• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Oj, NINo, NINo, NINo, uzeću te ja...

Started by ginger toxiqo 2 gafotas, 09-01-2008, 23:18:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

scallop

Quote from: Alexdelarge on 06-01-2020, 13:00:38
Quote from: scallop on 05-01-2020, 17:33:40

Ne znam. Pokušao sam da zamislim gomilu od 200 knjiga. Ukupno oko 40000 strana po tri minuta čitanja svaka. 2000 sati čitanja. O, zar se i to može! Sasvim je moguće da bi i Dostojevskog promašili,

ne razumem te.

Hajde da pretpostavimo da je Miki napisao epohalan roman. Novi literarni pristup. Otprilike kao što je Kiš napisao "Grobnicu...", pa ga literarni nosioci Srbije opaučili za plagiranje. I zbog apsurdnog statusa opšte skribomanije ostane da čeka da ga pronađu jednom, kad već odustane od pisanja. Ako se NIN-ova nagrada smatra vrhom u Srbiji, onda se i postupak žiriranja mora tome saobraziti. Bem mu lebac, Boban je imao više osećaja kako da pronađe dobre priče u vreme kad mu je bilo stalo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kimura

Jednostavna matematika (scallop) nije dobar dokaz, lično čitalačko iskustvo (ja) još manje, sumnje da postoji skrivena ideološka zlonamera (anomander) se tek ne uzimaju u obzir.
Verovatno je problem to što mi jesmo ili pokušavamo da budemo pisci, pa nam se uvek može reći da smo drugorazredni, bez razmatranja kom bi razredu pripao visokoobdarenoprelistavajući žiri.
To će biti i ostati neopoziva istina za ljude koje domaća literatura ionako ne zanima.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Kimura

Eh,da. Nekada su diskusije na radionici bile stvarno interesantne.

scallop

Složiću se sa Kimurom. Mićino glasanje o prvom pasusu drugog poglavlja romana bilo je impresivan izazov za pitanje šta nas potiče na čitanje. Istovremeno nikakva potvrda za visokoobdareno prelistavanje. Dvesta romana za NIN-ovu nagradu i dalje se čita dvestapedeset dana ili se radi o zloupotrebi.

Ako nije bila jasna moja pretpostavka da je Mikijev roman bio literarna revolucija, da budem direktniji. I moj roman UNAZAD je pre dve godine bio revolucionaran u pristupu i ostvarenju, ali ga niko nije pročitao. Tardis je bacio šest primeraka. Ako ga ne prepoznaju, nije čudo da se pisac čudi. Spisateljski napor je uložen i treba da zavređuje čitanje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Alexdelarge

pa što onda nisi odgledao profu ludaka do kraha? odustao si jer znaš iz dugogodišnjeg gledalačkog iskustva šta valja a šta ne. isto je i sa knjigama.

scallop

Poređenje i nije baš dobro. Sa velikim zadovoljstvom sam odgledao dve trećine filma. Naprosto sam upijao kako su spojene dve naizgled nedodirive priče. A onda se dogodilo da sam kompletirao priču. Ako nisi visokoobdareno prelistavao i Ekovog "Baudolina", ukupni dojam mi je blokiran kad se Barbarosa udavio. Zbog narednih pedeset strana umalo nisam zaboravio o čemu je roman. Zbog toga Umberto Eko nije manje Eko, ti suvišni delovi bili su namenjeni onima što slabije kapiraju. Valjda ne misliš da sam nepismen do nečitanja pa zato nisu čitali? Kao mi Miki, ni ja nisam bio na spisku knjiga na koje treba obratiti pažnju.

Alexdelarge

QuoteBreaking news!
U uži izbor za Ninovu nagradu ušao je Milenko Bodirogić sa svojim Gulo-pečatirano-preporučenim romanom Po šumama i gorama!
Čak 2 Orfelinove knjige u top-10!
Moj rivju ove knjige stiže za par dana...

1. Elvedin Nezirović, Ništa lakše od umiranja, Laguna
2. Stevo Grabovac, Mulat albino komarac, Imprimatur
3. Vidosav Stevanović, Paučina, Službeni glasnik
4. Slobodan Tišma, Grozota ili..., Čarobna knjiga
5. Драшко Сикимић, Čvor na omči, Lom
6. Ana Vučković, Yugoslav, Partizanska knjiga
7. Nenad Racković, Biblija, Laguna
8. Milenko Bodirogić, Po šumama i gorama, Orfelin
9. Saša Ilić, Pas i kontrabas, Orfelin
10. Nemanja Jovanović, Rudi, Partizanska knjiga

mac

Ajde opet da glasamo za početke ovih deset knjiga, na novom topiku...

Boban

Dovoljan je samo jedan pasus (5-10 redova) da se proceni da li je pisac pravi pisac ili šalabajzer.
Nema tu nikakve velike nauke, nije mi jasno zašto se ovoliko stresirate. Od tih 200 knjiga 150 se mogu baciti posle 2-3 minuta. Ako treba da ocenjujemo o čemu je knjiga to je nešto sasvim drugo, ali do toga ne stižemo ako ne postoji dobro pisanje.
Analogno tome, koliko dugo treba da slušate pevača da biste uvideli da li zna ili ne zna da peva. Ako ne zna da peva, onda me boli dupe o čemu peva kada dodeljujem nagradu. Glupavo je terati me da odslušam sedam minuta kreštanja i zavijanja da bi imao pravo da kažem kako pevač nije pevač, nema glas, ne ume da peva i ne želim da ga slušam.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Kad god Boban ponovi svoju mantru o kreštanju setim se Sex Pistolsa. Uroš nam je jednom spakovao za put u Grčku disk sa njima i Ramonsima. Da se ne uspavamo usput. I uspelo je. Sa čitanjem je malo drugačije. Ninova nagrada je kanalisana nizom signala kao što su ime autora i izdavač. Pitam se kako bi bilo je da je anonimna.

Alexdelarge

Quote from: scallop on 09-01-2020, 11:29:32
Ninova nagrada je kanalisana nizom signala kao što su ime autora i izdavač. Pitam se kako bi bilo je da je anonimna.

pre dve godine nagradu je dobio atanacković za prvi roman, a objavila ga je opskurna izdavačka kuća ( besna kobila).

scallop

Znao sam da će neko da pomene Luzitaniju. Pa, kako je prošlo? Kasnije. Mogao bih sad ja da se setim Podpalublja. Sa tim brodovima uvek je priča o pacovima kad brod počne da tone. Nemam ja problem sa nagradom, takva je kakva je, ali ne treba imati iluzije. Ima kod nas sijaset književnih nagrada, pa se uvek neka zalomi. Vital, Dijamant, Tommy...

mac

Ljudi bre! Dajte mi prve pasuse!

scallop

Evo ti drugi da vidiš kako izgleda nepismenoća:

Damjan Filev je sasvim slučajno zapazio da mu Future Publications više ne nude objavljivanje prvog romana kojim će, uz svoj popriličan ulog oduševiti i usrećiti svoju mamu. Mora da su shvatili da sam suviše mator i da bih pre mogao da usrećim unuke. Promena je bila izražena time što ova poruka nije bila kopipejst i nije je potpisao štambilj vlasnika Dena Kana nego njegov asistent Majkl Forbs. Najpre je pomislio da je alavi gazda konačno odustao i da će ga ostaviti na miru, kao što su ga ostavili na miru i svi domaći nadri izdavači uvereni da su pisci lovina, a ne dragoceni posed. Ili mi je pao rejting. Onda je pročitao poruka koja je ličila na još jedan mamac za somove, ali ga je potakla da prihvati igru.

mac

To je drugi pasus jednog od romana u užem izboru?

scallop

Quote from: mac on 09-01-2020, 13:24:02
To je drugi pasus jednog od romana u užem izboru?

Eto, to su defekti demokratije. I ti bi glasao, ocenjivao, bodovao, a pojma nemaš o pasusu i knjizi. Pasus je iz romana UNAZAD i na izvolte za prepoznavanje nepismenog autora.

mac

Šta mi daješ to, kad sam lepo tražio pasuse romana iz užeg izbora. Lepo piše gore. Uvažavam da imaš svoje mišljenje o prvim pasusima, ali uvaži i ti da ja hoću ono što hoću, i ti ne možeš to da mi promeniš.

scallop

Quote from: mac on 09-01-2020, 13:39:15
Šta mi daješ to, kad sam lepo tražio pasuse romana iz užeg izbora. Lepo piše gore. Uvažavam da imaš svoje mišljenje o prvim pasusima, ali uvaži i ti da ja hoću ono što hoću, i ti ne možeš to da mi promeniš.

Ne mogu "to" da ti promenim, ali šansa za prosvećenje postoji.

Boban

mac, kako očekuješ da ti neko da prve pasuse? Misliš da mi imamo sve te knjige i onda ćemo da ih prekucavamo za tebe?

D.

QuoteČinjenica da većina romana koja je dobila ovu nagradu nema ili ima tek uslovnu literarnu vrednost nije previše značajna u tako zaoštenom kontekstu – sada je potpuno očigledno da se određeni autori i romani nagrađuju ne uprkos mizoginiji, što je dovoljno alarmantno i saučesnički u odnosu na institucije i vrednosti kapitalističkog patrijarhata, već upravo zbog mizoginije.

http://www.masina.rs/?p=8287

Alexdelarge

Quote from: Anomander Rejk on 05-01-2020, 22:38:20

A zašto npr. član žirija nama, potencijalnim čitaocima nagrađenih knjiga, ima potrebu da saopšti kako je sastav žirija u dve sezone bio izrazitog ideološkog usmerenja-antifašistički?Kakve to veze ima s vezom, i koga bi to i zašto trebalo da zanima?Osim ako ne želi upravo da nam kaže zapravo ,,može nam se'' ?
Ovo što je Alexdelarge postavio je 90 % kuknjave...kukaju kao AV, niko ih ne tera motkom da to rade,
ako im je gadljivo, teško, itd, niko ih silom ne drži tu.
Evo ja ti otvoreno kažem da mislim da žiriji odavno jesu ideološko-političkih usmerenja, i to onih NVO-drugosrbijanskih-neoliberalnih i da romani koji jašu na tom talasu imaju otvorenija vrata kod njih i neretko pobeđuju. Vrlo sumnjam da je tako, i dok je tako
neću ih ni kupovati ni čitati.

od očigledne je očiglednosti da se grupa partizanskih bandita infiltrirala u ninov žiri. u top 10 knjiga ušla su dva naslova koje je objavila partizanska knjiga, a i naziv romana PO ŠUMAMA I GORAMA zaziva partizanštinu ( po šumama i gorama naše zemlje ponosne, idu čete partizana slavu borbe pronose). slučajnost? ne bih rekao! štono reče major kriger: " gospodine mišiću, meni je potreban živ neprijatelj, sa leševima ne umem da radim. izdajte, molim vas, takvo naređenje".

Anomander Rejk

Očigledno je ideološko usmerenje i matrica, a sad ti to možeš krstiti kako hoćeš i zezati se  8)
Evo uzmimo npr. ranije političke izjave i istupe Teofila Pančića. Zamislimo situaciju da neki pisac, recimo prilično tvrdog nacionalnog ili nacionalističkog stava, napiše odličan roman, književno vrlo vredan. I da isti ostane u konkurenciji sa recimo nešto slabijim romanom u kom se žali za jugoslavijom i npr. udara po zločinačkoj srpskoj armadi, ja imam osnova da sumnjam u objektivnost predsednika žirija, i verujem da bi dao prednost drugom, slabijem romanu. Je li sad jasnije ili treba nacrtati, ili da se i dalje pravimo neobavešteni?

Tajno pišem zbirke po kućama...

Alexdelarge

Od deset naslova iz užeg izbora, žiri NIN-ove nagrade odabrao je pet romana za finale, saopštio je nedeljnik NIN.

U finalu za nagradu našli su se romani: "Mulat albino komarac" Steve Grabovca, "Grozota ili..." Slobodana Tišme, "Yugoslav"  Ane Vučković, "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića i "Pas i kontrabas" Saše Ilića.

Ime šezdeset šestog dobitnika NIN-ove nagrade biće objavljeno 20. januara, kako je navedeno u saopštenju, "po ustaljenoj praksi oko podneva."

http://rs.n1info.com/Kultura/a560667/Pet-romana-u-uzem-izboru-za-NIN-ovu-nagradu.html

džin tonik

nedostaje da vam na radnom mjestu srdacno preporuce koju knjigu bi svakako trebali nabaviti i organiziraju skupnu narudzbu... i biljeze tko je porucio manje od tri. a u najljepsim vremenima je slicno smece stizalo i tek tako na kucnu adresu, sve uz uplatnicu, pa vi vratite nesto sto se naziva jugoslav po shumama i gorama.

Boban

Anomander Rejk

Neko je duhovito na fejsu rekao ,,izbor za jugoslovensko- partizanski roman 2019. godine''  :) 8)
Ne znam ko bi mogao od ovih pet da osvoji. Od ovih koji su ostali, subjektivno jedino bi voleo da osvoji Milenko Bodirogić, bilo bi to u neku ruku i priznanje Orfelinu kao izdavaču, a mnogo su po mom mišljenju kvalitetnog uradili.
Problem je i dalje tvrdim, forsiranje očite ideološke linije i što su svi romani, barem po opisu negde na tom tragu. I ako je jedan od autora pisao za Peščanik, a predsednik žirija je izrazito politički i ideološki ostrašćen i svakako je ljubitelj Peščanika, naravno da mogu da posumnjam u objektivnost. Ne kažem da će nužno biti te neobjektivnosti, ali zaista ima ozbiljne osnove da se sumnja.
Zaista se mora svemu tome prići ozbiljnije, i književnost se vratiti književnosti. Mislim šta je sledeće? Da u žiriju budu Vesić, Čedomir Jovanović, Sonja Biserko? Ovim se pravi i medveđa usluga autorima, i možda će neki uistinu dobri romani i od ovih u najužem izboru
biti nečitani od nekih ljudi upravo zbog ovih stvari o kojima pričamo.

Anomander Rejk

Evo ga i bojkot : http://www.bookvar.rs/grupa-pisaca-bojkotuje-nin-ovu-nagradu/?fbclid=IwAR1AUkMauEAQnFCKLTzV2IHv73Gzl7Qoj22c9DCe4KuH2IwNkVm3Vd_Y8sI
Kusturica, Dexa, Arsenijević, Malović itd.
Ovo se moglo i predvideti. Sve se ispolitizovalo, zamuljalo, ne bi me čudilo da na kraju nastanu i neke paralelne nagrade. Sukob ,,prve'' i ,,druge'' Srbije prelio se i u književnost. Sve je odavno tragikomedija.
Gde će samo oni treći, koji nisu ni veliki Srbi, vernici, konzervativci, ni jugosloveni i partizani, kosmopoliti, ima li mesta za treće igde?Šta će oni čitati i pisati, kako će živeti?

Kimura

Hehe! To se i ja pitam, Anomandere, i to godinama unazad, pa sam još živa nekako!

Kimura

Mada, treba reći da ova ''reakcija'' dolazi malo kasno, što znatno umanjuje njen značaj.

scallop

Baš šaren spisak. Kniževnost nikada nije bila apolitična niti samo umetnost. Uz ovakve potpisnike bojkot je besmislen.

Alexdelarge

smejurija je taj bojkot. marojević i bazdulj su bili u konkurenciji za nagradu (top 30) sad kad su izvisili ne valja im žiri. kukić, milenković i čakarević su i prošle godine bili članovi žirija, pa ne znam koj moj hoće tabašević. što se nije odrekao nagrade, imao je priliku? kusturica i nije pisac, a vuksanović piše na način od pre 200 godina...

Alexdelarge

za ovog slavišu pavlovića nikad nisam čuo. izguglao sam da vidm šta je napisao. štono kažu: you lost me at hello.

"Objavio je knjige Zavet (2010), Nema šanse da ne uspem (2012), Zavet heroja (2014), Apisov apostol (2016), zbirku poezije Osvit večnosti (2014), kao i istorijsko-dokumentarnu knjigu Ratnici Crne ruke (2017). Prevođen je na ruski jezik."

scallop

Jel' napis'o čovek da "Nema šanse da ne uspe"? Uporan ili naporan svejedno. Trebalo bi da napišem knjigu "Preskočen u obdarenom prelistavanju". Danas negde napisali da je boklot reakcija "Lagune". Što da neko ko duva u "Orfelin" bio protiv izbora Nina? Biće ako ne bude Izabran.

Kimura

Slučajno sam čitala ''Nema šanse da ne uspem''. Vi nemojte.

No, ako i ostavimo po strani moralnu i bilo koju drugu podobnost bojkotaša, zar nije malo apsurdno buniti se protiv žirija pred proglašenje (njima možda već poznatog) pobednika? Gde su bili ranije?

Alexdelarge

Ukratko, s najvećim zadovoljstvom sam pročitao ovaj roman (do sada već dvaput u razmaku od četiri meseca), i najpunijeg srca i najčistije savesti mu dajem snažan Gulov Pečat Preporuke – priznanje koje, istina, nema tako veliki društveni i medijski ugled kao NIN-ova i Vitalova nagrada, a naravno da nema ni finansijsku dimenziju pomenutih, ali ipak je to Pečat koji se retko na ovom blogu dodeljuje, i daje se samo najzaslužnijima. Nije Gul tamo neki Toma Grobar pa da deli ordenje i levo i desno. Ko zna, znaće...

http://ljudska_splacina.com/2020/01/po-sumama-i-gorama-milenko-bodirogic.html

Kimura

Dobar je Ghoulov prikaz, a šta ti misliš o knjizi, Alexdelarge? Da li si čitao?

scallop

Jednom davno, davnije od Bobanovih sećanja, bio sam u selu Parapotamos na lokalnom Ilindanu. Celo selo slavi, muzikanti nemaju binu, pa sviraju sa kamionske prikolice. Sasvim napred na prikolici otvorena kožna akt tašna za pare. Ko spusti drahme u torbu, njemu sviraju i on vodi kolo. Ostali đuskaju uz njega.

Danas u podne sviraće NIN-ovu nagradu.

Meho Krljic

Saša Ilić: Pas i kontrabas pobedio.

Anomander Rejk

Dođe mi da citiram sam sebe  :!:  o autoru koji piše za Peščanik, i predsedniku žirija.
sad će neka dobra duša da nam
objasni da ovde nema politike i ideologije, a evo i jedan tekst, neizbežni Handke, Slobo i naravno Srebrenica... https://pescanik.net/handke-kao-miloseviceva-sablast/
Naravno, strogo  gledano, NIN je vlasništvo privatne firme, pa može da bira i da mu predsedava koga oni odrede, kao što se i privatne tv stanice brane da za svoje pare imaju pravo da puštaju šta hoće, ali valjda je ova nagrada ipak nekakvo kulturno dobro
ove države, valjda je ipak društvenog , više od privatnog značaja?
pa uzdravlje nam Nino  xcheers

Alexdelarge

u pravu si. samo je žiri opterećen ideologijom jugoslovenstva mogao da dodeli nina fuzbaleru partizana.

Alexdelarge

Quote from: Kimura on 19-01-2020, 14:54:56
Dobar je Ghoulov prikaz, a šta ti misliš o knjizi, Alexdelarge? Da li si čitao?

nisam, ali uskoro hoću.

Alexdelarge

kako ghoul javlja:

QuoteKako izgleda, u finalu NINA bila borba Orfelina protiv Orfelina!
Za nagrađeni roman glasali su Marija Nenezić, Branko Kukić i Marjan Čakarević.
Za roman "Po šumama i gorama", autora Milenka Bodirogića (izdavač Orfelin) glasali su Teofil Pančić i Ivan Milenković.

Meho Krljic

Jebeš mi sve ako sam išta shvatio Tabaševića malopre u Oku na RTS-u. Vidim da je čovek besan, ali nisam apsolutno ništa razumeo šta je hteo da kaže. Ako piše ovako kako priča - gađa se terminima "elita", "diskurs", "hegemonija" i retko sastavi rečenicu a pritom nekako iz prikrajka sugeriše da je subverzivac koji radi protiv sistema - ima dosta sreće da je dobio Ninovu nagradu prošli put.

Gatalica je bio mnogo jasniji srećom ali on je ipak i čovek sa više pedigrea.

Elem, ko nije gledao, nek pogleda, pa možda se secne na to kad Gatalica kaže da ako sledeći put u žiriju budu sedeli ljubitelji naučne ili epske fantastike, takav roman ima da dobije nagradu.

Boban

Da postavimo listu ovih što su najavili bojkot, da se ne zaturi, pa sledeće godine da vidimo ko će izdržati:
Владимир Кецмановић
Владимир Табашевић
Дејан Стојиљковић
Ђорђе Писарев
Емир Кустурица
Игор Маројевић
Лаура Барна
Лидија Јелисавчић Ћирић
Љубица Арсић
Марко Крстић
Милан Ружић
Миро Вуксановић
Мухарем Баздуљ
Никола Маловић
Сава Дамјанов
Славиша Павловић
Слободан Владушић
Фрања Петриновић

Mica Milovanovic

Vidim da je donirao kolegi piscu 1000 evra od 10.000 koliko je uzeo.
Verovatno je dobio više puta toliko za roman koji bi inače imao 14,5 čitalaca da nije prihvatio NIN-ovu nagradu.

Kakav hrabar i moralan čin!
Kakvo fantastično podrivanje sistema...
Impresioniran sam.

Mica

Meho Krljic

Meni je on delovao skroz konfuzno u ovoj emisiji. Je li kao romanopisac jasniji?

Mica Milovanovic

Da li si ti ozbiljan?
Ko to može da čita?
Mica

Meho Krljic

Pa dali su mu neku nagradu, trebalo bi da je barem pismen.  :shock: