• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Quote from: "Cornelius"E, Scallope, ti si sada negde u avionu prema Parizu. Da imaš šengensku vizu, mogli ste ti i Radmila da dodjete na pihtije, noćas napravljene. Lepe, providne, tvrde i pune svinjskih i telećih nogica. Prava zimska hrana na ovih -3.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

ima li neko od kuvara i kuhinjskih znalaca ideju kako 'glavu' šećera vratiti nazad u normalno stanje (kristalna zrnca) – radi se o (papirnim) kesama sa šećerom koje su stajale u vlažnom okruženju i potpuno se stvrdle u gromade kamenja?

držanje u toplom ne pomaže, rekao bih da su još više okamenile.

a crnog deteta ni od korova! :(
https://ljudska_splacina.com/

Mica Milovanovic

Tako ti i treba kad si naterao volove na vodu pa se kese ovlažile
Mica

pilot babo

Uzmeš čekić i rascopaš gromade!
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

Ghoul

Quote from: "pilot babo"Uzmeš čekić i rascopaš gromade!

jedan sam tako već slomio.
mislim, čekić.

akhnaton

QuoteGhoul wrote:jedan sam tako već slomio.
mislim, čekić.

Uzmi macolu!
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Ghoul

akhnaton

Quote from: "Ghoul"nju čuvam za patarena.

:D

Kastor

Znam da ću da zažalim, al' 'ajde da pitam:
Šta radiš s tolkim šećerom?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

crtam magijske krugove po podu.

dodajem u čorbu od krilca slepog miša.

mamim bubašvabe.

mešam sa mišomorom pa trujem pacove.

stavljam u kakao.

itd.

Kastor

"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Usul

Ja mislio da se za magijske obrede koristi so. Eto kako se svakog dana nauci nesto novo.
God created Arrakis to train the faithful.

akhnaton

Quote from: "Usul"Ja mislio da se za magijske obrede koristi so. Eto kako se svakog dana nauci nesto novo.

So se koristi za pročišćenja od magijskog delovanja. Pa kad se sveti vodica stavlja se so, a ne šećer. A za magiju ide šećer. Po mogućstvu u glavicama. :wink:

Event Horizon

ima neki fazon da uzmeš taj šećer i staviš u frižider, i on se posle nekoliko sati omekne. radi sa smeđim šećerom, al ne znam da l oće sa belim. a posle radi ti sa njim šta gođ oćeš.
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

scallop

Lepo se ti, Ghoule, provodiš na mom topiku! Idi u dvorište i crtaj krugove sa šećerom! A, za kaficu, kupi novi šećer.

Ima još jedan fazon, ali on je za "Nes-kafu", kad se stvrdne. Obesiš na kanapče, pa umočiš u toplu vodu dok ne dobije pravu boju. Posle izvadiš i ostaviš da se osuši. To važi za Piroćance, pa ne znam dal' će kod tebe da upali. To možeš i sa šećer.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: "scallop"Idi u dvorište i crtaj krugove sa šećerom!

A kad se ti i šećer umorite od crtanja krugova, smotajte po jednu!!!

Cornelius

Quote from: "scallop"
Ima još jedan fazon, ali on je za "Nes-kafu", kad se stvrdne. Obesiš na kanapče, pa umočiš u toplu vodu dok ne dobije pravu boju. Posle izvadiš i ostaviš da se osuši. To važi za Piroćance.

Bate-Gul pituva za šićerat, a ne za kaveto. xtwak
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Ghoul

očekivao sam više od Skalopovih kućnih čarolija!  :(  :cry:

akhnaton

Quote from: "Meho Krljic"
Quote from: "scallop"Idi u dvorište i crtaj krugove sa šećerom!

A kad se ti i šećer umorite od crtanja krugova, smotajte po jednu!!!

Evo ja motam jednu. xdrinka xuser

pilot babo

Salata sa Bukovskim

Od mene opet samo salata (šta ću kad ne znam ništa bolje). Ovoga puta sam se odlučio za onu u kojoj se testenina miješa sa majonezom, pavlakom, kiselim krastavčićima i tunjevinom.

Turite rezance da se obare, a za to vreme pomešate majonez, pavlaku, sitno seckane krastavčiće i tunjevinu. (Zapravo, ja sam ovoga puta umesto pavlake iskoristio sir urdu. Nedavno sam od prijatelja dobio punu kantu urde i tada je prvi put probao. Svidela mi se opasno pa sam odlučio da je ubacim ovde i vidim kako će da bude. NIje loše, ali bolje je sa pavlakom. Urda je nekako... suva za ovo.)

Kada sve ovo umuljate, sednete kraj šporeta da sačekate da se obare rezanci. Za to vreme, pročitate nekoliko stranica bilo koje knjige Čarlsa Bukovskog.

Kada se rezanci obare, procedite ih i pomešate sa onim bućkurišom.

Event Horizon

Quote from: "pilot babo"nekoliko stranica bilo koje knjige Čarlsa Bukovskog.
urdu si objasnio, sad moraš da obrazložiš bukovskog  :!:

pilot babo

Quote from: "Event Horizon"

Kao što umesto urde može i pavlaka, umesto Bukovskog može da posluži i neki drugi pisac koji je spremaču jela drag. Ili čak i antologoija kratkih priča, npr. - Beli šum! U kuhinji treba eksperimentisati!

Opet, kao što je pavlaka bolja za ovu salatu od urde, jer je sočnija pa bolje sjedinjuje taj bućkuriš, Bukovski spada u pisce koji su pogodiniji za čitanje pri spremanju ovako jednostavnih jela. Kod njega nema opasnosti da se pre no što voda provri ne stigneš ljudski da u celosti pročitaš ni jedan jedini opis. Ili da recimo voda vri, a ti još nisi završio rečenicu. Kod njega možeš da primetiš da voda počinje da vri, pročitaš još koju rečenicu i onda pomeriš lonac sa ringle, bez štete! Nema kilometarske opise, gomilu prideva i duga objašnjavanja već sve krako i jasno skreše. Zbog toga, kad zgotoviš salatu, iako je sve kratko trajalo, imaš i osećaj da si nešto stvarno pročito...

angel011

Tu onda mogu i pesme Bukovskog, čak i one nešto duže se brzo čitaju.
We're all mad here.

Event Horizon

Quote from: "pilot babo"
Quote from: "Event Horizon"
da si nešto stvarno pročito...
izuzetno ste ljubezni, zahvaljivam.

pilot babo

Cornelius

E, Scallope, moraćeš da se raspitaš kod tvojih Grka što su ti prikrili postojanje galaktobureka. Evo, Tanja ga je danas spremala, pa smo se posle blitve narokali dotičnog kolača.

Mrzi me da prepisujem ovaj naš recept, pa sam pokupio jedan sličan sa mreže:

Pastry
450 grams of phyllo
150 grams of sugar
6 eggs
150 grams of semolina
1 liter of milk
the juice of half a lemon
2 vanilla beans
1 pinch of salt

syrup
150 grams of sugar
125 ml water
2 spoons of lemon juice

Pour into a saucepan sugar, eggs, semolina and mix. Add milk, vanilla beans, keep on mixing. Finally stir in juice of half a lemon. Whisk the mixture with a fork whilst bringing it to a boil. When it starts boiling, reduce heat and keep stirring for another 10 minutes. Take the mixture from the stove to cool. Whilst cooling, spread melted butter over each sheet of phyllo.

Butter a tray and cover with half the phyllo, sheet by sheet. Pour over the cooled down semolina custard and cover with the rest of buttered phyllo. Sprinkle with a bit of water and put in the stove at 356°F / 180°C / Gas mark 4 for one hour.

To prepare the syrup which will be served with the Galaktoboureko: mix water and sugar, bring to boil and simmer for about 10 minutes. Stir in the lemon juice when cooled down in order to preserve vitamin C.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Ovde sam gurnut u drugi plan, pa nije bio red da postujem. A, teško je uskladiti naše kuvanje i našu robu sa ovdašnjom. I jedenje za stolom je različito. Ja to u Beogradu ne bih pustio za sto ni da sednu.

Juče sam dobio zadatak (morali su da me puste jer niko to ne zna kao ja), da iz pileta izvadim sve kosti i da ga pripremim rolovano i punjeno sa portobello pečurkama. Uvijeno u kore za pitu i zaštićeno sa slaninom izgledalo je baš kao ono što bi Zakk da jede, kad bi imao priliku.

Sutra ću pokazati kako izgledaju morski plodovi sa špagetima, ovde.

Kastor

Uu,uh nakon sastojaka i fotografije, zamirisalo mi je i ovde

scallop

Ovo smo već pravili, ali je dobra varijanta kad u jelo možeš da daš sve od sebe.

Ovo su špageti sa plodovima mora. Kažu da ih treba bar četiri: lignje, mušule, ostrige i račići (shrimps, prawns). Od svake treba oko 250 gr. (očišćeno). Ovoga puta smo izbegli ostrige, ali smo strpali clams (to su one s ljušturom) i scallops (ne znam zašto se ne vide?). Možda su se stidele, jer su bile male, zalivske, za razliku od velikih čiji jestivi beli mišić može da ima 5 cm u prečniku.

Morski plodovi se skuvaju u sopstvenom soku (ako su sveži), a neke ljušture se ostave radi ukrasa (ne jedu se). Špageti se kuvaju posebno. Narendati i 50 gr. parmezana ili nekog drugog jako tvrdog sira. Sitno naseći pola veze peršuna.

Na puteru propržiti račiće i sve ostale morske plodove da se presvuku masnoćom. Preko toga dodati špagete, parmezan i 2/3 peršuna. Dobro izmešati. Kad se iznese na sto posuti ostatkom peršuna. Sir i rende stavite sa strane za svaki slučaj.

DušMan

Scallopa će sigurno radovati činjenica da sam juče kupio mirkotalasnu.
Kad otkrijem kako radi i šta se sa njom radi, možda i ja počnem da pravim hranu koja nije sendvič!
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Tex Murphy

Nakon kuvanja špageta stavlja li se u njih puter ili nešto slično?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Quote from: "DušMan"Scallopa će sigurno radovati činjenica da sam juče kupio mirkotalasnu.
Kad otkrijem kako radi i šta se sa njom radi, možda i ja počnem da pravim hranu koja nije sendvič!

Ako si gledao film The Willies, onda znaš za šta mikrotalasna služi. Potrebna ti je samo jedna pudlica  :!:  :twisted:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

pilot babo

Quote from: "DušMan"Juče kupio mirkotalasnu.
Možda i ja počnem da pravim hranu koja nije sendvič!

Pre će biti da ćeš i dalje praviti samo sendviče...

...ali ugrejane u mikrotalasnoj!  :idea:

scallop

Quote from: "Harvester"Nakon kuvanja špageta stavlja li se u njih puter ili nešto slično?

Da. Zameša se 20 gr. kad i parmezan, dok je sve još jako toplo.

scallop

Quote from: "DušMan"Scallopa će sigurno radovati činjenica da sam juče kupio mirkotalasnu.

Na jučerašnjoj rasprodaji knjiga bilo je najviše onih koje savetuju o kuvanju u mikrotalasnoj peći.

U mikrotalasnoj peći se odleđuje zamrznuto, podgreva hladno i kuva nes kafa.

Usul

Quote from: "scallop"kuva nes kafa

Ovo je novitet za mene. Zasto bi neko grejao nes kafu u mikrotalasnoj?

DušMan

U mikrotalasnoj peći se odleđuje zamrznuto, podgreva hladno i kuva nes kafa.
Ne može da se kuva (supa) ili peče nešto?

scallop

Quote from: "Usul"

Mislim da sam bio vrlo precizan. Ako ti piješ hladnu nes (instant) kafu, onda opet može u mikrotalasnoj peći, ali ne moraš da je uključiješ. :lol:

DušMan: "Ne može da se kuva (supa) ili peče nešto?"

Može, ali to je pitanje tehnologije. Mikrotalasna peć pokreće molekule vode i do grejanja dolazi zbog trenja. Kuvanje je tu sasvim drugačija priča. Na primer, nemoj u mikrotalasnoj da podgrevaš svinjsku šniclu. Ima da smrdi na kuvanu svinjetinu, jer zagrevaš preostalu vodu u šnicli.

angel011

Quote from: "Usul"

To je najčešća upotreba mikrotalasne koju sam ja videla.
We're all mad here.

Usul

Nek vam bude, ali ipak je najbolje saciniti nes kafu sa vrelom vodom kako je i predvidjeno.

angel011

Quote from: "Usul"Nek vam bude, ali ipak je najbolje saciniti nes kafu sa vrelom vodom kako je i predvidjeno.

Tako je ja pravim, ovo za mikrotalasnu (koju ni nemam) sam viđala kod drugih. Valjda ih mrzi da prvo greju vodu, nego odmah ugreju sve.

Jesi li probao nekad takvu nes kafu? Dobro ispadne.
We're all mad here.

Event Horizon

ne zaboravimo kokice za mikrotalasnu.

scallop

Quote from: "Event Horizon"ne zaboravimo kokice za mikrotalasnu.

To je spektakularno i gledati!

Event Horizon

Quote from: "Event Horizon"ne zaboravimo kokice za mikrotalasnu.

To je spektakularno i gledati!
i mirisati... na poslu je to postala neka vrsta crne burze, jednom sam cula neko dvoje kako trguju "...ako mi sada das 1 pakovanje kokica, donesem ti 2 sutra, ovo ono..."

DušMan

Dakle, vi hoćete da mi kažete da sam kupio mikrotalasnu samo da bih pravio kokice (pošto ne pijem kafu)?

Event Horizon

Usul

Quote from: "angel011"
Jesi li probao nekad takvu nes kafu? Dobro ispadne.

Nisam probao. Za sve postoji prvi put. Bas cu da probam sutra na poslu.

pilot babo

Quote from: "DušMan"Dakle, vi hoćete da mi kažete da sam kupio mikrotalasnu samo da bih pravio kokice (pošto ne pijem kafu)?

Harvi je gore pominjo neku pudlicu i neki film...

DušMan

U svakom slučaj, ja sam danas zagrejao sendviče i odmrznuo neke rolnice sa sirom u mikrotalasnoj.
Još uvek se osećam kao neandertalac ispred nje, ali kontam da bih za par meseci mogao da ovladam svim funkcijama i uspešno podgrevam hranu.