• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ČARLSTON ZA OGNJENKU

Started by Ghoul, 31-01-2008, 02:10:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jake Chambers

Quote from: "Kastor"Ja po ovoj slici ne mogu da shvatim, da nemaš još neku?

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Tex Murphy

Wth?????????????????? Gdje nestadoše one šale na račun ubi stva?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kastor

"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Tex Murphy

I knew that!
Genetski četnik

Kastor

Znao sam da znaš, samo sam hteo da proverim da li ja znam.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Tex Murphy

E, tako je već bolje!  :evil:
Genetski četnik

Filmski_gubitnik

Филмска критика
Ефекти сами себи сврха
Филм: ,,Чарлстон за Огњенку", режија: Урош Стојановић, улоге: Соња Колачарић, Катарина Радивојевић, Оливера Катарина, Ненад Јездић, Стефан Капичић..., трајање: 93 мин., производња: Србија, 2008.
Ефекти сами себи сврха
Из филма ,,Чарлстон за Огњенку"

,,Чарлстон за Огњенку" Уроша Стојановића, постмодерна ведра бајка за одрасле, пре свега мушкарце који су бар једном сањали да се нађу сами у каквом харему пуном женскиња, више је раскошно упаковани џиновски форшпан са назнакама шта би било кад би било, него на причи утемељено филмско дело са смисленим почетком, средином и крајем.

Када се слегну први утисци и стиша фасцинација богатством продукције, специјалним ефектима, компјутерски генерисаном сликом и другим чудима постпродукцијске технологије, први пут на овакав начин употребљеним у скупоценом српском филму, гледалац схвати да је остао и без чарлстона и без Огњенке. Изгубили су се у шуми ефеката који су највећим делом постали сами себи сврха, што се не би догодило да у темељима проблема нису сценаристички пропусти (сценариста је Урош Стојановић у сарадњи са Александром Радивојевићем). Прича је овде у форми проширеног синопсиса, идеја ,,мушкарци војују а жене битке бију" исцрпљена је већ у прологу, материјала има за целовити краткометражни играни филм, а не целовечерњи. Штета.

Да ли се од ,,Чарлстона за Огњенку" и од његовог аутора-дебитанта ишчекивало више? Јесте, али не због атмосфере створене вишегодишњом агресивном маркетиншком кампањом с којом је најављиван и праћен настанак овог филмског дела, већ због чињенице да је Стојановић и аутор генијалног кратког играног филма ,,Вешала за двоје", с којим је успоставио високе сценаристичко-редитељске стандарде и створио ореол ,,дечка који обећава". Могуће је да сам зарад тога и престрога.

Оно што се Стојановићу осим бајколике естетике (повремено чак маркесовског шмека) ипак мора признати јесте његова зрелост у уобличавању жанровски испреплетене комедије и инсистирање на детаљима, у чему је очигледну подршку и широку руку имао од стране свог продуцента (Батрић Ненезић). Од маске (Драгољуб Јеремић), костима (Ксенија Терзовић), сценографије (Вељко Деспотовић) до савршене фотографије (Душан Ивановић) и музике (Јапанац Шигеру Умебајаши), све је раскошно и богато, памтљиво. Нарочито ансамбл лепих и талентованих српских глумица, што се као виле и вештице крећу опустошеним српским селом у смирају Првог светског рата, усамљене и од мушке руке нетакнуте, ускраћене за блудничење с којим им ваља започети нови живот.

У првом плану су три грације: сестре-нарикаче Огњенка (изврсна Соња Колачарић) и Мала Богиња (фатална Катарина Радивојевић) и дух њихове баке Велике Богиње (Оливера Катарина као најхаризматичнија и најупечатљивија појава у целом филму) у мисији проналаска покретног и живог мушкарца у Србији двадесетих година двадесетог века, када су се пагански обичаји мешали са звуцима чарлстона... Мушкарци су у филму готово ефемерна појава, њихови ликови су потентни у назнакама, недовољно су искоришћени (Ненад Јездић као легендарни Драгољуб Алексић и Стефан Капичић као Арса ,,Краљ чарлстона"). Зашто? Не бих да препричавам, гледајте филм.

Дубравка Лакић
[објављено: 05/02/2008]

Ghoul

pogledao sam OGNJENKU po drugi put, ovog puta u nišu.

naravno, kao što sam i znao, kvalitet slike i tona u domu vojske (jedinom niškom 'bioskopu' as we speak) nije ni prineti onome iz tucka (koji takođe nije neki pojam, ali je za ovo – nebo prema zemlji).
ipak, tehnikalije sam već apsolvirao na prvo gledanje. sad sam se usredsredio na ono što mi je smetalo prvom prilikom, i pokušavao da vidim da nije možda film bolji (zahtevniji) nego što mi se činilo. ispostavilo se da, donekle, jeste.

na ovo gledanje, gluma katarine radivojević mi deluje slabije – verovatno sam isprva od nje očekivao toliko malo da sam bio presrećan onim što videh na premijeri. sada, njen delivery mi škripi mnogo više.
s druge pak strane, samo sam još zadivljeniji sonjinom ulogom: u filmu je pokazala izvanredan komičarski potencijal (nedovoljno ostvaren; a možda je čak i u ovoj meri bio nepotreban, jer ona i katarina kao da su iz 2 različita filma – sanja kao otkačena plavuša iz neke luckaste screwball komedije, a katarina kao, hm, recimo, zona zamfirova).

videvši sonju i uživo, moram da dodam još i ovo:
ta devojka ima izvanredan potencijal ne samo za komediju nego i za horor: ima jedan spooky, creepy vibe koji odavno nisam video kod neke žene, i od sada pa nadalje moje molitve azatotu sadržaće i onu koja se tiče da što skorije sonji podari neku moćnu femme fatale psycho bitch ulogu, jer bi joj odlično stajala!
(btw, bio sam iznenađen otkrivši da je sonja zapravo smeđe-crna, a ne plava kao u filmu! u ognjenki je super kao plavuša, ali za horor bi bila kao salivena baš ovakva kakva je)

priča mi ovog puta ima nešto više smisla, i sad shvatam ono što sam već tijekom prvog gledanja naslutio: PREVIŠE je bitnih stvari skresano a da bi neke ključne dramske situacije prodisale kako treba.
druga (problematična) polovina se sastoji iz niza ŽRTVOVANJA – što je dakako jedna od dramski najjačih, najupečatljivijih, najmemorabilnijih radnji – ali te odluke i te scene i njihova inscenacija toliko su zbrzani i neadekvatno akcentovani da gube veći deo svog impakta. zbog toga se tragičnost razvodnjava i maltene gubi, a sa tim i emotivnost tih scena, i njihov dramski značaj.

kraj na palati albanija je tragično zbrzan-otaljan, i zaista nema impakt kakav bi trebalo, deluje kao afterthought a ne kao smislena i logična celina tj zaokruženje onoga što smo do tada gledali.
deluje mi kao jedan od onih –pu, pu, daleko bilo- slučajeva kada reditelj pogine tokom snimanja, pa onda od postojećeg materijala neko na silu skrpi neki kao kraj jer drugog, boljeg nisu imali, ali zakrpa se oseća.

ipak, posle ovog gledanja, all things considered, utisak mi je za par dlačica povoljniji.

konferencija za štampu je prošla bolje nego u beogradu, zato što je beogradsku vodio imbecil jugoslav, dok je nišku vodio d. dabić – jedan od saradnika novih kadrova i čovek koji ima i znanja i iskustva sa ovakvim radnjama, tako da je postavljao smislena potanja gostima (od kojih je, predvidivo, aca r. bio najraspričaniji).
jedino pitanje u glavnom delu postavio sam ja, ali ne ekipi, nego 'facama' iz gracke vlasti koji su došli da se slikaju s ekipom i da kenjaju o tome kako oni, kao, podržavaju kulturu i umetnos i sve u tom stilu i drago im je što mogu da ugoste jedan ovako svecki film – pošto mi se tako zgodno namestio, ne odoleh da tog druga s kravatom priupitam DA LI ĆE i KAD niš dobiti bioskop u kome će 'svecki' kvaliteti ognjenke MOĆI da se čuju i vide kako treba. on je na tipično političarski način kazao da se radi na tome, biće 'vilin grad' uskoro renoviran, a ako ne bude zadovoljavao standarde, oni će preduzeti šta treba da se to popravi. aj da vidimo...

publika je sa nekoliko gromoglasnih aplauza pozdravila ekipu, i sve u svemu mislim da ovi neće imati razloga da se žale na prijem u nišu.

batrić je javno priznao da najnovija cifra gledanosti ognjenke iznosi 60.000 gledalaca do sada, pa se nadam da ovim ne odajem neku poslovnu tajnu jer je javno izrečeno, a i zvuči mi bolje od cifara koje su neki dušmani, možda, očekivali/priželjkivali.
https://ljudska_splacina.com/

WARLOCK

Ghoule koliko kosta ulaznica za bioskop kod tebe u Nishu?

Ghoul

čimi se da je 200 din.

crippled_avenger

Batrić laže.

Film je imao 20 000 za vikend, isto onoliko koliko sam ja predvideo, plus 14 000 jer se otvorio tokom nedelje u Sava Centru. Ne veruj bullshitima koje govore producenti.

Ovo baziram na Tuckovom izveštaju.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

Dubravka još jednom potvrđuje da sam je ispravno odabrao za svoju zvezdu vodilju u životu.

---

duda je sigurno čitala naše osvrte na film po internetu i shvatila da može biti prvi kritičar koji će reći pravu istinu o Ognjenki.

ja mislim, meho, da treba da je tužiš. ili bar da je nazoveš telefonom i kažeš kako nije smela tako nešto da uradi. a onda, kad ona počne da se pravda...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

Da imam njen telefon već bih odavno bio u zatvoru zbog uznemiravanja.

Ghoul

bez želje da bilo koga branim ili pak nazivam lažovom, podsetiću samo da beograd NIJE svet, niti je beograd=srbija.
ognjenka se, as we speak, daje u bar još 10ak gradova u srbiji, a te 34.000 gledalaca koje ti iznosiš, koliko shvatam, odnose se samo na Bg.

crippled_avenger

Quote from: "Ghoul"bez želje da bilo koga branim ili pak nazivam lažovom, podsetiću samo da beograd NIJE svet, niti je beograd=srbija.
ognjenka se, as we speak, daje u bar još 10ak gradova u srbiji, a te 34.000 gledalaca koje ti iznosiš, koliko shvatam, odnose se samo na Bg.

Ghoul, tih 34 000 se odnose na na ČITAVU Srbiju.

Znam da ti je teško da priznaš da si ispao naivan, ali šta mogu.

Producenti inače uvek lažu kad je o gledanosti reč.

Ghoul

naivan bih bio da sam rekao da toj cifri verujem; ja sam je samo preneo kao zanimljivost o kojoj vredi razmišljati. suzdržao sam se od njenog omentara zato što se naša pisanija ovde, i drugde, pomno prate i interpretiraju na neke bizarne načine. već se nagađa o identitetu pojedinih nickova, rađa se paranoja, itd. :roll:

crippled_avenger

Pazi, potpuno je normalno da u toku releasea filma, producenti hypuju cifre. Sećam se kad je bio A3, toliko de lagalo o gledanosti da danas svi misle da je film imao 150 000 gledalaca a imao je 115 000 i onda na kraju kada se toliko ponavlja laž, ona postane istina i danas čak i konkurencija misli da je film imao 150 000 gledalaca.

Inače, takođe, kad je reč o iskustvima iz Niša, i za A3 je bila daleko najbolja konferencija za štampu u Nišu.

crippled_avenger

Imate u novom HUPERu moju diskusiju sa Urošem na temu najboljih srpskih filmova u istoriji plus izbor companion filmova za uz OGNJENKU.

mac

Mene "Munje" pomalo podsećaju na "Ognjenku"...

crippled_avenger

Radosna vest! OGNJENKA pokazuje izvesne tendencije porasta gledanosti!

Ghoul

to je verovatno zato što je zloguki gul na II gledanje bio blaži i kazao da film i nije tako loš!

producent može da odahne!

publika se vraća u bioskope...

Shozo Hirono

Quote from: "Ghoul"to je verovatno zato što je zloguki gul na II gledanje bio blaži i kazao da film i nije tako loš!
Ma da ,to si reko da se bata Aca ne bi uvredio,i ne doso vise nikad u Nis ! :evil:

crippled_avenger

Quote from: "mac"Mene "Munje" pomalo podsećaju na "Ognjenku"...

Hm, ne znam sta da ti kazem. Hajde da si to rekao za ZAVET koji je čist rip-off OGNJENKE.

mac

Ne znam ništa o "Zavetu", to samo posvećeni smeju da gledaju. A "Munje" mi liče na ovo jer dve nerazdvojne osobe istog pola pokušavaju da pronađu izlaz iz neugodne situacije, i usput pronađu dve nerazdvojne osobe suprotnog pola koje im postanu ljubavni partneri, plus upoznaju neke nove ljude i svetove u nekoj road movie varijanti. I dijalozi mi imaju neku sličnost u dinamici, ali dobro, to je već nategnuto. Pretpostavljam da ovako verovatno može da se pronađe sličnost između bilo koja dva filma :)

crippled_avenger

Film je sad zvanično na 50 000.

Ghoul

Alexdelarge

Čarlston za Ognjenku videlo 115.000 ljudi

Film "Čarlston za Ognjenku" Uroša Stojanovića je za tri nedelje prikazivanja premašio "granicu" od 100.000 gledalaca, što je u srpskim bioskopima tokom cele prošle godine uspeo da postigne samo jedan film - "Crni Gruja".

Prema podacima distributerske kuće "Tak", Stojanovićevo ostvarenje je zaključno sa četvrtkom 21. februarom videlo 111.887 gledalaca.

Taj broj se u međuvremenu popeo na "između 115.000 i 120.000", rekao je danas agenciji Beta koscenarista filma Aleksandar Radivojević.

"Čarlston za Ognjenku" prikazuje se u Srbiji na 20 filmskih kopija, dok ostali filmovi, koji su trenutno u domaćim bioskopima, idu u distribuciju prosečno na tri i po kopije.

Ekipa "Čarlstona za Ognjenku" populariše ovaj film između ostalog i tako što putuje po Srbiji i predstavlja ga publici.

Prema rečima Aleksandra Radivojevića, režiser, glavni glumci i glumice do sada su obišli Novi Sad, Zrenjanin, Kragujevac, Užice, Kraljevo, Niš, Vrbas i Bor. Ekipi se povremeno priključuje deo producenata i direktor fotografije.

(Beta/MONDO)
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alex

Pogledah, večeras.

Iako je ranije postojalo nekakvo očekivanje da se radi o pravom žanrovskom filmu (mada, zašto? - zbog solidne produkcije ili elemenata fantastike i efekata...), koje su mi odagnali već tekstovi i komentari o filmu, posle gledanja već jasno je da se radi o primerku tzv. "srpskog umetničkog - kao i obično" filma, istina na nešto moderniji, zabavniji i profesionalniji način nego prosečno.

Po strukturi film liči na mnoga druga ostvarenja sa nefokusiranom, nerazrađenom - labavom pričom, a po dometima to je film koji ima jako dobar start i prvi deo (dobra ideja, zanimljivi likovi, tehnikalije i vizuelizacija, dobri dijalozi, zabavno, šarmantno, bla, bla...), nastavlja se srednjim delom koji je manje efektan, razvodnjava se, ritam pada, a završava se slabašnom i ne mnogo smislenom završnicom, koja ipak, po meni, ne uspeva da totalno pokvari pozitivan utisak celine.

Na režiju nemam značajnije primedbe, korektna je, mada se u par scena stiče utisak da je reditelj baš srećan što može iz čista mira da podigne kameru visoko, pa da je brzo spusti.

Glumci su OK, a devojka koja glumi Ognjenku glumi bolje od Katarine i generalno je dosta dobra.

O nekom značaju za srpski film, mogućem uticaju na buduće filmove, nekakve zaokrete i sl ne bih jer i nije bitno za samu ocenu filma. Samo - dobro je što je to film koji može da zaintrigira i  privuče publiku, koja neće izlaziti nezadovoljna iz bioskopa.

ocena: 3- (od 5)
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ghoul

MEGA!

više slika nego što biste uopšte mogli poželeti da vidite, sa niške premijere, ovde:
http://www.flickr.com/photos/l2media/

posebno obratiti pažnju na ovu, na kojoj se, ako je blogu verovati, nalaze "scenaristi: Aleksandar Radivojevic i Uros Stojanovic"

(koja bi ironija sudbine bila da me - posle svih grehova i zameranja ovima i onima - na kraju zatepa neki slučajni prolaznik zbog scenarija za OGNJENKU!)  :roll:  :shock:  :cry:

crippled_avenger

Ghoul

Albedo 0

Ognjenka je nastavak Ruritanije... Franci se i dalje pale na orijent i magiju i svoj balkanski alter-ego, i ovaj film im daj eono što oni žele da vide i što projektuju na Balkan vijekovima... na metafizičkom nivou mi se gadi....

Tex Murphy

Pogledao sam ovaj "film" i jedva sam preživio. Da nije bilo lijepe fotografije, vjerovatno bih progutao kutiju eksera u namjeri da sebi prekratim muke. Užas, užas... Mada, kad bi se umjesto zvučnog zapisa ubacio neki album Dead Can Dance i kad bi se film skratio za nekih 45 minuta, moglo bi da prođe.
Genetski četnik

DušMan

Quote from: "Harvester"vjerovatno bih progutao kutiju eksera
Bravo Harvi, tako govore pravi narkomani!!!
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

WARLOCK

haha narkomanski ekseri za gutanje  :evil:

DušMan

Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

crippled_avenger

Ghoul

super to izgleda, čak mi na francuskom manje fejk deluje no na srpskom. nekako, lakše zamislim da ovo nema nikakve veze sa srbijom, nego da je to žan pjer žene napravio pod pseudonimom.

Kunac

Zanimljivo.

Nisam znao da su idejni tvorci Ognjenke toliko  bili inspirisani filmom Splav meduze (1980) kada su pisali svoj scenario. Lepo je to, ali me čudi da neko do sada nije već primetio spone koje vežu ova dva ostvarenja.

Parale su brojne, ali najuočljivije su:

1) Vreme i mesto dešavanja radnje (dvadesete, Kraljevina SHiS)
2) Glavne heroine su dve cure koje žive u zabiti i kreću u avanturu.
3) Lik snagatora, čoveka od čelika, u koga se zaljubljuje jedna od heroina.
"zombi je mali žuti cvet"

crippled_avenger

ginger toxiqo 2 gafotas

"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

crippled_avenger

Ali, zvaničnom kritikom se bave Duda Lakić i ekipa. Ne očekuješ valjda od njih da znaju & primete tako nešto...

ginger toxiqo 2 gafotas

Naš reditelj u Holivudu snima ,,Hanging Tale"
Džerard Batler u filmu Uroša Stojanovića

Mladi reditelj Uroš Stojanović, posle velikog uspeha filma ,,Čarlston za Ognjenku", uskoro će u Holivudu početi snimanje filma ,,Hanging Tale" u produkciji slavnog Džejmsa Kamerona, u kojem će zaigrati i popularni glumac Džerard Batler.

Batler je najpoznatiji po ulozi kralja Leonida u filmu ,,300" - Uroš je u Holivudu stigao pre pola godine, nakon uspeha filma ,,Čarlston za Ognjenku"

Urošev debitantski film ,,Čarlston za Ognjenku" u startu mu je obezbedio poziciju koja se u filmskom svetu rezerviše za ekstra talentovane autore. U Holivudu je više od pola godine i upoznao se sa velikim brojem moćnih producenata ,,fabrike snova". Uroš je imao brojne sastanke i pregovore sa producentima koji finansiraju hit filmove (ulaganja idu i do trideset miliona dolara), a pre nekoliko dana je dobio ponudu slavnog reditelja i producenta Džejmsa Kamerona (,,Titanik", ,,Terminator") da režira film ,,Hanging Tale".
- Poslednjih nekoliko dana proveo sam u neprestanom slavlju pošto sam konačno dobio film koji sanjam već mesecima - ,,Hanging Tale" u produkciji Džejmsa Kamerona, sa Džerardom Batlerom koji je u glavnoj ulozi glumio Leonidu u filmu ,,300". To je potpuno lud film, savršen za mene - kao ,,Don Kihot" i ,,1.001 noć na Divljem zapadu". Scenario je pisao Deni Rubin, koji je radio ,,Dan mrmota" - kaže raspoloženi Uroš Stojanović.
Uroš za sada ne namerava da se vrati u Srbiju i da ovde pokuša da radi filmove.
- Otkad je počela recesija, sve normalne zemlje daju ogromne poreske olakšice i svojim i američkim filmovima, tako da je, na primer, čak i Australija postala jeftinija za snimanje od Srbije. U ovom trenutku niko neće da ulaze u snimanje u Srbiji zato što je to iznenada postalo jako skupo. O mogućnostima srpske kinematografije da i ne govorimo - dodaje Uroš Stojanović.
On priprema i film o Emiliju Hernandezu ,,El Indio". Projekat je neko vreme bio obustavljen zbog pregovora o autorskim pravima na scenario o životu poznatog revolucionara. Takođe, Urošu je ponuđen i visokobudžetni SF projekat ,,Nightfall".
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Cornelius

Gledao sam večeras "Čarlston". Grozomorno govance. Zanimljivi su mi bili specijalni efekti, posebno zato što sam deo crteža video kod Geta pre par godina, dok je radio na filmu. Imam utisak da je film napravljen kao reklamni video klip u kome se prikazuje roba za prodaju - digitalno pravljenje filma.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Ghoul

jel to krenulo u francuske bioskope?
kako reaguju francuzi? da li su isto tako probirljivi kao kornelije?

Cornelius

Nije u bioskopima, nego sam ga skinuo sa emula. Pretpostavljam da neće imati nikakvog uspeha kod publike, a ni kod kritike. Čuj, ovde ima na tone glupih američkih filmova, a vala, ne fali nam ni glupih francuskih filmova u kojima dominiraju razni spec efekti. Inače, ti "barokni" balkanski svetovi već su ispušeni, pa se narod ovde više ne pali ni na Kusturicu koji vergla sve jedno te isto.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

mac

Kako Čarlston može biti starudija za Francuze, kad tako nešto do sada nije snimljeno ovde?

Cornelius

Quote from: mac on 05-07-2009, 11:01:16
Kako Čarlston može biti starudija za Francuze, kad tako nešto do sada nije snimljeno ovde?

E, to je prava enigma!

Cornelius

Izasao je u Francuskoj (12/08) Carlston za Ognjenku i slabo je prihvacen. Glavna zamerka je - los scenario. Kritika hvali slike, barokni svet (u prevodu - prenatrpanost detaljima koji uobicajeno ne idu jedan sa drugim) i odredjenu uvrnutost u slaganju slika. Zanima me kakva ce biti gledanost, jer se prikazuje u 5 bioskopa u Parizu i to u regularnoj mrezi, a ne u malim bioskopima. Mada... Pretpostavljam da ce biti mala gledanost, jer se u Francuskoj prihvatio americki sistem da se leti izbacuju laki americki filmovi namenjene mladjariji, te su oni najgledaniji.