• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta se zbiva sa Popboksom?

Started by crippled_avenger, 28-09-2007, 17:13:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lou benny

recenzija za thcf (mozda cripple prepozna u novom pokusaju :s)

http://popboks.com/tekst.php?ID=7349
put duha sa sekirom je zaobilazni put

Meho Krljic

Trenerka stil. Cripple je gospodin, on se u tome neće prepoznati.

crippled_avenger

Trenerka stil je respekt. Ali, na nekom amaterskom YouTube nivou... Moja vezanost za Bukija i Preza me ne čini Gospodinom... :)
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Ko je propustio da pročita svakako esencijalni intervju urednice filmske rubrike na Popboksu, Vladislave Vojnović, evo prilike da ga overi...

Između ostalog ima deo u kome ona priča kako su ona i Marko Kostić konteplirali o tome za koje ljude bi bilo bolje da ih nema.

http://www.e-novine.com/sr/kultura/clanak.php?id=25685

Ghoul

Quote from: crippled_avenger on 06-05-2009, 22:17:12
Između ostalog ima deo u kome ona priča kako su ona i Marko Kostić konteplirali o tome za koje ljude bi bilo bolje da ih nema.

vidiš, to nije loša ideja za 1 topik ovde:
LISTA ZA ODSTREL...
???
https://ljudska_splacina.com/

Kunac

"zombi je mali žuti cvet"

crippled_avenger

Ne bi me čudilo da Vladislava i Koska preuzmu SPECIJALNO NEVASPITANJE... :o

Boban

Jao, seća li se neko Vladislave iz vremena dok je pozirala gola beogradskim fotografima?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mrkoye

Bobane, to si izmislio da bi nas povredio...
Ko kaže da je Silkeborg daleko? Za junake nije!

Boban

Nisam. Čak sam i ja radio pripremu za štampu nekih; zapravo tako i znam.

Kunac

Vladislava Vojnović se nikada nije slikala gola.

Shozo Hirono

Quote from: Kunac on 07-05-2009, 09:34:10
Vladislava Vojnović se nikada nije slikala gola.
Pa i nije. Verovatno je neko drugi slikao. :)

Meho Krljic

Vladimir Ninčić je napisao jedan pitak tekst o fenomenu srpskog metalca.

Iako zabavan i u velikoj meri tačan, moram da mu zamerim da ipak previše povlađuje klišeima i odlazi u nedopustive generalizacije koje su okej kod zajebantskih tekstova ali ne i u ozbiljnijoj kolumni. Ovo ne oduzima težinu tačnim uvidima ali pojeftinjuje tekst u celini.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

Vladislava je gola decenijama pozirala fotografima za umetničke fotke, ne za novine.
Jedna od tih slika je objavljena u Književnoj reči 1996/7; ja radio pripremu za štampu i imam to negde u magacinu.
Jasno i nedvosmisleno se prepoznaje ko je na slici.
Fotograf koji ju je slikao moj ortak.
To što nešto ne može da se izgugla ne znači da ne postoji.
Ko je spreman da položi neke pare na protivtvrdnju, neka se iskaže sa ponudom.

Son of Man

Quote from: Meho Krljic on 22-05-2009, 12:06:20
Vladimir Ninčić je napisao jedan pitak tekst o fenomenu srpskog metalca.

Iako zabavan i u velikoj meri tačan, moram da mu zamerim da ipak previše povlađuje klišeima i odlazi u nedopustive generalizacije koje su okej kod zajebantskih tekstova ali ne i u ozbiljnijoj kolumni. Ovo ne oduzima težinu tačnim uvidima ali pojeftinjuje tekst u celini.
Koji je ovo indijanac, e za ovakve je lopata, ma kakva lopata, tu jedan shamar menja sve...prica o necemu o cemu pojma nema, ko kad ja prozivam indie-go-go igracice a pojma nemam o tome.

Nego bre kako je tacno napisati, "supkultura" ili "subkultura", ja sam stalno pisao SUBKULTURA a sad vidim u ovom tesktu SUP ?  :shock:

Meho Krljic

Popboksova lektorka tvrdi da je sa 'p'.

lou benny

jeste sa "p" = potkultura  xyxy

zakk

Na stranu šta googlefight kaže na to, gramatika valjda kaže da kod reči stranog porekla (tj u većini naučnih termina) nema jednačenja.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Joca

Ispred bezvucnog suglasnika sub- uvek postaje sup- (suptropski, supkultura), osim u slucaju kad je iza crtice slovo p, tipa subpolaran.

Boban

D prelazi u T ispred P, K, H, C, Ć i Č. Bez izuzetka.
Dakle, pravilno je VOTKA na ne VODKA bez obzira na poreklo.
Menjanje se ne primenjuje na vlastita imena u padežima i takve stvari.

zakk

Ovo je iz Klajnove Gramatike srpskog jezika (nju jedinu imam u pdfu), a ovako je bilo i kad sam ja ovo učio.

Nightflier

Hoćeš da kažeš da je kultura strana srpskom jeziku?  :evil:
First 666

Boban

Ja Klajna ne priznajem; takođe, ni Srpska akademija ga ne priznaje; on je stručnjak za italijanski jezik sa mnogo samoproklamovanih ideja o uređenju srpskog jezika.
Klajn, ma kako lepo zvučalo to što priča, iznosi svoje privatno viđenje kako srpski jezik treba da izgleda i to je samo to i ništa više. Svakako neobavezujuće.

Son of Man

Celog zivota pisem subkultura (lepse i izgleda nekako) nego nekakva SUPkultura (pandurska kultura ?), a potkultura je vec nesto drugo...jer to je nas prevod...e sad pojma nemam...ovo kad sam vido tako sa SUP odma mi upalo u oko i moro sam da pitam  :shock:

Nightflier

Lepo od Bobana što ne priznaje Klajna, ali nema izdavačke kuće u Srbiji koja ne radi po njemu - dakle i Everest i BP ga priznaju. Boban mu u ovom slučaju nekako dođe kao Vuk Jeremić  :D. A onaj obeleženi pasus iz Klajnove gramatike ne odnosi se na reč "kultura", tako da se ipak vrši jednačenje.
First 666

Giovanni Larsson

U Klajnovom ''Rečniku jezičkih nedoumica'' stoji da je ispravno supkultura...

Da nisam video ovu rapravu i proverio, bio bih siguran da se piše subkultura  :roll:

Kunac

...ali ima i izuzetaka. Čuva se u reči subpolaran, a ja bih to primenio i na subkulturan. Supkulturan me zaista podseća na SUP.

Joca

Hajde onda da pisemo substanca da nam ni to ne bi licilo na SUP.  ;)

Milosh

Pisao, pišem i pisaću subkultura, a neka to onda zaludni lektori menjaju ako hoće.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

дејан

sve ovo nema veze sa očajnim tekstom o metalcima
...barcode never lies
FLA

Ghoul

Quote from: Milosh on 29-05-2009, 15:11:56
Pisao, pišem i pisaću subkultura, a neka to onda zaludni lektori menjaju ako hoće.

isto i ja.
pa makar me sup gonio zbog toga!

Nightflier

Quote from: Ghoul on 29-05-2009, 15:54:45

isto i ja.
pa makar me sup gonio zbog toga!

Šta si ti ono beše magistrirao?
First 666

Ghoul

engleski jezik i književnost.

mac

cutter

Ajne klajne mutacijon...  :oops:

Son of Man

E to je stav (jebo, jebem, jebacu, ko procita njega cu)  :|
Sad necemo iz inata da pisemo SUP.  8-)

A sto se tice ovog teksta o metalcima, oce Branislave dodaj mi lopatu,  a ti oce Pahomije pridrz' mi dete sto je napisalo ovaj tekst.  xuss

Nightflier

Quote from: Ghoul on 29-05-2009, 16:21:16
engleski jezik i književnost.

Onda dobro. Mislio sam da si srpski.
First 666

crippled_avenger

Meho Krljic

Goran kao da je napisao tekst sa samo jednim ciljem: da gurne Crippleu prst u oko.

lou benny

^hehehe, reakcija na to je između ostalog sadržana u mom komentaru... da li će kiki biti osvećen? :)

Джон Рейнольдс

QuoteS ove strane Pinka i Kikija nalaze se naglašeno istraživački autorski bendovi sa Goriborom na čelu (čiji je lider St. jedan od retkih autentičnih genija savremene muzike), nove ikone omladine poput Repetitora ili Petrola, kao i grupe u naponu snage poput KKN-a, Velikog Prezira ili Jarbola, koje je nepravedno svrstavati u bilo koju kategoriju osim njihove lične.

:roll:

Metalika moj drug. Želim mu da lepo peva i da ne zabušava.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Son of Man

haha, sto je babi milo fazon, ladno ljudi ladno misle da je to neka scena za sebe, i da imaju "svoju kategoriju" takvi bendovi. Ne moz nista vestacki, ne pravi se scena tako kako su oni zamislili, nije ovo 80-a.

crippled_avenger

Tarlaćev tekst o srpskom rokenrolu je očekivan pogled nekoga koga je vihor rata doneo iz taloga Dodikovih pustara do Beograda, i sada on nas uči šta je to rokenrol, i šta je to urbanost, i šta je to pobuna. Da je on bio pravi muškarac i sposoban čovek sad bi bio na haškoj optužnici a ne bi ovde nama solio pamet o Goriboru. :D

Kao i njegov poznati zemljak Nebojša Pajkić i Tarlać je opsednut potrebom da nam nameće neke podele, gde su jedni s jedne a drugi s druge srane. Kad sam bio mali, i čitao naše kritičare poput Pere Lukovića i ja sam verovao u takve poglede na stvari.

Uostalom, Popboks kao pet project bogatog prijatelja pokojnog Branka Vukojevića izlazi iz te pajkićevske atmosfere, i njegovi temelji su duboko u tom pogledu na svet, za koji vidimo dokle nas je doveo. Urednički i autorski upliv normalnih ljudi kao što je Meho Krljić koji razumeju duh rokenrola i pop kulture uopšte, nažalost nedovoljan je da bi se izlečili ti bolesni koreni. Štaviše, Popboks na nivou onoga što se na dnevnoj bazi čita i nije tolio loš, koliko je zapravo sama suština tu nezdrava.

Sličan slučaj je i Novi radio Beograd u kome Milutin, kao još jedan kanonski pajkićevac zapravo ispunjava snove Borisa Popovića, udobno smeštenog i takođe bogatog, van zemlje. Čini se da su i Brankov prijatelj (čini mi se Buca) i Boris ljudi koji su još uvek zarobljeni u vremenu u kome su pajkićevci i i Milutin cool i oni ispunjavaju neke svoje davne snove o coolnessu preko leđa naše kulture, sa ljudima koji u suštini imaju potpuno retrogradan pogled na stvari.

Jedina stvar koja se može Tarlaću dati kao prednost u odnosu na Milutina je to što je ipak aktivniji, i što je pošao tom dosta dobrom stazom stvaranja scene, na koju sam ga BTW ja nagovorio jer je on prvobitno samo želeo da bude hroničar scene, a ja sam mislio da je zrelo da se stvara novi talas i da kritika ponovo mora pomoći da nastane nova scena. Međutim, on je na tom putu zalutao, počeo je da upada u iste mentalitetske greške svojih prethodnika, da bazira identitet scene na podelama, na sukobima, da pretvara Popboks u PR servis bendova i izdavača i da na kraju postane kao neka siromašna verzija B92.

Kada sam ja upoznao svoje rok kritičarske heroje iz detinjstva, shvatio sam jednu jako bitnu stvar. Prvo da su te podele potpuno portune, i da su mnoge od njih krajnje sumnjive, a većina potpuno estetski neutemeljena. Drugo, da ti ljudi ni po čemu nisu kompetentniji od bilo koga drugog da procene bilo šta. I u tome je suština.

Ja sam za razliku od Tarlaća, recimo dve godine učio istoriju muzike na fakultetu, tako da sam čak i formalno kompetentniji da procenim koja je muzika bolja.

Drugo, shvatio sam da svako od nas treba ako može da stvara svoju scenu, i da stvara svoj svet omiljenih bendova. Super je da te Luković i Kremer upute. Mene jesu. Ali, čim sam malo sazreo, shvatio sam da oni nisu nepogrešivi. A da su neki njihovi pristupi stvarima bili vrlo pogrešni. Ja verujem u akademsko obrazovanje, za razliku od Tarlaća, pa samim tim i verujem u konvencionalne poglede 8to jest njihov značaj kao polazišta) na sve forme umetnosti. U tom smislu, kompetentna rok kritika je više nego potrebna kao vid obrazovanja publike. Ali, postoji tačka kada posle osnovnih studija, možeš dalje da kreneš sam.

No, ključna poenta je u tome da ćemo mi zauvek zahvaljujući ovakvim poluobrazovanim provincijacima koji sticajem okolnosti dolaze iz sredina u kojima se izgovorena reč još uvek smatra nekom vrstom umetničke forme (Crna Gora, Bosna), te su u dijalozima na uličnom ćošku rečitiji od Beograđana, ostati jedna provincijalna kultura.

Nikada nisam video Amera koji piše za Pitchfork da zapeni na pomen Smashing Pumpkinsa ili Van Halena. Da, Amer to ne voli i misli da nije umetnički vredno, jer Amer je IZMISLIO sve ove bendove na koje se Popboksovci lože, ali dozvoljava mogućnost da je to nekome cool, da to ima svoju publiku i svoje mesto.

Isto važi i za NME. Da, njihovi kritičari ne vole Iron Maiden, ali shvataju da je to deo njihove pop kulture, da su i takvi fenomeni ono što čini britanski rokenrol velikim.

Jedino kod nas, još uvek Tarlać više mrzi Kikija nego što voli Jarbole, i uopšte se bavi time na jedan tako, pogrešan način.

Druga stvar, pre neki dan čitam recenziju Van Gogha na Popboksu. Nisam čuo album, ali verujem da je grozan. Međutim, čovek u recenziji na početku kaže da je za njega ICKY THUMP White Stripesa primer mejnstrim gitarskog albuma. To je prijava na nivou BUTCHERIAN VIBEa u kome je Slayer mejnstrim bend, Slayer je njima Madonna, ali su BUTCHERIANCI super likovi, ni ne pokušavaju da se bave drugim stvarima, ili kad pokušavaju recenzije tih drugih stvari pišu oni koji to vole. ali kad neko kaže da mu je ICKY THUMP primer modernog gitarskog mejnstrima, zaista se upitaš, sa koliko godina je taj mladić primetio da zaostaje za vršnjacima.

Ja sam bio relativni newcomer u svet rok kritike kada sam pisao o muzici za Popboks, ali kada uporedim te tekstove sa ovim što danas izlazi, to je zaista nekoliko klasa iznad, ne samo po nivou znanja i samog pisanja, nego i po nivou šireg angažmana u kontekstu scene. Iako neke svoje tekstove o stranim muzičarima smatram značajnijim, posle mene je na Popboksu samo Meho ostao od onih koji imaju hrabrosti da napišu nešto o novim srpskim bendovima koji nemaju presetovan hype.Recimo, Pero verovatno ni ne bi dobio onakvu recenziju da tu Meho nije imao muda da kaže "to je to". Takvih ljudi je ostalo jako malo na Popboksu,a da ne govorim o tome koliko domaćih albuma ni ne dobije recenziju greškama redakcije što je nedopustivo.

Međutim, neko ko misli da su White Stripes gitarski mejnstrim, taj verovatno misli da su Jarboli pop. I onda ako pogledamo Popboks, da, njima Jarboli JESU POP. I onda sad u tom perverznom, pomerenom univerzumu, sve je moguće.

Na svu sreću, Artuković je dobro odreagovao na Kikijev album (ja bih čak rekao i preblago) tako da se Tarlać samo moralno ogrešio od Kikija, kao čoveka.

Alex

Quote from: crippled_avenger on 22-06-2009, 15:47:33

Međutim, neko ko misli da su White Stripes gitarski mejnstrim, taj verovatno misli da su Jarboli pop. I onda ako pogledamo Popboks, da, njima Jarboli JESU POP. I onda sad u tom perverznom, pomerenom univerzumu, sve je moguće.

Moram da priznam da iako od Popboksa očekujem nebuloze, uvek uspevaju da me neprijatno iznenade. Navođenje Radihead, White Stripes i KOL albuma, kao primera mainstream izdanja, samo je šlag na torti (još) jedne besmislene muzičke recenzije, čija konačna ocena može biti i (sasvim slučajno) odgovarajuća, ali to ne znači da je bolja od vrlo niskog Popbox proseka, koji je najniži zabeležen u srpskim medijima ikada.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

crippled_avenger

crippled_avenger

Ali čekaj, autentična figura postpunka Robert E. Smith? :)

The Fall na Jelen pivu

Engleski sastav The Fall nastupiće 18. septembra u SKC-u kao zvezde prvog dana festivala Jelen pivo live, objavio je Blic.

Različite postave benda već više od tri decenije predvodi jedan od najautentičnijih figura postpunk generacije Robert E. Smith.

Do sada su snimili 27 studijskih albuma, a poslednji Imperial Wax Solvent je izašao prošle godine. 

Ranije je najavljeno da će drugog dana festivala kao glavne zvezde nastupiti Echo & the Bunnyman.

Cena pojedinačne ulaznice biće 1.200 dok će komplet karata za oba dana koštati 2.000 dinara.Karte će se pojaviti u prodaji od 4. avgusta.

vilja

Quote from: crippled_avenger on 01-08-2009, 16:33:21

The Fall na Jelen pivu

Engleski sastav The Fall nastupiće 18. septembra u SKC-u kao zvezde prvog dana festivala Jelen pivo live, objavio je Blic.

Eeeee THE FALL! Ovo bi vredelo da se ponovo pogleda. Zadnji put sam ih gledala negde u aprilu ( dal beše 16?) 90e godine prošlog veka....bio odličan koncert... :D

Alex

Quote from: crippled_avenger on 01-08-2009, 16:33:21

The Fall na Jelen pivu

Različite postave benda već više od tri decenije predvodi jedan od najautentičnijih figura postpunk generacije Robert E. Smith.

Do sada su snimili 27 studijskih albuma, a poslednji Imperial Wax Solvent je izašao prošle godine. 

Ranije je najavljeno da će drugog dana festivala kao glavne zvezde nastupiti Echo & the Bunnyman.

Cena pojedinačne ulaznice biće 1.200 dok će komplet karata za oba dana koštati 2.000 dinara.Karte će se pojaviti u prodaji od 4. avgusta.

Nije valjda da su prvo napisali Robert, pa prepravili u Mark?!
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture