• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šišanje

Started by crippled_avenger, 23-11-2007, 02:17:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

Exactly. :)

Ali ne samo rusku. Ipak Amerikanci nisu tolike budale da misle kako NGOovi koje podržavaju zaista imaju mogućnost da postignu bilo šta. Oni vrlo dobro znaju šta su čiji kapaciteti i koga podržavaju da bi nervirao narod a koga da bi njime vladao.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Джон Рейнольдс

Hm, nisam siguran da vidim vezu. I Februarska i Okrobarska revolucija bile su uspešne. Veoma je nategnuto da je prva bila generalna proba kad je nisu izveli samo boljševici i potom iskoristili nezadovoljstvo brzim promenama prelazne vlade da uspostave svoju vlast. Između su imali još jedan događaj koji im je došao na ruku, neuspeli puč generala Kornvilova, tokom koga su boljševici dobili oružje, a potom nisu bili razoružani. Hoću da kažem da je boljševicima mnogo toga odgovaralo + postoje teorije o uplivu stranog kapitala i stranih službi (novac koji je Trocki doneo u Rusiju i Lenjinov povratak), što uvek može biti i jeste presudan detalj.

A što se Hitlerove pobune tiče, to je bio neuspešni pokušaj. Opet je teško reći da je to bila generalna proba u smislu kako se događaji od 10-10-10 interpretiraju ovde... A to je, kako ja razumem, da postoji nekakva nevidljiva sila koja je ovim pokazala svoju snagu i onda će... šta? Koji bi bio strateški cilj te sile ovom "generalnom probom"? Zar nije logičnije, ako je vlast cilj, da se udari odmah i završi se posao, umesto da se ne sebe skrene pažnja i učini režim opreznijim i snažnijim?

Pročitah pre neki dan mišljenje da 10-10-10 više podseća na proteste '96-'97, jer imaš na delu očigledno veoma nepopularnu vlast koja, vidno uznemirena, odlučuje da pojača represiju, a sa druge strane je kilava, razjedinjena i defakto nepostojeća opozicija. Ali izostaje ključni deo, a to je ozbiljna organizacija. Male patriotske organizacije koje se sad trude da od ovoga profitiraju međusobno su ako ne posvađane, a onda svakako nejedinstvene i u vezi sa najbitnijim tačkama borbe protiv vlasti. Ono što me onespokojava jeste upravo taj nedostatak organizacije, što otvara široko polje delovanja agenata-provokatora na svim ozbiljnijim protestima sa ciljem dezavujasanja i potonjeg medijskog spinovanja. Jer tu onda možda nasumično da radi oružje sa obe (ili sa sve tri?) strane. Eto još jedne paralele Tadićeve i Miloševićeve vlasti, veoma olako dovode Beograd do usijanja i mogućnosti upotrebe oružja. Na kraju krajeva, i ovde na forumu, kao i po kojekakvim internet brlozima otvoreno se poziva na nasilje, pa čak i primenu smrtonosne sile. Jer ako smo zaista imali 5-6000 pandura u sukobu sa isto toliko demonstranata spremnih na taj sukob i ako su posledice bile kakve su bile... Šta bi bio sledeći korak u slučaju nemira? To sam već pitao. Masovna hapšenja? Pucanje u masu? Nešto svakako masovo i opasno.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

Znaš kako, možda 1917. godine to nije izgledalo kao generalna proba, ali danas se jasno vidi da to jeste bila. Čemu je služila nego destabilizaciji sistema, koji je onda kao ranjena životinja počeo da se iracionalno ponaša? I to je dovoljno.

Pa neće huligani doći na vlast zato što su učestovali u ''generalnoj probi'', štaviše, ne znači ni da će pederi biti marginalizovani zbog triple X

Istorija se ne odvija na taj način.

Marš na Berlin je dovoljan kao ideja, Hitler tada nije imao ni 5% podrške, a dobio je za nekoliko godina ''mučeničke borbe'' trećinu glasova Njemaca, i u koaliciji sa liberalima postao kancelar. Dakle, generalna proba nije pretpremijera pozorišne predstave, ona ne mora biti proba u organizacionom smislu, već i u idejnom, kao i oblik mamca, bavite se huliganima a pravi revolucionari ko zna gdje su.

crippled_avenger

Albedo, sad je trenutak da zagreješ stolicu i spremiš neke programske smernice za predstojeću revoluciju.

Джон Рейнольдс

Quote from: Albedo 0 on 01-11-2010, 11:11:55
kao i oblik mamca, bavite se huliganima a pravi revolucionari ko zna gdje su.

Da, ali tako gledano, može biti i da je sve ovo maslo vlasti - stvaranje imaginarnog orvelovskog neprijatelja, dok se u državi održava stanje ograničenog haosa se jedne strane i diktatorskog učvršćivanja vlasti s druge.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Quote from: John Reynolds on 01-11-2010, 10:56:57
A što se Hitlerove pobune tiče, to je bio neuspešni pokušaj. Opet je teško reći da je to bila generalna proba u smislu kako se događaji od 10-10-10 interpretiraju ovde... A to je, kako ja razumem, da postoji nekakva nevidljiva sila koja je ovim pokazala svoju snagu i onda će... šta? Koji bi bio strateški cilj te sile ovom "generalnom probom"? Zar nije logičnije, ako je vlast cilj, da se udari odmah i završi se posao, umesto da se ne sebe skrene pažnja i učini režim opreznijim i snažnijim?

Mislim da pravo zboriš. Nema mnogo smisla da pokazuješ mišiće pa se povučeš ako ti je cilj da preotmeš/ srušiš vlast. Mislim, ni 9. Mart 1991. ni zimski protesti 96./97. nisu bili generalna proba petog oktobra nego neuspeli pokušaji.

Naravno, postoji mogućnost i da tim nekim silama iz senke nije cilj rušenje i smena vlasti i da je deseti oktobar actually samo poruka da su te neke sile u stanju da izvedu na ulice ljude spremne na fajt i da mogu da napadnu i demoliraju stranačke prostorije, uprkos policiji, pa da vlast bolje pripazi kako nadalje razvija svoje arnžmane sa tim silama iz senke. Nešto kao kad ti lik dođe u lokal i porazbija inventar zato što mu nisi isplatio reket.. Tome u prilog govori i ono što ponavljam već izvesno vreme, to jest odsustvo masovnosti, izostanak šireg fronta nezadovoljnih građana i angažman samo mladih, usijanih glava koje su došle da se biju. Time i ovo:

Quote from: John Reynolds on 01-11-2010, 10:56:57
Pročitah pre neki dan mišljenje da 10-10-10 više podseća na proteste '96-'97, jer imaš na delu očigledno veoma nepopularnu vlast koja, vidno uznemirena, odlučuje da pojača represiju, a sa druge strane je kilava, razjedinjena i defakto nepostojeća opozicija. Ali izostaje ključni deo, a to je ozbiljna organizacija.

zvuči nedorečeno jer ne nedostaje samoorganizacija, nedostaje i masovnost, znači postojeći socijalni protest koji bi se dobrom organizacijom samo kanalisao. Nema lupanja u šerpe, nema ničega. I teško mi je da verujem da je Tadić uspeliji od Miloševića u suzbijanju slobodne reči pa da mediji naklonjeni promenama ne mogu da mobilišu građane da se oglase...

Albedo 0

Džone, čak i da je to takvo što je uvijek dolazilo glave samoj vlasti, Rajhstag nekad, možda 11- septembar Amerima itd... Samo budala od državnika bi namjerno uveo haos u sopstvenu zemlju da bi se onda predstavio kao onaj ko gasi vatru i rješava stvari.

Zar nije dovoljno što je entropija i ovako i onako i društveni aksiom, pa se svaki sistem mora protiv nje boriti, nego još sistem treba da počne da proizvodi entropiju, to je samoubistvo.

Quote from: crippled_avenger on 01-11-2010, 11:20:17
Albedo, sad je trenutak da zagreješ stolicu i spremiš neke programske smernice za predstojeću revoluciju.

jadna ta zemlja koja bude od mene zavisila :)

inače, sve što bih rekao zvučalo bi kao

Quotenisu bili generalna proba petog oktobra nego neuspeli pokušaji.

a koja je razlika između toga? Mislim, nije to pozorišna predstava ljudi... ne postoji pretpremijera, psotoji ono Beketovo ''gađaj, promaši, gađaj opet, promaši bolje'', tako nekako u svakom slučaju.

QuoteI teško mi je da verujem da je Tadić uspeliji od Miloševića u suzbijanju slobodne reči pa da mediji naklonjeni promenama ne mogu da mobilišu građane da se oglase...

Koji Tadić?

Privatno vlasništvo u medijima. Para vrti... i to njemačka para u ovom slučaju.

crippled_avenger

Ja mislim da Peti oktobar nema puno veze sa tim što je narod izašao na ulice. To je više bilo prikrivanje puča iznutra i stvaranje utiska da je narod nešto sam postigao. Mislim da su sada ciljevi sniženi. I da je mnogo manje potrebno da se izazove raspisivanje vanrednih izbora. Naročito ako imamo u vidu da je sada EU već pomerena za 2020. dakle za vreme kada Tadić shvata da neće biti na vlasti i da to neće biti njegov domet. Zemlja je taman u dovoljnom haosu da u ovom trenutku on još možda ima neki motiv da konsoliduje vlast do kraja mandata. Ali, ako krenu štrajkovi, i bez nasilja, naprosto stvoriće se uslovi da život postane neizdrživ i lako će ljudima na vlasti nestati volja za opstankom na vlasti. Mislim da jako malo treba da se stvori atmosfera u kojoj će ljudima na vlasti biti jasno da je bolje biti u opoziciji. A u tadićevom slučaju, on ima potencijal da dođe u idealnu poziciju - stara dobra kohabitacija. On je predsednik a vlada nije njegova i istovremeno je i vlast i opozicija. To su Tito i rani Sloba sjajno koristili.

Dovođenje SNSa i nekakve pseudo-koalicije je u ntreseu Amerike da se stvari konačno završe. Da se prizna Kosovo, a to će najbolje uraditi deklarisani patriota. Kao što je Koštunica izručio najviše Srba u Hag, tako je Toma (koji je spreman na sve BTW) idealan da se uradi najbolniji deo i da se to spinuje narodu kao još jedna situacija iz domena crnih slutnji Dobrice Ćosića, Toma je sposoban da pobudi sve najpesimističnije vidove uživanja u porazu i nepravdi i da odradi stvar.

Kosovo je jedan od najvećih srpskih diplomatskih resursa, kao Telekom u ekonomiji. I prodaja Kosova će biti kao i prodaja Telekoma, konačna investicija u neizvesnu budućnost.

Джон Рейнольдс

Quote from: Albedo 0 on 01-11-2010, 11:57:29
a koja je razlika između toga? Mislim, nije to pozorišna predstava ljudi... ne postoji pretpremijera, psotoji ono Beketovo ''gađaj, promaši, gađaj opet, promaši bolje'', tako nekako u svakom slučaju.

Napisao sam već. Kako ja shvatam, Tijanić smatra da je 10-10-10 bila nečija demonstracija sile. Za to sam pitao, postoji li takav primer u prošlosti, a ne neuspešni pohodi na vlast ili, pak, uspešni a kasnije svojatani (poput Februarske revolucije ili 27. marta). Ponavljam, demonstracija sile mi zvuči besmisleno, osim ako - kao što napisa Meho - ne postoji nekakva reketaška akcija koju mi ne za sada vidimo. Ako se u narednim mesecima dogodi nešto neobično i neko iz vlasti naglo promeni pesmu, pa i da poverujem u to, ali ovako... teško.

A 10-10-10 nije bio pohod na vlast, to je sigurno. Ne verujem da je bilo u pitanju čisto divljanje, bar ne kod većine, kao što ne verujem ni da su homoseksualci jedini problem već su prosto bili kapisla. Nezadovoljstvo postoji i 10-10-10 bilo je njegovo haotično ispoljavanje. Tako mislim. Teoretišemo, možda grešim.

Nego, s tim u vezi, razmišljam nešto drugo. Da ne tupim mnogo, imam prilike da vidim da postoje ljudi koji veoma teško žive, teže nego devedesetih. Takođe vidim da neki ljudi u mom okruženju i te kako moraju da brinu o novcu i određuju sebi prioritete, a to vidim na naizgled banalnim primerima, uglavnom kod roditelja dece s kojima Marko ide u vrtić ili na engleski. Da pojasnim, reč je o ljudima koji nisu najugroženija kategorija jer se i vrtić i engleski plaćaju. Ipak, kinte za sve nema. A opet, sticajem okolnosti (trudim se da se to što manje događa al poso je proklet), poslednjih dana nekoliko puta sam odlazio u TC Ušće. Gledam, prodavnice pune i robe i ljudi, kafići krcati, parking krcat... Majku mu, ima li ovde love ili nema? Čujem i znam ljude koji su u poslednjih par meseci ostali bez posla. A ovih dana gužve u saobraćaju ogromne. Nije mi to jasno, zaista. Okej, javlja se vidno raslojavanje, ali kako se ovde u proseku živi? Zna li ko? Meho?

#Τζούτσε

mac

Ko prizna nezavisno Kosovo da se ošiša do glave i obesi o jaja.

crippled_avenger

Johne, mislim da najbolje objašnjenje paradoksalne ekonomije koja vlada kod nas možeš naći kod Jovića u "Državi koja je odumrla".

Naime, još od vremena SFRJ, narod ovde živi bolje od onoga što pokazuju statistike jer imaš čitav segment ekonomije baziran na neprijavljenim prihodima, životu u proširenoj zajednici, uslugama, vezama, porodici na selu i sl.

Otud smo mi uspeli da ostanemo jedno vrlo ortodoksno konzumerističko društvo uprkos tome što niko ne zarađuje dovoljno za "potrošačku korpu". Drugo, mislim da to Boban ume još bolje da objasni, mnogi lokali zapravo ne žive od robe koju prodaju nego služe kao front za neke druge varijante, pranje novca, dalju preprodaju i sl. Dakle, ti kao neki mali biznisi koji niču često nisu ni koncipirani kao dugotrajno rešenje.

Albedo 0

ne znam da li neko zna podatak da je odnos GDP-a i ukupnih plata u SAD 3:1, a u Srbiji 4,5:1

E te pare je neko ukrao. Tom nekom sin pravi gužvu u saobraćaju.

Zamislite kad i za SAD kažu da potkrada radnike, kako onda nazvati ovo u Srbiji.

I jeste donekle tačno ovo što Kripl govori da smo mi konzumerističko društvo, ali smo baš čudni konzumeristi, nije kao da trošimo ogromne sume, već se dobro šlepamo uz sve i svašta. Nije više ono kao gledaš novi film piratizovan na TVu ali nije ni daleko od toga.

Naravno, tek ćemo vidjeti koliko kredita dugujemo.

tomat

Quote from: John Reynolds on 01-11-2010, 13:03:14
Quote from: Albedo 0 on 01-11-2010, 11:57:29

Napisao sam već. Kako ja shvatam, Tijanić smatra da je 10-10-10 bila nečija demonstracija sile. Za to sam pitao, postoji li takav primer u prošlosti, a ne neuspešni pohodi na vlast ili, pak, uspešni a kasnije svojatani (poput Februarske revolucije ili 27. marta). Ponavljam, demonstracija sile mi zvuči besmisleno, osim ako - kao što napisa Meho - ne postoji nekakva reketaška akcija koju mi ne za sada vidimo. Ako se u narednim mesecima dogodi nešto neobično i neko iz vlasti naglo promeni pesmu, pa i da poverujem u to, ali ovako... teško.

A 10-10-10 nije bio pohod na vlast, to je sigurno. Ne verujem da je bilo u pitanju čisto divljanje, bar ne kod većine, kao što ne verujem ni da su homoseksualci jedini problem već su prosto bili kapisla. Nezadovoljstvo postoji i 10-10-10 bilo je njegovo haotično ispoljavanje. Tako mislim. Teoretišemo, možda grešim.

Nego, s tim u vezi, razmišljam nešto drugo. Da ne tupim mnogo, imam prilike da vidim da postoje ljudi koji veoma teško žive, teže nego devedesetih. Takođe vidim da neki ljudi u mom okruženju i te kako moraju da brinu o novcu i određuju sebi prioritete, a to vidim na naizgled banalnim primerima, uglavnom kod roditelja dece s kojima Marko ide u vrtić ili na engleski. Da pojasnim, reč je o ljudima koji nisu najugroženija kategorija jer se i vrtić i engleski plaćaju. Ipak, kinte za sve nema. A opet, sticajem okolnosti (trudim se da se to što manje događa al poso je proklet), poslednjih dana nekoliko puta sam odlazio u TC Ušće. Gledam, prodavnice pune i robe i ljudi, kafići krcati, parking krcat... Majku mu, ima li ovde love ili nema? Čujem i znam ljude koji su u poslednjih par meseci ostali bez posla. A ovih dana gužve u saobraćaju ogromne. Nije mi to jasno, zaista. Okej, javlja se vidno raslojavanje, ali kako se ovde u proseku živi? Zna li ko? Meho?

pratim redovno ove političke diskusije, ali se retko usuđujem da bilo šta kažem pošto je tu Meho koji potpuno precizno iznosi stavove koji su slični mojim, pa i nemam neku potrebu da se javljam. long time listener, first time caller, što bi rekli.

ali mi ipak nešto nije jasno. porediti događaje od 10.10 sa bilo kojim protestima u skorijoj istoriji Srbije mi nekako nije na mestu. narod nije zadovoljan ovom vlašću, i? pa postoje izbori, redovni i vanredni. to što opozicija nije u stanju da ksupi većinu u skupštini da se raspišu vanredni izbori je problem opozicije. ako nisu sposobni da to urade, kakva bi bili alternativa postojećoj vlasti. u krajnjoj liniji, neka sačekaju redovne izbore pa će glasači reći šta misle o postojećoj vlasti, kao i to da li vide bolju alternativu. postoji nekoliko osnovnih razlika između ranijih protesta i protesta (ako se tako mogu nazvati) od 10.10, i Meho ih je u nekoliko navrata pominjao. prvo, u prošlosti nije bilo moguće promeniti vlast izborima. mogli smo se birati do sutra, uvek Sloba pobedi. to je zahtevalo drugačije načine političkog delovanja, među kojima su i protesti. danas je drugačije, u smislu da su izbori slobodni i demokratski i krađe nema. drugo, nisam video ni jedan artikulisani politički (ili bilo kakav drugi) zahtev 10.10 osim ubij pedera, tako da mi nije jasno šta su oni u stvari hteli. okupljanje pedera je bila inicijalna kapisla za divljanje, ništa drugo, i sutra će postojati neka druga kapisla (to što žene nose pantalone, ili se ne posti u vreme posta, ili šta već), smo zato što se dozvoljava da grupa ljudi teroriše neistomišljenike.

neki ljudi žive teže nego devedesetih i tu se slažem, ali generalizovati i reći da se uopšte živi teže nego 90tih nije u redu. govori se o određivanju prioriteta. ok, i ja određujem prioritete, ali ne vidim tu neki veliki problem. pa i drugim zemljama se to radi. ja imam da jedem i da se obučem, da se družim da prijateljima. možda ove godine neću otići na more, ili neću kupiti sve knjige koje sam hteo, ili sve ploče, ali u 90tim kod mene (i ne samo kod mene) nije bilo ničega osim borbe za golu egzistenciju: da li ću sebi da kupim hranu ili nešto drugo. naravno, daleko od toga da je sve med i mleko, ljudi se muče i natežu, ali se ja nekako ne bih vraćao u 90te.

hteo sam u još nešto da kažem ali su mi odlutale misli, ako se setim editovaću.

a, da, odličan članak Umberta Eka http://www.pescanik.net/content/view/5840/1372/
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Nesumnjivo je da se statistički živi bolje nego devedesetih, mislim od onih najjednostavijih indikatora (smanjenje broja ljudi koji žive ispod linije siromaštva, i to ne pukim menjanjem definicije linije siromaštva nego objektivnim smanjenjem siromaštva kroz zapošljavanje i plaćanje ljudi, povećanjem broja zaposlenih, povećanjem GDP-a i prosečne zarade), pa do kompleksnijih (dostupnost zdravstvenih usluga, dostupnost pravnih usluga, dostupnost usluga socijalne zaštite). Stvar je, da pojednostavim do banalnosti, delom u tome da se u proseku živi bolje, ali da su najveći pomaci napravljeni u najnižim slojevima. Dakle, danas se, šta ja znam, pomoć za tuđu negu i staranje, recimo, ili dečiji dodatak, isplaćuju sa zakašnjenjem, ali redovno, za razliku od devedesetih kada se nisu isplaćivali ili su kasnili sve više i više i bili su još manji nego danas.

E, sad, srednja klasa kaže da živi lošije i mogu da nagađam da je to zato što su devedesetih potrošili dosta rezervi (ili sve) koje su imali, a sada nema više muljanja koje je onda prolazilo - da ne plaćaš struju po godinu dana i ostalo što je korišćeno da se namakne kraj sa krajem, sasvim raširena siva ekonomija, od tržišta novca do tržišta goriva i namirnica itd. Treba uzeti u obzir da su mnogi devedesetih otkupili stanove pa je percepcija svakako time značajno pogođena, danas kad treba da hrane porodice, a nema maraka u šteku, nema odlazaka u Szeged da se pazari jeftinija klopa (koje ovde nije ni bilo u prodavnicama) itd. razumem da će ljudi da kažu da žive teže (mada se neću složiti).

Značajan faktor su i krediti. Sa jedne strane, oni su indikator napretka, danas je moguće uzeti kredit i otplaćivati ga onako kako nije moglo da se radi devedesetih, sa druge, oni su opterećenje i to nimalo beznačajno opterećenje (uzeti u obzir da, kako to Toma često voli da kaže, a ne greši preterano, imamo najskuplje kredite na svetu) jer država dopušta bankama da se sa kreditima ponašaju izuzetno zelenaški pa potrošači neretko stradaju. Kako kredite obično uzima ista ta srednja klasa, to svakako doprinosi percepciji.

Naravno, ne pomaže ni to što smo iz jednog perioda u kome smo ipak imali konstantni privredni rast i kakav-takav rast standarda, uleteli u period kada je mnogo toga preokrenuto, velikim delom zahvaljujući međunarodnoj finansijskoj krizi. Kreditne investicije koje su, rekao bih laički, nama možda najprirodniji investicioni izvor su najpogođenije aktuelnom krizom, a objektivno loš politički/ administrativni ambijent za strateško investiranje smanjuje potencijal za druge investicione prilive. Otud i povećanje broja nezaposlenih od 2008. naovamo, inflacija itd. No, i dalje je u objektivnom poređenju sa devedesetima nemoguće tvrditi da je danas u proseku lošije, ni jedan indikator to ne pokazuje. Shvatam da je lošije određenim ljudima ali mislim da tu veliku ulogu igra i psihološka komponenta.

crippled_avenger

Danas u YELLOW CABu izašle dve kritike ŠIŠANJA - jedna sa pet zvezdica, jedna sa dve. I ono što je paradigmatično, ova od pet zvezdica akcentuje političko slaganje sa filmom a ova od dve se bavi estetikom. :)

Mark

Pa da, Sisanje je prvo politicki fenomen pa tek onda film. Bas kao sto je ovih dana Jelena Karleusa vise politicki nego muzicki i pop fenomen... :-)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Джон Рейнольдс

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/hronika/story/138940/Policija+izbola+navija

Sve i da nije "sve to tako", da su se navijači ubadali međusobno, pamtimo imena Ranka Panića i Đorđa Zarića. Zanimljivo, sve otkad je Mali Sloba postao glavni pandur.

#Τζούτσε

Lord Kufer

Ovi specijalci su očigledno pročitali Adrijanovu priču "Viva la Revolucion".

crippled_avenger

Ovi naši navijači su pola vremena neustrašivi huligani a pola vremena se žale da su im ugrožena ljudska prava. :) Lepo je Žižek još davnih dana definisao tu autorefleksivnost savremenih huligana koji ne samo da znaju da prave sranje nego umeju posle i da objasne razloge svoje posrnulosti okrivljujući za to društvene okolnosti.

Gde su ona slavna vremena navijača koji su spremni da biju ali i da pretrpe batine? A ne ovako da drukaju ko ih je tukao kao devojčice.

Ta tradicionalna srpska nespremnost da budu sa druge strane štapa me već decenijama fascinira.

Meho Krljic

Dragojević je to parodirao u Ranama, kad Pinki kaže "Život nas je naterao" i odmah doda "Ma, ložim te, bre."

Джон Рейнольдс

Nije baš tako, Kripe. Ovde je reč (ako je stvar istinita) o klasičnoj torturi, a to nema veze s "huliganima". Zato ovaj slučaj nikako ne povezujem s Urošem Mišićem koji prvo bakljom pali čoveka, a onda svi kolektivno udare u kuknjavu kako je teško kažnjen. Ovaj momak, ako je tačno ovo što piše, samo nije hteo da se povinuje besmislenom "naređenju" pandura i zbog toga je bio mučen. Tuče su nešto sasvim drugo.

S tim u vezi, petljajući po netu, nađoh i ovo što može na topik o Šišanju:

http://www.snp1389.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=337:2010-11-02-10-14-37&catid=36:vesti

Danas ću možda videti jednog drugara koji radi u FSS, baš ću da ga pitam za ovo. Ako ne zna, zamoliću ga da se raspita.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Ova priča sa ovim momkom, pod uslovom da je tačna u razumnoj meri, samo još jednom pokazuje da su u Srbiji policajci neretko džukele koje vole da zloupotrebe moć i položaj jer se ne plaše posledica. E, sad, poslednjih meseci slični, da ne kažem mnogo bezazleniji incidenti u kojima je dolazilo do policijske brutalnosti ili zloupotrebe položaja su relativno javno rešavani, barem načelno, suspenzijama i pokretanjima postupaka protiv takvih policajaca. Sad treba gledati kako će Dačić reagovati na ovo.

Lord Kufer

A gde nisu? A i ova druga strana - isti su. To im je regrutna baza. Posle će ga lečiti, brinuti se o njemu, a on će ih zavoleti.

Meho Krljic

A ovo drugo je, naravno, zanimljiva dilema... Jasno, sloboda govora je sloboda govora, s druge strane, pozivanje na samoubistvo tokom sportske priredbe bi moglo da se razumno okarakteriše kao neprimereno. Obično se pojašnjava da sloboda govora nije apsolutno pravo i navodi da, primera radi, vikanje "Požar!!!" u prepunom bioskopu, u kome nije izbio požar ne može da spada u slobodu govora.

Sad, razume se, ovo je mnogo drugačija situacija ali je razumno i razmišljati na ovaj način: stadione treba depolitizovati jer oni naprosto nisu mesto za politička okupljanja. Nije im to namena i kada do toga i dolazi najčešće dolazi do instrumentalizacije jedne grupe ljudi za nečije ciljeve. Dakle, treba obeshrabriti političko delovanje na stadionima i kanalisati ga u, da kažemo, logičnije forme javnog života. Može se argumentovati da ova vrsta diskursa na tribinama naprosto dovodi do nasilničkog ponašanja (ili je barem skopčana sa njim) i materijalne štete a da, ključno, ne postoji način da se zbilja ustvrdi kako je u pitanju izraz opštenarodnog nezadovoljstva zbog, već pominjanih, relativno malih uzoraka koje na tribinama imamo - grupica od par stotina ili par hiljada ljudi...

Naravno, sve ovo bi bilo mnogo lakše argumentovati da nemamo kontraprimere iz bliske prošlosti...

Meho Krljic

Takođe, para je vredno videti da vaskoliko srpstvo još uvek nema ni najblažu predstavu o tome kako stvari actually stoje, a što mu ne smeta da poziva na revoluciju. Komentar odmah ispod posta na 1389-kinom sajtu:

QuoteSve je otislo u kurac, penzije zabranjuje MMF

Naravno, zapravo je MMF insistirao da se podigne iznos najniže penzije sa 25 na 27% od prosečne plate, ali teško je stvari znati kad informacije dobijaš isključivo mitološkim putem.  :lol:

Lord Kufer

Upravo su u Vizantiji na stadionima (hipodromima) bila glavna politička okupljanja "plavih" i "crvenih".

Meho Krljic

A u nekim drugim državama su na glavom gradskom trgu odsecali glave neprijateljima režima. Ne verujem da je nekritičko kopiranje ovih modela put u svijetlije sutra, ali hajde da to damo na glasanje pa da vidimo.

Lord Kufer

Istorija se ponavlja, tako glupost opstaje.

Meho Krljic

Ili, tautološki: glupost opstaje pa se istorija ponavlja.

Lord Kufer

A rešenja nema. Biti glup - osnovno pravo svakog glasača.

Meho Krljic

Ma nije problem ako su glasači glupi, problem je ako ne privataju odgovornost za svoj izbor, ma kako glup bio, a birokratija to onda eksploatiše.

crippled_avenger

Johne, naravno da je policijska tortura. Ali, to je žanr u kome ovi momci pretenduju da žive.

Kada uđeš u neki svet, to podrazumeva da postoje i protagonisti i antagonisti, da postoje neki ljudi koji će se na podjednak način ponašati kao svinje kao ti, i to prema tebi - kao i ti prema njima.

Hteli momci malo da se biju i ruše po gradu. Može. Ali to onda podrazumeva da i policija posle malo bije i pokazuje im štetne aspekte nošenja skakavca i sve opasnosti koje to nosi. Možda ovaj dečko nije lomio 10. Ali možda je isto tako neko nedužan fasovao kamenicu, slupana kola i sl.

Nije ovog Radovca interventna pokupila na ulici u Cirihu dok je na svom USBu nosio spise o uzgajanju cveća, nego je on krenuo na stadion sa drugarima, verovatno adekvatno obučen, verovatno je zajebavao pandure dok su ih raspoređivali kako će na stadion. I to sve ne izlazi iz okvira ovoga što je on ispričao.

I onda na jedne prekršioce udarili drugi koji su tobože tu da bi štitili zakon. Međutim, svi su oni manje-više isti, samo što su policajci svoje sklonosti uspeli da ispoljavaju pod skutima države, bolje se snašli, i nema nikakve sumnje kako reče Kufer da su oni bliži nego što misle i da će možda ovaj momak jednog dana biti čuvar reda.

I verovatzno bi i radovci da imaju kombi i uslove da kidnapuju koga hoće sa ulice, radili to isto.

Da sam na mestu tog momka, ovaj traumatičan događaj bi mi bio znak da sam na pravom putu i osećao bih se ispunjeno.

Джон Рейнольдс

Samo postoji jedna bitna stvar, a to je da su policajci sa jedne strane zakona, a ovi drugi možda jesu, a možda i nisu. Hoću reći, ne pričamo o dve zavađene vojske na poljani već o jednoj državnoj instituciji koja prima platu od naših zarada, a sa druge je... Kurta i Murta. Da ne kažem da su karte bile drugačije podeljene, da je ovako nešto moglo da se dogodi bilo kome.

Poenta je da se ne slažem s onim "kako oni prema tebi, ti prema njima" jer policajci i navijači nisu ista kategorija.

PS A što se tiče kukanja i drukanja, pa to je medijski stant. Kad može Karleuša, što ne mogu i navijači?

#Τζούτσε

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 02-11-2010, 14:31:33
Takođe, para je vredno videti da vaskoliko srpstvo još uvek nema ni najblažu predstavu o tome kako stvari actually stoje, a što mu ne smeta da poziva na revoluciju. Komentar odmah ispod posta na 1389-kinom sajtu:

QuoteSve je otislo u kurac, penzije zabranjuje MMF

Naravno, zapravo je MMF insistirao da se podigne iznos najniže penzije sa 25 na 27% od prosečne plate, ali teško je stvari znati kad informacije dobijaš isključivo mitološkim putem.  :lol:

Da ne budem nepošten, nakon pročitanih današnjih vesti, možda je čovek koga sam citirao mislio na ovo:

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Penzioni-zakon-odlozen-MMF-ostaje.sr.html

crippled_avenger

Johne, nemoj sad da mi pričaš te liberalske priče o platama od poreskih obveznika. Nismo deca. Nemoj da odustaneš od proziranja zavere tek tako i prodaješ mi te liberalske klišee u koje više ni liberali ne veruju.

Nije Srbija mesto za to. Prvo, o kakvim platama pričamo? :)

Uostalom, ako već govorimo o građanima koji plaćaju policiju, zašto im oduzimaš pravo da upravo rade ono što građani žele od njih? Možda je baš "čvrsta ruka" ono što narod želi za svoj novac. Ako imamo u vidu štrajk sudskih radnika, policija preuzima sebi pravo i da istraži i da presudi i da sprovede kaznu. :) Kao Judge Dredd.

Ja mislim da bi se narod aklamacijom opredelio za ovakvo policijsko ponašanje prema huliganima kada bi mu se to ponudilo.

Kad je reč o Kurti i Murti, tim rasističkim stereotipima koji se tako često koriste kod nas prilikom objašnjavanja kompleksnih ideoloških procesa, zar nije upravo horizont savremenog društva to da Kurta i Murta budu zastupljeni i u snagama reda. Kada su svi Kurta i Murta, niko više nije Kurta i Murta.

Mislim da naši navijači imaju policiju kakvu zaslužuju i vice versa. Zaista ne mogu da budem licemer i da navijačko pravljenje haosa tumačimo kao zasedanje Korčulanske filozofske škole a da policijsko divljanje tretiramo kao puku torturu koju sprovode ljudi koje mi plaćamo.

BTW, koliko plaćamo policiju, dobro je i da su ovakvi.

Albedo 0

ŠIŠANJE STEVANA FILIPOVIĆA

Stevan Filipović bukvališe i liberališe po Srbiji i okolini! Ne, ovo nije naslov iz Kurira, već samo konstatacija Filipovićeve genijalnosti. Neki će reći pa kako brate možeš za tu LDP-ovcu da kažeš da je genijalan, pa do sada si tvrdio da si desničar, konzervativac, štatijaznamivac, a sad ko prstom u rčma. Ali vjerujte ljudi, Stevan Filipović je najgenijalniji mladi reditelj u Srbiji, koga treba postaviti na zasluženo mjesto s desne strane trona ekstremne desnice, pored Vojislava Šešelja glavom i bradom. I ne samo to, za razliku od Vojislava Šešelja, ovaj ekstremni desničar je imao muda da uđe u LDP, učlani se, učestvuje u raznim njihovim akcijama, daje najgluplje izjave za medije, snimi film zbog kojeg su mu svi oni lizali bulju, provuče se kroz Šošenkov tunel dug 500 metara govana i sa druge strane izađe čist. Stevane Filipoviću – moj naklon.

http://camerapolitica.blogspot.com/2010/10/sisanje-stevana-filipovica.html

:kreza:

Meho Krljic

Nisam još pročitao do kraja (a ni film još nisam pogledao... mea culpa, mea culpa maxissima), ali ovo:

Quotekoji ne trebamo sada mnogo da spominjemo

promeni u

Quotekoji ne treba sada mnogo da spominjemo

Takođe, kafe iz Policijske Akademije je Plava Ostriga, ne bi bilo loše da i to ispraviš.  :lol:

---

a šta ja znam, nije tako loša situacija s policijskim platama. jebi ga, tako možeš reći za sve druge poslove u državi. svi moji drugari i rođaci koji su postali policajci nemaju loše plate, zapravo. kolko su se trudili u životu - njima je upala sekira u med. malo su išli na neke kurseve, i dalje jedva znaju i taj zakon koji sprovode, uglavnom lelemudaju, imaju mnogo privilegija, i nešto im se događa jedino kad je utakmica. kad su postajali policajci morali su znati u kakav svet ulaze, šta ću im ja.

možda navijači to zaslužuju, ali policija ne postoji samo zbog navijača. problem je što se policijski pristup navijačima prenosi i na druge građane, što tu vrlo često nema takta, što postoje policajci koji definitivno ne razumeju svoj posao već mlate zakonom kao da je to bič u njihovim rukama. data im je jedna vrsta moći, što je u redu, ali većina tih policajaca ne nauči da tu moć kontroliše. oni se pretvore u tu uniformu i tu moć koju imaju, i onda je zaista zloupotrebljavaju na svim razinama - isto im je kada hapse navijača koji je razbijao kola po gradu, ili kada legitmišu nekog ko je prešao van pešačkog prelaza, ili pišao na ulici, ili kada zaustave nekog ko je prekoračio brzinu ili prošao kroz crveno (pa ga onda ni manje ni više nego upucaju). slažem se da je svuda u pitanju kršenje zakona, ali ipak, i sad ću reći nešto što verovatno zvuči krajnje naivno i idealistički, ja kao građanin zaista očekujem od policajca da bude dorastao situaciji, da ume da proceni kada, ko i zašto krši zakon, pod kojim uslovima, i koji je adekvatan pristup hapšenju i kažnjavanju. tu postoje nijanse koje policajac mora da uzme u obzir. uostalom, zato i postoje pravilnici o upotrebi sredstava prinude, o policijskoj etici itd. ali izgleda da retko koji policajac to uzima u obzir. nego uvek glumljenje sile. ja baš zato što su mi dragi policajci kao neki radnici kojima nije lako, je l, od njih očekujem da imaju neku ljudskost, a ne da uživaju što ih zovemo kerovi i da se uživljavaju u tu ulogu non-stop.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

stakmen

Quote from: Albedo 0 on 02-11-2010, 20:32:22
ŠIŠANJE STEVANA FILIPOVIĆA

Stevan Filipović bukvališe i liberališe po Srbiji i okolini! Ne, ovo nije naslov iz Kurira, već samo konstatacija Filipovićeve genijalnosti. Neki će reći pa kako brate možeš za tu LDP-ovcu da kažeš da je genijalan, pa do sada si tvrdio da si desničar, konzervativac, štatijaznamivac, a sad ko prstom u rčma. Ali vjerujte ljudi, Stevan Filipović je najgenijalniji mladi reditelj u Srbiji, koga treba postaviti na zasluženo mjesto s desne strane trona ekstremne desnice, pored Vojislava Šešelja glavom i bradom. I ne samo to, za razliku od Vojislava Šešelja, ovaj ekstremni desničar je imao muda da uđe u LDP, učlani se, učestvuje u raznim njihovim akcijama, daje najgluplje izjave za medije, snimi film zbog kojeg su mu svi oni lizali bulju, provuče se kroz Šošenkov tunel dug 500 metara govana i sa druge strane izađe čist. Stevane Filipoviću – moj naklon.

http://camerapolitica.blogspot.com/2010/10/sisanje-stevana-filipovica.html

:kreza:

brate taj tvoj izraz ekstremni desnicar je smesan,zar ne kontas da si spamovo ovaj forum,unistio si ga,idi na tu tvoju carmapoliticu i tamo kaci do mile volje sta ocesh,da garant je taj reditelj to,ne lupetaj

Lord Kufer

Navijači, čim navuku dresove, odmah osete moć i krenu da je zloupotrebljavaju.

crippled_avenger

Ne bih se složio da su im adekvatne plate. Mislim da su plate niske u odnosu na posao koji rade. Ako inspektor u krvnim deliktima ima oko 500 evra platu, teško da neko ko je na nižim pozicijama može biti zadovoljan.

E sad, to što je policija postala socijalna ustanova i što se u nju zapošljavaju ljudi koji jako često nisu ni mogli da rade ništa drugo, to je problem odnosa prema toj profesiji i stvar je sistemska.

Kao što je sve u Srbiji manje ili više u raspadu, tako je i sa policijom. Štaviše, meni je manji problem kada me šikanira pandur zbog lične karte, mnogo mi je veći problem kada me sestra u Domnu zdravlja otera u pičku materinu automatski, čim se pojavim na šalteru i zaustim da kažem šta hoću. Za razliku od medicinske sestre, policajac ima dosta logičan razlog zašto je strog i neprijatan - kao i starešina u vojsci, on se obraća univerzalnim jezikom prinude jer ne zna da li si ti razumni mladi čovek ili neki delinkvent.

Ali, kada te medicinska sestra tera u tri lepe onda pomisliš da se ona sreće sa ljudima kojima verovatno nije dobro, ili nekome njihovom nije dobro, i njima treba ljubaznost, pažnja, strpljenje, uteha.

E sad, pošto svi mi mislimo da nam policajci nikada neće zatrebati u životu, a za medicinske sestre znamo da će nam pre ili kasnije zatrebati, barem kao osobe koje će pozajmiti uniforme profesionalkama na momačkoj večeri, onda jednima trpimo iživljavanje a druge nazivamo kerovima.

To sve ne znači da se policija lepo ponaša. Ali, kada saberem i oduzmem ko se sve u Srbiji ne ponaša kako treba, oni su deo naše realnosti, a nažalost, budimo pošteni nije da se u ovom narodu ne mogu naći ljudi koji itekako zaslužuju da se susretnu sa mračnom stranom policije.

I tu dolazimo do pitanja policajaca kao radnika. Sindikat policije najavljuje štrajk. Znamo da je štrajk svake službe bezednosti ili državnog instrumenta sile vrlo blizak puču. Dakle, njihove mogućnosti da štrajkuju su ograničene. Samim tim, oni nalaze druge ventile kako da kompenzuju svoje klasne probleme. Radnik iz IMTa nema priliku da se nad nekim službeno iživljava, prima mito, zavodi strahovladu i sl. ali može da štrajkuje. Policajci to ne mogu ali mogu sve ostalo.

Konačno, moj prethodni post je govorio o toj specifičnoj hemiji huligana i policije. I onoga što narod želi u dubini svog srca. :)

---

to za medicinske sestre se slažem, a nadam se da će pozajmljivanje uniformi postati praksa. :)

video sam tu najavu štrajka pre neki dan baš na policijskoj stanici, i to će sigurno biti zanimljiva situacija.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Albedo 0

Meho, ma post je i onako pajdomanski, šta si sad zapeo za gramatiku  :lol:

E da, Plava ostriga, zamalo sam napisao i Perica i Marica, ne znam šta mi je :)

stakmene, brate šta pričaš ti? Ili ja nemam smisla za humor ili ga ti nemaš.

Джон Рейнольдс

http://pressonline.rs/sr/vesti/hronika/story/139209/

Ima i ovih zanimljivosti koje nisu isključivo panduri vs huligani:

Quote- 4. avgust 2008. - Trojica policajaca iz Kuršumlije privela su zbog navodne krađe dvojicu Roma, braću Tonija i Ivicu Jovanovića, i brutalno ih pretukla da bi priznali krađu vodomera. Međutim, pravi kradljivci su ubrzo otkriveni.

- 12. novembar 2008. - Žarko Đurić, radnik ,,Krušika", i trojica njegovih drugova, B. N., G. Ž. i A. S., pretučeni su u policijskoj stanici u Valjevu. Prethodno su primorani da urade po 100 čučnjeva i 20 sklekova.

- 15. novembar 2008. - Trojicu studenata maltretirala su četvorica policajaca kod broda restorana ,,Povetarac" na Novom Beogradu. Posle iživljavanja, policajci su naredili trojici mladića da se nasred ulice skinu do gole kože.

- 18. mart 2009. - Miljan Raičević (25), policajac interventne patrole, pucao u glavu Đorđu Zariću (24) iz Jakova, koji se nalazio na mestu suvozača u automobilu koji je prošao kroz crveno svetlo.

- 5. jul 2010. - Policajci brutalno pretukli goste kladionice ,,Monako" u Zemun polju. Batinanja nisu pošteđene ni dve žene koje su šamarane i šutirane

I naravno, i ovo je tačno.

http://www.alo.rs/vesti/32523/Ko_Tadica_vreda_neka_cuva_leda

Smešno je Otporaševo vrdanje.

I moram da primetim da je žuta štampa veoma efikasna u prenošenju ovih vesti. Jedva čekam da vidim kako će ove događaje interpretirati samozvana "ozbiljna".

#Τζούτσε

crippled_avenger

"- 15. novembar 2008. - Trojicu studenata maltretirala su četvorica policajaca kod broda restorana ,,Povetarac" na Novom Beogradu. Posle iživljavanja, policajci su naredili trojici mladića da se nasred ulice skinu do gole kože."

Ovo deluje kao nešto što bi svaki normalan građanin uradio. :)

ginger toxiqo 2 gafotas

"Blic" akcija za posetioce sajta
Pitajte junake "Šišanja"

Film "Šišanje" trenutno je ubedljivo najgledaniji u domaćim bisoskopima. Ovo interesantno ostvarenje reditelja Stevana Filipovića koje govori o problemu nasilja i netolerancije, privukao je veliku pažnju publike.

Pozivamo čitaoce "Blica" da ukoliko imate pitanja za reditelja Stevana Filipovića i glavnog glumca Nikolu Rakočevića, pošaljete na adresu zabava@blic.rs, a njihove odgovore moći ćete da pročitate u četvrtak u 12 časova na sajtu "Blica".
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

stakmen

albedo imas smisla za humor ko moja roletna,problem je sto si mislis da si jako drustveno prihvacen a ustvari si levicarski ekstrem koga neko stiti,i to samo ovde kod nas i nigde vise,,,,

verovatno su ti svi govorili da si pametan i da si jako jaoj emancipovan,klasican si gimnazijalac,lupas gluposti i unistio si forum,samo je problem sto ne osetis da si iritantan po okolinu jer si pogresno vaspitan i teski si egoista pa neces videti koliko ides u tvojim egzibicijama

ps ne koristi ijekavicu jer ti si samo sa bulevara U NS ili sa negde iz BG ,,,,

NECE PROCI ONO STO GURAS NA OVOM FORUMU

Meho Krljic

The plot thickens.  :lol:

Nego ovo za medicinske sestre... Avaj, Kripl je dobrim delom u pravu. Posle više od decenije uspešnog izbegavanja da dođem u ful kontakt sa našim sistemom zdravstvene zaštite, prošle nedelje sam poklekao pred ozbiljnjom ozledom koju mi je nanela moja mačka i pomislio da možda nije glupo da i iskoristim to osiguranje koje plaćam svakog meseca.

Naravno, 36 sati kasnije sam sebe prokleo što nisam lepo ko čovek otišao u privatnu bolnicu gde bi me tretirali kao čoveka, Srbina i pacijenta a ne kao hodajuću administrativnu stavku. Zdravstvene ustanove su nam i dalje kao iz horor filmova, bez svetla, putokaza i osoblja koje je spremno (i obučeno) da pomogne. Lekari nisu hteli ni da me slušaju, pišući nalaz iz svoje glave, unoseći u njega stavke potpuno suprotne činjeničnom stanju. Dobio sam terapiju koja je po protokolu iako mi nije bila potrebna. Sestre u domu zdravlja su sve podešene na hair trigger i deru se na ljude čim malo dublje dišu ispred šaltera. Na mene nisu, ali jesu na neke stvarno bolesne ljude pored mene. Plaćanje participacije je mističan ritual u kome nije jasno šta, kome, koliko i zašto se plaća. Prilična katastrofa...