• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ČARLSTON ZA OGNJENKU

Started by Ghoul, 31-01-2008, 02:10:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

ČARLSTON ZA OGNJENKU

-preskočiću sve truizme i izjave očiglednosti (ovakvo šta kod nas nije viđeno, ovo izgleda kao nijedan srpski film, ovo izgleda kao svetski film, ovo su sasvim novi standardi itsl.) jer su to stvari koje su jasne već i iz trejlera, i na tom delu priče ne bih se zadržavao.
znači, poštujem to što se pojavio srpski film koji LIČI na svetski.
ovoliko moje potenciranje reči IZGLEDA i LIČI biće jasnije u daljem textu.

-u mnogim najavama se tvrdi da je to film rađen 'po holivudskim standardima'. to je notorni bulšit. u holivudu su budget, shooting schedule i post-production VRLO STROGO DEFINISANI i traju beskrajno kraće nego što je slučaj bio sa ČZO.
prema tome, nije tačno da je film 'rađen po holivudskim standardima': rađen je na tipično srpski o-ruk, s tim što je tu bilo mnogo sreće i unikatnih okolnosti da rezultat ipak ne bude tipično srpski.

-ono o čemu se MOŽE govoriti jeste da film u pojedinim svojim aspektima DOSTIŽE nivoe razvijenijih produkcija, pa i holivudske.
konkretno, scenografija i kostimi su oskarovski, SVETSKI materijal, a reći to za muziku je malkice pleonazmično kad je piše japanac, ali ipak, da istaknem i nju kao jedan od prvorazrednih kvaliteta filma.
fotografija je takođe sasvim u vrhu.
vizuelni efekti su malkice sub-par po svetskim merilima, ali su sasvim pristojni u okvirima niskobudžetne produkcije (a OGNJENKINIH 6 miliona $ su još uvek low budget!) i zato nemam većih zamerki na njih, all things considered.

-na žalost, ono gde film posustaje – jeste scenario.
ili, da budem još precizniji, rediteljev tretman scenarija.
u prvim izjavama za štampu, uključujući i one na konferenciji, primećene su reakcije nekih učesnika da postoje velike disprorporcije između scenarija koji su oni imali u rukama i filma koji su upravo odgledali.
dakle, ovaj cut koji je pred publikom je zapravo urošev remix nastao značajnim sažimanjem snimljenog materijala.
zahvaljujući tome, mnogi odnosi i motivacije junaka, te njihovi razvojni putevi, u filmu gube na sočnosti i detaljnosti, pojedine elipse su prevelike, što dovodi do a) izvesne konfuzije, rasplinjavanja, gubljenja niti u srednjem delu filma i b) do gubljenja involviranosti gledaoca u likove i priču i disperzije emotivnog uloga pohranjenog u prvu, superiornu trećinu filma.

OGNJENKA počinje da se ljulja onda kada zapravo stvari treba da stvarno otpočnu: onda kada OGNJENKA i 'mala boginja' (!!!) nađu svoje mužjake.
ono što za tim usledi nije toliko zanimljivo, niti duhovito, niti ubedljivo koliko je početak obećavao.
daleko od toga da film postaje dosadan ili glup ili čak i slab: ali ipak kreće silaznom putanjom prema kraju koji je zaista razočaravajuć – jer je najviše skresan uroševim makazama.
(...)

moj utisak je da je film, ako je i imao neku jasnu ideju na početku svog nastanka, tokom ovih godina postprodukcionog tinkerovanja, postao žrtvom gubitka fokusa i experimenata koji, na žalost, nisu baš uvek i svuda upalili.

tokom gledanja filma NISAM imao utisak holivudske dramaturgije, ili bilo čega bar izdaleka sličnog njoj, tako da prepuštam novinarskim piskaralima da naklapaju o 'standardima' koji se tiču površno najnezaobilaznijeg (eye-candy) aspekta filma.
standardi dramaturgije nisu ispoštovani: film je previše razbarušen for its own good (npr. preeedugačka scena na početku u kojoj 2 narikače uvežbavaju svoje kukanje pred još-uvek-živom mušterijom; iako po sebi umereno zanimljiva, ona outstays its welcome u kontextu svog značaja za dramaturgiju filma i toga čemu u njoj služi).

zato filmu gubitak fokusa (strože rečeno: izvesnu dozu besciljnosti) stavljam kao jednu od dve primarne zamerke.

druga se tiče onoga čega sam se već i pre gledanja bojao: neujednačenog tona.
kao što sam i slutio, film ne uspeva da pomiri dramu, istoriju, romansu, fantastiku, ironiju, akciju, erotiku... zabavu i 'poruku'.

kao što rekoh žiki posle filma: 'o čemu je zapravo ovaj film?'
o tragičnoj istoriji srpskog naroda?
o usudu večnog ponavljanja negativiteta?
o gubljenju nevinosti?
o vezi sexa i smrti (po principu slashera: ko se jebe, umire; nevini preživljavaju)?
o akciji, drami, komediji, romantici?
o ženama (u stilu: girl power, žene su nas održale, njima fala)?
o sukobu ruralnog i urbanog? (btw, meni je naročito zasmetalo ono što Bg publika neće ni primetiti: naime, da SVI 'seljaci' u ovoj fantasy srbiji govore po beogracki!)
o srbiji na raskrsnici istoka i zapada, prošlosti i budućnosti?
o nekim simpatičnim likovima koji se zajebavaju tamo-vamo bez nekih bitnijih konsekvenci po ovo ili ono?
itd.

film je mnogo teo, mnogo započeo, ali kao dete sa short attention spanom i obiljem igračkica nadohvat ruke, sve to ostaje u fazi 'započetog' i naznačenog, skiciranog...

na žalost, OGNJENKA je tipično srpski film po tome što joj fali oštar point of view, čista i pregledna struktura ili – najjednostavnije rečeno – PRIČA.
ELEMENTARNI holivudski standard nisu šarene slike i specijalni efekti – to je umeće pričanja priče, i TAJ standard, avaj, ni ovde nije dosegnut, niti mu se barem prišlo.
ovo je tipična haotična slovenska all over the place nedisciplinovana 'naracija' koja se gubi u stilu, u samodovoljnim igrarijama koje usput gube poentu, likove i emocije. živ nisam kako će zapadni gledalac – naviknut na tečnije pripovedanje- reagovati na ovaj barok.

autor kao da se zaigrao skupocenim igračkama koje mu je splet okolnosti stavio u ruke, i on se igrao i igrao i igrao, zanesen njihovim mogućnostima, zaboravivši pritom priču, ako je nju ikada i imao.
zaigrao se tim pompeznim kranovima koji vrludaju i vijugaju i penju se kroz scene i iznad scena i gde treba i gde ne treba kao klinac koji je otkrio ljuljašku pa se odbacuje najjače što može, nebu pod oblake, rizikujući da time sebi rascopa glavu.
zaigrao se vizuelnim efektima koji uopšte nisu potrebni (naročito ti grdni CGI leptirići i slepi miševi).
zaigrao se umebajašijevom muzikom, koja prečesto u filmu nema vizuelnu potporu svoje pompeznosti (drugim rečima: prečesto služi da scenu nabije emocijom i značajem koji ona, zapravo, NEMA).
zaigrao se prelepim ženama koje su mu stavljene u ruke, pa je malkice exploatisao njihovu golotinju više nego što priča zahtijeva (time ujedno –po meni- potkopavši girl-power feminističko čitanje koje se, u početku, čini preovlađujućim).
itd.

došao sam na film spreman da se smejem – i nisam se smejao.
došao sam na film spreman da plačem – i film mi je jedva jednu suzu izmamio (blizu početka).
došao sam na film spreman da se naježim gledajući 'novi srpski film'.
videh stari srpski film pod debelim slojem šminke.
šminka je još malo pa prvorazredna, lepo izgleda, ali ne može da sakrije činjenicu da JESTE samo šminka, niti može da nadomjesti svežinu i lepotu prirodno svežih i mladih rumenih nenašminkanih obraza. njih u srpskom filmu još uvek čekamo...

PS: to što sam u svom osvrtu potencirao ono što mi je smetalo je samo zato što sam ja hronično žalosna sova kojoj je polupuna čaša UVEK poluprazna, i što uvek tražim i očekujem maximum.
OGNJENKA je obećavala mnogo, a isporučila jedva pola od toga, ako i toliko.
izlišno je reći da je čak i to i toliko DALEKO više nego ijedan srpski film u poslednjih 10 godina, i da ga svakako TREBA gledati, i to u bioskopu.

ali ne očekujete revoluciju.

baš kao i ŠEJTANOV RATNIK, ovo je više simptom pozitivne tendencije nego li zaista veliki i bitan film: dakle, bolji po onome što je HTEO nego šta je OSTVARIO.
odnosno, istorijski gledano, on jeste provrazredan.
estetski, on škripi on so many levels.
sorry, guys!

PPS: za sve zlobnike samo da napomenem da sam sve ovo kazao u lice aci radivojeviću, tj analizirali smo šta škripi u filmu do duboko u noć, a on je dovoljno zreo i pametan čovek da ljudski prihvati kritiku čak i kada ona nije ortački hvalospev, već najčistije drugarski kritički intonirana.
niko ne bi više voleo da sam mogao da mu kažem: ovo je genijalno, ovo je nova stranica u istoriji srpskog filma, ovo je perfekcija, ovo je too good to be true, ovo je masterpis... – ali, da sam to rekao, lagao bih.
a ja iznad svega ne volim da lažem.
https://ljudska_splacina.com/

Filmski_gubitnik

Iz Glasa Javnosti:

NEDOREČENI ISKORAK

Posle novinarske projekcija filma ,,Čarlston za Ognjenku", u bioskopu ,,Takvud" upriličena je juče konferencija za novinare. Glumci su bili uglavnom škrti na rečima, objašnjavajući da su prvi put gledali film i da su u šoku, određujući ga kao pozitivan. Novinari su bili zatečeni, pitanja gotovo da nije bilo, komentarisalo se u pola glasa. Utisak izveštača Glasa je da je Čarlstonom za Ognjenku napravljen iskorak u domaćoj kinematografiji, da je film vizuelno čudesan, suptilan i slojevit, ali i da mu nedostaje zamah i da je ostao nedorečen.
Olivera Katarina je ,,zapretila" batinama mladom reditelju, jer je iz filma izbacio jednu njenu pesmu, a ovaj joj je obećao da će se sve ispušteno naći na DVD izdanju filma. Glumac Nenad Jezdić, neobično otvoren, za ovakvu vrstu skupova na kojoj se uglavnom izriču besmislice o uspešnoj saradnji - apsolvirao je iskreni sud o svojoj ulozi i filmu.
Ovo je prva uloga koju sebi nisam uspeo da pakujem i režiram - rekao je Jezdić zaključujući da on nije čitao scenario koji je video na filmu. On je podsetio da je ,,Čarlston" u radnoj verziji imao optimističan kraj krunisan brakom Dragoljuba Aleksića i glavne junakinje. Da je znao kakav film Stojanović zapravo snima, sigurno bi ostvario bolju ulogu, rekao je Jezdić. Zašto se glavna glumica Sonja Kolačarić sakrila među novinare, u gledalištu ,,Takvuda", i zašto nije bila među ekipom, koja je za konferencijskim stolom predstavljala film - nije razjašnjeno.

Auh, glavna glumica se sakrila (mozda zato sto ju je reditelj previse otkrio? mislim, nabadam, nisam gledao film)...ovo je samo u Srbiji, magicno-realisticnoj, film od 4 miliona evra glumci po prvi put gledaju sa novinarima, i naravno, totalno iskreno reaguju, neki se cak i ne pojavljuju, kao da nemaju potpisane ugovore o obaveznoj promociji filma....ovo me podseca na neku davnu emisiju povodom Tri karte za Holivud, gde su gostovali glumci, pa voditelj pita: "Znaci, da pozovemo publiku u bioskop?," a B. Lecic odgovara, nesto kao: "Ma sta bre ima koga da zovem? Ko hoce da dodje, neka dodje, necu nikoga da molim!" Ili da ne spominjem gorko-komican DVD dodatak o snimanju Ivkove slave, gde glumci spominju kako su se natezali oko para sa producentima (Bjelogrlicima), ali kada su se jednom dogovorili, sve je ispostovano; ili tamo Z. Todorovic nesto kroz zube mrmlja  o Z. Sotri, satro, zeznuo sam se, ume i on da napravi film....Ako bude DVD dodatka za Ognjenku, a redatelj ne stavi Katarininu pesmu u film, kao sto je obecao, ima  Katarina da ga taba DVD-em po glavi, snimljeno sa kranom u iz svih uglova, i to, naravno, ima da bude ukljuceno u dodatak....

Ghoul

ja sam se u 1. verziji svog osvrta malo bio zaneo pa sam, pored ostalog, otkrio i zašto ognjenka nije bila sa ostatkom ekipe na pozornici (nije zbog golotinje, NA ŽALOST!!!), zašto je scenograf velja despotović (a pure genius if there ever was one in serbian cinema!!!) bio nezadovoljan ovom verzijom filma, itd itd. ali onda izbacih te deonice.

ajde da ipak probamo da ispoštujemo FILM, a ne da se bavimo tračevima.

očekujem rivjue na ovom topiku, a ne ogovaranja (čak ni onda kada su istinita).

taurus-jor

Ukratko:

Cemu mogu da se poklonim:

- Glumi
- Kastingu
- Scenografiji
- Specijalnim efektima
- Reziji
- Osnovnoj prici

Cemu ne mogu da se poklonim:

- Scenaristickoj razradi te price, sto se pre svega odnosi na poslednju trecinu filma (nedostatak emocionalne uverljivosti, neiskoriscen dramski potencijal situacija)
- Preranom uklanjanju Velike Boginje, lika koji je bio (ispao?) nosilac dramskog sukoba u filmu.
- Nedoslednosti u upotrebi zargona i psovki.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

ivanmilke

neshto se mislim gde se Urosh zaigrao/zajebao

njemu je puna glava sadrzaja filma
e onda se editujuci nije setio da
mi ostali (gledaoci) ne znamo toliko o filmu

tako da taj zadnji deo
shto se mene tiche nekako chudno izbledi

ostaju pitanja i neke ideje

Ghoul

živahna i detaljna diskusija o OGNJENKI dešava se OVDE:
http://www.novikadrovi.net/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=39&start=20

pa da ne kopipejstujemo stalno komentare tamo-vamo, koga priča o filmu zanima, neka svraća povremeno na forum novih kadrova.

Ghoul

reče mi aca da je beson u poslednjem trenutku otkazao dolazak na premijeru OGNJENKE.

takođe, kaže da je u današnjem blicu deda vlaja ishvalio film.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Filmski_gubitnik

Trazio sam Vlajcicev komentar na sajtu Blica...nema nigdje...ima l' neki link?

Ghoul

tražio i ja, nisam našao, izgleda da je za sada samo u papirnoj verziji!

Axle Munshine

...citao danas u Blicu...pozitivna kritika Vlajcica...videcemo na sta to lici... :lol:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

otaku

pa siroma Vlajcic, verovatno ima taj neki strah da ce ispasti mnogo star, zadrt i starinski ako ne pohvali svaku novu mladu tendenciju i nadu
Proooobaj da u glavi budes sam

Jake Chambers

Ja sad dođoh s projekcije... ovo mi je prvi domaći film da gledam u bioskopu... posle... nemam pojma - Točkovi ili Nož beše... I toliko sam zbunjen da nemam pojma šta da kažem. Nažalost se slažem s Ghoulom u mnogo čemu - ne potpuno, ali dosta... ali za sad nemam pojma šta bih rekao - osim možda da je meni užasno tragična priča sama po sebi i da me to dosta pogodilo gledajući film...
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

DušMan

Pogađa te situacija neimanja muškaraca u selu?
Bolje onda nemoj da čitaš Y the last man.  :lol:
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Meho Krljic

Evo, ja sam ovo malopre okačio na nove kadrove, pa evo i ovde:

Dođoh iz Sava centra...

Lepa kamera, lepa montaža... šteta za film.

OK, pošto ja Acu ne poznajem a Uroša znam samo iz viđenja, nemam nikakve porodično-prijateljske prepreke da dam subjektivnu ocenu filma.

I moja ocena je da sam zapanjen da je ovo od Gula dobilo trojku na skali od nula do pet pošto bih mu ja jedva dao dvojku na skali od jedan do pet. Takođe Kriplova izjava da je ovo perfektno glumljen film je jednako zapanjujuća.

Naravno, napominjem, moj subjektivni utisak je samo subjektivan utisak neznalice, ali moram da priznam da sam već na pola filma počeo da glasno plačem i molim Sunčicu da idemo kući.

Dakle, produkcijski, ovo je prilično dobro, dakle, bogati kostimi, postprodukcija, kamera, montaža, muzika ali sve ostalo mi se nije dopalo.

Priča je nemušta, nedorečena, nerazrađena, pretrpana opštim mestima koja nažalost nisu raspoređena dramaturški funkcionalnim redosledom.

Tekst je vrlo slab, ravan, bez prepoznatljive simbolike, duha ili makar igara reči. Nažalost, radovi Siniše Pavića su za Urošev i Acin scenario nedostižna visina elegancije teksta i dobro pogođenog odnosa forme i sadržaja. Ognjenka je, kako to već Gul natuknu, film ni o čemu, ali čak i to što priča ni o čemu ne priča nekim zanimljivim jezikom. Ne postoji čak ni konzistentnost tona u filmu, kao da scenaristi nisu mogli da se dogovore da li njihovi protagonisti treba da predstavljaju određene kolokvijalne (stereo)tipove, što povremeno proveje iz nekih replika, ili da budu vanvremenski i vangeografski duhovi.

Film je za moj ukus daleko prestilizovan, do mere da su i seting i likovi sasvim neuverljivi i neinteresantni. Pretpostavljam da bi se mizanscen, ako bih hteo da budem blagonaklon mogao nazvati bajkovitim, ali kod bajki je simbolički sadržaj mesta, likova i događaja obično čvrsto zaokružen i konzistentan. Nažalost, Ognjenka simbolički ne deluje ni malo dorečeno, niti definisano. Seting je kombinacija gorskog, mediteranskog, keltskog i nekakvog 'srpskog', sa elementima westerna, sve to sklopljeno rekao bih nasumično. Mislio sam da će mi možda zasmetati pomanjkanje autentičnosti replikacije srpskog ruralnog setinga sa početka XX veka ali nisam ni stigao do tog nivoa, celo okruženje je naprosto patchwork različitih gore nabrojanih simbolika i scenografija i ne komunicira nikakvu prepoznatljivu poruku. Dodatno, problem je u njegovoj ekonomskoj i socijalnoj (čak i biološkoj) nedorečenosti. Mesto na kome se ovaj film događa ne može da postoji u fizičkom smislu, a na simboličkom planu je nejasno, nerazrađeno, nesigurno šta želi da kaže.

Slab tekst se prenosi i u likove koji su u najboljen slučaju crtanofilmovske karikature. Konsekventno, apsolutno me je bolelo dupe za njihove tlapnje. Motivacija je isforsirana, bazira se na seksualnoj žudnji što je jedan od najlegitimnijih mogućih motiva, ali je ona samo implicirana. Crtanofilmovski likovi naprosto ne uspevaju da ovu žudnju iskomuniciraju na iole uverljiv način, razvoj odnosa među likovima je na silu, preokreti su na silu, a obavezna opšta mesta poput onog 'Ja te volim' su sramotno neiskorišćena.

Film jeste atraktivno snimljen... ako je spotovska kamera i režija ono što čovek voli. Meni nije legla i smetala mi je prenaglašena artificijelnost gotovo svake scene u filmu koja oduzima pretenziju na težinu skoro svim scenama u filmu. Osvetljenje, maska, slo-mo, previše CGI-ja, sve ovo je za moj groš samo oduzelo ionako tananom scenariju na uverljivosti. Nisam impresioniran vizuelnošću ovog filma jer se ona iscrpljuje pre svega na tehničkom nivou.

Najbolja scena, zapravo, jedina u kojoj sam osetio iole ikakav titraj u duši je ples na minskom polju koji ima minimum CGI-ja i veštačkog osvetljenja i da je čitav film držao taj nivo dostojanstva, njegove isforsirana patetika bi se lakše podnela.

Ovako, imao sam sve vreme utisak o usiljenom stvaranju začudnosti u svakom kadru putem svetla, maske, kostima i kamere, kao da autor filma uopšte ne veruje u snagu priče i okruženja.

Verovatno i ne veruje. Da veruje, njegove žene u filmu delovale bi autentičnije. Tek pri kraju filma vidimo nekoliko stvarnih gorskih žena koje autor, naravno nije imao muda da potencira u filmu. Da veruje, ne bi emancipaciju srpske žene sa sela sa početka dvadesetog veka poistovećivao sa odlaskom u Beograd i Čarlstonom jer je to em uobičajen srpski usud i vrhunski primer srpske malograđanštine, em je naprosto potpuno propušteno da se prikaže STVARNA emancipacija srpskih žena sa sela u odsustvu muškaraca izginulih u ratu. Žene u ovom filmu su lenje, glupe suvopičaste spletkarošice koje će sve da učine da osete mačora među butinama, a za koje je odlazak u Beograd i bacanje pogleda na Palatu Albanija vrhunac naprednosti. Bedno.

Šta još.... Gluma... Ne znam, mene je dosledno iritirala činjenica da je film oko 70% odglumljen obraćanjem direktno kameri, tako da skoro sve replike u filmu zvuče veštački i neprirodno. Glumci nisu sigurni da li treba svoje replike da izgovore ozbiljno, da ih parodiraju ili da im se čude. Likovi su nedefinisani, naročito muški, pa se njihova nesigurna tumačenja mogu i tome pripisati.

Sve vreme sam imao utisak da gledam daleki odjek azijskih bajkovitih filmova (npr. Hero, House of Flying Daggers), samo što je njihova stilizacija daleko doslednija, simbolika daleko zaokruženija, a koreografija glumaca i pokreta kamere mnogo promišljenija. Ti filmovi su uprkos svim preterivanjima krajnje ekonomični u svakom kadru, dok je Uroš krajnje razuzdan i ne zna šta hoće (bar ja ne vidim šta hoće).

Takođe sam sve vreme imao utisak da gledam daleko odjek Felinijevog poigravanja tradicionalnim/ etničkim arhetipovima, ali bez verovanja u te arhetipe, već sa gotovo ciničnim bacanjem referenci na neke etničke/ tradicionalne detalje koji su slabašno iskorišćeni i nerazrađeni a filmu treba da daju prizvuk vanvremenskog.

Konačno, ako bih iskoristio Gulov kriterijum za ocenjivanje domaćih filmova, ne, ovaj film ne bih preporučio strancu. Ovo je srpski film samo po tome što nije previše dobar u svom ucenjivanju patetikom, po svemu ostalom ovo je plitka lukbesonovština koja artificijelnim vizuelnim bogatstvom pokušava da sakrije ispraznost. Ne bih ga preporučio ni Srbima jer, za razliku od, recimo Šotre, čak ni ne pretenduje na makar lažno autentično prikazivanje srpskog mitosa ili kulture. Umesto toga, autor kraducka odakle god stign, spaja mitologije i pop-mitologije bez razmišljanja i nada se da će preobilje detalja i motiva maskirati činjenicu da ne zna ni šta bi hteo da kaže, ni kako bi to trebalo reći.

Konačno, ne mogu da ne pohvalim ambiciju i očigledno jako mnogo ljubavi koje je Uroš uložio u sve ovo. Meni je jasno da je ovaj film nešto što je njemu bilo jako lepo i jako važno da uradi i oduševljenost materijalom provejava iz svakog kadra. Ali to ga ne čini ništa boljim filmom za mene.

DušMan

Quote from: "Meho Krljic"Žene u ovom filmu su lenje, glupe suvopičaste spletkarošice koje će sve da učine da osete mačora među butinama, a za koje je odlazak u Beograd i bacanje pogleda na Palatu Albanija vrhunac naprednosti. Bedno.
Ti to hoćeš da kažeš da u stvarnom životu postoje drugačije žene???

Jake Chambers

Quote from: "DušMan"Pogađa te situacija neimanja muškaraca u selu?
Bolje onda nemoj da čitaš Y the last man.  :lol:

Ma ne bre to, već ono žene same, piju, igraju, minograd, tuku se oko muškarca da bi se pojebale bar jednom u životu...
Inače, još u trejleru mi se dopao tekst O. Katarine kad unukama kaže kako su joj ogadile smrt i da je što pre kako umeju i znaju vrate u grob - kao da govori o sebi i svom odsustvu s filma.  :lol:

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"I moja ocena je da sam zapanjen da je ovo od Gula dobilo trojku na skali od nula do pet pošto bih mu ja jedva dao dvojku na skali od jedan do pet.

dragi moj meho,
postoji par stvari koje treba imati na umu glede te moje trojke:
1)   numeričko ocenjivanje je u principu nezahvalan posao – a posebno u slučajevima poput OGNJENKE gde se sreću extremi, tj odlične stvari sa užasno promašenim; kako to izraziti kroz brojku?
2)   tu trojku treba posmatrati u kontextu malkice sniženih kriterijuma prilikom ocenjivanja srpskih filmova, jer zaista gde će šut sa rogatim? kako da istim merilima merim, npr, kronenbergov DEAD ZONE (koji od mene ima trojku, i to jaku) i – jedan srpski film, makar potpomognut i evropskim parama? umesto sa belosvetskim filmovima kojima sam davao trojku (npr. pre nek idan SVINJI TODU dadoh 3+), poređenje treba praviti jedino sa lokalnim produktima (npr. zekin 4TH MAN, kome sam dao dvojku).

najzad, dvojka, trojka ili četvorka na stranu, mislim da je nenumerički (dakle, textualni, opširni) deo mog osvrta bio dovoljno rečit.
8)

Tex Murphy

O čemu se dođavola uopšte radi u tom filmu?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Mica Milovanovic

Dobro je! Umalo nisam otišao večeras...
Ali glas razuma mi je govorio... <eho> sačekaj Mehu... sačekaj Mehu...<eho>
I, isplatilo se...
Mica

Tex Murphy

Mehin rivju zaista zvuči kao glas razuma i da ne znam da u filmu ima brdo grudi + bush dobro bih razmislio da li da ga gledam.
Genetski četnik

Meho Krljic

Ni brdo grudi ni bush nisu od neke pomoći, moram da kažem... Nemaju ni subverzivno-oslobađajuću rasmejerovsku energiju, niti su meni na bilo koji način delovali stimulativno, a ja sam inače uredno heteroseksualan most of the time. Zapravo, scene sa golotinjom su preukusno snimljene za moj račun, no to se ako ništa drugo, sasvim uklapa u bajkovitu PG13 atmosferu filma. S druge strane, valja reći i da sam dosta razmišljao o potencijalnim problemima koja bi ovo moglo da filmu donese u inozemnoj distribuciji. Za Europu ne znam, ali po filozofiji američkih rejtinga, ovaj film bi zaista bio PG13, uprkos osnovnoj temi 8potrazi za kurcem), međutim full frontal mu tu izuzetno kvari posao...

mac

Nadam se da se neće desiti da neko ovde neće da odgleda film u bioskopu samo zbog nečijeg komentara s foruma? Greota bi bilo...

Meho Krljic

Pa, ne verujem da je ikome ko piše negativne komentare na forumu cilj da odvrati ikoga od gledanja filma u bioskopu. Meni svakako nije.

Tex Murphy

Quote from: "mac"Nadam se da se neće desiti da neko ovde neće da odgleda film u bioskopu samo zbog nečijeg komentara s foruma? Greota bi bilo...

Of kors not. Ali kad u startu imaš negativna očekivanja, pa ih još neko ko je gledao film potvrdi opširnim revijevom, stvari postaju malo manje trivijalne.
Genetski četnik

ivanmilke

ovaj film je sniman donekle iz nedojebanosti autora (mnozina)

ova zelja se zavukla i sublimirala i
otud u mashti dodje do zamisli
puno nedojebanih zena,rasnih & idelizovanih

do pred sam kraj kad krecu i brdjanke.

ma ko josh nebi karao do iznemoglosti?

srecnu realizaciju ovog videti epizodu u manastiru
film u reziji Pier Paolo Pasolinija
Decameron autor Giovanni Boccaccio

DušMan

Kad smo kod Dekamerona, danas odgledah Virgin.Territory.2007, koji je u sustini ista prica. Lik se pravi da je gluvo/nem da bi jebao casne sestre (koje su sve kao manekenke, za razliku od baba iz gore pomenutog italijanskog filma), a jos ga glumi Anakin Skajvoker, iz preddartvejderovske faze.

ivanmilke

ginger toxiqo 2 gafotas

Zorica Tomic, sociologinja kulture, umalo pa ministarka kulture, profesorka Megatrenda i sestra-bliznakinja MBM nije takva cepidlaka, CARLSTON... joj se jako dpao  a to iznosi na sledeci nacin...

"...sjajna prica, fantasticni glumci, ingeniozna rezija, vrhunska montaza, besprekorni efekti, bozanstveni muzika, scenografija, kostimografija i kamera, kao i perfektna produkcija... Ako je u pravu pesnik da se domovina brani lepotom, onda Carlston istovremeno moze biti i nas stit i nasa zastava."

... preuzeto iz kolumne Z.T. iz danasnjeg izdanja BLICa...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

taurus-jor

Meni se Carlston za Ognjenku na vizuelnom planu izuzetno dopao. U srpskoj kinematografiji nema mu ravna. Uzivao sam u filmu od prvog do poslednjeg minuta. Zao mi je samo sto vaskrsnuta baba nije bolje iskoriscena (kao sto rekoh, cini mi se da je uklonjena prerano), i sto je teznja za vizuelnim raskosem odnela prevagu nad dramaturgijom u poslednjoj trecini filma. Svejedno, Ognjenku cu da overim jos koji put u bioskopu, i zelim joj sve najbolje u distribuciji.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Jake Chambers

Haha, ti bi da overiš Ognjenku, a? :lol:

Nego... ja sam se par puta zbunio oko toga ko je starija sestra, budući da Radivojevićeva deluje nekoliko godina starije od plavuše...

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Loengrin

Милоше, шта би с групним одласком на Огњенку  :evil:
Хоће ли тога бити или...?
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Kastor

Ali da se izvlačenjem šibica utvrdi neki red, da se ne guramo svi na ulazu.  :evil:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Loengrin

Ne šibice, teroristo,  :?  zbog njih bi te u USA već u'apsili!
Bolje grisine, daju više mogućnosti.
Ko izvuče najkraću plaća kokice!  :evil:
Ko izvuče najdužu, ulazi prvi, ali seda na kraj reda.
Ko izvuče srednju, seda u sredinu, ali ne sme u toalet itd.

Vidiš, mlogo je zanimljivije sas grisine  :lol:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Meho Krljic

Quote from: "Milosh"Evo i Vladislavine kritike...

http://www.popboks.com/tekst.php?ID=6207

Prilično izvanredno napisano. I dokaz da ne treba uvek slušati narogušene drkadžije poput mene kojima je čaša uvek poluprazna (sem kad je sasvim prazna i uprljanja nečijim izmetom).

crippled_avenger

Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Ja bih ušao u neko elaborirano komentarisanje Vladislavinog zen teksta, ali ne mogu pošto sam obećao da više neću komentarisati išta vezano za Popboks kako Mehmet ne bi dobijao neprijatne pozive.

No, ima par trivia, Katarina nije operisala grudi. Uvećala ih je upotrebom kontraceptivnih pilula za potrebe snimanja.

Bush koji se vidi nije actual bush već wig. :oops:

DušMan

Quote from: "crippled_avenger"Uvećala ih je upotrebom kontraceptivnih pilula za potrebe snimanja.
Tell us more...  xsex

crippled_avenger

Moje poznavanje ženske anatomije je mizerno tako da mislim da je bolje da to objasni neko ko se bolje razume.

Pavle

Hm, kontraceptivnim pilulama se ne moze izazvati taj efekat.

Ukoliko su u pitanju najcesce koriscene konbinovane pilule koje koriste kombinaciju estrogena i progesterona, one samo suprimiraju rad ovarijuma tj ovulaciju dok estrogen pomaze kod suprimiranja razvoja folikula. Zajedno, oni su najsigurniji nacin za bezbedan seks i u zanemarljivom procentu nose rizik od nezeljene trudnoce. Koristi ih preko 200 miliona zena sirom sveta.

Naravno, postoje u razlicitim dozama i odnosima ova dva hormona, zbog cega zenama neke prijaju a neke ne, ali ne treba odustajati jer ce se sigurno pronaci dobra kombinacija.

E sad, sam estrogen  koji je jelte, glavni zenski polni hormon moze da se daje i sam u nekim terapijama (kancera i sl.) i on moze da izazove efekte menstruacije pa i preosetljivost i kod nekih zene uvecanje dojki koje se normalno desava pred menstruaciju.

Resenje je moguce ipak sa pilulama za "dan posle" za koje prepostavljam da zbog toga sto sadrze samo progesteron koji inace u organizmu sluzi i za stimulaciju mlecnih zlezda u trudnoci i pred menstruaciju mogu da imaju kao nuispojavu i povecanu osetljivost ili cak kratkotrajno povecanje grudi.
Ovo uopste nije bezopasna terapija i ne preporucuje se vise od dva puta godisnje.

Nisam dosada imao prilike da cujem da je neko koristio Postinor koji je jedini zvanicno registrovani preparat za ovu indikaciju kod nas u svrhu povecanja grudi ali to mi deluje kao jedino logicno objasnjenje za ovaj farmakolosku kuriozitet.
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

DušMan

Jake Chambers

Hm... budući da u filmu vidimo njene sise i u haljini, a i bez iste, meni deluju bez haljine manje nego sa haljinom. To me navodi na jedini logičan zaključak - ispod haljine nosi push-up. Voila.

Inače, ta priča sa kontraceptivnim pilulama zvuči kao tvrdnja Maje Nikolić da nije ugradila silikone, već da je držala dijetu pa joj sise porasle...

Tex Murphy

Ajde, nemojte sad da se bavite kojekakvim teorijama zavjere! Snimanje je jednostavno bilo skeđulovano prema Katarininom werewolf ciklusu.
Genetski četnik

WARLOCK

Odgledah! :!:  Ostajem bez reci sve je savrseno,mozda nesto vrlo malo negde u scenariu skripi,psovke bi izbacio.. Jedva cekam sta ce reci Kusta od ovog filma,da li film zasluzuje da bude sahranjen :evil:

crippled_avenger

Jake, hteo ne hteo, u vreme snimanja filma, žena nije imala silikone, a poznajući je mislim da i nije u tom fazonu.

crippled_avenger

Takođe, molio bih Sagitašice da ne pokušavaju takve eksperimente, uvećavanje grudi kontraceptivnim pilulama može biti štetno po zdravlje.

Tex Murphy

Quote from: "crippled_avenger"Takođe, molio bih Sagitašice da ne pokušavaju takve eksperimente, uvećavanje grudi može biti štetno po zdravlje.

Po zdravlje vjerovatno, a po estetiku sigurno.
Genetski četnik

Jake Chambers

Quote from: "crippled_avenger"Jake, hteo ne hteo, u vreme snimanja filma, žena nije imala silikone, a poznajući je mislim da i nije u tom fazonu.

Ček... je l' ti TOLIKO loše poznaješ žene i pomagala? :lol: Ja rekoh nosila je push up. As in push-up-bra. TO nema veze sa silikonima. Samo je podigla ono od sisa što ima da bi delovale veće. Nikakvi silikoni, nikakva magija.
Evo i slika

Kastor

Ja po ovoj slici ne mogu da shvatim, da nemaš još neku?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."