• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

dark horse

Zole sa svojim "što ne legitimišete ustaški genocid kao legitimnu straregiju uništavanja Srbije kakvu imate na vlasti"?

Pa možda i hoćemo. Lepo napravite ustaški stranku i izađitr na srpske izbore pod parolom "zašto uvek birati manje zlo?" pa kad dobijete glasove budala kao Vučuć, a vi nas povedite u još veću propast...
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truba

uništili ste vi sebe sa pinkom pobačajima i oralnim historijama od 1389

ne treba vam niko drugi

a i damo vam demokraciju ne znate glasovati...milošević vučić koštunica grobar...
bal vampira
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

džin tonik

kako je to prikladno lijepo. :lol:
postavim tvrdnju, meho oponira, u sljedecoj recenici meho potvrdi moju tvrdnju. sve rijeseno u dva postinga. :lol:
meho opozicija!

hrvatsko pitanje najbolji je lakmus papir za laznu opoziciju. daleko bolje od litijuma koji je prolazna stvar.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truba on 03-08-2024, 11:48:48
uništili ste vi sebe sa pinkom pobačajima i oralnim historijama od 1389

ne treba vam niko drugi

a i damo vam demokraciju ne znate glasovati...milošević vučić koštunica grobar...
bal vampira

dobro jutro, komšiću!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

A dobro jutro i nama:

Eksplozija mine u "Krušiku", osam radnika povređeno 

U pogonu u valjevskom "Krušiku" eksplodirala je mina. Povređeno je osam radnika koji nisu životno ugroženi, saznaje RTS.

Truba

mi jesmo dno
ali vi ste mulj ispod
sto bi bilo od vas da vam ne saljemo nobelovce predsjednike sportase znanstvenike i treebe za udaju
pa raspali biste se ko bugarska skupština
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Petronije

Ko vas jebe kad ste glupi.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Truba

Vucicu narod se raspojaso
Steži

Meho Krljic

O jebem ti, pa za koga ti navijaš? Jednom kad bude imao potpunu kontrolu ovde, doći će po vas.

Meho Krljic

Nego, evo jedne metodične analize zarada u Srbiji. Autor je ekonomista a izvinjavam se na ćirilici našim zapadnim članovima foruma:

Зараде у Србији — анализа и међународно поређење 

Из наведеног видимо да раста зарада у Србији има, али да у поређењу са неким земљама централне и источне Европе тај раст релативно низак. Или статистика даје искривљене податке, што је проблем друге врсте и показује велику слабост државе. Зараде не расту довољно брзо, па тако не само да не стижемо неке нама сличне земље у остатку Европе, већ и додатно заостајемо за њима. На све то треба придодати да је држава у протеклих 6 година, након завршетка фискалне консолидације упала у манију трошења, па је и наш јавни дуг порастао за преко 12 милијарди евра у том периоду. Све ће то једног дана неко морати да враћа, стога није искључено ни да ће пензије и плате морати опет да се режу како би се постигла фискална стабилност. Не би било први пут да нам лоше економске одлуке у једном периоду, направљене зарад нечијег политичког профита, праве озбиљне дугорочне економске проблеме.

Зараде, а последично и пензије, расту кад се подиже продуктивност привреде. Кад са истом количином ресурса произведемо више или кад произведемо исто уз мање трошкове. До овога се долази паметном економском политиком која треба да има неколико циљева: (i) да се држава склони са пута онима који привређују, (ii) да држава обезбеди ,,сигурносну мрежу" како би се људи осмелили да уђу у пословни ризик, (iii) да уклони све штетне појаве које ограничавају конкуренцију и тако заштити потрошача, (iv) да обезбеди стратегијску основу привреде (енергетика, пољопривреда, итд.). Чини се да тренутни доносиоци политичких одлука, али ни они који на то место претендују, нису ни кадри ни вољни да ово ураде. Њихов универзални одговор је — више потрошње, али је питање одакле? Све док се ствари у српској привреди битно не измене, пре свега структурно, што би омогућило оним заиста вредним и способним људима да искажу свој пун потенцијал и тако цело друштво повуку напред, Србија ће нажалост бити близу европског зачеља, а ту нам није место.

džin tonik

UŽIVO U Loznici 30.000 ljudi na obeležavanju godišnjice "Oluje"; Obraća se patrijarh

QuoteU Loznici se obeležava Dan sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na Republiku Srpsku Krajinu, a u kojoj je skoro 2.000 Srba ubijeno, a 220.000 priterano.

džin tonik

bah, moram priznati da sam ocekivao vise. sve je malo previse usiljeno, sve u vinklu, nema stvarnog duha, nema zivota. ne iskri cestito.
komemoracija oko jasenovackog mita je puno zabavnija. ili kad se sjetim milosevicevih oko kosovskog. to su bile manifestacije za pamcenje, trajne vrijednosti, nesto cemu se covjek uvijek moze vratiti i posteno nasmijati.

Meho Krljic

Dobro, pomenuo je "woke" i rekao da mi to nećemo, a hor je nosio majice sa natpisima "smrt", "stradanje" "pogrom" itd. Nije da se nije malo potrudilo.

Mene je, naravno, bila sramota da ono gledam i slušam. Ova vrsta besramne političke eksploatacije nečije nesreće je apsolutno dno dna. Bar mi je promet na blogu ekstremno porastao na ime ljudi koji guglaju film Oluja i, pretpostavlja, besni odlaze posle pročitanog prikaza u kome sam se prema filmu poneo prilično kritički....

džin tonik

Kredit ih spasio od bankrota

QuoteGradsko veće Grada Korčule odobrilo je kratkoročno zaduženje od 2,5 miliona evra, od čega će se nakon izgubljenog sudskog spora vlasnicima ekspropriranog zemljišta na predelu Kalac isplatiti 2,3 miliona naknade.

Ovom odlukom Grada Korčule izbegnuto je izvršenje, ali i prodaja gradske imovine.

(...)

"Iako nam zaduženja ovakve vrste nisu jednostavna, ovo je bilo jedino zakonsko rešenje kojim će se izbeći kolaps i posledice decenijskog guranja pod tepih", istakla je Silić Maroević.

ne, nemamo veliku srbiju da bi se korcula pronasla u serbia today.

radi se o pozadini price koju b92 presucuje: ljudima su zemljista oduzeta u doba srpske okupacije, 1968., te dodijeljena nekakvoj beogradskoj "turistickoj organizaciji" kojoj se svidjela lokacija ne bi li vas tu dovodila na brckanje u srpsko more.

poslije vise desetljeca sporenja na sudu, konacno su obitelji kojima tom prilikom oteta zemljista izborile odstetu koju sad mora platiti grad korcula.

Meho Krljic

Pošto nas, jelte, svi mrze zbog naših uspeha, ljubavi prema slobodi i toga što nismo ničije sluge:

,,Ako bolujete od zaborava, letujte u Hrvatskoj": Transparenti na nadvožnjacima od Autokomande do Zmaja

Mada, ja bih to ipak malo oštrije, nije ovo dovoljno da se postidi narod, treba nešto tipa "Zar toliko mrzite Srbiju da letujete kod Ustaša?"

džin tonik

sto bi sad rekla brnabicka: ne letujte u hrvatskoj, pustite mene! jer drzava je jedini brod koji pusta odozgo.

Meho Krljic

Dobro, ona je žena odande, drugo je to. Zavičaj je zavičaj!

Truman

Quote from: Meho Krljic on 07-08-2024, 18:32:20
Pošto nas, jelte, svi mrze zbog naših uspeha, ljubavi prema slobodi i toga što nismo ničije sluge:

,,Ako bolujete od zaborava, letujte u Hrvatskoj": Transparenti na nadvožnjacima od Autokomande do Zmaja

Mada, ja bih to ipak malo oštrije, nije ovo dovoljno da se postidi narod, treba nešto tipa "Zar toliko mrzite Srbiju da letujete kod Ustaša?"

Standardni radikalski šovinizam.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Truba

Nosat tacne mogu uvijek

džin tonik

U Srbiji ponovno izvrću povijest: Ukrali snimke izbjeglica iz Vukovara i rekli da su to Srbi iz 'Krajine'!

QuoteSrpske televizije su proteklih dana unisono govorile da je "Oluja" najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, ni spomena da su velikosrpske vlasti na području tadašnje "krajine" istjerale tisuće i tisuće Hrvata i da je tom akcijom oslobođena skoro pa trećina Hrvatske, te su Hrvati dobili priliku za povratak.

Za srpske televizije rat je počeo Olujom. A što je još sramotnije, na srpskoj nacionalnoj Televiziji Happy emisiju o "Oluji" su ilustrirali kadrovima žena i djece koji su bježali iz Vukovara, navodeći da su to odbjegli Srbi iz Hrvatske! Može li veće dno?

sta znaci ponovo izvrcu? nesto sam propustio.

inace lijep primjer zasto se srbe mora ekonomski poticati na povratak u srbiju i ukloniti ih od ljudi, iz civilizacije:
tv, ukradene snimke vukovaraca, natpis oluja - zlocin bez kazne! (da slucajno ne bilo zablude sta se ocekuje od svih pravdoljubivih srba iq-a na razini tratincice.)
od svih maloumnika koji gledaju, uvijek ce se pronaci neki koji ce tako izmanipuliran trajnim srbofasistickim podvalama nasrnuti na ljude.

Meho Krljic

Ali, mislim, televizija Happy. Nju će doslovno prvu da zapale kad padne Vučićev režim. Destilat režimske propagande  i KGB uticaja u Srbiji.

džin tonik

ali to bi bile samo vase interne razmirice, frakcionaske borbe, dok su vanjske postavke i politika nepromijenjene vec vise od sto godina. drndanje susjeda svesrpski je plan. nisam siguran da bi fenomen nestao i da se raspadnu moskva i sekta, da ne bi odmah uskocio neki treci sponzor.

Meho Krljic

Ne kažem da ne bi, naravno, jer mi ipak imamo i našu "duboku državu" oličenu u službi koja preživljava režime još od osamdesetih i verovatno je veoma voljna da bude sponzorisana od bilo čije strane sam,o da nastavi da se obrće.

džin tonik

Đoković pokazao još jedan talenat: Zasvirao violu u Hrvatskoj

QuoteDžulijan Rejhlin i Sara Mekelravi, muž i žena koji čine gudački duo, organizovali su improvizovani koncert u čast Đokovića i njegove porodice.

Đoković je tom prilikom uzeo violu i odsvirao duet sa  Rejhlinom.

svuda podji, radi, stvaraj, slazi, te u hrvatsku na ugodnu atmosferu i zrak potrositi dodji. :lol:

Meho Krljic

Dobro, sad, on je ipak pola Hrvat, valja malo da se gleda i sa tim delom svoje, jelte, familije.

džin tonik

to nema veze. bitno je da se dobro odmori i opusti, pri cemu novac nije bitan. :lol:

džin tonik

Srpsko slavlje: Pijani Jokić pjevao četničku pjesmu

QuoteSrpski košarkaši osvojili su broncu na Olimpijskim igrama u Parizu, a dodjela medalja održana je tek navečer, nakon završetka finala. Stoga su vrijeme do dodjele medalje Srbi iskoristili za slavlje i to pjevanjem četničke pjesme.

Pijani Nikola Jokić bio je jedan od glavnih, a na jednoj snimci nastala je velika euforija kada je pjevač zapjevao "Kad sam bio mali" od popularnog srpskog pjevača i deklariranog četnika Baje Malog Knindže.

To je četnička pjesma koja pjeva o Hrvatskoj.

"Kad sam bio mali
znao sam svoj pravac
oni bili katolici
a ja pravoslavac
I tada su mene
terali odavde
pevali su Lijepa naša
a ja Bože pravde", stihovi su pjesme.

Baja Mali Knindža (Mirko Pajčin), rodio se 1966. godine u općini Livno. Poznat je kao pripadnik Srpske radikalne stranke i ljubitelj Vojislava Šešelja kojeg veliča u svojim pjesmama, kao i još jednog zločinca, popa Momčiča Đujića.

ipak poplava sportskih vijesti moze natipkati i nesto smijesno. vrhunski spoj srpske pogibeljomanije i bliskoistocne kulture. 0:12 - pacenicki muski zagrljaji, suze mucenicke, na junacko rame nejac sa paklom cigareta u ruci, turski melos. sve to ne na lokalnoj kupusijadi, vec gdje vidi svijet. ne moze bolje.

Truman

Zanimljiva nebeska koincedencija (ili sinhronicitet). BMK i Tompson rođeni su obojica oktobra 1966. godine.

Truba

I obojica imaju zajedno nogometni tim djece

Truman

Quote from: Truba on 12-08-2024, 00:45:47
I obojica imaju zajedno nogometni tim djece

Pa to su pravi rodoljubi/domoljubi. Ali šalu na stranu, ja verujem da podudaranja u datumima nisu slučajnost. Ima ih još brdo i u regionalnoj i u svetskoj istoriji.

džin tonik

tako nevjerojatno slicna polazna osnova u obojice, a toliko razliciti. sta urade turski geni od covjeka, uzas.

džin tonik

Jakšić se zahvalio Vučiću: Hvala što ste bili uz nas i kada smo gubili

Quote"Pre svega, hteo bih da se zahvalim gospodinu predsedniku u ime cele ekipe a verujem i u ime svojih uvaženih kolega koji su se borili zadnje tri nedelje sa nama u Parizu. Preneo nam je selektor da ste bili uz nas i kada su bili ti teški porazi u grupi, hvala Vam na tome!"

KAPITEN ZLATNIH VATERPOLISTA: HVALA PREDSEDNIČE ŠTO STE BILI UZ NAS I KAD SMO GUBILI!

(...)

lijepo, tako se usupkavaju pravi ljudi. :lol:

Meho Krljic

Inače, jutros kad sam dolazio na posao palo je 4-5 kapi kiše. Ali prave kiše - dakle, ne onih pljusaka od minut i po -  nije bilo skoro mesec dana. I onda:

Bez vode 10.000 građana: Snabdevanje obustavljeno u Majdanpeku i Debelom Lugu

mac

Ovo sa knjigama ima (nekog uvrnutog) smisla za knjige koje su skoro objavljene. Ali za lektiru i knjige za koje je istekla intelektualna svojina nema baš mnogo logike.

Meho Krljic

Pa, mislim, ima ako ti je cilj pravično kompenzovanje vlasnika autorskih prava. I za Alisu u zemlji čuda i za Rat i mir i za Baštu sljezove boje NEKO danas drži autorska prava bez obzira što to nije sam autor i ima smisla da se njemu kompenzuje to što mu se knjiga ne prodaje nego iznajmljuje. Ali ZABOGA, ne tako što ćete naplaćivati svako iznajmljivanje, to je kao kada biste za svaku pesmu koju pustite na Spotifaju plaćali pojedinačan iznos pored već postojeće pretplate. Mislim, Spotifaj je naravno očajan primer kompenzacije noslaca autorskih prava ali za ovu priliku i odličan primer jer ukazuje da će i ovo biti očajan sistem koji će da efikasno umanji frekvenciju uzimanja knjiga iz biblioteke a da nosiocima autorskih prava ne donese nikakvu opipljivu dobit. Kretenska ideja koja je, ako se već ide na to da se kompenzuju nosioci prava i da to mora da dođe od strane samih korisnika a ne od, jelte, države, morala da bude socijalizovana, dakle, kroz neko podizanje opšte cene pretplate reda veličine za 240 dinara godišnje (ekvivalent 16 pozajmljenih knjiga, što mi zvuči razumno) a čime bi se uzelo i više novca a sa druge strane ne bi se stvarala psihološka barijera svaki put kada dete oće da uzme knjigu iz biblioteke.

Naravno, ja mislim da biblioteke treba da budu potpuno besplatne za narod, da se finansiraju iz budžeta za kulturu (i obrazovanje) i da se iz tog budžeta i kompenzuju nosioci autorskih prava jer time postižemo ultimativni socijalistički ideal da kultura i znanje budu dostupni i onima koji ne mogu da direktno doprinesu budžetu a na teret onih koji mogu i TREBA jer uživaju mnoge, jelte, benefite društva.

Truba

moglo bi nesto biti od srbije za kojih 20 30 godina
al stvarno za početak trebali biste se rijesiti tih dinara
brale koji je ono papir jbt mislis imas puno
jedna kupovina i nemas

Meho Krljic

Dobro, sad, ima nekoliko drugih stvari kojih treba da se rešimo po prioritetnijoj proceduri, ali ovo što si sada napisao je paradigmatično.

Država, pod Vučićem u raznim ulogama i Guvernerkom Narodne banke, jelte, Jorgovankom Tabaković, forsira stabilan kurs dinara da narod ne bi, jelte, opet grcao u siromaštvu zbog inflatornih kretanja kursa. Tako da se već godinama zvanični kurs veoma malo menja pošto svaki put kad zadrhti, NBS reaguje intervencijama. Rezultat je da, ako se ne računa poslednjih par godina, od pandemije i ruske agresije na Ukrajinu, nemamo značajniju inflaciju. Ali mora da se računa i tih poslednjih par godina i zapravo mi imamo strahovit rast cena, pogotovo namirnica (već sam pisao da se po rastu cena hrane u ovom periodu Srbija nalazi na trećem mestu u celoj Evropi, dakle, treći najviši rast sa poskupljenjima i do 30 procenata)  koji se ne vidi u kursu jer pumpamo pare nemilosrdno (tj, pozajmljujemo i zadužujemo se)  i održavamo privid stabilnosti privrede i nekakvog, kao, rasta. Dakle, makroekonomski indikatori, kao, dobri, fiskalna stabilnost, kao, super, ali kupovna moć stanovništva DRAMATIČNO opala.

Isto ako gledaš cene stanova, nekretnina, kirija itd. Dakle, pola novogradnje u Beogradu zvrji prazno, lokali na tradicionalno najatraktivnijim lokacijama (kao i novim, građenim da budu atraktivne) ne mogu da nađu zakupce, a cene kvadrata i kirija su kao da smo Menhetn. Mnogo se toga žrtvuje fetišizmu održavanja pariteta sa Evrom i fejkovanju fiskalne stabilnosti a cena toga je i da imamo i stabilan uvozno izvozni deficit (koji nam je samo u ovoj godini potrošio negde oko pet milijardi dolara) koji slabi privredu generalno PLUS osiromašenje stanovništa sa oko četvrtinom koja je u riziku od siromaštva.

Truman

Quote from: Meho Krljic on 14-08-2024, 09:06:30
Odlukom Vlade Republike Srbije od januara 2025. godine svaka knjiga u bilo kojoj biblioteci u Srbiji koja se iznajmi na čitanje, moraće da se plati 15 dinara Organizaciji za ostvarivanje reprografskih prava. Ta odluka je objavljena u Službenom glasniku 50 od 7. juna ove godine. Iako se u bibliotekačkim krugovima vodi oštra polemika, odluka je doneta i mora se poštovati.

Bukvalno besmisleno. Niko neće od ovoga videti ikakav oseta ekonomski benefit a samo će da se obeshrabre ionako malobrojni ljudi koji su učlanjeni u biblioteke.

Drugim rečima, moraću da plaćam veću članarinu. Lopovska država i tu pomoći nema.

Što se tiče stabilnog a precenjenog dinara još jedna posledica je da plata u evrima deluje jače što je još jedna propagandna poluga Vučićevog režima.

mac

Nije Vučić kriv što smo mi u narodu inflaciju vezali za evro. Evo i ti Meho praviš istu grešku.

Da dinar nije vezan za evro, nego da dozvole da evro raste a dinar pada onda bi cene još više porasle u dinarima. Naš izvoz je beznačajan i nema razloga da brinemo o izvoznicima tako što ćemo odvezati dinar od evra. Tako da ne vidim baš razloga za kritiku vlasti po ovom pitanju. Zapravo me više brine taj izvoznički lobi koji jedva čeka da potplati sledeću vlast da bi povećali sopstvenu dobit na račun stabilnosti kursa.

Truman

Naš izvoz nije beznačajan i treba ga podsticati. S druge strane, uvoznički lobi živi na štetu potrošača.

mac

Ne treba podsticati izvoz, nego jaku industriju. Ako je industrija jaka onda se i izvoz reši sam od sebe. Ako podstičeš izvoz, a industrija ti je slaba, onda to radiš na štetu građana.

Truman

Treba podsticati i izvoz, a ne samo jaku industriju. Podsticanje izvoza gura industriju, odnosno ulaganja u istu jer se preduzetnicima i banka isplati da investiraju i izvozno orijentisane delatnosti.

Meho Krljic

Ja nemam ekonomsku naobrazbu kao Truki tako da se oslanjam na čitanje mišljenja raznih ekonomista koji mi deluju razumno (dakle ne guraju neoliberalni fetiš tržišta u prvi plan) i naravno, možda je to moj confirmation bias na delu ali uglavnom nalazim da smatraju da je vezivanje kursa za evro na ovaj način loše za razvoj privrede. Evo rendom primera:

Srpski ekonomski paradoks – o fiksnom kursu dinara

https://www.ekof.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2014/10/EIP_01.pdf (treći rad u ovom broju).

E, sad, ja sam, valjda se zna, više za to da se razvoj privrede posmatra ne kao vrednost za sebe nego kao vrednost u kontekstu poboljšanja uslova života stanovništva i mislim da je opadanje kupovne moći važan indikator da veštačko održavanje kursa ne daje željene rezultate.

Truman

Meho, ja sam tu naobrazdu zabatalio odmah po završetku fakulteta tako da ne sumnjam da si ti potkovaniji glede mišljenja raznih ekonomista.

Meho Krljic

Dobro, ali nemam teorijsku osnovu koju ti imaš a koja nikako nije beznačajna. Meni je ono malo ekonomije što sam učio na fakultetu (i uspešno položio) bilo prilično korisno, ali nije da se to može porediti sa propisnim fakultetskim obrazovanjem centriranim na ekonomiju.

mac

Novi video Australijanca za ekonomiju me je podsetio na to da BiH ima konvertibilnu marku, to jest kurs vezan za evro, a ima i rast BNP 3% godišnje, i više. Dakle može se. I Srbija ima rast BNP, ali je nekonzistentan. Verovatno zbog centralizovane korupcije. U Bosni je decentralizovana.

Meho Krljic

Ali i mi imamo rast BDP-a, ali nemamo privredni rast. Ne proizvodimo dovoljno, uvozimo više nego što izvozimo, naš rast je dobrim delom na ime zajmova, kredita i doznaka, te "investicija" koje mi zatim doplatimo iz budžeta.

Truman

Da, imali smo vrlo skroman industrijski rast poslednji put kad sam gledao.