ogromne tiraze stripa uz novine, i to Rip Kirbya, je suludo.

Ovo nisam video, ali dopustićeš Marko da sam u životu sreo mnogo ljudi koji čitaju stripove, starijih od mene i njihovim generacijama Zagor ne znači ništa, a Rip Kirbi, Fantom, Tarzan i dr. su na prvom mestu. Njih ima isto, ako ne i više od onih odraslih na Boneliju (pogledaj jedan od zadnjih Kordejevih intervjua u Strip vestima.)
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Cornelius

Citajuci postove, setih se jedne radio-emisije koja se zvala Vecernja revija zelja. E, ja bih to isto za stripove.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

I tata bi sine...

markos

Quote from: "Boban"Vidim da ćeš sada u svom zaslepljenom besu da optužiš Beli Put da teži ka zaradi i da im ništa drugo nije bitno, za razliku od tebe, izdavača-mučenika koji svoj teško zarađeni novac utapa u ono što voli bez ikakvog obzira na novac i zaradu... pa su ti zato knjige u proseku duplo skuplje, jer, eto, novac te ne zanima, samo voliš da se patiš i pritom pričinjavaš zadovoljstvo kolekcionarima.
Niti sam bijesan, niti ikog optuzujem. Samo konstatiram, na osnovu postojecih cinjenica. Da je BP strip primaran, onda bi napravili 80 stripova i 20 slikovnica za djecu, a ne obrnuto. Ne bi se cekalo 2 godine na nastavak neke od Vertigo novela, nego 6 mjeseci. Itd itd. Napravili ste puno dobrih stvari, ali se isto tako spremate napraviti par losih, sa stripofilskog gledista. I to zato jer je tako isplativije. To je ok, ali nemoj se onda cuditi sto stripofili bas nisu odusevljeni s tim.

I, just for the record, moja izdanja kostaju jednako ili cak jeftinije od slicnih srodnih izdanja u Hrvatskoj. Ako hoces konkretne podatke, nema problema, mogu poceti nabrajati.

Metabaruni, 264 str, FC, HC = 250 kuna = Comanche 264/FC/HC
Spagheti brothers ~ Kraken, MM,NN giganti
Ljubav i rakete ~ Broncano doba, Bourbon 1730
Crveni gospodar ~ Blacksad Akvareli pricaju

A ti mi mozes nabrojiti moja "duplo skuplja" izdanja, izvoli:

Axle Munshine

Quote from: "Rommel"hvala na informacijama....to već bolje zvuči...
što se Kirbya tiče fali dosta Prenticea koji nikada nije objavljen u nas

Kako to mislis,Prentice nikad nije objavljen kod nas...Objavljivala ga je Stripoteka i to godinama...
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

DušMan

Cini mi se da je naglasak na "dosta Prenticea, koji nije objavljivan...".
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Boban

poslednjih tridesetak epizoda, kada je Kirbi postao potpuno besmislen i konačno ugašen... mislim, budimo realni, ti prastari novinski serijali su često bitni samo iz nostalgičnih razloga i zaista ne vidim uopšte varijantu da se ikada u celosti pojave u zemlji Srbiji ili neposrednom okruženju.
Ja obožavam Džefa Hoka pa ne mislim da treba pustiti svih 5000 strana. To zaista nije za ovaj trenutak i ovo tržište. BP će uraditi šta bude mogao, a sva prava su slobodna i ne vidim da je ikakav problem da bilo ko ko pomisli da tako treba, ne uzme i ne uradi kompletno sve od jednog junaka. Mislim da je Markos viđen za takav posao...

sigismundus

Ma šta je sve propuštam! Prvo ne odem na Mafest, pa onda takva diskusija.
Pa je sve je kazano. Kirby je prevelik zalogaj praktički za svakog. A budimo razumni, stripoteka ga je puno filala i samo zbog svoje uredničke neinventivnosti, a vjerovatno nije bio ni skup. Kao  ono o australskom pilotu... Jim Hawk, jelte? Ne možemo zahtevati od bilo kog izdavača, da se upusti u tako nešto. U izdavanje dvadesetak+  integrala nekomercionalnog junaka. I meni ideja klasici u stripu nije blizu. Sa ovako razpršenim epizodama. Ali neka bude. Možda se dodje do nove publike. Možda se probudi stara. Pa makar u trgovinama. The best of, nekakav. Ono sa izdanjima od 500 komada, tvrdi uvez nekog Mr.No-a, što radi libellus, unatoč rommelovoj spremni reči, čist je užas. I da košta toliko ko Millerovih 300. Pa to je za nevjerovat. Kao prvo to je natezanje čitaoca, a drugo to je getoiziranje. Geto od 500 stripaša. Neče to trajati u nedogled. Iscrpiti če se oni. To teško prihvačam.
Evo, zaljubljen sam u Jeff Haweka, ali nikad ni u snovima nisam pomislio, da ga Beli put izda. Jer, kako Boban kaže, nije za ovaj trenutak i ovo tržište. To je tolko solidna procena, da se ne može osporavati. A isto važi i za Kirbyja. Molim vas, da se uradi manjko od 400.000 eura? Onako za štos. Hvala.
A što se tiče gospodjice Blaise, u to sam siguran, da je dobra ideja. Samo ja ne bi išao iz početka. Objavio bi sve, da. Ali bi počeo sa manjim poznatim epizodama i ostavio rupe, koje bi kasnije popunjavao. Haldawayave epizode bile su več bezbroj puta objavljene. I bez problema se skupi Gigante i imaš skoro sve. Sa puno Romerovih epizoda. Evo, predlažem integral sa Colvinovim epizodama (jedan ili dva) pa dalje sa Romerom, manje poznatim i potpuno nepoznatim pa kasnije početne epizode. Samo, zaboga nije mi jasno zašto je Steve Canyon u igri. I to kompletan. To mi se isto kosi sa zdravom pameti. Prihvačam ga u varijanti za dučane, kao i Gordona, prezentiranog sa više crtača. Ali Canyon integral?
Da kažem još nešto. Previše se čitaoci upličemo u programe izdavača. I solimo jim pamet. U redu, kažimo što ne valja, al zahtevati ne možemo. Jer izdavači ulažu svoje novce, nose svoj rizik i bar što se Belog puta tiče (pošto se o njemu priča), totalno su korektni u biranju naslova, inventivni su (uvodjenje kvalitetnog američkog stripa) i pokušavaju proširit krug čitaoca. Kad na kraju zbrojimo prodaju, verujem, da če biti prodato 3 ili 4 puta više primeraka nego kod getoiziranih 500 kolekcionara. Kamo, dabome, pripadam i sam. I još nešto, Beli put je tek počeo. Pre dve tri godine nije ga ni bilo. A baš me briga, što izdaju slikovnice. Više slikovnica od stripova. Koje su, tako uzgred, odlične. Pre dve godine na sajmu, čak sam kupio dve. I oduševio neke ljudi u Sloveniji njima.
onaj, koji sniva tudje snove

Rommel

a kada bi se išlo sa tako obimnim stripom u jeftinijoj formi tipa marvelovih essentiala...???
inace sto se almanah mr. noa tice naravno da mora biti skup  :wink:
no po meni je besmisleno komentirati cijene svako ima svoju računicu i to je interna stvar izdavača...ovdje smo da pokušamo utjecati na odabir stripova koliko možemo....i brat bratu nije da sam samo bobanu pilio radi istih stvari već i dadotu i nekoliko navrata....kucam na sva vrata pa koja se otvore....

Rommel

+ pitanje (ako nije iz doemne poslovne tajne) za rip kirbya da li idu cijele pasice ili ne...
ako budu cijele pasice a manji format (nadam se da neće biti ipak) to bi se moglo čitati jedino povećalom

i nadam se da neće biti kračenja

Boban

ma, evo, imamo u podrumu tri Kineza koji docrtavaju i premontiravaju kaiševe, ali su malo spori pa nikako da završe. I nikako da ih naučimo da belci nemaju ogromne oči i četvrtasta usta... Nikome nije smetalo docrtavanje u Zabavniku i Stripoteci i nije bila sitna Stripoteka koja je 1 cm uža od naše verzije, nego je sada to nastala pomama i patnja.

Žiga je u pravu, ne može se živeti tako što će se zauvek iscrpljivati tih 200-300 kolekcionara i svi koji svoje izdavaštvo baziraju samo na njima (a bojim se da su to praktično svi izdavači iz Hrvatske) čine lošu stvar i za sebe i za kolekcionare i za razvoj stripa u svojoj sredini.

U ovom trenutku, Hogar je blizu brojke od 400 komada prodatih u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni; lično verujem da će ovi klasici, uikoliko se ubace na prava mesta (a to je sada glavna igra), probiti granicu od 500; e, onda možemo da pričamo o izdavačkoj logici i da suprotstavljamo strategije oslanjanja na kolekcionare ili na stotinu puta veće tržište slučajnih i rasutih kupaca... kada budemo imali situaciju da izdavač iz Srbije prodaje u Hrvatskoj i Sloveniji više primeraka nego što su tiraži izdavača iz Hrvatske. Zar ne deluje pomalo apsurdno, a? Ali vrlo je blizu ostvarenja.

p.s.
Evo, za Modesti, misli da bi bilo najbolje da Žiga bude izvršni urednik tog izdanja, sa sve predgovorom koji će da uradi; izbor, redosled... sve.

Rose Ann

Bobane, srodna dušo :))))))))) i ja obožavam Džefa Hoka :))))))
Mislim, sada čitam 13 i strip je super, ali kao junak je Džef spešl.
Drugačije; čitam ovaj topik i uživala sam u njemu (kao u trakavici ala Dinastija) do strane 9, tamo se strasti razvodnjavaju i polako umiruju. Ako želite, da ovaj topik ostane i nadalje zanimljiv za čitaoce, trebali bi opet koji put ići na nož, možda da se odnekud kome od vas stvori neko vanbračno dijete od 20ak godina, možda čiksfajt.........ind mad.... i još bi se našla koja natuknica. Ali mislim, da imate potencial (to ste pokazali u prvih 8 stranica) i smatram, da ovde ide samo za zamor pisaca i nikako za manjak ideja.
Tako  :) za sada toliko. Još jedino da dodam misao jednog člana foruma, koji za markantnu i simpatičnu osobu kaže: ''Bobana za precednika!!!''
Me transmitte sursum, caledoni

Boban

pa ja jedino što još mogu da pomenem jeste dogovor sa markosovom ženom, ali to čuvam za finale.

Rose Ann

Eh.......... :cry:  :shock:  :cry:   :(  :cry:  :(  :cry:
A ja baš mislila kako da počnem da te pecam......... (toliko sam te nahvalila, da sam počela da vjerujem svojim riječima).
Ali ipak......... da li ti se sviđaju brinete?

Boban

O, da, ako izgledaju ovako:

Rose Ann

(majko mila, gdje da nađem brezu?)

Boban

Kod vas je verovatno zabranjeno seći breze u ovom uzrastu.
Verovatno je ilegalno jesti neojagnjeno janje, krckavo, onako kao giricu... zato je Stane Dolanc (kome je to jelo top 1 svih vremena) neprestano putovao po Bosni i Srbiji u potrazi za tim specijalitetom.

Rose Ann

Mhm, jeste, posebno ako su državne. I sad, vidiš li solušn ili čemo samo pointing at d problem?

sigismundus

Uh, dobro vam je to Rose Ann unišila topik. Gdje ona ide, trava više ne raste.
A ja baš htio pitati:
Da li ste vas dvoje sa Markosom ovo prepucavanje uradili sa dogovorom? Da povečate posečenost?  :wink:
Ma. štosam se. Nisam zlomislica, zbilja. Al ipak, koliko je porasla posečenost za vreme ovih debata. Na jednoj i drugoj stranici. Dajte, ako vam nije krivo.
onaj, koji sniva tudje snove

Boban

Quote from: "Rose Ann"(majko mila, gdje da nađem brezu?)

Evo, u okolini Beograda ima mesto u kome brezu koriste kao građevinski materijal i za potpalu:

Bab Jaga

Šu, Boban, možeš ti i bolje...  :wink:
Ghoul fhtagn!

Boban

Quote from: "sigismundus"Al ipak, koliko je porasla posečenost za vreme ovih debata. Na jednoj i drugoj stranici. Dajte, ako vam nije krivo.

A zamisli tek kako bi porasla da me Markos pusti na svoj forum da objasnim onom bosanskom lobiju koji pljuje po nama gde im je zapravo mesto...

zakk

Quote from: "sigismundus"Al ipak, koliko je porasla posečenost za vreme ovih debata. Na jednoj i drugoj stranici. Dajte, ako vam nije krivo.
http://www.znaksagite.com/stats
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

dveribad

Boban

GASIMO MAFEST AKO GA MAKARSKA NE TREBA
Ovih dana stripoljupci s različitih strana - iz Hrvatske, regije, i niza drugih zemalja - trebali su oglasiti opću mobilizaciju i spremati se za "desant" na Makarsku. Deseto izdanje festivala stripa koji se odavno pozicionirao kao relevantna europska smotra, još jednom je trebalo okupiti zanesenjake devete umjetnosti, ali i pravu reprezentaciju uglednih autora. No, prije nekoliko tjedana donesena je odluka o otkazivanju ovogodišnje manifestacije.

Što je kumovalo tome i je li odgoda proslave jubileja zapravo najava gašenja festivala, popričali smo s Darijom Antunovićem, prvim čovjekom MaFesta, nekovrsnim multipraktikom koji je u jednoj osobi spojio i  hotelijera, i urednika u izdavačkoj  "Libellus", čak i trenera momčadi "Novo vrijeme" koja se natječe u prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi.

- U čemu su ljubitelji stripa ove godine trebali uživati u Makarskoj, ali - neće?

- S obzirom da je trebala biti riječ o jubilarnom 10. MaFestu, plan nam je bio izdati svojevrsnu foto-monografiju u kojoj bi se našli svi dosadašnji plakati (51 dosad nacrtani, plus oni koji bi se radili za ovogodišnji MaFest) s pripadajućim fotografijama po kojima su nacrtani te pojašnjenjenjima zbog čega su baš bili odabrani ti motivi.

Nadalje, 10. MaFest bio bi zapamćen kao najveći dosad kako po broju gostiju tako i po svim ostalim  sadržajima, a u suradnji s nekoliko drugih udruga iz Makarske i Splita namjeravali smo ga još više proširiti na način da bi MaFest postao platforma i za promociju njihovih aktivnosti. Što se samih glavnih gostiju tiče, potvrde dolaska imali smo već od nekoliko svjetskih mega-zvijezda poput primjerice Jima Leeja, Charlieja Adlarda, Juanja Guarnida i Juana Diaza Canalesa, a završni popis bio bi u konačnici još impresivniji jer neke od autora smo usred dogovaranja svih pojedinosti morali obavijestiti da je festival otkazan.
Gosti iz Poljske
- Koji je razlog otkazivanju jubilarnog, desetog MaFesta?

- Razlog je bilo smanjenje sredstava od strane Turističke zajednice grada Makarske za 5.000 kuna: s prošlogodišnjih 40.000 na ovogodišnjih 35.000. Nakon te odluke principijelno smo odustali od organizacije.

Možda je Makarska u predsezoni krcata zavodljivim programima koji masovno privlače goste sa svih meridijana, pa se Turističkoj zajednici ne isplati trošiti novac na vas. Iz pristojnosti se neću nasmijati na to, no svima je poznato da je MaFest već godinama, još od 2006, praktički jedina kulturna manifestacija u Makarskoj koja je postigla to da se zbog nje ciljano dolazi u naš grad te da se po njoj  godišnji odmori, dok su one rijetke ostale više-manje ipak najviše okrenute domaćim ljudima kao ciljanoj skupini. Evo primjerice, 12. prosinca prošle godine dobio sam najavu iz poljskog Krakowa o dolasku 40 studenata na 10. MaFest, a o brojnim ostalim mailovima iz Europe i svijeta da ne govorim. Uostalom, na 9. MaFest bio je došao čak i jedan posjetitelj iz - Australije!

- Teško je vjerovati da tako ambicioznom projektu kao što je međunarodni festival može presuditi tričavih pet tisuća kuna, zar ne?

- Nije nama presudio iznos od pet tisuća kuna nego činjenica da nam je uopće smanjen iznos. Naime, mi bismo odustali od organizacije i da nam je skinuta samo jedna jedina kuna jer za to nije bilo nikakvog razloga ni opravdanja. Po svim parametrima 9. MaFest ponovno je postavio neke nove standarde u organizaciji manifestacije takve vrste, a medijska izvješća bila su isključivo ultra-pozitivna, prepuna superlativa, baš kao uostalom i svake godine dosad. I onda - hladan tuš.

Bez ikakve najave skinuto nam je tih 5.000 kuna a da nam nitko pritom nije objasnio zbog čega je to napravljeno. Ako MaFest ne vrijedi - nema problema: samo neka nam kažu tako i mi ćemo ga ugasiti, no ako MaFest vrijedi i ako je više puta proglašavan najznačajnijom kulturnom manifestacijom u gradu Makarskoj, onda neka nam netko pojasni zbog čega su nam za jubilarno izdanje smanjena sredstva. Naravno, opravdanja za to nije bilo, no i usprkos tome mi nismo preko noći donijeli odluku o otkazivanju.

Javno smo kazali da smo ogorčeni zbog takvog postupka i tek nakon što nam se tijekom sljedećih sedam dana nitko nije javio službeno smo protokolirali odluku da odustajemo od organizacije ovogodišnjeg MaFesta. Nažalost, tek tada, kada je svima postalo jasno koliko smo odlučni, uslijedili su pozivi i obećanja da će se sve to korigirati te da će se pronaći čak i dodatna sredstva za organizaciju festivala, no tada je već bilo kasno jer smo mi već bili obavijestili svoje goste da je festival otkazan te povratka natrag nije bilo.

- Koliko organizacija MaFesta zapravo košta i kako ste kroz sve ove godine uspijevali zatvoriti financijsku konstrukciju?

- Kad bise apsolutno svaki trošak organizacije morao novčano platiti, cjelokupna produkcija koštala bi otprilike 300.000 kuna, no zahvaljujući brojnim sponzorima, prijateljima i partnerima koji nam svaki put osiguraju i značajnu nematerijalnu pomoć, ukupni novčani iznos koji je potreban za zatvoriti cijelu financijsku konstrukciju je otprilike 190.000 kuna, a ako uzmemo u obzir da samo troškovi zrakoplovnih karata, hotela, prehrane i ostalih putnih troškova iznose više od 150.000 kuna onda je jasno koliko nam u biti znači svaka kuna. Ova je godina - zajedno sa svim trudom koji je uložen da bi se organiziralo deseto izdanje festivala koji je, na koncu, morao biti otkazan - bačena u vjetar.
Godine krvavog rada
- Je li ovo kraj MaFesta ili tek hvatanje zaleta za novi početak?

- Iskreno, sve su opcije otvorene. Nakon što je MaFest otkazan, Tonči Lalić, direktor TZ grada Makarske te Miro Družijanić, zamjenik gradonačelnika Makarske, nekoliko puta pozvali su me na sastanak gdje su izrazili žaljenje zbog činjenice kako je sve ispalo te izrazitu spremnost za suradnju u 2017. godini, što je samo po sebi već pozitivno, no dogovorili smo se da ćemo još jednom o svemu definitivno porazgovarati tijekom ljeta kako bi se eventualno već u kolovozu mogao početi sastavljati službeni roster za 10. izdanje MaFesta. Do nas nikad nije bilo, tako da neće biti ni ovaj put, no ono što je također sigurno je to da nećemo dopustiti da netko omalovažava cijeli naš trud.

- Dogodi li se najgore, pa ti i tvoja ekipa objavite "kapitulaciju", što će Makarska izgubiti?

- Zbilja puno toga. Za razliku od svih drugih eminentnih festivala stripa, u Makarskoj je na MaFestu sve uvijek bilo besplatno! Nisu se naplaćivale ulaznice koje su na drugim festivalima znale biti i do dvadeset eura na dan; sva crtanja i potpisivanja, koncerti i izložbe također se nisu naplaćivali niti uvjetovali bilo čime, a o promidžbi grada Makarske da ne govorim. Svi plakati (ukupno 51 dosad!) zauvijek će ostati dio kulturne baštine grada Makarske, a brojne radionice koje smo održali s djecom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta te prigodni natječaji s bogatim nagradama nešto su što će nam svima zauvijek ostati urezano duboko u srcima.

Na kraju, tu je bio i onaj neizbježni humanitarni aspekt koji nas je sve zajedno činio sretnijima i zbog kojega smo imali osjećaj da činimo nešto uistinu dobro, a MaFest je bio i manifestacija koja je Makarsku definirala kao urbanu sredinu i izdvajala je od mora drugih sličnih.

U cijeli ovaj projekt cijela naša ekipa utkala je više od deset godina krvavoga rada i upravo zbog toga nikome nećemo dopustiti da nas uzima zdravo za gotovo, a zasigurno nećemo ni moljakati nikoga nizašto. Ako ne vrijedimo - nema nikakvog problema, MaFesta neće biti, no ako vrijedimo onda samo molimo za adekvatno poštovanje i nikakvog problema nikada neće biti.

GASIMO MAFEST AKO GA MAKARSKA NE TREBA

džin tonik

ovaj samozaljubljeni uhljeb/promoter antunovic sa visegodisnjim/om gasenjem/znacajom/kuknjavom (oko) mafesta vec je dosadio i bogu i vragu i cthulhu u tolikoj mjeri da 90% stripofila krece u histericni vrisak na sam spomen manifestacije...

Truba

iskreno nikad nisam razumio ni volio ta homoseksualna okupljanja testisterona

muka mi dodje kad vidim 30 muskaraca u skucenom prostoru...
bude tu i po neka cura...ili vise njih al opet lice na muske po frizuri i oblacenju...
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

džin tonik

jbs to.
okupljanja, mafest, meni su fascinantna zbog ekipe koja se i tamo istice.
ako pratis diskusiju koja se vec mjesecima proteze kroz domacu strip scenu, onu o milijunskim prevarama, mozes vidjeti koliko su domaci stripofili jos uvijek, da ne kazem, tulavi.

pazi, sad imamo kuknjavu kako se "podizale" aukcije, jesu li se podizale (opet, u kontekstu ekipe koja se istice i po tim festivalima), jesu li se posudjivali nickovi...

dok jos uvijek nitko od iskrenih ljubitelja stripa, kolekcionara koji i citaju i vole strip, nije shvatio gdje zajeb:

also, cijela scena je umjetno tvorena i odrzavana.

ne postoji stirp vrijedan nekoliko tisuca kuna, posebno ne primjerci hc-plave novih izdavaca ili stara roto-mas-produkcija. ne postoji trziste koje je formiralo slicne cijene po ponudi i potraznji, vec tek privid trzista koje su stvorili nekolicina bivsih svercera sa lokalnog pijaca, danas vlasnici izdavackih kuca i stripoteka.
znaci, nije prevara u nekakvom podizanju cijena na aukcijama pod alter-egom.

prevara je u izvodjenju spektakla, generalnom podizanju cijena i odrzavanju istih, znaci, imamo nekoliko ekipa koje godinama stvaraju privid funkcionalnog trzista na visokoj razini, te izvlacenja velikih iznosa od stripofila koji povjeruje da to trziste stvarno postoji i svijest/percepcija mu se krene orijentirati po slicnoj razini cijena, sve u uvjerenju da pri kupovini dobija odredjenu protuvrijednost.

stripofila koji se "pecaju" vise nije dovoljno, posebno po kupovnoj moci, da bi i dalje uspjesno hranili rastuce apetite i usavrsene sheme (koje ukljucile i nekoliko pridoslica). sad je puklo, te gledamo kuknjavu ponekih ekipa koje nisu na vrijeme zaradu prebacile u rad sa fokusom na izvlacenju para iz, primjerice, programa raznih, t.j. na vrijeme obukle odijelo, vec ostale na umirucoj grani "stripofilstva", t.j. i dalje ulazile u razne dogovore i sheme, medjusobna obecanja i obaveze, pri kojima jos uvijek racunale na odredjeni postotak, da ne kazem, blago naivnog naroda.
zato se sad kasape medjusobno, pa i akanjem krim policije. dok zapravo cijela ekipa ide pod pojam: lopine.

Mica Milovanovic

Zosko, može jedno glupo pitanje, pošto nemam pojma o cenama stripova, a oduvek su mi bile, kao što kažeš, sumnjive visoke cene na kupindu i drugim mestima vezanim za strip.
Evo, na primer, ja posedujem odlično očuvan primerak LMS broj 1 koji se na kupindo prodaje po fiksnoj ceni od 120.000 dinara (1000 evra). I stoji tamo dugo...
Ja rešim da ga prodam i postavim na limundo (ili aukcije.hr) i dam početnu cenu od 10 dinara. Pustim da aukcija dovoljno dugo traje - 9 dana...
Za koliko ću ga, po tvojoj proceni, prodati?
Po meni, to bi se moglo nazvati njegovom tržišnom vrednošću.

Mica

džin tonik

uh, nimalo lako pitanje, jer, realno, ne postoji funkcionirajuce trziste, referenca.
dalje mislim da limundo, kupindo ili aukcije.hr nisu previse mjerodavni, jer gro stripofila aktivan na stripovi.com aukcijama.

ako ga prodajes, stavis na stripovi.com. sa niskom cijenom ulijeces kao konkurencija ekipi koja izvodi spektakl, trguje medjusobno na viskoj razini sve dok ne upadne "pravi" stripofil koji strip konacno i preuzme.

znaci tu mozes ocekivati da ces dobiti nekoliko tisuca kuna (t.j. aukcija tako zavrsiti, sumnjam da bi dobio novac, tek te zavlacili dok za isti strip ne bi pronasli treceg kupca, ako uopce) od te ekipe iskljucivo zbog zastite razine cijena.
to prva varijanta. i vrijedi u slucaju da prvo dobijes ponudu ozbiljno zainteresiranog "pravog" stripofila.

u drugoj, ako ponudu ne ostavi i koji stripofil van ekipe, ekipa ce preuzeti strip po niskoj cijeni i preprodati po svojoj shemi. jer, na zalost, nekolicina naivnih i kupovno mocnih stripofila vezana je za ekipu kroz druzenja, mafeste, poklone razne i blagoglagoljivost, te kupuje iskljucivo od tih "pouzdanih i provjerenih dobavljaca" i nece ostaviti ponudu na tvoju aukciju.

trziste je jako usko (pri slicnim visokim iznosima) i broj ozbiljnih kupaca minimalan, te uglavnom pod kontrolom.

džin tonik

opcenito, dok su slicne sheme relativna novotarija za domacu (strip) scenu (iako je, paradoksalno, tek ozbiljno zazivjela iz slicne sheme), globalno su savrseno poznate.
primjer sa ebaya:

prije desetak godina na njemackom ebayu umjetno, organizirano i sistematski je na visokom levelu odrzavano trziste stranih playboy-izdanja. tu se "navuklo" nekoliko kupovno mocnih uglavnom us-amerikanaca i brazilaca.
i ne bi vjerovali koliki su se tu iznosi obrtali i koliko je tocna definicija organiziranog kriminala, sta se sve odigravalo u pozadini.

ekipa koju predvodio nijemac iz minhena, doktor medicine, uz dva rumunja, jednog madjara i jednog naseg, izvukla je iznos u milijunskoj vrijednosti prije intervencije policije.

Truba

ja sam se prešaltao na piratska izdanja po narudzbi
zaista ne želim davati stotine maraka za pišljive bonelije
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Mica Milovanovic

Zosko, ovo je čisto hipotetičko pitanje. Nemam taj strip, samo me zanima kako to funkcioniše. Kod knjiga je drugačije, dosta...

Mica

Truba

evo kolega prodaje eden lemov za 50 marki... kaže rijetka... i jeste rijetka ali sam je nabavio za neku siću
doduše samo sam je jednom ili dva puta vidio

te posljednje 3-4 kentaurove su rijetke

sa stripovima je "problem" što ih više ljudi želi, a skuplji su za izdat
plus famozni zs i lms za koje ne bih dao više od 15 maraka ne znam koje je izdanje
baš me briga ne trebaju mi
ali eto baš kad ljudi skupljaju postoji otprilike cjenovnik
okačiš na stripovi com na 1 kunu i gledaš realnu cijenu... realnu cijenu toga ciklusa aukcija
nekad možeš gore nekad bolje proći

džin tonik

Quote from: Mica Milovanovic on 25-05-2016, 17:12:20
Zosko, ovo je čisto hipotetičko pitanje. Nemam taj strip, samo me zanima kako to funkcioniše. Kod knjiga je drugačije, dosta...

da, razumijem. uglavnom, organizira se ekipa koja sistematski preuzima potentno (a usko) trziste (u nastajanju/razvoju). stavi ga pod kontrolu, izvodi spektakl, pseudo-trguje medjusobno na viskoj razini, stvara referencu, pa cak i investira u ciscenje trzista od ponude konkurencije (sto kroz kupovinu, sto ukljucivanjem, sto diskreditacijom). sve dok nekolicini ozbiljnih kupaca razina cijena ne postane prirodna.

džin tonik

Quote from: Black swan on 25-05-2016, 17:14:44
...
okačiš na stripovi com na 1 kunu i gledaš realnu cijenu... realnu cijenu toga ciklusa aukcija
nekad možeš gore nekad bolje proći

relativno bolje/gore mozes proci pri prodaji stripa koji se vrijednosno ne krece u kategoriji zanimljivoj za ekipu.
ako sporadicno upadnes u vise, tamo gdje veci iznosi, tek sa stripom-dva, preuzmu da te maknu (na gore opisani nacin). ako krenes sa shirom ponudom, rasprodajes vrijednu kolekciju, ili ce te ukljuciti (daj u komisiju i sl., te naknadno prevariti, t.j. nikad ispuniti obavezu) ili diskreditirati.

Dzimi Gitara

Quote from: Mica Milovanovic on 25-05-2016, 17:12:20

Postoji tržište, itekako. Nije veliko, ali je fanatično. Doduše, u opadanju je i danas se samo za ZS i LMS glancere može dobiti ozbiljniji novac. A i tu samo za Zagora. Recimo, prošle nedelje je jedan Teks ZS br. 1, u veoma dobrom stanju, stajao na Limundu za 10 000 din i niko ga nije uzeo. Dakle, neko ko drži takvu cenu na Kupindu, fantazira i nada se da će se u povoljnom trenutku, kad nema konkurentskih primeraka, uvaliti to nekom gastosu koji nema iskustva, a lova mu ne predstavlja problem. A još je češći slučaj da je reč o kolekcionarima koji ne žele da proodaju taj primerak, pa odvali sumanutu cenu, pa ako baš neko zagrize onda bi prodao.

Prvi Zagori su nešto drugo, oni u dobrm stanju drže cenu, ali njih nema tako puno. Štaviše ima ih sve manje. Cene jesu porasle previsoko u poslednjih desetak godina, ali najviše zato što su gasterbajteri imali novca da kupuju cele kolekcije, koje su od 15ak tisuća evra otišli čako do čak 30-35 tisuća za vrhunski očuvan ZS i LMS komplet. Ne bavim se antikvarnim stripovima već duže vreme, ali znam kako stvarni funkcionišu i zašto je to tako. Opadanje cena je u toku i one će vremenom doći na razumne nivoe. Prvo, postoje bolja nova izdanja, tako da se stara svode na nostalgiju i ispunjavanje dečačkih snova, koji su neretko prerasli u fetišizam. Drugo, stari stripovi ne interesuju nove naraštaje, a drevni kolekcionarski soj je u procesu odumiranja. Slično se desilo npr. Stripoteci. Nekada su stari brojevi držali vrednost, danas se većina brojeva nabavlja za 100-200 din, a najređi (stari Talični, Bluberi...) za ne više od 5-10 evra (malo je takvih, vrednijih brojeva). To će u narednih 10-15 godina zadesiti i ZS i LMS. Većina brojeva neće vredeti ni 1 euro, samo će neki retki Zagori ići za nešto više novca, ali neuporedivo manje nego danas, a pogotovo pre 5-6 godina.

Što se tiče prodavaca, oni najčešće dolaze upavo iz kolekcionarskog miljea. Ima tu raznih ljudi, manje ili više "namazanih", manje ili više nepoštenih, a ima čak i poštenih, no, kao i u svakoj drugoj oblasti života, takvi su u manjini. Pa to uopšte nie začuđujuće, gde ima novca ima svega, pa čak i kriminala. U svakom slučaju, ako neko prati dešavanja, vremenom nepogrešivo vidi ko je kakav.

Dakle, ukratko, situacija na tržištu antikvarnog stripa je nešto između tržišta antikvarne knjige i numizmatičkog, filatelističkog ili bilo kog sličnog kolekcionarskog tržišta.

PS. Za cepidlake, ja zapravo i ne znam definiciju tržišta, ali ako 1000-2000 ljudi neprekidno trguje nekom robom na teritoriji bar 6 zemalja, ako se neprekidno menjaju ponuda i potražnja, onda ja mislim da tu postoji tržište. Situaciju pratim u manoj ili većoj meri od početka devedesetih, možda je takvo tržište postojalo i ranije, ali to ne znam.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

džin tonik

Quote from: Black swan on 25-05-2016, 16:55:46
ja sam se prešaltao na piratska izdanja po narudzbi
zaista ne želim davati stotine maraka za pišljive bonelije

jasno, pa nisi poludio.
ja se ne mogu iscuditi onom koji javno kuka kako prevaren za nekih 50 tisuca eura, dok istovremeno kao zmija noge krije zasto mu dolazi krim policija i pod istragom.
u pogledu ekipe, povukao bih paralelu sa post-komunistickom albanijom: privreda je cvala dok svi mislili da su oni ti koji varaju i sa minimalnim ulogom ubiru velike kamate/iznose. kad postalo neodrzivo, tad se piramida raspala i drzava propala.

džin tonik

Quote from: Dzimi Gitara on 25-05-2016, 18:04:28
... Cene jesu porasle previsoko u poslednjih desetak godina, ali najviše zato što su gasterbajteri imali novca da kupuju cele kolekcije, koje su od 15ak tisuća evra otišli čako do čak 30-35 tisuća za vrhunski očuvan ZS i LMS komplet...

cekaj, dzimi, ti to ozbiljno zelis reci da se cijene razvile po slobodnoj ponudi/potraznji bez sistematske manipulacije? sve zbog tamo nekih gastarbajtera? ne zbog formiranja ekipa, dogovora izmedju prijatelja, drugova i legendi? :)

džin tonik

Quote from: Dzimi Gitara on 25-05-2016, 18:04:28
Postoji tržište, itekako. Nije veliko, ali je fanatično.
...

dalje ne pisem o trzistu aktualnih izdanja koje kupujemo na kiosku po 100 din, ni o kradji, da ne kazem na kamione, slicnih iz tiskara/remitende izdavaca koje se moralo upropastiti prije preuzimanja prava, preprodaji istih po pet kuna, ni o bezazlenim pojedincima, sitnim lopovima tipa luke sa starog zagor.cjb.neta.

vrlo precizno pishem o trzistu rijedjih stripova, koje realno ne postoji van manipulacije, posebno ne u smislu odredjivanja reference.
jer isto cini uglavnom pseudo-trgovanje prijatelja, drugara i legendi strip-kulture, sve u iscekivanju ozbiljnog kupca. pa cak i kad se ekipe raspadnu, jos ce potrajati dok strip-zajednica ne shvati da sjedi na relativno bezvrijednoj gomili papira, ciju cijenu nije odredila ponuda/potraznja.

cijene nisu digli nikakvi famozni gastarbajteri (cak su najmanje osteceni), prevaga potraznje, ni manjak stripova, posebno ne "antikvarnih" (usput, definicija antikvarnog ti je pogresna, nista od zs/lms nije antikvarno), vec organizirani kriminalci.