• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

:-x :-x :-x :-x :-x :-x

Šta mogu kad nisam Marina Tucaković.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Haha, što lupaš glavom u zid?
Pa kad sam čitala Gloriju i primenjivala te recepte, nisam ni znala da postojiš, a ne da kuvaš Uostalom, osobi njene konstitucije treba verovati kad je hrana u pitanju I, kao treće, poreklo recepta sam navela iz fazona

Gde se kupuje selen? I kako to u prodajnom obliku izgleda?

scallop

Kako ne bih lupao glavom? O selenu sam na ovom topiku pisao najmanje deset puta.

https://www.google.rs/search?q=lovage&biw=1366&bih=638&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiiuumTl_7QAhUDWRoKHfjQCtwQ_AUIBigB&dpr=1

Začinski je jači od ostalih peršuna i celera. Mi ga ostavljamo u friz u strukovima. Teško da ga možeš naći jer i mi imamo muku s tim. Nikada nisam navadio seljake da ga nude uz zelen. Jednostavno, izgubili su ga iz vida iako neretko imaju par strukova u dvorištu. To su macani od dva metra visine, pa je dovoljno da jedan obereš za celu sezonu. To znači da će ga biti s proleća u saksijama kod baštovana. Obratiš pažnju na oblik lista, oštriji je od celera i malo vuče na plavu boju. Kupiš jedan i paziš ga. Topljeni sir valjda znaš gde ima.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Jao, pa nisam čitala ceo topik! Kad nabavljaš za sebe, da nabaviš jedan i za mene, pliiiiiz? Ili da zamolim Sivku da uzgaja nekoliko strukova?
A topljeni sir posle tog recepta stavljam u sve čorbuljake, mnogo doprinese estetici i ukusu, mnogo!

Jedna moja drugarica, iz Crne gore, kaže ovako: "selen i petrusin" osnovno zacnisko bilje za supe- rekla bi moja baba

scallop

Tvoja drugarica misli na celer. 90% naših ljudi slično greši. Treba videti sa Mrtvakom, on je bliži. Jedino uvek zaboravi. I sad sam ga cipnuo. Moglo bi se i petronija cimnuti. Počeo je da jede supe i čorbe.

Petronije

Nisam počeo, jedem ih istim intenzitetom kao i pre, dakle retko  8) . Kako mogu da pomognem?
Arm the Homeless

scallop

Učinilo mi se da imaš baštu. Pa, pošto si najbliži takav, mogao bi, s proleća, da nađeš ćošak za dva-tri struka selena. Pažnja: SELEN, a ne celer. Mnogo ga volimo u supi.

Petronije

To neće biti problem. Mama sadi svašta u bašti, ako to seme ima da se kupi, računajte da je završeno. Ne bi bilo na odmet jedno podsećanje kad dođe vreme, jer sam zaboravan, kad dođe proleće samo mi je ribolov na pameti.
Arm the Homeless

scallop

Će nađemo seme. Pozdravi mamu. A ti bi jednom mogao da upecaš nešto što ne možeš da sakriješ s palcem.

Petronije

Nije smešno [emoji36] Ne možeš očekivati čuda pecajući sa obale lajt/ultralajt priborom i varalicama, na našim totalno devastiranim vodama. Pisao sam već o tome, neću da gubim dan pecajući jednu ribu od dve, tri, četiri kile, kad mogu sit da se napecam bandara i bucova i odem kući srećan. A bude uvek po neki krupniji komad, nisu baš svi ko palac. Za selen smo se dogovorili. [emoji106]
Arm the Homeless

scallop

Nemaš vernijeg navijača od mene. Trebalo bi jednom da pročitaš moju priču "Običan dan za pecanje". Negde s Tamiša.

Petronije

Pročitao sam je već [emoji6]
Arm the Homeless

Petronije

Evo da ne bude da samo trabunjamo, doduše, nit' pravio nit' jeo, ali gospođa se baš potrudila, šteta da se ne zabeleži.

Arm the Homeless

scallop

Perfektno izgleda. Pozdravi gospođu.

Petronije

I mamu i gospođu pozdravljam. Mamu sutra a gospođa otpozdravlja. [emoji4]
Arm the Homeless

scallop

Ko će ih prebrojati! Gde ste nabavili božićne modle?

Petronije

Uglavnom sam naručivao iz Kine sa alija i ebay, a nešto je kupljeno i po domaćim kineskim robnim kućama kad natrčimo. Gospođa se bavi proizvodnjom i ukrašavanjem torti, pa se vremenom nakupilo svega i svačega.
Arm the Homeless

scallop

Znak Sagite je čudo! Loviš bandara, a izvučeš tortu.

Petronije

Arm the Homeless

tomat

Petronije, lepo izgleda, čime filuje gospođa između?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Ana

Predivno izgleda, predivno, svaka joj čast

Ja sam upravo bukmarkovala jedan recept za kolače, sa idejom da napravim fil a kupim neke odgovarajuće gotove kolačiće  :oops:

Petronije

Cipiripi krem, mislim da se vidi na jednoj od slika. Testo jako lepo miriše i kažu da je ukusno, ali nije baš slatko, pa treba neki malo jači nadev.
Arm the Homeless

Dybuk

Zaista predivno!

Ocekivala sam vanilin secer preko, a to bi mozda i dodatno zasladilo. Savrseni praznicni keksi :)

Petronije

Jesu vala uspeli. Iz drugog puta. Zapravo, uspeli su i prvi put ali su bili malko podebeli jer testo raste kao blesavo pa je trebalo napraviti tanje.
Arm the Homeless

scallop

Volimo gvakamol i razne salse koje idu uz naćose i pivo. Za salse ćemo da sačekamo sledeću sezonu dobrog paradajza i papričica. Hteo sam da vam ukažem na naćose - tortilja čips od kukuruza. Koji god da kupite svi su proizvedeni u fabrici koja se nekad zvala Paraćinka, Paraćin. Pogledajte etikete. Ceo Balkan jede naćose iz Paraćina.

Petronije

Tortilja kukuruzni čips je jedini čips koji povremeno žderem. Bio je neki podravkin ljuti, uz pivo ide samo tako. Odavno nisam jeo, moraću sutra do maxija da svratim.
Arm the Homeless

Dybuk

Ja ga ne volim, mogu eventualno uz neki ljutkast sos da pojedem.

Bio neki Country Chips Marbov koji sam obozavala, al ga ukinuse, dusmani! U zadnje vreme ne trosim cips, nekako mi ne prija, em neslan (ovde) em mastan.

Petronije

Ima baš specifičan ukus, ko je navikao na klasičan krompir čips moguće da mu ne odgovara. Ne znam generalno koliko je nezdrava tortilja, ali krompir je zlo, a uz to je i bezobrazno skup.
Arm the Homeless

scallop

Danas i sutra pravimo novogodišnju sarmu i mešano pečenu jagnjetinu i prasetinu. Gosti dolaze u četvrtak i ništa ne sme da nedostaje.

lilit

petronije,
ako opet kažem da si srećan čovek, da li ću zvučati kao da se ponavljam? :)
savršeno izgledaju!
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Petronije

Quote from: lilit on 20-12-2016, 13:02:45
petronije,
ako opet kažem da si srećan čovek, da li ću zvučati kao da se ponavljam? :)
savršeno izgledaju!
Toliko sam srećan da sam morao potpuno da obustavim konzumiranje slatkiša, jer sam počeo da bivam  srećan i podebeo [emoji1]
Arm the Homeless

lilit

fascinantno mi je da uspevaš da odoliš. meni dođe da uđem u ekran kad ih vidim.

Petronije

Ma skroz sam se skinuo sa šećera, a imao sam i gorih muka, ovo je ništa. Zamisli da ti se u kući skoro svaki dan peku kore, mute razni filovi, topi čokolada, mesi fondan (dobro on je odvratan ali je isto sladak)... e TO treba izdržati. [emoji24]
Arm the Homeless

Ana

scallop

Večeras su nam na proputovanju kumovi iz Grčke. Ne znam zašto spremamo za četrdeset ljudi umesto za četvoro.

Petronije

Zato što kumovi nisu dugmad [emoji4]
Arm the Homeless

scallop

Ma, to je neki stra' da će neko ostati nezadovoljan. Jednom ću ti pričam kako su mi Francuzi pojeli sve u kući. I Zdenka sir. Otada je prpa kad neko dolazi.

To je nova tura prasetine.

Vidi se gibanica sa korama od heljde, pokrivene su jagnjeće krmenadlice i pekarski batat.

Sarma i lenja pita od jabuka.

Žena će da mi se sveti sledeće dve nedelje, jer je mene oborio stomačni virus. Ovo je na njenu slavu i hvalu.

Znam šta mi je. Dan Armije.

Petronije

Jel i prasetinu žena spremala?
Arm the Homeless

scallop

Ko bi? Nikad ne krijem ko šta radi. Ja sam je danas isekao, kao i batat. Kad sam glavni, onda sam glavni, kad nisam onda nisam.

Petronije

Svaka joj čast, izgleda baš kako treba, pečena a sočna.
Arm the Homeless

scallop

Epski izgleda. Ima nešto i u kasapinu koji nam je izvukao taj komad. Ali, da je majstorski, majstorski je.

scallop

Tek da obavestim da su Grci stigli (zajedno sa gigantes pasuljem za Badnje veče). Biće vrhunskog prebranca.

Ana

Divno je biti vaš gost, divno  :lol:

džin tonik

Quote from: scallop on 22-12-2016, 19:36:12
...su mi Francuzi pojeli sve u kući. I Zdenka sir.
...

zdenka - najbolji sirevi na svijetu, nikad bez. :lol:

lilit

Quote from: scallop on 22-12-2016, 23:04:05
Tek da obavestim da su Grci stigli (zajedno sa gigantes pasuljem za Badnje veče). Biće vrhunskog prebranca.

čekam fotke.

odoh sad do naschmarkta da vidim ima li pearl oniona i gigantesa. nekad su putevi do posla predugi. :lol:

scallop

Obećao sam salatu od dajkona, šargarepe i praziluka.

scallop

Kad rešimo sve unutar političke i spoljno političke probleme, obračunamo se sa naukom i kulturom, znate li šta preostaje? Pretraga šta učiniti sa nečim što je stiglo zajedno sa Grcima i ostalo kod nas.
Jeste li čuli za chickpea? Znate li šta je naut? Bar za leblebije?
E, kad vam kilo leblebija stigne u vrećici, a ne želite da pravite neki banalni humus, preostaje da zaronite u internet.

https://www.google.rs/search?biw=1366&bih=638&site=webhp&tbm=isch&sa=1&q=chickpea%2C+recipe&oq=chickpea%2C+recipe&gs_l=img.12...23690.25926.0.28140.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.6FSlfelUSxE

Trenutno me je privukao recept sa pirinčem, kremini pečurkama i gremolatom. Sutra ću videti ima li još čega. Leblebija ima za dva-tri puta.

lilit

u našoj kući se kad ima nauta pravi sledeći sos:

luk se izdinsta na malo ulja, doda se mleveno meso pa se i to malo dinsta, uvali se naut da malo uhvati šporeta. onda se stave approx 3 kašike madrasa http://thefridgewhisperer.ca/fridge/wp-content/uploads/2014/01/Pataks-MADRAS-Paste.jpg i doda još ljutog karija, so, šećer, biber, nekoliko sušenih basra limunčića: https://t3.ftcdn.net/jpg/00/54/13/14/240_F_54131422_RtAwaQ7nnmnUfQxdbVwB5wpnlHC5kL82.jpg  (probuše se nožem u toku kuHanja), nekoliko štapića cimeta (dodam i malo cimeta u prahu), pa na sve to paradajz sos  i ostavi da se krčka.
u međuvremenu se skuva basmati pirinač, a volim da imam i tarator salatu uz to.
i onda njam. :lol:

scallop

Zgodno, ali ovde ponešto nema koliko i pearl onions.