• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

džin tonik

clanak potpisuju nijemice baby balls und iva prolic. ali nije ni los.
http://www.viceland.com/blogs/at/2011/12/05/musik-fur-idioten/

...Die serbische Kultur wertet Subtilität zwar allgemein nicht besonders hoch, aber die Hochzeit von Arkan und Ceca sah aus, als hättest du das Gehirn einer Achtjährigen mit einer Wundermaschine verbunden, die Gedanken zu Wirklichkeit macht, und sie dann gezwungen, Kaffee zu trinken. Während Arkan in einer cartoonartigen Uniform im Stil des Ersten Weltkrieges mit mehreren Maschinengewehren herumballert, wechselt seine Braut mindestens viermal ihre Garderobe. Das Ganze natürlich nach der Segnung durch den Patriarchen der serbisch-orthodoxen Kirche. ...
:lol:

ALEKSIJE D.

A ovo ti slušaš. Pa normalno.

Mme Chauchat

Lele Zosko, nisi ti ovo pažljivo čitao.

Man bedenke, dass sie einen Krieg hinter sich hatten, in dem das kroatische Ustascha-Regime solche haarsträubenden Gräueltaten gegen die Serben begangen hatte, dass Nazideutschland sie beschwichtigend anhalten musste, sich ein bisschen zu entspannen.

Read the rest at Vice Magazine: MUSIK FÜR IDIOTEN - VICE Magazine Alps

džin tonik

pa sta fali toj izjavi? bas mi se svidja. ustase, u hrvatskoj podijeljenoj horizontalno na njemacku i talijansku zonu, a vertikalno na koji hrvatski grad i nehrvatske pustare, jos sa prikrpeljenom bosnom, ustase uprkos svemu zadaju stravican udarac milijunima srba.

angel011

A da neko prevede za nas koji ne znamo nemački?
We're all mad here.

Father Jape

I onda Stipanu kažeš da koristi Gugl. : P

QuoteThe Serbian culture in general is not particularly enhanced subtlety highly, but the wedding of Arkan and Ceca looked like you had the brain of an eight-year-olds linked to a miracle machine that makes the idea into reality, and then forced to drink coffee. While Arcane shoots around in a cartoon-like uniforms in the style of the First World War, with several machine guns, changing his bride at least four times her wardrobe. The whole course, after the blessing of the Patriarch of the Serbian Orthodox Church.

QuoteConsider that they had a war behind him, in which the Croatian Ustasha regime had committed such appalling atrocities against the Serbs that they had to stop appeasing Nazi Germany to relax a bit.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Mme Chauchat

Quote from: Jevtropijevićka on 21-07-2012, 14:30:24
Lele Zosko, nisi ti ovo pažljivo čitao.

Man bedenke, dass sie einen Krieg hinter sich hatten, in dem das kroatische Ustascha-Regime solche haarsträubenden Gräueltaten gegen die Serben begangen hatte, dass Nazideutschland sie beschwichtigend anhalten musste, sich ein bisschen zu entspannen.

Read the rest at Vice Magazine: MUSIK FÜR IDIOTEN - VICE Magazine Alps
Treba imati na umu kako su iza sebe imali rat u kome je hrvatski ustaški režim počinio takve stravične zločine nad Srbima da je nacistička Nemačka morala, umirujućim tonom, da ih zamoli da se malo opuste.

Inače je tekst kao da ga je Zosko pisao, samo manje biranim rečnikom. xuss

lilit

Quote from: zosko on 21-07-2012, 14:21:13
clanak potpisuju nijemice baby balls und iva prolic. ali nije ni los.
http://www.viceland.com/blogs/at/2011/12/05/musik-fur-idioten/

a ovo je neka kvazi urbana ustaška propaganda, kao što su i ove dve kvazi nemice. :lol:
još kad ne bismo znali da hrvatska mladež reže vene na cecine pesme, možda bismo bili malo umereniji.
:lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

džin tonik

vec jesam maksimalno umjeren. uopce ne spominjem turske korijene te srbske narodne glazbe.

ALEKSIJE D.

Ništa nema gore od ovih srpskih izroda što sebe nazivaju hrvatima.

Albedo 0

možda jer nisi čuo za D.

ALEKSIJE D.

Zbog takvih se drug Tito i nasekirao pa ga zabolela noga i morali je  odseći. Sram ih bilo...

mac

Quote from: zosko on 21-07-2012, 15:01:37
vec jesam maksimalno umjeren. uopce ne spominjem turske korijene te srbske narodne glazbe.

Koreni su ne samo turski, nego i iranski, i egipatski, i zapravo sa celog Bliskog Istoka. Ako nešto znamo to je da krademo, što je i tvoja teza. Ne bi me iznenadilo da počnemo da uvozimo i indijsku muziku.

pokojni Steva

"Kandidat za budućeg ministra kulture Bratislav Petković upriličio je na pozorišnoj sceni "Moderna garaža" u  januaru ove godine tribinu i predstavljanje knjige "Ispovesti haškog sužnja" koju potpisuje optuženi ratni zločinac Milan Lukić"

http://www.novinenovosadske.rs/16500/skandalozno-novi-ministar-kulture-promovisao-knjigu-ratnog-zlocinca/
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

lilit

lilit

srbijo zemljo luda, kako neko ko ima 29 godina može da bude ministar pravde, jbt!

"Među novim ministrima najstariji je budući potpredsednik i ministar za rad i socijalnu politiku Jovan Krkobabić (1930) a najmlađi ministar pravde Nikola Selaković (1983)."

uz svo uvažavanje njega kao dobrog studenta :mrgreen: , ovo je propas'. mislila sam da od one malovićke nema gore, al izgleda da ima. :(

Josephine

Mislim da je i Jeremić postao ministar bez dana radnog staža. Sad je već omatorio, al je tada bio mlađi. Mada ne kao ovaj, čini mi se.

Mislim da je vreme da proglasimo bankrot.

Quote"Stara vlada je novoj vladi u ekonomskoj sferi ostavila uništene javne finansije, mnoštvo nepotrebnih institucija, i gomilu loših zakonskih rešenja", kaže Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.

"Ako bi nova vlada htela da bude razumna, ona bi morala reći da je Srbija na korak od bankrota, da smo trošili više nego što smo mogli, i da nam može biti samo još gore ako se nastavi ovim putem", navodi on.

"To znači da je jedina opcija za Srbiju da svi štedimo. Tačnije, ne svi, jer ljudi koji rade u privatnom sektoru već štede odavno, već ljudi koji rade u državnom sektoru i imaju primanja od države, da i oni moraju podeliti sudbinu ostatka društva", kaže Stevanović.

Situacija koju najavljuje Mlađan Dinkić, u kojoj bi se novac za investicije, ili novac od MMF-a, preusmerio u budžet svakako nije dobro rešenje, upozorava Stevanović.

"To nije dobro rešenje, i mi se ne možemo tako pokrivati, jer naredne godine neće ništa bolje da se desi. Srbiju samo spašavaju štednja, i reforme koje bi nas u nekom roku od 3 do 4 godine izvele na zelenu granu. Ja na osnovu izjave da moramo još da se zadužimo baš nešto nisam video neku veliku rešenost da se ide u tom pravcu, i stoga se bojim da neće biti dovoljno urađeno na smanjenju potrošnje" ,kaže on.

"Ukoliko se nastavi obmanjivanje javnosti o stvarnom stanju srpske ekonomije bojim se da ćemo završiti u grčkoj tragediji punog kapaciteta", kaže Saša Đogović, iz Instituta za tržišna istraživanja, i dodaje da je Srbija praktično već u bankrotu.

"Srbija se, možemo reći, bez pomoći MMF-a, sada već nalazi u predfazi tog bankrota. Jer, ukoliko vi zaista ne možete da izmirujete obaveze prema svim budžetskim korisnicima bez dodatnog zaduživanja, a imaćete sve manje kreditora koji će vam izlaziti u susret, znači da polako ulazite u fazu bankrota. I da biste izbegli da i formalno uđete u fazu bankrota, potrebna vam je podrška MMF-a koji bi bio garant sprovođenja neke nove ekonomske politike" , navodi on.

Ta nova politika podrazumeva zamrzavanje plata i penzija na određeni period, reformu javnog sektora, pročešljavanje parafiskalnih nameta, smanjivanje neselektivnih subvencija, kao i neizbežno povećanje PDV-a, ističe Đogović.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=07&dd=26&nav_id=629490

Father Jape

Quote"Ako bi nova vlada htela da bude razumna, ona bi morala reći da je Srbija na korak od bankrota, da smo trošili više nego što smo mogli, i da nam može biti samo još gore ako se nastavi ovim putem", navodi on.

Ovo je već treća strana s koje isto to čujem.

Angel of Ten

Sunđer Bob je preuzeo najbitnije ministarstvo u zrelom dobu od 32 godine :)
Mene najviše plaši Dinkić jer je već u mnogobrojnim prilikama pokazao da nema pojma, a sad će da drži "drži" finansije i ekonomiju. Bolje da su pustili Jorgovanku Tabaković...
Come to the dark side, we have cookies.

Father Jape

Bolje da su pustili morsko prase...

Angel of Ten

"Samo lud čovek radi istu stvar na isti način i očekuje drugačiji rezultat." A već mi nije bilo dobro od kampanje kada je prisvojio strane investicije kao stranačke podvige.

Josephine

Quote from: Angel of Ten on 26-07-2012, 18:24:19
"Samo lud čovek radi istu stvar na isti način i očekuje drugačiji rezultat."

Glup, ne lud. Imajmo poštovanja prema ludima.

Quote from: Father Jape on 26-07-2012, 18:20:46
Ovo je već treća strana s koje isto to čujem.

I ja. I to ne iz medija, već od insajdera (iz treće ruke, doduše). Zato sam i okačila.

Angel of Ten

Bilo je jasno u kom smeru idemo kada se MMF povukao iz cele priče, ali morali su nekako da se "premoste" izbori :)
Uostalom, sa 131 državnom agencijom imamo prostora za skraćivanje u birokratskom aparatu i-haj. Samo niko nije hteo da ima socijalne nemire pred izbore. Tough luck.

Josephine

Ma dobro, sve je to jasno i onom malom Đokici. Pitanje je: šta sad?

Ne verujem da će biti štednje i zamrzavanja plata u javnom sektoru, zatvaranja nepotrebnih agencija, smanjenja potrošnje. Hej, pa večita opozicija se tek domogla vlasti, a sad bi vi da se odreknu svog prava da eksploatišu javni sektor u stranačke svrhe?  :roll: Dinkić nagoveštava katastrofalni izbor u svojim monstruozno glupim izjavama, postupcima i egomaniji.

A najveći problem je što sve to mnogi vide, ali ćute ili uzalud pišu po novinama. Zašto? Zato što nemaju snage da se bore sa masom, koja će ih ili otpisati kao agresivne i revolucionarne (uz obrazloženje da njihova agresija izaziva agresivan odgovor) ili će ih ignorisati jer se jednostavno prepustila toku i ne misli.

I sve što se guralo pod tepih, a na šta su mnogi upozoravali, obrušiće se odjednom na sve. Bez razlike da li su branili sistem ili agresivno bili protiv njega.  :( 

Angel of Ten

Pa sirotom Đoletu je možda bilo jasno, ali odjednom svi daju izjave u medijima kao da se to juče desilo i svi su zapanjeni činjenicom da srljamo ka bankrotu.
Ako se vrati MMF, to će ići ka povećanju fiskalne discipline (ćao obećana povećanja plata, a naročito penzija), najverovatnije povećanju PDV-a, smanjenju broja zaposlenih u državnim institucijama... U isto vreme moraju da uvere investitore kako je Srbija dobro mesto (ne znam samo čime jer neće imati novca za subvencije za zapošljavanje), da povećaju proizvodnju i izvoz... A to sve teško mogu da izvedu bez da prekrše predizborna zlatna obećanja.

Josephine

Ko je pratio, odavno je mogao da nasluti. Stidljivo su se pojavljivale takve vesti. Sad je doteralo cara do duvara, pa se o tome otvoreno priča.

Rekoh već da ova vlast džabe slavi izbornu pobedu i da je ona, paradoksalno, njihov kraj. Pomenuh negde i nekakav vruć krompir. Problem je što je pogled najbolji sa dna.

Meho Krljic

Oh, Vojvodina + Srbija tudej:

Новинару пет месеци затвора за увреду вође екстремистичког покрета ,,64 жупаније" 
Шездесетдеветогодишњи Ласло Шаш провешће у затвору 150 дана јер је суд оценио да је у рубрици Писма читалаца у листу ,,Мађар со", увредио Ласла Тороцкаја

Суботица – У петак, 20. јула, у подне новинар Ласло Шаш (69) сам је дошао у Окружни затвор у Суботици да одслужи затворску казну од 150 дана. Пресудом Основног суда у Суботици од 4. фебруара 2011. године Шаш је проглашен кривим за кривично дело увреде пошто је у тексту објављеном у листу ,,Мађар со", у рубрици Писма читалаца 24. априла 2007. године увредио Ласла Тороцкаја, вођу покрета ,,64 жупаније". Суд му је одредио новчану казну у износу од 150.000 динара. Како казну није уплатио у року од осам месеци, Основни суд је 24. априла ове године донео решење којим му се новчана казна преиначује у затворску у трајању од 150 дана. Пре одласка у затвор некадашњи сарадник листова ,,Мађар со" и ,,Хет нап" више пута је поновио да нема новца за казну с обзиром да није стекао пензију, да нема прихода и да он и супруга живе од њене скромне пензије.
Ласло Шаш је кажњен по члану 170, став 2. Кривичног законика Србије који прописује да се за увреду изнету у средствима јавног информисања изриче казна од 80 до 240 дневних износа, што је разлика између прихода и расхода осуђеног или у висини од 150.000 до 450.000 динара.
Тако је строга казна затвора од готово пет месеци за хонорарног новинара била једино могуће правно решење након изрицања овакве пресуде. Суд је Шаша казнио по тужби Ласла Тороцкаја, вође ,,64 жупаније", десног екстремистичког покрета како га квалификује МУП Србије, из Мађарске. Име покрета је сећање на време када се Мађарска, у оквиру Аустроугарске монархије, простирала на готово двоструко већој територији од данашње и где се политичка управа одвијала посредством 64 жупаније. Ласлу Тороцкају је од 2008. до 2010. године био забрањен улазак у Србију, па је и то био један од разлога дугог трајања судског поступка против Ласла Шаша.
Како стоји у пресуди, Шаш је крив што је написао да је Ласло Тороцкаи дволичан, да је посредством Савеза војвођанских Мађара постао непожељан пред српским властима, да се чуди што су га уопште пустили из Републике Мађарске, да је приликом опсаде телевизије у Мађарској био хушкач, да га чуди да није чуо о поновном хапшењу Тороцкаја, већ о његовом захтеву о исплати 10 милиона форинти штете, те да се на интернет-страни ,,Капу" посетиоци могу уверити како човек може да се сроза. Суд је оценио је Шаш био свестан да су ове реченице увредљиве али да их је и поред тога објавио. У образложењу пресуде каже се да Суд не може да узме у обзир одбрану окривљеног Шаша по којој је оваквим текстом желео да заштити овдашњу омладину од великог мађарског национализма.
На изречену пресуду жалили су се и Шаш, коме је у међувремену преминуо адвокат и није имао новца за другог, али и Тороцкај, а Апелациони су у Новом Саду је 19. априла 2011. одбио је обе жалбе, и потврдио пресуду Основног суда у Суботици.
  А. Исаков објављено: 26.07.2012. 

Svašta, pa zar tu nije kriv urednik i urednik rubrike, bez obzira što je pismo u pitanju? Plus, ovo napisano baš nisu neke uvrede...

sleep

Ali kakav NSPM komentar!

"Mađarski autošovinista može da bude kažnjen, a srpski autošovinista nagrađen svojim ponašanjem, pisanjem, izjavama...?!!"

xrofl :cry: xrofl
"Ona htela fensi face, a ja Srbin sa dna kace"

lilit

zovite me moron, al ja ipak ne mogu da verujem da je dačić premijer srbije.  :cry: :cry: ko god mu je iz faking DS korumpirane shitine omogućio ovo, nadam se da ne spava mirno.

Nightflier

Quote from: lilit_depp on 26-07-2012, 22:54:37
zovite me moron, al ja ipak ne mogu da verujem da je dačić premijer srbije.  :cry: :cry: ko god mu je iz faking DS korumpirane shitine omogućio ovo, nadam se da ne spava mirno.

Koliko sam bio ubeđen da će prethodna Vlada isterati čitav mandat, toliko sam sklon mišljenju da ova neće potrajati duže od pola mandata.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

lilit

a ja sam sigurna da će trajati dva mandata.

Nightflier

Osam godina? Nema šanse. Sem u slučaju velike koalicije, koja bi čak mogla biti izvesna nakon konsolidacije DS.
First 666

Ugly MF

Ja placem uz Lilit... :cry:

...jos mi pada na pamet da ce se Srbija podeliti na one koji imaju nekoga u politici , i na one koji nemaju nikoga...
du d math....

Nightflier

Quote from: SVAROG on 26-07-2012, 23:23:36
Ja placem uz Lilit... :cry:

...jos mi pada na pamet da ce se Srbija podeliti na one koji imaju nekoga u politici , i na one koji nemaju nikoga...
du d math....

Pa ta podela je već na delu.
First 666

zakk

ju, ode covek na jogu a ovo ga doceka  :shock:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Quote from: zakk on 27-07-2012, 00:44:56
ju, ode covek na jogu a ovo ga doceka  :shock:

Ko ide na jogu??? Šta ga je dočekalo???
First 666

džin tonik

Quote from: lilit_depp on 26-07-2012, 22:54:37
zovite me moron, al ja ipak ne mogu da verujem da je dačić premijer srbije.  :cry: :cry:

moron. ili taj dize ruke od "zapadnih srbskih zemalja" da te briga?

Ugly MF

nikada Ivica Dacic nece sici sa politicke scene ... :(
Zar ne vidite da su krenuli da se uvostavaju tamo i mumficiraju po foteljama?
Iskopavaju razne metuzaleme, ili postavljaju klince koji su podobni...

...A pamet koja ce u buducnosti da ih bira ce meriti prosperitet zemlje po kvalitetu mobilnog koji mu se nudi i stasu pevaljke koja se non stop vrti po TV i radiju...
:x

lilit

Savajat Erp

До врага...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Father Jape

Previše je to optimistično. Bar do 1990. se može produžiti raspon.

Albedo 0

ma vraćaće ga i generacija 2000. Ali ovima će biti najgore.

Albedo 0

28. jula 1918, Predsednik Vudro Vilson izdao je sledeće saopštenje američkom narodu. Pročitano je u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama. Srpska zastava je podignuta iznad Bele Kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD. Poruka je glasila:

Narodu Sjedinjenih Država:

U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.

Jedan od plakata kao apel za pomoć srpskom narodu tokom Prvog svetskog rata.
Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosećenje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svetom. U isto vreme, ne bismo smeli zaboraviti ni istorodne narode velike slovenske rase – Poljake, Čehe i Jugoslovene, koji sada pod vladavinom tuđinaca, čeznu za nezavisnošću i nacionalnim jedinstvom.

Ovo se ne može obeležiti na više prikladan način do u našim crkvama.

I, zato, pozivam narod Sjedinjenih Američkih Država, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28. jula, u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, I da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same kao I za cilj kojem su se posvetili.

Vudro Vilson, predsednik
Bela kuća, jul 1918.

http://serbian.serbia.usembassy.gov/kada-se-na-vrhu-bele-kuce-vijorila-srpska-zastava.html

Stipan

Kakve veze saopštenje Vudro Vilsona ima sa vama Bosancima?

Albedo 0

pa sad, ja sigurno imam više veze nego ti, jer su mi dva pradjeda od četiri bila u kraljevoj vojsci a tvoji su možda bili u austrougarskoj  8-)

no, tema je Serbia Today, stoga je neko morao da postavi

Stipan

Pa dobro, čak i Bosanci imaju prava da ljubuju sa Amerima...

mac

Cilj je bio da se oslabi Austrougarska, a ne da se ojača Srbija. To je dakle nije bio dan veličanja Srbije, nego dan kada je srpska zastava upotrebljena u geo-političke svrhe.