• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

mac

Nije mi jasno nešto. Ja sam obično taj koji smatra da država treba da radi u korist građana i građani u korist države. Nisam apriori protiv autoriteta koji se pokaže dobronameran, čak i ako nema građanski mandat. Komfor mi je legitiman sastojak društvene jednačine, zajedno sa slobodama. A Bata je taj koji je sumnjičav na sve što građanima smanjuje prava. Narod uvek ima pravo, čak i kad greši. Kako smo došli do toga da Bata umesto mene odobrava veća ovlašćenja policiji?

Aco Popara Zver

mače, pričamo o pripremi krivičnog djela, ne krempite
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

mac

Traži potpis od sudije i sve krempite su tvoje.

Aco Popara Zver

mače, ne pratiš na času, potpis suda nije bio potreban ni do sada

Aco Popara Zver

njemački ustav

Article 13
[Inviolability of the home]

(1) The home is inviolable.

(2) Searches may be authorised only by a judge or, when time is of the essence, by other authorities designated by the laws and may be carried out only in the manner therein prescribed.

čisto da podgrijem još malo. Misim, ovo je neka amerikanska rasprava, ono Dirty Harry tipa, trebo mu nalog da ne razbuca ubicu i upadne mu u stan bez sudskog dopuštenja. I Hari Kalahan jeste primjer filma koji je kritikovao 4. amandman, dok ti raspetljaš pretres stana kriminalca on već odjurio, ubio još jednu žrtvu itd.

Imali smo mi ovdje i neke pravnike na forumu pa bolje njih da čujemo nego da ja branim Istvuda, ali mislim ne treba praviti od muve međeda, veći problem u ovoj zemlji su zakoni o izvršiteljima i sličnim legalizovanim dripcima.

Meho Krljic

Da, ali ovde nemaš potrebu da dobiješ ičije odobrenje plus ne pominje se urgentnost situacije već samo da postoji osnov sumnje da se priiprema izvršenje krivičnog dela. A videli smo da se ovde kao osnov sumnje koriste i uvredljivi tvitovi...

Aco Popara Zver

Kako se ne spominje urgentnost situacije?

"otklanjanje neposredne i ozbiljne opasnosti uključuje i postojanje osnova sumnje da se priprema, vrši ili je izvršeno krivično delo"

Quote from: Meho Krljic on 18-12-2022, 14:33:25
A videli smo da se ovde kao osnov sumnje koriste i uvredljivi tvitovi...

vidjeli smo mi i ubijene žene od strane muževa/momaka, a viđali smo i da lik prsne i pospremi tuce susjeda u nekoj vukojebini prije neku godinu, vidjeli smo i pedofile kako kradu djecu (će čekamo sud i za to), nadam se da nećemo vidjeti neke krupnije teroriste

baš sam se zabrinuo za tupavog tviteraša koji bi da besi Vučića ili da nabavi neke crnce da siluju Brnabu

Ne kažem da je ovo bezazleno, jer ja to ne znam, zloupotrebe koje spominješ su se dešavale i bez ovog člana zakona, ali Šabić je nejasan, nekonkretan, neprecizan, i bukvalno jedinu tezu koju je iznio (da će zbog toga da trpe medijske slobode i opozicija) nije obrazložio kako će da se desi na osnovu ovog člana zakona

rekoh, meni nedostaju tu neke informacije da bi ovo uopšte ozbiljno shvatio, jer Šabić je samo napisao prošireni tvit. Prvo, a šta rade druge zemlje, pošto ja koliko vidi i druge zemlje imaju policijske intervencije bez sudskog naloga. Neka komparacija zemalja u regionu, pa što ne i nekih razvijenih demokratija i šta one rade nedostaje u ovom tekstu. Drugo, nije objašnjeno ovo što već rekoh, na koga se prvenstveno odnosi taj član - kriminalce, prestupnike, manijake, teroriste, opoziciju itd.

Treće, nije objasnio da li spuštanje kriterija na "osnov sumnje" išta olakšava policiji u borbi protiv organizovanog kriminala, seksualnih predatora, porodičnog nasilja, terorizma, da li uvećava bezbjednost društva po cijenu nekog rizika male zloupotrebe... ili priča recimo da ništa to policiji ne znači, da ona može da se bori sa navedenim kao i do sada, i ovo spuštanje je ne čini efikasnijom u tom pogledu, i isključivo koristi zloupotrebama političke prirode.

Ali to su, što bi reko Marks, pretpostavke koje Šabić mora da dokaže. A on ih ne dokazuje, on ih uzima kao aksiome i ja sad treba da mu vjerujem jer ima lijepe oči. Nit volim policiju nešto naročito, nit želim da imam posla sa njima. Plašim se isto tako zloupotreba, ne samo da strahujem nego ih uvijek i očekujem. Iz marksističke perspektive polcija i jeste represivni aparat vladajuće klase. Ali nije da je opozicija nevladajuća klasa, ona je isto tako vladajuća, ali slabija frakcija (ili bar percipirana kao slabija, to je već posebno pitanje).

Možemo li bar da se složimo da Šabić nije napisao kompletan argument.

Meho Krljic

Meni se čini da je kristalno jasno, kao što je i Šabić napisao u tekstu: postoji u aktuelnom zakonodavstvu jasan opis situacija u kojima se može postupati bez sudskog naloga. Predlog novog Zakona o unutrašnjim poslovima uvodi nove iako to ustav ne dopušta a jedna od tih novih podrazumeva "osnov sumnje da se priprema (...) krivično delo". Ne da ono neposredno sledi. Već da se priprema. Urgencije tu nema.

Aco Popara Zver

Urgencije nema ako se priprema za 2 godine, ako se priprema za 2 sata urgencije ima. In my book.

Meho Krljic

Tu bi svakako mogli da se složimo. Ali onda ostaje ta žalosna praksa u kojoj znamo zbog čega su ljudi privođeni i onda je razumno da se malo brinemo kako će u praksi biti tumačeno da se priprema krivično delo.

Aco Popara Zver

Pa ja sam pitao za statistiku, nisam je dobio. Nikakav cost-benefit nemamo, nikakve vjerovatnoće, nego eto bilo zloupotreba, znači natpolovično će biti zloupotrebljeno. Non sequitur.

mac

A od koga da dobijemo tu statistiku o zloupotrebi položaja? Od države?

Aco Popara Zver

Mače, imam li ja odgovore na sva pitaja, šta misliš?

Ali šta bih ja očekivao, npr podatak o žrtvama porodičnog nasilja, usmrćenih, teških povreda itd podaci po godinama

I argument da li uvođenje osnova sumnje kao dovoljne za intervenciju smanjuje broj krivičnih djela u toj i toj oblasti.

Ili obrnut argument, da je to nebitno. Ali Šabić nema ni jedno ni drugo.

Meho Krljic

Razne statistike o porodičnom nasilju postoje ovde:

https://iskljuci-nasilje.rs/statistika-2/

Ali mislim da pričamo o nečemu što nije samo po sebi problem. I dosadašnji propisi su omogućavali ulazak u stan da bi se sprečilo delo koje je u toku ili koje neposredno sledi, dakle, ja ne znam za slučajeve da policija stoji ispred vrata i čuje da muž napada ženu i kaže "jebiga, čekaj da odemo do sudije". Ovde je dakle, ideja da osnov sumnje da se planira izvršenje krivičnog dela izgleda - meni kao laiku a onda i Šabiću kao pravniku - kao nešto s čim bi policija trebalo da ode kod sudije a ne da upada na gajbu.

Aco Popara Zver

sad se samo vrtimo u krug. Kolko kontam, osnov sumnje su posredni dokazi iliti circumstantial evidence. To nije čuje pandur muža kako bije ženu, to je već prekasno. Jopet kažem, to pravnici treba da raščivijaju.

Meho Krljic

Da, pa ja sam postovao link do teksta pravnika koji na to upozorava, ali naravno da nisam i sam pravnik pa da mogu da pričam iz nekog svog fonda znanja... Svakako mi deluje kao da se ovde ide na davanje prevelikog ovlašćenja policiji ali naravno da ću ja tako nešto da kažem...

džin tonik

Najbrutalnija pretnja upućena Srbima: "Pre katoličkog Božića kreće nemački udar na srpska ognjišta"

nisam procitao vijest, tek naslov koji vrijedi svakog slova. ovo je odlicno. um koji spjevao trebao bi se baviti naslovljavanjem romana, bilo cega knjizevnog. umjetnost. da sam neki veci izdavac u srbiji, trenutacno bih ga angazirao.
to je stvar koju se ne moze odglumiti. veliki talenat, plus neki trans.

meni je vrlo zabavno in vivo pratiti kako se pishe srpska historiografija i slicna mitologija, pa projicirati talenat i trans u proslost.
u biti, djeluje kao konstanta, pa razmisljam bi li se mogao postaviti neki kljuc, jednostavno pravilo, kako prepjevati srpsku historiografiju u stvarnost. a mozda ni kljuc, mozda cak tretirati vise kao neki stilizirani jezik, neobican izrazaj, pa prevoditi u stvarnost.

džin tonik

Doznajemo pozadinu napada na naše glumce u Srbiji: Pobješnjeli mladići krenuli ih tući zbog jedne 'krive' riječi

QuoteČlanovi ansambla teatra &TD i umjetničke organizacije Arterarija napadnuti su kod hotela u Novom Sadu u utorak u ranim jutarnjim satima. Dvojica glumaca s povredama su završili u bolnici na šivanju i saniranju zadobivenih ozljeda, a u potragu za napadačima odmah je krenula i policija.

(...)

Nakon predstave koja je protekla bez ikakvih problema nepoznati napadači u dobi od 20 do 25 godina, za kojima se još uvijek traga, napali su hrvatske kazalištarce isključivo iz razloga što dolaze iz Zagreba odnosno Hrvatske, a što se događalo u noći koja je prethodila sukobu pokušali smo doznati iz teatra &TD. Oni su nas uputili da se za sve informacije obratimo Mariju Županu, zamjeniku ravnatelja Studentskog centra u okviru čijeg kompleksa je smješten teatar &TD. 

- Članovi ansambla napadnuti su kod hotela u ranim jutarnjim satima oko 3:30 prilikom nošenja stvari u vozilo. Sama predstava je, koliko nam je poznato, protekla u najboljem redu. Prema našim saznanjima naš djelatnik P.P. na upit nepoznatih mladića odgovorio da su igrali predstavu kazališta što je izazvalo spomenute reakcije, agresiju i fizički napad uz riječi da se kod njih ne kaže 'kazalište' 'pozorište'. Tu je krenuo napad na naše kolegice i kolege od kojih su dvojica s povredama lica i glave završili u bolnici na šivanju i saniranju zadobivenih ozljeda. 

(...)

aha!

mac

Novi Sad je već od ranije poznat kao grad u kome ima dosta labilnih ekstremista. Verovatno ljudi prebegli iz Hrvatske. I njihova deca.

džin tonik

to ovi iz krajine? pa bar to vam je lako rijesiti:

dodijelite svakom stan ili kucu, nacionalnu mirovinu bar 50k dinara mjesecno neovisno dobu, status, pojma nemam, neki, uglavnom status, onako da se djaba voze busom, vlakom. pa oslobodite ih placanja poreza, rezija, struje, plina, pa cijenite sto pishu, knjige, clanke po revijama, gluposti koje god, visokim nakladama i nekakvim hvalospjevima. pa ni koji spomenik ne bi bio na odmet. pa ih pozivajte na gozbe i proslave njima u cast, trazite savjet, slusajte, uglavnom, dajte ljudima tu mrvicu postovanja koju zasluzuju, onako. mnogo su istrpili za veliku srbiju, cak cetiri godine okupacije pod fasistickom upravom.

i mir.

e da, izuzmite ih i iz krivolova. nije posteno da takvi ljudi, kojima je u prirodi borba, junactvo, cast, moraju kupovati osnovne namirnice ili imaju nametnuta ogranicenja. takav covjek ode u shumu i ustrijeli dorucak, ne razumijete vi to.

Meho Krljic

Dugačak i kompleksan tekst na Istinomeru o, jelte, važnim stvarima:

Otkud na Jarinju simbol Vagnera?

Meho Krljic

A, evo, kome još nije dosta one teme od pre neki dan (o nacrtu zakoa o unutrašnjim poslovima), Šabić daje intervju sa dodatnim pojašnjenjima a i dotiče se drugih tema:

https://nova.rs/vesti/politika/intervju-rodoljub-sabic-upad-u-stan-i-zbog-uspesno-izvrsenog-policijskog-zadatka/

Truman

Quote from: Meho Krljic on 22-12-2022, 11:47:31
A, evo, kome još nije dosta one teme od pre neki dan (o nacrtu zakoa o unutrašnjim poslovima), Šabić daje intervju sa dodatnim pojašnjenjima a i dotiče se drugih tema:

https://nova.rs/vesti/politika/intervju-rodoljub-sabic-upad-u-stan-i-zbog-uspesno-izvrsenog-policijskog-zadatka/

Taj Damjan K. je Tesin prijatelj.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

džin tonik

Carigradski patrijarh: Ruska pravoslavna crkva je u službi politike, a ideja 'ruskog svijeta' nije kršćanska

QuoteCarigradski ekumenski patrijarh Bartolomej kritizirao je podršku dijela pravoslavnog svijeta i moskovskog patrijarha Kirila viziji svijeta Vladimira Putina.

Prigrlivši ideologiju "ruskog svijeta", koju Putin i Kiril dijele, zabija se klin usred pravoslavnog kršćanstva, što ima ozbiljne posljedice za Crkvu i društvo u cijelom svijetu, ustvrdio je Bartolomej u predavanju u sklopu inicijative "Konferencija o svjetskoj politici – za razumno otvoreni svijet" održane sredinom prosinca u Abu Dhabiju.

Bartolomej, koji kao carigradski patrijarh ima posebno mjesto među pravoslavnim poglavarima, Putinov rat u Ukrajini nazvao je "nepravednom agresijom" koja "predstavlja najgoru europsku geopolitičku i humanitarnu krizu od Drugog svjetskog rata".

Ideologija "ruskog svijeta" koja stoji u temelju agresije Rusije na Ukrajinu ima i svoje povijesne prethodnice, istaknuo je Bartolomej. Još u 19. stoljeću Moskva je instrumentalizirala religiju u skladu s ideologijom panslavizma koja je služila kao instrument ruske vanjske politike.

Ideju prema kojoj se Crkve organiziraju po načelu etničke pripadnosti Ekumenski patrijarhat u Carigradu je 1872. osudio kao herezu etnofiletizma, koja je u "očitoj suprotnosti s univerzalnom evanđeoskom porukom, kao i s načelom teritorijalnog upravljanja koje definira organizaciju naše Crkve".

Ta hereza je međutim, tvrdi Bartolomej, bila korisna za ciljeve Moskve jer je slavenske pravoslavne vjernike udaljila od utjecaja Ekumenskog patrijarhata: "Cilj ove strategije bio je stvoriti, unutar Osmanskog Carstva, a kasnije u obliku samostalne države, zasebnu političku silu, u službi ruskog prodora prema toplim morima".

(...)

ovaj je u jednoj recenici sazeo cijelu povijest postosmanlijske srbije. 200 godina u jednoj recenici, neovisno o formalnim vrludanjima.

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 22-12-2022, 11:47:31

I finale (za sada):

Vlada Srbije: Zakon o policiji povlači se iz procedure

Aco Popara Zver

najveći dokaz da tu ničeg nema haha

čim se Brnaba pojavi na TV i kaže mi smo demokracka zemlja, mi uvažavamo zabrinutost opozicije, razgovaraćemo, pretresaćemo riječ po riječ, neka se detaljno rasprave sve nedoumice - znači da tu nema ništa

dok iza kulisa opet Rio Tinto uvaljuje u litijum ili litijum u Rio Tinto. Tu nikog ništa ne pita, samo mrljavi i završava poso.

Truman

Homolje je nova kriticna tacka. Hoce da kopaju zlato i uniste to podrucje.

Palmer

Prostorni plan 2035.

Palmer

Onaj stari Sendmen

Ajde ajde, zaslužio si.  :)

Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Vagon teretnog voza u kome se nalazi fosforna kiselina ispao iz šina na tek rekonstruisanoj pruzi kod Zaječara (FOTO, VIDEO) 

Šteta što je Vulin otišao u BIA pa ne može da se onako lako i često oglašava u javnosti ko nekad inače ismo sad slušali prelep narativ o očiglednim dokazima hibridnog rata protiv Srbije.

Truman

Ajme me, ova zemlja je stvarno za cirkus montija pajtona. Svaki dan neki novi skeč.

Aco Popara Zver

Teša se vraća u stronger retard stilu
https://youtu.be/4mcxTrV8bA0

Meho Krljic

Aco Popara Zver

Truman

Ovo mora da se gleda. Pisu ljudi po fejsu da je Tesa lupetao sve u 16 i da nisu mogli da ga slusaju. Ja cu pokusati.

Meho Krljic

Specijalci napred, sudije stoj!

Šabić mu ga daje. Al uz argumente.

Aco Popara Zver

sve tačno. Samo da doda da je riječ o uobičajenom oslanjanju na aparate nasilja u posljednjim fazama mrtve ruke neoliberalnog kapitalizma

ima tu možda i strepnje u slučaju međunarodnog sukoba, al dobro će doći i vladajućoj klasi da zavedu red

što bi oni brinuli o zdravlju, pravdi ili prosvjeti

Aco Popara Zver

Palmer

mac

Ali bukvalno. Lažna opozicija.

Truman

Nisu svi lazna opozicija. Ali jesu nemocna opozicija. Tako da vladace ovaj jos dugo.

Petronije

Nemoćni su jer ne vrede kurca. Da valjaju aktivirali bi glasačko telo da promeni vlast.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Arm the Homeless

Aco Popara Zver

Kolko ja vidim, mada slabo pratim, svi su se pozicionirali sa svojim stavovima tako da je Vučić u sredini. Umjereniji od lijevih, umjereniji od desnih, umjereniji od ruskih, umjereniji od zapadnih. Centar. Neće kaki, oće kaki. Al posred srijede.

mada to mi je utisak na osnovu visokoobdarenog preklikavanja.

Onaj stari Sendmen

Vlast je šarada, izbori su šarada, narod je šarada. A vi očekujete da narod promeni vlast na izborima.

To je kao da očekujete da retardirano dete ubaci kocku u obliku kvadrata u rupu u obliku zvezde.

Okej, Evropa je rekla pre dvaes't godina da Srbija nikad neće uću u EU. Valjda je tad shvatila da je dete retardirano, majku mu.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Dybuk

Nije sve do političara, nešto je i do naroda.

Gladan a i dalje glasa Vučića. Političare je moguće menjati, ali kako narod učiniti boljim nego što jeste? Odakle nekome ideja da će opozicija srušiti Vučića bez volje i angažovanja glasača?
Što se mene tiče na milimetar sam od toga da više ne glasam nakon poslednjih izbora.

I uostalom, šta ima opozicija da se utrkuje oko izražavanja stava o Kosovu, AV se ubi da vlada 50 god, neka ga on i rešava.

Truman

Quote from: Petronije on 23-01-2023, 17:09:33
Nemoćni su jer ne vrede kurca. Da valjaju aktivirali bi glasačko telo da promeni vlast.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Ne bih rekao. Kladim se na glasačko telo da ne valja.

Truman

Quote from: Dybuk on 23-01-2023, 20:04:06

Gladan a i dalje glasa Vučića. Političare je moguće menjati, ali kako narod učiniti boljim nego što jeste? Odakle nekome ideja da će opozicija srušiti Vučića bez volje i angažovanja glasača?
Što se mene tiče na milimetar sam od toga da više ne glasam nakon poslednjih izbora.

I uostalom, šta ima opozicija da se utrkuje oko izražavanja stava o Kosovu, AV se ubi da vlada 50 god, neka ga on i rešava.

Mislim da dobrom delu nacije odgovara ovakva vlast. Jer bi uz bolju vlast i oni morali da se menjaju. Vučić je naš optimum.

Truman

Quote from: Truman on 23-01-2023, 21:33:25
Quote from: Dybuk on 23-01-2023, 20:04:06

Mislim da dobrom delu nacije odgovara ovakva vlast. Jer bi uz bolju vlast i oni morali da se menjaju. Vučić je naš optimum.

ispravka - Vučić je naš ekvilibrijum.