• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

OTIMAČI IZGUBLJENOG KOSOVA

Started by Ghoul, 15-02-2008, 23:26:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Vidim da su svi mudraci na ovom topiku, pa bih da zatražim savet.
Moja žena se nadrndala i proglasila nezavisnost u kujni! Kaže da tamo ima apsolutnu većinu.
Da li ja smem da provalim do frižidera ili će da me neko bombarduje? Od koga da tražim zaštitu? Ban Ki-Mun je Korejac (južni) i od njega nema fajde. EU je zajednica samo ponekad kad im to odgovara, pa ne znam da li bih uz njih mogao da obezbedim ručak ili bih ostao gladan, ako odluče da glasaju pojedinačno.
Mogao bih ja na burek, ali i tamo možda ima novih država. Ni na ulicu ne bih smeo, jer imam komšije opredeljene za Kopernikovu ulicu parnih brojeva, pa ne znam gde je demarkaciona linija.
Ili da ja proglasim državu u spavaćoj sobi, pa da ženi naplatim vizu kad navrati? Jel' može Šengensku?
Ustvari, žao mi je nove garniture noževa. Ako pokušam da ih maznem, možda ih je već prodala Bušu. Sreća moja da imam laptop pa mogu da ga nosam sa sobom i da tražim pomoć.
HEJ, IMA LI KOGA? JESAM LI JA ŽRTVA RUŠENJA MEĐUNARODNOG PORETKA ILI LJUTE ŽENE KOJA TVRDI DA SAM I JA OBAVEZAN DA PONEKAD OPEREM SUDOVE?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

taurus-jor

Sve dok tvoja zena nema podrsku SAD, za tebe ima nade, o Scallope.  :lol:
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Izitpajn

QuoteE, sad, što se tiče ukidanja autonomije, ne bih išao tako daleko. Naravno da je autonomija Kosovu (i Vojvodini) smanjena, ali nije ukinuta, niti su Albancima politička prava oduzeta. Ono što je tačno je da su bila ograničena i da su u određenoj meri svođeni na građane drugog reda utoliko što su političke, policijske i poslovne funkcije dodeljivane Srbima da bi se, jelte, očuvala kontrola nad, jelte, buntovnom pokrajinom.
Okej, možda si u pravu, ali toje ionako sporedno u ovoj diskusiji, bar za mene. Ono što želim reći je: svatko se ima pravo izboriti za neovisnost političkim putem. Ukoliko mu je politički put blokiran, ima pravo na oružani. S Kosovom je to bio slučaj. S Krajinom nije.

QuoteHaha, ali... šta onda? Znači OK je što ste vi ispraznili Krajinu ali ne bi bilo OK da mi ispraznimo Kosovo jer je dva miliona teži projekat od dvesta hiljada ili šta???
Kao prvo, Krajina se ispraznila sama. Kao drugo, ljudi se vraćaju i svakome je garantirano pravo na povratak. I ne samo pravo, nego mu je to i materijalno omogućeno.

QuoteOću da kažem, ne razumem argument po kome je etničko čišćenje (što je Oluja bila po efektima, ako nije bila u nameri)
Nije jer je efekt bio privremen. Više od pola izbjeglih se vratilo, dok ostali imaju tu mogućnost.

QuoteHahaha, da!!!! Dodaj još i Krajinu na ovaj spisak i idemo na piće.
Koji dio ovoga
Quote from: "Izitpajn"Ja osobno ne bih imao ništa protiv da su Srbi u Hrvatskoj i Bosni organizirali referendum za odvajanje dijela teritorija od tih država. Problem je u tome što bi onda na tom referendumu glasali i svi ostali (s tog teritorija) što bi rezultiralo time da bi referendum najvjerojatnije skviknuo.
nisi shvatio?

Okej, sad sam malo izeditirao pa bi trebalo biti jasnije.
Quote(Disklejmer: ja u privatnom životu ne mogu da smislim Srbe, mislim sve najgore o SAO Krajini i RSK, pa i o RS, ne mogu da se setim ni jednog srpskog političara u bilo kojoj od zemalja gde obitavaju a da mi je simpatičan.)
To je u redu. Ja u privatnom životu ne mogu da smislim mnoge Hrvate, najviše one koji bi me zbog ove rasprave dočekali s ovacijama, a meni najpozitivniji političar s ovih prostora je Srbin. Razgovaramo o principima.

mac

Da ali "sila Boga ne moli" nije princip... Princip bi recimo bilo da pravo na etničko samoopredeljenje automatski povlači pravo na secesiju. Je li to tvoj stav?

Ghoul

Quote from: "Izitpajn"Okej, možda si u pravu, ali to je ionako sporedno u ovoj diskusiji, bar za mene.

:D  :D  :D  :!:  :!:  :!:
https://ljudska_splacina.com/

BladeRunner

scallop
QuoteVidim da su svi mudraci na ovom topiku, pa bih da zatražim savet.
Moja žena se nadrndala i proglasila nezavisnost u kujni! Kaže da tamo ima apsolutnu većinu.
Da li ja smem da provalim do frižidera ili će da me neko bombarduje? Od koga da tražim zaštitu? Ban Ki-Mun je Korejac (južni) i od njega nema fajde. EU je zajednica samo ponekad kad im to odgovara, pa ne znam da li bih uz njih mogao da obezbedim ručak ili bih ostao gladan, ako odluče da glasaju pojedinačno.
Mogao bih ja na burek, ali i tamo možda ima novih država. Ni na ulicu ne bih smeo, jer imam komšije opredeljene za Kopernikovu ulicu parnih brojeva, pa ne znam gde je demarkaciona linija.
Ili da ja proglasim državu u spavaćoj sobi, pa da ženi naplatim vizu kad navrati? Jel' može Šengensku?
Ustvari, žao mi je nove garniture noževa. Ako pokušam da ih maznem, možda ih je već prodala Bušu. Sreća moja da imam laptop pa mogu da ga nosam sa sobom i da tražim pomoć.
HEJ, IMA LI KOGA? JESAM LI JA ŽRTVA RUŠENJA MEĐUNARODNOG PORETKA ILI LJUTE ŽENE KOJA TVRDI DA SAM I JA OBAVEZAN DA PONEKAD OPEREM SUDOVE?

Ima li piva u tom frižideru? Živi li u ćošku zamrznuta sarma od prekjuče? Da li je to uopšte kuhinja za koju se vrijedi boriti? Ponekad je odgovor sadržan u postavljanju pravih pitanja.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Cornelius

Quote from: "scallop"Vidim da su svi mudraci na ovom topiku, pa bih da zatražim savet.
Da li ja smem da provalim do frižidera ili će da me neko bombarduje?

Madame Scallop je proglasila nezavisnost u saglasnosti sa Francuskom. Njena vecina, za koju joj garantuje francuska diplomatija i armija, dozvoljava joj da ti dopusti ili ne dopusti prilaz strateskim mestima, posebno frizideru, sporetu i ostavi za pivo. U ovom trenutku i na tvom nivou, bilo bi bolje da se povinujes ogranicenjima, jer je Madame Scallop dobila ovlascenje i vojnu pomoc da te bombarduje ako smatra za neophodno. Uzdamo se u tvoju tesko stecenu razumnost, postovanje demokratskih principa i prepoznavanje u cijoj ruci se nalazi pajser.

Za Republiku Francusku:

Drug Cornelius
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Izitpajn

Quote from: "mac"Da ali "sila Boga ne moli" nije princip... Princip bi recimo bilo da pravo na etničko samoopredeljenje automatski povlači pravo na secesiju. Je li to tvoj stav?
I ne samo etničko. Moj stav je da bilo koja grupa homo sapiensa koja živi na nekom teritoriju ima pravo na samostalnost od druge grupe ljudi koja živi na nekom drugom teritoriju. Ako je u nekom slučaju očigledno da im se to ne isplati ekonomski ili bilo kako drugačije (prometno, kulturno ili neznam već kako...), onda jebiga, to znači da su glupi, ali i dalje imaju pravo na to. Jedino ograničenje koje bih mogao postaviti bilo bi da ta grupa ljudi mora biti rođena na tom teritoriju

taurus-jor

U tom slucaju, priznao si pravo Srbima iz Hrvatske. Jer oni na prostoru poznatom kao Krajina nisu bili od juce ili prekjuce.

A vidi sad ovo:

Quote from: "Izitpajn"Ono što želim reći je: svatko se ima pravo izboriti za neovisnost političkim putem. Ukoliko mu je politički put blokiran, ima pravo na oružani. S Kosovom je to bio slučaj. S Krajinom nije.

Tesko mogu reci da Srbima iz Hrvatske politicki put nije bio blokiran NAKON sto je na izborima 1990. godine pobedio HDZ, i to HDZ koji je uspostavio izrazito otvoren savez sa ustaskim delom hrvatske emigracije. Znaci, gledano kroz principe demokratije, doticnoj trecini hrvatskog stanovnistva, koja je mahom glasala za Racanovu stranku, upucena je sledeca poruka: ima da cekate cetiri godine do sledecih izbora, a dotle se borite kako znate i umete sa onima koji su dovedeni na vlast kao nuspojava pobede HDZ-a. Onima koji su, u svojoj mrznji i nadobudnosti, pricali sve i svasta, pri cemu ne mislim samo na Mercepa i Glavasa. Medju tom trecinom stanovnistva Hrvatske bilo je mnogo onih koji su se secali Drugog svetskog rata, i nekako mi je tesko da ubedim sebe da je pojava Milosevica bila jedini faktor koji je naterao te ljude da obaraju balvane na drumove i da uzmu oruzje u ruke. Pri cemu se, da budem jasan, deo tih ljudi ne moze abolirati za glupost, gramzivost i zlocine koje su pocinili, za znacajan doprinos katastrofi koja je zadesila i srpski i hrvatski narod.

Ne, Izi, uopste ne mislim da je politicki put toj trecini stanovnistva bio otvoren. Ako i jeste bio otvoren (zakonski, to jest formalno), tesko da se to moglo videti usled atmosfere straha koju su pumpali i srpski i hrvatski mediji.

David

Quote from: "taurus-jor"U tom slucaju, priznao si pravo Srbima iz Hrvatske. Jer oni na prostoru poznatom kao Krajina nisu bili od juce ili prekjuce.

A vidi sad ovo:

Quote from: "Izitpajn"Ono što želim reći je: svatko se ima pravo izboriti za neovisnost političkim putem. Ukoliko mu je politički put blokiran, ima pravo na oružani. S Kosovom je to bio slučaj. S Krajinom nije.

Tesko mogu reci da Srbima iz Hrvatske politicki put nije bio blokiran NAKON sto je na izborima 1990. godine pobedio HDZ, i to HDZ koji je uspostavio izrazito otvoren savez sa ustaskim delom hrvatske emigracije.

Ovo gore koketiranje HDZ-a sa ustasijom i nema puno veze, jer su i Srbi Krajsnici koketirali sa svakojakim cetniklukom i iz Srbije (Voja Seselj je tamo bio rado vidjen gost i prije faktickog izbijanja rata) i iz Cikaga (pop Djujic linija), bez obzira da li se radilo o prijasnjim cisto partizanskim krajevima kao sto su Lika, Banija i Kordun.

Ono sto zelim reci jeste da su krajiski Srbi, pod vodjstvom Jovana Raskovica, zaista i pristali na pregovore o autonomiji i inkorporaciji Srba u novu Cro drzavu sa Tukijem i tadasnjom hrvatskom vladom (u kojoj je tada sjedilo i nekoliko "partizanskih HDZ-ovaca", tipa Manolic i Boljkovac), medjutim, prije nego sto ce oni i zapoceti, iz Beograda se instaliraju u krajiskom SDS-u "jastrebovi" Martic i Babic, smjenjuje Raskovic, prekidaju se pregovori i izabira ratna opcija
(cija je "investicija", jednim dijelom - mimo udijela onog Tukijevog "sna o cistoj Rvackoj", bila i etnicko ciscenje srpskih sunarodnjaka iz Hrvatske).
Od tada, ustvari, i datira ona Raskoviceva javno izrecena "dijagnoza" da su "Srbi lud narod"...
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Cornelius

Quote from: "scallop"JESAM LI JA ŽRTVA RUŠENJA MEĐUNARODNOG PORETKA ILI LJUTE ŽENE KOJA TVRDI DA SAM I JA OBAVEZAN DA PONEKAD OPEREM SUDOVE?

Ti postajes novi covek. Moja prva specijalizacija je bila pripremanje hrane, posao dostojan najveceg priznanja i ugleda. Prirodno se krecuci ka pocastima, zena je preuzela taj deo posla i na meni je ostalo da perem sudove, tacnije da uvodim red u haos koji je ona izazvala svojim delatnostima.

Posedujuci smisao za pregovaranje, uspeo sam da dobijem dane za kuvanje i tada ne perem sudove. Postani i ti novi covek i zaboravi burek, to nije za ljude.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

mac

Quote from: "Izitpajn"
Quote from: "mac"Da ali "sila Boga ne moli" nije princip... Princip bi recimo bilo da pravo na etničko samoopredeljenje automatski povlači pravo na secesiju. Je li to tvoj stav?
I ne samo etničko. Moj stav je da bilo koja grupa homo sapiensa koja živi na nekom teritoriju ima pravo na samostalnost od druge grupe ljudi koja živi na nekom drugom teritoriju. Ako je u nekom slučaju očigledno da im se to ne isplati ekonomski ili bilo kako drugačije (prometno, kulturno ili neznam već kako...), onda jebiga, to znači da su glupi, ali i dalje imaju pravo na to. Jedino ograničenje koje bih mogao postaviti bilo bi da ta grupa ljudi mora biti rođena na tom teritoriju

To što pričaš je idealizacija i ne može kvalitetno da se primeni, zapravo može samo da se zloupotrebi. Šta znače termini "grupa homo sapijensa", "samostalnost", šta znači "teritorij"? Da li tvoj stav može da se primeni na scallopovu suprugu?

I tako, sad pored pojmova "samoopredeljenje" i "secesija" imamo i pojam "samostalnost". Je li samostalnost negde između prethodna dva ili su samostalnost i secesija ista stvar?

Za mene samoopredeljenje ne podrazumeva secesiju, pa čak ni samostalnost, nego samo pravo da budeš ono što želiš da budeš, i garanciju da ne budeš kažnjen zbog toga. To praktično znači da država nema pravo da mi u ličnoj karti promeni moje strano ime da bi ličilo na neko domaće, niti ima pravo da mi uskraćuje moje običaje. Laponci za sebe kažu da su Sami, i Skandinavci nemaju pravo da im brane da se tako zovu. Iz poštovanja prema tom narodu i ceo ostali svet bi trebao da ih zove Sami, ali nije obavezno jer to nema veze sa samoopredeljenjem.

Pravo na samoopredeljenje nije nešto što piše u nekom dokumentu UN, ali se nekako provlači po medijima kao opravdanje za secesiju. Drugo opravdanje je "realno stanje na terenu". Ni to ne piše u nekom dokumentu UN. Kako onda slučaj Kosova nije presedan?

Izitpajn

Quote from: "taurus-jor"Ne, Izi, uopste ne mislim da je politicki put toj trecini stanovnistva bio otvoren. Ako i jeste bio otvoren (zakonski, to jest formalno), tesko da se to moglo videti usled atmosfere straha koju su pumpali i srpski i hrvatski mediji.
Dakle, nisu išli političkim putem jer su se bojali pa su se onda oružano pobunili?

Mislim, ne, gledaj, već smo imali ovakvu raspravu i na točno ove stvari sam već izodgovarao na ova dva topica, ako te zanima, čitaj, ako ne, astalavista bejbe. Ako se tebi ne da čitati, ne da se ni meni pisati. Jesam skriboman, ali nisam budala.

Quote from: "Mac"To što pričaš je idealizacija i ne može kvalitetno da se primeni, zapravo može samo da se zloupotrebi. Šta znače termini "grupa homo sapijensa", "samostalnost", šta znači "teritorij"? Da li tvoj stav može da se primeni na scallopovu suprugu?
Kao prvo, naravno da je to idealizacija, ali jedino idealizacije možeš uzeti kao principe na temelju kojih ćeš rješavati pojedinačne slučajeve. Ne znam što ti nije jasno kod "grupe", "samostalnosti" i "teritorija". Što se tiče supruge, negdje u prepravljanjima prije stavljanja na net se izgubio termin "do granice apsurda". Dakle, ako ovo postavim kao princip, onda će, naravno, postojati izuzeci gdje se jedan kat zgrade ne može otcijepiti od ostatka zgrade, nego je potreban neki kompaktan teritorij.

QuoteI tako, sad pored pojmova "samoopredeljenje" i "secesija" imamo i pojam "samostalnost". Je li samostalnost negde između prethodna dva ili su samostalnost i secesija ista stvar?
Opet mi nije jasno što ti nije jasno. Samostalnost je stanje, a secesija je proces kojim se dolazi do tog stanja. Samoopredjeljenje je nekakav filozofski pojam u koji ne bih ulazio, sad pričamo o politici. Ovo što ti govoriš za samoopredjeljenje meni spada pod sasvim normalna ljudska prava.

Što se tiče presedana, koliko znam, slučaj Kosova jest presedan, ali pozitivan. Ako Baski zaista većinom žele samostalnost, a da to nije samo grupa nepismenih bukača, onda im se to mora dozvoliti. Ovdje su neki zlurado spominjali Škotsku, a očito nemaju pojma da se rasprava o tome vodi već skoro dvadeset godina i da je tamo sve pravno uređeno, i sastav i rastav.

taurus-jor

Quote from: "Izitpajn"
Quote from: "taurus-jor"Ako se tebi ne da čitati, ne da se ni meni pisati. Jesam skriboman, ali nisam budala.

Hvala na dvostrukoj uputnici. Ranije nisam imao živaca čitati sve, pa sam obnovio und dopunio gradivo.

Nisi budala, ali jesi skriboman. :!: xcheers

Nego, paz'te ovo:

BEOGRAD, 20. februara (Beta) - Senat univerziteta u Beogradu porucio je danas fakultetima da sami odluce da li che sutra, na dan mitinga protiv proglasenja nezavisnosti Kosova, drzati casove i ostale nastavne aktivnosti.

Ministarstvo prosvete danas je saopstilo da che za osnovne skole u Srbiji sutra biti neradan dan, kako bi se svim prosvetnim radnicima omoguchilo da prisustvuju mitingu u Beogradu.

U gradskom sekretarijatu za socijalnu i deciju zastitu Beti je potvrdjeno da che beogradski vrtichi sutra raditi redovno.

Za sutra u 17.00 ispred Doma Narodne skupsstine Srbije najavljen je protest zbog jednostranog proglasenja nezavisnosti Kosova.

========================================

Mislim da cemo na mitingu videti puno dece, sasvim u skladu s onim sto smo ovih dana videli na ulicama Beograda.

---

Igre na granici: Ko može provesti duže na teritoriji njihove republike?

http://video.google.com/videoplay?docid=-1426373489993919516&q=top+lista+nadrealista&total=296&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=2

A evo i ovo, kao prilog uz ženinu samostalnost u kuhinji:

Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Ghoul

he he, početak nove epizode je očigledno prigodan u skladu sa 'kosovarskom' neovisnošću:

zstefanovic

У сусрет песми Евровизије:

Нафта отишла преко стодоларске границе синоћ.

И Србија изгубила Дејтонски споразум
Српске власти не чувају оригинални документ и не знају где би он могао да се налази

http://www.politika.co.yu/rubrike/Svet/I-Srbija-izgubila-Dejtonski-sporazum.sr.html

Африка одјебала САД око база
http://www.politika.co.yu/rubrike/Svet/Afrika-zazire-od-trojanskog-konja-SAD.sr.html

QuoteЗакон и топуз
Широм затворених очију

Прексиноћна седница Савета безбедности (Фото АП)

Када су Атињани пре више од 2.500 година кренули да освоје острво Мелос, тамошњим су владарима поручили: ,,Знате исто колико и ми да у људском друштву аргументи права имају тежину само уколико су супарничке стране једнаке снаге и да ће, уколико тога нема, они јачи максимално искористити своју силу док ће они слабији морати да се повинују".

То размишљање о сили и праву наметнуло се после телевизијског преноса седнице Савета безбедности УН на Ист риверу. Седница која лако може ући у историју као тренутак када је скршено међународно право.

Делегација Србије настојала је да мирним тоном и аргументима Савету безбедности УН још једном предочи сву драматику сецесије јужне српске покрајине и да на том месту пронађе механизмe заштите легитимних интереса Србије. Неки су амбасадори пажљиво слушали, неки су нам отворено и јасно дали подршку, други су нам се са олимпијске висине отворено ругали, па и претили.

Наиме, британски амбасадор директно је силом запретио Србима на северу Космета у случају било какве непослушности, прозвао је Српску православну цркву, напао је нови српски Устав (јер је по њему он крив што није дошло до успешног исхода преговора око статуса Косова), нагласио је да је Косово случај ,,sui generis", упозорио је власти у Београду због напада на амбасаде и, што је било крајње скандалозно, спомињао је железничке композиције са Албанцима избеглицама у контексту четрдесетих година прошлог века. Одавно један дипломата није изрекао толику количину неистина и показао толико презира према једној земљи као амбасадор Њеног величанства у УН.

Србији се, дакле, пребацује ,,етничко чишћење" Албанаца као један од разлога независности Космета. Они који су Србе ,,товарили" на тракторе и камионе на њиховом путу у егзодус никада због тога нису прозвани, али то је, наравно, друга прича.

Амбасадор Костарике подржао је независност Космета уз жаљење што није дошло до компромиса, уважио је ,,племените намере једних и других", уверен ,,да је то крај једне болне фазе историје на том простору после које више није могућ заједнички живот Албанаца и Срба", јер је ту било ,,етничког чишћења Албанаца, а о томе су чули од господина премијера Хашима Тачија". Чудно од екселенције из Костарике, јер сви очекују да управо сада процвета мултиетнички живот на Космету.

И амерички амбасадор у УН оптужио је Србију за ,,етничко чишћење" на Космету, нагласио је да је НАТО интервенција 1999. године била ,,хуманитарна" акција, рекао је да је независност Косова последица јединственог процеса распада СФРЈ, да је Србији суверенитет над Косовом ограничен још по Резолуцији 1244, да је све логично, да је независност Косова процес који се не може окренути у супротном правцу, да је то посебан случај и није преседан за друге државе, да су Срби и Американци били историјски пријатељи и савезници у два светска рата и да Резолуција 1244 остаје на снази, али да не гајимо лажне наде и да прихватимо реалност.

Колико знам, Срби су као амерички пријатељи и савезници у последњих 14 година три пута бомбардовани од стране Американаца. Колико знам, у Резолуцији 1244 Космет је део Србије. А амбасадор САД каже да Резолуција 1244 остаје на снази. О, да, амерички амбасадор је поручио ,,да је време стицања политичких поена за овим столом завршено".

Руси су нас јако бранили, Кинези такође, Јужноафриканци су били врло директни у одбрани Србије и међународног права, Вијетнамци такође. Индонезија је била на страни Србије, као и Буркина Фасо. Све остало била је гомила фраза и дипломатских кованица уз дискретно махање могућим придруживањем у ЕУ, наравно, само ако ,,будемо добри", и уз велику захвалност председнику Србије који је дошао на седницу Савета безбедности УН. Да стоички истрпи све оно што је изречено те вечери.

Како је све то изгледало када се слегну први утисци? Демократски, беспрекорно, политички исправно? Реално, прљаво, ружно и зло? Ако преговори између Албанаца и Срба нису доносили резултат, ако је СБ УН био блокиран претњом употребе руског вета, зашто Вашингтон, ако је већ био сигуран у међународно правно покриће независности Космета, није ишао на гласање у Генералној скупштини УН?

Американци и НАТО створили су нову Албанију на Космету. Циљ бомбардовања Југославије 1999. године била је етничка сецесија и промена граница на Балкану. Ништа, дакле, од дијалога и помирења Срба и Албанаца у оквиру УН. Бомбардовање Југославије 1999. године и независност Космета 2008. године најбољи је начин за подстицање жеље за осветом. После Авганистана и Ирака, Америка је добила Космет!

Мирослав Лазански
[објављено: 20.02.2008.]

Пошто су деца заспала а даме отишле да скину шминку после корзоа, ево шта Стив Бел мисли о неодвисности Косова у јучарешњем Гардијану.

Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

zstefanovic

Умало да заборавим: и ЦИА каже да МИ6 није убио трудну принцезу Дајану.

ginger toxiqo 2 gafotas

...evo, sada je definitivno jasno i potvrdjeno ko ce to svojim nastupom otvoriti predstojeci Exit...

Bjork klicala Kosovu u pesmi o nezavisnosti Farskih ostrva

Islandska pop zvezda Bjork, na koncertu u čuvenoj tokijskoj dvorani "Nipon Budokan", klicala je nezavisnosti Kosova, koristeći kao muzički podlogu svoju pesmu "Proglasite nezavisnost", posvećenu Farskim ostrvima koja pripadaju Danskoj.

Prema rečima svedoka koji su bili na koncertu, kome je prisustovalo oko 14.000 gledalaca, Bjork se po završetku koncerta, na zahtev publike vratila "na bis", koji je počela pesmom koju je pevala na otvaranju Olimpijade u Grckoj.
Međutim, odmah zatim, uz reči: "Ovu pesmu volim", počela je pesmu "Proglasite nezavisnost", koju je islandska pevačica posvetila Farskim ostrvima, da bi uz konfete, koje su počele da padaju u celoj dvorani, počela da kliče, a potom i viče: "Kosovo, Kosovo, Kosovo...", uz ovacije publike.
Farska ostrva su autonomna regija Kraljevine Danske od 1948. godine, a tokom godina ostrva su preuzela većinu nadležnosti, sve osim odbrane i spoljnih poslova.
Tradicionalno su tesno povezana sa Islandom, odakle je i poznata pop pevačica Bjork.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

taurus-jor

Čak i da ovo jeste tačno, nije iznenađujuće - čudilo bi me da se bar jedna pop zvezda ne okoristi situacijom. A nešto mi se čini da Bjork na ovaj način izražava nadu da će jednog dana Farska ostrva krenuti stopama Kosova.  :idea: I Japanci mogu da aplaudiraju kad nemaju Kosovo.

Tex Murphy

Quoteда су Срби и Американци били историјски пријатељи и савезници у два светска рата и да Резолуција 1244 остаје на снази

Lijepo je Metju Broderik rekao u Road to Wellville - "With friends like you, who needs enemas?"
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: "Harvester"Lijepo je Metju Broderik rekao u Road to Wellville - "With friends like you, who needs enemas?"

jebo te metju broderik više, i isklistiro pritom takođe!

Rile

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Harvester"Lijepo je Metju Broderik rekao u Road to Wellville - "With friends like you, who needs enemas?"

Ma 'oće da kaže "Sve bi bilo drugačije da je Pera odmah otišao u policiju!"

Samo to nije onaj Pera,
već jedan drugi...

zstefanovic

Био занимљив дан: у ОЕБС-у и Савету Европе ћутали већином као **** кад им је овај наш мали држао вакелу,  а ЕУ парламенту се свађали између себе и одбили да усвоје декларацију која поздравља ЦИА-хипермаркет.

Турци се пређоше и признаше државу. Поздравио их будући Курдистан одмах.

У сусрет песми Евровизије:
http://www.youtube.com/watch?v=YjzTtPQlQNY

Tex Murphy

Quote from: "Ghoul"

Više ti se sviđa Stephen Geoffreys?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Loengrin

Quote from: "zstefanovic"Умало да заборавим: и ЦИА каже да МИ6 није убио трудну принцезу Дајану.
Dobro je da znamo xsqsick

Quote from: "ginger"Bjork klicala Kosovu u pesmi o nezavisnosti Farskih ostrva
E do Kuršumlije  :roll:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

mac

Quote from: "Izitpajn"Kao prvo, naravno da je to idealizacija, ali jedino idealizacije možeš uzeti kao principe na temelju kojih ćeš rješavati pojedinačne slučajeve.
U procesu "rešavanja slučajeva" ne smeš da preskočiš zakonik. Idealizaciju uzimaš kao princip za pisanje zakona, a onda zakonom rešavaš slučajeve. U ovom "slučaju" preskače se zakon, što može da dovede i dovelo je do zloupotrebe principa. Otkud znamo da u ovom slučaju princip koji se zapravo primenjuje nije princip čuvanja interesa pojedinih država? Zvaničnici zapadnih zemalja su više puta ponovili da ne mogu sebi da priušte novu krizu na Balkanu.

Quote from: "Izitpajn"Ne znam što ti nije jasno kod "grupe", "samostalnosti" i "teritorija". Što se tiče supruge, negdje u prepravljanjima prije stavljanja na net se izgubio termin "do granice apsurda".

Slažem se, ali moramo da dođemo do konsezusa u vezi sa granicama apsurda, to mora negde da piše. U suprotnom možemo ući u taj apsurd a da i ne primetimo.

Quote from: "Izitpajn"Samostalnost je stanje, a secesija je proces kojim se dolazi do tog stanja. Samoopredjeljenje je nekakav filozofski pojam u koji ne bih ulazio, sad pričamo o politici.

Ja lično mislim da nisi u pravu, što znači da je dobro što sam pitao. Verovatno i drugi misle kao ti, te se ne bih zadržavao na terminologiji. Ali opet, na šta misliš kad kažeš "politika"? Je li to "proces zaobilaženja akata UN"?

Quote from: "Izitpajn"Što se tiče presedana, koliko znam, slučaj Kosova jest presedan, ali pozitivan.

Tek danas sam shvatio na šta zapadnjaci misle kad kažu "ovo nije presedan", jer nastavak je "ovo je poseban slučaj". "Poseban slučaj" znači da niko drugi ne može da uradi ovo što su Albanci uradili. Što će reći da zapadnjaci ne misle isto što i ti o pravu bilo koje grupe homo sapijensa na samostalnost u okviru svoje teritorije. U skladu s tim da li vredi i dalje s tobom se raspravljati? Nisi od koristi za našu stvar.

Quote from: "Izitpajn"Ako Baski zaista većinom žele samostalnost, a da to nije samo grupa nepismenih bukača, onda im se to mora dozvoliti. Ovdje su neki zlurado spominjali Škotsku, a očito nemaju pojma da se rasprava o tome vodi već skoro dvadeset godina i da je tamo sve pravno uređeno, i sastav i rastav.

Ja mislim da je ovaj proces balkanizacije planete loš po civilizaciju, vidi samo šta je Balkanu doneo. Ali to je već filozofiranje... Bottom line je da nije svaka sloboda dobra i dobrodošla. Da li se ti slažeš da svaka država ima pravo na posedovanje nuklearne bombe? Ne moraš da odgovoriš. Ovo rasparčavanje će samo produbiti jaz između moćnih i nemoćnih. Svetski zakoni će biti još manje bitni. Sitne razmirice će se učestaliti, toliko da ni Amerika neće moći svuda da arbitrira. Haos...

zakk

http://www.warandpeace.ru/ru/exclusive/view/20192/
QuoteКосово
в глобальной стратегии США по переходу к Новому Мировому Порядку

Первое, о чем следует помнить при разговоре о Косово, это то, что происходящее в крае является не бурной импровизацией, а одним из многих ходов в Великой шахматной игре США во имя упрочения своего мирового господства.
В настоящее время благодаря политическому, экономическому и военно-стратегическому росту других центров силы (Евросоюз, Россия, Китай, Индия, Иран), возникает обоснованная угроза потери США своего статуса единственной мировой сверхдержавы. Этот процесс проявляется, например, в экономической сфере от «ипотечного» кризиса до закрытия ведущих промышленных предприятий США, которые некогда были флагманами мировой экономики. Но основной угрозой можно считать ослабление роли доллара в качестве мировой валюты и готовящийся выход на рынок региональных средств платежа.

Непомерно возросший за последние годы государственный долг США внушает серьезные опасения мировым элитам. Велика вероятность того, что в случае форс-мажорных обстоятельств Соединенные Штаты просто откажутся от всех своих обязательств. Это становится почти неизбежным. Вопрос заключается только в том, как без серьезных катаклизмов и войн перейти к новому мировому политическому и экономическому укладу. Но Соединенные Штаты так не считают.

США, обладающие сейчас самыми современными и мощными вооружениями и половиной мирового военного бюджета, во имя поддержания своего статуса сверхдержавы готовы пойти на многое. Даже если это не будет новой мировой войной, то миру гарантирован целый ряд региональных конфликтов в рамках теории «управляемого хаоса», т.к. только ситуация перманентной нестабильности позволит оправдать использование американских (и стран НАТО) вооруженных сил для поддержания «порядка» в глобальном масштабе.

Пока роль доллара как мировой валюты поддерживается США не только фактором силы, т.е. тем, что они фактически держат за горло растущие экономики Китая, Индии и Японии, управляя танкерными перевозками в Персидском Заливе (одно из рассчитанных следствий войны в Ираке), но и экономическими средствами, поскольку Европа плотно интегрирована в мировую финансовую пирамиду, в которой находится ближе к вершине, чем к основанию. Но, похоже, руководство США не против дополнительными стимулами придать остроту этому экономическому фактору.

Почему США именно сейчас понадобилось создавать прецедент Косово

1. Данный прецедент позволяет де-факто денонсировать всю систему мировых отношений, сложившуюся после окончания второй мировой войны. Главным элементом этой системы является ООН и принцип права вето одной из пяти стран постоянных участниц Совета безопасности. Т.е. все решения, касающиеся наиболее острых проблем развития мира, должны были приниматься на основе консенсуса. Соответственно, все региональные организации, к которым относятся и НАТО с ЕС, должны были действовать в рамках того формата и тех резолюций, который достигнут на Совете безопасности.

Прецедент Косово позволяет вывести НАТО и ЕС из-под юрисдикции международного права и расширить их правоприменительную сферу не только на территорию европейских стран, не являющихся членами ЕС, но и на весь мир. Идеологию данного движения недавно раскрыл в одном из своих выступлений глава МИД Британии Дэвид Милибэнд, который заявил, что Запад должен содействовать распространению демократии в современном мире, в том числе и военным путем.

Это позволит США и их партнерам по альянсу более активно использовать потенциал самого боеспособного военного блока в мире для достижения исключительно своих политических и экономических задач без оглядки на мнение так называемого «мирового сообщества». Соответственно, вместо одной системы мирового устройства, основанной на праве двух сильных, появляется другая – основанная на праве одного сильного делать то, что ему вздумается без оглядки на международное право.

2. Созданием на территории Европы нестабильного Косово США пытаются втянуть страны Евросоюза в свои грядущие авантюры, используя такой известный из преступного мира прием как «повязывание кровью». Один раз это сделать удалось (когда была развязана война против Югославии, в результате которой и появилась проблема Косово, на территории которого находится, кстати, самая большая военная база США в Европе). Второй раз (когда речь зашла об Ираке) – нет. Сегодня США пытаются создать еще один прецедент, который им позволит окончательно подстроить Европу под себя для будущего мирового переустройства.

Кроме того, раз Косово территориально находится в Европе, то европейцы вряд ли в будущем смогут отказать мусульманской стране в праве на членство в ЕС, как это произошло с Турцией. Таким образом, США все-таки реализуют свое стремление навязать христианской Европе мусульманскую территорию, которая обязательно станет еще одним элементом, дестабилизирующим единую Европу.

3. Разрушая существующую систему международного права, США целенаправленно подводят мировое сообщество к ситуации, когда в один прекрасный день в результате своей стратегии по созданию «мирового хаоса» они откажутся от своих финансовых обязательств, что, в свою очередь, вызовет резкое обесценивание ЗВР большинства стран мира, ввергнув их экономики в хаос.

4. Случай Косово уникален только в том смысле, что США пытаются застолбить исключительно за собой право определять является тот или иной случай уникальным или нет. Тем более на территории, отделенной от родных пенат целым океаном. Если сейчас мировое сообщество, или ходя бы европейское сообщество смирится с правом США самостоятельно, исходя из своих сугубо корыстных целей определять степень суверенности тех или иных территорий, то и в дальнейшем США не будут ни на кого оглядываться.

И это право в руках США станет мощнейшим инструментом давления на большинство стан мира, в том числе, и на своих партнеров по западной коалиции, например, Испанию или Канаду, не говоря уже о том, какие вопросы такой «прецедент» поставит перед руководством того же Китая или России, на территории которых проживают сотни народов и наций.

5. Как ни парадоксально, но США выгоден и статус Косово в качестве непризнанного или «неполноценного» государства. Это позволит Штатам иметь в Европе большую серую зону, которая выпадает из-под действия международного права: «Что же произойдет, если Косово признают США, «евровосьмерка» и еще около ста членов международного сообщества из других регионов мира? Получится очень странное с точки зрения ныне действующей системы международного права государство. Оно не будет членом ООН. Оно не будет подконтрольно европейской системе безопасности, пока еще опирающейся на ОБСЕ. Оно не будет подпадать под юрисдикцию Совета Европы и его юридических структур в виде Суда по правам человека. Оно будет вне зоны контроля со стороны пресловутого БДИПЧ. То есть признание со стороны целого ряда государств не позволит Косову преодолеть барьеры на пути его реального международного признания, не введет Косово в рамки международного права, при этом одновременно то же самое Косово останется зоной свободной от любых серьезных международных обязательств» (А.Касаев, РИАН).

Сегодня Штаты имеют уже подобную территорию, которая не подпадает под действие норм международного права – это Гуантанамо. Косово может стать большим европейским Гуантанамо, и со значительно большими последствиями для окружающих. По сути, для возникновения вооруженного конфликта между Сербией и Косово достаточно одной провокации, на которые Штаты большие мастера, в результате которой прольется кровь невинных людей. Такой сценарий вполне укладывается в стратегию США по размыванию текущей международной системы права.

6. Поскольку психологический и политтехнологический эффект от 11 сентября уже выдохся, США готовы к очередной пи-ар акции мирового масштаба. Представляется, что, скорее всего, она будет связана с демонстрацией США своего военного потенциала, возможно, с применением ядерного оружия, и/или организация конфликта с применением ядерного оружия в Центральной Азии. Любое поползновение Европы к самостоятельности должно быть жестко пресечено наличием мощной, подготовленной и вооруженной албанской общины на территории Европы. Как минимум, новым вооруженным конфликтом между Белградом и Приштиной.

Возникновение на карте мира двух горячих точек (сербско-албанской и, например, пакистано-иранской) позволит США, с одной стороны, при наличии своих военных баз в соответствующих регионах обеспечить свое присутствие в «разруливании» конфликтов и установлении посткризисной конфигурации власти, с другой, - продемонстрирует всему мировому сообществу неэффективность институтов ООН и их полную деморализацию перед лицом глобальных кризисов.

Заключение

Достижение этих целей позволит США ликвидировать ялтинско-потсдамскую систему мироустройства и перейти к Новому Мировому Порядку, обеспечивающему глобальное доминирование США и западной цивилизации. Такая прогностика событий вынуждает остальных глобальных и региональных игроков предпринимать оборонительные меры, что также будет вести к обострению ситуации в глобальном масштабе.

Ряд стран могут предпринять действия в области валютно-финансовых отношений, чтобы спровоцировать очередной экономический кризис в США и обвалить американскую валюту. Однако, скорее всего, этих шагов уже будет недостаточно для того, чтобы остановить движение США, т.к. они даже при отказе от всех своих обязательств и дефолте будут в состоянии вести боевые действия.

В этой связи единственной осмысленной тактикой мирового сообщества могут стать действия, направленные на раскол западного лагеря, которые не позволят формирующейся идеологии «демократического фашизма» США и Англии втянуть европейских союзников по НАТО в свою очередную авантюру. Но такая тактика возможна только в том случае, если будут действовать нормы международного права и дипломатия.

Если же нет, следовательно, тогда единственным фактором международной политики, который сможет остановить «новый крестоносцев», вновь, как и в 1941 г., станет фактор силы.

Юрий Баранчик, специально для сайта "Война и Мир". При полном или частичном использовании материалов ссылка на warandpeace.ru обязательна
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Dopala mi se sintagma "demokratski fašizam". Kako se ja toga nisam dosetio? Verovatno zato što mi prezime nije Gebels.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

Мени је најзанимљивије што се у овом тексту не помиње Србија.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Jake Chambers

Mene je iznerviralo što su pustili đake danas iz škola da bi išli da divljaju u BG - i evo malopre ih gomila izađe iz busa GSP, na kojem su razbili stakla na vratima... :roll:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Cornelius

Quote from: "zakk"Мени је најзанимљивије што се у овом тексту не помиње Србија.

Sa ruskog geostrateskog polozaja, Srbija nema znacaj. Kosovo je samo proizvod jednog mehanizma koji je za njih izuzetno vazan i za koji smatraju da je opasan jer je upotrebljiv bilo gde. Srbija je bila samo pozadina i kao takva, ona nije imala nikakav znacaj za США, a nema nikakav znacaj ni za njihovog suparnika, za Rusiju.

scallop

За оне што не знају шта је преседан:
преседан је кад неком преседне. :x  :x  :x

Izitpajn

Quote from: "mac"U procesu "rešavanja slučajeva" ne smeš da preskočiš zakonik. Idealizaciju uzimaš kao princip za pisanje zakona, a onda zakonom rešavaš slučajeve.
Ne misliš li da malo previše kompliciraš?
QuoteU ovom "slučaju" preskače se zakon, što može da dovede i dovelo je do zloupotrebe principa.
Zakon se isto tako može zloupotrijebiti.
QuoteOtkud znamo da u ovom slučaju princip koji se zapravo primenjuje nije princip čuvanja interesa pojedinih država?
Ovdje si me izgubio. Kojem ovom slučaju i kako princip da se svatko smije otcijepiti štiti interese pojedinih država?

Quotemoramo da dođemo do konsezusa u vezi sa granicama apsurda, to mora negde da piše. U suprotnom možemo ući u taj apsurd a da i ne primetimo.
Mislim da ne. Ako je princip da se svatko smije otcijepiti., primjena principa je da moraju postojati nekakvi pregovori o bivšem zajedničkom vlasništvu i prebijanju vrijednosti investicija. Ako se pregovori disproporcionalno zapetljaju, onda je velika vjerojatnost da se prešlo granicu apsurda.

Jednostavnije rečeno, ako Vatikan može biti država, onda i sve veće od njega može biti država. Ja bih stao na toj veličini, ali uvijek se netko može pojaviti s dobrim argumentima da se granica još pomakne.

Quote from: "Izitpajn"Samostalnost je stanje, a secesija je proces kojim se dolazi do tog stanja. Samoopredjeljenje je nekakav filozofski pojam u koji ne bih ulazio, sad pričamo o politici.
Ja lično mislim da nisi u pravu, što znači da je dobro što sam pitao. Verovatno i drugi misle kao ti, te se ne bih zadržavao na terminologiji. Ali opet, na šta misliš kad kažeš "politika"? Je li to "proces zaobilaženja akata UN"?
Ne, to je područje ljudskog djelovanja o kojemu govorimo. Dakle, pričamo o politici, a ne filozofiji, to jest "samoodređenju pojedinca kao elementu otuđenja" ili nešto slično što uopće ne razumijem.

A, da se sad malo spustimo nekoliko razina niže, ako je osamostaljenje Kosova gaženje prava od strane sile - baš dobro da se spomenuo akte UN-a pa mogu još konkretnije - misliš li da su ti akti UN-a doneseni zahvaljujući pravu ili zahvaljujući sili? Drugim riječima, tko "stvara" pravo? Stručnjaci ili oni koji u tom trenutku drže pero?

QuoteŠto će reći da zapadnjaci ne misle isto što i ti o pravu bilo koje grupe homo sapijensa na samostalnost u okviru svoje teritorije. U skladu s tim da li vredi i dalje s tobom se raspravljati? Nisi od koristi za našu stvar.
Nije mi niti namjera biti od koristi za ičiju stvar. I, da, ne slažem se sa zapadnjacima, ali ne po pitanju Kosova, nego po pitanju Baskije, Kurdistana i slično.

QuoteJa mislim da je ovaj proces balkanizacije planete loš po civilizaciju, vidi samo šta je Balkanu doneo. Ali to je već filozofiranje...
Imaš pravo, ajmo pričati o nogometu. Ne, ja pod "balkanizacijom" podrazumijevam raspračavanje s puno zle krvi. Je li se Čehoslovačka balkanizirala? Kad se Škotska odvoji, hoće li to biti balkanizacija? Je li se Baltik balkanizirao, ili Skandinavija u 19. stoljeću kad su se Norveška i Švedska razdvojile? Ja bih rekao da nisu.

Ja bih rekao da nacije danas teže cjepkanju po nacionalnom ključu što je loše jer ja pojam nacije općenito doživljavam kao problem. Ali možda stvar treba dotjerati do krajnosti da bi ljudi shvatili da to baš nema previše smisla. No, izgleda da su neki shvatili da stvar ide u krivom smjeru i pa su krenuli gurati klatno na drugu stranu. I tako nastade EU.
QuoteBottom line je da nije svaka sloboda dobra i dobrodošla. Da li se ti slažeš da svaka država ima pravo na posedovanje nuklearne bombe?
Ima pravo, ali isto tako svaka susjedna ima pravo da ne želi da njezin susjed posjeduje atomsku bombu i ima pravo reći "Mi smatramo da atomska bomba ne služi apsolutno ničemu drugome osim uništenju i smatramo da svatko tko istu želi posjedovati ima namjeru u bližoj ili daljoj budućnosti i upotrijebiti je. Zato zadržavamo pravo preventivnog udara." Naravno, ako netko treći već ima atomsku bombu, stvar se komplicira i igre mogu početi.

Doduše, nikad nisam rekao da je čovječanstvo zaslužilo da opstane. Ono to najprije mora dokazati, a gdje ćeš boljeg dokaza nego da daš svima atomsku bombu i promatraš ih dok se gledaju kao dobar, loš i zao, tko će prvi, ili neće...

QuoteOvo rasparčavanje će samo produbiti jaz između moćnih i nemoćnih.
Ja bih rekao između glupih i pametnih. Svaka od 50 država SAD-a ima se pravo otcijepiti. Hm, zašto li to ne rade?

QuoteSvetski zakoni će biti još manje bitni. Sitne razmirice će se učestaliti, toliko da ni Amerika neće moći svuda da arbitrira. Haos...
Exactly  :D

Izitpajn

Nego, ima l' ovdi kaki moderator da liepo razdvoji ove teme? Da ne kažem otcijepi ili secesira  :!:

mac

E ne može, ja neću da se otcepljujem! :) Uostalom naš segment teme je počeo da luta, i što se mene tiče možemo i da ga milosrdno ubijemo.

BladeRunner

Već sam jednom (takođe sa Izitpajnom) pisao na jednoj temi, rekao otprilike ono što imam i tu stao. Ključno u svemu ovome je sledeće:

1. Teritorijalni princip je kada ne dozvoljavate mijenjanje već postojećih granica međunarodno priznatih država.

2. Etnički princip je kada dozvoljavate kreiranje etnički čistih država na teritoriji bilo koje suverene države, nezavisno od toga da li je tu ranije postojala država ili nije.

3. Etnički princip je kontradiktoran sa teritorijalnim i oba istovremeno NE MOGU da važe, što je jasno iz načina njihovog definisanja.

4. Krajina u Hrvatskoj - poštovanje teritorijalnog principa. Kosovo i Metohija u Srbiji - poštovanje etničkog principa. Oba puta na štetu zlih Srba, koji su jedini narod na planeti koji, nakon što izvrši etničko čišćenje, bude više ljudi nego ranije.

5. Ne postoji ta logička vratolomija koja može da objasni tačku broj 4. Da postoji, sve zemlje bi bez problema priznale Kosovo. Takođe, i one koje su ga priznale, jasno se ograđuju da to važi 'samo sad, samo za Srbiju, i nikada više za nikoga'. PRINCIP se nikada ne definiše u terminima IZUZETKA, jer prvi put kada se to uradi, on prestaje da bude princip.

Priča o tome da svakome treba dozvoliti otcijepljivanje je besmislena i nerealna. Teza da je Vatikan donja granica vraća svijet u sukove gradova - državica. Teza da je etnički princip ključan vodi svijet u nacionalne pokrete XIX vijeka koji posljedično vode do dva svjetska rata u kojima je, bez atomskog naoružanja, poginulo više ljudi nego u svim ratovima prije toga zajedno.

I na kraju: o čemu je razgovor? Neko pokušava da objasni da je Srbija ZASLUŽILA da joj se uzme Kosovo? A kako se to zaslužuje? Nije li Njemačka drugim svjetskim ratom zaslužila da se ta država nikada više ne kreira, ili se u današnjoj Evropi (pa i Hrvatskoj) smatra da je Srbija gora od nacističke Njemačke? Nije li Hrvatska stvaranjem NDH i kreiranjem trećeg po veličini koncetracionog logora u II sv. ratu, ovog puta za Srbe, zaslužila neku odmazdu Srba nakon rata? Moj odgovor je nije, jer ovakvo osvetničko razmišljanje gura svijet u još užasnije sukobe od ovih danas. Jedino imam problem kako neko nema kontradikciju u svojim mislima kada zrelo razmisli o ovome.

Quoteja pod "balkanizacijom" podrazumijevam raspračavanje s puno zle krvi. Je li se Čehoslovačka balkanizirala? Kad se Škotska odvoji, hoće li to biti balkanizacija? Je li se Baltik balkanizirao, ili Skandinavija u 19. stoljeću kad su se Norveška i Švedska razdvojile? Ja bih rekao da nisu.

Već sam pisao o ovome - razlog zašto se ove države nisu krvavo raspale je taj što su sve one kreirale UJEDINJAVANJEM postojećih država. O tome sam već pisao baš tebi. Dakle, Jugoslavija se NIJE kreirala ujedinjavanjem nezavisne države Hrvatske, Slovenije, Makedonije sa Srbijom. Nastala je ujedinjavanjem nezavisne države Srbije, nezavisne države Crne Gore sa ostatkom koji je bio pod austrougarskom. Tačno se zna koje su granice Škotske u Velikoj Britaniji koje su nastale na osnovu Škotske nacionalne države. Granice Hrvatske NISU nastale na osnovu granica Hrvatske nacionalne države jer, do NDH, hrvatska nacionalnu državu nije imala, a da bi je dobila u tim granicama, jedini način je bio da se ona etnički očisti, što je Hrvatska radila oba puta odmah nakon što je dobila državu... ili ti misliš da Oluja nije operacija etničkog čišćenja?

Što se mene tiče, stvarima prilazim iz ugla brojeva. Pošteno uporediti popise prije i poslije rata i vidjeti šta se desilo sa stanovništvom i ko je protjerao koga. Ali... čekaj... pa ispada da su jedine multietničke države na Balkanu Srbija i Crna Gora? Iste one koje su etnički očistile čitav taj prostor.

Takođe, više puta si na ovom threadu ponovio kako su se protjerani Srbi vratili u Hrvatsku. To je prosto neistina: 1991-e je po popisu u Hrvatskoj bilo oko 600 000 Srba, dok je popis iz 2001-e pokazivao da ih ima oko 200 000. Ovo su zvanični hrvatski podaci, pri čemu postoje indicije da je broj Srba na popisu 2001-e naduvan, zbog očekivanih packi iz EU. Reći ću da su te indicije lažne i da je iz Hrvatske protjerano 'samo' 400 000 Srba.

Kad mi neko objasni kako jedina genocidna nacija na Balkanu (iz ugla današnje Evrope, to je nedvosmisleno srpska) ima jedinu multietničku državu na tom istom Balkanu čiji se etnički sastav nije mijenjao u tom obimu kao etnički sastav uglednih zemalja u okruženju,  onda možemo da razgovaramo. Reći da je to zato što Srbi nisu poštovali granice država u kojima su se probudili budi neprijatne paralele sa Kosovom 'kome je to trebalo da se dozvoli'.

Dok na ovo ne dobijem odgovor, mogu samo da prežvakavam ovo što sam napisao. Tako sam otprilike prestao da pišem i na onoj temi, jer odgovor na pitano nisam dobio, a nije mi se ponavljalo. Mada, ne sporim, razmjena mišljenja ima svoje prednosti i veoma mi je zanimljivo da pročitam kako neko ko se slaže sa odlukom pokušava da je obrazloži. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Milosh

Quote from: "BladeRunner"Priča o tome da svakome treba dozvoliti otcijepljivanje je besmislena i nerealna. Teza da je Vatikan donja granica vraća svijet u sukove gradova - državica. Teza da je etnički princip ključan vodi svijet u nacionalne pokrete XIX vijeka koji posljedično vode do dva svjetska rata u kojima je, bez atomskog naoružanja, poginulo više ljudi nego u svim ratovima prije toga zajedno.

I na kraju: o čemu je razgovor? Neko pokušava da objasni da je Srbija ZASLUŽILA da joj se uzme Kosovo? A kako se to zaslužuje? Nije li Njemačka drugim svjetskim ratom zaslužila da se ta država nikada više ne kreira, ili se u današnjoj Evropi (pa i Hrvatskoj) smatra da je Srbija gora od nacističke Njemačke? Nije li Hrvatska stvaranjem NDH i kreiranjem trećeg po veličini koncetracionog logora u II sv. ratu, ovog puta za Srbe, zaslužila neku odmazdu Srba nakon rata? Moj odgovor je nije, jer ovakvo osvetničko razmišljanje gura svijet u još užasnije sukobe od ovih danas. Jedino imam problem kako neko nema kontradikciju u svojim mislima kada zrelo razmisli o ovome.

Lepo rečeno. Suština.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Meho Krljic

Nego, slušajući govornike na mitingu koji se upravo odvija, svu tu srednjevekovnu simboliku, arhaičnu retoriku i srceparajuću poetiku, setim se zašto smo izgubili ne samo Kosovo već i mnogo drugih stvari. Mi baš ne umemo da shvatimo da emocije i politika nisu identične stvari. Ništa, ni jednu jedinu praktičnu ili makar upotrebljivu stvar ovde još nisam čuo. Smejaće nam se u izveštajima stranih agencija da opet prizivamo srednji vek, da simplifikujemo stvari kao u crtanim filmovima....

taurus-jor

Prijatelj, koji je u vreme Miloševića pa i kasnije, bio nacionalista, reče mi danas, sa zebnjom u glasu: "Sećaš li se ko je ono autobusima dovodio mitingaše u Beograd?"

A možda posle svih ovih godina ipak pobedi pogled na kursnu listu. I sećanje na gotovo prazne rafove. I sećanje na novčanice sa desetinama nula kojima su mogli da se kupe jadni ostaci u tim rafovima. Ako čovek bude dovoljno brz.

taurus-jor

Quote from: "Milosh"
Quote from: "BladeRunner"Priča o tome da svakome treba dozvoliti otcijepljivanje je besmislena i nerealna. Teza da je Vatikan donja granica vraća svijet u sukove gradova - državica. Teza da je etnički princip ključan vodi svijet u nacionalne pokrete XIX vijeka koji posljedično vode do dva svjetska rata u kojima je, bez atomskog naoružanja, poginulo više ljudi nego u svim ratovima prije toga zajedno.

Lepo rečeno. Suština.

Slažem se.

Milosh

Quote from: "taurus-jor"A možda posle svih ovih godina ipak pobedi pogled na kursnu listu. I sećanje na gotovo prazne rafove. I sećanje na novčanice sa desetinama nula kojima se kupovali jadni ostaci u tim rafovima.

Potcenjuješ ljudsku iracionalnost.  :(
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

mac

Racionalno bi bilo sledeće: svi Srbi u državi Evropi. To je cilj kojem možemo da stremimo. S ogradom da se situacija menja (i naši ciljevi s njom) ako jednom i Evropa počne da se krnji.

taurus-jor

E, o tome bi neko trebalo da obavesti Koštunicu. Naročito omiljenog mu ministra Samardžića.

angel011

Mislim da Koštunicu ta ideja užasava, jer bi za to morao da bude znatno sposobniji nego što jeste.
We're all mad here.

Meho Krljic

Jebote, do pre pet dana nisam ni znao da reč moleban postoji. Sad će verovatno proći još par godina pre nego što mi neko objasni šta ona znači.

cutter

kasno(?) hamer na kosovo stize

angel011

Quote from: "Meho Krljic"Jebote, do pre pet dana nisam ni znao da reč moleban postoji. Sad će verovatno proći još par godina pre nego što mi neko objasni šta ona znači.

Isto.
We're all mad here.

Ghoul

Quote from: "angel011"
Quote from: "Meho Krljic"Jebote, do pre pet dana nisam ni znao da reč moleban postoji. Sad će verovatno proći još par godina pre nego što mi neko objasni šta ona znači.

Isto.

moleban je srpski taliban.

cutter

"Rec nedelje", NIN, 16. novembar 2000.
Moleban

Upravo kada sam i sam razmišljao da jednu od ovih kolumni posvetim reči moleban, na NIN je stigla dopisnica ljubaznog čitaoca, nažalost potpis je nečitak, koji između ostalog piše: "Pojam molepstvije našao sam u više naših rečnika, a moleban ni u jednom. Radovalo bi me kada biste uspeli da nas uverite da su naše sumnje neosnovane." Čitalac piše i da mu reč moleban zvuči kao "novokomponovana" crkvenoslovenska reč.
      Iako sam još kao dete pre Drugog svetskog rata učio veronauku, reč moleban sam, kao i Vi, dragi čitaoče, prvi put čuo poslednjih godina. Reč, međutim, nije "novokomponovana" već stara crkvenoslovenska reč, koju je Srpska pravoslavna crkva u poslednje vreme vratila u upotrebu. Patrijarh Pavle je držao moleban ispred hrama Sv. Save povodom velike promene na našoj javnoj sceni 6. oktobra za spas i srpsko pomirenje.
      Citirajući rečnike u kojima se objašnjava reč moleban, ujedno ćemo i vi i ja saznati šta ona znači:
      "Moleban m. crkvenoslovenski, prigodni molitveni obred, molitva" (Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika, knjiga XIII, Srpska akademija nauka i umetnosti, 1988).
      U tek izašlom Velikom pravoslavnom enciklopedijskom rečniku, zapravo prevodu ruskog rečnika iz 1913. g., u izdanju novosadske "Pravoslavne reči", pojam se objašnjava podrobnije:
      Moleban (molban), crkveno bogosluženje kojim se obavlja molitva zahvalnosti ili molenja. Molbani mogu biti zajednički, koji se obavljaju u hramu pre i posle liturgije, posle jutrenja ili večernja, i lični, koji se mogu obavljati i u kući po želji određenih lica. U zajedničke M. se ubrajaju: "1) M. carski koji se održavaju u određeno vreme, 2) M. povodom praznika hramova, 3) M. povodom velikih državnih događaja, 4) M. povodom opštih nedaća. Redosled službi M. nalazi se u Knjizi molbanih pojanja i u Trebniku.
      Navodeći Knjigu molbanih pojanja jasno je da je reč moleban imenica nastala od crkvenoslovenskog prideva, kao i reč večernje, skraćivanjem sintagme večernja služba. Stara reč moleban pripada rečima nastalim od staroslovenskog glagola moliti, koja je, po Skoku, vezana za stare paganske običaje Slovena i značila je prinositi žrtvu.
      Toj porodici reči pripada i reč molepstvije, slična po značenju molbanu, s tim da moleban ima daleko određenija pravila. Iz jednog kratkog razgovora na ovogodišnjem Sajmu knjiga s vladikom g. Atanasijem, saznao sam da se za moleban koristi pravoslavni kanon, bogoslužbeni ciklus od devet pesama iz 8. veka. Molepstvije (po Rečniku SANU "kraći prigodni crkveni obred, molitva koja se održava u određenim prilikama") ima manje formalizovan karakter od molbana.