• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Sta se lepo dogadja ovih dana

Started by sivka, 20-11-2007, 21:42:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

zakk

Večeras:

PROMOCIJA KNJIGE "CVJEĆARNICA U KUĆI CVEĆA" LAZARA DŽAMIĆA

SREDA, 10. APRIL 2013. U 19:00
DOB//KLUB[/size][/color]Tema: Zašto su Jugosloveni usvojili Alana Forda? Zašto je došao i ostao i postao deo nas?[/color]Izdavači: Heliks & Jesenski i Turk
Govore: Teofil Pančić, Ivan Ivačković i Lazar Džamić, autor

[/color]"Upravo je objavljena zanimljiva studija o jednom davnom, ali za mnogo čije odrastanje konstitutivnom strip serijalu. A svet u kojem danas živimo ionako je sve alanfordovskiji... Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi; ima li diljem arhipelaga rahmetli Juge nekoga ko ne zna odakle je ovaj citat?! Pa dobro, ima i takvih, baš kao i onih koji nemaju pojma o tome šta je Ministarstvo blesavog hoda ili ko je ubio Loru Palmer, ali da se ja nešto pitam, takvima ne bih dozvoljavao prilaz bilo kakvom "odlučivanju u kulturi" jer su to ljudi koji još nisu dobacili do XX veka, a XXI bolje da ne spominjem (...)" Teofil Pančić, VREME[/color]
"Francuska - 12 brojeva, Brazil - tri broja, Danska - šest brojeva, Velika Britanija - nijedan broj. Sudbina Alana Forda bila je različita samo u dvije zemlje: Italiji i bivšoj Jugoslaviji. Čedo Magnusa i Maxa Bunkera u matičnoj zemlji bilo je masovno popularno, ali samo u bivšoj Jugoslaviji, najviše u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, taj je strip postao dio kulturne baštine, sastavni dio našeg jezika i kulture. Zašto su zgode siromašnih i entuzijastičnih uposlenika disfunkcionalne cvjećarnice našle jedinstveni okvir upravo u toj zemlji - tema je knjige Lazara Džamića "Cvjećarnica u kući cveća" (...) Građani bivše države uz to lako su prepoznavali kritiku kapitalizma, komunizma, tj. svakog korumpiranog režima koju je strip prenosio te su se lako poistovjećivali s likovima grupe TNT."Adriana Piteša,  JUTARNJI LIST
[/color]
"Nepopravljivi diletanti, zaključani u svojevrsni ekvivalent naše, uglavnom disfunkcionalne, porodice i države, heroji Alana Forda bili su slični nama". Lazar Džamić (iz razgovora za JUTARNJI LIST)

O AUTORU
Lazar Džamić:
Kako priliči čoveku koji pati od intelektualnog svraba, ime Lazara Džamića se na našim prostorima povezuje sa tri inače nepovezane oblasti interesovanja. Zaljubljen u bubnjeve još od detinjstva, Lazar je tokom nekoliko godina vodio školu bubnjeva Uhvati Ritam u Beogradu i autor je prvog domaćeg priručnika za sviranje bubnjeva, sa istim nazivom. Mnogi od njegovih učenika su sada vodeća imena na domaćoj sceni. Što se Lazara tiče, trenutno je samo napredni diletant. Lazar je mnogima poznatiji kao konsultant i publicista u oblasti marketing komunikacija. Radio je sa mnogim domaćim firmama i pomogao mnogim stranim da dođu na naše tržište. Predavao je marketing komunikacije na brojnim poslovnim školama i treninzima, uključujući i specijalizaciju iz PR-a na post-diplomskim studijama Ekonomskog Fakulteta u Beogradu. Putovao je neumorno uzduž i popreko našim prostorima, sa više stotina seminara u svojoj putničkoj knjižici. Autor je knjiga Marketing: Fore & Fazoni (1992), PR: Fore & Fazoni (1996), koja je proglašena za jednu od najboljih marketing knjiga u Jugoslaviji 1989-1996 i kultne knjige No-Copy Advertising, objavljenoj u Londonu 2001. Treća oblast njegovih interesovanja je novinarstvo. Devet godina je bio novinar na radiju, da bi karijeru nastavio kao saradnik mnogih domaćih listova i magazina, uključujući i nedeljnu kolumnu iz 'marketing fenomenologije' Advertising (p) Age u listu Naša Borba, jednoj od vodećih nezavisnih novina na našim prostorima u vreme raspada Jugoslavije. Tekstovi iz kolumne su sakupljeni u knjizi pod istim nazivom, objavljenoj 2000. Jedan je od bivših spoljašnjih urednika magazina New Moment i autor knjige satiričnih aforizama Proroci Mudro Ćute (1991). Dobitnik je raznih profesionalnih nagrada kod nas i u inostranstvu. Živi i radi u Londonu, kao direktor strategije u agenciji Kitcatt Nohr Digitas. I dalje pati od neizdrža.

Vreme:
http://www.vreme.rs/cms/view.php?id=1092029
Danas:
http://www.danas.rs/dodaci/vikend/alan_ford_je_vodic_kroz_nas_zivot.26.html?news_id=254056
Jutarnji list:
http://www.jutarnji.hr/lazar-dzamic--nepopravljivi-diletanti-iz-alana-forda-bili-su-vrlo-slicni-nama/1065428/
City magazine:
http://www.citymagazine.rs/puls-grada/4354/intervju-lazar-dzamic/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mme Chauchat

Meho, ne budi naivan, zar stvarno misliš da čovek koji je provalio Batin identitet ne zna kako ja izgledam? Pfff. ADL: Bernhard mora da se okreće u grobu što ga brukaš!

Mica Milovanovic

U Burkini Faso sam se uverio da su Muslimani, u suštini, dobar i pomalo naivan svet...   :)
Mica

scallop

Dok ne postanu većina. Ili, skoro većina. ko god ne jede prasetinu meni je sumnjiv. xrofl
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: Jevtropijevićka on 10-04-2013, 14:27:09
Meho, ne budi naivan, zar stvarno misliš da čovek koji je provalio Batin identitet ne zna kako ja izgledam? Pfff. ADL: Bernhard mora da se okreće u grobu što ga brukaš!

Ja sam to više zbog tvojih drugih obožavalaca na ovom forumu a koji nemaju pristup topiku sa fotkama.

Quote from: scallop on 10-04-2013, 15:07:36
Dok ne postanu većina. Ili, skoro većina. ko god ne jede prasetinu meni je sumnjiv. xrofl

Šta li tek misliš o nama koji ne jedemo ni janjetinu, ni živinu, ni teletinu, ni zečetinu...

scallop

Ne mislim. Plačem nad vama.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Alexdelarge

ADL: Bernhard mora da se okreće u grobu što ga brukaš!

kako? objasni?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

zakk

https://soundcloud.com/knjiznica/tribina-knji-evno-prevo-enje-u

Audio snimak sa književne večeri posvećene prevodiocima, KC Grad 9.april 2013.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 10-04-2013, 16:23:00

kako? objasni?

zato što citiraš harija kalahana kao svog uzora!
https://ljudska_splacina.com/

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Alexdelarge

Quote from: Ghoul on 11-04-2013, 18:34:18

kako? objasni?

nesrećo, odličan je hari kalahan!

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 11-04-2013, 20:59:37
Quote from: Ghoul on 11-04-2013, 18:34:18

kako? objasni?

nesrećo, odličan je hari kalahan!

ja to znam, ali me čudi da si ti primetio.
ipak ti naginješ tzv. liberalnim vrednostima, a ne tzv. desničarskim...

Mme Chauchat

Четвртак
18. 4. 2013. Мала сала Коларчеве задужбине
19:30
Циклус
ДАМЈАНОВ: СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ИСКОСА
ВИШЕ ОД ФАНТАСТИКЕ
Фантастика као алтернативна књижевна пракса
Учествују:
др Зоран Живковић, др Небојша Лазић
и др Сава Дамјанов

zakk

Neki od nas su tamo, a neki u 2D bioskopu :)

Meho Krljic

Evo malo za ljubitelje improvizovane muzike koji bi da učestvuju:

Četvorodnevna improvizaciona radionica sa
Richard Barrett-om

Richard Barrett (UK/DE) je jedan od najaktivnijih evropskih kompozitora. Do sada je sarađivao sa vodećim izvođačima savremene muzike, razvijajući dela i ideje koje sve više uklanjaju razlike između komponovane i improvizovane muzike.
U organizaciji Inicijative za savremenu muziku CHINCH, Ansambla Studio6, uz partnersku podršku kulturnog centra Rex, Richard Barrett će od 25. do 29. aprila održati četvorodnevnu radionicu elektro-akustične improvizovane muzike, u prostoru Kulturnog Centra Rex u Beogradu.
Polaznici radionice će imati priliku da se upoznaju sa metodama i tehnikama kolektivne improvizacije, oslanjajući se na strukturalne i razvojne principe savremene kompozitorske prakse. Pored toga, polaznici radionice će biti u mogućnosti da izađu iz uobičajenih okvira akustične, kamerne, muzike i da na radionice iskuse rad sa živom elektronikom, u čemu se Barrett ističe svojim višedecenijskim iskustvom i kreativnošću. Rad sa polaznicima dešavaće se pod direktnom supervizijom Richarda Barretta i ona je otvorena za sve ljude se iskustvom sviranja akustičnih ili elektronskih instrumenata zainteresovanih za improvizaciju i participatorne (demokratske) muzičke prakse. 

Sam Richard  Barrett o beogradskoj radionici kaže sledeće:
"Biće mi jako drago da u ovom učestvujem, naročito jer ovaj projekat odgovara konceptima, vrednostima i tendencijama koje igraja važnu ulogu u mom umetničkom delu kompozitora, izvođača i mentora na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu. U sve ove tri oblasti imao sam plodonosne kontakte sa muzičarima iz Srbije, te sa sam pun entuzijazma u vezi sa potencijalom i kreativnom energijom koju zajednica muzičara posvećenih novoj muzici iz Srbije donosi evropskoj sceni. Izuzetno se radujem ovoj saradnji".

Pored radionice, kompozitor će sa ansamblom Studio6 raditi na svojoj novoj kompoziciji Codex XII, čija će svetska premijera biti upriličena upravo na završnom koncertu 28. aprila u Rex-u, pored kolektivne improvizacije polaznika radionice.

Cena radionice: 20 eura
Cena pasivnog učešća: 500 dinara
Cena ulaznice za završni koncert: 250 dinara
Prijave na: http://www.studio6.st/barrett-radionica.html (popunite aplikacionu formu)

RICHARD BARRETT- Biografija
'Najradikalniji i najinventivniji britanski kompozitor danas', John Warnaby, Musical opinion (Mart 2002)
Rođen 1959.godine u Velsu, Richard Barrett je stekao diplomu iz genetike i mikrobiologije, na University College u Londonu, da bi se potom posvetio muzici. Njegove kompozicije su nagradjene nagradama Kranichsteiner (1986) i Gaudeamus (1989) u Darmštatu i Amsterdamu, kao i priznanjem British composer award za kamernu muziku (2003).
Godine 2005, porudžbina BBC-ja, delo NO za simfonijski orkestar je nominovano za Nagradu slušalaca BBC Radio 3, a njegov komad Vanity je  priznat kao jedna od najvažnijih orkestarskih kompozicija 90-ih godina.
Richard Barrett je profesor kompozicije elektronske muzike na Institutu za Sonologiju na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu od 1996.godine. Između 2006 i 2009.godine predavao je kompoziciju na Brunel univerzitetu u Londonu.
Njegove kompozicije su izvodili mnogi renomirani solisti i ansambli kao što su: Arditti kvartet, BBC Symphony Orchestra, Deutches Symphonie-Orchester, Champ d'Action, Ensamble InterContemporain, Ensemble Modern, Klangforum Wien, London Sinfonietta, Nieuw Ensamble i mnogi drugi. Festivalska izvodjenja uključuju: Darmstädter Ferienkurse, Gaudeamus, Huddersfield, Ars Musica, Warsaw Autumn, Wien Modern, Tage für neue Musik Zürich, I mnogi drugi.
Barrettov kreativni rad obuhvata pored kompozicije I improvizaciju. On je takođe i svestran izvođač, najčešće se fokusirajući na inovativnu upotrebu 'live' elektronske muzike. Richard tretira slobodnu improvizaciju kao metod komponovanja, a ne kao njegovu antitezu.  Osnivač je elektro dua FURT, zajedno sa Paul Obermayerom, koji je aktivan od 1986. godine. Od 2003.godine stalni je član Elektroakustičnog ansambla Evana Parkera.  Od 1990. godine stalno saradjuje sa ELISION ansamblom, za koji piše cikluse nagrađivanih kompozicija i improvizacija.
Njegove kompozicije i improvizacije su zabeležene na preko 20 CD izdanja.
Više informacija na :
www.richardbarrettmusic.com;
http://www.ump.co.uk/barrett.htm; http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Barrett_(composer)

Milosh

Večeras...

Kulturni centar Beograda, galerija Podroom, Trg republike

Kakve veza ima Lepa Brena sa Brus Lijem? Fasbinder sa Volterom Hilom? Kako posle Duška Dugouška gledati Vernera Hercoga? Kako da izgubite nevinost filmskog gledaoca i postanete promiskuitetni filmofil koji gleda šta stigne?

Na ova i druga pitanja povezana sa perverznim iskustvom pokretnih slika, besmislice umesto razložnih odgovora ponudiće Ivan Velisavljević, ljubitelj tekstova i filmski kritičar.

Dođite u četvrtak 25. aprila oko 7 sati po podne, da gledamo i komentarišemo kultne inserte iz okultnih filmova i glumimo kulturne građane.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Mme Chauchat

Ii? Ko je bio, kako je bilo?

zakk

zakk

Ovo možebit zabavno, naročito ako pomenu Dr Horribles Sing-along Blog

Dr. Horrible's Sing-Along Blog [full] [HD] [subs]

Ali ovaj sledeći je obavezan.

Ghoul

petak 26 april popodne uveče
prolećno otvaranje inex filma
za pokolj duše [smrt metal pank]
transeen [industrijal hardcore fuckpostrock]
yva & the toy george [electric bongo pop]
videododir [retro synth extravaganza]
koneyn & lebdi [electronica]
drugo lice [new wave horror post punk]
+ izložba galerije elektrika, vegan kuhinja, slobodne aktivnosti
ulaz donacije

~~~
achtung!
subota 27 april žica kraljevića marka 5 21h
dj scrag! [wien] old school industrial darkfolk noise power electronics dark wave synth wave experimental electronic this and that
dj dutzae
nikola cakić
џ

~~~
utorak 30 april inex film 21h
veče čudne dens elektronike
container [SAD, spectrum spools / editions mego] proto techno noise
laser poodle [NL] low fi acid techno
rene hell [SAD, type records / PAN] kosmische electro
nitkov kickmix
lazy yva popćirism
ulaz donacije [?]

~~~
flexipunk
četvrtak 2. maj žica kraljević marko 5
21h
nitkov za mišem
џ

Milosh

Quote from: Jevtropijevićka on 26-04-2013, 14:44:54

Bio ja i... čini mi se samo ja (ovih par ostalih što su se tu motali čini mi se da i rade tamo), ali sve je to snimljeno, pa će posle valjda da bude negde i okačeno... Inače, zanimljiv je taj format pitanja na koje se između ostalog daje odgovor i kroz filmski insert (prvo filmsko iskustvo, heroj, omiljena tuča, omiljeno ljubavni film, filmska scena koja mi se desila u životu, guitly pleasure itd.)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Mme Chauchat

Quote from: Milosh on 26-04-2013, 16:02:27
Quote from: Jevtropijevićka on 26-04-2013, 14:44:54

Bio ja i... čini mi se samo ja (ovih par ostalih što su se tu motali čini mi se da i rade tamo),
:( Možda bih i ja došla, ali se poklopilo sa nekim razgovorom o prevođenju (uglavnom fantastične) nemačke književnosti za decu, tema je bila kao da su je za mene smišljali...

zakk

Tomislav Longinović, Granična kultura (Borderline culture, prevela Dijana Mitrović Longinović)

https://www.facebook.com/events/619412498087338/

Četvrtak, 16 Maj 2013, 11:00   
Knjižara/kafe/galerija Službeni glasnik, Kneza Miloša 16, 11000 Beograd

zakk

ginger toxiqo 2 gafotas

,,Nindža filmovi" u Kinoteci
Revija japanskih filmova pod sloganom ,,Tajne nindža ratnika" biće otvorena 31. maja u novom zdanju Jugoslovenske kinoteke, a zatim nastavljena do 4. juna u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici.
To je poslednji deo manifestacije Dani japanske kulture u Srbiji, na kojoj su od 18. maja predstavljeni autentična kultura i duh japanskog naroda kroz izložbe lutaka, slika i grafika rađenih tradicionalnom tehnikom, radionice ikebane i kaligrafije, upoznavanje sa muzičkim instrumentom koto (japanska harfa) u nekoliko gradova u Srbiji, a biće održan i Sajam japanskih borilačkih veština.Organizator manifestacije je Ambasada Japana u Srbiji.Tema ovogodišnje revije japanskog filma biće nindža ratnici i njihove tajne. Na programu je sedam najpoznatijih ostvarenja japanske kinematografije iz te oblasti.Na otvaranju će biti prikazana Hronika o hrabrosti Sanada klana. Film je 1963. godine režirao Kato Tai.Narednih večeri na programu su Banda ubica, Povratak bande ubica, Samuraj lutalica, Samuraj špijun i Osveta jednog kabuki glumca - svi iz produkcije 60-ih godina.
Poslednje večeri na repertoaru je Kiborg 009 iz 1980. godine u režiji Akihira Masajukija.Za otvaranje revije u novoj zgradi Kinoteke ulaz je slobodan, a za projekcije u Muzeju kinoteke karte koštaju 100 dinara.

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1332344/,,Nindža+filmovi"+u+Kinoteci.html
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

дејан

бесрамно рекламирам ову трибину пошто је моја паметнија, образованија и наравно интелигентнија половина један (или једини) од гостију изненађења и говориће о 'својим утисцима о прошлости, садашњности и будућности ТВ серија, о књижевности и ТВ серијама, и гле чуда, видео играма, све време се трудећи да се уздржи од теоретизације и вишесложних речи. Не обећавам спектакуларну информативност и занимљивост, али је идеја да се публика што више укључи, доприноси, критикује, вређа и проповеда.
Ако сте расположени или будете у пролазу свратите' (њене речи)
TRIBINA: KLASIČNI I POSTMODERNI MODELI TV SERIJA

SUBOTA, 29. JUN 2013. U 19:00
DOB//TRIBINSKA SALA
Prošlost, sadašnjost i budućnost televizijskih serija
Ciklus: TV SERIJE I SERIJALI // Govori: dr Aleksandra Milovanović i gosti iznenađenja

Najinteresantnije savremene televizijske serije i serijali nastaju pod uticajem intertekstualnosti, transtekstualnosti, palimpsesta, parodije, mogućih svetova, pastiša, brikolaža, autorefleksivnosti, apsorpcije, sekundarizacije, i osećaja ,,već rečenog".

Proces intertekstualnost utiče da se u savremenim televizijskim serijama i serijalima koriste strategije kao što su adaptacija (romana, stripa, filma u televizijsku seriji, i vice versa), transpozicija, aproprijacija, rimejk (starih serija, uspešnih serija, kultnih serija, stranih serije), spin-of (stvaranje više uspešnih serija od jedne), mešanje (reshuffling) i postmodernistička prerada (rekombinovanje klasičnih i postmodernih osobina), ekstenzija u druge medije (nastavak pojedinih narativnih linija na internetu ili mobilnom telefonu), itd. To znači da umnožavanje, kopiranje i recikliranje priča, likova, zapleta, žanrovskih elemenata na televiziji može biti između: 1) velikog broja epizoda jedne serije; 2) više serija koje pripadaju istom žanru na više televizijskih, kablovskih, internet kanala; 3) klasičnih i postmodernih serija; 4) više medija istovremeni (krosmedijalno).

U savremenom televizijskom programu koegzistiraju klasični i postmoderni modeli televizijskih serija, ali i njihove brojne hibridne forme. Njihova povezanost može se analizirati kroz sličnosti i razlike, na primer, u prikazivanju političkog lobiranja u serijama Zapadno krilo (The West Wing, 1999–2006), Dobra žana (The Good Wife, 2010), Gazda (Boss, 2011), položaju domaćice u američkom predgrađu u serijama Očajne domaćice (Desperate Housewives, 2004-2012), Momci sa Medisona (Mad Men, 2007), Trava (Weeds, 2005-2012), Velika Ljubav (Big Love, 2006–2011), u načinu vođenja policijske istrage u kriminalističkim serijama Zakon i red (Law and Order, 1990,), Mesto zločina (CSI: Las Vegas, Miami, NY, 2000), Žica (The Wire, 2002–2008), 24 (24, 2001–2010), Prljava  značka (Shield, 2002–2008), Dekster (Dexter, 2006), itd.

TV SERIJE I SERIJALI današnjice predstavljaju popkulturni fenomen, kako zbog svog nemerljivog auditorijuma, proširenih i ukrštenih medija u kojima se pojavljuju  (internet, gaming, mobilne industrije i dr.), tako i zbog hibridizacije, kontaminacije i mutacije poznatih žanrova koju je to izazvalo. Predavanje Aleksandre Milovanović kao gosta/predavača u prošlogodišnjem ciklusu POP KULTURA izazvalo je veliku pažnju i dugu debatu, kao i inicijativu da ovoj temi posvetimo čitav ciklus.

...barcode never lies
FLA

scallop

Žalim što ometam, ali koncepti savremenih TV serijala imaju sasvim drugačiju motivaciju.  :(

Dacko

Imaš šta i da reklamiraš, Dejane! :lol: Nadam se da te neće mnogo mrzeti da postaviš neki snimak ili da prepričaš razgovor za nas nebeograđane.

дејан

неће ме мрзети, само да буде довољно публике за дискусију :)
...barcode never lies
FLA

Milosh

Sound and Visions festival u Majdanpeku, danas, sutra i prekosutra

http://savfest.com/

дејан

ево званичног програма последње трибине на којој гостује болдирана са 'откривеним' гостима изненађења :)
QuoteKRAJ CIKLUSA TRIBINA "TV SERIJE I SERIJALI" U DOB-U

27.06.2013.
Poslednja tribina u DOB-u pred letnju pauzu biće održana u subotu, 29. juna u okviru ciklusa ''TV serije i serijali'', pod nazivom ''Klasični i postmoderni modeli TV serija" u tribinskoj sali Doma omladine Beograda, a tema će biti  prošlost, sadašnjost i budućnost TV serija. Na tribini će govoriti dr Aleksandra Milovanović, a gosti iznenađenja biće Biljana Mitrović, doktorant Fakulteta dramskih umetnosti i dr Aleksandar S. Janković, docent FDU.

TV SERIJE I SERIJALI današnjice predstavljaju popkulturni fenomen, kako zbog svog nemerljivog auditorijuma, proširenih i ukrštenih medija u kojima se pojavljuju (internet, gaming, mobilne industrije i drugo), tako i zbog hibridizacije, kontaminacije i mutacije poznatih žanrova koju je to izazvalo. Predavanje Aleksandre Milovanović kao gosta/predavača u prošlogodišnjem ciklusu POP KULTURA izazvalo je veliku pažnju i dugu debatu. Tako je došlo do inicijative da ovoj temi posvetimo ciklus od pet tribina na kojima se govorilo o dokumentarnim serijama, političkoj sapunici, odnosno sapunskoj politici, savremenom filmu.
Tradicionalni narativi su se izmenili upotrebom i ukrštanjem novih medija: "Proces transtektualnosti i komplementarno povezivanje savremenih medija potencijalno otvara mogućnost da se tokom procesa adaptacije žanra iz jednog medija u niz drugih medija konstruišu novi žanrovski oblici koji se tokom vremena, kružeći u intermedijalnom polju, mogu javiti u prvom mediju," navodi Aleksandra.
O ogromnom interesovanju publike i velikoj pažnji koju je izazvalo njeno gostovanje u proteklom ciklusu POP KULTURA, Aleksandra kaže: "Zahvaljujem se profesoru Aleksandru Jankoviću što me je pozvao da budem gost na njegovoj tribini. Mislim da smo svi zajedno te večeri shvatili koliko je veliko interesovanje za temu televizijskih serija. Serije se gledaju kod kuće i ne možemo znati koliko ljudi tačno prati određenu seriju. Sa druge strane, film se gleda i kod kuće i u bioskopu, tako da su tu stvari već vidljivije", zaključuje Milovanović.
Ako pratite serije i serijale u različitim medijima, retroaktivno ili ih pratite putem tradicionalnih kanala, pridružite nam se na tribini u subotu 29.juna, sa početkom u 19 časova.

Dr Aleksandar S. Janković je diplomirao dramaturgiju na klasi Živojina Pavlovića, magistrirao 1998. godine radom "Filmske adaptacije romana Petar Pana – Nedođija kao arhetip imaginarnih mesta a filmu". Doktorirao je tezom "Bitlsi kao kulturni artefakt" aprila 2007.godine. Kao docent predaje na predmetima Istorija filma i Istorija srpskog i jugosovenskog filma od 2007. godine. Na Univerzitetu umetnosti predaje Pop kulturu, kao prvi predavač tog predmeta u našoj zemlji. Radio je kao novinar, publicista i kritičar.

Biljana Mitrović je završila Filološki fakultet u Beogradu, grupu za Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Na istoj grupi je završila i master studije. Doktorant je Fakulteta dramskih umetnosti, na doktorskim naučnim studijama Teorije dramskih umetnosti, medija i kulture, u doktorskoj tezi bavi se MMORPG video igrama. Neke od oblasti i polja interesovanja kojima se bavi su naratologija, intertekstualnost i transmedijalnost, fantastika, horor i odnos politike i umetnosti.

Pored ciklusa TV serije i serijali koji se bliži kraju, u DOB-u su održane i druge sezone ciklusa tribina Pop kulture i Roda i levice, zatim ciklusi Verovali ili ne, Roda i kulture, Fakti: istorija četničkih zločina, kao i redovne mesečne tribine Bioetičkog društva Srbije i Udruženja Ateisti Srbije. U saradnji sa Centrom za politike emancipacije šest stranih predavača je gostovalo na predavanjima "Zaglavljeni na periferiji", dok je u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu održan ciklus gostovanja stranih predavača "Razumevanje sveta" među kojima su bila najznačajnija gostovanja Elizabet Rudinesko ("Porodica u rasulu") i Dominik Kardon ("Internet demokratija").
...barcode never lies
FLA

Kunac

Biljana Mitrović je supercool.
"zombi je mali žuti cvet"

Ghoul

clio javlja:

Позивамо Вас на округли сто

3. јула у 18.00 часова у Музеју историје Југославије (Ботићева 6).

ЈУГОСЛАВИЈА ДАНАС – ОКВИРИ СЕЋАЊА

поводом објављивања књиге
Историја Југославије у 20. веку Мари - Жанин Чалић

Учесници округлог стола:

~ др Милан Ристовић ~ др Миле Бјелајац ~ др Војислав Павловић ~

~ др Гордана Кривокапић ~ др Ранка Гашић ~ др Јово Бакић ~

~ др Предраг Марковић ~

Модератор

Вељко Станић

Tом приликом, у Музеју, можете купити књигу Историја Југославије у 20. веку

са 30% попуста по цени од 1.512 динара!

Agota

Klaus Nomi - sećanje na legendu

petak, 06. septembar 2013. u 20:00
DOB//Sala Amerikana

Ove godine se navršava 30 godina od smrti Klausa Nomija i u znak sećanja na njega Gej lezbejski info centar, Merlinka festival i Dom omladine Beograda organizuju projekciju dokumentarca Nomijeva pesma i izložbu fotografija.

ULAZ JE SLOBODAN!

The Nomi Song"
Režija: Andrew Horn
Izgleda kao vanzemaljac, peva kao diva. Klaus Nomi je bio jedan od najbizarnijih likova tokom 1980-ih koji se pojavio u rok muzici. Kontratenor koji je pevao pop muziku kao operu i operu doveo pred klupsku publiku i oni su je zavoleli. The Nomi Song je pesma o slavi, smrti, prijateljstvu, izdaji, operi i najvećoj zvezdi novog talasa koja je ikada postojala.
Ovaj film je 2004. godine dobio Teddy nagradu za najbolji dokumentarni film na Berlinalu.

Klaus Nomi je nemački kontratenor koji je postao poznat po svojim glasovnim mogućnostima i nesvakidašnjim imidžom na sceni. Njegove bizarne i vizionarske predstave, šminka i kostimi su mu doneli slavu u Njujorku. Nastupao je zajedno i sa Davidom Bowiem. Nomi je umro 1983. godine od komplikacija izazvanih HIVom.

The Nomi Song - Trailer

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Ghoul

u čast početka nove FARME:

Izdavačka kuća Clio i Mikser house vas pozivaju da prisustvujete seriji razgovora

К Л И О РИЈАЛИТИ ШОУ

Povod za organizovanje serije razgovora je naša nova knjiga
Zvezde supermarket kulture:
medijska slava u potrošačkom društvu
dr Maje Vukadinović.

Kroz četiri debate, pokušaćemo da osvetlimo fenomen medijske slave i aktuelnih zvezda u Srbiji.
Želimo javno da istražimo kome se divi publika u rijaliti programima, ko su zvezde u potrošačkom društvu, kako tabloidi i tabloidizovani mediji utiču na kreiranje ukusa i vrednosti i ko su uzori publike u Srbiji.

U razgovorima učestvuju stručnjaci iz različitih oblasti, kao i akteri medijske scene u Srbiji, a pored publike u Mikser House, zahvaljujući video streamingu biće omogućeno i internet korisnicima da u debati učestvuju online.

Клио ријалити шоу
PROGRAM
Mikser House, 4 – 7. septembar 2013.

Sreda, 4. septembar, 20 sati
Rijaliti šou i zvezde u Srbiji

medijator: Uroš Đurić, slikar
gosti: dr Stanko Crnobrnja, TV reditelj, publicista i profesor na Fakultetu za kulturu i medije | Dragana Kanjevac, novinarka i autorka dokumentarnih filmova | Dragan Ilić, radio voditelj i TV kritičar | Ivana Vujić, profesor FDU i rediteljka

Četvrtak, 5. septembar, 20 sati

Zvezde u potrošačkom društvu

medijator: Suzana Zlatanović-Luna Lu, novinarka i voditeljka
gosti: Ivan Stanković, direktor marketinške agencije Communis | Ivan Vlatković, direktor marketinga TV Pink | Aleksandar Mandić, reditelj | Snežana Dakić-Mikić, TV voditeljka

Petak, 6. septembar, 20 sati

Zvezde i tabloidizacija medija u Srbiji

medijator: Ana Martinoli, direktorka programa B92 i docent na FDU
gosti: dr Neda Todorović, profesorka Fakulteta političkih nauka | Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Danas" | Nebojša Bradić, reditelj i predsednik Udruženja "Kreativna Srbija" | Petar Peca Popović, rok kritičar i publicista

Subota 7. septembar, 20 sati

Medijske ličnosti kao uzori publike u Srbiji

medijator: Ana Sofrenović, glumica
gosti: dr Žarko Trebješanin, psiholog | dr Predrag Marković, istoričar | Kosta Bunuševac, slikar | prof. dr Nada Popović Perišić, dekan Fakulteta za medije i komunikacije

Dzimi Gitara

Za sve ljubitelje Tomasa Bernharda, a kojih ovde izgleda ima u izobilju, svakako će lepa vest biti da je čitav novi broj Polja posvećen upravo njemu:

http://polja.rs/polja482/index482.htm

Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Alexdelarge

Alexdelarge

nego, gde ovo ima da se kupi u papirnom obliku?

Ghoul

možda zvuči preterano, ali odgovor na to možda se nalazi - OVDE:

tel.: (+381) 021/524-584

e-mail:
casopispolja@gmail.com
polja@neobee.net

Mo

Sinoc gostovao Dylan Moran u Domu Omladine u okviru Standup festivala Antipatija. "Predgrupa" su bili Srdjan Dincic i Tin Vodopivec. Nase komicare nisam imala prilku da slusam i zaista prijatno iznenadjenje, jeste da su im nastupi bili kratki ali vrlo konkretni. Moran je bio odlican, sta reci, prava doza smeha za jedno nedeljno vece  :)

http://www.nadlanu.com/pocetna/vodic/u-gradu/Fenomenalni-Dilan-Moran-u-Domu-Omladine.a-203226.138.html

entelehija

Quote from: Dzimi Gitara on 28-09-2013, 12:23:03
Za sve ljubitelje Tomasa Bernharda, a kojih ovde izgleda ima u izobilju, svakako će lepa vest biti da je čitav novi broj Polja posvećen upravo njemu:

Da li je nekom poznato da će se raditi i objavljivati srpski prevodi onih knjiga koje su Hrvati već objavili? Ne bih da dva puta kupujem posebno jer hrvati i nisu toliko jeftini...

ainu

Quote from: entelehija on 11-12-2013, 16:37:59
Quote from: Dzimi Gitara on 28-09-2013, 12:23:03

Da li je nekom poznato da će se raditi i objavljivati srpski prevodi onih knjiga koje su Hrvati već objavili? Ne bih da dva puta kupujem posebno jer hrvati i nisu toliko jeftini...

"Lom" će izdati uskoro "Brisanje.raspad"...

Ghoul

sjajna vest.
to mu je masterpis. mislim da sam u njemu najviše i najglasnije uživao!
uostalom, 450 str bernharda će uvek biti (bar tri puta) bolje od 150 str bernharda - matematika je jasna!

Alexdelarge

Ghoul