• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Soul Calibur IV

Started by ridiculus, 18-07-2008, 16:45:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

ridiculus

Što je čovek stariji, sve manje ima vremena za video-igre ... mislim. Bar dok ne dođe do penzije. E, tu pomažu desetominutni udari adrenalina koji predstavljaju neke konzolaške igre, beat-em-up-ovi pre svega. Ukratko, gledao sam trejler za Soul Calibur IV, i nisam nešto bio posebno oduševljen. Grafika je up-to-date, ali nema onakvog tehnološkog pomaka kakav je u svoje vreme bila prva igra. Tu je i Darth Vader, bar u jednoj verziji (svaka konzola imaće jednog ekskluzivnog lika iz Star Wars univerzuma). Pojavljuje se samo na kraju trejlera, tako da ne znam kako je odrađena sposobnost svelosne sablje da seče metal, ali čini mi se da to nije slučaj.
Any comments? Predloga? Anticipacija? I inače, ko šta ovde voli od tuča? (3D, o onima 2D se može diskutovati do sutra.)
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Ja inače Soul Calibur volim možda za dlačicu više od Tekkena. Tako da se, prirodno radujem četvorci, mada mi je prilično jasno da je u pitanju samo HD prerada SC III. Ne vidim apsolutno nikakve značajne pomake u gejmpleju od trećeg nastavka a grafika, iako lepa, zaista nije toliko lepša od prethodne igre. Pošto imam Xbox 360, moja verzija igre će imati Yodu, dok je Darth Vader ekskluzivni karakter za Playstation 3.

No, bez obzira na sve, prija mi pomisao o igranju SC-a u high definitionu. Moja žena više voli Tekkena, ali siguran sam da će je privući lepa grafika SCIV.

Ja inače volim većinu aktuelnih 3D fajtera, dakle i Tekkena i SC i Dead or Alive, a Virtua Fighter (petica) je, naravno, najbolji od njih u smislu dubine i širine borbenih mogućnosti, ali mi je Soul Calibur zapravo najdraži.

O 2D tučama zaista može mesecima, ali rekao bih da je moj favorit za ovu godinu definitvno PS2 verzija Arcana Heart, čiju vodeću poziciju nisam siguran da će uspeti da poljulja čak ni Street Fighter IV.

ridiculus

Quote from: "Meho Krljic"a Virtua Fighter (petica) je, naravno, najbolji od njih u smislu dubine i širine borbenih mogućnosti, ali mi je Soul Calibur zapravo najdraži.

To je i moj stav. SC mi je uvek bio najlepši i borci su mi raznovrsniji i njihove tehnike upečatljivije nego u Tekkenu. Dobro, to sledi iz prisutnosti oružja i čitavog setinga, ali svejedno. VF sam igrao trojku i četvorku i jeste najdublji, u smislu da se borbe mogu dobiti samo veštinom, nikako srećom ili nasumičnim pritiskanjem dugmića kao u Namcovim tabačinama. Nije ni čudo što se u Japanu najviše cene turnamenti iz VF-a. Okej, ne može se ni u Tekkenu ili SC-u daleko dogurati tim haotičnim stilom, ali može se dobiti koja borba.

morbius

Već godinama ne igram tabačine, ali mi je Tekken uvek bio najdraži, možda zbog toga što je bio jedan od prvih. Prva 3D tabačina je inače bio FX Fighter za PC.

Jedino tabanje koje i danas ponekad pokrenem je Capoeira Fighter 3, super 2D igrica, prosto neverovatno da je cela izrađena u Flash-u.
Why me?

ridiculus

Quote from: "Meho Krljic"Moja žena više voli Tekkena, ali siguran sam da će je privući lepa grafika SCIV.

Tabaš se sa ženom?

DušMan

Kako drugačije sa ženama?
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Meho Krljic

Mene moja žena obično odere u Tekkenu, jer se potrudila da nauči high leve komboe, a ja se uglavnom držim blokiranja i kontre... Ali zato je deljem u Soul Caliburu. I u Street Fighteru, mada je tu problem što ona to ne želi da nauči jer joj 2D grafika nije tako lepa kao 3D...

Inače, malopre sam završio Ninja Gaiden II pa me adrenalin još vozi. NG II je, naravno vrlo napredan moderni brawler, ali moram da priznam da i u njemu može malčice uspeha da se postigne button mashingom. Doduše, ne ekskluzivno, bez blokiranja nema sreće...

Meho Krljic

U ime proslave mog završavanja NGII sad smo žena i ja igrali Dead or Alive 4. Needless to say, posle mog vođstva od 10 prema 2 počela je da se žali da je boli glava i da joj je ovo dosadno. Tako joj i treba kad hoće da udari na junaka. Sad ću da je tešim nežnostima dok budemo gledali kako Anakin Skajvoker postaje Dart Vejder.

Meho Krljic

Isprobao sam jedno pola sata Soul Calibur IV i početni utisci su da je ovo identično kao Soul Calibur III, samo u HD, dakle, malo lepše osvetljenje, malo lepši efekti, malo veća rezolucija, malo više poligona. Ivy su sise malo nabudženije i pošto sam izgubio jedan duel (peti po redu), kamera ih je zumirala.

Dakle, što se tiče mehanike, nisam još primetio nikakvu razliku, svi stari komboi rade, ništa novo još nisam zapazio. Ne znači da toga nema, naravno, ali nije na prvi pogled vidljivo.

Vidljiva je dublja integracija metaigre - dakle otključavanje novih likova i kostima, Xbox Live achievements, otključavanje nekakvih stylish poena - ali to meni ne znači skoro ništa.

Za sada, dakle, ovo je Soul Calibur III HD. Ali čuvam krajnju presudu za kasnije, kad budem malo više istestirao.

zakk

Ja bio i ostao okoreli Mortal Kombat fan, i jako se teško adaptiram na tabačine sa drugačijim pristupom... Hell, 3D mi je teško pao :)

Btw, videste li onu abominaciju?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

:)  Poznat je moj hipernadmeni stav kad je u pitanju Mortal Kombat. Ta igra je bila nedopustivo loša s obzirom da je izašla u post-Street Fighter II eri i da je pokušala da se očeše o popularnost fightera koja je porasla zbog SFII. Mortal Kombat je bio all flash and no panache, dakle digitalizovani likovi i krvoločne završnice ali je sam gejmplej bio užasan, plitak, nemaštovit. Tipičan primer zapadnjačke firme koja pokušava da kopira istočnjački žanr ali iz njega pokupi samo ono najpovršnije, pa i to, pokušajima da ga unapredi, upropasti.

E, sad, znam da ovo zvuči glupo, ali meni je MK postao igriv tek negde sa kasnijim nastavcima, kad se malo produbio. Kad je prešao u 3D postao je i solidan. Ne kao gore nabrojane igre, ali opet, prolazan. Mortal Kombat Unchained nije uopšte loša igra. Mada nije ni mnogo dobra.

That said, od MK VS. DCU očekujem da bude izuzetno lepa i izuzetno plitka igra. Ali pošto me i dalje rade prijatni žmarci od igranja Marvel vs. Capcom (koju, zapravo i danas igram skoro svako veče kad legnem u krevet, na PSP-u), onda ću svakako i ovo isprobati iako znam da nema mnogo nade da ičemu valja. Pogotovo što je najavljeno da igra NEĆE biti krvava kao uobičajen Mortal Kombat.

Meho Krljic

Apdejt posle još oko pola sata igranja SCIV.

Dakle, mislio sam da će ubacivanje karaktera iz Star Wars biti puka šminka i cross marketing, ali ispostavilo se da je prvi protivnik koji je uspeo da mi zada ozbiljniji izazov baš Apprentice (koga ćemo uskoro videti u igri Star Wars Force Unleashed). Moram priznati da su se u Namcou izuzetno potrudili oko njega. Dali su mu lasersku sablju, svu silu komboa i vrlo solidan AI tako da je borba sa njim nalik boljim boss fightovima iz Devil May Cry ili Ninja Gaiden serijala. Trebalo mi je bar sedam-osam (možda i svih deset, spor sam ja) partija da shvatim da postoji dosta jednostavan, mada malo cheap način da se on pobedi. Vrlo dobrodošlo osveženje u SC franšizi. Rado ću igrati kao on!!!

Meho Krljic

A inače od 3D fajtera ovih dana sam rado igrao i Bloody Roar, pogotovo Bloody Roar 2, stari serijal sa Plejstejšna keca (i kasnije dvojke). Solidna borbena mehanika i dobar gimik u pretaranju u čudovišta. Dvojka je baš napeglana i sinoć sam je đuskao na PSP-u i baš uživao.

ridiculus

Quote from: "Meho Krljic"Ivy su sise malo nabudženije i pošto sam izgubio jedan duel (peti po redu), kamera ih je zumirala.

Meni je Ivy bila i ostala omiljeni lik u seriji. Opaka ženska :!:
Snake-sword je inače Gans upotrebio u Le pacte des loups. Uh, sad sam se setio da Onimusha treba da izađe ove godine.

Meho Krljic

Onimusha šta??? Pretpostavljam ne nova igra, nego šta? Strip? Novi film?

Inače sam ja bio zapanjen kad sam saznao da je Onimusha četvrta po popularnosti Capcomova franšiza (Mega Man, Resi, Street Fighter pa Onimusha). S obzirom da sam uvek većma voleo Devil may Cry, jete (koji je peti). Doduše, Onimusha verovatno popularnost duguje i svom (pseudo)istorijskom setingu... Koje je verovatno zaslužno i za bizarno veliku popularnost Koeijevih crowd control igara....

ridiculus

Quote from: "Meho Krljic"Onimusha šta??? Pretpostavljam ne nova igra, nego šta? Strip? Novi film?

Film. Gans ga režira. Bar je tako najavljeno. Čak i na Imdb-u spominje se 2008. kao godina izlaženja.

ridiculus

Quote from: "Meho Krljic"Doduše, Onimusha verovatno popularnost duguje i svom (pseudo)istorijskom setingu... Koje je verovatno zaslužno i za bizarno veliku popularnost Koeijevih crowd control igara....

Ja bih čak i Koeijeve igre tipa Dynasty Warriors ubacio u beat-em-up-ove, mada imaju i neki okvirni elemenat strategije (ako udariš na pravo mesto, izmenićeš tok bitke). Jedino što ima mnogo likova i nema ograničenja prostora (arena). Igrao sam DW 2, ali davno, i iako mi se činilo da se suviše lako probijam kroz običnu vojsku, osećaj upletenosti u nešto grandiozno, neku bitku kolosalnih razmera, je takođe bio tu. Nisam igrao do kraja, jebiga, nije bio moj disk, tako da utisci nisu kompletni. Ipak bih voleo da vidim nešto tipa Kessen, gde se koristi i magija, a ja sam uvek za to, iako sam se razočarao 2555 puta.

Drugo, zahtevaju familijarnost sa kineskom istorijom i legendama, tj. sa Romansom o Tri kraljevstva. Ionako mi je u planu da pročitam originalni roman (na engleskom, naravno). Kada to završim, možda se ponovo latim neke od tih igara.

Meho Krljic

Ma, da, jesu to beat 'em upovi, samo sa vrlo redukovanim komboima i dubinom. Što se nadoknađuje širinom (tj. ogromnim brojem protivnika) i tim elementima strategije koje pominješ. Warriors Orochi koji je izašao pre par meseci i predstavlja krosover između Dynasty i Samurai Warriors serijala mi je nekako u svemu tome najbolji, ali opet, treba biti u posebnom raspoloženju pa to igrati. Generalno, češće sam u raspoloženju da igram dublje brawlere, kao što je na primer

God Hand!!!!

ridiculus

God Hand!!!!  :!:  :!:  :!:

Čak i zadnjih godina, kada ne pratim igre ni blizu kao nekad, pratio sam radove studija Clover, jer to je (bila) genijalna skupina likova, i God Hand mi je bio jedan od najzanimljivijih naslova, zaista smešan, u suštini parodija raznih igračkih konvencija, tako da me je kupio već sa te strane, a da ne pominjem što od Clovera očekujem dubinu. Treba li reći da ga nisam igrao...  :cry:

morbius

Quote from: "Meho Krljic":)  Poznat je moj hipernadmeni stav kad je u pitanju Mortal Kombat. Ta igra je bila nedopustivo loša s obzirom da je izašla u post-Street Fighter II eri i da je pokušala da se očeše o popularnost fightera koja je porasla zbog SFII. Mortal Kombat je bio all flash and no panache, dakle digitalizovani likovi i krvoločne završnice ali je sam gejmplej bio užasan, plitak, nemaštovit. Tipičan primer zapadnjačke firme koja pokušava da kopira istočnjački žanr ali iz njega pokupi samo ono najpovršnije, pa i to, pokušajima da ga unapredi, upropasti.

Što si ti neki čudan čovek, Meho.
Prvi put vidim da je neko popljuvao MK serijal, a da mu se dopao trapavo odrađeni MK4.
Why me?

Meho Krljic

Haha, ma znam, mislim, nije MK4 neka naročito dobra igra, ali su se u njoj, za razliku od 2D naslova (naročito prvog i trećeg) barem potrudili oko mehanike. Kad sam u nekom lošem fazonu pa sebi kažem 'ajde da igram MK', onda igram nju. Nikako 2D naslove...

A Clover, jebote, kad se jednom bude pisao udžbenik iz istorije videoigara, Clover će bit navedeni kao najveći carevi i najveći gubitnici. Napravili su malo igara, prodali zanemarljivu količinu istih i zglajzali pod led kad je Capcom dobio godišnji izveštaj za 2006., a opet su napravili neke od najboljih igara u poslednjih pet-šest godina. Mislim, čak im je i Viewtiful Joe za Nintendo DS odličan (mada je PSP verzija ipak smeće), a PS2 originali su izvanredni.

Da ne pominjem da je Okami praktično jedina igra izvan Zelda serijala koja je dobra kao najbolje Zelda igre (pa po nekim elementima i bolja).

A God Hand... Mislim... to je naprosto suvi genije na delu. Em je urnebesno smešna. Em je praktično jedini 3D beat 'em up koji je sačuvao duh starih brawlera a istovremeno uveo izuzetno inovativnu mehaniku i poslovično kompleksan borbeni sistem. Suvo faking zlato. Odigrao sam japansku verziju još pre nego što je američka izašla a onda sam platio 70 faking Evra za evropsku, mislim da je to ubedljivo bila najskuplja Capcomova igra u Beogradu. Sad su dobili novi stok i košta malo više od 30 evra. Ali nije mi žao. God Hand je genijalština. Naravno, nisu baš svi to ukapirali tako da je IGN recimo i danas ismevan zbog svog prikaza ove igre...

Nego, Clover ekipa se danas zove Platinum games, što je najgore moguće ime koje su mogli da odaberu, pogotovo što to asocira na niskobudžetne zapadne reizdavače koji stare hitove izdaju ponovo u skromnim pakovanjima po niskim cenama. Ali im portfolio igara za sada izgleda moćno.

Bayonetta je igra koju pravi Hideki Kamiya i deluje kao da bi mogla biti Kamiyin novi Devil May Cry. Iako za sada imamo samo ovaj trejler:

http://www.youtube.com/watch?v=qD62SZwhP1M

Infinite Space je svemirski RPG za Nintendo DS koji deluje kao da bih na njega mogao da potrošim nekih 200 sati... ( :cry: )

A Mad World deluje kao da bih zbog njega mogao da kupim Wii. Mislim, akciona igra sa grafikom inspirisanom filmom Sin City i naglašenim ultranasiljem? Where do I sign?

http://www.youtube.com/watch?v=RFNJfDGSZp0

DušMan

Quote from: "Meho Krljic"That said, od MK VS. DCU očekujem da bude izuzetno lepa i izuzetno plitka igra.
http://www.newsarama.com/games/080725-comiccon-dcu-mortal-kombat.html
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Meho Krljic

Evo intervjua sa Yoshinorijem Onom, glavnim producentom Street Fighter 4:

http://xbox360.gamespy.com/xbox-360/street-fighter-iv/894570p1.html

QuoteWhen we were first thinking of putting a new gameplay element in the system and in this title, we had a lot of options on the table, but the thing we knew out of the gate was that we absolutely had to have something that anyone could immediately execute deliberately, and immediately see the results.

If you look at something like the parry system, you often do it by accident, or you can try it and maybe it works, but it just flashes blue for a split-second and you may not even notice that it happened. We wanted to make it very obvious to the player, like, "I just did something, and I did it on purpose."

That was the key. If we couldn't do that, if we failed at making a system like that, our plan was just to say, screw it, we're just going to make a pretty Street Fighter II. Luckily we were able to come up with a system that is really easy to use, and still has the depth that the hardcore users may look for.

Sviđa mi se kako čovek razmišlja. :lol:

ridiculus

I meni.   :!:

Pogledao sam trejler za Bayonettu i pomislio: "Fuck, ovo može da bude bilo šta!" Kako se, dakle, iz trejlera ne vidi gotovo ništa, ostaje nam vera zasnovana na dosadašnjem radu Clovera/Platinuma, a potražiću i neki inter- ili pre-view.

Meho Krljic

Ma, ja najviše poverenja ulažem u činjenicu da je Hideki Kamiya bio jedan od ključnih kreatora Devil May Cry serijala. DMC4 je bio zabavan ali onoliko nerevolucionaran koliko se to uopšte može biti. Bayonetta bi mogla da istu ideju frenetične akcije isporuči sa nekih svežih pozicija... Fingrs krosd i sve to...

Kill1er

Da li tje Soul Calibur(bilo koji deo) izatji za pc???

Meho Krljic

Ne, ali keca, dvojku i njihov prequel Soul Edge uvek možeš da igraš na PC-ju posredstvom emulacije.

...

Hm, meni je Soul Calibur bio zakon, PRVA 3d igra i igra u kojoj je bitno blokiranje a ne samo napad napad napad.

Ja zaista ne uzimam za PS3 SC IV osim ako:

Se ne pojave pirati i chip za PS3
Ne padne cena za pola godine pa da uzmem polovni original.

Ja sam zavrsio SMT RPG za PS serijal konzola, nema nista novo u RPG zanru a da bi zavrsio strategiju , hm, ulozio bih vreme u to koje je potrebno za doktorat , tako da jos malo i bye bye konzolama. Kad mi se bude igralo nesto, igracu na PCju, linija je sad tanka izmedju konzolarnih hitova i PC igara...sad PC nije ekskluzivno za pucacine i real time strategije.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Meho Krljic

Pričaj, pričaj, a ja sinoć skinuo Personu 4. Doduše na Japanskom, ali ajde, u Decembru izlazi na 'našem'... Igra se događa... na selu!!!!

ridiculus

Sad mi već raspaljuješ čežnju...

Meho Krljic

Selo je jak generator čežnje.

Jebiga, ti znaš japanski i mogao bi ovo da igraš ali nemaš PS2 i volju. Ja imam PS2 i volju ali ne znam japanski. To je jedna od onih životnih tragedija koje prolaze pored nas skoro nezapaženo... Ali ostavljaju ožiljke!!!!

ridiculus

Dajem časove japanskog za PS2!!!

Ne, predomislio sam se, to bi mi oduzelo vreme koje bih mogao da upotrebim za igranje. A i ne rešava pitanje volje. Eto, to ti je paradoks (mog) postojanja.

Meho Krljic

Kažem ja, tragedija tragediju stiže a mi i ne obraćamo pažnju...

Meho Krljic

Persona 4 izgleda predivno. Igrao sam malo sinoć, čisto da vidim na šta liči. Naravno, nisam razumeo ni reč dijaloga (kojih ima SKAREDNO mnogo, mislim, početak je više deialogue heavy čak i od Persone 3) niti sam skapirao mehaniku (koja je ionako neka varijacija na poznate SMT/Persona standarde) ali sam se malo muvao unaokolo da vidim kako to izgleda. I stvarno je mnogo slatko. Jebote, Persona 3 je stara svega oko godinu dana a ovo grafički izgleda znatno naprednije. Za svašta je ubogi Playstation 2 još sposoban...

Borbe izgledaju atraktivno i to kao da je Atlus malčice kopirao spektakl koji smo videli u Final Fantasy XII... No, o svemu tome malo lepše i detaljnije u Decembru kad izađe lokalizovana verzija.

Nego, o istome trošku sam skinuo i novi (well, od prošle godine) Nippon Ichi naslov: Soul Nomad and the World Eaters, koji će verovatno da odnese nagradu za najjeftiniji i najnemaštovitiji intro klip u igrama ove decenije.

No, jeste ovde u pitanju dosta jeftina produkcija, ali sama igra deluje tres zanimljivo. Pošto je u pitanju Nippon Ichi, jasno je da se radi o taktičkom RPG-u koji meni ovako na brzinu više liči na Intelidžent Sistemsov Fire Emblem ili Advance Wars nego na Disgaea. Pre svega jer grafika nije izometrijska već čista 2D.

No, to na stranu, odigrao sam nekoliko borbi i ovo je bizarna igra koja po kompleksnosti, reklo bi se, lako može da pretekne Final Fantasy Tactics... Naime, glavni lik već na početku igre (dobro ne na samom početku, ali posle petnaest minuta) može da se nabudži tako da bude jači od svih bosova u igri ali pošto pokušava da spase svet, ovo je prilično problematična strategija jer se može ostvariti samo saradnjom sa demonom koji želid a uništi svet. Igra se dalje razvija tako što regrutuješ i treniraš/ kastomizuješ jedinice koje opet mogu da prerastu svoju korisnost, ako sam dobro shvatio... Intrigantno.

Borbe su zanimljive, sa ludačkim komboima, a cenim svaku igru koje me pita da li želimd a preskočim next cutscene pre učitavanja!!!

ridiculus

Meni je Persona oduvek bila fenomenalna na nivou mitologije. A Persona 2: Innocent Sin (Tsumi) najbolja. Onaj kradljivac snova, Džoker, njegov kult maski (likovi iz Zodijaka), legendarna knjiga In-Laqetti koja pretvara glasine u realnost, majanska mitologija, povratak Adolfa Hitlera i njegovog odreda Longinus 13, reference na Lavkrafta i Junga, ... jebote, ne mogu da verujem da nikad nije izašla zvanično u Americi!!!  :shock:

Sinoć sam se igrao malo na DS-u. Najviše Metroid Prime: Hunters i FF Tactics. Metroid je u 3D enginu, iz prvog lica, lepo izgleda s obzirom na matičnu konzolu, nišanjenje nije najpreciznije, ali nisam imao drugih problema. Tactics su isti kao verzija koju sam igrao na GBA-u, mehanički, možda postoji neka razlika u razvoju likova, ali igrao sam samo jednu borbu. Imao sam priliku da igram i Advance Wars (ne znam koju verziju), ali nisam, jer onda me ne bi odvojili od konzole.  :lol:
Međutim, uključio sam Disgaeu (japansku verziju), i malo sam se muvao po okolišu. Prvo biće na koje sam naišao je bio neki mantikor čiji HP je bio na preko 30 000. Moj lik je imao HP 35.  :evil:  Toliko o tome.

Meho Krljic

Ja sam noćas skinuo tu Disgaeu ali neću je igrati dok se ne pojavi lokalizovana verzija jer... ne znam japanski  :cry:  :cry:  :cry:

Metroid Prime: Hunters je prilično šokantna demonstracija moći DS-ovog hardvera a i kao igra je prilično dobra. Osim bossfightova koji su aaaarghhhhhhhhhhhhhh. No... da.

Inače, Final fantasy Tactics Advance je, da, skoro ista kao Gameboy verzija, što znači ne toliko dobra kao PSX/ PSP verzija ali meni su i te Advance verzije prilično lepe za igranje. Ova nova, FFTA2: Grimoire of The Rift je surovo adiktivna. Pre jedno mesec dana sam je svukao, turio je na DS, rekao sebi nešto u stilu 'samo da vidim kakva je, da li se razlikuje od prošle' i četiri sata kasnije ustao potpuno obeznanjen jer su me bolele oči, ruke i mozak. Gad DEM!!!

Meho Krljic

In adr njuz:

http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=203319

Mortal Kombat vs. DC Universe će biti bolji od Street Fighter IV, tvrde u Acclaimu, dok iz Capcoma vele da su smešni...

Jebote, grozno je kad moraš da padaš ovako nisko da bi promovisao igre, a? Ali zabavno.

In adr adr njuz:

Bayonetta privju

http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=203290

Meho Krljic

Kad već kačim eurogamer linkove:

http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=203569&page=2

Mene Džon Karmak uvek megaprijatno iznenadi kako je odmeren, pošten i prijatan za čitanje/ slušanje (well, čitanje, njegov južnjački naglasak baš nije neka sreća). Mislim, ne očekujem da će i jedna iD igra da me ikada ponovo baš oduševi, ali i dalje masiv rispekt za firmu i njega.

Meho Krljic

Hm, posle iščitanog privjua za Bayonettu moram da kažem da sam dodatno intrigiran ali i zapitan.... Ja sam fully očekivao samo Devil May Cry sa ženskim glavnim junakom ali posle ovog privjua izgleda da je vatreno oružje mnogo prominentnije nego u DMC serijalu i da je borba golim rukama/ nogama i hladnim oružjem u drugom planu. Then again, ovo kako opisuju šta sve ona može da uradi sa svojom kosom deluje kao da bi igra mogla da ima prilično kompleksan kombo sistem...

Hmmm, moraćemo da čekamo ali kako mi deluje, ovo bi mogla da bude prava evolucija DMC formule ili samo plitkasta a grafički lepa borbena igra a la Blood Rayne...

...

Kolega Ridiculus,

nemas pojma kolko ti zavidim sto znas dovoljno japanski da bi odigrao Persona 2: Innocent Sin! To je jedina persona, ako ne racunamo Persona3: FES koju nisam odguslao do kraja.

Ne mogu da verujem da je igra Tsumi zabranjena jer u jednom delu igre mozes da postanes ljubavnik sa muskarcem tj stupis u gay vezu I to da su Americku TV valjda nazvali fashistichkom. Mislim da je i pojava Hiche bio problem.

Eternal punishment, isto Persona 2 (Batsu?), drugi CD, navodno nezavisni je imao sve najbolje iz predjasnjih i sledecih persona: reference ka Jungu, Lavkraftu,  zatim dijalog sa monsterima, kombo magije koje su tu i vredele za razliku od DD 1 i 2 , znaci oba dela igre gde si mogao ali i ne morao da ih koristis...

Kolko dvocas japanskog za konzolarne RPG? :)

ridiculus

Nije problem jezik, nego pismo. Japanci mešaju tri pisma, četiri ako računaš i latinska slova koja se pojavljuju tu i tamo. Dva fonetska pisma se nazivaju kana i njih sam učio 4 puta, tako da ne mogu da ih zaboravim i da hoću. Ali kanđi, e tu stvari postaju komplikovanije . Zvanična cifra je 1945, tako je japanska vlada odredila, ali postoji još mnogo simbola koji se upotrebljavaju u književnosti i nauci. Ja znam nešto više od stotinu, tako da sam, prema japanskim merilima, nepismen.  :cry:
E, sad, pogodnosti video-igara i mangi su te što koriste više govorni jezik nego pisani, koji može biti mnogo komplikovaniji. Zato i ne kupujem knjige na japanskom (osim mangi).
Uostalom, da bi razumeo kanđi, ne moraš da znaš ni reč japanskog.

A s obzirom na gore rečeno, za dvočas bi jedno piće po času bilo dovoljno.  :)

Innocent Sin nije objavljen u Americi zbog nacističkih simbola i homoseksualnih nagoveštaja, to je tačno. Ali, grehota. Kao lek, evo tri persone, Kanekov dizajn, naravno:

...

Heh Ok! Amerika se prodaje kao neshto gde sve mozhe i sve sme, gde pishtolj kupish iako idesh na psihoterapiju, a neke ideje su apsolutno cenzurisane.

Shto reche moja drugarica iz Sijetla, lik koji je upucao 30 ili kolko ljudi na Virginia Techu je imao legalno oruzhje. Samo su proverili da li ima tezhi prekrsaj u policiji. A onda im smeta video igra.

Meni je malo blentavo kolko Atlus ide u religiju. Na kraju DDS2 se fajtash sa Bramom !!! U Personi 5 ce glavni boss biti Sveti Jovan ili ko vec :)

Meho Krljic

Quote from: "..."U Personi 5 ce glavni boss biti Sveti Jovan ili ko vec :)

Konačno igra u kojoj mi neće biti mrsko levelapovanje da bih pobrisao pod sa poslednjim bossom.  :lol:

Meho Krljic

Da ne otvaram novi topik...

Pre nekoliko dana, zapravo tačno na moj rođendan pojavila se na PSP-u najnovija revizija igre Guilty Gear XX, pod nazivom Guilty Gear XX Accent Core Plus... Naravno normalnom čoveku ime će delovati kao nasumično na gomilu nabacane reči ali poznavaoci (=gikovi) će znati da je u pitanju jedan od najzabavnijih dvodimenzionalnih 1 on 1 serijala u novijoj istoriji. Verzija za Playstation 2 izašla je još pre nekoliko meseci, ali kako je PSP konzola koja nema region locking onda preporučujem ovdašnjim poštovaocima njezinu nabavku (sem ako nemate čipovan Playstation 2, naravno). Elem, poslednjih nekoliko dana sam se odirao igrajući ovo. Istina je da u poređenju sa prethodnom revizijom nema spekatakularnih promena ili barem ne promena koje će običan igrač zapaziti ili ceniti (vraćena dva lika koji su iz recentnih revizija izbacivani jer je smatrano da su suviše neizbalansirani da bi mogli da se koriste na turnirima, uveden novi survival mod, novi story mod, razni sitni tvikovi itd. itd.), no... Svaki izgovor da se igra Guilty Gear je dobar.

Na PSP-u ovo izgleda nestvarno lepo. Zaista, već je GG Judgement izgledao izvanredno na PSP-jevom ekranu, a ova igra je naprosto toliko lepa da čoveku dođe da je pojede. Gameplay je, razume se, ludački brz, a ekstravagantna galerija likova po kojoj je GG serijal poznat je ovde u punoj formi. Ja uglavnom igram sa mojom omiljenom Milliom Rage koja svojom kosom pravi ršum među spektaklarno maštovitom ekipom protivnika.

Guilty Gear je igra koja je formulu vladajućih fightng serijala poput Street Fighter ili King of Fighters apgrejdovala uvođenjem vrlo ozbiljne komponente borbe u vazduhu, dajući igraču čak pet različitih tastera za napad (SF i KOF imaju šest ali to su u suštini po tri nivoa snage za udarac rukom i udarac nogom), a od XX revizije, ovde pored merača za zdravlje i tension (koji služi za izvođenje cancela, te specijalnih  super napada) postoji i burst merač (koji daje poseban napad, plus combo-breaker mogućnost). Dakle, prostora za kombinatoriku ima koliko čovek hoće. Plus, u novijim revizijama, uvedeni su inteligentni tvikovi koji čine gejmplej udobnijim za novajlije, a da istovremeno ne stavljaju veterane u nužno podređeni položaj. Na primer, naglašeno defanzivno igranje (takozvani turtling) se kažnjava oduzimanjem tensiona, što opet znači da se igraču oduzima mogućnost izvođenja posebnih napada i cancela. Istovremeno, da bi se igračima koji ne znaju baš svaki detalj igre omogućilo da potraju duže od tri sekunde protiv majstora, komboima je oduzeta snaga, tako da sada napadi izvan komboa nanose primetno više štete nego unutar komboa.

Ovo poslednje mi deluje kao malo kontroverzna odluka, ali verujem da će iskusan igrač koji pametno koristi cancele i druge prečice i ovako uspeti da korišćenjem komboa nanese protivniku ogromnu štetu, a da se ipak borba ne svede na samo jedan kontakt između njh dvojice u kojem bi ovaj neiskusniji bio zbrisan bez šanse da uzvrati. Nisam gledao GG turnire pa ne znam koliko je u prethodnim revizijama ovo bio problem, ali očigledo je da je Arc Systems ovo video kao pitanje koje treba rešavati...

Kod Guilty Gear je zgodno što čak i ako ste neiskusan igrač i nemate pojma šta su special, super ili tension napadi, a koncept cancelinga vam treba objašnjavati nekoliko sati, ipak imate s čim da se borite, imate veliki izbor taktika na raspolaganju i generalno se ne osećate potpuno bespomoćno. Samo razumno besomoćno, heh heh heh. S druge strane, high level igrač pred sobom ima pravu gozbu komplikovanih, skupih i opasnih tehnika, od burst combo-breakera i napada, preko one hit killova, pa do egzotičnih cancela (na primer roman cancel i false roman cancel koji se dobijaju pritiskom na tri tastera odjednom, troše puno tensiona ali omogućavaju suludo dugačak kombo). Borba u vazduhu je takođe raskošno raznovrsna (ne baš kao u Arcana Heart ali već negde rekoh da ni jedna druga 2D igra nije baš kao Arcana Heart), ne samo zbog juggling opcija koje su skoro na nivou onih koje imamo u 3D igrama nego i zbog duplog skoka koji omogućava progonjenje protivnika u vazduhu (nešto što je u Street Fighter igrama bilo omogućeno samo nekim likovima, recimo), te zbog atraktivnih opcija za napad iz vazduha protivnika koji se nalazi na zemlji...

Sve u svemu, GGXAC+ potvrđuje da bi ovo mogla da bude najbolja godina za 2D fajtere još od prošlog veka (Arcana Heart, ovo i najavljeni Street Fighter IV...) i za svakoga ko imalo voli 2D fajtere ili 1 on 1 igre generalno ovo je za ne propustiti.

Father Jape

Quote from: "Meho Krljic"Kad već kačim eurogamer linkove:

http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=203569&page=2

Mene Džon Karmak uvek megaprijatno iznenadi kako je odmeren, pošten i prijatan za čitanje/ slušanje (well, čitanje, njegov južnjački naglasak baš nije neka sreća). Mislim, ne očekujem da će i jedna iD igra da me ikada ponovo baš oduševi, ali i dalje masiv rispekt za firmu i njega.

Tek sad videh ovo. Ja moram priznati da nikad nisam previse voleo ni iD ni Karmaka i Romera. Medjutim ovaj post pisem samo da bih skrenuo paznju na to da Karmak nema juznjacki akcenat.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Oh, I stand corrected. Mislio sam seljački naglasak.

Meho Krljic

Aj min, mene bole uši kad ga slušam. Primer:

http://www.youtube.com/watch?v=Fs0nvunkqnQ

Mada si u pravu, zaista tu nema južnjačkog otezanja.

Father Jape

Mislim da je Teofil Pancic to adekvatno nazvao ' jenkijevsko unjkavo njanjanje'.  :lol:

Off topic off topica: Sad me podseti, znas kod koga sam detektovao suptilne tragove juznjackog akcenta? Kod Williama Gibsona. On je ako se ne vqram iz neke od Karolina, ali je vrlo mlad zapalio prvo na Zapad pa u Kanadu. No, eto. To sam zamjetio tokom gledanja onog filma No Maps For These Territories gde je ceo film bukvalno on u kolima melje o kojekakvim stvarima.   :!:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Moguće je da Gibson ima to, pošto je pobego u Kanadu tek kad je došo momenat da se ide u vojsku = Vijetnam, dakle, dosta vremena je trpeo južnjačenje.

Karmak je iz Kanzas Sitija koji je više centralni nego južni deo USA, tako da, zaista nema južnjački naglasak nego baš taj jenkijevski unjkavi. Ja sam upamtio da me iritira njegov govor a pošto je iD iz Teksasa pripisao sam to južnjaštvu. Ali eto, wrong!!!

Meho Krljic

Ovo verovatno nikoga ne zanima, ali evo

http://cvecezla.mojblog.co.yu/p-dobar-los-zao-digitalna-verzija/139063.html