• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Oj, NINo, NINo, NINo, uzeću te ja...

Started by ginger toxiqo 2 gafotas, 09-01-2008, 23:18:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

scallop

O čemu uopšte pričate? Znam gomilu pisaca koji bi dupe dali za bilokakvu književnu nagradu. I ne razmišljaju o rečenici, stilu, stilskim figurama, atmosferičnosti, uverljivim likovima, strukturi, ritmu... Možda imamo sreće što njihova ideja puta do javnosti nije kao kod Amera. Oni uzmu pucaljku i zapucaju na sve oko sebe. Pogledajte još jednom Bobanov spisak i njegovo pitanje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Accuphase

Quote from: Boban on 20-01-2020, 20:00:37
Da postavimo listu ovih što su najavili bojkot, da se ne zaturi, pa sledeće godine da vidimo ko će izdržati:
Владимир Кецмановић
Владимир Табашевић
Дејан Стојиљковић
Ђорђе Писарев
Емир Кустурица
Игор Маројевић
Лаура Барна
Лидија Јелисавчић Ћирић
Љубица Арсић
Марко Крстић
Милан Ружић
Миро Вуксановић
Мухарем Баздуљ
Никола Маловић
Сава Дамјанов
Славиша Павловић
Слободан Владушић
Фрања Петриновић

To što je lista na ćirilici je "posve slučajno" or "sasvim namerno"?

mac

Boban ne koristi ćirilicu bez preke potrebe. Očigledno je kopi-pejstovao spisak odnekud.

Accuphase

Quote from: mac on 21-01-2020, 01:55:47
Boban ne koristi ćirilicu bez preke potrebe. Očigledno je kopi-pejstovao spisak odnekud.

Dakle posve slučajno?

D.

Hajd, ne spamuj, acc.

Elem, NIN-ova nagrada jeste plemenska i patrijarhalna. Nagradu dobijaju podobni muškarci, makar i nepismeni i muškarci se oko nje sujetno glođu i otimaju. Ukinuti je, jer je ionako cela književna scena obesmišljena.

Tabašević je nepismen i sujetno je i maliciozno govno, ali je u pravu kada govori o kulturnoj hegemoniji. Otkud Teofil kao predsednik žirija? Zato što je dobar sa NIN i Vreme krugovima, član je njihovog plemena?

Ovaj napad na NIN je isto muško-smešno-plemenski i kukavički. Jer ne napadaš nagradu kada je već izvesno da je nećeš dobiti, ako si etičko i principijelno biće. Dakle, kao što to odavno znamo, književnom scenom, u svim plemenima, vladaju sujetna muška govna i ovo što se dešava oko nagrade je bilo izvesno i slika je sveopšteg stanja u književnosti - muškarci se ujedaju za dominaciju i primat, talenat i pismenost nisu bitni, bitno je čiji si mali i ko te je preporučio, a književnost ko jebe.

A Tabašević jeste imao sreće kada je dobio nagradu. Lik ne čita, nema pojma o istoriji književnosti, vokabular mu je ograničen i iz njega isijava samo ogoljena želja da se nametne; ali to nije samo njegov manir, cela javna scena vrvi od takvih likova. Uporedila bih pojavu sa Brnabićkom u književnosti.

Accuphase

Ne spamujem nego hoću da kažem kako se fama oko NIN-ove nagrade očigledno bazira na sveopštoj & poludeloj srbizaciji(ako baš hoćete svrbizaciji) u svim sferama našeg nazovi društva.
Čak se i naš vrlo aktivan i cenjen forumaš što čita samo (pro)ustaške knjige upecao na tu foru kako su NIN i Vreme prolevičarski i valjda soroševski...

A onog glavatog & debelovratog što pominjete kako je penio u emisiji na rts-u tek ne bih da komentarišem.
Dobro možda samo malo, liči mi na one što bi Drinu popili ako treba.
Tu sortu & podvrstu organski ne podnosim...

D.

JELENA LALATOVIĆ

Kako bojkotovati bojkot NIN-ove nagrade

Dodelu NIN-ove nagrade s razlogom svake godine prati javna debata. Reč je, naime, o priznanju koje omogućava autoru, neuporedivo ređe autorki, odnosno idejama koje u književnoj formi zastupa, da dospe u mejnstrim.

Ovogodišnju dodelu, međutim, obeležiće neskvakidašnji poziv na ograničavanje javne debate – otvoreno pismo ,,Bojkot NIN-ove nagrade". Ovo pismo potpisuje osamnaest pisaca, među kojima i bivši dobitnici, kao i oni koji su se u proteklih nekoliko godina ili čak ove godine našli u širem ili užem izboru za NIN-ovu nagradu. Ukratko, oni pozivaju svoje izdavače da bojkotuju NIN-ovu nagradu kao priznanje u kome su vanknjiževni, odnosno ideološki faktori presudni. Činjenica da poziv na bojkot potpisuju autori koji tvrde da ovogodišnji žiri nema neophodan moralni i stručni autoritet, dan pre proglašenja dobitnika, a da je sastav žirija poznat već mesecima unazad, diskredituje isključivo potpisnike.

No, ono što je suštinski izazov u razumevanju ovog naizgled nespretnog marketinga jeste odgovor na pitanje zašto napad na relativno konzervativnu instituciju kakva je NIN-ova nagrada dolazi zdesna, te koje su potencijalne posledice.

Šifra: antijugoslovenstvo

Iako od pojave prvih feminističkih glasova, koji neprekidno ukazuju na seksizam u politici nagrađivanja, članovi žirija insistiraju na tome da je jedino merilo tekst, odnosno književni kvalitet teksta, žiri NIN-ove nagrade sada se suočava s tim da se taj argument koristi protiv njega. Naime, kako i književnost i ideologija imaju zajedničku gradivnu jedinicu – jezik – uvođenje podele na ideološka i neideološka čitanja, angažovanu i apolitičnu književnost promašeno je samo po sebi iz najmanje dva razloga.

Najpre, takva veštačka podela onemogućava diskutovanje o suštinskim pitanjima – na primer, kako društvena stvarnost utiče na nejednake šanse eksploatisanih i ugnjetenih slojeva, uključujući i žene, da ravnopravno stvaraju u kulturi, kako se pronalaze nove jezičke forme za kodifikovanje određenih individualnih i kolektivnih iskustava, i tome slično. Dalje, bez debate o ideologiji kao sastavnom delu književnog teksta prećutno se stvara sporazum prema kome je književnost polje samoafirmacije i međusobne afirmacije pripadnika muške, nacionalne elite. Mehaničko razdvajanje ideologije i književnosti ima posebnu težinu u kontekstu u kome je nacionalni književni kanon izgrađen tako što su promovisani i nagrađivani autori koji su postmodernističku estetiku koristili kao izgovor za ispisivanje nacionalističke mitologije o univerzalnom stradanju srpskog naroda kroz istoriju i njegovom iskonskom neprijatelju – Jugoslaviji i jugoslovenstvu.

Otuda nije nimalo iznenađujuće da pomenuti poziv na bojkot potpisuju zagovornici srpskog nacionalizma poput Vladimira Kecmanovića, Mira Vuksanovića, Dejana Stojiljkovića, Emira Kusturice.

Još manje je čudno da se u pozivu na bojkot, što je besmislen čin u trenutku dodele nagrade za koju se selekcija velikim delom obavlja u prethodnoj godini, a žiri je javnosti poznat mesecima unapred, koriste denuncije poput ,,jalova politička korektnost", kao i poslovični antikomunizam. U tom duhu Dejan Stojiljković na članove žirija referira sledećom opaskom: ,,a drugovi iz žirija ako nas se sete na dan bezbednosti, neka nas se sete".

Ovaj diskretni antikomunizam služi kao šifra za antijugoslovenstvo, što se može razumeti kao glavni razlog zbog kojeg potpisnici bojkota, do nedavno regularni dobitnici i učesnici u izboru za NIN-ovu nagradu, baš u ovom trenutku ukazuju na problematičnost ,,moralnog i stručnog autoriteta" ovogodišnjeg žirija. Ono što potpisnici ,,bojkota" posredno imenuju kao ,,poetičku proizvoljnost" zapravo je nesvakidašnji poetički iskorak u kontekstu NIN-ove nagrade.

Naime, svih pet romana koji su se našli u najužem izboru – ,,Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića, ,,Mulat albino komarac" Steve Grabovca, ,,Yugoslav" Ane Vučković, ,,Grozota ili.." Slobodana Tišme, te ,,Pas i kontrabas" Saše Ilića – na manje ili više književno ubedljiv način tematizuju raspad Jugoslavije i njegove veze sa savremenim, postjugoslovenskim društvima. Svaki od ovih romana govori o nekom fundamentalnom traumatskom jezgru – Srebrenici, ulozi JNA u ratnim razaranjima, bombardovanju SRJ, posleratnoj bedi i siromaštvu, odnosno neuspelom pokušaju ,,tranzicije" – iz različitih, ali prema jugoslovenskom nasleđu afirmativnih perspektiva – intimističke, jugonostalgične, antirevizionističke.

Iako mu ne treba pridavati veći značaj nego što marketinški potez kao što je poziv na bojkot NIN-ove nagrade poseduje u realnosti, treba reći da njegova retorika izgleda kao groteskno umanjen i do apsurda ogoljen mehanizam pomoću kojeg je srpski nacionalizam kolonizovao javni prostor devedesetih godina prošlog veka.

To, ukratko, znači imitiranje pozicije ugroženosti i moralne čistote da bi se oni koji se prepoznaju kao pretnja javno napali. U tom smislu, nema nikakve poetske pravde u tome što se jedna književna nagrada kao institucija sada osporava (pseudo)argumentacijom o ,,ideološkoj obojenosti", iako je upravo to argumentacija kojom su se insitucije poput ove do sada ,,branile" od uticaja feminističke i drugih društveno osvešćenih interpretacija književnosti. Naprotiv. Sasvim je izgledno da ovakvi napadi neće dovesti u pitanje mehanizme i procese koji stoje iza književnih nagrada. Štaviše, ovo je otvoreni poziv za povratkom ,,nacionalnih vrednosti" u književnu kritiku, pod izgovorom da je ona oštećena ,,ideološkom obojenošću".

Stoga legitimisanje ovakvog govora u/o književnosti, a time i o kulturi u celini, može značajno olakšati napore onim društvenim snagama koje nastoje da svaku radikalnu kritiku unapred diskvalifikuju kao ,,ideološku". Još važnije, takav pristup zapravo zamagljuje razliku između politički artikulisane kritike, koja analizira uslove književne proizvodnje i ukazuje na veze između društva, ideologije teksta i estetike, i napada na integritet kritičarki/kritičara kao pojedinaca, koji postaju prihvatljivi ukoliko su obavijeni oreolom, najčešće samoproklamovane, ,,ideološke neutralnosti". Dugoročno gledano, to može učvrstiti stav da se svako odstupanje od nacionalističkih vrednosti i merila u kulturi tretira kao neka vrsta ekstremizma.

Jedini način da se takvi obračuni zaustave i preduprede jeste negovanje demokratske debate i njenog ključnog aktera – nezavisne kritike. Što znači kritike koja ideološke pretpostavke na kojima počiva ne skriva, već otvoreno iskazuje, a istovremeno je sposobna i za promišljanje konteksta koji omogućava njen nastanak.

http://www.masina.rs/?p=12089

scallop

N'umem više da mnoštvom rečenica ispišem što stane u jednu do dve. Mi smo protiv jer su oni za. Svi zajedno smo protiv žena.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

dark horse

Quote from: scallop on 21-01-2020, 09:40:13
Svi zajedno smo protiv žena.

Ne, mi smo ZA žene. Protiv smo samo TOKSIČ... JAKIH žena.  :roll:

Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

scallop

Quote from: Linʞᴉn on 21-01-2020, 09:42:39

Već ne umeš u jednoj rečenici?

dark horse

Quote from: scallop on 21-01-2020, 10:03:08
Quote from: Linʞᴉn on 21-01-2020, 09:42:39

Već ne umeš u jednoj rečenici?

Hoću li onda ako nije dve već jedna rečenica izbeći da me ovi što ispisuju mnoštvo rečenica ne zlostavljaju kako spamujem?

Anomander Rejk

Quote from: Alexdelarge on 20-01-2020, 14:02:14
u pravu si. samo je žiri opterećen ideologijom jugoslovenstva mogao da dodeli nina fuzbaleru partizana.
ajde, ne mešaj mene u sukobe sa dexom, ne držim ja nikome stranu a za dexu me zabole,
pa ja kupujem izdanja orfelina i obožavam njihov horor, niti imam bilo šta protiv njih.
mani me tih čaršijskih ,,ako nisi s nama, sigurno si s njima''.

malo proguglaj, kazaće ti se da je i aktuelni dobitnik svojevremeno itekako
pljuvao nagradu i govorio kako je ona -mrak i tama protiv koje se mora ustati)
videćemo ovih dana jel ima amneziju)
Tajno pišem zbirke po kućama...

D.

Drago mi je što se Tabašević vratio NIN-u kao bumerang. Ako nauče na greškama, možda će sledeći put više da ocenjuju kvalitet ispisa, a manje podobnost za dobijanje nagrade. Kriterijum da pisac ima penis ostaje, jel. To ćemo menjati kad izbacimo nacionaliste iz igre, jer nanose štetu čak i kada se bune sa razlogom. Jednostavno ih obrisati, pa nek skiče pred kamerama o osnovnoškolskom long conu (looool) i hegemoniji. To im se samo vraća eho sopstvene percepcije stvarnosti, niko drugi nema ništa sa tim, njihovi demoni, njihov problem; jer nije to kulturna hegemonija koju oni vide (mada je prisutna), to je velikosrpska hegemonija koja im se vraća da ih kastrira. :)

Boban

U žiriju uvek ima jedna žena, a u najužem izboru takođe bude jedan ženski autor. Ja stvarno ne znam šta bi žene htele više od toga...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

D.

Ali nije stvar u tome šta ti i bilo koji drugi muškarac DOZVOLJAVATE ženama (žene same sebi dozvoljavaju, hvala lepo), već je stvar u tome kakvi su neformalna politika i latentni stil nagrade. Koliko nacionalista/desničara među ženama znaš (u odnosu na muškarce desničare)? Sama činjenica da su se protiv nagrade podigli proklamovani desničari govori ti da je nagrada (bila) "muška", tj. da je u pitanju boy's club.

dark horse

Quote from: Boban on 21-01-2020, 11:24:14
Ja stvarno ne znam šta bi žene htele više od toga...

Valjda isto ono što pokušavaju crnci u Americi, npr. sa dodelama Oskara koja svake godine sve više podsećaju na podelu rola u filmovima Spajk Lija...

Borba za "prava" i protiv "zlostavljanja" nikad nije borba da se probiju najkvalitetniji pojedinci, pošto najkvalitetnijim nijedan sistem ne predstavlja prepreku. Primera je stvarno bezbroj, npr. Marija Kiri ili Svetlana Velmar Janković, ako pričamo od NIN-ovoj nagradi.

Ne, to je uvek isključivo borba da mediokritetne žene dobiju pozicije koje trenutno zauzimaju mediokritetni muškarci. Borba za drugačiju lepezu mediokriteta u sistemu od koje se svakom iole normalnom prevće želudac.

D.

Srećom, ti nećeš dobiti nagradu iako imaš penis (uslovno rečeno), a ovaj ničim izazvan otpor feminističkom čitanju okolnosti dodele NIN-ove nagrade te možda i preporučuje u nekim balvanskim krugovima, ali ne i među onima koji imaju zrno mozga. Jednostavno si nebitan i ne pitaš se i sve što (impotentno) možeš je da posle svakog mog posta ostaviš retardirani reply-neargumentovani i mizogini napad koji je, kao i kod ovog napada desničara, samo eho ličnih frustracija i kompleksa, jer, realno, ja se tebi lično nisam obratila, sam si se pronašao.

Edit: obrazovani i inteligentni ljudi kao argument da je nešto prisutno sistemski NE DAJU, pojedinačne slučajeve u masi suprotnih slučajeva. Jedna ili dve žene pojedinačno, kao svetli primeri (izuzeci, pre) NISU primer da su žene sistemski i ravnopravno zastupljene. Zapamtite to i obrazujte se, konačno.

dark horse

Srećom, pa ćeš ti dobiti Ninovu nagradu. Čim uspešno zameniš nekog nebitnog muškog mediokriteta svojim. Ili ti izraste penis. Ono prvo od ta dva.  xyxy

D.

A ti je nećeš dobiti jer se samo mediokriteti nagrađuju, jel to? Fina racionalizacija i opravdanje za sebe. Nefunkcionalna, kao što vidimo, inače te feminizam ne bi ugrožavao, ali fina.

Kimura

Prošlogodišnji je pobednik, čini mi se, imao upravo primedbu da su ranije prednost dali Ivani Dimić zato što je žensko. Otužno.

dark horse

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-01-2020, 11:46:21
A ti je nećeš dobiti jer se samo mediokriteti nagrađuju, jel to? Fina racionalizacija i opravdanje za sebe.

Ni za milion godina ne bih sebi želeo Ninovu nagradu.

Ja sam više u World Fantasy Award fazonu, jbga.

D.

Quote from: Kimura on 21-01-2020, 11:46:48
Prošlogodišnji je pobednik, čini mi se, imao upravo primedbu da su ranije prednost dali Ivani Dimić zato što je žensko. Otužno.

Tabašević je na mentalnom nivou učenika osnovne škole, a malo treba i da poseti psihijatra zbog ovog long cona. Nije prijatno slušati nečije privatno ludilo na nacionalnim frekvencijama.

mac

Quote from: Linʞᴉn on 21-01-2020, 11:36:31
Ne, to je uvek isključivo borba da mediokritetne žene dobiju pozicije koje trenutno zauzimaju mediokritetni muškarci. Borba za drugačiju lepezu mediokriteta u sistemu od koje se svakom iole normalnom prevće želudac.

Pa i to mediokritetno zastupanje je nešto, a i nije tako kako ga predstavljaš. Žene čine nešto više od 50% populacije. Savršeno je normalno da ih ima u 50% svega. Ako ih nema 50% onda tu nešto nije kako valja. Čisto statistički, kao kad je francuski matematičar Poenkare statistikom provalio da pekar prodaje lakše hlebove od propisanih.

Kada očima utvrdimo da je žena manje od 50% u nekom skupu sledeće pitanje mora biti "zašto". E sad, ako pričamo o rudarima odgovor je drugačiji nego ako pričamo o širem i užem krugu za Ninovu nagradu, ali to je normalno, jer pisci nisu rudari.

Kimura

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-01-2020, 11:50:53
Quote from: Kimura on 21-01-2020, 11:46:48

Tabašević je na mentalnom nivou učenika osnovne škole, a malo treba i da poseti psihijatra zbog ovog long cona. Nije prijatno slušati nečije privatno ludilo na nacionalnim frekvencijama.

A njegovoj je, knjizi, eto, data prednost u odnosu na roman Jelene Lengold, na primer. Iako je ona kao PISAC hiljadama milja ispred Tabaševića, a u oblasti ideja i originalnosti sirotan ne može da je dostigne ni za milion godina. Da li je tako učinjeno zato što je on, da kažemo, muško? Ili je u pitanju ko zna kakav splet veza, kombinacija i pretumbacija? Meni to, zapravo, mnogo ne znači, odgovor mi nije bitan. I mislim da nam, pored postojećeg, nije potreban još jedan ključ za utvrđivanje podobnosti.
Ono što mene uznemirava, a što se kao senka nadvija nad svim našim diskusijama, je okolnost da jedna nagrada (stvar subjektivna) izaziva toliko komešanje. Da li je to zbog priznanja ili pre zato što je nagrada jemstvo da će odabrana knjiga biti štampana, reklamirana i čitana. Jedna od retkih prilika da se beznačajnom PISCU pokloni malo pažnje?

saturnica

mac, obožavam tvoju matematičku logičnost, ali hajde da sad ostavimo rudare po strani, mada i posao pisca ponekad nalikuje rudarskom.

recimo sagita. pa tu nema ni 10% žena u odnosu na mušku populaciju. hoćeš reći da sa sagitom nešto nije u redu? :)

dark horse

Quote from: mac on 21-01-2020, 11:53:13
Quote from: Linʞᴉn on 21-01-2020, 11:36:31

Pa i to mediokritetno zastupanje je nešto, a i nije tako kako ga predstavljaš. Žene čine nešto više od 50% populacije. Savršeno je normalno da ih ima u 50% svega. Ako ih nema 50% onda tu nešto nije kako valja. Čisto statistički, kao kad je francuski matematičar Poenkare statistikom provalio da pekar prodaje lakše hlebove od propisanih.

Kada očima utvrdimo da je žena manje od 50% u nekom skupu sledeće pitanje mora biti "zašto". E sad, ako pričamo o rudarima odgovor je drugačiji nego ako pričamo o širem i užem krugu za Ninovu nagradu, ali to je normalno, jer pisci nisu rudari.

Život nije statistika, mac. Eto, saturnica ti objasnila.

Da li će biti Tabašević ili neka tamo Zorannah, za Ninovu nagradu, meni je sasvim svejedno. Recimo da su već sad oboje adekvatno zastupljeni u sistemu, ali na različitim mestima.

mac

Ja kažem da treba pronaći odgovor na pitanje zašto je to tako. Ako otkrijemo da je odgovor takav da nešto nije u redu onda je sledeći korak da ispravimo to što nije u redu. Ako je odgovor takav da je sve u redu (kao u slučaju rudara) onda nema sledećeg koraka. Moguće je da nešto nije u redu sa forumom, ili sa srpskim društvom, ili sa konceptom interneta. A moguće je i da je sve u redu sa Sagitom. haha

D.

Quote from: saturnica on 21-01-2020, 12:13:09
recimo sagita. pa tu nema ni 10% žena u odnosu na mušku populaciju. hoćeš reći da sa sagitom nešto nije u redu? :)

Naravno da nije. Ovde opstaju samo patrijarhalne i mizogine žene. :) One koje su spremne da muškarcima ljube dupe ili bar da im se ne zameraju.

dark horse

Quote from: mac on 21-01-2020, 12:18:06
Ja kažem da treba pronaći odgovor na pitanje zašto je to tako.

Evo, ja ću odmah da ti odgovorim.

Mac, da li si ti imao statistiku na faksu?

Da bi imao statističku raspodelu, uzorak mora biti dovoljno veliki.

Gde to imaš, sa 200 kandidata kod NIN-a ili sa 2000 članova Sagite?

Helou? Nemaš uzorak. Nemaš "skup".

Da ne govorimo o tome da svaki uzorak, da bi bio uzet kao statistički validan, MORA da odražava procenat muškaraca i žena u ukupnoj populaciji...

D.

Quote from: Kimura on 21-01-2020, 12:10:47
I mislim da nam, pored postojećeg, nije potreban još jedan ključ za utvrđivanje podobnosti.

"Podobnost" uopšte ne treba da postoji kao kriterijum. Nagrada se dodeljuje najboljem romanu. Računa se da se gleda kvalitet ispisa? Najobjektivnije su nagrade gde su radovi anonimni. To je, u slučaju NIN-a, nemoguće, ali moguće je uvesti mehanizme koji će procenu radova da učine objektivnijiom, kao na primer neke evaluacione liste bodova, gde bi žiri ocenjivao svaki element ispisa (kriterijum) zasebno i argumentovano. Lična i neargumentovana procena žirija je uvek podložna uticajima predrasuda, stereotipa, društva, okolnosti, režima itd.

D.

Uzorak ne mora da bude veliki, neobrazovani liče, već reprezentativan.

mac

Procenat žena u širem skupu za Ninovu nagradu je verovatno isti od samog početka. 66 godina je dovoljno kvaitetan uzorak.

dark horse

D.

Čak ni na linku koji daješ NE PIŠE da uzorak mora da bude veliki. Damn. Ne možete bez obrazovanja u diskusiju.

saturnica

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-01-2020, 12:34:35
Quote from: saturnica on 21-01-2020, 12:13:09

Naravno da nije. Ovde opstaju samo patrijarhalne i mizogine žene. :) One koje su spremne da muškarcima ljube dupe ili bar da im se ne zameraju.
lijepo je kako si se pronašla. u ljubljenju dupeta, naročito. hajde da sad ne spominjemo čije je dupe u pitanju, to inako zna i onaj manji statistički postotak na sagiti, ali i onaj veći. :)

dark horse

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-01-2020, 12:41:21
Čak ni na linku koji daješ NE PIŠE da uzorak mora da bude veliki. Damn.

Ajde da ti nacrtam, ovako neobrazovan (sa 4 godine iskustva na istraživanjima javnog mnejnja):

Veličina uzorka se uvek određuje jer on uvek MORA biti DOVOLJNO veliki. Damn.  :(

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-01-2020, 12:41:21
Ne možete bez obrazovanja u diskusiju.

Ne možeš ni samo s besom u diskusiju, bez znanja.

D.

@saturnica

Lepo je što si se ti pronašla. :) Izvini, ja sam odavde banovana 1000+ puta i duplo više vređana, nemam objavljeni roman, nemam nikakve koristi ni od jednog muškarca ovde, tako da ti tvrdnja (ne argument) ne stoji.

D.

QuoteVeličina uzorka se uvek određuje jer on uvek MORA biti DOVOLJNO veliki. Damn.  :(

To je samo jedan od kriterijuma za reprezentativost. "Dovoljno veliki" je relativna kategorija i NE ZNAČI da a priori moraš da imaš određeni broj elemenata da bi pravio uzorak, već znači da u uzorak moraš da uvedeš određeni broj elemenata iz sveukupnog broja. Ta optužba za bes je samo mizoginija, seksistički napad. Može bolje. Ako ne može, glup si.

dark horse

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-01-2020, 12:50:33
QuoteVeličina uzorka se uvek određuje jer on uvek MORA biti DOVOLJNO veliki. Damn.  :(

To je samo jedan od kriterijuma za reprezentativost. "Dovoljno veliki" je relativna kategorija i NE ZNAČI da a priori moraš da imaš određeni broj elemenata da bi pravio uzorak, već znači da u uzorak moraš da uvedeš određeni broj elemenata iz sveukupnog broja.

Ma možeš uvoditi koliko hoćeš elemenata iz cele populacija, ako ti je uzorak mali on nikad ne može biti dovoljno reprezentativan.

Istraživanja javnog mnjenja i jesu em komplikovana em skupa jer je uvek potrebno namaći odgovarajući ukupan broj ispitanika, da ne govorimo o poštovanju elemenata iz cele populacije, ali to nije međusobno zamenjivo, kao što pokušavaš da dokažeš, već su oba potrebna za kriterijum reprezentativnosti.

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-01-2020, 12:50:33
Ta optužba za bes je samo mizoginija, seksistički napad. Može bolje. Ako ne može, glup si.

Može, ali ja uvek pazim s kim razovaram, a ti si neko glasan na "zlostavljanje", a dovoljno bezobziran da stalno radiš isto drugome. Kad se ti lišiš svojih optuživanja, možemo razovarati drugačije.

Ali mislim da ti jednostavno nemaš tu dubinu, niti bilo koju drugu dubinu, već samo plitku širinu za koju si ubeđena da me zanima, a zapravo mi je potpuno nebitna. Kao i ti u potpunosti i na svaki zamisliv način.

saturnica

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-01-2020, 12:47:11
@saturnica

Lepo je što si se ti pronašla. :) Izvini, ja sam odavde banovana 1000+ puta i duplo više vređana, nemam objavljeni roman, nemam nikakve koristi ni od jednog muškarca ovde, tako da ti tvrdnja (ne argument) ne stoji.
hajde ne cmolji. banirana si jer drugačije s tobom nije išlo. nemaš roman jer pizdiš, a ne pišeš. i ne znaš što znači odnos pisac-urednik, ne znaš dok god si taj međuodnos u stanju nazivati koristoljubljem i ulizavanjem.

i sad zamišljam jedno 30% takvog psihološkog profila na sagiti kao što je tvoj. eh, kakvo bi to mjesto za suživot bilo..

D.

Veličina uzorka je kriterijum za reprezentativnost, a ne preduslov za formiranje uzorka. Dakle, ponavljam, veličina uzorka je relativna kategorija, meri se u odnosu na veličinu/broj ukupnih elemenata u skupu koji se posmatra. Uzorak ne sme da bude mali u odnosu na ukupnu populaciju. Uzorak može da se uzme i iz "male" populacije. Damn. Ovo su osnove statistike.

Ako te feminizam ugrožava idi na kliniku za povećanje penisa, inače se ovde uopšte ne radi o tebi, već o NIN-ovoj nagradi.

Vraćaš se na ignor.

@saturnica

Ali mene i nema na Sagiti. Retki su trenuci kada se ovako javim i, gle čuda, odmah se javlja saturnica da se preko mene uvlači u dupe muškarcima. Odjeb.

dark horse

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-01-2020, 13:27:37
Veličina uzorka je kriterijum za reprezentativnost, a ne preduslov za formiranje uzorka.

Oh boy. Jel može i jedna diskusija s tobom bez ovakvih trolololo mudrosti? Profesor dr mr trolololo iz Statistike, moj naklon. Čekam knjigu iz Statistike od tebe za nastavak diskusije.  xrofl

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-01-2020, 13:27:37
Ako te feminizam ugrožava idi na kliniku za povećanje penisa

Ma, najlakše da si uzmem Vijagru pa da mi se digne na tebe, pa da imamo tvoj plitki plićak od "ljubavi", a.k.a. seks. Možda onda danem dušom od tebe.  :roll:

Boban

stvarno ste vas dvoje otužni smarači... evo, možete o mom trošku da uzmete sobu negde i razrešite sve što vas muči.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

D.

Sad kad smo ispucali sve mizogine napade, jel možemo sada da se vratimo nagradi i njenom sagledavanju iz svih uglova, pa i feminističkih?

scallop

Quote from: Boban on 21-01-2020, 13:45:27
stvarno ste vas dvoje otužni smarači... evo, možete o mom trošku da uzmete sobu negde i razrešite sve što vas muči.

Sve su to tvoja čeda i red je da se istrošiš.

dark horse

Quote from: Boban on 21-01-2020, 13:45:27
i razrešite sve što vas muči.

Odavno je dotična samo tvoja večita muka, Bobane... šta će ti ona, meni je potpuno nedokučivo jer je više šuplja nego što zveči, ali ako treba, evo ja ću da odrešim kesu! :|

D.

Pa i vi ste njegovo čedo. Svašta je i vama ovde bilo dozvoljeno jer ste njegovo čedo. Na primer, da napujdate sina na mene, da neko bude banovan na vaše insistiranje, da stalno glumite žrtvu i ugroženost, da pravite klike itd. 
Hajde, samo se manite optužbi i držite se teme. Ne trolujte i ne spamujte je.

scallop

Ti si naprosto idiot. Smeće za terapiju Bobanovog povremenog mazohizma. Drago bi mi bilo da sam napujdao sina na tebe, ali ti ne znaš ko mi je sin, kao što ne znaš ni da je Boban moje čedo. Uostalom, ti si najmizoginija osoba na ZS, jer si napadala na gotovo sve devojke koje su znale da pišu.

Accuphase

Ne znam za vas... ali kada sam video onog onog onog kecmanovića na listi sve mi je bilo jasno!
I šta ste spopali devojku?
Mada bi i ona mogla malkice da "spusti loptu"...

D.

Mogli biste da se ponašate u skladu sa godinama, skalope. Vaša potreba da kontrolišete okolinu ne može da se realizuje ovde, njoj je mesto u privatnom životu.

Napad na NIN-ovu nagradu je deo šireg mehanizma delovanja velikosrpskih hegemona. No, ono što odaje da su u pitanju obične kukavice je način na koji to rade: to glumljenje žrtve i ugroženosti je uvek bio jadan metod da se postignu ciljevi, kao i to optuživanje drugih za ono što sami rade (manipulacija). Sve što su uspeli da urade je da kritičare NIN-ove nagrade okrenu protiv sebe, a, paradoksalno, u odbranu nagrade iako je ideološki nastrojena i neobjektivna. Kao što rekoh, nacionalisti su prvi na listi za odstrel iz svih sfera života, posle ćemo da se bavimo ostalim ideološkim klikama koje ni izbliza nisu štetne kao šovinisti.