• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

scallop

... odu u svet i tamo se pobrinu za zanemarene žene.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Loni

Jadni novobeogradski muževi...

SIMERIJANAC

Peticija za ostavku ministra zdravlja Tomice Milosavljevica

Važna napomena: tekst koji sledi ne predstavlja moj povratak blogovanju, već odziv na akciju koja je nedavno pokrenuta u srpskoj blogosferi, a koju smatram izuzetno značajnom, ma koliko simbolična bila. Iako sam se "diskonektovala" od blogerske zajednice, nisam se diskonektovala od Srbije. I zato, dok "mečka nije ponovo zaigrala i pred mojim vratima" – OSTAVKA!

Znate, ova pauza od blogovanja ipak daje rezultate. Iako sam u offu tek nekih mesečak dana, već sada mogu da uočim prve pozitivne efekte. Naravno, izdešavalo se toliko toga što bi, u nekim uobičajenim okolnostima iziskivalo moju blog reakciju. I ta reakcija bi verovatno bila satkana u formi besno skuckanog hejterskog teksta, napisanog na "prvu loptu". A stvarno je bilo "materijala". Počev od sada već medijski zaboravljenog pedofila-monstruma, Dačićevih nesmotrenih komentara o kaznenom zakonodavstvu zemlje čiji je ministar, pa do najnovije "afere" u vezi citostatika na Institutu za onkologiju.

Hej, ako neko voli hejt, to sam ja. I ako neko nema lepu reč da kaže za ovu septičku jamu u koju smo svi upali, što krivi, što nedužni (sebe ubrajam u ove druge, jerbo ne glasam već godinama, nit' imam nameru da počnem), to sam ja. Ali, pored toga što sam notorni hejter i gunđalo sa pedigreom, naučila sam (a to se naročito pokazalo tokom prethodnih nedelja) da u sebi izbrojim do 10 i sagledam problem u celosti, a ne da reagujem na prvu loptu.

A sada, dvi-tri riči o Tomici. Šta reći o čoveku o kome je već sve ispričano. Nezapamćen broj i impact afera koje su se izdešavale u našem zdravstvu za vreme njegovog mandata. Počev od histerije o svinjskom gripu koju je pokrenulo upravo njegovo ministarstvo, njenog aftermatha u vidu hiljada i hiljada vakcina koje smo kao poreski obveznici platili skuplje nego druge zemlje, a koje su ostale neupotrebljene (jer nije postojala potreba da se upotrebe), operacijama u inostranstvu, pa do najnovijih optužbi o ozbiljnim vezama farmakomafije i lekara jedne od... pa, možemo reći, najozbiljnijih medicinskih ustanova u zemlji. A budite sigurno da je to samo vrh ledenog brega. Iskreno govoreći, verovatno se ne bih mnogo potresla da je u pitanju silikon za "gals with low self-esteem". Ali, ovde su u pitanju onkološki pacijenti, i to deca. Oni baš i nemaju puno izbora, zar ne? Naročito ne u zemlji bez gama-noža, u kojoj nema dovoljno akceleratora za radioterapiju, i u kojoj se na najobičniji CT čeka mesecima. Osim ako niste elitni vaterpolista koji se razbio vozeći motor "neprimerenom brzinom".

Elem, da se prikljčim roast-u našeg večitog ministra. Ostavka? Naravno. Čak i da nije lično i direktno kriv za ono što se dešavalo (a što je kao ministar morao da zna, i za šta je, realno odgovoran), postoji nešto što se zove "ostavka iz moralnih razloga". Kada klinče šutne loptu i razbije komšijin prozor, onda roditelji plaćaju nastalu štetu. Kada Šarulja, krava seljaka Žike pređe u Milojev vrt i pojede sav kupus, red je da Žika, iako nije pojeo taj kupus, plati Miloju nastalu štetu.

Čovek bi pomislio da su našem dragom ministru u Nemačkoj odstranili i osećaj za odgovornost i moral kada su mu sređivali problem sa kičmom, ali to nije istina. Jednostavno, to nije tačno. Iz pouzdanih izvora znam da je Tomica rođen sa određenom hromozomskom aberacijom, koja ga sprečava da se ponaša u skladu sa nekim opšteprihvaćenim moralnim i etičkim principima. Stručnjaci su već smislili i naziv – Milosavljevićev sindrom. Kada mogu Down, Prader, Willi, Klinefelter i Turner, može i Tomica, zar ne?

O, da. Štaviše, ispitivanja (koja su još uvek u toku) daju potpuniju kliničku sliku obolelih. Pored nedostatka mentalnih kapaciteta koje bi njihove postupke činili moralnim, oboleli od M-sindroma od malih nogu pokazuju sklonost ka manipulacijama, lažima, prevarama, izbegavanju odgovornosti i patološkoj potrebi da budu na vladajućim pozicijama u društvu. Samim tim ne čudi da izuzetno veliki broj osoba sa pomenutom hromozomskom aberacijom završava u politici. Takođe, medicinski statističari i epidemiolozi su utvrdili da je balkansko podneblje izuzetno pogodno za nastajanje pomenute aberacije. Ali, ako je za utehu, u Srbiji postoje brojni klubovi i udurženja za podršku obolelim od M-sindroma. Neka od najpoznatijih su u Nemanjinoj ulici, kao i u zdanju Narodne Skupštine, u brojnim poslaničkim klubovima.

Dakle... Tomica treba da ode. Ili da bude najuren. Ali... Srbija bi bila najsrećnija zemlja na svetu kada bi se svi problemi mogli pripisati jednom čoveku. Kamo lepe sreće da naše zdravlje "obehara" čim ovaj ode, ali od toga nema ništa. Tomica nije jedan čovek, Tomica je sistem. Tomica je svuda. U svakom ministarstvu. U svakoj gradskoj skupštini ili drugom organu lokalne samouprave. U vašem opštinskom Sudu. U lokalnoj policijskoj upravi. U svakom Domu zdravlja, u svakoj ambulanti. Na svakom fakultetu, u svakoj školi. Na svakom mestu gde može da se profitira na bilo koji način.

Jebeš Tomicu, mi imamo sistemski problem! Živimo u zemlji nesposobnih i korumpiranih ljudi. A to se neće promeniti. Zašto? Zato što za sve svoje frustracije kao krivce biramo "lake mete", poput Tomice. Jeste, Tomica je zasrao, i to žestoko. I uopšte nije bitno da li će ostati na funkciji ili ne, jer čak i ako ode, ništa se neće promeniti. I posle Tomice – Tomica. Mediji će za koji dan prestati da pišu o njemu, a vi ćete i dalje čekati mesecima na ono što je u normalnim zemljama rutinska dijagnostika, i dalje će vam lekari tutkati flajere brojnih farmaceutskih kompanija, i dalje će onaj ko ima novca imati svu moguću zdravstvenu negu, a onaj ko nema će se kljukati ferveksom i pri upali pluća, pa ako prođe – prođe, ako ne, nema veze. Uostalom, sahrana na kraju ispadne jeftinija od potkupljivanja svake šuše u dugačkom i mučnom food-chainu srpskog zdravstva.

Shvatite – problem, naročito ne ovako velik, nikada nije u jednom čoveku. Ovde nije problem Tomica. Problem je što živimo u Tomicalendu. U zemlji u kojoj je život #EpicFail.

http://www.dzejndou.com/?p=359

Loni

Jedna od najznačajnijih vesti danas je da se ovima...

pridružio i Bogoljub Karić.

To je još jedan dokaz da Rusija ne poštuje pravni sistem Srbije i državu Srbiju. To što je neko u Srbiji na poternici (Bogi), što treba da se preda Hagu (Hadžić) ili da odgovara zbog pretnji motornom testerom (Marko Milošević) Rusiju ne zanima. Uostalom šta je Srbija za nju? Njena mala i neposlušna polukolonija, koja joj je dobra samo kada ruski kadar u njoj vlada i kad se suprotstavlja zapadu radi interesa matuška Rasije.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/127048/Za%C5%A1to+Rusija+%C5%A1titi+srpske+begunce.html

mac

A jel bismo mogli mi malo da kidnapujemo ovog Hadžića, ipak ima neka poternica za njim. Koliko ga dobro čuvaju?

pokojni Steva

ŽTPi Srbije,Hrvatske i Slovenije osnivaju zajedničko preduzeće.Džandari su se već odranije slizali.Basket liga je jedna,fudbalska će biti čim se ratosiljaju huligana.Koji li će biti novi glavni grad i ko će raditi remix/megamix himni?Glasam za KUD Idijoti!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Eriops

Huligana će se teže rešiti. Valjda kontaju da bolje da se sami između sebe poubijaju po stadionima, nego da ubijaju druge po ulici.

slavko

Kad ih isteraju sa stadiona,da bi imali ligu,ostaje samo ulica.

Джон Рейнольдс

Quote from: Lomljavina on 27-07-2010, 00:25:56
To je još jedan dokaz da Rusija ne poštuje pravni sistem Srbije i državu Srbiju.

Aha.

Dobro.

Hajde sad napravi i spisak ratnih zločinaca koje Srbiji ne isporučuju zapadnoevropske države. Pa da uporedimo malo, po više osnova. Uzgred, ovo četvoro se traže po različitim osnovama, čak sam zaboravio zbog čega Srbija juri Đinđićevog drugara, ako ga uopšte juri. S druge strane, mene zanimaju samo ratni zločinci, oni koji su ubijali Srbe.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

pokojni Steva

Uglavnom ni jedan ratni zločinac nije ubijao.Oni su samo izdavali naređenja glupom ljudstvu.

Джон Рейнольдс

Kako odmah isti pohrle da mute vodu kad se spomenu zločini prema Srbima. Jadno je to.

Dakle, Agim Čeku nije direktno učestvovao u akcijama, nego samo izdavao naređenja? I u Hrvatskoj?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

pokojni Steva

Kad bi svi ratni zločinci bili u prvim linijama fronta,nebi bilo potrebe za sudovima protiv ratnih zločina.

pokojni Steva

A za ono 'isti',često pominjem majku.Sad me mrzi...

varvarin

Mnogo mu dobar kraj teksta.

http://www.politika.rs/pogledi/DJordje-Vukadinovic/Cast-gubitnika.lt.html

Đorđe Vukadinović:  ČAST GUBITNIKA

... Ali ne mogu i neću prihvatiti da više grdim vlast zato što nije uspela da spreči nepovoljnu presudu MSP-a nego one (Amerikance, Britance, Francuze...) koji su tu nepravednu i nelogičnu presudu nametnuli i izglasali. To mi, oprostite na asocijaciji, veoma liči na svojevremene kritike našeg PVO-a zato što nije uspeo da spreči vazdušne napade na SRJ, ili na one koji, recimo, zbog žrtava u RTS-u više osuđuju Slobodana Miloševića i Dragoljuba Milanovića nego komandante, planere i bombardere NATO-a. E, ali upravo to je jedna od najvećih dubinskih manifestacija moći – ne samo da ne smete da joj se aktivno suprotstavite nego čak ni da priznate ili primetite da vas ona ugrožava. Dopušteno je samo ljutiti se i iskaljivati gnev na svojim lokalnim ,,knezovima", koji su ionako prolazni i zamenjivi.
Dakle, pamtim i pišem jednostranu deklaraciju o Srebrenici – kojoj, uzgred budi rečeno – do dana današnjeg, a već je, evo, i leto došlo, još uvek nije usledila čak ni ona, svečano obećana, alibi deklaracija o srpskim žrtvama. Knjižim Statut Vojvodine i poguban Zakon o nacionalnim savetima, sa čijim ćemo se destruktivnim posledicama, bojim se, tek suočiti u narednim mesecima i godinama. Najžešće ću osuditi prodaju Telekoma. Ali neću reći da su ,,izgubili Kosovo" samo zato što nisu pobedili u procesu pred ,,Međunarodnim sudom pravde" i što možda neće ponovo pobediti u Generalnoj skupštini UN.
Istorija i buduća pokolenja su, razume se, skloni da pobednicima mnogo toga progledaju kroz prste. Ali se, s razlogom, uvek nađe simpatija i za one časne gubitnike, koji su u nepovoljnim okolnostima dali sve od sebe i koji su i u porazu, svojim otporom i svojim stradanjem, osvetlali obraz i osvetlili put. Ali apsolutno je sigurno da nikada i nigde nije bilo, niti će ikada biti, razumevanja i oproštaja za one koji u svom delovanju nisu imali ni smelosti, ni uspeha, ni časti.

Eriops

Pa Zukorlić već lobira, u Rijadu priča o ugroženosti Muslimana u Srbiji.
Mišljenjem MSP jasno je rečeno da su granice Srbije trajno promenljive, u zavisnosti od okolnosti i odnosa snaga. Ne znam šta više našim vlastima nije jasno, oni u dubokom zimskom snu. Nekom carstvu će se morati privoleti, inače ćemo biti veličine Luksemburga.

Albedo 0

neka radi Zukorlić, Dodik ako je pametan lično će ga finansirati. Ne znam šta su se više uplašili za taj Sandžak, prvo je deset puta manji od Republike Srpske, drugo je region u kojem i nema neke vajde od privrede kao u RS, treće - tamo žive ljudi koji se iz inata nazivaju Bošnjacima a nisu Bosnu primirisali.

Neka idu... a onda idemo i mi. Samo gdje će da idu kada između Sandžaka i BiH ima 200 kilometara srpske zemlje? Ukapirali su i oni da mogu samo da ne plaćaju porez Srbiji pri proizvodnji farmerki a Srbija će im za to progledati kroz prste.

Jedino ako žele da se pripoje Kosovu.

mac

Quote from: varvarin on 03-08-2010, 09:57:17To mi, oprostite na asocijaciji, veoma liči na ... one koji, recimo, zbog žrtava u RTS-u više osuđuju Slobodana Miloševića i Dragoljuba Milanovića nego komandante, planere i bombardere NATO-a.

U slučaju RTS-a tadašnjoj vlasti se zamera što su znali za napad, a nisu povukli civile iz zone dejstva. Vlast je odlučila da napravi mučenike od civila, a da same mučenike nisu ni pitali. Ako već NATO može da se izvlači od odgovornosti ne moraju i naši paceri.

scallop

Quote from: mac on 03-08-2010, 11:31:47
U slučaju RTS-a tadašnjoj vlasti se zamera što su znali za napad, a nisu povukli civile iz zone dejstva. Vlast je odlučila da napravi mučenike od civila, a da same mučenike nisu ni pitali. Ako već NATO može da se izvlači od odgovornosti ne moraju i naši paceri.

Ne relativizujemo li to mi kad se frljamo sa nametnutim kvalifikacijama. Koristiš termin "zona dejstva", a to je isti eufemizam kao i "ratni ciljevi" ili "kolateralna šteta". NATO je bančio nad Srbijom, koristio "pametnu municiju" dok su imali pametnu municiju, a kad su je potrošili - udri me do zore. Kad prestane efikasna borba protiv oružanih snaga onda se, po pravilu, ratuje protiv civila. Kasetne bombe na Niš su katastrofalan zločin, a ni danas nije ratifikovan zakon protiv tih bombi od strane svih velikih sila. Da li je bacanje grafitnih zavesa na dalekovode "ratni cilj"? Naterali me da kenjam uz pomoć kanti vode na terasi? Dva tomahavka proletela kraj mojih kuhinjskih prozora da unište "Slobinu vilu". To nije bila njegova vila i znali su da nije tamo. Nema nijedne rečenice opravdanja za "civilizovanu" vojnu silu da se ponaša necivilizovano. A, šta ako vlasti nisu verovale da su toliki idioti da gađaju RTS? Mada, mogao je i Milanović da sedi to veče tamo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Mogli su bar da jave radnicima, nešto u stilu "znate, nama su javili da će danas gađati zgradu, ali mi verujemo da blefiraju. Kad se oglasi sirena vi sami odlučite da li ćete da se sklonite ili da nastavite s poslom".

Albedo 0

pa ako tako postaviš stvari onda je Milošević tako žrtvovao i čitavu Krajinu, a to je mnogo zajebanija stvar od 16 poginulih u RTSu.

scallop

Jebote, Albedo, zbog tebe izgubih dobar post. Teško ću sad ponovo.

Napisah, otprilike, da je pointing na RTS ravno priči o onome kome su masirali šuljeve, pa ga pitali čime ga masiraju ako mu mašu rukama pred očima. Razbijanje SFRJ je bio zločinački poduhvat zbog toga što je svakoj budali bilo jasno da se država sa privredom koncipiranom za 25 miliona stanovnika ne može raskomadati, a da ostane funkcionalna u bilo kom svom delu. To što su svuda obezbedili saradnju insajdera ne umanjuje zločin. Nacionalizmi su decenijama podstrekivani spolja i nisu uzrok, kao ni okasneli majmun Milošević. Taj kamen je zakotrljan još početkom sedamdesetih i tadašnje vlasti su verovale da "neće valjda". Zapravo, mislim da je ključni momenat bilo osnivanje JRT što je dalo vetar u leđa kasnijem jasnom separatizmu. Posmatrajući samo medijski prostor, imam podatke da je već 1950. postojao latentan pritisak kada su ukinute dve od tri radio institucije jugoslovenskog karaktera, nakon samo godinu dana od osnivanja. Integracija kroz dezintegraciju nikad nije dala rezultat. Negde sam jednom napisao (ili odnegde prepisao) da se treba čuvati malih satrapa.

Meho Krljic

Quote from: Albedo 0 on 03-08-2010, 12:16:17
pa ako tako postaviš stvari onda je Milošević tako žrtvovao i čitavu Krajinu, a to je mnogo zajebanija stvar od 16 poginulih u RTSu.

Naravno da jeste. Ovo sa RTSom je pak, jednostavnije kao simvol i lakše za razumevanje jer se radi o jasno geometrijski omeđenom cilju, čija je funkcija dosta jednoznačna i civilna u smislu da je tako tretiraju pravila ratovanja, pa još napunjena civilima koji su tu radili honorarno i plašeni otkazima ako napuste radno mesto.

Albedo 0

ja ne bih rekao da je pitanje ''lakoće'' razumijevanja, nego čistog nerazumijevanja većine ljudi u Srbiji.

Meho Krljic

Sasvim legitimno čitanje. I sasvim primereno Srbima da mnogo toga ne razumevaju, kao uostalom bilo koja masa generalno.

scallop

Meho, znači i ratni cilj i civilne žrtve. To pas ni s maslom ne bi pojeo. Može za kratko, a agresoru je bilo dovoljno za kratko, ali na duge staze nikako. Ko preživi uvek pamti i koliko god to "Veliki Brat" šminkao ostaje jebeni Vinston da primeti kako nešto nije u redu.

Meho Krljic

Kako ratni??? Ja sam napisao

Quotečija je funkcija dosta jednoznačna i civilna u smislu da je tako tretiraju pravila ratovanja

scallop

Čekaj, ako je RTS bio ratni cilj kako su onda žrtve civilne? Upravo to govori da je taj "sofisticirani rat" svojim delovanjem postao rat protiv civila. Nemoj mi sad reći da ono dete u Surčinu nije trebalo da kaki u vreme bombardovanja. Da Bulatović nije trebalo da izađe na ulicu i uklanja posledice bombardovanja? Ili, što su prelazili most kod Varvarina, ako je most ratni cilj? To što mi nismo mogli njih da upucamo ne znači da nisu vodili rat i protiv civila. Što napisao Vukadinović: ima li tu mesta i za malo časti? Može li se uopšte reći popu - pop?

varvarin

Naravno da je vođen rat protiv civila.
Šta ono reče Klinton, na pitanje hoće li da napravi pauzu u bombardovanju za pravoslavni Uskrs: "A, ne mogu to da im dopustim!"

scallop

Veliki Brat menja sećanja. I taman kad pomisliš da si ih i ti promenio - upucaće te. Jebeš proceduru, ako svakom pojedincu moraš da menjaš svest pojedinačno.

Meho Krljic

Skalope, pa ja originalno pišem da je RTS bio "cilj" čija je uloga "civilna", a onda to citiram i podebljavam. Uopšte ne razumem zašto sa mnom polemišeš. Ja mnim da je NATO time napravio očigledan prekršaj ratnih pravila i međunarodnog prava (ako nije dovoljno očigledno što su državu napali bez objave rata i bez amina SZ i sve redom).

scallop

Opet stavljaš reč civilna pod znakove navoda. Može li se, onda, slobodno bombardovati CNN? Hajde da Kakva je razlika između Amanpourove i one ženske koja je telalila u ime, recimo, Miloševića? Da li postoji ispravno i neispravno novinarstvo? Pravi li tvoj MCK razliku između egzodusa Šiptara sa Kosova i Metohije i Srba iz Krajine? Ovde neprestano vidim različite aršine iako javno demonstriramo toleranciju. Tolerancija važi za sve ili nema tolerancije. Muka mi je kad Pera kaže peder, pa je to sramno, a onda Mika kaže peder, pa kažemo da to i nije tako sramno. Jebiga, Mehmed paša Sokolović može da podigne na Drini ćupriju, a Ivo Andrić ne može da je napiše, jer će da mu sruše spomenik. To u mom mentalnom sklopu ne može da pobriše nikakav Veliki Brat. Naprosto. Tebi se obraćam jer cenim tvoje mišljenje, sa drugim nesuvislim mišljenjem se mogu zajebavati.

Meho Krljic

Drago mi je što ceniš moje mišljenje (jer i ja cenim tvoje) ali rekao bih da ga ne primećuješ:

Ja mnim da je NATO time napravio očigledan prekršaj ratnih pravila i međunarodnog prava (ako nije dovoljno očigledno što su državu napali bez objave rata i bez amina SZ i sve redom).

I još jasnije: NATO, što se mene tiče nije imao ni najmanji miligram moralnog prava da bombarduje jedan OČIGLEDNO civilni cilj kao što je zgrada državne televizije u kojoj nije bilo oružanih formacija.

scallop

OK. Iscedio sam ga.

Eriops

Pink prekida saradnju sa Grandom , Grandovci se izgleda sele na TV Foks.. nešto se krupno valja na srpskoj medijskoj sceni..

pokojni Steva

TV Fox je pazarila grčka TV Antena (valjda se tako zove), od jeseni se menja gazda te frekvencije.Ne beži samo WAC sa Balkana.

Ygg

Propali pregovori ,,Granda" i ,,Foksa"

Direktor ,,Granda" Saša Popović i bogati Grk Minos Kirjaku, koji je ,,Foks" kupio od Ruperta Mardoka krajem prošle godine, sreli su se pre nekoliko dana na grčkom ostrvu Mikonos kako bi se dogovorili o saradnji i prelasku emisija ,,Grand produkcije" na njegovu stanicu. Iako je u utorak izgledalo da je sve dogovoreno, juče su pregovori propali, a nije bilo moguće saznati šta je razlog - velika suma koju su čelnici ,,Granda" tražili (ponuđeno im je 15 miliona evra za tri sezone) ili nedovoljan broj ponuđenih termina. Kasno sinoć Željko Mitrović i Popović su se ponovo sreli i dogovorili nastavak saradnje – ,,Grand" ostaje na ,,Pinku".

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/201422/Propali-pregovori-Granda-i-Foksa
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

pokojni Steva

Bože me sakloni i sačuvaj velikih ideja i velikih ljudi.

varvarin

A, ne može više da se nekontrolisano kenja po vlasti!

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Vlast-disciplinuje-kontrolore-vlasti.sr.html

Власт дисциплинује контролоре власти

Нови скупштински пословник даје могућност смене представника регулаторних тела уколико парламент не прихвати њихове извештаје.–Ристић(ДС): Решења нису смишљена да би неко био смењен, кад некоме падне на памет.

...Извештаји свих регулаторних тела од повереника за информације, преко заштитника грађана до ревизора и Агенције за борбу против корупције убудуће ће бити предмет расправе на пленарним седницама српског парламента. И уколико они не буду прихваћени, посланици ће моћи да смене одговорне функционере у овим институцијама.

Јанковић: Има разлога за бригу
Саша Јанковић, заштитник грађана, каже да може да забрине чињеница да је ,,парламент нашао за сходно да највише пажње посвети механизму контроле садржине рада независних институција, а да истовремено није разрађивао Уставом предвиђене механизме сарадње са њима". Јанковић додаје и да су ,,поједине одредбе написане тако да, уз мало добре, или лоше воље, могу послужити за зауздавање независних тела, или за утицај на њихов рад и релативизовање њихових оцена о стварима које су искључиво у њиховој надлежности".

Meho Krljic

Da, u našem kontekstu lako je zamisliti čestu i radu zloupotrebu ovih alatki.

scallop

Rupe u siru su deo sira. Nevolja je kad se reguliše mogućnost zloupotrebe, a ne upotrebe. Onda nema sira. Samo rupe. Polako postajemo represivni.

Meho Krljic

Postajemo a zapravo, koliko god bili ponosni na svoj slobodarski mentalitet, nije nam ni malo stran ni autoritarni mentalitet.

Karl Rosman

Slobodarski mentalitet je najcesce rezultat konzumiranja autoritativnog mentaliteta.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Meho Krljic

Ko jede autoritarizam, iskenjaće liberterstvo?

scallop

I robovima je bilo dobro dok im je robovlasnik obezbeđivao stan hranu i prokreaciju.

Karl Rosman

Quote from: Meho Krljic on 05-08-2010, 12:49:05
Ko jede autoritarizam, iskenjaće liberterstvo?
Tako nesto. Ili: "Bez muke nema nauke." ;)

Robovima je bilo "dobro" dok robovlasnik nije shvatio da moze da im naplacuje "stan, hranu i prokreaciju".  :!:
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Eriops

U Novom Pazaru održana sednica odbora za obnovu Narodnog veća Sandžaka, iz perioda 43-45, a politički zahtev je-autonomija.
Vrlo zanimljivo, verski lideri baštine komunističku tradiciju.
Da se svi ne dosete, kaže se da ta autonomija neće ugroziti teritorijalni integritet države Srbije, osim u slučaju ,, rasparčavanja BIH '' ?
Kaže se i da je granica u Sandžaku povučena bez volje naroda.
Zukorlić već duže vreme vodi vrlo agresivnu kampanju, nameće se kao verski i politički lider, lobira po svetu, kritikuje srpske vlasti na skupu u Rijadu..
Naše vlasti, kao nojevi, zabijaju glavu u pesak.
Posle savetodavnog mišljenja MSP, jasno je i slepcu da će svaki separatistički pokret dodatno da pritisne, i da će biti još više motivisan.
Šta čini aktuelna vlast da spreči dalje komadanje Srbije ? Koja je to državna politika, ko su nam saveznici ( ako ih imamo uopšte ? ) , i imamo li mi ikakav plan u slučaju pogoršanja političkih i bezbedonosnih prilika ? Ili sve radimo ad hok, bez ikakvog plana i strategije ?

Plottz

Tako je Eriopse,oduvek je na ooooooooooo-ruk i burazere dođem ti,jagnjeće brigade su očigledno bile pro islamski nastrojene-nisu bile praseće jelte :|
subota 14

Eriops

Mladi biznismen Čeda danas :
,, Ja mogu da se zalažem, i zalagaću se, za onu nezavisnost
Kosova, koja je prihvatljiva za Srbe sa Kosova ''.. ??

cutter

Đuru deponovali kaluđeri? Anposibl!

Quotehttp://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087?yyyy=2010&mm=08&nav_id=450985

Đura Jakšić na deponiji

U Kragujevcu su "izbrisana" obeležja posvećena pesniku i slikaru Đuri Jakšiću, a njegova bista uklonjena je iz porte manastira Sveti Đorđe na Liparu.

Obeležja i manifestacije posvećeni jednom od naših najvećih slikara i pesnika 19. veka, Đuri Jakšiću, već su "izbrisana" u Kragujevcu, obližnjem opevanom brdu Lipar i selu Sabanta, gde je veliki pesnik svojevremeno bio učitelj u seoskoj školi i ispevao čuvene stihove "Na Liparu".

Kuća u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu, gde je nekoliko godina, u vreme službovanja u ovom gradu (1863. godine) Đura živeo - još postoji, ali je odavno pretvorena u ruinu i predviđena je za rušenje. Više ne postoji ni kulturna manifestacija "Liparski dani", koja je decenijama održavana Đuri u čast i okupljala mlade stvaraoce.

Gradske vlasti nameravaju da na mestu gde još stoji Đurina kuća naprave novi, moderan stambeno poslovni objekat. Reč je,inače, o atraktivnoj lokaciji u najužem centru grada. Kako je obećano, na tom će zdanju biti postavljena Đurina spomen -ploča, a verovatno će biti izdvojena i jedna prostorija, pesniku u čast, u kojoj bi se održavale književne večeri i družili umetnici.

Poseban deo priče o zaboravljenom velikanu predstavlja bista Đure Jakšića koja je 70 godina stajala u porti manastira Sveti Đorđe na Liparu. Njeno uklanjanje iniciralo je starešinstvo manastira, uz obrazloženje da mu tu nije mesto, jer je Đura "bio boem, razvratnik i bezbožnik". Najpre je bista uklonjena u avgustu 2004. godine, dok se ne završi renoviranje porte. Zatim je netragom nestala, a onda je policija uspela da je pronađe na gradskoj deponiji.

Pošto se starešina manastira usprotivio da se ponovo postavi na ranije mesto, bista je doneta u seosku kafanu i smeštena u kafanski magacin. Tada su mnogu Kragujevčani u šali govorili da je kafana Đurina sudbina, te da je red da se tu i skrasi.