• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

slavko

Pa zato što nije.Samo su Banaćani-Lale.Sremci su Sremci a Bačvani su Bačvani.Razlike se vide i u pristupanju Kraljevini Srbiji,odnosno ulasku u zajedničku državu od koje će postati Jugoslavija.Nije Vojvodina ušla zajedno kao neka mini državna celina.To su sve kasnije priče.
Inače imam pravo čak i po WG standardu da govorim,pošto mi je majčina linija od onih koji su došli iz Metohije u Velikoj seobi krajem 17.veka u Šajkašku i stvorili Vojnu krajinu.To su oni u čijim kućama će te pored ikone uvek naći na svečanom mestu "Seobu Srba" a očuvali su u nošnji i čaršavima,jastucima i peškirima Kosvski vez.U tim krajevima je doseljavanje drugih naroda (Mađara i Nemaca)počelo tek posle ukidanja Vojne krajine.To je,konačno i kraj gde je mađarska okupaciona vojska sprovela Raciju,kao pokušaj rešavanja nacionalnog pitanja.

Loni

Ja sam u vojsci jednom Banaćaninu rekao da je lala, a on me ispravi pa reče: Ne mogu biti lala. Nisam Srbin.
Ti termini su po etnosima.

Lala i Sosa = Srbi
Tot i Totica = Slovaci

E sad za Mađare i Rusine ne znam kako je.
Tako da se termin lala izgleda proširio na sve vojvosrbe.

slavko

Kad bih ja bio bezobrazan,onda bih mogao da ti kažem kako taj tvoj zaključak pokzuje čija je Vojvodina,a ko se u njoj samo dosleio,ali neću.
Inače priča o Lalama je vezana za dozvolu da trupe iz Banata (u austrijskoj vojsci)mogu da imaju dodatnu sopstvenu oznaku.Taj dodatni znak je bila predstava cveta lale,pa se to kasnije prenelo i na sve stanovnike,a ne samo na vojsku.

Tex Murphy

Quote from: Lomljavina on 17-07-2010, 13:03:33
Inače Scallopovim odgovorom sam zadovoljan.

Siguran sam da mu je pao kamen sa srca sad kad je dobio tvoj seal of approval ;-)
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

scallop

Svi smo mi za demokratiju, samo izabrani baš i nisu. Harvi, nekako više volim demokrate sa srcem, nego demokrate sa stomakom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Naravno,Lala je samo Srbin iz Banata,obaveznog militarskog porekla.Trivija dalje ide,kako su srpski militari kasnili na paradu i podelu ordenja,pa je Mariji ostao samo broš na aljini u obliku lale,a kad ga je zadenula odlikovanom,ceo gest je svaćen izuzetnom milošću.Nebi želeo da budem pogrešno svaćen,ja vazda kažem,Vojvodina je uglavnom srpsko-srpsko pitanje.I ime tako kaže.Kuća mog dede,pa redom unatrag,je molovana striktno plavom farbom.I ređali se Miše,Joce,Paje,pa i opet ukrug.Vodica se svetila...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

...da se i ja toga sećam.Al onda se posle svega ispreči prvo anacionalno pitanja,znači šta je to Srbin iz W od finog dobio unijom sa Serbistanom?Paklene/okupatorske poreze iz 1918?Dirigovane/selektivne agrarne reforme?Veliku Pljačku '45-'50?Miloševića?Tadića?Nemoj sad,bio Tito!Bila valjda u 100 god. i neka vlast u Bg.Dok smo još kod Srba u W,ja za mog života nisam vido veće autonomaše od domaći a novi Bosanaca.Al u sekundi je ekipa skontala ko ih pljačka!Kad je glava u pijačnoj torbi,odjednom se osvestiš.

pokojni Steva

A onda dolazimo do No.2. 'anacionalnog' pitanja.Dete iz multietničkog braka,uglavnom se odluči za jednu liniju,pa kaže da je,nacionalnost.Eto ga,odskora pokojni Pal Šandor je polu Mađar,polu Slovak,a glumio je Mađara.Ja to ne poštujem.Ja poštujem svoje crnogorsko post kosovsko i hercegovačko pod čarnojićevsko i mađarsko i slovačko i tanko rumunsko poreklo.Kad se sve sabere u procentu ja Srbin,a niko me pito nije.Da nepominjem ko je šta negda tu još u živici opalio,verovatno...Živica,mmm... :)

marlowe

Vojvodina je 19. vekovni pojam i danas mora da se reorganizuje na funkcionalnim osnovama da bi sistem funkcionisao. Danas je pola Beograda u Vojvodini a funkcionalni region Beograda je vec do Stare Pazove. Ti ljudi su poslovno, fizicki i u svakom pogledu vezani za Beograd. Kao sto je i citav Srem vezan za Macvu i Beograd i nema nikakve veze sa Banatom ili gornjom Backom. A donji Banat za Smederevo i podunavski prostor i tim ljudima se ne mogu neprirodno nametati siroke gace i backi salasi. Zrenjanin i Subotica ce postati sredista sopstvenih regiona jer su nekada bili veci i znacajniji od Novog Sada i sada se to sve vise istice i trazi. A pomenuti Sremski Karlovci postace centra nekoliko nacionalnih institucija i dobice drugaciji status. Indjija takodje pstaje grad, dobija registracijsku tablicu a FK ode u prvu ligu. Dok je region Novog Sada upravo najblizi i najpovezaniji upravo sa Beogradom i sve vise ljudi zivi u Novom Sadu i ide na posao u Beograd. Dok vecina Novosadjana nikad nije ni bila niti ima ikakve veze bilo koje vrste sa Kikindom, Vrscem, Pancevom, Adom, Somborom, Kovinom... Sve je to stvar najosnovnije teorije urbanog razvoja i prostorno geografskih uslova. Zemljiste uz E75 je svo rasprodato, i na potezu Novi Sad-Beograd nece biti neurbanizovanog dela. Uz globalni trend depopulacije gradovi moraju postati nosioci regiona u imovinskom, poslovnom, kulturnom i svakom drugom kontekstu.  Eno nedavno probali autonomasi da objasne Pancevcima i Vrscanima kako bi trebalo da idu u bolnicu u Novi Sad pa ih ovi oterali govnjivim motkama. Ono, kao, nije bitno da se sto brze dodje do doktora vec da se ispostuje pokrajinska procedura. I sada se odustalo od toga i na nivou drzave ljudi pripadaju najblizoj odgovarajucoj bolnici. Nema sile koja moze dugorocno delovati protiv prirodnih sila.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

pokojni Steva

I iz nekog razloga,najmanje znam o precima ne srpskog porekla.To meni na dušu.Znači,kratka storija jednog prečana bi vas upitala,a o čemu mi uopšte debatujemo?Ne srpski narod,neg srpska od jajara vlast u poslednjih 200god pravi sranja gabarita da svi beže ko od kužnog.Ja usranu motku mogu vazda naći al neznam dokle će me mišić služiti.Ja bi oma ako ste za!

marlowe

Što bi rekao Banaćanin Crnjanski: "Krhko znanje."
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Savajat Erp

Quote from: wg on 17-07-2010, 14:28:00
Dirigovane/selektivne agrarne reforme?Veliku Pljačku '45-'50?

А, то је као било само у Војводини? Ма, дааааааај....
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

Interesantan sam znati kako bi Crnjanski sad,upućen u sitnice,gledo na celu priču.Inače,nisam ćurak, Pančova je skoro pa predgrađe Bg,sasvim je logično da se ljudi leče na najbližem mogućem mestu.Za Veršec isto važi.I za Weis Kirchen takođe...Aman,nek me neko zaustavi,neznam nemecki...Ostale mi u glavi one 'Bačke Pičke!',to je pročitano više puta,gde?U Sremu?Sremčici?Pride, ovlaš znam likove koji se nemogu naprodavati 'Bogu Fala Što Sam Lala' majci...

pokojni Steva

Savajt,naravno da je bilo pljačke ukrug,al odavde su čitave fabrike odnošene bestraga.

Savajat Erp

а где су одношене? рекао бих диљем целе СФРЈ, а не само у Србију, ако на то мислиш...пресељавања фабрика се такође дешавало и у "ужој" Србији, мада далеко од тога да то оправдавам или тако нешто...хоћу да кажем да није само Војводина гужена после Другог светског.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Loni

Quote from: scallop on 17-07-2010, 13:44:45
Svi smo mi za demokratiju, samo izabrani baš i nisu. Harvi, nekako više volim demokrate sa srcem, nego demokrate sa stomakom.

Još ne znate kako izgledam, ali vas uveravam da još uvek nemam sala ni stomačića. Kod nekih vršnjaka je već počelo. :-)

Inače propadnost naciji ili religiji stvar je koja se nalazi u glavi.
Nema to nikakve veze s genima il' krvlju...
Nacije su štaviše relativno nova stvar.
Moguće je da za par vekova prestanu da postoje.

Tokom kosovskog boja vodio se rat za hrišćanstvo protiv islama.
Retko ko je spominjao tad i srpstvo i tur... kako bi se reklo ... turstvo...

scallop

Sve bi bilo u redu kad biste se malo osvrnuli i na jug, ali vam ne pada na pamet. Meni nekako uvek u pameti sve što me okružuje. Svaki put kad Vojvodina zakuka, ja vidim i Niš i Kragujevac i Užice, a, Boga mi, i Vranje i Prištinu i Peć. Kad sve nije uzeto u obzir bilo čiji vapaj mi je samoživ i fati me muka. Ja sam i Srbin samo frtalj, ali se trudim da razumem. I imam razumevanja samo za one koji se trude. Moj kolega i prijatelj i Hrvat, svojevremeno se svojski borio za svoju firmu i zaposlene i njihova prava u Makedoniji. I isterao svoju pravdu koja apsolutno nije mirisala ni nacionalno, ni verski, ni teritorijalno.

U SAD nisam video samo doktore i one koji se pišu sa par stotina miliona dolara. Video sam i radnike koji su radili na opravkama na kući, služavku koja dolazi svakog drugog ponedeljka, gologuzog Meksikanca koji porodicu izvodi u McDonalds. Jednostavno, kad budete videli samo ljude, onda ćemo govoriti istim jezikom. Dotle, frustracije WG ili Slavka ili Lomljavine, ne vrede ni pišivog boba.  
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Lomljavino, sedi i uči. Do sada ništa nisi naučio. Samo prepisuješ tuđe rečenice i ubeđuješ se da su tvoje. Koliko ja znam, niko se nije odrekao svog porekla, ni Kunta Kinte. Ne može se krenuti u budućnost bez prošlosti. Koliko ja znam ljude u SAD, a sigurno ih znam više od tebe, nema šanse da ne poznaju sve svoje korene u tanka creva. Prošlog meseca su Palmovi imali okupljanje u New Mexico. To su švedski koreni sa zetove strane. Upoznao sam sve Mađare sa majčine strane mog zeta. A on je Stewart, scottish-irish naseljenika s kraja XVII veka. I knjige koje govore o tome su baština koja se prenosi sa kolena na koleno. Moja porodica je prihvaćena tek kad su videli naše porodične fotografije stare preko 100 godina. 

pokojni Steva

Drčni čičo,imam izuzetno poštovanje spram tog što nosiš u glavi i na plećima.Tvoja 'Američka' priča je poučna i na mestu,al onda se setim tvoje tuge k narodu u Prištini.Vidi,ako ćemo tako,ja uvek plačem na 'Pijanistu' Polanskog a i dalje mi nepada na pamet da podržavam modernu nazi državu Izrael.A ako ti je žao Leskovčana, seti se da i Mogadiš postoji.Kolko njih boli dupe za nas,tolko i Leskovčana za Kikinđana,pa ukrug.Još jednom,nekačim se ja sa Srbima neg sa mrtvorođenom državom Srbijom.Pijemontom,hah!

Loni

Scallope, i ja imam familiju u SAD, koja se po mom ukusu preterano drže svojih korena. Toliko da im u kafanu dolaze samo Srbi. No šta s tim?
   To će biti tokom narednih nekoliko generacija tako, a onda kad se svi izmešaju postaće Ameri.
   Kad su nekom svi Šveđani ili Srbi, lako mu je da se definiše, al' kad je nekom tata Norvežanin, mama Madagaskarka, deda Angolac, jedna baba Dankinja, neće imati drugog izbora no da se jednostavno definiše kao Amer.

Što se Leskovca tiče, ja sam upravo taj, koji se zalaže za decentralizaciju cele zemlje i za to da Vojvodina ne bude jedina pokrajina već to da budu i barem još 3 oblasti - Šumadija, Beoregija i Moravska oblast.
   Postavio sam i mapu, no vi kao vi, nikad se udubite kad treba. Slaže vam je da kontrasagovornika odmah optužite za neko navodno neznanje. Lakše malo... :-)

pokojni Steva

Pride,kad se nekom lepi da je 'frustriran',ja to shvatam kao krajnju nemoć pošiljaoca da nešto pametnije smisli,kaže,pa na kraju prdi svašta.To je reda veličine pominjanja onog intimnog dela naših majki.

scallop

Wg, ni tvoj post nije makao od tog dela maših majki. Šta ima loše u frustracijama? I mene frustrira kad neko navali ko medved na bukvu. Napišem lepo da je moj Stewart oko 400 godina Amerikanac, a u biblioteci mu poređani svi koreni. A on meni o Angolcima, kao ti o ljudima u Srbiji koje boli jajce za druge ljude u Srbiji. Ustvari, Lomljavina traga za svojim identitetom, a ti misliš da si ga, iako navodiš sve svoje korene, našao u Vojvodini. Svaki psiholog bi vam rekao, na osnovu vaših postova, da ste u sukobu sa svojim identitetom. I mene nervira ova država i ja bih je izmenio, ali, eto, nisam u poziciji, pa pokušavam da živim "pristojan život" i ne morate vas dvojica da me filujete sa floskulama pokupljenim sa omazanog tanjira. Ako ne mogu državu, mogu da pokušam da vas izmenim. A svako ko promeni državu ponese i jedan krnjotak koji ga doživotno žulji. Pitajte Solženjicina zašto se pred kraj izvinjavao majčici Rusiji.

Eriops

Pre par dana, bio mi je jedan majstor, pravi lala, tu rođen, sve sa naglaskom, baš tipično.
Čovek mi nešto napisao na papiru, šta trebam kupiti- ćirilicom.
Ja malo iznenađen, kroz razgovor mi kaže da piše samo ćirilicom.
I uopšte kroz priču, vidim da je nacionalno ,, nabrijaniji '' od većine Srba iz BIH koje znam.
Da sam mu spomenuo autonomiju, lansirao bi me u top  :).
Ne postoji nikakav srpsko-srpski problem u Vojvodini. Postoje samo političke strukture koje bi da okrenu ljude jedne protiv drugih, da bi oni profitirali. Kao što to južnije radi, ,, verski starešina '' Zukorlić. Ako problema nema- izmisliš ga. Pedeset puta ponoviš u medijima da ga ima, pedeset prvi put će svi poverovati u to. A najlakše je ljude napujdati jedne protiv drugih, kad nema para. Onda je uvek kriv neko drugi.
Kao što piše Marlowe, Vojvodina je i fizički i prirodno i ekonomski povezana sa Beogradom. Problem je naći funkcionalnu vlast, a ne na svaki problem menjati državu, i praviti novu banana tvorevinu, gde će kajmak i dalje kupiti političari, samo pod drugom zastavom, grbom i himnom.

slavko

Pa sa kim si ti inače u kontaktu kad te to iznenađuje?Nisi valjda poverovao da su novi i stari autonomaši toliko brojni u Vojvodini kao što i voleli da se predstave?Oni su samo dobro raspoređeni u javnom životu i politici još od vremena čupanja brkova pa do danas.

pokojni Steva

Dobro raspoređeni i frustrirano brkati međed na krušci (za bukvu nemari) bi se ovom prilikom izvinio najstarijoj od svih porodica,Stewartima.Prvo su se nauživali majke kraljevima Hebrida,pa verujem da je i obeščašćivanje Pokahontas naroda proteklo u vrlom deljenju knjiga višestoletne biblioteke ubogim domorocima.Neznam šta vam je Solženjicin šapnuo,ali meni je posle 100god Serbistan vlasti ostao samo omazan tanjir.

pokojni Steva

Eto vam ga 'osvešćeni' Epi,njega mazite i pazite,on se 'malo iznenadi' kad Vojvođan piše Ćirilicom,pa možete njega prizivati pameti.Ali mi obavezno javite šta je mislio pod 'prirodnom povezanošću' W i Srb.Svako pismen u mape bi reko 'prirodno razdvojen'.Svakako,bio bi čist istorijski cinizam da jedan Stewart klopa u Macdonaldsu!Odma me pozovite,oću fotku tog incidenta!

scallop

Problem je kad se zuri u omazan tanjir. Loše deluje na živce, pa se ne zna mera. Na Internetu si čas posla u virtualnom ratu. Makedoncima šume posekli Turci i Slovenci, a tebi Srbija omazala tanjir! Slovencima i Hrvatima sve pare uzeli za izgradnju Beograda, a muslimanima... e, muslimanima Ivo Andrić uzeo lepotu daira, nargila i muštuluka. Meni komšije odozdo smetaju da omalterišemo kuću, pa da se zaštitimo leti od vrućine, a zimi - od zime. I od pčela koje se svako proleće izroje među ciglama. Ima da se ocepim, pa će mi EU dati pare da omalterišem samo svoj deo sprata. :mrgreen:

Tebi nikako nije jasno ko su to "mi" a ko "oni", pa arčiš svoje "ja", misleći da su Slavko, Mac, Eriops i Scallop "oni", a "ti" - "mi". Ne možeš ti biti "prvi", da ti budu krivi "drugi", a zapravo su krivi "treći", a pomalo i "peti". Granica ne može biti na ivici staklenika, ona ga neće zaštititi od groma ili grada ako se oblak nadvije nad njega. Nije Srbistan izvan tebe već u tebi, jer na čisto srbistanskom očekuješ da komšiji crkne krava. To dovodi do toga da si ti "oni". A "mi" i nisu "mi", jer se nećemo složiti oko mnogih drugih pitanja. Osim Harvestera koji se učlanio u moju partiju i ima svoju frakciju. xfuck5

marlowe

Quote from: wg on 18-07-2010, 04:25:30
Svako pismen u mape bi reko 'prirodno razdvojen'.

Ali upravo je suprotno. Prirodno su velikim rekama razdvojeni Srem, Banat i Bačka, dok je Vojvodina upravo isprepletena sa centralnim delom zemlje. Tako da je veći deo Srema u Vojvodini, jedan deo u Beogradu i jedan u Mačvi. Pola Beograda je u Vojvodini - u Sremu, a upravo nastaje treci Beograd u Banatu - tzv. Dunavgrad, koji se povezuje ovim novim mostom Zemun-Borča. Tako da reke koje su bile granice u vreme Turaka, danas postaju urbani delovi gradske zone. Pa sedište srpske vlade uskoro će biti u Vojvodini. To su procesi koji se ne mogu zaustaviti, i zato cela ta autonomaška žvaka koja počiva na 19. vekovnim mapama i slici na terenu, danas jednostavno nema uporišta u stvarnosti. Zato se sama pokrajina mora reorganizovati u moderne gradske regione. A bracike bi opet da glume latifundiste, love po Titovim lovištima i šeretski se izruguju onima "preko reke". Nema toga više, danas ako ti je prazan tanjir, motiku u šake pa kopaj. Nema druge. Ja u mom selu u Sremu i tazbini u Banatu ne mogu da nadjem čoveka koji bi išta radio. Ni da se pokosi, ni obere, ništa. Nema. Svi bi samo da sede ispred kafane i otpadaju, a dedovina im zaparložena.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Eriops

Samo se osvrćem na brojne stereotipe : nacionalno zagriženih ljudi ima svuda, oni mogu biti i iz Bosne, Vojvodine, Amerike, nebitno.  A što se tiče prirodne povezanosti, stvarno neću da odrasle ljude učim geografiji ; kome je dotična nepoznata, neka sedne u kola, bus, biciklo, a može i peške, nije daleko, pa da vidi uživo te velike prirodne prepreke koje odvajaju Vojvodinu od ostatka Srbije..
Te bajke o omazanom tanjiru, u to više ni deca ne veruju. Svako je kovač svoje sreće ili nesreće. Ljudi po ceo dan kuckaju na netu, a žale se da nemaju para i da im je omazan tanjir. Pa im je onda kriv Beograd.
Te priče o Beogradu koji je kriv za omazan tanjir, slušali su moji roditelji pre tridesetak godina u Hrvatskoj, i slušao sam ih i ja u Bosni ; dotičnim krajevima odavno se ne upravlja iz Beograda, a tanjir im više nije ni omazan, jer nema šta u njemu da se maže. Ko je sad kriv ? U koga će sad upreti prstom ?

slavko

Pa u Srbe,normalno.Nije to velika mentalna gimnastika da se zaključi da sve loše danas,potiče od prošlih veza sa Srbima.
WG žao mi je što sam doprineo povećanju tvog velikog jeda.Pažljivo sam pročitao to što si pisao i ranije i vidim da sam te verovatno lično povredio.Na žalost ublažavanju tvog ličnog jeda ne bi pomoglo ni još par bombardovanja Beograda,a ne to što se piše ovde.Oni koji su skloni primenjenoj psihologiji bi ti savetovali da probaš da zavoliš sebe ,pa ćeš tako stići i do kvalitetnijeg odnosa prema drugima.

pokojni Steva

Bracika,zavisi i kolko bi ti nji da platiš za rmbanje koje sebi neželiš.I slabo šta sam ja parloga video u laloškim selima.Zna se kome je kuću još Švaba okrečio.Ne bojim se ja punjenja tanjira na pošten način,jedino tako i umem,al se smisao gubi.U ovoj državi se još samo može trgovati,i to povlašćeni,proizvoditi nikako.Čist gubitak.A kad se država projektuje na trulo,sa jednom otvoreno lopovskom vladom za drugom,ponekom i ubilačkom,onda bih joj se zahvalio na saradnji.U tom slučaju ni Kunta Kinte osećaj...

pokojni Steva

...pripadnosti,osvešćenost i ostale nežne stvari što se povlače na nargile ne pomažu.

Džek

Ja uopše ne kontam oko ćega se vi ljudi , sinovi čovećiji, raspravljate.
Jesmo li, za naših života, imali ratove, pa progone, pa bombardovanja, pa sankcije, pa nekakve inflacije, pa osvajaćke Merkatore i Ideje, pa najskuplji benzin,još skuplji polovnjaci, a najgori putevi u regijonu, sve uz naše brze pruge srbije, pa ondaK još naše "kontroverzne biznismene", ljubi ih nana, i izgleda, da nam je malo!

Sad, kada je tako kako nam je, nama dosadno, pa lajemo jedni na druge "good mornig, Vojvođani, arividerči, kufer-newcommers...

Mislim... naprđivanje o stvarima na koji nemamo ma ni sekunde uticaja, na sajtu namenjenom ljubiteljima SF-a je samo dokaz koliko mi bez spomenutog naprđivanja ne možemo...

"Ako misliš džedaj biti, moraš bogme pivo piti"... je moja deviza. Sasvim politički korektna!

Dakle, ko oče još da bude džedaj master?
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Džek

Wg, kamerad moj, samo ti fali oklop... i naravno, Eriops, kao Panćo Vila...

Džek

UPS!

EDIT:
Dupli post, sorry...

Eriops

Ne mogu da razumem Sal, posle svega što se desilo, toliko krvi, bede, napravilo se ovih šest-sedam banana državica, koje guzi kako ko stigne, nekima nije dosta, ajmo još neku podelu, ajmo praviti još jednu državu koju možeš prepešačiti za tri sata, kao u njoj će poteći med i mleko.. stvarno, trudim se da razumem, al ne uspevam.
Ja Beograd volim, tamo imam puno rodbine i prijatelja, puno dragih ljudi, volim energiju i ritam tog grada, i on za mene nikad neće biti strani, niti će mi neki debeli seronja od političara postavljati granicu na Fruškoj gori, ili da moram vaditi pasoš da otputujem 90 km do Beograda. Više mi je pun ***** i država i granica, taman mi treba još jedna nova.

pokojni Steva

Sal,misliš Pančo Vanilija?

Eriops

Mnogo si bolji kad si duhovit, pa neka je i na moj račun, nego kad uplivaš u one mrziteljske vode, pominješ Srbistan i slično. Iskreno ti kažem, pa misli šta ti volja.

pokojni Steva

Voša je u svojoj istoriji imala 2 perioda autonomije,kakve takve.Dunavsku Banovinu bih preskočio,ne ciljamo baš do Niša :) !Ona prva je bila smejurija i samo nam je ime ostavila,al se zato svako ko je 1974-88. živeo ovde mora sećati tih godina zbog kojih nas Serbistanci toliko mrze.U praksi je dokazano da možemo sami.Njanjavi 'prečani' su za deceniju i po sustigli Sloveniju,obnovili svoju industriju,gradove,bolnice,puteve,škole...Podvlačim,dokazano u praksi!Kad mi neko zavuče ruku u džep,ja ga zovem...

Džek

Aj ti zavuci, kamerad, ruku u džep, pa nas zovi, na pivkane. I da znaš, ja naj volim Jelen, Apatinsko!

Čak više negoli moje Sarajevsko...

jebte, u priči koju sad pišem, nastavak Mitra, i Radenka, pseto Fujto ide na hodočašće u Apatin!
Alo, bre! Hodočašće do Apatina!

Jednom u životu ću i ja na taj sveti put...

Eriops

Ja baš nešto nisam video da ljudi po centralnoj Srbiji, mrze Vojvodinu.
Ne mrze oni, ti mrziš.
Priča koju ti verglaš, nije ni nova ni originalna ; prelistaj novine iz devedesetih, videćeš je u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni. Propaganda viđena već toliko puta.
Većina ipak ne deli tvoje mišljenje ; ljudi ne žele nove granice ni nove države, ne žele granične punktove na Fruškoj gori ili Dunavu.

pokojni Steva

...lopovom.Na razlici u kursu,samo '09-'10., ova država me je okrala za krvavo stečenih 1K€.Kojih nema i voleo bi tačno znati kolko sam sa mojim otetim parama to cigala ugradio u tu novu zgradu vlade.Da oma odem i uzmem šta je moje.Meni veliko,kome nije nek mašta o ritmu Beograda.Lupo sam u šerpe i lonce dovoljno,pa shvatio da nije pitanje vlasti,neg države.Da sam Srbijanac,sramotio bi se države u kojoj živim.Ovako,samo mogu da kunem sudbinu.'Geografima' bi poručio da obnove gradivo,vidim ne prima im se.

Džek

Quotene žele granične punktove na Fruškoj gori ili Dunavu.

Jebte, želim ja, al samo da sam carinik!

"Dobar dan. Dajte mi malo papirologije da vidim..."

Debeli , oznojeni vozać se diže ruku ka konzoli iznad, i pruža mi podeblji snop papira. Smrad ispod pazuha, koji me umalo baci u ambis tik do kontrolnog punkta na Fruškoj Gori, me nagoni da se smrdljivku osvetim...

"Jel, ti, jel se ti kupaš ikad, majketi? Aj, napolje iz kamiona!", naređujem smrdljivku.
Stenjući, vozač silazi iz kabine šlepera Apatinske pivare. Stoji ispred mene, zuri u neku imaginarnu tačku na mom čelu i verovatno, se nada bez reketa da prođe.

"Slušaj, bre... napuštaš Vojvodinu, i ulaziš u Srbistan. Garant imaš preko milje platu. Vid der vako... deca sitna, ja podstanar, plata mi mala, kontaš? Deder, iskezi jednu petobanku, da te ne bi sad vratio na kupanje! Neću ni papite trekeljati, nit gajbe brojat. Vad pare!"

Okrećem se, tobože, da vidim oblake. I čujem "Izvolite, gospodine...mogu li sad dalje?"

"Dalje? a gde mi je gajba piva? Jebote, kako malom rođendan da slavim? Trk, izvadi jednu, u stvari dve, i odnesi u onu kršinu tamo... jes, onaj novi BMW... ajde bolan, šta's bleno u mene?" odgovaram mu, uzimajuči mu 50 evra iz drhtavih ruku.

Nastavak u sl broju....

pokojni Steva

Sala za viteza od hmeljne loze :) !I to oma! Epi,neboj se,pasoš nećeš ni dobiti,hi,hi,hi,tako da ti put za Bg neće biti neki jed...A Debelog mrzim više od svih vas,tako da nije argument za poturanje u mom slučaju.

Džek

Jašta. Zaštinika svetog grala, i svete plasikanerke od 2 litra!!!

Eriops

Aman, čoveče božji. Nije ti oteo Beograd, ni Srbija, nego lopovi- ljudi sa imenom i prezimenom. I meni su opljačkali i ruinirali kuću u koju smo ulagali ceo život, pa šta bi ja trebao onda, da ubijam naokolo ? Život ide dalje.
Misliš da ćeš u nezavisnoj Vojvodini živeti bolje ? Dobićeš onda za vlast Debelog, SVM i ostale, a njima znaš kako puca neki organ za tvojim, mojim , ili Salovim novčanikom.

scallop

O GRANICAMA

Neverovatan argument o ,,prirodnoj granici" između Vojvodine i Srbije na Savi i Dunavu, koji je juče izneo WG, potakao me je da malo razmislim o vrednosti tog argumenta, jer se danas svašta poteže kao argument. Ja ću, naravno, ,,od iskona", da iznesem svoj protivargument.

Savremena arheologija posmatra širenje čoveka na Zemlji preko ,,puteva voda". To je sasvim blisko pameti, jer voda znači život i ne može se više od nekoliko dana preko pustinje. Zato sam ubeđen da nisu rad ili vatra stvorili čoveka, već obična kožna mešina za vodu. Kao izbor za povezivanje i razdvajanje odabrao sam vodene puteve i planinske prepreke.

Sve značajnije civilizacije nastale su kraj pitke vode. One su omogućavale zajednički život ljudi ne samo zbog sopstvenih potreba za vodom, već i za sedelački život, za poljoprivredu i stočarstvo. Civilizacije velikih reka nikada nisu bile samo na jednoj obali, Inda ili Ganga, Eufrata i Tigra, Nila, Dunava... Dobar primer je Saraswati u Indiji. Kad je reka zauvek nestala, nestale su i civilizacije na toj reci. Ne postoji zabeleženo trajanje na jednoj obali.

Istina je da se civilizacije sukobljavaju na obalama velikih reka, ali sukob traje samo dok se reka ne uzme. Zato je Beograd rušen 135 puta. Dve velike države su se trista godina tukle oko žile kucavice na Dunavu. Međutim, narodi su uvek bili isti. Promene strukture naroda su uvek bile posledica nagomilavanja ,,svoje" populacije na tim privremenim granicama. Kad je Rim definitvno porazio Makedonce i poslednjeg vladara Perseja III odveo u doživotno ropstvo u svoj glavni grad, podignut je prvi limes na Balkanu i posledica su Cincari, Grkovlasi ili Makedonovlasi, zvali ih vi kako hoćete. Na Dunavu je uspostavljen limes u vreme Hadrijana i Trajana i posledica su Cincari, Vlasi, Aromuni. Rimski carevi su ojačavali limese pezionisanim legionarima koji su dobijali zemlju i dobru priliku da dobiju lokalne ženske. Zato se ta mešavina nekako izdvojila. Na južnom limesu, legionari svakojakog porekla (u to vreme je već bilo najmanje pravih Rimljana u legijama) sa Grcima, Makedonima, Pajoncima, Ilirima, Tračanima, na Dunavskom sa Dačanima, Getima, Tribalima... Naravno da su u kasnijim vekovima druge civilizacije ka rekama turale Mađare, Germane, Čehe, Slovake. Od 1500 godine turčenje i naseljavanje Turaka je bilo deo politike Otomanske imperije.

Posebnost traje dok traju posebni uslovi. WG se zalaže za trajanje posebnih uslova, što je suprotno principima života kraj velikih reka. Odnosno, on se zalaže za iredentistička delovanja koja se danas na snazi, isto kao što je Musolinijev fašizam proklamovao granice Italije, kao granice Rima. Austro-ugarska iredenta filovana sa novim Drang nach Osten i Otomanski Zeleni put ponovo krivudaju balkanskim stazama. Ja mogu da razumem Zukorlića i njegove porive, kao i Jožefa Kasu sa njegovom ,,kulturnom" autonomijom, ali ne mogu i neću nijednog meštanina drugog svetonazora kad duvaju u njihovu tikvu. Bem ti život u kome je bolje biti rajetin ili Ratz, ma koliko se to činilo privlačnim ispod nekog duda. Valjda ima nešto i u sećanju.

Da ne bih priču ostavio nedopričanu, treba nešto reći i o prirodnim preprekama, kad sam već toliko rekao o prirodnim vezama. Oduvek su prirodne prepreke bili planinski masivi. Istovremeno, nekako se čini da iskušenja čine spremnije ljude. Tako je trebalo da prođu desetine hiljada godina da se spremniji narodi sa Severa strmeknu preko Himalaja i preuzmu primat nad dembelanima iz plodnih nizija Indije. Na drugoj strani, ka Istoku (pardon, Lomljavino, ka Zapadu) morali su da pregaze zemlje večitog leda do Amerike. Sa pripitomljenim konjima i metalnim oružjem mogli su preko Urala i Karpata.

Da ne dužim, prirodne prepreke su bili i Alpi i Rodopi, ali se bakarno doba pre 4000 godina definitivno prostiralo od Karpata do Balkana (pročitati neku modernu arheologiju). Ispostavilo se da su i Dorci do Grčke dospeli sa Središnjeg Balkana, možda ih je vodio i Konan Simerijanac (antički Kimeroi). Tamo su legende u konjanicima prepoznale Kentaure, a klasična Grčka sistematizovala raniji Trački orfizam u svoj Panteon. Neće mi, valjda, sada WG pričati da je i Fruška Gora prirodna granica! Bracika zaseo na livadi i oranici i 'oće svoju državu tamo gde su svi imali države, a narod bio papazjanija svega i svačega. I ja bih, ali mrske komšije preko plota ne daju. Sve plivaju u mleku pomuženo iz moje krave i umaču lebac od moje 'šenice belice. Nekako mi nema Atile i Džingis Kana da protutnje i očiste gungulu. Samo jebu ovu kilavu zemlju, pa bi i bracika da prcne.

Mogao bih ja još, ali neće biti mesta u postu. Pročitao sam i demokratske postove nekih drugih nickova, pa mislim da ne treba. Bracika moj, dopada ti se što je ZS tvrđe nego na matičnom sajtu, ali ovde se, kad hoćeš da prcaš može dogoditi i obratno.

Džek

Epi, kad neko spomene Sal i novčanik, odmah se naježim, dobijem ospice, zatalabasa mi se i organizam mi prelazi u "Kill&Destroy" mod...

Prestrojim se namah na učenja Šaolina, I Bruce Lee se u meni budi. Tada zakoračim stazom tigra, pritajenog, i zmaja, skrivenog.

I neka je Buda, onaj Alah i Bog dragi na pomoči onome koji na toj stazi spomene novčanik moj....

pokojni Steva

Jeste,opljačkala me imenom i prezimenom Država Srbija,i 20 i kusur godina normalnog života mi popasla a ja drugi nemam.I neću da bežim napolje kao većina pametni jer je ovo moje!Pola familije mi je '92 najureno odavde,mene se može samo na štitu,netrtarim tako lako.Ponosim se sto je Voša vazda majka od izbegličkog kufera,da ne citiram dalje Krležu,a zamal da krenem.Ne bojim se ja SVM,trired i više duže smo sa i pod njima živeli pa eto i znamo šta je slava i kad nam je slava i slave slavimo.

Loni

Eriops, jedan od velikih problema kod razmišljanja mnogih ljudi je ODLAZAK iz KRAJNOSTI u KRAJNOST.

Naravno da je najlakše uvideti da postoje CRNA i BELA boja ako si daltonista, odnosno da postoje samo dobra Snežana i zla maćeha, ako si još uvek DETE.
   Međutim pošto obraqzovan čovek zna da sve nije ni crno ni belo, već kapira nijanse, on će razumno shvatiti da ne postoje samo CENTRALIZAM i SEPARATIZAM već da postoji još 100 frekfencija između, koje su vrlo, vrlo PRIHVATLJIVE i poželjne.

DECENTRALIZACIJA je jedna potpuno normalna stvar.
Ona postoji ne zato da bi došlo do separatizma već zato da bi se SVI KRAJEVI NEKE ZEMLJE koliko je to moguće PODJEDNAKO razvijali.

Upiši na google image svaku državu, videćeš da sve imaju svoje unutrašnje podele.

Evo kako izgleda mapa regiona Evrope.
  Svaka zemlja podeljena iznutra. Osim naravno Srbije i Belorusije (Na ovoj karti to je bila i Slovenija, ali i ona se u međuvremenu izdelila na 14 regija)

Dakle ono što je svima normalno svuda u svetu, samo kod nas se doživljava kao BAUK.
(Svaki region vaše majčice Rusije ima veću autonomiju nego Vojvodina. Rusija ima čak 15 autonomnih republika u svom sastavu. Ne pokrajina nego čak republika sa predsednicima, jezicima, policijom, sudstvom...)

U Srbiji Vojvodina je još i u najboljem položaju. Oni su bar ostvarili autonomiju, ali šta ćemo s Šumadincima i Moravcima?
  Njihovi gradići sve su manji i manji i bez perspektive, dok se Beograd gradi sve više i više. Svake godine na Novom Beogradu neki novi merkator ili poslovni centar. U planu su tri nova mosta, akva parkovi...

Mene zanima šta je alternativa decentralizacije?
   Da sve u Užoj Srbiji zamre i da se svi jednog dana presele u Beograd, koji će jedini da pruži stanovništvu neku perspektivu.

Šumadija i Vojvodina su konkurisale za neki samit regiona u Italiji.
Vojvodina je sklopila savez sa italijanskim regionima Pijemontom i Venetom, ali Šumadija nije mogla da uradi ništa jer nije imala jasan status regiona (samim tim ne mogu da se provere ni novčane transakcije). Nije uradila ništa i izgubila je priliku za poslovnu saradnju.
   Ona mora pod hitno da dobije status pokrajine jer to je jedini način da spreči svoju ekonomsku propast.