• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

akhnaton

Quote from: Аксентије Новаковић on 23-10-2017, 10:51:36
Quote from: varvarin on 21-10-2017, 17:54:59

A pogledaj i ovo, bar - posle seobe Srba pod Čarnojevićem itd:

То што се устаљено назива "сеобом", није никаква сеоба.
Ради се о етничком чишћењу простора Косова и Метохије од Срба.
Морамо да се мењамо, и да почнемо ствари да називамо правим именима.
Етничка чишћења Срба нису никакве "сеобе" Срба, јер у противном ће неко и Олују прогласити сеобом, а не етничким чишћењем.

Za 1690 pitaj Arsenija III. Ko ga je terao da sprovodi to što je sproveo?

Quote from: scallop on 23-10-2017, 11:04:55
Rašani su skloni kruženju.

I tome
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

scallop

Quote from: akhnaton on 23-10-2017, 11:16:34

Za 1690 pitaj Arsenija III. Ko ga je terao da sprovodi to što je sproveo?

Okolnosti. Da general Pikolomini nije fasovao kugu u Skoplju, pa otišao da polaže prijemni ispit na onom svetu možda ni Arsenije III... Ali to je već priča za alternativne istoričare što nije moja omiljena proza. Činjenica je da je svojom "epskom seobom" napravio rupu u naseljenosti, pa je Zakon o dejstvu masa došao do izražaja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

scallop

Ništa što nismo znali o tome i ranije.
Meni je najzanimljiviji komentar:

Takozvana seoba srba ili seoba "buducih" srba. Velika seoba "buducih" srba je seoba makedonaca posle Karposovog ustanka. To su makedonci koji su bezali od turske osvete posle Karposovog ustanka. Zato postoji autohtonost tih ljudi.

Vidite, svaka budala ima svoje veselje. Naime, do propasti Karpoševog ustanka došlo je tri meseca posle Seobe. Toliko je odolevao, kad je ostao usamljen u borbi. Dalje, u to vreme nije bilo definisane makedonske nacije, pa ko zbris'o - zbris'o. Makedonci su stigli u Vojvodinu u okviru trange-frange poduhvata kralja Aleksandra K. da preraspodeli populaciju u nastaloj Jugoslaviji. Tako su i Ličani stigli u okolinu Prilepa oko 1921-22. godine (napravio mesto za presipanje Hrvata i ogorčio lokalne Makedonce, a Crnogorci na obalu Dojranskog jezera (i danas postoji selo Nikolič). 
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 23-10-2017, 11:48:43
Kad smo već kod Srbije danas (ili barem ovih dana):

Serbian Artists Arrested Following Anti-Authoritarianism Art Museum Protest

Ti bi da razblažiš sajdkik proseravanjem? Molim te, nemoj.

Meho Krljic

Da razblažim? Proseravanjem? Ne, ovo je nešto što se događa u Srbiji ovih dana - policija privodi klince zbog "vređanja predsednika" zato što su izveli performans. Vredi da se stavi na topik.

scallop

Znao sam da ne možeš da se uzdržiš. Htela deca da se slikaju za novine? Imali smo slično i sa onim glupačama u Rusiju koje su "svetsku slavu" dostigle nastupajući u crkvi.

Ono što se dešava u Srbiji je da je najniži nivo demokratije dostignut neviđenom količinom gluposti onih koji misle da će olajavanjem i opanjkavanjem da postignu politički vredan rezultat. Sa ovakvim i sličnim nastupima, zapravo, nudite večnost Vučiću. Kao da vas je naručio na buvljaku.

Meho Krljic

Ali ovo je savremeni umetnički performans na otvaranju muzeja savremene umetnosti - da li zbog toga treba da te privode uz obrazloženje da si vređao predsednika?

No, druga tema: Država od penzionera uzela 612 miliona evra

scallop

Quote from: Meho Krljic on 23-10-2017, 12:20:32
Ali ovo je savremeni umetnički performans na otvaranju muzeja savremene umetnosti - da li zbog toga treba da te privode uz obrazloženje da si vređao predsednika?

Treba ako nosiš masku Predsednika. Toliko je jeftino da zaslužuje bar batine.

Tačno znam koliko nam je uzela država. Mi smo porodica penzionera. Ipak, prilično sam zadovoljan na šta je troše. Naravno, ne sasvim, ali ko je uopšte potpuno srećan? Ja bih i da mi sin, tvoj imenjak, dobije stalan posao, ali je suviše obrazovan i iskusan. Da se pozabaviš, recimo, time? Kako funkcioniše Biro za zapošljavanje, ako neko sa magistraturom i preko dvadeset godina iskustva u obrazovanju, advertajzingu i marketingu sedi dve godine bez poziva Biroa?

Meho Krljic

U kom smislu da se pozabavim time? Profesionalno ili forumaški?

Samo proveravam šta se očekuje od mene  :lol:

scallop

Quote from: Meho Krljic on 23-10-2017, 12:43:23

Samo proveravam šta se očekuje od mene  :lol:

Već ti je smešno? Recimo, jutros saznam da je ženi, brodograđevinskom mašinskom inženjeru sa dvogodišnjim detetom, na Birou ponuđeno da u noćnoj smeni nadgleda nadzorne kamere neke firme. Jesam li samo ja zabezeknut?

Meho Krljic

Ne, nego smo mi ostali navikli. I moja žena i ja smo menjali poslove poslednjih godina, bili na birou itd. To da se ne traže ni škola* ni iskustvo je pravilo koga smo svi bolno svesni već duže vreme.

* Koju ja, srećom, nemam, pa da mi još bude i žao.

Scordisk

Quote from: scallop on 23-10-2017, 12:58:20
Već ti je smešno? Recimo, jutros saznam da je ženi, brodograđevinskom mašinskom inženjeru sa dvogodišnjim detetom, na Birou ponuđeno da u noćnoj smeni nadgleda nadzorne kamere neke firme. Jesam li samo ja zabezeknut?

a je l' sa prijavom ili bez?  :D

Meho Krljic

Nego da vidimo šta jedan sudija ima da kaže o najavljenim reformama pravosuđa i ustavnim promenama za njih vezanim:

Šta se krije u najnovijoj ustavnoj ambalaži?

Truman

Što se tiče Biroa mene više uopšte ni ne zovu. A i drago mi je zbog toga da ne bih morao da ih odbijam jer bi mi sigurno nudili poslove sa manjim primanjima od ovog što radim preko neta.

Nego Meho, stalno primećujem kako ističeš da si čovek bez škole. To prvo sumnjam da je tačno ( nije škola samo sedmi stepen stručne spreme ), a drugo imam utisak da time tražiš izgovor za eventualnu neupućenost u neku temu ( premda za to nema razloga jer si ti upućen u sve teme ).
Ja da valjam ne bih bio ovde.

scallop

Drljaj ti svoje, a ja ću svoje.

Dopada mi se kad tema zastrani ka seobama, voljnim ili prisilnim svejedno. Odnosno, kad god se pomene da su neka seoba ili premeštaj voljni moramo prepoznati pokušaj istorijske prevare. Kako sam zaludan, godinama se bavim seobama i putevima seoba. Jednom ću objaviti intrigantnu knjigu, ako ne zakasnim. Otkako je čovek obrao smokvu i sišao sa drveta, prinuda postoji. Nevoljno je morao do druge smokve. Nisam naišao ni na jedan slučaj gde se neko spakovao i otišao jer je bio previše zadovoljan i srećan. A sve je započelo kad sam shvatio da svi iseljenici sa Balkana potiču iz nedovoljno gostoljubivih krajeva. Najmanje se odlazilo iz Vojvodine, jer je kao pračovekova smokva. Tako sam i temu započeo još u priči "Ginekoid za Ciganina", polovinom osamdesetih. Otada stalno, ponegde ponešto na tu temu.

Stipan

Vojvodina je raj na zemlji. Zato tamo i uspevaju najbolji... Možda ne baš najbešnji, ali najbolji...

Аксентије Новаковић

У који се то рај уклапа Suicide city?
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Stipan

Аксентије Новаковић

Аха, значи Суботица је заправо рај у рају :)
Него на конто тог назива (Suicide city) за Суботицу - шта је узрок толиким самоубиствима?
Чуо сам пар неких теорија, а које је твоје мишљење?
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

akhnaton

Quote from: Аксентије Новаковић on 23-10-2017, 14:08:51
Аха, значи Суботица је заправо рај у рају :)
Него на конто тог назива (Suicide city) за Суботицу - шта је узрок толиким самоубиствима?
Чуо сам пар неких теорија, а које је твоје мишљење?

Nemam pojma što se ja mešam, kad meni nije postavljeno pitanje, al dok me radi ova loza da probam da odgovorim. Ravnica, ima nešto depresivno u nebu koje pritiska sa svih strana a horizont je ako ga uopšte ima daaaleko.  Mada se možda i varam. Život je borba, da ne kažem da je sam život krst, a mnogi ne mogu da istrpe pritiske koje on sa sobom nosi, pa kvrcnu i odluče da sebi prekrate "muke".
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Stipan

Da, to je opšteprihvaćena teorija... Ravnica je depresivna itd... Eto, na primer Sijuksi su bili ravničarski narod, pa ih je to nebo što pritiska sa svih strana nateralo da sjebu Kartera i sedmu konjičku...

Stipan

A zašto se ubijaju u Subotici? Đavo bi ga znao.
Kažu da što si inteligentniji, skloniji si depresiji i glupim potezima.
Verovatno i to ima veze sa tom natprosečnom suicidnošću.

scallop

I mislio sam da Black Hills of Dakota imaju neku vezu sa nizijama Aljaske. Razumem i da je visoka inteligencija inicijalna kapisla za gluposti. Uopšte, imam razumevanja za sve šta Stipan napiše.

Stipan

Jest... Dakote su ruinirale sedmu konjičku... Malo sutra Scallope...

scallop

Quote from: Stipan on 23-10-2017, 17:07:08
Jest... Dakote su ruinirale sedmu konjičku... Malo sutra Scallope...

Aj' da ne cepidlačim. Znam da sam komplikovan za razumevanje.

Stipan

Sijuksi su tipično pleme prerijskih Indijanaca, lovaca na bizone, a prerija je, jel'te, ravnica.
Tačno je da su oni bili konfederacija pod nazivom Lakota, ali Bik Koji Sedi nije pripadao Dakotama.

scallop

Quote from: Stipan on 23-10-2017, 17:56:16
Sijuksi su tipično pleme prerijskih Indijanaca, lovaca na bizone, a prerija je, jel'te, ravnica.
Tačno je da su oni bili konfederacija pod nazivom Lakota, ali Bik Koji Sedi nije pripadao Dakotama.

Ja o geografiji, a ti o uštipcima. Nađi mi tačno gde pominjem bilo koje ime plemena ili lično ime koje ti pominješ. Sad mi je jasnija priča o površnosti. S Wyomingom baš nemate sreću.

Stipan

Svejedno. Ko će s tobom na kraj izaći?

scallop

Samo onaj ko je bio tamo sa mnom.

Stipan

Uz Kastera ili Tatanku?

scallop

U tim "ravničarskim" krajevima. Pričalo se o ljudima iz plodnih ravnica i zašto nisu skloni emigraciji, zar ne?

Stipan

Mda... Ovo je tema "Serbia today"... Gde mi odosmo?

scallop

Tačno. I mala rasprava da li se selimo (iz srpskih krajeva) voljno ili nasilno. Ustvari, veza postoji kad se čita UNAZAD. Jedno poglavlje se dešava u gradu Tahlequah, Oklahoma, gde sam sa kustosom indijanskog muzeja i postavke "Trail of Tears" došao do zaključak da smo isti narod. Po prisilnim seobama.

varvarin

TOOO!!!

Najzad su shvatili!!!

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=10&dd=23&nav_category=78&nav_id=1317376

Lista 10 zemalja koje "najviše ugrožavaju EU", tu i Srbija

Petronije

Ali obrazloženje...Vučić je napisao pismo Briselu o Kosovu i OD TADA je raspoloženje prema EU negativno u Srbiji. Hvala Vučiču što postojiš, bez tebe smo slepci obični.
Arm the Homeless

tomat

polovina članica EU ugrožava EU :lol:

i lilit dejstvuje :lol:
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Gulaš se lagano pretvara u papazjaniju. Najčvršće su uz EU zemlje koje su odavno dobile komadić EU. Novopridošle su dobile ništa, odnosno, pravila koja im, najčešće, prave štetu. Posebna nevolja je u separatističkim težnjama regiona koji su umislili da bi ima bilo bolje bez matice (Katalonija, Lombardija, pa i svojevremeno Slovenija, koja se verno prišljamčila uz KuK). Ostali separatizmi su pseudonacionalistički, kao da je parče ničega veće od ništa. Evropska imitacija ne može kao Američka unija, jer tamo nije postojala kompaktna državotvorna istorija. Dogodiće se realnost balkanskih zajebanata da kad Hrvatska i Srbija stignu u EU, tamo više neće biti nikoga. Kao moj Spiridon kad je savladao prepreke prema Zapadu. :|

Stipan

Kroz gnezda škorpija i bespuća, zar ne?

scallop

Quote from: Stipan on 23-10-2017, 19:48:19
Kroz gnezda škorpija i bespuća, zar ne?

Eh, kako prolazi vreme ispostavlja se da sam bio mnogo aktuelniji za dolazeće budućnosti.

Stipan

Možeš ti da se ljutiš na mene koliko hoćeš. Voleo sam tvoje priče i pre no što smo se upoznali.

scallop

Quote from: Stipan on 23-10-2017, 19:54:27
Možeš ti da se ljutiš na mene koliko hoćeš. Voleo sam tvoje priče i pre no što smo se upoznali.

Još kad bih mogao da te ubedim da je samo dobra priprema osnov uverljivosti.

Stipan

Pa znaš da sam tvrdoglav...

Meho Krljic

Truman

Quote from: zosko on 25-10-2017, 15:57:05
Uhapšena direktorka Etnografskog muzeja jer nije pošteno podelila plen

Најјачи коментар са сајта:

Ljudi, mi živimo u zemlji u kojoj Etnografski muzej pere pare...
(kartmen, 25. oktobar 2017 14:30)

# Link komentara
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Scordisk

a posle pričaju da nema para u etnologiji

džin tonik

ali to je ono fascinantno, ma da bi se ostavile i mrvice, nema sanse.
sjecam se nagradne igre za stripofili u slobodne dalmacije, premija: bicikl.
i odnese neka zenska koju nakon propasti strip-sekcije slobodne dalmacije nadjoh u impresumu ludensovih izdanja. reko, pa jebo vas bicikl, alo, ni to ne moze namjenski. :cry:

scallop

Ko sebi traži put uvek si ga nađe. Ko ima svoj put ne traži.