• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

scallop

Moji gosti u nedelju slabo krkali. Ostala mi gomila pržene bele ribe, a čorbu sam jedva juče dovršio. Posle sam očistio belu ribu od svih kostiju i koščica, pa proguglao za paštetu. Slabi recepti. Ima li neke jače ideje?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

Empanada. Odlična stvar, mi jeli u nedelju sa pastrmkom.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Ne smem i ovde da se natežem sa leksikom. Empanada ti je ono kad smandrljaš sve i svašta, pa i koješta ako ti se povlači po kući, pa umuvaš u testo i onaj gric uređaj i pržneš ili obariš. Sa pastrmkama ili od pastrmaka je nebitno. Može i bez njih, osim ako ti ne sede za stolom i mašu viljuškom i nožom. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Još je tu ove nedelje i vidnućemo se ako...

HAL

Јео сам јагоде, које сам умакао у шољицу са медом њам њам

Nightflier

A da napraviš neki nadev za pecivo, tipa slovenačkih školjkica? Riba je fino neutralna, a možda bi lepo išlo i sa pavlakom...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Mme Chauchat

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 23-05-2012, 15:20:09
Sa ili od pastrmke?
Zezaj, zezaj, kad krenem da prilagođavam Kvočku "standardu" neće ti biti do zezanja. ;)

Quote from: scallop on 23-05-2012, 15:55:22
Ne smem i ovde da se natežem sa leksikom. Empanada ti je ono kad smandrljaš sve i svašta, pa i koješta ako ti se povlači po kući, pa umuvaš u testo i onaj gric uređaj i pržneš ili obariš. Sa pastrmkama ili od pastrmaka je nebitno. Može i bez njih, osim ako ti ne sede za stolom i mašu viljuškom i nožom. :mrgreen:

Nemamo mi taj gric uređaj. Okrugli pleh, u njemu filovani hleb (nije baš hleb, ok, ima jaja i tako toga), pa u rernu.

pokojni Steva

Quote from: Jevtropijevićka on 24-05-2012, 13:13:46
Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 23-05-2012, 15:20:09
Sa ili od pastrmke?
Zezaj, zezaj, kad krenem da prilagođavam Kvočku "standardu" neće ti biti do zezanja. :wink:

Gulp!   

S oproštenije, šta je to "gric uređaj"? 

scallop

Ima kod plastičara, po pijacama, plastični preklopni uređaj sa zupcima u koji, otvoren, staviš kuvani naćos, preko njega zamešateljstvo koje ćeš da izedeš, pa - gric - i testo zatvori fil. Ta priča sa lebac i empanadama je ko da je Hrundi pisao. No, to može i Miljan da objasni. On malo-malo nešto zavija i savija.

http://farm4.static.flickr.com/3577/3379998824_5b8a4a9829.jpg

M.M

xrofl

E, na žalost nemam vizuelnu potvrdu, imaću je uskoro, nadam se, a za sada evo kako ja pravim takos.

Oljušti se krompir i skuva. Skuvani krompir se usitini i u njega doda naseckani praziluk i sir čedar(u nedostatku stavljam parmezan). Posolim po ukusu. Sa druge strane salsa je spremna (sitno naseckan paradajz, sitno iseckan crni luk, lajm ili imun, kašičica šećera, so po ukusu, origano, ljuta paprika).

Na dubokom ulju ispržim tortilje. Takos bi trebalo da bude manji, dužine do desetak santimetara, ali pošto mi je nacionalno poreklo takvo kakvo jeste, ja koristim tortilje Grandisima.
Isprženu tortilju ostavim da se ocedi od ulja na ubrusu nekoliko minuta i onda nafilujem smešom krompira, praziluka i parmezana. Preko toga stavim salsu, tabasko i presavijem isprženu tortilju.

Njam, njam.

Kada sam ovaj recept ispričao prijatelju koji mi pored savršene pite sa sirom na masti koju je napravila njegova žena gurao u tanir carsko meso, kvareći mi tim mesištem pitu, on me je ironično upitao: sinko, tako mi on tepa, iako je stariji samo koju godinu od mene, jesi li ti nekada jeo uštipke?
Moj odgovor, naravno, bio je potvrdan, a i razumeo sam ga. Pržena tortilja=uštipak. Razumeo sam i ironiju u njegovom glasu - čim u takosu nema mesa, to je nije vredno truda.
Javlja mi se da će se i Scallop i Steva složiti s ovim uglom gledanja. :)
Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Evo sad gledam Džejmija i Navaho Indijanku kako prave temales. Ključno je sačuvati omot kukuruznog klipa. Kukuruzno i pšenično brašno, soli, malu putera u testo. Nadev kako ko voli. Na kukuruzni omot naneti testo u željenom sloju, preko toga nadev, zamotati i kuvati 40 minuta. Ove godine ću čuvati kukuruzovinu za te svrhe. Baš mi je delovalo ubedljivo.

M.M

zakk

Poslao mi Melkor:
QuoteUltimate MAN dinner!!!

Here's what you are going to need

I used a loaf of hard crusted Italian bread, 3 ribeye steaks 1 lb mushrooms, an onion and some bacon.

Hollow out bread

Cook that shit

try to leave the steaks a little rare as they will carry over cook a little more in the sandwich

Shove one of the steaks in the bread

Sauce the steak

I like to have to halves of the sandwich different so I use half thick worchschire sauce and half dijon mustard and horse raddish sauce

layer of bacon

layer of swiss cheese

stuff in as much of the mushroom and onion mixture you can

then the other steak along with the juices from the pan

a little more sauce

top off with more swiss

put the top of the loaf back on

wrap in butchers paper

wrap in foil

put a heavy cutting board on top to squish it down

now weight and wait and wait

I used 140lbs of weight and let it sit for 4 hours

take weight off

cut and enjoy.

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Oženjenima nisu potrebni tegovi. Samo, ko će ženu privoleti da sedi 4 sata.

M.M

scallop

Večeras Radmila i ja mezimo na tostu Bleu D'Auvergne uz pravu mostarsku Blatinu. Oni koji veruju da je Rokfor car plavih sireva grdno se varaju. Znao sam šta tražim kad sam molio Corneliusa da donese. :wink:

Dacko

Juče sam napravila sasvim prost sladoled od jagode - ima ukus upravo kao rumenko, osim što je, jelte, prirodan i ima kalcijuma.
1 pakovanje slatke pavlake od 250 ml
1 kisela pavlaka od 200 ml
200 g šećera u prahu (ili još bolje, sipate odokativno pa probate je li vam dovoljno slatko)
1/2 kg izblendiranih jagoda
Sve se lepo umuti, ubaci u zamrzivač na 3-4 sata i spremno je za ubacivanje u kornete ili posudice, a koga ne mrzi da se cvrcka s tim, može da napravi i sladoled na štapiću, super se stegne.

zakk

Šta sam dobro krkao upravo:

~250g bukovača, veza mladog lukca pride, sve fino povegećeno i pobibereno, na puteru na teflonu
kad se udinstalo dodao 4 jajeta

sve pojeo sa (kupljenom) pogačom od juče
trećina normalnom čoveku dovoljna, al ne da je bilo dobro...

scallop

Kuku! Da otvoriš topik o prežderavanju. Ja pojeo dva jajeta na uvo od parmske pršute i malo spanaća, pa mi bilo mnogo.

Barbarin

njam njam i za sladoled i za omlet
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Cornelius

Quote from: scallop on 25-05-2012, 21:34:35
Oni koji veruju da je Rokfor car plavih sireva grdno se varaju.

Znači, ja se varam?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Cornelius

Quote from: scallop on 23-05-2012, 12:12:53
Moji gosti u nedelju slabo krkali. Ostala mi gomila pržene bele ribe, a čorbu sam jedva juče dovršio. Posle sam očistio belu ribu od svih kostiju i koščica, pa proguglao za paštetu. Slabi recepti. Ima li neke jače ideje?

Eh, mogao si da me pitaš odmah posle ručka...

100 g ribe
1/2 glavice crnog luka
1 kiseli krastavac
50 g putera
maslinovo ulje

Usitniti ribu, sitno iseckati luk, sitno iseckati kiseli krastavac i pomešati ih. Puter dobro izgnječiti viljuškom i pri tome lagano sipati ulje. Potom pomešati sve i ostaviti da se ohladi. Služiti kao namaz.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

Moja pašteta je imala sve to i još ponešto. Sigurno je bila bolja jer je više nema. :lol:

Cornelius

scallop

Danas se kod nas kuva sladak kupus sa ovčetinom. To je najbolja kombinacija, ako volite sladak kupus. Na prvi pogled izgleda masnije nego što bismo želeli, ali to jelo je, naprosto, takvo ili nikakvo. Posna podloga zahteva masnije meso. Mi uvek najpre skuvamo "supu od ovčetine", meso, zelen i tako to. Krupno isečeni kupus se potom naizmenično ređa sa mesom, komadima zeleni, a mi ćemo danas staviti i isečenu tikvicu i karfiol. Sve se nalije sa "supom" i završnih pola sata kuvanja može da počne. Taj raskorak u kuvanju je zbog činjenice da se ovčetina kuva mnogo duže od kupusa. Ne zaboravite celerov list. Šarmantno je da ima komada paradajza, svežeg ili iz konzerve, tucane paprike, soli i bibera. Ovo nije recept nego dopunsko uputstvo onima koji već znaju da kuvaju ovo jelo. Moja slabost iz detinjstva je ljuta paprika i belo grožđe dok jedem kupus. Naizmenično palim i gasim. :wink:

pokojni Steva

Sve lepo, sve lepo  :-| :-| :-|

Baš pre neki dan sam "opravljao" džegu (ja se time lečim) pa pravio slatki kupus. Ovcu nismo navatali, platilo je od svinje.
Grožđe i džinku nisam probao, ali toliko obećava da beležim u tefter  xcheers

scallop

Šta ja da radim sa guščijom mašću?

pokojni Steva

Odmrzneš, naseckaš, istopiš do upržavanja, procediš, mašću u teglu pa u frižider (korišćenje od volje, čorbe, preliv pečenju...) a droždinu i ako se nađe neki čvarak - osoliš pa mezetiš s lebom.

Digresijica - u srećna vremena, još dok je lokalna pileća klanica radila, pa za kerove tamo kupim panglovanih kostiju, nije bilo većeg veselja neg kad naiđe šarža od belog mesa. Ondak kerovima kosti i mesa, meni kožura. Naseckam, istopim, što rekoh - mast u teglu pa na njoj pečem a čvarke od kožure mezetim JA. Pa vruća leba, pa još kad ima paradjsa i feferona... Ah živote, varalice stara  :cry:

Cornelius

Slučajno mi se zadesilo da se Tanja još nije vratila kući, pa kad sam stigao sa posla, pre sat i po vremena, imah izbor da kuvam ili da nešto izedem ovako. Zajebah kuvanje i odlučih se da jedem što sam doneo iz Srbije. Kajmak, žut i mastan, makedonski kačkavalj, tvrd i mirisan i domaći pindžur. Maših se za flašu jednog finog Medoca (Chateau Soudars 2001, taninsko vino dobre strukture i prijatnog ukusa na crveno voće i začine - svi uslovi da se složi sa mojom večerom), al mi pogled skliznu na flašu šljivovice Bojkovčanke (isto stare deset godina). Tako večeru zalih Bojkovčankom, koja je sigurno još uvek najbolja srpska šljivovica (mirisa na kompot, lepog i zaokruženog voćnog ukusa na šljivu, duge retro-olfaktivne arome u ustima, lepe zlatne boje). Na kraju, da završim svečanost, dodah jedan komad savojskog Reblošona od neobranog mleka. Ma, bio je tu i jedan Sen-Marselan, ali rekoh sebi - stoj.

Sad sam nasuo još jednu Bojkovčanku, pa sa vama delim utiske.  xrotaeye xcheers

scallop

Eh, imena smrdljivog Reblošona se nisam setio kad sam te muntao za sireve.

pokojni Steva

Od ovih strukturalnih evropejaca me drma žgaravica ko Mikulu. Sve su zaboravili...

Nedeljni ručak - klot bela čorba od kelerabe, pile iz rerne, pohovane tikvice, krompirići (koji su još uvek obično đubre iz slame  :-x ), salata od rendano-ribanih kupus-šargarepa. Da, fali čušpajz neki, al nam je i ovo bilo dovoljno.
Zalio sam čašom vode iz slavine i smazao dva Rumenka.

Cornelius

Quote from: scallop on 03-06-2012, 23:28:34
Eh, imena smrdljivog Reblošona se nisam setio kad sam te muntao za sireve.

Eh, kad pogledaš bolje, ne mogu ja toliko prtljaga da unesem u avion, koliko ovde ima dobrih sireva.

scallop

Kad smo kod sireva i aviona, ja znam da kad uneseš francuski sir svi se razmiču ustranu.

Cornelius

Tako vidiš ko nije Francuz.

zakk

Mark

Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

scallop

Mark, molim te, nemoj mi kačiti jutjub zajebancije koliko god bile sjajne! Možda nema veze, ali, čim sam otvorio laptop je počeo da vreči i jedva sam ga ugasio. Zar je toliko teško pročitati naslov teme? Ako nema gde da baciš, baci na đubre.

Mme Chauchat

Prve bamije u sezoni, mojoj sreći nema kraja pa ću podeliti recept sa vama.

"Mladenačka sreća"
Prvobitan recept imate na http://www.bamija.hr/recepti.html a evo kako je to izgledalo u lokalnoj varijanti g. Jevtropijevića:
- Oko 60 g svežih bamija
- dve-tri kašike maslinovog ulja
- jedna glavica crnog luka (srebrnjak)
- 400-450g pilećeg filea
- 100g hokaido bundeve (i malo više)
- jedan paradajz solidne veličine
- jedna crvena paprika
- 6-7 zrna korijandera
Piletinu iseckati na veće kocke, paradajz na srednje, luk na manje, bamije na kolutiće, papriku na rezance, korijander istući u prah. Propržiti najpre luk sa malo soli, pa dodati piletinu, pa propržiti, pa dodati sve osim bamija i pržiti, pa na kraju dodati bamije i naliti ključalom vodom (oko 2dl) i krčkati dvadesetak, dvadeset pet minuta. Najbolje da posle skidanja sa vatre još malo odstoji pre serviranja.
Slika je takva kakva je, ja sam počela da jedem čorbasti deo pa ustala od stola da je ovekovečim, dakle, u startu je bilo nešto čorbastije :)

scallop

Šarmantno i posle srkanja. Meni još nisu ni cvetale, ali skupiće se koja.

zakk

Odličan ti taj recept za BAMIJE sa 60g bamija i pola kile mesa!  :lol:

Nego gde ih nabavljaš sveže?

scallop

Mme Chauchat

Na Kaleniću. Bile danas na jednoj tezgi i muž sve pokupio što su imali. Ove naše u dvorištu smorene su od onog kišnog razdoblja i nadamo se da će ih sad žega malo izvući (navodno im treba mesec i po dana kontinuiranog sunca) ali... teško je biti baštovan. :(

zakk

Mme Chauchat

Sezona bamija još traje pa ih rabimo. Danas smo imali totalnu improvizaciju na tragu gamba/džambolaje i zato nema tačnog recepta. U dubljem tiganju dinstani su zajedno tikvice, plavi patlidžan, paradajz, bamije, paprika, keleraba, šargarepa; sa strane je zabrinuti kuvar ispržio dve rozbratne za svaki slučaj (nisu propale) i sve servirao na barenom integralnom pirinču (raskuvan dovoljno da se trogodišnjak ne žali).

Father Jape

Prvo da kažem da sam na ovoj strani foruma prvi put u životu čuo za bamije.

Drugo, stolnjak je totalno old skool.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Pazi da ti se ne prospe kajgana iz tog tanjira.  :lol:  Još nekoliko dana ćeš nam jesti dušu sa bamnjama, a posle, ima da odem u Strumicu i Kato Gatzeu. Samo da mi se smiri ovo čudo.

Stoljnjak je  8) , a tanjoar katastrofa. Ono u njemu prestane da bude vidljivo.

Mme Chauchat

Stolnjak je australijski sa aboridžinskim motivima - ako raspoznaješ bele gusenice i žute bube, to je tradicionalni deo njihovog jelovnika. U našoj kući vrlo cenjen jer krije fleke.

Što se bamija tiče, šta reći, i ja sam ih otkrila pre koju godinu. "Pihtije idu sa godinama" i tako to.
EDIT za Skalopa: šta mogu, kuvar bira i tanjire, a on voli samo ove.