• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

OTIMAČI IZGUBLJENOG KOSOVA

Started by Ghoul, 15-02-2008, 23:26:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Eriops

Son of man, ma sta se ti nerviras zbog njih, boli te uvo sta misle o tebi, i o srbima. To su isfrustrirani ljudi, iskompleksirani, a narocito ti iz dijaspore, nisu rata ni videli, al su kao neke patriote, ko oni divljaci u Australiji sto su divljali na tenisu.
Ja sam malo pratio nekad neke sajtove iz BIH i Hrvatske, ima normalnih ljudi, jedno 20 posto, sa kojima mozes argumentovano diskutovati, normalnim tonom, ostalih 80 posto imaju otprilike ovakav stav : mrzim sve koji nisu moje nacije, i vere, a mrzim i one koji jesu moje nacije i vere, ali nisu ekstremni. Ja sam mislio da su samo kod nas teorije zavere, na jednom hr.sajtu sam naletio na vrlo ozbiljnu raspravu, uz stotine postova i vrlo teskih reci, a sustina je bila, citiram :
" hasko-srpsko-britanska zavera, sve uz M6 i Jevreje, uperena protiv Hrvatske i hrvatskih generala ". Znaci, pomracenje uma, totalno. Citajuci to, covek bi pomislio da ljudi u svetu ama nista drugo ne rade, nego po ceo dan sede i smisljaju kako da napakoste Hrvatskoj. I onda svatis da je besmisleno to citati, jer ti ugrozava mentalno zdravlje  :x .

Muslimani jesu gadno stradali, ali svi su zrtve. Svi su patili. I ja sam ziveo u Bosni, i moji su proterani, ostavili sve posle decenija truda i rada, pa nisam cvilio po forumima i naricao.
Pametno im je Tihic rekao, da se ostave tog sindroma zrtve, i da pocnu da razgovaraju i dogovaraju se sa svojim komsijama. Druge im nema, oni su izmedju Hrvatske i Srbije, i u svakom eventualnom sukobu, najvise ce nagrabusiti. Busanje u prsa im nece pomoci, nego dogovori i razgovori. Bolje je i hiljadu dana pregovarati, nego jedan dan ratovati.

Usul

Quote from: "tiha voda"Bolje je i hiljadu dana pregovarati, nego jedan dan ratovati.

Osim ako nisi prodavac naoruzanja.
God created Arrakis to train the faithful.

EKSTREMISTA

Полиција јуче у Новом Саду око 12 сати ухапсила је двојицу активиста Српског народног покрета 1389 јер су, током протеста поводом годишњице проглашења независности Косова и Метохије, носили плакате против актуелног режима Бориса Тадића.
Ухапшени су носили плакате ,,Почетак буне на дахије" на којима се налазе слике Бориса Тадића, Јована Кркобабића, Ивице Дачића и Млађана Динкића са чалмама на главама који су предходних дана лепљени широм Србије. На почетку протеста у Новом Саду активисти 1389 поделили су неколико стотина оваквих плаката окупљенима после чега је полиција интервенисала ухапсила два лица и запленила око 50 плаката.

Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Eriops

Ja sam prosao juce pored tih " desnicara " i " ekstremista ".
Jos dobro vidim na oba oka, pa mi se cini da ih je 99 posto iz srednjih skola. Deca.

EKSTREMISTA

,,Nekoliko stotina nacista,klerofašista i huligana,, po domaćim medijima.

Bilo je oko 2000 ljudi,učestvovala je i Firma.

Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

akhnaton

Domaći mediji su u ovom slučaju bili u pravu!!! :twisted:  :evil:  :twisted:  :evil:
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Eriops

Ja ti tvrdim da su naslovi cist senzacionalizam.
Ja sam prosao pored njih kod Spensa, to su deca iz srednjih skola. Ne kazem da nema koji pripadnik kojekakve organizacije, ali vecina su deca.
A novinski natpisi, i izvestavanje tv-a, reko bi covek da je zemlja gorila u NS.

slavkod

Na osnovufotografija se može samo da zaključi da su to bile vrlo dobro organizovane,mirne demonstracije.
Ne vredi da ih ubeđuješ,tiha vodo,ta deca moraju biti neofašisti i sve ostalo što je na dnevnom redu(verovatno mrze i vodu sa izvora,kako je 1968.pisao jedan urednik za tadašnje demonstrante).Oni se ne uklapaju u veliki usrećujući plan koji je predviđen statutom,ili je to ustav,Vojvodine.Zamisli oni misle da treba da žive u Srbiji-skandalozno.

Alexdelarge

...svuda gde prodju ovi rodoljupci, vlasnici prodavnica patika zadrhte od straha...
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

akhnaton

Quote from: "Alexdelarge"...svuda gde prodju ovi rodoljupci, vlasnici prodavnica patika zadrhte od straha...

Kao i vlasnici svih radnji....

Eriops

Koliko ja znam, nije bio nikakav incident, ni kradje, ni obijanje prodavnica. Za razliku od velicanstvene kosovske proslave, gde se pucalo, mlatilo motkama, nosalo eksploziv i slicno.

akhnaton

Ma ne gledajte sve iz vizure Mi=dobri, fini, pošteni... sve naj. Oni= prljavi, loši, kvarni, ubice... Sve najgore!! Iskazivati svoj "gnev" zbog kosova šetanjem sa parolama, pod pokroviteljstvom opskurne organizacije 1389, koja kao i skoro sve "свпске" organizacije sličnog tipa služi kao paravan za neke mutne, da ne kažem kriminalne radnje??!!!??? :shock:

slavkod

Da li to znači da ne treba javno izražavati svoj stav ,da ne bi došli u situaciju da budu u "lošem društvu"?
Pa što nije neka druga organizacija koja se bavi ljudskim pravima,ili zaštitom ugroženih manjinskih prava Srba ili jednostavno slobodom javnog izražavanja mišljenja organizovala neke(ne mora čak ni demonstracije)makar manifestacije ili tribinu?
Ako nema reakcije i sve se prepušta samo vlastima da reaguju ,šta su onda građani i koji je njihov stav,ako ih baš ništa ne dotiče.

akhnaton

Reći ću ti zašto: nemaju para od toga!!!

Eriops

Ne kazem ja da smo svi mi dobri i fini, a oni losi. Ali cinjenica je da ne mozes porediti stepen nasilja kod nas, i kosovski.
Na ovim protestima nije bilo nikakve frke, a na Kosovu je bilo gadnih stvari. To je cinjenica, mozemo diskutovati zasto je tako, ali tako je.

Ma kakve kriminalne radnje.. Pa, Helsinski odbor ti ima 500 puta vise para i od Obraza, i 1389. Pogledaj koliko imaju sednica, diskusija, panela, putuju po regionu, svetu, koliko imaju izdatih publikacija- skoro sam video knjizurinu od preko 700 strana Sonje Biserko, koja se bavi " velikosrpskom politikom u Bosni ".
Za sve to treba i ljudi, i vremena, i debelih para. Uporedi to s aktivnostima gore pomenutih organizacija. Da se oni bave kriminalom, imali bi para. Tri puta godisnje prosetaju sa zastavama Kosmet je Srbija, i to bode oci, a ovi 365 dana u godini kontinuirano rade, puni su ih mediji, propagiraju nezavisnost Kosova itd. To frustrira i zivcira ljude, i sve vise ce ih ici za Obrazom i 1389.

akhnaton

Možda opskurni, kvazi nacionalno svesni pokreti tipa "obraz" -ine i 1389 i nemaju nikakvih kriminalnih radnji za sobom, ali sam prečesto viđao kako se srpstvo i srbovanje iskorišćava za sitnije i krupnije kriminalne ciljeve. Sećaš li se grupe OSA? Ako se ne sećaš podsetiću te: Članovi te grupe su bili po zatvorima pod lažnom optužbom da su spremali atentat na SM-a. Pušteni su iz zatvora posle promene režima 2000. godine. Onda se vođa grupe Boban Gajić, inače iz sela Makrešane kod Kruševca prešaltovao sa paravojno političkog delovanja na "humanitarno". Pa je u periodu 2002-2006 skupljao novac po selima Kruševačkog kraja, pod parolom pomoći raznim ugroženim licima. Novac nikada nije skupljan za ta lica. Nego za Bobana Gajića lično. Kada su mu politički hazardi na lokalu propali spakovao se i otišao iz zemlje. To samo pokazuje da ne treba mnogo verovati u "nacionalnu" osvešćenost. 17.02 je dan najveće srpske sramote, do koga je došlo jer smo delom i mi to dozvolili.

David

Quote from: "tiha voda"Koliko ja znam, nije bio nikakav incident, ni kradje, ni obijanje prodavnica. Za razliku od velicanstvene kosovske proslave, gde se pucalo, mlatilo motkama, nosalo eksploziv i slicno.

Ni ja ne na tim fotografijama ne vidim (za sada) nista inkrimatorno, osim sto nose transparente sa istim parolama/porukama koje, doduse manje bukacki, izjavljuju i Tadic i Jeremic (ovaj, istina, uz lupanje shakom od desk UN-a, ali ako su mu to mogle oprostiti ostale diplomate, mogu, evo, oprostiti i ja). :lol:
Sto ce reci, i vrh Srbije i ovi demonstranti, zapravo, stoje iza jedne iste ideje, a to sto su jedni "Obrazovci" a ovi drugi, iz vlasti, DS-ovci, to su u ovom slucaju zanemarive "ideoloske" razlike.
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

akhnaton

Nema tu nikakve razlike Davide. Nema... Neće je biti sve dok ne shvatimo da ideja ne valja, a ne ljudi....

Eriops

Koja ideja ne valja ? Sta su oni to propagirali da nekog vredja ?
Da je Kosovo Srbija ? Da je Vojvodina Srbija ?
Sta je tu klerikalno, sovinisticko ?
Kao i sve drugo, Akhnatone, naravno i nacionalno se zloupotrebljava. Zaradili su mnogi krvave pare u ratu, na pricama o srpstvu, a da rata nisu ni videli. Znam ja to, pa dolazim iz Bosne, gledo sam svojim ocima kako usred rata trguju naftom, i svim i svacim. Ali to ne znaci da sad treba pljuvati po svemu nacionalnom, zbog pojedinih koji su ga zloupotrebili.

A reci mi odakle novac, onim drugim NVO ? Gde ga to oni zaradjuju, i od cega ? Zaradjuju ga posteno ?

Son of Man

Cemu tolka rasprava o ovom smesnom protestu, par iljada klinaca se skupilo i prosetalo parole, tesko naloziti decu da pobegnu iz shkole, ako su i koji grafit napisali svaka im chast, zesce zajebana ekipa, zakuni se, u sred Novog Sada se bore za Kosovo, dobro sto nisu otisli u Segedin da se otalen jos jace bore za Kosovo, jedini cilj protesta je bio da ovi namazanci iz Obraza i 1389. sakupe sebi sto vise poene ko sto svaki put koriste tako te razne datume. Kad budu nesto zaista KONRETNO uradili e onda moz da razgovaramo, ovako nisu nista bolji od Zena u Crnom na trgu i slichno.

Jedini bedak je sto ih mrtvi B92 hajpuje vecito (pljuje ih) i tako im dize cenu, pa neko samo iz razloga sto mrzi B92 moz da pomisli da su ovi OK i da ima tu nesto cim se ovi tolko potresaju.

akhnaton

Sami treba da uvidimo koja to ideja ne valja. :(
NVO!? Svi znaju da se tu najlakše peru pare. Prljave pare!!! Svi osnivaju te organizacije sa samo jednim ciljem. :x
Ne treba pljuvati po svemu nacionalnom, to stoji, ali treba kritikovati one koji su to nacionalno pogazili tako što su ga iskoristili za svoje lične ciljeve. Javno to reći!!!
Pa bre zbog takvih koji su ubijali zarad krađe po krajinama, po bosni i kosovu me je sramota!!! :(
Da li neko stvarno misli da će protestne šetnje, lupanje šakom o sto u SB-u, javno deklarisanje vratiti kosovo pod suverenitet srbije? Neće, kao što ga neće vratiti ni koštuničino deljenje idiotskih majica, bedževa, paljenje ambasada, prebijanje novinara, demoliranje restorana, marketa i krađa patika.
 Da bi Srbija išta vratila pod svoj suverenitet mora pre svega da stane na svoje noge, da osnaži i to pre svega ekonomski, da poveća natalitet, da razvije zdrav a ne bolestan patriotizam kod novih generacija koje dolaze. To je proces koji je bolan, koji je dug. Ali koji se mora uraditi. Što pre to bolje.

Eriops

Slazem se apsolutno da treba javno osudjivati one koji su nacionalno zloupotrebili. Meni iskreno Obraz i 1389 bas i ne deluju kao neko s ne znam kakvom kintom ili lovom, oni prosto amaterski deluju, daleko su od neke smislene organizacije koja nesto moze uraditi.
Nove generacije ti rastu u nenormalnim uslovima.  U ekonomskoj i drustvenoj krizi, gledaju poslanike koji se pljuju i vredjaju, drzava je prepuna nemorala i nepravde. Vide i da deo sveta nas konstatno ponizava, ucenjuje, otima teritoriju. Sta ocekujes, neku hipi-Vudstok generaciju koja siri ljubav ? Tesko.

Mene je samo tu iznerviralo sto su taj protest mediji predstavili ko ne znam sta strasno, desnicari, ekstremisti , cuda, a video sam svojim ocima- deca, srednjoskolci. Ako se neko i njih plasi, onda stvarno..

slavkod

Akhnatone,najzad si rekao šta misliš i to jeste prava stvar,ali zar ne misliš ako ti klinci i svi oni koji nisu klinci a nelagodno se osećaju kao Srbi u Vojvodini ili nekim drugim delovima države Srbije dobijaju   za svoje izražavanje nacionalnog osećanja isključivo negativnu reakciju,lažne ,ali delovotvorne ,optužbe i slično onda ih se praktično gura i u organizacije ili partije o kojima ti govoriš.
Sukob i apsolutna netrpeljivost Ravnogoraca Ljotićevaca je Srbima bio jasan za vreme rata,ali se bojim da danas ,ne samo klincima nego i ljudima u ozbiljnim godinama nije baš jasno ni šta je nacionalizam,koji se u javnosti sve više izjednačava sa šovinizmom,ni da li su to ideje i osećanja koje moraju da se kriju,kao za vreme komunizma ,ili je legitimno pokazati ih javno.
Bojim se da veliki deo Srba još uvek živi u magli.Poslednjih dvadesetak godina nisu raščistile tu maglu,a Boga mi ,ni aktuelna politika ni političke stranke koje je sprovode.

akhnaton

Da odgovorim i tihoj vodi i slavkod-u.
Ne očekujem neku hipi generaciju koja širi ljubav. Očekujem da se ljudi od moralnog integriteta pojave i kažu da ovo više ne može.
Ne političari, ne odrtaveli akademici koji su delom ovo i zakuvali. Neko ko voli srbiju, ko hoće da je vidi dignute glave, da je ponosan na njenu prošlost i ko je siguran u njenu budućnost, ma šta ona donosila! Ove generacije rastu u nemoralnim i nenormalnim uslovima, ali za to su velikim delom krivi i njihovi roditelji, a ne samo država.
Po meni je šizofreno, da ne kažem neku goru reč, da nekom smeta globalizacija, da mu smeta ucenjivanje od strane belosvetskih degenerika, a da u isto vrme kupuje belosvetsku robu, da se kiti njom, da više ceni eur-o, franak, dolar od svog dinara! Što se tiče magle kojom je prekrivena istorija srbije, ta magla nije dignuta ni pod obrenovićima ni pod karađorđevićima, jer to je magla koja stoji od pada srpskih srednjevekovnih država pod turke.

Eriops

Mislim da nisi u pravu. Evo ja volim recimo americke filmove, americku knjizevnost- neke pravce, itd. Da li to znaci po tebi, da zato nemam pravo kritikovati americku politiku ? Ja ne mislim tako. Globalizacija ima dobrih strana, ali ima i losih, zasto se one ne smeju kritikovati, jel to neka sveta knjiga.

Mnoge evropske drzave su nastale zahvaljujuci nacionalizmu.
Recimo NJemacka, Italija. Pa i Srbija. Ali moras praviti razliku izmedju nacionalizma, i zloupotrebe nacionalizma-sovinizma.
Nacionalizam je ljubav prema svojoj naciji, kulturi, drzavi, uz postovanje i razumevanje drugih. Sovinizam je ono sto se na YU prostorima desilo devedesetih- uvelicavanje i dizanje svoje nacije u nebesa, nipodastavanje drugih, ekstremizam, nasilje, i na kraju zlocini.

Ne mislim ni ja da su Velja, Toma, ili one babe u skupstini sto naricu i kunu, branioci nacionalnog. To su obicni populisti.
Ali problem neces resiti guranjem jednog neoliberalnog koncepta, koji pljuje sve nacionalno, kome nisu vazne nacija, drzava, teritorija, itd. Takav koncept ti samo jaca ekstremni nacionalizam. To je opet, moje misljenje, mozda nisam u pravu.

David

Danilo Kis je tako istinito i lijepo formulisao nacionalizam (moderni, ne onaj iz 18. ili 19. vijeka, kada su se stvarale nacionalne drzave, koje su do tada bile pod stranom okupacijom), da nema greske u tom njegovom opisu:

http://blog.b92.net/text/4962/Danilo%20Ki%C5%A1%20o%20nacionalizmu/

Nacionalizam prerasta u sovinizam, kao njegovu gradaciju, onda kada da se ta vrsta (Kisovski receno; vidjeti tekst) ignorancije kataliticki (u ovim-onim okolnostima, i licnim i istorijskim) pretvara u intenzivnu mrznju prema onom "drugom" (kod nas dozivljava svoju kulminaciju u zadnjim ratovima, etnickim ciscenjima i progonima manjina).
Patriotizam je sasvim druga stvarka, iako se njime cesto mimikrijski koristi i nacionalizam, svojom interpretacijom "ljubavi prema domovini" (ekvivalencija "nacija=domovina").
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Eriops

Nacionalizam i patriotizam ne potiru jedno drugo.
Potiru ih zloupotrebe. Postoji zloupotreba i jednog i drugog.
Kao sto postoji i zloupotreba svake ideje. Kao sto se recimo zloupotrebljava danas ideja ljudskih prava, pa se pod njenim plastom upravo ona i krse.

Cinjenica je da jesmo dosta toga skrivili, i zabrljali. Ali cinjenica je i da nas tretiraju kao stoku. Albancima je dozvoljeno da se otcepe od Srbije, ali Srbima se ne dozvoljava da se otcepe od Kosova. Nas je svet kaznio zbog koncepta Velike Srbije, dok je u isto vreme fakticki stvorena Velika Albanija. Trazi se siroka autonomija i decentralizacija Vojvodine, dok se u isto vreme ukidaju i oduzimaju sve nadleznosti Republike Srpske.
LJude to frustrira i nervira. Tesko je ocekivati da prihvate vrednosti Zapada, ako se Zapad tako ponasa prema nama. Mnogi koji cene vrednosti i nacin zivota na Zapadu, jako su razocarani odnosom istog prema nama. Ponekad mi se cini kao da postupaju tako, da upravo i hoce da ovde stalno bude neko stanje ni rat, ni mir, i neka napetost, i jacanje ekstremizma.

akhnaton

Nisi me razumeo, tiha vodo. Ne mislim ja da ne treba voleti američke filmove, kulturu i tome slično, nego što neki od "nacionalno" osvešćenih pljuju po stranoj kulturi, ali vole njihov novac. Ne kulturu nego novac, luksuz. Ne možeš braniti svoje, a ujedno ga i odbacivati kao niže vredno!  A kritika stranih politika prema nama je dobro došla!

slavkod

Akhnaton je potpuno u pravu kad kaže da je moralno pitanje primarno.Ne može se imati osećaj za zajedničko( državu)ako nemaš moralni princip koji te vodi i u najsitnijim odnosima u kući ili sa prijateljima i rodbinom.Za takav preporod je neophodna istina,a ne samoprezir koji se vrlo često nudi pod krilaticom "suočavanja sa prošlošću".Lažne ideje ne mogu da postignu nikakav cilj u tom smislu.Pod plaštom otpora  takozvanom Zapadu se krije tradicionalno komunistički stav prema kapitalističkim državama,a većina i danas posmatra odnos sa Rusijom kao da još uvek postoji Sovjetski savez.Svi su nagli pohrlili u crkve a i ne pokušavaju da žive na principima pravoslavne,srpske,Svetosavske vere.Licemerno je očekivati takođe i da Srbi sa poletom i odobravanjem gledaju na integracije sa onim džavama čija su poltike jasno stale na stranu naroda sa kojima smo u sukobu,pa nas i bombardovale.Svako treba da sam razreši ove dileme ,a klince ne treba opterećivati modelima mišljenja koji su nam u bliskoj prošlosti naneli toliko štete.
Davide,pa zar kao pametan čovek,ne vidiš da je priča o zakonomernosti prelaska nacionalizma u šovinizam ,objašnjenje naučnog socijalizma koji kaže da kapitalizam mora da preraste u socijalizam i teži komuzmu.Taj model razmišljanja se pokazao kao netačan i to nije ništa strašno .

akhnaton

Hoće oni to, jer kome bi onda prodavali priču o multietničnosti!

Eriops

Nacionalno i jest pogazeno i popljuvano , zato sto se balvani poput Velje Ilica samoproglasavaju promoterom istog.
Ali mislim da ima ljudi koji jesu nacionalisti i patriote, ali ne u smislu da vredjaju i mrze druge.
A o moralnosti nasih politicara, mislim da je iluzorno i govoriti.
Ona je ravna nuli.
U tom slucaju se slazem s Akhnatonom, na pare nisu naravno gadljivi nasi populisticki politicari.

akhnaton

Eh, tiha vodo! Mislim da si dao malo optimističnu ocenu moralnosti naših političara. Nije njihova moralnost ravna nuli, ona je u dubokom minusu. Svi političari su jednaki, da kod naroda pali druga priča umesto "nacionalne", zdušno bi je prodavali!

patareni

akhnaton

Quote from: "patareni"U koju si stranku?

Ni u jednu! A ti u koju si stranku?

slavkod

Kad već pričamo o moralu vezanom za politiku i političare ne treba izostaviti ni sve ostale koji imaju priliku da im reč bude javna.Nisu oni ništa bolji.Svi ovi koji ciče,gade se i konsterniraju na pojavu kokarde,šajkače i crnog barjaka na kome piša"SLOBODA ILI SMRT" baš i nisu bili toliko gadljivi kad su dvadesetak godina gledali u leđa baš takvim tipovima u sukobima sa policijom Slobodana Miloševića.Jasno je da ne govorim o Obrazu i sličnima koji su se pojavili post festum na političkoj sceni.Ko je čuvao Čanka dok je kao rezervista bio u Hrvatskoj?Ko je,u značajnoj meri ,doveo ove gadljive globaliste,nazovi evropejce i nadasve gradjanski profinjene likove i njihove organizacije do značajnih pozicija u današnjem režimu?Sa neverovatnom lakoćom se danas odmah hvataju za etikete ,ne trepnuvši su u stanju da sve zaborave.Ako to nije licemerje i bezobrazluk ne znam šta je.
Uostalom setimo se ko je i sa kojim zastavama bio u prvim redovima 5.oktobra.

mac

Nema razloga da budemo neodređeni, reci brate ko i šta. Ima nas i zaboravnih i neobaveštenih ovde :)

Eriops

Sto se tice kriminalaca, ono sto po meni nijedan covek u ovoj zemlji ne sme zaboraviti, i sto je jedan od najvecih grehova Slobodana Milosevica, i njegovog rezima, jeste sto je on fakticki legalizovao mafiju. Dao im je oruzje, uniforme, drzavne znacke, fakticki ih uklopio u sistem. Cenu placamo i danas.
Nazalost, nove vlasti su fakticki dopustile da se novac stecen kriminalom legalizuje, i da kriminalci postanu " privrednici ".
Ovaj Peconi je pokupovao Vital, Albus, pola firmi po Vojvodini.

Skoro svi politicari u ovoj zemlji, su imali neki dodir s kriminalcima.
Cak i Vuk Draskovic, koji je bio zrtva istih, preko Srpske Garde imao je veze s okorelim kriminalcima. Problem je sto kod nas mediji predstavljaju kriminalce kao neke " vitezove s asfalta ', kojima se prosto treba diviti. Ja ne razumem kakvo je vitestvo opljackati banku, npr. u NJemackoj, kod nas se to smatra maltene kao podvig. Mozda je i neki nas covek, koji je crncio i dirincio 20, 30 godina vani, stavio pare u tu banku. I onda dodje neki nas " vitez " , i to lepo junacki prisvoji.

Situacija je bila specificna pred smenu vlasti. Opozicija je imala podrsku naroda, ali nije imala nikakvu silu iza sebe.
Ni vojsku, ni policiju. Jedina sila kojoj se mogla obratiti, su bili kriminalci. Naravno, takva podrska se placa, i oni zele nesto zauzvrat.

Da bi se kriminal srezao na pravu meru, treba naravno odlucnost vlasti. I uopste drustva, da se prestanu ti ljudi prikazivati kao neki robinhudovi, koji eto samo sto ne otimaju od bogatih i daju siromasnim, vec da se kaze istina o njima, ko su i sta su. Pa kod nas se vecina dece divi kriminalcima!

akhnaton

Tiha vodo, apsolutno se slažem sa tobom. Treba otkriti istinu. A istina ma koliko bolna bila, oslobađa, čisti....

Alexdelarge

Quote from: "tiha voda"

Ja ne razumem kakvo je vitestvo opljackati banku, npr. u NJemackoj, kod nas se to smatra maltene kao podvig. Mozda je i neki nas covek, koji je crncio i dirincio 20, 30 godina vani, stavio pare u tu banku. I onda dodje neki nas " vitez " , i to lepo junacki prisvoji.

Ti bi pod hitno morao da pogledas Dillingera.

slavkod

Tiha vodo mislim da se oko toga svi možemo da složimo,ali tako se vraćamo na ključno Akhnatonovo pitanje o moralnom padu Srba.Ako se moralnost,poštenje,poštovanje drugog čoveka i sve ostalo što čiti čoveka čestitim dovede u pitanje onda takav narod ima jako ozbiljan problem.Ali to je sve počelo mnogo ranije seti se od kada je reč"snaći se"počela da bude sinonim za krađu.A krađa je krađa i kad kad radnik odnese iz fabrike alat i kada se opljačka banka.Kod Miloševića je to samo dovedeno do krajnjih konsekvenci.
Na žalost i svi drugi,uključujući i one koji o nama odlučuju izvan naše države, smatraju da je to fenomen tranzicije i da se kad se uklone sve oblande poreklo imovine na kraju krajeva ne ispituje preterano.Ono što se očekuje od države je da to na vreme zaustavi.Dakle postoi momenat kada država odluči da počne da primenjuje zakone,pa ko se "snašao"do tog momenta on postaje motorna snaga razvoja.Zato snkcije međunarodne zajednice slabo mogu da imaju funkciju koja im se pripisuje.Uostalom,Amerikanci su se u ratu za nezavisnost poslužili istim sredstvima koje je upotrebio i Milošević režim u borbi sa blokadom.Nije to Miloševićev režim izmislio.
To je vrlo slično bespravnoj gradnji.Preti se i preti,a onda dođe tretunatak da se to sve legalizuje.

Son of Man

Ne znam zasto vama pljacka banke nije OK. Pa jbte upravo ti bankari su najveci lopovi i prevaranti, a na drugu stranu kad opljackas banku ti zapravo pljackas samo prevarantska osiguravajuca drustva a nikako napacenu raju, jer tu je sve osigurano i oni dobijaju svoje pare nazad. Jedino da pazis da ne ubijes nekog ako se eventualno lozis na moral i taj rad.

Eriops

Slavkod, slazem se da je i kradja alata ono sto si naveo.
Mislim da je taj moralni pad i poceo u komunizmu.

Son of Man
A jesi ti opljackao koju ?
Ili tek planiras ?  :D

Son of Man

Ja bre nisam uspeo ni bakici na ulici penziju da otmem, a ti mi stajes na muku sa bankom  :roll:

Ali vise o tome u mojoj posthumnoj autobiografiji : "Kako sam sistematski unistavao sebe", ako moze Marchelo mogu i ja vala  :!:

akhnaton

Moralni pad jeste počeo u "komunizmu", jer tada je postalo in da se ne živi od svog rada, nego od države.
Ljudi kojima je recimo smetala štala, selo odlazili su u beli svet, najčešće u zemlje bivših okupatora da rade za njih.
Mnogi nisu radili iu fabrikama, mnogi su prihvatili i poslove kojih bi se ovde stideli. Ovde nisu hteli da rade na selu, a tamo su šetali kučiće, prali klozete, seksualno zadovoljavali odrtavele grofice! :x  :(
Inače nije sporna sprega države i kriminala, ali nemoralno je kada se takvi likovi nameću kao idoli. Nije im idol recimo Tesla, nego im je idol Arkan i njemu slični???!!!! To nije počelo u "komunizmu", to je počelo u vreme vladavine SM-a! :(

akhnaton

Yes!!! Son OF Man, bankari jesu najveći kriminalci. Pa i S.M je koliko se sećam,pre nego što je seo na naša leđa bio bankar!!! :x

Alexdelarge

Moralni pad je zapoceo jos dok su ljudi  ziveli u pecinama. Covek je degenerisan od samih svojih pocetaka. Sve same hulje i podlaci. Ovu tvrdnju potkrepljuju mnogobrojni dokazi; nekih 6-7 milijardi.

akhnaton

Ako pod moralnošću podrazumevaš uzdržavanje od sex-a, onda smo svi mi nemoralni, zato nas i ima toliko! :idea:

Son of Man

Ko o cemu na Sagiti vecito o nekakvom moralu, kome je do morala nek ide...u, u,...u bre.

Cveta

Ocrniste ove nashe politicare  :?: a sta su kao moralniji ovi na Zapadu... ccc koji su to prevaranti, sto politicari sto bankari.
A uzori?
Da nisu nauchnici uzori mladima na Zapadu?
Nisu, nego Holivud i sportisti. :roll:

akhnaton

Cveto, ovde se ne priča o političarima sa zapada, ni o mladima sa zapada.  :roll: