• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Nightflier

Pre neki dan sam se zajebavao za šporetom i spemao ručak za moju dragu i svastiku.

Zagrejao sam ulje u tiganju da bude vrelo, pa u to ubacio 300 grama junetine, seckane na manje kocke. Posolio i pobiberio. Vatru nisam stišavao, već sam neprestano mešao meso i povremeno odizao tiganj. Nakon toga sam ubacio 400 grama šampinjona seckanih na listiće i smanjio vatru za jedan podeok. Nastavio da neprestano mešam i postepeno stišavam vatru dok šampinjojni nisu pustili vodu. Potom sam dodao najpre šaku belog luka, seckanog na listiće, a onda supenu kašiku čili sosa i dve supene kašike "Bionačina". Nakon što se to jedno pet minuta dinstalo, uz neprestano mešanje, dodao sam odokativno decilitar neutralne pavlake i stišao vatru skoro do kraja, sve vreme mešajući.

Služio sam sa špagetama, pošto nisam našao taljatele u prodavnici, i rendanim iriškim sirom - pošto nisam našao parmezan.

Dame su bile zadovoljne.

Ne znam da li ovo ima neki naziv, pošto sam u potpunosti izmislio recept, ali planiram da ga ponovim sa izvesnim izmenama.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Mora da te žena i svastika mnogo vole.

To što si kuvao neki bi zvali "lovačkim načinom", a to su oni koji sve gde se stavljaju pečurke i meso zajedno tako nazivaju. Jednom sam gledao kako Emeril Lagasee sprema jelo u koje je tutnuo 40 češnjeva belog luka. Upozorio je da se posle toga ne ide u društvo. Dobra strana je što se oni ne voze gradskim prevozom. Ja ću da stavim primedbu na so i crni luk. "Posolio" si i stavio "supenu kašiku čilija (ima soli) i dve supene kašike Biozačina (do 85% soli)". Moraš da vodiš računa koliko soli stavljaš u jelo. Olakšavajuća okolnost je testo, ali, brate slatki, mnogo si obelolučio i posolio. Druga primedba je potpuno odsustvo crnog luka!!! Ne mogu da zamislim ukus jela, koje jeste u varijanti nekog "gulaša", bez crnog luka. 8)
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Ličilo bi na "italijanski lovački način" da je u jelo grunuo još i po šaku blanširanog kelja pupčara ili brokolija. Tad uz pomenute špagete, crni luk mu ne bi manjkao.
I, zašto ljudi vole da "ukuvaju" pavlaku? Kad je jelo gotovo, pavlaku na astal pa kašikom ko koliko voli nek prelije, ukusi se bolje mešaju u ustima neg u tiganju.

Kad smo kod lovačkih šnicli (seckano je gulaš), nikako mi ne uspeva da nateram supružnicu da proba to jelo sa kašikom pavlake odgore i sa krompirima barenim u gaćama, ili "polama" iz rerne (krompir presečen napola, sa "vlažne" strane namazan uljem i blago osoljen). To joj je omiljena klopa pa neću da joj smetam, u igri su samo makarone. A lovačke šnicle tako vrište za pavlakom i krompirom :(
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

Crni luk uvek i u svakom jelu manjka izuzev u krempitama - da izvinite gos'n Stevo!

scallop

O varijantama "gulaša" sam pisao još pre dve godine uz chili con carne i tu svaka kuća ima svoj zakon. Što se tiče pavlake, u moje vreme je postojala jedna sa tri imena: pavlaka, mileram i vrhnje. Danas možeš da kupiš tri različite: neutralnu (za kuvanje), slatku (za šlagove) i kiselu (za u kašiku vrh jela). Nightflier je kuvao onu prvu, a ti bi da stavljaš onu treću. To je u redu, samo nemoj da savetujemo ljude pogrešno. Pečenje pola u rerni je sjajna stvar, ali mi u urezani krst odozgo obično stavimo kajmak ili puter koji se istopi i ulije u krompir kako se razrez otvara.

Father Jape

Moram da kažem da prvi put čujem za neutralnu pavlaku.  :oops:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Nightflier

U gulaše obavezno stavljam gomilu crnog luka. Slično ovome, eksperimentima sam došao i do nekog svog gulaša, koji ću kasnije pomenuti. Ali ne volim da kombinujem mlečne proizvode i crni luk. Jednom mi nije prijalo, pa sada izbegavam,

Inače, solim veoma malo. Obično regulišem slanoću "Biozačinom" (za koji sam oduvek mislio da ima mnogo manje soli od "Vegete", "Začina C" i sličnih), ali ovde sam stavio sam malo soli, da bi meso pustilo sokove.
First 666

pokojni Steva

Naravno ko kako voli, samo sam protiv da se mesina tipa junetine ukuvava u pavlaci, makar i neutralna bila. Jako meso mora da se kurči, s oproštenjem, solo. Pavlaka bi pasovala da je šampinjone u šerpici tatrane i uz biber u njoj smirio. Volim kad se ukusi baška posložavaju, ne bude sve isto i u jednom. Sa mesom u tiganju povrće, sad mi se ukazuje i slabo blanširana boranija pa na kraju prodinstana sa mesom (ona sa belim lukom diše ko jedno da su), pavlaka sa šampinjonima kao preliv. Malo maštam, valjda smem, još pre svanuća sam se družio sa živinom i štencima a ništa sebi u kljun nisam ubacio, ogladnelo se.

I ja sam vazda za crni luk Stipane. Pogotovo kad se fino spari sa belim, volim ih kad se druže. Ali probaj i varijantu, baš to što je NF radio - bez crnog luka, ali sa recimo pilećim belim mesom ili ribom (oslić fileti), špagete i naravno povrćem jače arome. Ni maslinovo ulje nije neophodno da bilo pravo talijansko. Beli luka kad solira ište tvoj omiljeni origano, moj kopar i sveži bosiljak. Evo curi mi čorba na usta...

scallop

Budući da se navrzo i Jape sa svojim beskrajnim neiskustvom (osim srpskoj jezika i engleskih citata), moram da obavestim da u belom luku glavni sastojak predstavlja aliin, ali da se ozleđivanjem (zato se pre seckanja omane nekim težim predmetom) trenutno transformiše u alicin (što je ono što volimo kod crnog luka). Dakle, Nightflieru, kad misliš da si belim izbegao crni luk, džaba si krečio.

Nightflier

Evo Najtflajerovog gulaša:

Propržiti na masti 300-400 gr pančete seckane na kockice na dve kašike masti. Kada slaninica bude reš, dodati 250 gr crnog luka sečenog na polumesece i 250 gr praaziluka Luk sve vreme mešati da ne zagori. Potom dodati 800 gr do 1 kg mekane junetine, sečene na kocke, i 400-500 grama masne svinjetine, sečene na veće kocke, i u meso ubaciti supenu kašiku meda. Lično najviše volim da kombinujem juneću plećku sa svinjskim rebrima iz kojih su izvađene kosti, ako su rebra mesnatija. Svinjetinu sečem na veće kocke, pošto se mast sa nje istopi prilikom spremanja.  Elem, ovo se sve meša dok meso ne izgubi svoju prirodnu boju, pa se dodaju 2-3 žute paprike, sečene na kockice, a onda se ostavi da na tiho krčka jedno deset minuta. Nakon toga, doda se 500-600 gr pečuraka, dve trećine šampinjona a jedna trećina bukovača, pa to na tiho krčkati 30 minuta. Nakon krčkanja staviti 4 sušene čili papričice, 4 supene kašike "Bionačina", 4  kašičice bibera, 2 lista lovora, jednu kašičicu šarenog bibera u zrnu, 5-6 kašika tamnog soja sosa, trećinu kašičice tabasko sosa, bosiljak, biber, majčinu dušicu, Kotanijev začin za piletinu i beli luk, može u prahu.

Ovo se krčka bez poklopca, dok se ne podesi gustina gulaša.
First 666

Stipan

Izeš ga Stevo, čak i kad pohujem morsku ribu metem je u pac preko noći - a u pacu crni luk (ko što rekoh bez njega ne mogu), beli luk, peršinov i celerov list, so i biber sa malo limunovog soka i ulja. Fajin bi bilo da je maslinovo, al' ovo naše je jeftinije.

A za pohovanje umešam brašno, mleveni orah i alevu papriku.

Nightflier

Probaj da u smesu za pohovanje dodaš malo mrvljenih kukuruznih pahuljica...
First 666

Stipan

Pa da, i to može biti dobro.

scallop

Nightflier, tvoji recepti su bogati, ali, bolan, mnogo soliš! Čitaj uputstva i sastav dodataka. Kašika soja sosa ima 1 g soli, a kašika začina 9-12 g soli. Da ne pominjem prirodnu so u mesu i povrću. Gotovo jelo ne sme da ima više od 20 g soli po kilogramu. Jebiga, pržiš skupu slaninicu, uz jeftinije meso. Probaj obrnuto. Bukovača ti je gljiva "od drveta" i zgodna je samo za pohovanje. Iz redosleda pripremanja vidim da ti je gulaš na kraju masan (pliva mas'). Čili papričica ti je ordinarni pleonazam. Večeras ćemo o pripremanju jela. xcheers

pokojni Steva

Quote from: Nightflier on 30-01-2012, 12:24:46
Evo Najtflajerovog gulaša:

Propržiti na masti 300-400 gr pančete seckane na kockice na dve kašike masti. Kada slaninica bude reš, dodati 250 gr crnog luka sečenog na polumesece i 250 gr praaziluka Luk sve vreme mešati da ne zagori. Potom dodati 800 gr do 1 kg mekane junetine, sečene na kocke, i 400-500 grama masne svinjetine, sečene na veće kocke, i u meso ubaciti supenu kašiku meda. Lično najviše volim da kombinujem juneću plećku sa svinjskim rebrima iz kojih su izvađene kosti, ako su rebra mesnatija. Svinjetinu sečem na veće kocke, pošto se mast sa nje istopi prilikom spremanja.  Elem, ovo se sve meša dok meso ne izgubi svoju prirodnu boju, pa se dodaju 2-3 žute paprike, sečene na kockice, a onda se ostavi da na tiho krčka jedno deset minuta. Nakon toga, doda se 500-600 gr pečuraka, dve trećine šampinjona a jedna trećina bukovača, pa to na tiho krčkati 30 minuta. Nakon krčkanja staviti 4 sušene čili papričice, 4 supene kašike "Bionačina", 4  kašičice bibera, 2 lista lovora, jednu kašičicu šarenog bibera u zrnu, 5-6 kašika tamnog soja sosa, trećinu kašičice tabasko sosa, bosiljak, biber, majčinu dušicu, Kotanijev začin za piletinu i beli luk, može u prahu.

Ovo se krčka bez poklopca, dok se ne podesi gustina gulaša.

Čemu  :-x  gljive  :-x  uz toliko  :-x  mesa  :-x

Baci ih barem na plotnu, pa kad zamirišu učačkaj međ meso. Pusti ih da barem pred smrt daju sve od sebe.

Nightflier

@Steva
Gljive kao začin, naravno. :) Isprobaj recept, pa onda kukaj. Mislim da će ti se dopasti.

@Skalop
Jeste slanije, ali to regulišem tako što prilog bude manje slan - a i namerno pravim da bude malo više slano, da bi vino lepše išlo.
First 666

scallop

McDonald's confirms that it's no longer using 'pink slime' chemical in hamburgers    By Eric Pfeiffer  By Eric Pfeiffer | The Sideshow – 22 hrs ago     

• Email       New: Now the email button gives you a quick and easy way to start a conversation.

•    

• Share283
  • Print
Ammonium hydroxide, image from KSDK TV
McDonald's announced last week that, as of last August, is has stopped using ammonium hydroxide in the production of its hamburgers. MSNBC reports that the chemical, used in fertilizers, household cleaners and even homemade explosives, was also used to prepare McDonalds' hamburger meat.
And while the announcement is making headlines, you may (or may not) want to know about some other unusual chemicals being used in the production of some of our most-popular foods:
The International Business Times lists some other questionable chemicals showing up in our foods:
Propylene glycol: This chemical is very similar to ethylene glycol, a dangerous anti-freeze. This less-toxic cousin  prevents products from becoming too solid. Some ice creams have this  ingredient; otherwise you'd be eating ice.
Carmine: Commonly found in red food coloring, this chemical comes from crushed cochineal, small red beetles that burrow into cacti. Husks of the beetle are ground up and forms the basis for red coloring found in foods ranging from cranberry juice to M&Ms.

Shellac: Yes, this chemical used to finish wood products also gives some candies their sheen. It comes from the female Lac beetle.

L-cycsteine: This common dough enhancer comes from hair, feathers, hooves and bristles.

Lanolin (gum base): Next time you chew on gum, remember this. The goopiness of gum comes from lanolin, oils from sheep's wool that is also used  for vitamin D3 supplements.

Silicon dioxide: Nothing weird about eating sand, right? This anti-caking agent is found in many foods including shredded cheese and fast food chili.
So, what moved McDonald's to make the change in their hamburger production? In a statement posted on its website, McDonald's senior director of quality systems Todd Bacon wrote:
"At the beginning of 2011, we made a decision to discontinue the use of ammonia-treated beef in our hamburgers.  This product has been out of our supply chain since August of last year. This decision was a result of our efforts to align our global standards for how we source beef around the world."
The U.S. Agriculture Department classifies the chemical as "generally recognized as safe." McDonald's says they stopped using the chemical months ago and deny the move came after a public campaign against ammonium hydroxide by celebrity chef Jamie Oliver.
You can watch video of Jamie Oliver showing the process of using ammonium hydroxide on meat here:

The food industry uses ammonium hydroxide as an anti-microbial agent in meats, which allows McDonald's to use otherwise "inedible meat."
On his show, Oliver said of the meat treatment: "Basically we're taking a product that would be sold in the cheapest form for dogs and making it 'fit' for humans."
Even more disturbing, St. Louis-based dietician Sarah Prochaska told NBC affiliate KSDK that because ammonium hydroxide is considered part of the "component in a production procedure" by the USDA, consumers may not know when the chemical is in their food.
"It's a process, from what I understand, called 'mechanically separated meat' or 'meat product,'" Prochaska said.  "The only way to avoid it would be to choose fresher products, cook your meat at home, cook more meals at home."

scallop

Ko voli hamburgere, neka izvoli. Mada, pitam se šta je toliko štetno u amonijaku? Izgleda da je neupotrebljivo meso koje "ožive" njime problem. Meni na amonijak tamo miriše i teletina. Jebote!

pokojni Steva

Nek jede ko voli, Bog im upomoći bio, nego mene u očaj bacila konstrukcija 'is has stopped'. Jesam li se tolko užegao da ne primećujem smisao?!

scallop

Nobody's perfect - tipfeller: it has stopped.

Cornelius

Night, nekoliko zapažanja u vezi tvojih priprema...

Sastojci se termički obradjuju na odredjeni način, a gleda se koliko dugo treba da se kuva (prži, peče) i kakav će ukus posle toga imati. Na primer, beli luk se uvek secka ili gnječi da bi ukus bio jači. Ako se traži jak ukus belog luka, onda se on dodaje na samom kraju i na nižoj temperaturi. Visoka temperatura ili dugo kuvanje, bitno umanjuju belom luku ukus. Crni luk, da bi bio ukusniji i hranljiviji, treba da se nekoliko minuta proprži na vrelom ulju (ili drugoj masnoći), a na srednoj vatri. Praziluk, da bi bio dobro obradjen, mora da se kuva 15 minuta ili da se dinsta 25 minuta.

Potom, šampinjoni, da bi sačuvali što više ukusa i što više hranljivih sastojaka, trebaju da se proprže nekoliko minuta na jačoj vatri, a kada počnu da puštaju vodu, onda da se sklone. Ako se prže dugo, onda im se smanji ukus i pusti im se voda koja treba da se sačuva za drugo kuvanje, jer je mirišljava i hranljiva. Bukovače se prže 5 minuta sa što manje masnoće da se ne bi uništio ukus i one se dodaju u pripremu. Nema potrebe da se sa njima kuva.

Što se tiče začina, lorber se stavlja ranije u jelo, da bi pustio što više ukusa. Smatram da je nepotrebno stavljati desetak različitih začina, jer onda ne može da se izbalansira ukus. Takodje, upotreba ljutih papričica, tucanih i ostalih, ne bi trebala da bude obavezna, nego da se ostavi svakome da odluči i da je doda u tanjir. Previše papričica uništava ukus, pali po ustima, te se ne razaznaju suptilnosti.

Obradu mesa ne komentarišem, jer o tome ne znam.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

pokojni Steva

Močna guščija juhica z domači knedlički, mljac!

Cornelius

Spremao sam za večeru jednu varijantu uprošćenog kulibjaka sa lososom:

250 g lososa sam 5 minuta dinstao na tihoj vatri. U isto vreme, u slanoj vodi sam skuvao 50 g pirinča (12 minuta, umesto 15 uobičajenih). Potom sam iseckao jednu glavicu crnog luka i propržio je na tihoj vatri, na ulju. Sitno sam iseckao 250 g svežih šampinjona i stavio ih da se dinstaju sa lukom 6/7 minuta. Viljuškom sam isitnio meso lososa, a u njega sam, potom, usuo kuvan pirinač, dodao malo soli, malo mirodjije, sve promešao i ostavio sa strane. Uključio sam rernu da se greje 15 minuta na 200°(6). Šampinjone sa lukom sam sklonio sa vatre i potom sam dobro umutio tri jajeta. Sipao sam ih u šampinjone i stavio na tihu vatru. U smesu sam dodao dve kašike kisele pavlake, soli i bibera, dobro promešao i ostavio na tihoj vatri.

U podmazanu keramičku činiju stavio sam jednu koru od lisnatog testa, a onda sam sipao dve trećine fila od ribe i pirinča i lepo ga razvukao po čitavoj površini. Potom sam sipao fil od pečurki i jaja, rasporedio ga, a preko njega sam stavio ostatak fila od ribe. Potom sam sve prekrio drugom korom od lisnatog testa, dobro je zatvorio, a površinu sam izbockao viljuškom. Kulibjak se u rerni pekao 35 minuta.

Uz kulibjak smo pili belu recinu.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

Zamirisalo mi na mnogo dobro. Sad znam i da se zove kulibjak. Moraćemo da probamo. xcheers

Cornelius

U pravom kulibjaku ide i jedno kuvano i sitno seckano jaje u fil sa pečurkama, kao i u fil sa ribom i pirinčem. Potom, Rusi ribu kuvaju 7/8 minuta sa malo šargarepe, pa onda kuvanu šargarepu dodaju u fil. Za koru, oni prave kiselo testo sa puterom, tvrdo umešeno, a kulibjak se pravi duguljast, pa se seče na kriške.

Cornelius

Za večeru sam pravio "starinsku" musaku, odnosno jedan simpatičan recept iz jedne knjižice o srpskoj kuhinji bez mesa.

1 kg roze krompira sam skuvao u ljusci - 30 min. u posoljenoj vodi. Istovremeno sam skuvao 5 jajeta. oljuštio sam krompir i jaja i potom ih iseckao na kolutove. U podmazani porcelanski sud, poredjao sam jedan sloj krompira a na njih sam stavio jaja. Preko jaja sam sipao 100 g kisele pavlake sa malo soli, bibera i peršuna, te sam preliv dobro rasporedio. Potom sam nastrugao oko 80 g sira (comté - tvrdji slani sir od neobranog kravljeg mleka, zrenje godinu dana). Onda sam sve prekrio ostatkom krompira i posuo ga sa 50-ak grama struganog comtéa i zapekao u rerni na 200°, dvadesetak minuta.

Jelo je bilo posluženo uz jedan saint emilion (grand cru) iz 2008. godine, koji je imao lep voćni ukus, ne preterano jak (samo četiri godine zrenja) što se lepo složilo sa musakom koja je imala blag ukus na sir.

pokojni Steva

Kad se to desilo da su jaja ekspedovana od mesa?!
Ono rusko ću probati.

scallop

Sasvim prirodno za "starinsku srpsku musaku". Slabo ko je jeo piletinu, a i kokoši su čekale da ispune dozu jajetine. Iz te tvoje vukojebine ne bi morao da skačeš na svakog. Gde si bio pre četrdeset godina kad sam doneo prvi zamrzivač u Brestač kod Pećinaca? Do tada nisu uopšte jeli sveže meso osim živine deset meseci u godini.

Cornelius

U težačkoj i radničkoj kuhinji, ne samo Srba, nego i Francuza, ama i ostalih, slabo je bilo mesa. Meso se jelo malo, jer je stoka služila za druge stvari. Samo su bogatuni krkali meso. U super stara vremena, jeli su divljač koju su lovili na svojim posedima, a kasnije stoku koju su gajili i mogli da žrtvuju za dobijanje mesa. Demokratizacija mesa je stigla sa industrijskim naduvavanjem, pardon, odgajanjem domaćih životinja od pedesetih godina prošlog veka pa dalje, kao i sa gorespomenutim Scallopovim zamrzivačem, bitnim elemenetom za očuvanje mesa u kućnim uslovima.

pokojni Steva

Dobro. Pitao sam samo kad su to jaja ekspedovana iz mesnog društva. Četvrt nasada polupano, a bez mesa, cvrc.
A šta sam pre toliko godina radio - verujem da te je zapalo da menjaš pelene, tako da, to jel, znaš.

P.S.
To jelo, krompir+jaja+sir, nam je uredno pravila Lazina keva. Stored sam pokušavao, nikad uspeo, njeno je bila magija!

scallop

Pa, dobio si odgovor. Nekad su tako jednostavni.

pokojni Steva

Guska na podvarku  :lol:

Kupala se u sopstvenoj mašći i pivu.
Nisam odoleo, zavrnuo sam i dimljenih kostiju u kupus  xrotaeye

scallop

Eh, da je Mića slikao sad bi cvrčalo. :!:

Nightflier

Quote from: Cornelius on 03-02-2012, 20:14:17
Night, nekoliko zapažanja u vezi tvojih priprema...

Sastojci se termički obradjuju na odredjeni način, a gleda se koliko dugo treba da se kuva (prži, peče) i kakav će ukus posle toga imati. Na primer, beli luk se uvek secka ili gnječi da bi ukus bio jači. Ako se traži jak ukus belog luka, onda se on dodaje na samom kraju i na nižoj temperaturi. Visoka temperatura ili dugo kuvanje, bitno umanjuju belom luku ukus. Crni luk, da bi bio ukusniji i hranljiviji, treba da se nekoliko minuta proprži na vrelom ulju (ili drugoj masnoći), a na srednoj vatri. Praziluk, da bi bio dobro obradjen, mora da se kuva 15 minuta ili da se dinsta 25 minuta.

Potom, šampinjoni, da bi sačuvali što više ukusa i što više hranljivih sastojaka, trebaju da se proprže nekoliko minuta na jačoj vatri, a kada počnu da puštaju vodu, onda da se sklone. Ako se prže dugo, onda im se smanji ukus i pusti im se voda koja treba da se sačuva za drugo kuvanje, jer je mirišljava i hranljiva. Bukovače se prže 5 minuta sa što manje masnoće da se ne bi uništio ukus i one se dodaju u pripremu. Nema potrebe da se sa njima kuva.

Što se tiče začina, lorber se stavlja ranije u jelo, da bi pustio što više ukusa. Smatram da je nepotrebno stavljati desetak različitih začina, jer onda ne može da se izbalansira ukus. Takodje, upotreba ljutih papričica, tucanih i ostalih, ne bi trebala da bude obavezna, nego da se ostavi svakome da odluči i da je doda u tanjir. Previše papričica uništava ukus, pali po ustima, te se ne razaznaju suptilnosti.

Obradu mesa ne komentarišem, jer o tome ne znam.

Sasvim si u pravu, naravno. Ali tu postoje neki tehnički problemi - mala kuhinja u iznajmljenom stanu. Nemam prostora, a ni posuđa da sve spremam tako ponaosob, nažalost.
First 666

pokojni Steva

Izgovori, izgovori, izgovori... :lol:

Nightflier

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 12-02-2012, 01:23:36
Izgovori, izgovori, izgovori... :lol:

Ima i toga da zapravo izbegavam da se hranim zdravo. Seljak čovek, šta ćeš.

Jedno od mojih najdražih sećanja na detinjstvo je kada bi mi deda prilikom klanja svinja pekao slezenu na žaru. Mljac!
First 666

pokojni Steva

A kožura? Samo malo nožem mašću skloniš, posoliš, smotaš ko palačinku i ne treba ti ništa do sutra ujutro  :!:
Može i pre provere na trihinelu, ne udara tamo  :-|

Nightflier

Sirovo meso jedem, pošto me ponekad, kad pravim roštilj, mrzi da čekam i da se pozdravi sa vatrom - ali sirovu kožu nikada nisam jeo. To mi deluje nekako - žilavo?
First 666

Skalar

Не једе се сирова кожура. Има неколико варијанти уклањања длаке (чекиње, перајице): шурењем врелом водом, паљењем на слами, или паљењем бутаном. Након што се на један од ова три начина уклони длака, свиња се доообро оструже ножевима, ориба и опере, и тек тада је кожура спремна за једење, што значи да је већ термички обрађена и може се јести без проблема. А пре једења се каиш кожуре добро оструже и са унутрашње стране, да би се уклонила масноћа од сала. И онда се крка. Наравно, не у великим количинама  :x
Пиво и ћевапи спајају људе.

pokojni Steva

Pazi, to narod samo umišlja. Sigurno je i stvar ukusa. Jeste..."hrskavo" na neki divalj način, tvrdo, ali živo nije - ako se bravac dobro oprlji. Ja recimo takao ne bih tartar ili krvavi ramstek/biftek (kao i bilo koji oblik krvavice), u cugu bi mi krenuo stomak na pretakanje, ali se zato količina pojedene kožure po disnatoru meri kvadratima. Još ištem od one za patike, sa leđa  :!:

Edit - eto vidiš, čovek ima iskustva. Takve treba slušati  xcheers

Edit No.2. - pomenuo sam da trihinela neće u kožuru, da našeg li veselja kad smo tu (proverenu) informaciju dobili, svi čekaju nalaze iz laboratorije, čorba im curi al čekaju. A buraz i ja mažemo, "Neeće grom u koprive!".
A znaš šta je najslađe, kod mene to zovu i "dečija kožura" - vrhovi ušiju, sa sve hrskavicom  :!:

Nightflier

Vidi, u mom se kraju - nažalost - sa zamrzivačima izgubila tradicija upotrebe svakog dela svinje. Većina ljudi baca odranu kožu sa svinja, a u poslednje vreme baca se i utroba, sa izuzetkom džigerice. Nekada je pranje creva bilo ženski posao, a današnje mlade domaćice nemaju nameru da peru creva i škembiće. Džebiga.
First 666

scallop

Kakvi potrošači takvi i pripremači. Nekada je lepa reč na potok žene odvodila. I u Žagubičkom kraju, da se razumemo.

Nightflier

Kakve veze sad žagubički kraj ima sa cenom sira?
First 666

scallop

Ko je rekao sir. :shock:  Govorimo o pranju creva u potoku. Tamo sam, u selu Suvi Do jednom, na svinjokolju, uspeo da iskukam. Doduše, meso ne znaju da iseku, pa sam se kasnije bavio forenzikom da otkrijem šta je šta.

scallop

Sirevi su bili mnogo bolji. I brašno od belog kukuruza.

scallop

Bilo bi sramno da ne odam priznanje Rudolfu van Vimu na 24 Kitchen. Stvarno majstor boja i ukusa. Gledajte i učite.

pokojni Steva

Ako je to lik što obilazi "plastenike" i kuva na licu mesta - svaka mu dala i kapa dole.   xcheers  On i poslastičar su baš njuške. Može da prođe i baja sa rajfom, najmanje od svih koristi piletinu  :evil:

Za razliku od "onog" pripitog Talijana i "one" dve Magreb kokoške što se sudaraju pored šporeta, čista tragikomendija  :cry:

scallop

Jesi li primetio da svi brišu ruke o farmerke, a ženske o kecelje? To je rodna razlika i tu su me kupili. Kad ja spremam i kad imam kecelju (žena naredi), ja i dalje brišem ruke o farmerke. Jesmo li muški ili ne?